Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Mea_parvitas

#5026 Re: Problem pasa lutalica

Post by Mea_parvitas »

Na Dobrinji kod moje zgrade je haos, citam vec duze temu i zaista me fasciniraju ovi cukoljupci. U sinteraj sve cuke pobacati, dati rok 15 dana da ih ovi cukoljupci usvoje, u protivnom injekcija bez patnje cuke i zdravo đaci. Ovo je postalo presmijesno vise, a sve radi bogacenja ili sitnog ubiranja budzetskog novca par pojedinaca!
sizifinho

#5027 Re: Problem pasa lutalica

Post by sizifinho »

Ridjobrki wrote:Bilo je pitanje dana kad će početi manipulacija djecom. Svaka čast! :wink: :thumbup:

Skontaj koji je to mindfuck kad je cijela država prihvatila bez puno priče da je psima - ustvari - mjesto na ulici.
nije psima mjesto na ulici.
Nije ni pod nozem kao sto vecina potencira.
Imamo ogromne kolicine sume, planina bla bla bla. Kad se ne bi krale donacije, komotno bi se mogao azil otvoriti gore. Agresivne, bolesne eutanizirati. O ostalim se brinuti. Jos kad nam narod ne bi bio opsjednut sa pedigreom, bilo bi odlicno, mogli bi se i usvajati a ne uciti djecu da je pravi.cuko cistokrvni od 800.
E sad sve je to fantazija... ali psi se mogu dresirat u pun klinac stvari. Psi vodici. psi tragaci, psi kao terapija za depresivne, autisticne...
Uopce, nije jedan bio primjer gdje je autisticno dijete probilo svoju "kukulju" kroz zivotinju.
Macke i psi su terapeutik protiv depresije...
Moze se, kad se hoce.
Ali na ulicama im nije mjesto.
Bambi_na_kofeinu

#5028 Re: Problem pasa lutalica

Post by Bambi_na_kofeinu »

sizifinho wrote: nije psima mjesto na ulici.
Imamo ogromne kolicine sume, planina bla bla bla. Kad se ne bi krale donacije, komotno bi se mogao azil otvoriti gore. Agresivne, bolesne eutanizirati. O ostalim se brinuti. Jos kad nam narod ne bi bio opsjednut sa pedigreom, bilo bi odlicno, mogli bi se i usvajati a ne uciti djecu da je pravi.cuko cistokrvni od 800.
E sad sve je to fantazija... ali psi se mogu dresirat u pun klinac stvari. Psi vodici. psi tragaci, psi kao terapija za depresivne, autisticne...
Uopce, nije jedan bio primjer gdje je autisticno dijete probilo svoju "kukulju" kroz zivotinju.
Moze se, kad se hoce.
Eto tačno mi nije jasno kako civilizovani svijet nije nadošao na isti plan nego imaju eutanaziju za pse (ne samo bolesne) bez vlasnika.
Trebao bi obznaniti svijetu svoju savršenu ideju.

Kada i oduzmeš pse koji bi se trenirali za razne svrhe i pse ljubimce ostaje gomila pasa za koje ti predlažeš da ih se hrani u kućici u šumici godinama dok ih pseći anđeo smrti ne odvede u vječna lovišta?
Zastozato

#5029 Re: Problem pasa lutalica

Post by Zastozato »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Moze se, kad se hoce.
Eto tačno mi nije jasno kako civilizovani svijet nije nadošao na isti plan nego imaju eutanaziju za pse (ne samo bolesne) bez vlasnika.

Kada i oduzmeš pse koji bi se trenirali za razne svrhe i pse ljubimce ostaje gomila pasa za koje ti predlažeš da ih se hrani u kućici u šumici godinama dok ih pseći anđeo smrti ne odvede u vječna lovišta?
Ma ovo je vec odavno i smijesno i zalosno. Sto je najgore jos jednom je dokazano da Bosnjaci nisu drzavotvoran narod, nego sa nama manipulise kako ko hoce, ko sa djecom. Ogromna vecina zrelih, savjesnih gradjana je da se ovo rijesi sto prije, sto jeftinije, ali problem postoji vec 6 godina jer smo pasivni, naivni. Dijete koje se rodilo kad je ovaj nakaradni zakon izglasan sad ima 6 godina i ne zna kako je igrati se u parku u kojem nema pasa lutalica, smeca koje oni raznose, izmeta koji i za sebe ostavljaju, jos te napadaju, laju na tebe, jer zalazis u njihovu teritoriju. Britanski ambasador odredjuje kako cemo zivjeti, a mi bez obzira sto smo protiv toga, kao sto su svi normalni ljudi u naprednom svijetu, na zapadu, sutimo, trpimo, pasivno da bilo sta uradimo, samo nek ne puca. Bas zbog toga sto nam je, kod svih problema, odgovor samo nek ne puca, sa nama svako manipulise. Ovo mogu rijesiti samo protesti.
seoBIH

#5030 Re: Problem pasa lutalica

Post by seoBIH »

Ako je 200 za sterilizaciju, nek' mi plate 20KM za eutanaziju, nema frke.

Dnevno odraditi 10tak, bogovska dnevnica.
Bambi_na_kofeinu

#5031 Re: Problem pasa lutalica

Ne mogu zaklati ni kokoš pa to nije razlog da se piletina ne jede.
Kada vidim pacova vrištim, ali neću živjeti u suživotu s njim već ću pozvati deratizere.

Upravo zato što se došlo do momenta kada će prosječan čovjek uzeti stvar u svoje ruke jer ne želi ovako živjeti u urbanoj ili ruralnoj sredini, eutanaziju treba provoditi onaj ko je za to obučen i nadležan.

Uopće ne razumijem tu logiku "Ali vi ih pobijte. Ne tamo neki lijevi čiko, već vi. "
Zašto?
Da izvedem sebi i popravak zuba a ako ne mogu nek' mi to ne radi neki lijevi čiko?
Maharadza

#5032 Re: Problem pasa lutalica

Post by Maharadza »

Image

Gdje su oni kinezi kad ih trebaš? :mrgreen:
Matzan

#5033 Re: Problem pasa lutalica

Post by Matzan »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Moze se, kad se hoce.

Nema civilizovani svijet para za sulude ideje poput onih koje nam pokušavaju nametnuti već poodavno zalutali ljubitelji pasa lutalica i ljubitelji lake zarade na psima lutalicama.
sizifinho

#5034 Re: Problem pasa lutalica

Post by sizifinho »

Bambi_na_kofeinu wrote:Ne mogu zaklati ni kokoš pa to nije razlog da se piletina ne jede.
Kada vidim pacova vrištim, ali neću živjeti u suživotu s njim već ću pozvati deratizere.

Upravo zato što se došlo do momenta kada će prosječan čovjek uzeti stvar u svoje ruke jer ne želi ovako živjeti u urbanoj ili ruralnoj sredini, eutanaziju treba provoditi onaj ko je za to obučen i nadležan.

Uopće ne razumijem tu logiku "Ali vi ih pobijte. Ne tamo neki lijevi čiko, već vi. "
Zašto?
Da izvedem sebi i popravak zuba a ako ne mogu nek' mi to ne radi neki lijevi čiko?
Mogu ti nabrojati najmanje pet razloga zasto psa ne mozes porediti sa stakorom.

