Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#5026 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Tvrdim i ja da je snijeg crn, pa je li? Šta ti meni imaš govoriti da je bijel, ko da ja ne znam.

Nisam ni jednu transakciju obavio u smislu špekulacije, ali džabe pričati.

Kladionica je i trgovanje na berzi, isti princip, sell high, buy low, ako tako gledaš.
Muhamed Đakmić

#5027 Re: Bitcoins

Post by Muhamed Đakmić »

Pa možda bi korektnija rasprava bila da ne nazivate ljude neznalicama za sve ono što ustvari sami ne znate objasniti :D
joe_black

#5028 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

Tomahawk11 wrote:Tvrdim i ja da je snijeg crn, pa je li? Šta ti meni imaš govoriti da je bijel, ko da ja ne znam.

Kladionica je i trgovanje na berzi, isti princip, sell high, buy low, ako tako gledaš.
Kladionica nije ni blizu, trgovanje dioinicama zahtjeva odredjen nivo ekonomskog znanja, informacije a i odredjenu dozu srece. I sta je vazno napomenuti, dionica prestavlja dio vrijednosti imocine preduzeca, znaci materijalne i nematerijalne. Vriednost dionica zavisi od poslovanja firme. znaci raste vrijednost imovine preduzeca, rase i vrijednost dionica...
Od cega zavisi vrijednost kriptovaluta? Ovdje se satrase ovi kriptobalutasi da ukupan broj mogucih bitcoina pokriju sa ukupno proizvedenim dobrima na svijetu...samo se pitam odakle im tako zdrava logika.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5029 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

joe_black wrote:
Tomahawk11 wrote:Tvrdim i ja da je snijeg crn, pa je li? Šta ti meni imaš govoriti da je bijel, ko da ja ne znam.

Kladionica nije ni blizu, trgovanje dioinicama zahtjeva odredjen nivo ekonomskog znanja, informacije a i odredjenu dozu srece. I sta je vazno napomenuti, dionica prestavlja dio vrijednosti imocine preduzeca, znaci materijalne i nematerijalne. Vriednost dionica zavisi od poslovanja firme. znaci raste vrijednost imovine preduzeca, rase i vrijednost dionica...
Od cega zavisi vrijednost kriptovaluta? Ovdje se satrase ovi kriptobalutasi da ukupan broj mogucih bitcoina pokriju sa ukupno proizvedenim dobrima na svijetu...samo se pitam odakle im tako zdrava logika.
Ključno je boldovano, ja to nisam rekao, to je rekao Velkoski.
Od čega zavisi? Zavisi od kursa. 1 BTC vrijedi 8000 dolara. Toliko ga plaćaš. Ulozi sviju onih koji su u ovom su vrijednost.
Ne bih rekao da, kako ti nazva, kriptobalutaši, pokrivaju bitcoin sa ukupno proizvedenim dobrima na svijetu....to je priča oportunitetne strane.
Muhamed Đakmić wrote:Pa možda bi korektnija rasprava bila da ne nazivate ljude neznalicama za sve ono što ustvari sami ne znate objasniti :D
Kako objasniti kad šta god kažeš, bude nedovoljno? A i nema svrhe, šta ja imam tebe ubjeđivati u nešto kad si ti to već pođonio ko havu, nema smisla.
Zato je najbolje ni ne voditi tu raspravu.
almir90

#5030 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Vrijednost dionice ne zavisi striktno od poslovanja firme.
Muhamed Đakmić

#5031 Re: Bitcoins

Post by Muhamed Đakmić »

Pa evo, ja ću ti priznati svaki konkretan i precizan odgovor koji mi daš, ali bez izmotavanja u stilu "može biti, ali i ne mora". Dakle isključivo konkretno.

Šta je bitcoin konkretno, da li je valuta, sredstvo za očuvanje vrijednosti ili dionica? Odnosno, kako mu možete pripisivati svojstva svega nabrojanog?

Dalje, kako će bitcoin postati općeprihvaćen na svijetu, ako ga 99% ljudi drži radi preprodaje i zarade?

Ako mu vrijednost konstantno fluktuira, šta mora da se desi da bi se stabilizovala i da bi postao efikasan kao medij plaćanja? Dakle, šta mora da se desi :D

Ne znate vi ni sami odgovore na ova pitanja, ali evo prilike pa me razuvjeri, ti ili bilo ko drugi. Može i almir. Ali bez da vrijeđamo jedni druge.
joe_black

#5032 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

almir90 wrote:Vrijednost dionice ne zavisi striktno od poslovanja firme.
Naravno da ne zavisi ali je polazna tacka za odredijivanje vrijednosti dionice.
mirza1h

#5033 Re: Bitcoins

Post by mirza1h »

Nisam znao da su naši ljudi ovako obzirni prema potpunim strancima, toliko im je stalo da ne izgubimo pare.
joe_black

#5034 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

:thumbup:
Muhamed Đakmić wrote:Pa evo, ja ću ti priznati svaki konkretan i precizan odgovor koji mi daš, ali bez izmotavanja u stilu "može biti, ali i ne mora". Dakle isključivo konkretno.

Šta je bitcoin konkretno, da li je valuta, sredstvo za očuvanje vrijednosti ili dionica? Odnosno, kako mu možete pripisivati svojstva svega nabrojanog?

Dalje, kako će bitcoin postati općeprihvaćen na svijetu, ako ga 99% ljudi drži radi preprodaje i zarade?

Ako mu vrijednost konstantno fluktuira, šta mora da se desi da bi se stabilizovala i da bi postao efikasan kao medij plaćanja? Dakle, šta mora da se desi :D

Ne znate vi ni sami odgovore na ova pitanja, ali evo prilike pa me razuvjeri, ti ili bilo ko drugi. Može i almir. Ali bez da vrijeđamo jedni druge.
joe_black

#5035 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

mirza1h wrote:Nisam znao da su naši ljudi ovako obzirni prema potpunim strancima, toliko im je stalo da ne izgubimo pare.
Pametni balkanac, misli .ebat i amerikanca i njemca i sav svijet...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5036 Re: Bitcoins

Post by Velkoski »

mirza1h wrote:Nisam znao da su naši ljudi ovako obzirni prema potpunim strancima, toliko im je stalo da ne izgubimo pare.
ovdje uopšte nije rasprava o tome ko će izgubiti pare, nego o tome šta je to bitcoin

nekada sam i ja prodavao gold online i dobra se para mogla uzeti, zato mi je žao što nisam kupio btc na vrijeme :( :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#5037 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Muhamed Đakmić wrote:Pa evo, ja ću ti priznati svaki konkretan i precizan odgovor koji mi daš, ali bez izmotavanja u stilu "može biti, ali i ne mora". Dakle isključivo konkretno.

1. kriptovaluta
2. ne bih rekao da će postati općeprihvaćen u svijetu u tom smislu, više je platforma za razvoj ostalih kriptovaluta, a samim tim i one koja će u budućnosti postati općeprihvaćena
3. U ovim uslovima koji sada vladaju, to je tačno. Međutim, kako sam pod 2. dao odgovor da ne mislim da će bitcoin postati općeprihvaćeno sredstvo plaćanja. Šta mora da se desi da bi neka valuta postala stabilno općeprihvaćeno sredstvo plaćanja? Fiksni kurs. Uslovi koji su trenutno u kriptosvijetu ne pogoduju tome.
almir90

#5038 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

1. Može biti vrijednost koju ćeš čuvati jer mu je ograničen maksimalan broj - i kada on dođe u opticaj onda mu vrijednost može rasti sve više. Ovdje dolazi problem kao i sa zlatom, a to je pohlepa i moć pojedinaca. Kao i na tržištu dionica, određeni imaju moć da pumpaju cijenu na gore, i da sruše tržište kada žele. Takve stvari su jednostavno neizbježne.

2. Može se posmatrati kao dionica jer vuče ogroman broj kompanija i radnih mjesta za sobom, kao što sam već napisao gore. Ogromne pare se vrte van berze, mnogi ljudi zarađuju, i sve je to počelo sa Bitcoin-om. Ako on nestane, nestaje i sve ono iza njega.

3. Cijena mu ne mijenja se stalno, prošlu godinu je imao rast, ova godina je krenula sa padom; do kada će tako biti nikada se ne zna. Ali je to trgovanje na berzi, i koliko su ljudi spremni da plate nešto. Jednostavno to je neibježno, ali nije istina da se to dešava na dnevnoj ili sedmičnoj bazi, da ima ogromna kretanja.

Uostalom, kod Bitcoina je baziran na projektu koji se NASA razvijala devedestih godina - to sam baš jučer pročitao u jednoj knjizi. Ako ćemo uzeti tu informaciju kao fakt, onda to nije nešto što je pojavilo tek tako.
Last edited by almir90 on 04/02/2018 15:40, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#5039 Re: Bitcoins

Post by MarlboroGold »

Pričate kao da se današnji novac ne može promijeniti i da je njegova vrijednost zacementirana... on vrijedi zato zato što smo mu mi dali vrijednost. Sve dok vjerujemo da za isti možemo dobiti drugu robu i usluge, toliko dugo će i postojati. Kriptovalute otvaraju mnoga vrata i za mene lično predstavljaju eksperimentalnu fazu kako će budućnost izgledati kada je razmjena u pitanju.
Bitcoin će se stablizirati za nekih 5 godina po mojoj slobodnoj procjeni uz fiksni kurs.
joe_black

#5040 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

Kada se samo sjetim ovih nasih kada su sa ushicenjem ponavljali: Ode bitcoin na 200K...
Doba digitalnih valuta su pred nama ali mislim kada do toga dodje da smo tek onda svi najebali..
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#5041 Re: Bitcoins

Post by Velkoski »

joe_black wrote:Kada se samo sjetim ovih nasih kada su sa ushicenjem ponavljali: Ode bitcoin na 200K...
Doba digitalnih valuta su pred nama ali mislim kada do toga dodje da smo tek onda svi najebali..
jedno je sigurno - u "zemljanoj" Bosni nikada neće zaživjeti, makar dok smo mi živi :D pa ovdje još ne mo'sh karticom platiti gdje hoćeš :mrgreen:
joe_black

#5042 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

almir90 wrote:

1. Može biti vrijednost koju ćeš čuvati jer mu je ograničen maksimalan broj - i kada on dođe u opticaj onda mu vrijednost može rasti sve više. Ovdje dolazi problem kao i sa zlatom, a to je pohlepa i moć pojedinaca. Kao i na tržištu dionica, određeni imaju moć da pumpaju cijenu na gore, i da sruše tržište kada žele. Takve stvari su jednostavno neizbježne.

2. Može se posmatrati kao dionica jer vuče ogroman broj kompanija i radnih mjesta za sobom, kao što sam već napisao gore. Ogromne pare se vrte van berze, mnogi ljudi zarađuju, i sve je to počelo sa Bitcoin-om. Ako on nestane, nestaje i sve ono iza njega.

3. Cijena mu ne mijenja se stalno, prošlu godinu je imao rast, ova godina je krenula sa padom; do kada će tako biti nikada se ne zna. Ali je to trgovanje na berzi, i koliko su ljudi spremni da plate nešto. Jednostavno to je neibježno, ali nije istina da se to dešava na dnevnoj ili sedmičnoj bazi, da ima ogromna kretanja.

Uostalom, kod Bitcoina je baziran na projektu koji se NASA razvijala devedestih godina - to sam baš jučer pročitao u jednoj knjizi. Ako ćemo uzeti tu informaciju kao fakt, onda to nije nešto što je pojavilo tek tako.
1. Kako ogranicen?
Imamo bitcoin i masu drugih valuta, a uz to nicu nove.

