Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
cetmi wrote:Zaboravio sam reći da sam bio u vrijeme kada su neka dva Talijana na proslavi dana Moskve postavili bombe i tražili da im se plati da ih ne aktiviraju.
U roku dva sata su ih pronašli i prikazali na TV-u u društvu specijalaca. Na NTV se vrtilo danima i govorilo o tome kako Rusija ima snage i znanja da se obračuna sa kriminalcima. Ti specijalci su tad imali platu oko 150 dolara.
Putin kad je došao je to iskoristio odmah. Povećao im plate i broj. Privatne milicije (osiguranja) sa dugim cijevima zabranio. A objetktivno oni su spram ovih momaka bili samo napuhani baloni u zajebanim Armani odijelima.
Danas u Rusiji vrijedi pravilo da su oni veća mafija od mafije. Ako nešto ne možeš da završiš nikako, samo nađeš specijalca i dogovoriš cijenu.
Razmjere pljačke devedesetih u Rusiji su epohalnih razmjera. Svi oni koji su zadržali to bogastvo su se dogovrili sa Putinom. Nema nijedan da nije. Inače ga ne bi zvali bogatašem.
Pa provjerite samo kome se zadnjih 20 godina moralo platiti za bilo kakav objekat u Moskvi. Žena je u pitanju.
A kad je u pitanju Gazprom evo šta kažu za njega:
Prema tržišnoj kapitalizaciji u prosincu 2007. (345 mrld. US $), Gazprom je treća najveća korporacija na svijetu. Većinski vlasnik je ruska vlada (50,01 %).
Nagradno pitanje: ko je vlasnik ostatka dionica? - Ja priznajem da ne znam .
Rusija placa lobisticku kucu u SAD oko 1.9mil godisnje, dok Gazprom istu tu kucu placa 3.8mil godisnje.
Mnogi ovdje nisu procitali dvije postene knjige (mozda Magarece godine ili Orlovi rano lete, ali misli da je i to prekomplikovano). Da su citali istorijske knjige znali bi koja je vaznost Titovog NE Staljinu. Jugoslavija se priklonila zapadu, a znamo sta bi od ostali drzava istocne evrope. Ono Rusi donjeli blagostanje, slobode itd...
Lako je sjediti u BiH i tudjim qrtzem gloginje mlatit. Pitaj prosjecnog Latvijca, Estonca ili Litvanca sta misle o "velikom vodji" i rusima.
@cetmi
Dobro, lepo si nam se ovde predstavio kao ekspert za Rusiju i Moskvu.Nego me čudi da si mogao napravitio ovoliki gaf kad pominješ neka ubijene civile u teatru Boljšoj.Zar se to o čemu ti govoriš , možda kojim slučajem nije desilo u teatru "Dubrovka" ?
Dobro de, dešava se to i naj većim ekspertima, nema veze.Verujemo mi tebi da poznaješ prilike u Rusiji.
Last edited by purke62 on 14/09/2013 00:29, edited 2 times in total.
Ili, kada kaže da je Avigdor Liberman rođen u Rusiji, a ne u Moldaviji (Kišinjev). No, dobro, SSSR/Rusija, zabune se i najveći eksperti pa i uvaženi Cetmi.
BTW, postoji > tema "Rusija" <, koja je, duduše malo zamrla zbog pritiska aktuelnih događaja, pa se tu mogu nastaviti digresije. Ovo je, ipak, tema "Sirija".
purke62 wrote:@cetmi
Dobro, lepo si nam se ovde predstavio kao ekspert za Rusiju i Moskvu.Nego me čudi da si mogao napravitio ovoliki gaf kad pominješ neka ubijene civile u teatru Boljšoj.Zar se to o čemu ti govoriš , možda kojim slučajem nije desilo u teatru "Dubrovka" ?
Dobro de, dešava se to i naj većim ekspertima, nema veze.Verujemo mi tebi da poznaješ prilike u Rusiji.
Problem sa Dubrovkom nije bio u efikasnosti specijalnih ejdinica, nego katastrofalnoj obucenosti medicinskog osoblja, koje je indirektno svojim postupcima ubilo te ljude.
Doduse, vojni vrh nije htio da medisinckom osoblju otkrije kakav je plin koristen i koja su svojstva tog plina.
Clusterfuck na kvadrat!
- kako sada stvari stoje, pokušaj da se eliminiše trougao Hezbollah-Damask-Teheran za sada nije urodilo plodom, naprotiv; sada su dominantni napori stvaranja stabilnog "kišobrana" za (južni) Bejrut, Damask i Teheran;
- cijena je ustupak Damaska po pitanju hemijskog oružja, a u čitav posao su intenzivno uključeni, kako eksponirani predstavnici Moskve i Vašingtona, tako i diplomate iz Teherana i Damaska;
- postoje zahtjevi da se i sam Izrael na neki način i po nekim pitanjima obuzda, ali su mali izgledi po tom pitanju.
Ako ovo sve prođe, ako ne bude neugodnih iznenađenja i sabotaže mirovnog, diplomatskog procesa, ovo bi mogao biti veliki uspjeh za Liban u cjelini, te Siriju, Iran i njihove pozadisnke partnere i zaštitnike, Kremlj i Peking.
- jedna stvar je zabrinjavajuća, a riječ je o pokušajima prejudiciranja zaključaka UN komisije. Oni su, naravno, dijametralno suprotni: dok ruski izvori krivicu za događaj u Guti prebacuju na krugove "rebelsa", pojedini zapadni diplomati unaprijed "znaju" da će UN optužiti "režim u Damasku". Bez obzira što komisija UN-a nema mandat da utvrdi krivca, već samo da da odgovor na pitanje da li je ili nije upotrebljeno hemijsko oružje.
Ovakve izjave su samo indikator nezadovoljstva (intervencionističkih) krugova razvojem situacije na terenu.
Challenger__ wrote:- jedna stvar je zabrinjavajuća, a riječ je o pokušajima prejudiciranja zaključaka UN komisije. Oni su, naravno, dijametralno suprotni: dok ruski izvori krivicu za događaj u Guti prebacuju na krugove "rebelsa", pojedini zapadni diplomati unaprijed "znaju" da će UN optužiti "režim u Damasku". Bez obzira što komisija UN-a nema mandat da utvrdi krivca, već samo da da odgovor na pitanje da li je ili nije upotrebljeno hemijsko oružje.
Ovakve izjave su samo indikator nezadovoljstva (intervencionističkih) krugova razvojem situacije na terenu.
Ako su Rusi rekli da su "rebelsi" onda to mora da je tako
- istrajno ponavljam da naša sredina mahom odbacuje intervencionističke laži i težnje. Nema potrebe da u svakome vidiš Čelindžera, jer puna je BiH Memija, Dizdarevića, Marića, Omeragića... Evo i Hajrudin Somun bezrezervno podržava diplomatsku inicijativu, jer je nasuprot njoj haos i smrt - "Laknulo mi je...
Treba se osloboditi lažne slike svijeta i lažne slike Bosne i Hercegovine koju pružaju malobrojni a agresivni ratni huškači. Živimo u miroljubivoj zemlji, u miroljubivom svijetu u kome, istina, velike poluge moći drže opaka lica loših namjera.
- istrajno ponavljam da naša sredina mahom odbacuje intervencionističke laži i težnje. Nema potrebe da u svakome vidiš Čelindžera, jer puna je BiH Memija, Dizdarevića, Marića, Omeragića... Evo i Hajrudin Somun bezrezervno podržava diplomatsku inicijativu, jer je nasuprot njoj haos i smrt - "Laknulo mi je...
Treba se osloboditi lažne slike svijeta i lažne slike Bosne i Hercegovine koju pružaju malobrojni a agresivni ratni huškači. Živimo u miroljubivoj zemlji, u miroljubivom svijetu u kome, istina, velike poluge moći drže opaka lica loših namjera.
Pa niko nije rekao da ovo nije dobar razvoj.
medjutim ja sam ovaj film vec jednom gledao, kada Rusi "garantuju" nesto. Ono, imao sam priliku gledati uzivo, pa i nisam bas nesto optimistican.
Ratnohuškačke strukture su dovoljno moćne da izminiraju diplomatske procese i pokrenu haos u kome će stradati milioni. Mogu. Ali, ako se na to odluče, preporučuju se za ekstremno lošu sudbinu.
Već dugo pratim ovu temu i još uvijek ne mogu dokučiti što se krije iza stavova pojedinih postera. Može li netko od "stručnjaka" na ovoj temi objasniti koja je suštinska razlika između Asadovog režima (koji je marioneta Rusije, Irana...) i pobunjenika (koji su marioneta SAD-a, VB, Turske..)? Nisu li obje opcije jednako loše za narod?
Naime, što bi se suštinsko promijenilo za Sirijski narod da se jedan diktatorski režim zamijeni sa drugim diktatorskim režimom i obrnuto? Nestabilnost ako pobijede pobunjenici? Možda, ali ne mora biti.
Jeli stavovi pojedinaca u ovoj temi i njihovo biranje strana u sukobu proizlaze iz prostog afiniteta prema zapadu (USA) odnosno istoku (Rusija) ili se zaista iskreno misli da bi jedan od režima koji će pobijediti bio bolji izbor za napaćeni Sirijski narod? Al iskreno!
Ako sam zreo za kakvu "reprizu" slobodno pucajte.
Last edited by Renta on 14/09/2013 02:09, edited 2 times in total.
Challenger__ wrote:Ratnohuškačke strukture su dovoljno moćne da izminiraju diplomatske procese i pokrenu haos u kome će stradati milioni. Mogu. Ali, ako se na to odluče, preporučuju se za ekstremno lošu sudbinu.
Sta god da se desi, a da to Rusi nisu zeljeli, za tebe ce biti teorija zavjere
Ma ja posteni Asad i Putin su ljudi od rijeci
Renta wrote:Već dugo pratim ovu temu i još uvijek ne mogu dokučiti što se krije iza stavova pojedinih postera. Može li netko od "stručnjaka" na ovoj temi objasniti koja je suštinska razlika između Asadovog režima (koji je marioneta Rusije, Irana...) i pobunjenika (koji su marioneta SAD-a, VB, Turske..)? Nisu li obje opcije jednako loše za narod?
Naime, što bi se suštinsko promijenilo za Sirijski narod da se jedan diktatorski režim zamijeni sa drugim diktatorskim režimom i obrnuto? Nestabilnost ako pobijede pobunjenici? Možda, ali ne mora biti.
Jeli stavovi pojedinaca u ovoj temi i njihovo biranje strana u sukobu proizlaze iz prostog afiniteta prema zapadu (USA) odnosno istoku (Rusija) ili se zaista iskreno misli da bi jedan od režima koji će pobijediti bio bolji izbor za napaćeni Sirijski narod? Al iskreno!
Ja sam vec naveo negdje da je ovdje u pitanju situacija u kojoj nema pobjednika.
Mozda se nesto moglo uraditi prije 2g, prije nego su pohrlile horde poluljudozdera u siriju.
U sustini, najbolja opcija je zadrzati prijetnju silom da bi Asad ispostovao uklanjanje hemijskog oruzja (ne vidim razloga da Asad ne racuna da ako se rjesi hemijskog oruzja da ce mu tu dati neki kredibilitet te da uspije da pobjedi konvencionalnim oruzjem).
Medjutim, nikad ne podcjeni glupost diktatora koji uvijek misle da su najpametniji.
Challenger i slicni forumasi ne kontaju da amerikanci radi svojih politickih probleme nece intervenciju, ali da isto tako ubijanje hemijskim oruzjem izaziva vrlo jebene emotivne reakcije javnosti, pa se onda osjecaju primoranim da reaguju.
Ovo je situacija u kojoj se mora rjesiti pitanje hemijskog oruzja, jer ako Asad padne, a toga se dokopaju ovi idioti na drugoj strani, e onda ce biti pravo sranje.
To naravno ne opravdava neselektivno kasapljenje od strane Asada.
Onda, uzmi u obzir destabilizaciju Jordana, Libana, a mozda i Turske, i dobijes scenario koji niko nece, ma gdje god da se nalazi i koliko god ga se ne tice.
Ovdje nema ciste situacije, a za ovakvu situaciju komotno mozes optuziti i amerikance, koji da nisu napali Irak, ne bi bio ovoliki priliv ovih poluljudozdera.
- Renta; prvo, dobrodošao na forum. Drugo, inicijalni nastup ti je malo... nezgrapan. U strartu si maliciozan a sirijski problem i stajališta ("opredjeljenje") forumaša stavljaš u prostitutsku ravan (izbor makroa). Stvar stoji drugačije, a lokacija sa kojom se predstavljaš te obavezuje da budeš, da tako kažem, kulturniji, prefinjeniji od ovih naših looks like Rambo forumaša čiji je vrhunski domet u komunikaciji falsifikovanje tuđih stajališta. Možeš ti to bolje.
Zadnja izmjena: Renta; 14/09/2013 02:09; ukupno mijenjano 2 put/a.
U miroljubivoj zemlji gdje su miroljubivi cetnici orgijali i klali,oni koji sada podrzavaju pasce asada i navijaju za klanje muslimanske djece.Podrzavaju oni pasce,podrzava ga miroljubiva rusija,advance i cetnicija sa mcm
- Renta; prvo, dobrodošao na forum. Drugo, inicijalni nastup ti je malo... nezgrapan. U strartu si maliciozan a sirijski problem i stajališta ("opredjeljenje") forumaša stavljaš u prostitutsku ravan (izbor makroa). Stvar stoji drugačije, a lokacija sa kojom se predstavljaš te obavezuje da budeš, da tako kažem, kulturniji, prefinjeniji od ovih naših looks like Rambo forumaša čiji je vrhunski domet u komunikaciji falsifikovanje tuđih stajališta. Možeš ti to bolje.
Volim svratit na ovu temu samo da se pojedinim kulturno prefinjenim smedjim ljevicarama i teoreticarima zavjera i njihovim nebulozama dobro ismijem.Cuj ti ono bi nekoga ucilo kulturi
Challenger__ wrote:- Renta; prvo, dobrodošao na forum. Drugo, inicijalni nastup ti je malo... nezgrapan. U strartu si maliciozan a sirijski problem i stajališta ("opredjeljenje") forumaša stavljaš u prostitutsku ravan (izbor makroa). Stvar stoji drugačije, a lokacija sa kojom se predstavljaš te obavezuje da budeš, da tako kažem, kulturniji, prefinjeniji od ovih naših looks like Rambo forumaša čiji je vrhunski domet u komunikaciji falsifikovanje tuđih stajališta. Možeš ti to bolje.
Zadnja izmjena: Renta; 14/09/2013 02:09; ukupno mijenjano 2 put/a.
Polako, smiri se, ne puca...
A čuj, možda mogu bolje ali možeš i ti (odgovoriti na pitanje ). Nezgrapno pitanje je, ali cijela tema je takva, pa složiti ćeš se i situcija na terenu (Sirija).
Velim, nisam stručnjak za bliski istok, ali je dobra tema pa mi se pojavljuju nedoumice oko cijele ove priče. Razumijem bitku i interese velikih sila ali koji su Vaši argumenti (forumaša) za i protiv, ako gledamo interes Sirijskog naroda?
The award-winning documentary film about Syria, Not Anymore: A Story of Revolution, directed by Matthew VanDyke. Keep reading to learn how YOU can help Syria NOW:
This film has won more than a dozen awards and is an official selection in more than 60 film festivals around the world - http://www.syrianrevolutionfilm.com
Director Matthew VanDyke has released the film online for free and without any ads on it weeks ahead of schedule because NOW is the critical time for YOU to take action in support of Syria.
This is YOUR film.
NOW is the time to mobilize and tell your country's leaders that you want intervention in Syria to stop the bloodshed and bring freedom to 20 million people.
If you support freedom in Syria then do your part each day this week:
1. This page will soon be attacked by supporters of the Assad regime who will post negative and defamatory comments so that when people around the world read those comments they will believe there is little support for the Syrian revolution. If you support the cause of freedom in Syria please leave YOUR comments below the video and be heard. People around the world will be reading them!
2. Each day, mobilize on social media to make this film go viral. Tweet, post, share it everywhere you can think of. Use Reddit, LinkedIn, blogs, email lists, everything possible to use this film to help move public opinion in favor of supporting the Syrian revolution. This is a critical time for the revolution - world leaders are listening to the public and Congress has been flooded with phone calls about Syria. We must change public opinion and this film is a powerful way to do that.
3. Each day, tweet and email the link for this film to members of Congress, the White House, and leaders around the world. They should see this film and hear the words of Nour and Mowya before making their decisions on Syria. A DVD of "Not Anymore: A Story of Revolution" has been sent to each of the 535 members of the United States Congress, but they are far more likely to watch the film if you tweet the link to them and encourage them to watch the film online, or to watch "the disc on their desk"!
"Not Anymore: A Story of Revolution" is a 15 minute documentary film about the war in Syria, directed by American Matthew VanDyke (a former prisoner of war and combat veteran of the Libyan Revolution in 2011 - http://www.matthewvandyke.com), and produced by Matthew VanDyke and Nour Kelze (a Syrian journalist who is also the star of the film).
The film tells the story of the Syrian struggle for freedom as experienced by a 32 year old rebel commander, Mowya, and a 24 year old female journalist, Nour Kelze, in Aleppo, Syria.
The film clearly and concisely shows why the Syrian people are fighting for their freedom, told through the emotional words of two powerful characters whose lives have been turned upside down and torn apart by war.
This documentary film was a very personal project for director Matthew VanDyke. Having fought in the Libyan Revolution in 2011, he identified with Syrian Revolution and was compelled to make a film that would show the world who the Syrian rebels are and what they are fighting for. In this spirit, he hopes to eventually release the film in 20 languages so that people around the world can truly understand the fight for freedom in Syria.
Filming in Syria was dangerous and difficult. VanDyke and Kelze faced aerial bombardment, artillery, mortars, snipers, and the persistent threat of kidnapping. In addition, VanDyke was branded a terrorist by the Assad regime on the Syrian State TV channels.
This will take a continuous effort. Please step up and join the team. Each of you must do your part each day to spread this film and its message if it is going to have the impact it was created to have.
If you care about Syria, about humanity, about the right of men and women to choose their own leaders and klix, about liberty and justice for ALL, then this is YOUR film.
Use it to make your impact on this revolution!
Renta wrote: A čuj, možda mogu bolje ali možeš i ti (odgovoriti na pitanje ). Nezgrapno pitanje je, ali cijela tema je takva, pa složiti ćeš se i situcija na terenu (Sirija). Velim, nisam stručnjak za bliski istok, ali je dobra tema pa mi se pojavljuju nedoumice oko cijele ove priče. Razumijem bitku i interese velikih sila ali koji su Vaši argumenti (forumaša) za i protiv, ako gledamo interes Sirijskog naroda?
- Čuj stari, iskreno sam uvjeren da je trijumf tzv. "opozicije" gori od epidemije kuge kataklizmičnih razmjera, da bi to bila katastrofa za Siriju i njen narod u cjelini, te da je ona druga (reformisana i poslije rata na slobodnim izborima testirana) strana - manje zlo.
Nezavisno od toga ko ih podržava na globalnom nivou.
Classes include, how to behead infidels, how to eat infidels, how to steal, rape, destroy etc ... - J
Renta wrote:Već dugo pratim ovu temu i još uvijek ne mogu dokučiti što se krije iza stavova pojedinih postera. Može li netko od "stručnjaka" na ovoj temi objasniti koja je suštinska razlika između Asadovog režima (koji je marioneta Rusije, Irana...) i pobunjenika (koji su marioneta SAD-a, VB, Turske..)? Nisu li obje opcije jednako loše za narod?
Sta god da ti kazu ruski kurircici, Ass-sadista je debelo uprskao. Nikakav borac za slobodu, ovaj lik je borac za sebe, i borice se do posljednje kapi tudje krvi kako bi odrzao dinastiju Ass-sadista na vlasti.
Imas mnostvo izvjestaja raznoraznih nezavisnih medjunarodnih humanitarnih organizacija, koje nedvosmisleno pokazuju kakvu vrstu terora Ass-sadista provodi protiv vlastitog naroda. Samo slijepi Putinovi kurircici vide veliku sahovsku pobjedu protiv masonske cionisticko-atlantisticko-saudisticke dominacije, dok Putinov drveni lutak dusi vlastiti narod plinovima.
Ali on je tako fin, da ne bi niposto koristio plinove. On samo koristi skudove, tesku artiljeriju, avijaciju, a omiljeni ciljevi su mu bolnice, pekare i pijace (odakle mi je ovo poznato?). Tako da je on nevin jer je tek samo nevinim konvencionalnim oruzjem pobio i obogaljio tek samo oko nekoliko stotina hiljada Sirijaca, protjerao tek samo oko 6 miliona, a do temelja porusio tek samo desetine gradova po Siriji. To ti je jedan veliki borac za slobodu svijeta: Putinov vlastiti drveni lutak.
To da bi pobjeda opozicije bila katastrofa za Siriju možemo prihvatiti kao pretpostavku kao što možemo samo pretpostaviti da bi se Asadov režim reformirao i da bi došlo do demokratskih izbora i legalne promjene vlasti.
Nekako mi je sve to u fazi potpuno nesigurnih predviđanja. To više ne treba biti previše siguran u vlastite stavove a još manje biti isključiv i ukalupljen. Na terenu se karte mogu sasvim drugačije okrenuti.
Kerry nakon Ženeve odlazi u Izrael kako bi Netanyahua upoznao s detaljima oko Sirije, Francuska predlaže neprihvatljivu rezoluciju
Jednom riječju, odlazi kod svojih šefova da im kaže šta se dešava i da ih pita kako dalje naviti mudžahide i u kom pravcu je njihov ''džennet'? Da, da, to objašnjenje mora dati Mosad i Cionisti jer oni su na kontrolnom tornju i gledaju tragi -komediju i smiju se! Ne radi se ovdje o tome da jedni vole Ruse kao kapitaliste, a mrze Izrael i Ameriku. A i da je tako, to svakako svačije pravo da sebi bira kapitalistu kojeg će slušat i kojega će ''obožavati''.
Po pitanju Sirije, ove koji se bore da sruše Asada, nadjenuli su im pravo ime: Pobunjenici! Iako oni sebe smatraju mudžaahidima, ipak, pravac njihovog djelovanja (određuje Izreel). Ipak, oni većinom nisu Sirijici, već dolaze iz desetina zemalja. Ipak, oni ubijaju ljude koji izgovaraju šehadet ( su muslimani). Ipak, svu logističku podršku doobijaju iz Izraela i arapskih zemalja koje služe Izraelu. Ipak to su samo pobunjenici kako su ih i nazvali, i na kraju krajeva to im je i posao.
Jest opasan, ali ako si koza ( da izvine koza) da teko neko ubijedi da ćeš opašući bombu i aktivirajući je pred džamijom gdje ubiješ stotine vjernika koji se mole samo drugačije nego ti, U SRED RAJA, onda i ona plaća od 600 $ je dobra cifra koju svakako nećeš stići potrošiti!
Renta wrote:To da bi pobjeda opozicije bila katastrofa za Siriju možemo prihvatiti kao pretpostavku kao što možemo samo pretpostaviti da bi se Asadov režim reformirao i da bi došlo do demokratskih izbora i legalne promjene vlasti.
Nekako mi je sve to u fazi potpuno nesigurnih predviđanja. To više ne treba biti previše siguran u vlastite stavove a još manje biti isključiv i ukalupljen. Na terenu se karte mogu sasvim drugačije okrenuti.
Sve u svemu..u Siriji je nastavak mirnog bratoubilackog rata...Toliko su zaglibili da nastavljaju nesmanjenom zestinom..