Ja smatram da psima nije mjesto na ulici. Isto smatram da nisu svi za eutanazije :D
Ne razumijem ni ja tu logiku da se "uspavaju" svi, bas svi psi. Razumijem strah od napada...
Ali ne razumijem zasto ubijati pse koji nemaju nikakvu tendenciju da napadnu covjeka, umiljati su i druzeljubljivi.
Jedini do sad argument je bio:
Prema tebi mase repom, nekog ce ujesti.
Sve se gledaju neke strane zemlje, kako one rade...
Kod njih se ne pusi na javnim povrsinama a ja kod nas dnevno pasivno ispusim deset cigareta. Prije cu dobit rak na plucima nego bjesnilo od psa.
U stranim zemljama je zakonski kaznjivo odlaganjr otpadaka van kontejnera, smetljarnka, a ja kod nas moram preskakati djecije pelene koje jr neko bacio sa prozora, zaobilaziti iskoristen kondom... a kad mi treba kanta, nema je ni za zivr glave.
Imao sam dva kucna psa, i tonu njih u avliji. Jednom mi se cuko upisao u liftu, i to jer je bio stene, pa san pobrisao.
Ja u posljednjih mjesec dan. dva puta nailazim na lokvu urina u liftu koju je neki kabadahija ispisao. Zadnji sam sprat, i cesto mi se hodnik usmrdi na govno jer mi sr non stop neko kenja na krovu.
U podnozju zgrade su cigani napravili haman aneks, kucu, a prizemlje vazda bazdi na njih.
Student sam, prezivljavam sa 100 KM stipendije, ganjam se po bolnici zbog nesposobnih doktora...
I ispred zgrade mi zive tri psa.

Oni su mi fkt, ali FAKAT najmanji problem trenutno xD
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5035 Re: Problem pasa lutalica

Post by japin_mutapi »

Pa kreneš od najmanjeg problema i najlakšeg za riješiti pa posle lagano jedan po jedan

no dog no problem
Tomahawk11
Globalni moderator

#5036 Re: Problem pasa lutalica

Post by Tomahawk11 »

Evo sutra da ih sve sataru, za mjesec-dva bi opet imali gomilu cuka na ulicama. Nije problem u zivotinjama, problem je u NAMA, gospodo. Opet ce se naci gomila idiota koji ce pustiti cuku vani jer ne moze vise da ga hrani, nije mu to vise in i sl. Pa sto si ga uzimao koji q?!
Dzabe bilo sta pricati kad nema nikakvog zakona ni pravila za vlasnika psa. Kad tome dodamo kakvi smo, eto realnog stanja.
uglavnomja

#5037 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

sizifinho wrote: Mogu ti nabrojati najmanje pet razloga zasto psa ne mozes porediti sa stakorom.

Ja smatram da psima nije mjesto na ulici. Isto smatram da nisu svi za eutanazije :D
Ne razumijem ni ja tu logiku da se "uspavaju" svi, bas svi psi. Razumijem strah od napada...
Ali ne razumijem zasto ubijati pse koji nemaju nikakvu tendenciju da napadnu covjeka, umiljati su i druzeljubljivi.
Sve se gledaju neke strane zemlje, kako one rade...
Kod njih se ne pusi na javnim povrsinama a ja kod nas dnevno pasivno ispusim deset cigareta. Prije cu dobit rak na plucima nego bjesnilo od psa.
U stranim zemljama je zakonski kaznjivo odlaganjr otpadaka van kontejnera, smetljarnka, a ja kod nas moram preskakati djecije pelene koje jr neko bacio sa prozora, zaobilaziti iskoristen kondom... a kad mi treba kanta, nema je ni za zivr glave.
Imao sam dva kucna psa, i tonu njih u avliji. Jednom mi se cuko upisao u liftu, i to jer je bio stene, pa san pobrisao.
Ja u posljednjih mjesec dan. dva puta nailazim na lokvu urina u liftu koju je neki kabadahija ispisao. Zadnji sam sprat, i cesto mi se hodnik usmrdi na govno jer mi sr non stop neko kenja na krovu.
U podnozju zgrade su cigani napravili haman aneks, kucu, a prizemlje vazda bazdi na njih.
Student sam, prezivljavam sa 100 KM stipendije, ganjam se po bolnici zbog nesposobnih doktora...
I ispred zgrade mi zive tri psa.

Oni su mi fkt, ali FAKAT najmanji problem trenutno xD
kakva je razlika izmedju psa i stakora? toplokrvni sisari, 4 noge, rep. usi, zubi ... mogu se pripitomiti, dresirati, biti kucni ljubimci ... ili se koristiti u istrazivanjima ljekova za ljude, isto kao i psi. prenose bolescine, isto kao i psi, ne vidim neku razliku izmedju zivota u kanalizaciji i kontejneru (to je samo jedan dio gradskih stakora sto zivi tako) ...ali nebitno ...

ovaj dio

ne postoji pascce u coporu koje nece ujesti! to je coporski mentalitet, samoodbrana, borba za opstanak, za hranu, za teritoriju, za zenke ... neagresivni ne prezivljavaju. pascad bez copora mogu malo prezivjeti uz pomoc ljudi, dok se pojavi copor (gdje god ima hrane eto i njih) i tad ili ce i najpitomija zivotinjica postati zvijer i prezivjeti ili ce biti ubijen, od strane te iste pascadi ili ce krepati od gladi .

ta tvoja 3 ispred zgrade mozda nece tebe napasti, ali ce napasti necije dijete koje je doslo u posjetu, neciju nanu, nekoga ko se boji ...

i opet logika od koje boli glava: ljudi pisaju u haustoru - znaci treba i pascad da pisa po parkovima? inace, tebi se jedan lik navalio na pisanje, a pasa je 11.000 komada.

i sto se smeca tice, je li zakonski kaznjivo kad pasce uskoci u kontejner i "razbuca" kese i pobaca djecije pelene i uloske na ulicu :-)

blago nama sa takvim vss. tebi pascad nisu problem, ali pazi ovo TEBI, i boli te qrac sto nekome drugom jesu. ogromnoj vecini.
prog321

#5038 Re: Problem pasa lutalica

Post by prog321 »

sizifinho wrote: Ne razumijem ni ja tu logiku da se "uspavaju" svi, bas svi psi. Razumijem strah od napada...
Zato sto psima bez vlasnika nije mjesto na ulici.
Nasi gradovi izgledaju kao africki izbjeglicki centri, jer su dzukele na svakom cosku.
Pobogu ljudi zar ne shvatate kad je nesto r-u-z-n-o ???
madridist

#5039 Re: Problem pasa lutalica

Post by madridist »

Ja koliko znam ovaj problem nije postojao sve dok ovi koji uzimaju lovu na racun kerova ne izgurase da se izglasaju neke promjene,rjesenje je jednostavno ,poništi tu glupost,pošalji inspekciju u svaku od keroorganizacija i problem rijesen pa nek oni onda paypalaju po faceu ili gdje sve ne nalaze luzere da im salju novac..
Hajlac

#5040 Re: Problem pasa lutalica

Post by Hajlac »

U zadnjih 5-6 dana doživio sam dva napada pravih čopora lutalica - jedan naveče kod pilića prema pomoćnom stadionu na Grbavici a drugi na šetalištu kod Bosmalovog mosta...

Užasno iskustvo, da nemam brze reflekse, već bih primao antitetanus :twisted:

Hoće li mi neko reći, je li ovo zoološki vrt ili GRAD(stanište homosapiensa) !?!?!
Naslovnica

#5041 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Koja je to bagra, ko su oni da upućuju pozive na sastanke institucijama?!
Pretpostavljam da će, ako se ne odazovu sastanku, dobiti ukor i pljusku od UK ambasadora, kako to obično Dogs Trust radi.

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u Bosni i Hercegovini je zabrinuto najnovijim informacijama o kršenjima Hodograma kojeg je propisala Vlada Kantona Sarajevo i Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, posebno na teritoriji općine Vogošća, kao i propisa koji se odnose na registraciju i rad higijenskih servisa, te se u tom smislu obratilo nadležnim institucijama s molbom za organiziranje hitnog sastanka na kome bi detaljnije razgovarali o ovoj problematici.
Poziv na sastanak upućen je sljedećim institucijama:

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo
Ministarstvo Privrede Kantona Sarajevo
Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine
Veterinarska inspekcija Federacije Bosne i Hercegovine
Veterinarska inspekcija Kantona Sarajevo
Općina Novi Grad
Općina Vogošća
Naslovnica

#5042 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Izgleda da su gospoda šintori konačno počeli da čiste grad od čopora pasa, na za nadati se da će se doktori sa Jagomira pobrinuti za ove pacijentice.

Sandra Husejnović added 3 new photos.
19 hrs ·
I NEEEEEEEEEED HELP, ALL MY DOGS NEEEEEEEEEEEED HELP, pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeee help them, pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, the shinters tried to kill all of them this morning , pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Sandra Husejnović added 3 new photos.
2 hrs ·

1... hitnooo, APEL ZA ŽIVOT , SARAJEVO STREET DOGS , please stand up all animals lovers and help me to protect Sarajevo street dogs who survived hell yesterday while shinters try to kill them ------ ja nisam dobro, juče sam preživjela pakao kao nikada , želim da se sakrijem i pobjegnem od svega jer slomili su mi zadnji atom snage u meni juče.. JER ŠINTORI I BAGRA SU NAPALI PRVO MENE I POKUŠALI ME PRETUČI, A ONDA SVE MOJE PSE NA ULICI KOJE PAZIM GODINAMA , OPKOLILI SU ME , ČUPALI MI PSE IZ RUKU I SMIJALI SE .. -- dva psa su mi gotovo ubili pred očima.. uspjela sam spasiti sve pse, odmah sam ih sakrila i preklinjala za mjesto u pansionu .. 5 pasa je na sigurnom .. -- SADA TREBAM NOVAC DA PLATIM NJIHOV SMJEŠTAJ. -- PREKLINJEM VAS OVDE JAVNO POMOZITE MOJIM PSIMA, POMOZITE MI DA IH ZAŠTITIM I NE VRAĆAM NA ULICU, PREKLINJEM VAS SVOM SVOJOM DUŠOM JER ŠINTORI KRUŽE STALNO I ČEKAJU MOJE PSE DA IH POBIJU.. -- sada samo trebam finansisku pomoć kao nikada da platim smještaj i hranu za pse koji su juče preživjeli maltretiranje, šintore koji su ih pokušavali puhaljkama ubiti na licu mjesta.. -- preklinjem vas, pomozite nam da preživimo ovaj užas zajedno , jer ako mene slome oni su gotovi, jer ako ne platim smještaj i hranu pobiće ih sve .. --- MOJA ** LAJKA, NESSA, HANA, LUSI I MAZI ** PREKLINJU ZA POMOĆ SADA .
PAYPAL : [email protected] ................................................... -- račun, - HYPO ALPE-ADRIA BANK D.D. / -SWIFT code bank: HAABBA22/ -partija:25465288 / -SANDRA HUSEJNOVIĆ/ -iban: BA393060372546528875-- ( BIC code preko interneta je HAABBA22XXX, mjesto-Mostar) ................................................................ . - za Hrvatsku : LAMIA EGARTNER Zagrebačka ban. 2360000-3216623864
simonese

#5043 Re: Problem pasa lutalica

Post by simonese »

dobra terapija je cudo
klixoris

#5044 Re: Problem pasa lutalica

Post by klixoris »

Naslovnica wrote:the shinters
Izgleda da je engleski rjecnik upravo postao bogatiji za jednu novu rijec :D
irac300

#5045 Re: Problem pasa lutalica

Post by irac300 »

Jbt, opkolili je, isčupali kerove iz njenih ruku, i opet je huda uspjela spasiti sve kerove. Sada joj samo fali love za pansione. :D Ma daj, ova je davno trebala zaraditi krivičnu prijavu zbog varanja ljudi.

Namnože se srne i jeleni, dođu lovci i odstrijele višak, džaba crne okice, niko da ''a'' kaže. Ista stvar je sa vukovima, medama, divljim svinjama, štakorima... Al' kada su u pitanju džukele, e onda se pojave visoko moralne osobe, koji osuđuju takvo barbarstvo, s tim što vrsta osude ovisi o količini eura ubrizganih sa zapada.

Žalosno je što većina trpi teror manjine, al' ko nas yebe, bolje i ne zaslužujemo sa ovakvom pasivnošću!
prog321

#5046 Re: Problem pasa lutalica

Post by prog321 »

Vecina kada nema muda mora trpiti sikaniranje od manjine.
Jer manjina su vecinom ludaci. A kod ludaka uvijek prodje ona' ma, pusti budalu'. :-D
Bambi_na_kofeinu

#5047 Re: Problem pasa lutalica

sizifinho wrote: Mogu ti nabrojati najmanje pet razloga zasto psa ne mozes porediti sa stakorom.

Nabroj mi najmanje pet razloga.
Zašto s psima ne možemo porediti telad, janjad, miševe, zečeve, mačke (mačke su posebno ugrožene zbog ovolikog broja pasa), pilad i sve druge životinje koje niko ne spašava podjednakim žarom?

Veliki broj ljudi koji piše na ovoj temi nisu mrzitelji životinja, ja imam ljubimce, nećeš vjerovati.
Ali ne radi se o par mahalskih pasa koje hrane komšije i s kojima se djeca igraju, takvih je uvijek bilo.
Radi se o čoporima.
Radi se o sigurnosnim i higijenskim razlozima.
Radi se o "sterilisanim" psima koji imaju okote.
Radi se o tome da ja i meni slični koji se nikada nismo plašili životinja sada u sebi se molimo Bogu dok ujutro u šest sati prolazimo pored čopora od 10-ak ogromnih pasa trudeći se da ne uspostavim kontakt očima.
Ako ti je lakše vjeruj da smo mi svi psihopate koji uživamo u životinjskoj patnji, ali neću te smatrati ozbiljnom osobom.

I da kako god ti možeš reći "pobijte ih vi ne neki lijevi čiko" tako ću ja od tebe tražiti da ih usvojiš ti, sve, pokupi ih i nosi ih u svoju kućicu u šumici, ali ne očekuj od lijevih ljudi da dijele tvoju viziju.

Godinama slušam kvazi-zaštitnike životinja koji kao sterilišu, zbrinjavaju, sklanjaju pse sa ulice...e pa pogodite šta - radite mizeran posao, situacija je postala samo gora i za to neko treba da odgovara.
dezurni_ucenik

#5048 Re: Problem pasa lutalica

Post by dezurni_ucenik »

The shinters

:lol:
Naslovnica

#5049 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Ima li ko da protjera ovu mafijašku organizaciju iz Kantona Sarajevo?!?!

Dogs Trust: Higijenski servis Lokom hvata miroljubive pse i krši Zakon, građani zaprepašteni

Piše: M. N.
Fondacija Dogs Trust u BiH prima učestale informacije od građana, hranitelja uličnih pasa, nevladinih organizacija i aktivista o kršenju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kao i Pravila postupanja - Hodograma koji je propisalo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, odnosno Vlada KS. Kao glavnog kršioca navode higijenski servis koji je osnovalo javno preduzeće Općine Novi Grad - Lokom d.o.o.

Dogs Trust: Higijenski servis Lokom hvata miroljubive pse i krši Zakon, građani zaprepašteni Foto: Ilustracija "S obzirom na to da je uspostavljeni Hodogram zanemaren, a da očigledno najbolje ne funkcionira institucionalni sistem sprečavanja kršenja Zakona, zbunjeni građani zovu naše predstavništvo u potrazi za objašnjenjem ili pomoći. Naš nedavni apel, kao i mnogobrojni kontakti s nadležnim institucijama, nisu do sada rezultirali konkretnom akcijom da se navodi o kršenju Zakona i Hodograma ispitaju i sankcioniraju, te smo zato smatrali da je važno izvijestiti javnost o našim saznanjima i stavovima", rekla je Sanja Bianculli, službenica za odnose s javnošću i marketing Fondacije Dogs Trust u BiH.

