SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#5026 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insomnia78 »

Al "stravicna nesreca" reko bi co'ek da ima 17 poginulih
shiny

#5027 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shiny »

A jesu loše slike fkt. Kao da su neka dva zaustavljena tamo na proširenju preko puta...
haris0032

#5029 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by haris0032 »

Na stupu jedno auto na sinama, jedno zabijeno u bilbord koliko sam mogao vidjeti.

Sent from my HTC One A9 using Tapatalk
kloniran

#5030 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

reklamožder :D
rizibizi

#5031 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by rizibizi »

Zna li se sta je bilo u Kranjcevicevoj na raskrsnici kod Konzuma,dva auta,nijedno udareno barem ne toliko da se u prolazu primjeti, a "fotografi" u civilu se slomise slikajuci okolo?
O'zone
Globalni moderator

#5032 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160912079

Dvije duje manje....

Poslato sa radnog mjesta...
kloniran

#5033 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

O'zone wrote:http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160912079

Dvije duje manje....

ona siva je za 3 joje ponovo na cesti :D

inace izlaz iz one autopraonice je mnogo opasan
quarterback

#5034 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by quarterback »

kloniran wrote:reklamožder :D
:lol:
Kapri

#5035 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Kapri »

Kako je zena Jasmina koja je imala udes sa dvoje djece na stupu danas.Zna li iko?
O'zone
Globalni moderator

#5036 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Ne znam ni da je bio udes na Stupu mimo ovoga sa Golfovima

kloniran

#5038 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

kako zna da je bio pijan i koliko promila kad se testiranje i davanje iskaza vozaca vrsi odvojeno jedino da mu je ona nekako uradila alkotest
a to sto je imao u autu limenku sarajke ne znaci nista, imam i ja flasu alkohola pa a ne pijem :-)
vješalica

#5039 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

on je imao dvije limenke
a ne mora se ni posebno zaključiti da bolje auto izgleda poslije nego prije udesa :lol:
drug_profi

#5040 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

kloniran wrote:kako zna da je bio pijan i koliko promila kad se testiranje i davanje iskaza vozaca vrsi odvojeno jedino da mu je ona nekako uradila alkotest
a to sto je imao u autu limenku sarajke ne znaci nista, imam i ja flasu alkohola pa a ne pijem :-)
Pa uradili su mu na kraju alko test i bilo je 1,5 promila alc u krvi. Decilitar čistog 100% alkohola mu još kola u krvi. To je oko 2-3 litra piva u prosjeku..
I to tri sata nakon udesa, slobodno uvecaj 20-30% u vrijeme udesa..
kloniran

#5041 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

drugi profil wrote:
kloniran wrote:kako zna da je bio pijan i koliko promila kad se testiranje i davanje iskaza vozaca vrsi odvojeno jedino da mu je ona nekako uradila alkotest
Pa uradili su mu na kraju alko test i bilo je 1,5 promila alc u krvi. Decilitar čistog 100% alkohola mu još kola u krvi. To je oko 2-3 litra piva u prosjeku..
I to tri sata nakon udesa, slobodno uvecaj 20-30% u vrijeme udesa..
ne znam jesi li imao udes, ali alkotestiranje ucesnika se vrsi odvojeno prilikom davanja iskaza, nije to grupno seosko okupljanje da se vidi ko sta ima
vjerovatno je samoincijativno zakljucila na osnovu limenke piva
ne branim tog sto je izazvao udes, samo ne vidim nacin na koji je ona mogla saznati procenat alkohola u krvi optuzenog, osim da je bio neki vašarski grupni uviđaj, ili ono ko u ratu kad je grupa pusila jednu cigaru pa se okupe u krug pa jedan za drugim povlace dim :-)

edit:
tek sad primjetih, znas li koliko je deca cistog alkohola u krvi promila :lol:
drug_profi

#5042 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Kao i svako vozac imao sam nesreca na putu. Nikad povreda srecom, ali duvanja je bilo. Ja cist uvijek, ali jednom jedan nije bio i policija nije krila podatak. Tako da ne vidim zasto si zapeo za ovu njenu izjavu kao nemogucu ili netacnu.
Sto se tice racunice, jebat ga, pogrijesio sam, vidis koji su sitni sati bili... ostaje da je to kolicina 5 puta veca od dozvoljene.
Ne znam šta je toliko zabavno jer je omaška manja.
Radi se oko 100 grama cistog alkohola, sto je oko 0,7 dcl. zavisno od fizičke mase osobe.

Evo slobodno se posluži bilo kojim kalkulatorom:
http://moja-kuhinja.com/alkometar-izrac ... -krvi.html
http://www.sigurno-voziti.net/alkohol/alkometar.html
Last edited by drug_profi on 13/09/2016 10:10, edited 1 time in total.
kloniran

#5043 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

drugi profil wrote:Kao i svako vozac imao sam nesreca na putu. Nikad povreda srecom, ali duvanja je bilo. Ja cist uvijek, ali jednom jedan nije bio i policija nije krila podatak. Tako da ne vidim zasto si zapeo za ovu njenu izjavu kao nemogucu ili netacnu.
Sto se tice racunice, jebat ga, pogrijesio sam, vidis koji su sitni sati bili... podijeli sa jos deset... ali ostaje da je to kolicina 5 puta veca od dozvoljene.
ja sam imao do sad dva udesa i nikad mi nisu htjeli reci rezultat alkotesta pa zato kazem, moguce je da su njoj rekli
samo joj ja nesto i ne vjerujem u kompletnu pricu koju je plasirala, ali sve je moguce

:thumbup:
kloniran

#5044 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

drugi profil wrote:Kao i svako vozac imao sam nesreca na putu. Nikad povreda srecom, ali duvanja je bilo. Ja cist uvijek, ali jednom jedan nije bio i policija nije krila podatak. Tako da ne vidim zasto si zapeo za ovu njenu izjavu kao nemogucu ili netacnu.
Sto se tice racunice, jebat ga, pogrijesio sam, vidis koji su sitni sati bili... ostaje da je to kolicina 5 puta veca od dozvoljene.
Ne znam šta je toliko zabavno jer je omaška manja a ti je ismijavaš ko da sam fulio more sa palube broda.
Radi se oko 100 grama cistog alkohola, sto je oko 0,7 dcl. zavisno od fizičke mase osobe.

Evo slobodno se posluži:
http://moja-kuhinja.com/alkometar-izrac ... -krvi.html
nije isto ovaj izracun i tvoja konstatacija da mu jos uvijek kola organizmom 1 dl cistog alkohola u krvi, malo si pobrkao loncice i fulio jedno 10 puta al nema veze, nije mi bila namjera ismijati te :thumbup:
Nije isto popiti 1 dl cistog alkohola i apsorbovati isti u krvi, ima tu milijardu faktora a ne samo ovih par u tablici
ono je cisto odokativna metoda racunanja
drug_profi

#5045 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ma ok. Niko nece popiti cist alkohol, a on se svakako izrazava u gramima po kilogramu, a ne u ml po litru.
Dakle na prosječnu masu od 80 kg i 50 godina starosti, biohemija će reći da je očekivana količina alkohola u organizmu oko 100 grama za rezultat od 1,5 promila.
Alkohol ima specifičnu masu od oko 0,75 ako se ne varam. 100 grama alkohola se nalazi dakle u više od jednog decilitra alkohola.
Tako da ni tvoja računica nije dobra.
što se tiče ovih kalkulatora, oni jesu samo savjetodavni, ali matematika koja stoji iza njih jeste tačna.
kloniran

#5046 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

drugi profil wrote:Ma ok. Niko nece popiti cist alkohol, a on se svakako izrazava u gramima po kilogramu, a ne u ml po litru.
Dakle na prosječnu masu od 80 kg i 50 godina starosti, biohemija će reći da je očekivana količina alkohola u organizmu oko 100 grama za rezultat od 1,5 promila.
Alkohol ima specifičnu masu od oko 0,75 ako se ne varam. 100 grama alkohola se nalazi dakle u više od jednog decilitra alkohola.
Tako da ni tvoja računica nije dobra.
što se tiče ovih kalkulatora, oni jesu samo savjetodavni, ali matematika koja stoji iza njih jeste tačna.

brkas apsorbovani i popijeni alkohol al da se ne prepiremo bezveze nek bude da si u pravu
apsorbovati u organizam 100 ml cistog alkohola je mnogo teze nego popiti isti i tu ima mnogo vise faktora od starosti i tezine covjeka

al evo ti si rekao da mu organizmom kruzi 1dl cistog alkohola

1dl cistog alkohola je recimo 75 grama

75grama podijeli sa 6 litara krvi koliko stane u prosjecnog odraslog covjeka

75/6=12,5 grama na 1000 cm3 krvi tj na jedan litar krvi, tj. u covjeku kruzi 12,5 promila alkohola u krvi, fula cca 8,333333 puta
drug_profi

