Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Boemica

#5026 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Boemica »

Bloo wrote:https://libela.org/sa-stavom/9917-tko-s ... cnice-jos/

Christine Northrup, autorica publikacije "Women's body, women's wisdom" istaknula je kako: "Ništa u našem društvu – osim nasilja i straha – ne drži ženu "na svom mjestu" kao degradacija menstruacije". Etiketiranjem menstruacije "tajnim, ženskim poslom" usađuje se misao kako ono što je najnormalnija stvar na svijetu – je ustvari nešto loše.
Loše je samo ako ti misliš da je loše i ako pristupaš tome kao nečemu lošem i sakrivenom.

I nikad nisam doživjela da neki muškarac u mom društvu ili okruženju "degradira" činjenicu da imam menstruaciju. Štaviše ..
Susrela sam se sa muškarcima koji imaju razumjevanja, koji ponekad i precjenjuju tu bol i neugodnosti koje ciklus nosi.

Ne stavljam uloške u papirnu kesu i donesem ih iz prodavnice najnormalnije, u kesi u kojoj donosim sve ostalo.
Kad mi treba uložak priđem i kažem: imaš li uložak/tampon. Kad idem ih promjenit, ponesem u ruci kutijicu u kojoj ih držim (sve držim organizovano po neseserima, kutijama, pa tako i uloške)

Majke mi k'o da na Marsu živim kad pročitam ovako neke stvari.

Il' sam ja jednostavno glupa pa ne shvatam "dubinu" materije. :hm:
Bloo
Globalna šefica

#5027 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Steta sto krv nije plava kao u reklamama...nego ovako na reklami manijaci, u zivotu pitari.
insomnia78

#5028 Re: Danasnji "feminizam"

Post by insomnia78 »

Ja ljetos na moru kreno u prodavnicu vice zena kupi mi uloske. Objasnila ke ona meni koje. Ako nema ovih, onda one, volko kapljica nacrtanih, Ote boje... :-D
Ja dos’o tamo tri hiljade je vrsta i modela. Gledaj, rovi, slikaj pa salji slike kad nekaka treba ide s momkom. Ostavi ga, vrati se kaze vidim da si u nedoumici pa sko mogu da ti pomognem :lol:
Boemica

#5029 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Boemica »

Kaže: "Dragi Bravo časopisu, juče sam dobila menstruaciju. Kod mene curi crveno, a na reklamama plavo, jesam li ja normalna?"

:D :D

Toliko nas je "sram" naših menstruacija, da redovno neka hamša ostavi prljav uložak u javnom wc-u onako razastrt, ko čaršaf jutro prije prve bračne noći.
Bloo
Globalna šefica

#5030 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Boemica wrote:

Christine Northrup, autorica publikacije "Women's body, women's wisdom" istaknula je kako: "Ništa u našem društvu – osim nasilja i straha – ne drži ženu "na svom mjestu" kao degradacija menstruacije". Etiketiranjem menstruacije "tajnim, ženskim poslom" usađuje se misao kako ono što je najnormalnija stvar na svijetu – je ustvari nešto loše.
Loše je samo ako ti misliš da je loše i ako pristupaš tome kao nečemu lošem i sakrivenom.

I nikad nisam doživjela da neki muškarac u mom društvu ili okruženju "degradira" činjenicu da imam menstruaciju. Štaviše ..
Susrela sam se sa muškarcima koji imaju razumjevanja, koji ponekad i precjenjuju tu bol i neugodnosti koje ciklus nosi.

Ne stavljam uloške u papirnu kesu i donesem ih iz prodavnice najnormalnije, u kesi u kojoj donosim sve ostalo.
Kad mi treba uložak priđem i kažem: imaš li uložak/tampon. Kad idem ih promjenit, ponesem u ruci kutijicu u kojoj ih držim (sve držim organizovano po neseserima, kutijama, pa tako i uloške)

Moje iskustvo u vise firmi u koje sam radila je drugacije.
Znas ima "ono", ulosci se skrivaju, rijec menstruacija se ne koristi vec razni kodni nazivi. Sto mi je smijesno.
Granapi su prica za sebe.
Reklame su interesantne.
Clanak ne generalizira da svi muskarci rade to i to, tako da se ne treba uhvatiti u zamku reakcija muskaraca tokom #metoo pokreta tipa nismo svi isti. Naravno da svi muskarci i zene nisu isti.
dezurni_ucenik

#5031 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dezurni_ucenik »

Nepotrebno izmisljanje problema koji ne postoji cisto onako da se upotpuni vrijeme i da se muskarcima dodaju nove negativnosti. Nikad nikog nisam upoznao da prica negativno o tim stvarima. Besposlicarske paranoje.
Bloo
Globalna šefica

#5032 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Boemica wrote:Kaže: "Dragi Bravo časopisu, juče sam dobila menstruaciju. Kod mene curi crveno, a na reklamama plavo, jesam li ja normalna?"