Građani prijavljuju uznemirujuće scene

Hodogramom je propisano kako se postupa u intervenciji s bolesnim, zaraženim i agresivnim psima. Napravljen je kako bi omogućio da se dosljedno provedu hitne mjere za smanjenje sigurnosnog rizika za građane, a da se u ovom procesu istovremeno zdravi i socijalizirani psi zaštite od nepotrebnog stradanja.

"Izvještaji koje redovno dobijamo dolaze iz različitih izvora, ali većina je od građana koji su imali priliku vidjeti rad hvatača higijenskog servisa Lokom na djelu. Građani su zaprepašteni i govore nam o istinski uznemirujućim i potresnim scenama kojima su svjedočili vezano za korištenje nezakonitih i nehumanih mjera te okrutan odnos prema zdravim i socijaliziranim psima koje hvatači ovog servisa demonstriraju u svojim akcijama. Psi koje higijenski servis Lokom uhvati uglavnom su prijateljski raspoloženi i vjeruju ljudima, mnogi su označeni kao veterinarski obrađeni, a neki su i vrlo mladi", kazala je Bianculli.

Istakli su kako, uprkos brojnim zahtjevima građana, Lokom nije pokazao transparentnost u radu kakva bi se s pravom očekivala od javnog preduzeća koje se finansira javnim novcem. Iz Dogs Trusta mole za informacije o svakom uhvaćenom psu u smislu razloga za hvatanje, lokacije hvatanja, vrste tretmana i krajnje sudbina tih pasa.

"Ako su pse eutanizirali, na koji način i gdje odlažu biološki otpad, kao i o tome gdje su psi koji nisu eutanizirani, u kojem skloništu i kako građani mogu pristupiti ovim i ostalim prostorijama javnog preduzeća u cilju preuzimanja odgovornosti za određenog psa, te da li sklonište koje se koristi ima dozvolu i registraciju", rekla je Bianculli.

Lokom pogoršava situaciju

Iz ove fondacije kazali su kako su dobili informacije i da je Lokom hvatao i ljubimce građana. Ističu da praksa koju koristi higijenski servis Lokom ne doprinosi rješenju problema, odnosno da je pogoršava jer hvataju veterinarski obrađene i socijalizirane pse, a ne agresivne.

"Uklanjanje zdravih i socijaliziranih pasa ostavlja više prostora za nove nesocijalizirane i neobrađene pse, čime se povećava sigurnosni rizik za građane", dodala je Bianculli.

Na današnjoj konferenciji za novinare kazali su kako vjeruju da ovakva situacija, eskalirala zbog šest godina sporadičnog ili nikakvog provođenja Zakona, može biti razriješena trajno i efikasno i bez stalnog ponavljanja problema jedino kroz dosljednu i potpunu provedbu Zakona i uspostavu sistema za upravljanje populacijom pasa sličnog onom koji imaju svi razvijeni evropski centri.

"Nadamo se da će novoizabrana Vlada KS po hitnom postpuku nastaviti i intenzivirati napore na uspostavi svih elemenata sistema za upravljanje populacijom pasa koji je iniciran prošle godine. Predstavništvo Fondacije Dogs Trust nastavlja svoju značajnu podršku u ovom smislu", poručili su iz ove fondacije.
O'zone
Globalni moderator

#5050 Re: Problem pasa lutalica

Post by O'zone »

Lokom trenutno predstavlja najveću prijetnju opstojanosti i finansijskog priliva Dog Trustu i inim keroljupcima.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/dogs-tru ... /150319054

Kopa se rukama i nogama da se Lokom ukine
Locked