2. O kakvoj dionici pricas? Nikada ne moze biti dionica kada ni kompanije koje su profitirale od pojave kriptovaluta ne prihvataju te kritptovalute kao sredstvo placanja...
Zamisli pojavis se sutra kao neki pravni subjekt, uputis upita za ponudu proizvodjacu grafiskih karti i navedes da im placas u dogcoinoma...
3. kazes cijena mu se ne mijenja?
Od juce promjena 1000$ u minus
drastic

#5043 Re: Bitcoins

Post by drastic »

Velkoski wrote:
ovdje uopšte nije rasprava o tome ko će izgubiti pare, nego o tome šta je to bitcoin

nekada sam i ja prodavao gold online i dobra se para mogla uzeti, zato mi je žao što nisam kupio btc na vrijeme :( :mrgreen:
Moze se I sada para uzeti na ovim padovima
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#5044 Re: Bitcoins

Post by Velkoski »

ne znam, ja ga ne plaćao ovoliko, što se mene tiče, voz je proš'o :mrgreen:
mirza1h

#5045 Re: Bitcoins

Post by mirza1h »

Velkoski wrote:

Eto ti nam reci o čemu je rasprava, ovdje si od 201. stranice.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#5046 Re: Bitcoins

Post by Velkoski »

jes, eo baš se ovdje svi slomiše da ti kažu kako trebaš povući svojih 100 markica :mrgreen:

pogotovo ovo đubre djakmic
shiljak

#5047 Re: Bitcoins

Post by shiljak »

Ko misli da postoji mogućnost baš sad kad uložiš, recimo danas, da će narednih 5 godina biti samo u padu i da neće u tom periodu dostić ovu vrijednost od trenutne, onda predlažem da svako uloži pa da može pričati svojim unucima kako su se 2008 pojavile kripto valute i kako su propale 4.2.2018 :D Predlažem svima da ulože nešto kako bi izgubili novac u startu i otišli u legende :-D
drastic

#5048 Re: Bitcoins

Post by drastic »

I na to sve uredno porez platit

Mislio sam u tether dollar, a Opet je bolje platiti porez na nesto nego na nista
almir90

#5049 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

joe_black wrote:
1. Kako ogranicen?
Imamo bitcoin i masu drugih valuta, a uz to nicu nove.

2. O kakvoj dionici pricas? Nikada ne moze biti dionica kada ni kompanije koje su profitirale od pojave kriptovaluta ne prihvataju te kritptovalute kao sredstvo placanja...
Zamisli pojavis se sutra kao neki pravni subjekt, uputis upita za ponudu proizvodjacu grafiskih karti i navedes da im placas u dogcoinoma...
3. kazes cijena mu se ne mijenja?
Od juce promjena 1000$ u minus
1. Ograničen broj na 21,000,000. Drugi coini nisu tema ove priče.

2. https://www.lifewire.com/big-sites-that ... ts-3485965
http://www.ebay.com/gds/100-Companies-T ... 242/g.html
https://www.inverse.com/article/38953-t ... pt-bitcoin

3. Nisam rekao da se cijena ne mijenja nikako.
joe_black

#5050 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

21mil se dobija kao rezultat matematike i max broja kombinacija bez ponavljanje za emisiju 21 mil bitcoina...
Neko je danas naveo da je u zadnje vrijeme prije velikog pada 80% bitcoina promjenilo vlasnika...Pod predpostavkom da vecinu raspolozivih bitcoina je posjedovala mala grupa ljudi...Ispada da ce vecina ispast levati...
Gledaj realno, dok se nije vrijednost bitcoina popela na maximum koliko se ulagalo u propagandu bitcoina, a koliko sada te propagande mozemo vidjet...
Prije rasta do max mogli smo videti masu oglasa na pik-u, njuskalu, ebay-u gdje se roba koja je uglavnom precijenjea ptodaje za bitcione, a sada to nekako stidljovo se oglasava...
Bitcoin je nista drugo nego flasirani vazduh koji se prodaje po cijeni za koju je njegov vlasnik uvjeten da je realna...Ko je budala neka ga kupuje pa sutra moze zajedno sa malinarima pred vladu i trazit pomoc i krivit drzavu...
Post Reply