Toliko nas je "sram" naših menstruacija, da redovno neka hamša ostavi prljav uložak u javnom wc-u onako razastrt, ko čaršaf jutro prije prve bračne noći.
Da, jer zasto bi izasla sa zamotanim uloskom iz kabine do kante. :| U zenskom wcu.
Mogao bi je neko.vidjet da baca ulozak.
insomnia78

#5033 Re: Danasnji "feminizam"

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
Boemica wrote:

Moje iskustvo u vise firmi u koje sam radila je drugacije.
Znas ima "ono", ulosci se skrivaju, rijec menstruacija se ne koristi vec razni kodni nazivi. Sto mi je smijesno.
Reklame su interesantne.
Clanak ne generalizira da svi muskarci rade to i to, tako da se ne treba uhvatiti u zamku reakcija muskaraca tokom #metoo pokreta tipa nismo svi isti. Naravno da svi muskarci i zene nisu isti.
Najgore u svemu sto se ovaj clanak odnosi na zapad. Cojk bi reko...
dale cooper

#5034 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

insomnia78 wrote:Ja ljetos na moru kreno u prodavnicu vice zena kupi mi uloske. Objasnila ke ona meni koje. Ako nema ovih, onda one, volko kapljica nacrtanih, Ote boje... :-D
Ja dos’o tamo tri hiljade je vrsta i modela. Gledaj, rovi, slikaj pa salji slike kad nekaka treba ide s momkom. Ostavi ga, vrati se kaze vidim da si u nedoumici pa sko mogu da ti pomognem :lol:
I...jel' pomogla? :D
Bloo
Globalna šefica

#5035 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

A mogli bi ulosci biti i besplatni.....
:run:
insomnia78

#5036 Re: Danasnji "feminizam"

Post by insomnia78 »

dale cooper wrote:
insomnia78 wrote:Ja ljetos na moru kreno u prodavnicu vice zena kupi mi uloske. Objasnila ke ona meni koje. Ako nema ovih, onda one, volko kapljica nacrtanih, Ote boje... :-D
I...jel' pomogla? :D
Ma jok. Tad dam bio u sretnoj bracnoj luci. Slago sam nije prosle no pretprosle godine
insomnia78

#5037 Re: Danasnji "feminizam"

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:A mogli bi ulosci biti i besplatni.....
A Trodoni?
Boemica

#5038 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Boemica »

Bloo wrote: Moje iskustvo u vise firmi u koje sam radila je drugacije.
Reklame su interesantne.
Pa zato i kažem: loše je samo ako i ti pristupaš tako tome.
Ja tako, svoj fazon. Nek svi šapću ispod glasa, ja neću. Meni nije tabu i ne ponašam se kao da je tabu, i samim tim ne doživljavam neugodnosti.
Boemica

#5039 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Boemica »

A mogle bi ja i ti nešto pojest konkretno iduće sedmice?

A i moske stalno viče da te se poželio :run:
Bloo
Globalna šefica

#5040 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Boemica wrote:
Bloo wrote: Moje iskustvo u vise firmi u koje sam radila je drugacije.
Reklame su interesantne.
Pa zato i kažem: loše je samo ako i ti pristupaš tako tome.
Ja tako, svoj fazon. Nek svi šapću ispod glasa, ja neću. Meni nije tabu i ne ponašam se kao da je tabu, i samim tim ne doživljavam neugodnosti.
Ja volim kako.tete iz racunovodstva zmirnu od neugode kad kazem menstruacija. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#5041 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Boemica wrote:

Ako ponesete tampone da umacem u pekmeZ od ribizle.
Boemica

#5042 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Boemica »

Bloo wrote:
Boemica wrote:Kaže: "Dragi Bravo časopisu, juče sam dobila menstruaciju. Kod mene curi crveno, a na reklamama plavo, jesam li ja normalna?"

Da, jer zasto bi izasla sa zamotanim uloskom iz kabine do kante. :| U zenskom wcu.
Mogao bi je neko.vidjet da baca ulozak.
Eki? Kad ga donese zamotanog do wca, može ga zamotanog u toaletni papir donijet i do kante. Al' jok, što bi to.
Boemica

#5043 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Boemica »

Bloo wrote:
Boemica wrote:

Ako ponesete tampone da umacem u pekmeZ od ribizle.
Hoćul' korištene ponijet? :run:
Boemica

#5044 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Boemica »

Bloo wrote: Ja volim kako.tete iz racunovodstva zmirnu od neugode kad kazem menstruacija. :mrgreen:
A jel' ti sve ono očima i obrvama poručuje da se stišaš? :D :D I ono par laganih pregleda okolo da se uvjeri da niko nije bio dovoljno blizu da čuje? :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#5045 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Boemica wrote:
Bloo wrote: Ja volim kako.tete iz racunovodstva zmirnu od neugode kad kazem menstruacija. :mrgreen:
A jel' ti sve ono očima i obrvama poručuje da se stišaš? :D :D I ono par laganih pregleda okolo da se uvjeri da niko nije bio dovoljno blizu da čuje? :lol: :lol:
"Boli je stomak" :mrgreen:
annoy

#5046 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Kakvi "besplatni ulosci"? Ulosci ne padaju s neba, znaci netko ih mora platit

Ja ne zelim slusat o tuđoj menstruaciji, kao sto ne zelim slusat ni o necijim hemoroidima, ako nismo bliski ili ako ti nisam doktor
Neke stvari su valjda privatne
Dat cu tampon nekome normalno
Stvarno ne razmisljam o tome
Jebemu, sta se netko stvarno osjeca diskriminirano zbog svoje menstruacije, ili pridaje tome toliku paznju, ako da, mozemo li se molim vas mijenjat za zivot
dale cooper

#5047 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

annoy wrote:Kakvi "besplatni ulosci"? Ulosci ne padaju s neba, znaci netko ih mora platit

Ja ne zelim slusat o tuđoj menstruaciji, kao sto ne zelim slusat ni o necijim hemoroidima, ako nismo bliski ili ako ti nisam doktor
Neke stvari su valjda privatne
Dat cu tampon nekome normalno
Stvarno ne razmisljam o tome
Jebemu, sta se netko stvarno osjeca diskriminirano zbog svoje menstruacije, ili pridaje tome toliku paznju, ako da, mozemo li se molim vas mijenjat za zivot
:sad:
John Cleese

#5048 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

A bas je htio temu otvorit... :| :D :lol:
dale cooper

#5049 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

:mrgreen:
Niemand

#5050 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »