SDP

drug_profi

#50151 Re: SDP

Post by drug_profi »

Leverage wrote:
drug_profi wrote: Mislim da si u zabludi da je SDP nesto vise lijevo od NS. SDP je odavno odvojen od realnosti i borbe za radnicka prava.
Mislim zar nije ocigledno do sada postalo?
Ako gledamo Nikšića i Bijedića onda si u pravu.

Ali ja gledam glasačku bazu, a ne Nikšića i Bijedića. Ljudi koji glasaju za SDP očekuju od SDP-a to. I SDP to treba da radi. Niko ne voli kad se dimi.
Svakako. Ali SDP to ne isporucuje i konstatno radi suprotno.
Sta ce onda glasaci uraditi?
Okrenuti se onom koji je najblizi njihovom pogledu na svijet i koji drzi do toga. Nebitno je sta pise u statutu kojeg 2% procita.
Kikibombona

#50152 Re: SDP

Post by Kikibombona »

Leverage wrote:
palermo wrote:
Opetja033 wrote:
PA niko nije osuđivao SDP jer su usli u koaliciji sa strankom koja je nastala iz SDA nego ih napadaju sto je u pitanju PDA.
Spinujes, svjesno ili nesvjesno.
i glasao sam za SDA ali.....

Samo ukazujem na različite kriterije......a različiti kriteriji dolaze od sad već vidljive sarajevocentričnosti...
Čovjek ti je objasnio o čemu se radi.

PDA i NiP nisu isti po jednoj vrlo bitnoj stvari. PDA je ono što je u najvećoj mjeri vladalo TK-om u protekle dvije decenije.

Ako mogu tako da se izrazim, na području TK PDA je više SDA nego SDA.
E ovo boldano si dobro rekao. :D

Mada, opet smatram da je SDA vece zlo. PDA je mala i moze se kontrolisati. SDA je mocan kriminalni kartel.
Leverage

#50153 Re: SDP

Post by Leverage »

drug_profi wrote: Svakako. Ali SDP to ne isporucuje i konstatno radi suprotno.
Sta ce onda glasaci uraditi?
Okrenuti se onom koji je najblizi njihovom pogledu na svijet i koji drzi do toga. Nebitno je sta pise u statutu koje 2% procita.
Ne misliš valjda da se ništa neće desiti ukoliko pro SDA struja (da je tako nazovem) progura koaliciju kroz organe partije? Za to neće biti dovoljno ruku u parlamentima i to će kulminirati na kongresu. Ne zaboravi da se sve strukture biraju po principu jedan član - jedan glas. Osim toga, kongres može biti i vanredni. Pa to nije sve nego se može donijeti odluka da se priupita članstvo o koaliciji sa SDA (ili PDA u slučaju TK).

A i dim voli da se dimi.
cyprus

#50154 Re: SDP

Post by cyprus »

Hm, evo moj stav... Htio sam ga napisat odmah nakon što su se saznali rezultati, al reko da malo pričekam...

Po meni je nagora opcija da SDP ostane u opoziciji... Za SDA i HDZ nije problem da koaliraju sa bilo kim, i zato nam jebu mater evo skoro već 30 godina... Od toga što će kompletna ljevica po ko zna koji put ostati u opoziciji nemamo ništa... A ako budemo čekali da se vlast mogne formirati bez nacionalista - načekat ćemo se... Onima koji imaju neke iluzije treba dobro objasniti - jedan dobar komad, ako ne i većinu glasačkog tijela u Bosni i Hercegovinu čine zatucani kleronacionalisti, i njihova volja još jedan dugi niz izbornih ciklusa jednostavno neće moći biti ignorisana... To međutim ne znači da im se mora pustiti da sve bude po njihovom... Zbog toga predlažem sljedeći modus sklapanja postizbornih koalicija za SDP i druge lijevo-liberalne stranke:

1. Najbolje bi bilo lkada bi vlast mogle sastaviti isključivo lijevo-liberalne iliti građanske partije... Ako je gdje moguće - uraditi tako...

2. Obzirom da je to uglavnom domen naučne fantastike, onda treba pokušati pronaći partnere koji nisu baš oni okorjeli kleronacionalisti tipa SDA i HDZ-a... Tako nešto se evo urađeno u Kantonu Sarajevo i to pozdravljam...

3. Ako pak ne možeš sastaviti vladu bez koaliranja sa SDA ili HDZ-om, onda pokušaj izbaciti bar jedno od ta dva zla... Doduše, kada se radi o izbacivanju HDZ-a, treba dobro procijeniti i odvagati da li će ispasti skuplja pita, nego tepsija (mišljenja sam sa se 2010./11. godine nije baš najbolje izvagalo)...

4. Ako se ne može izbaciti ni SDA, ni HDZ, a imaš mogućnost sudjelovanja u vlasti, onda po meni treba sudjelovati i, ako ništa, pokušati ometati ove da provode svoje destruktivne planove...