#5047 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Pa dobro de mi reci onda koliko je on to popio ako mu alkotest pokazuje 1,5 promila, tj 1,5 g po kg? Jel manje od jednog deca alkohola ili vise?
Ja ti dadoh kalkulator koji je nedvojbeno ispravan i kaze da je rijec o 100 grama alkohola koje ces unijeti sa oko 2,5 litra piva, da bi dobio tu alkoholiziranost.
Hoces li to sve resorbovati ili neces, stvar je da li pijes polako, brzo, jedes, ili ti je prazan zeludac, kako ti jetra radi, koliko jaka je koncentracija, itd, ali je ovdje imamo rezultat od 1,5 promila dakle on je minimalno unio 2,5 litara piva u kratkom periodu da bi dobio tu kolicinu u krvi.
Sinoc sam racunao napamet, pa si me jutros na foru bunovnog uhvatio i fakat sam kontao da sam pogrijesio, ali sad vjerujem da nisam.

Ono, rasprava je nidje veze, ali hajd nek svako ostane na svom pa ko hoce nek proucava.

Edit: sad sam shvatio gdje se brkamo.
Ti govoris o krvi ja o tjelesnoj masi. Mislim da je izracun prema masi ispravan.
kloniran

#5048 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

drugi profil wrote:Pa dobro de mi reci onda koliko je on to popio ako mu alkotest pokazuje 1,5 promila, tj 1,5 g po kg? Jel manje od jednog deca alkohola ili vise?
Ja ti dadoh kalkulator koji je nedvojbeno ispravan i kaze da je rijec o 100 grama alkohola koje ces unijeti sa oko 2,5 litra piva, da bi dobio tu alkoholiziranost.
Hoces li to sve resorbovati ili neces, stvar je da li pijes polako, brzo, jedes, ili ti je prazan zeludac, kako ti jetra radi, koliko jaka je koncentracija, itd, ali je ovdje imamo rezultat od 1,5 promila dakle on je minimalno unio 2,5 litara piva u kratkom periodu da bi dobio tu kolicinu u krvi.
Sinoc sam racunao napamet, pa si me jutros na foru bunovnog uhvatio i fakat sam kontao da sam pogrijesio, ali sad vjerujem da nisam.

Ono, rasprava je nidje veze, ali hajd nek svako ostane na svom pa ko hoce nek proucava.

Edit: sad sam shvatio gdje se brkamo.
Ti govoris o krvi ja o tjelesnoj masi. Mislim da je izracun prema masi ispravan.
ne procenat se racuna prema kolicini krvi a ne masi covjeka tu se pravi najveca greska

to se ne moze bas tako lahko izracunati, posebno ne jednim online kalkulatorcicem, jer je razlicito od individue do individue.
Ja sam sam skrenuo paznju na tvoje izlaganje da kroz njega jos uvijek kruzi 1 dl cistog alkohola.

Apsorpcija zavisi od mnogo faktora, fizionomije tijela, godina, fizicke aktivnosti, naviknutosti tijela na alkohol, da li se pije na gladan stomak (oko 20 posto alkohola se apsorbuje uzelucu a oko 80% u debelom crijevu, sto je puniji zeludac hranom koja blokira razgradnju alkohola vise se moze popiti), kakva se hrana jede, duzina konzumiranja u toku dana i jos mali milion stvari.
izracun je cisto odokativnog karaktera i ne moze se uzeti ni kao priblizno tacan
drug_profi

#5050 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ok.
Alkohol dok je u krvi u principu samo putuje. Problem je sto on ne ostaje u krvi nego ulazi u celije.
Tada i pravi probleme.
Zato mislim da je izracun prema ukupnoj masi bitan i tu je moja izjava da ima decu cistog alkohola u organizmu (jesam li rekao krvi? neise, cesto je to u govoru jedno te isto).
Logicno ako je popio 2,5 litra piva unio je u organizam 100 g alkohola i on je tu, sta god radio tamo, deca mu je u tijelu. Balon pokaze 1,5 sto upravo tacno odgovara kolicini unijetog alkohola - ali u odnosu na tjelesnu masu.

Kako god, ni ova rasprava nije losa jer moze pomoci drugima da paze kad voze da ne piju vise od dopustenog, a najbolje nikako.
Oni kalkulatori sa linkova su korisni jer vam razbijaju iluzije i postavljaju ogranicenja.
Post Reply