5. U opoziciju se ide samo onda kad moraš...

Dakle, što se mene tiče, ja ne bih imao ništa protiv ulaska SDP-a u federalnu i državnu vlast :) Za NS vjerovatno ne bi bilo loše da ostane u opoziciji, kako bi se eventualno razočarani glasači SDP-a imali gdje preliti... Ali imao bih samo jedan uslov uz to - SDA nipošto ne puštati u vlast Kantona Sarajevo :!:
Last edited by cyprus on 21/01/2019 22:14, edited 1 time in total.
palermo

#50155 Re: SDP

Post by palermo »

Leverage wrote:
palermo wrote:
Opetja033 wrote:
PA niko nije osuđivao SDP jer su usli u koaliciji sa strankom koja je nastala iz SDA nego ih napadaju sto je u pitanju PDA.
Spinujes, svjesno ili nesvjesno.
i glasao sam za SDA ali.....

Samo ukazujem na različite kriterije......a različiti kriteriji dolaze od sad već vidljive sarajevocentričnosti...
Čovjek ti je objasnio o čemu se radi.

PDA i NiP nisu isti po jednoj vrlo bitnoj stvari. PDA je ono što je u najvećoj mjeri vladalo TK-om u protekle dvije decenije.

Ako mogu tako da se izrazim, na području TK PDA je više SDA nego SDA.
Joj, izvinjavam se na omašci, zaboravio sam da je NiP satkan od mladih, nedokazanih i nikad u vlasti oprobanih ljudi.....

majke mi, vi k'o da ste na forumu Vesele sveske...
Leverage

#50156 Re: SDP

Post by Leverage »

Kikibombona wrote: E ovo boldano si dobro rekao. :D

Mada, opet smatram da je SDA vece zlo. PDA je mala i moze se kontrolisati. SDA je mocan kriminalni kartel.
Nakon ovih izbora to je tako, ali treba biti vrlo oprezan kad je Kukić u pitanju. Rudnik će braniti na gerilski način do zadnjeg PDA-ovca. To je njegova baza, iz tog rudnika potekla je sva njegova moć. Kad padne rudnik pada i Kukić.

SDA djeluje na većoj teritoriji i predstavlja kompleksniji aparat, utoliko je i opasnija.
Leverage

#50157 Re: SDP

Post by Leverage »

palermo wrote: Joj, izvinjavam se na omašci, zaboravio sam da je NiP satkan od mladih, nedokazanih i nikad u vlasti oprobanih ljudi.....

majke mi, vi k'o da ste na forumu Vesele sveske...
To je obično spinovanje.

U NiP-u nema ni blizu takvog prekaljenog višedecenijskog SDA kadra kao u PDA. Jednostavno nema, eto idi ime po ime i šta je ko radio.
Leverage

#50158 Re: SDP

Post by Leverage »

cyprus wrote: 5. U opoziciju se ide samo onda kad moraš...
Po toj logici nikad se ne mora u opoziciju. Davno reče mudri čovjek Esed Radeljaš: Meni je dragi Allah dao da budem jezičak na vagi.

Ako nemaš niti jednog zastupnika onda faktički nisi opozicija. Nisi ništa.

Ako glasači biraju SDA i HDZ onda treba da imaju SDA i HDZ, sa svim što to predstavlja.
cyprus

#50159 Re: SDP

Post by cyprus »

Leverage wrote:
cyprus wrote: 5. U opoziciju se ide samo onda kad moraš...
Po toj logici nikad se ne mora u opoziciju. Davno reče mudri čovjek Esed Radeljaš: Meni je dragi Allah dao da budem jezičak na vagi.

Ako nemaš niti jednog zastupnika onda faktički nisi opozicija. Nisi ništa.

Ako glasači biraju SDA i HDZ onda treba da imaju SDA i HDZ, sa svim što to predstavlja.
Naravno da se nekad mora... Npr. kad oni drugi mogu napravit vlast i ne žele tebe i vrijednosti koje ti zastupaš u njoj...

E sad, iz tvoje logike proizilazi da uopšte nema smisla učestvovati na izborima... Pokopat SDA i HDZ nije moguće... Jednostavno nije moguće... Bar još nekoliko decenija... Dakle, ako se zna da će te dvije stranke na svakim izboprima dobiti ogroman broj glasova (a zna se), i da ih se neće moći ignorisati (osim možda ponegdje parcijalno) - zašto onda izlazit na izbore... Nek vladaju sami sto godina u pičku materinu...

A to za koga narod kod nas glasa je jako maglovito... Nijedna stranka ne dobije više od 20% glasova na državnom nivou... Progresivno glasačko tijelo je daleko od neke većine, ali postoji i nije beznačajno... Ja smatram da bi ono trebalo da bude zastupljeno u vlasti gdje god je to moguće... Istovremeno smatram i da ono treba bit malo manje razmaženo, a više racionalno...
Digresija

#50160 Re: SDP

Post by Digresija »

Nema u NiP-u ništa, Dino, Pindžo, Akšamija, Bukva, Muzur, Ademović vlasti nisu očima vidjeli, naročito Pindžo, Akšamija i Bukva koji samo još nisu bili u stranci koja nije ni osnovana.
Leverage

#50161 Re: SDP

Post by Leverage »

cyprus wrote: Naravno da se nekad mora... Npr. kad oni drugi mogu napravit vlast i ne žele tebe i vrijednosti koje ti zastupaš u njoj...

E sad, iz tvoje logike proizilazi da uopšte nema smisla učestvovati na izborima... Pokopat SDA i HDZ nije moguće... Jednostavno nije moguće... Bar još nekoliko decenija... Dakle, ako se zna da će te dvije stranke na svakim izboprima dobiti ogroman broj glasova (a zna se), i da ih se neće moći ignorisati (osim možda ponegdje parcijalno) - zašto onda izlazit na izbore... Nek vladaju sami sto godina u pičku materinu...

A to za koga narod kod nas glasa je jako maglovito... Nijedna stranka ne dobije više od 20% glasova na državnom nivou... Progresivno glasačko tijelo je daleko od neke većine, ali postoji i nije beznačajno... Ja smatram da bi ono trebalo da bude zastupljeno u vlasti gdje god je to moguće... Istovremeno smatram i da ono treba bit malo manje razmaženo, a više racionalno...
Treba raditi na tome da biračko tijelo postane progresivno u većoj mjeri nego što je sada. Mnogi su konzervativni samo zato što nisu imali priliku da budu progresivni.

Pokopati nije moguće tako brzo. Ali politički diskreditovati i otjerati u opoziciju - jeste.
Bosanski_kralj

#50162 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

Ludost je u ovom momentu da SDP ulazi u koaliciju sa SDA.
asker

#50163 Re: SDP

Post by asker »

Sta kaze balavi Cengic, postoji opcija u vlast bez SDA ali sa HDZom jer su nezaobilazni faktor zbog doma naroda. I takva balavurdija bi da vodi stranku :-)

Ovo je bila sasvim predvidljiva situacija, kao sto je i sljedeca, da ukoliko dodje do kadrovskog ustanka slijedi cistka nadobudnih balavih mladica. Zamislite samo silu pokreta koju predvodi Masic, Magazinovic i Cengic :lol:

Djeca se malo zaigrala :lol:
cyprus

#50164 Re: SDP

Post by cyprus »

Leverage wrote:
cyprus wrote: Naravno da se nekad mora... Npr. kad oni drugi mogu napravit vlast i ne žele tebe i vrijednosti koje ti zastupaš u njoj...

Treba raditi na tome da biračko tijelo postane progresivno u većoj mjeri nego što je sada. Mnogi su konzervativni samo zato što nisu imali priliku da budu progresivni.

Pokopati nije moguće tako brzo. Ali politički diskreditovati i otjerati u opoziciju - jeste.
Slažem se ja da treba raditi... Ali i uz sistematičniji i ozbiljniji rad, opet mora proći mnogo vremena da bi se desile opipljive promjene...
Leverage

#50165 Re: SDP

Post by Leverage »

cyprus wrote: Slažem se ja da treba raditi... Ali i uz sistematičniji i ozbiljniji rad, opet mora proći mnogo vremena da bi se desile opipljive promjene...
U međuvremenu se ne bi trebao diskreditovati sav trud neprincipijelnim potezima.

SDP se uz puno muke uspio vratiti na poziciju vodeće partije progresivnih, antinacionalističkih političkih snaga. Ne postoji stub oko kojeg će gravitirati progresivna politika ukoliko SDP ponovo (a sad i konačno) izgubi ovu poziciju. Sve će se raspliniti na 5-6 političkih subjekata koji će biti lagan plijen SDA za neprincipijelne koalicije. Ovo bi moglo potrajati decenijama.

Sad je momenat za historijsko ne, baš sad. Sad maske padaju.
Banksy

#50166 Re: SDP

Post by Banksy »

Leverage wrote:
SDP se uz puno muke uspio vratiti na poziciju vodeće partije progresivnih, antinacionalističkih političkih snaga. Ne postoji stub oko kojeg će gravitirati progresivna politika ukoliko SDP ponovo (a sad i konačno) izgubi ovu poziciju. Sve će se raspliniti na 5-6 političkih subjekata koji će biti lagan plijen SDA za neprincipijelne koalicije. Ovo bi moglo potrajati decenijama.

Da.
nemampojma0

#50167 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

Cita li iko ista ili samo ovdje istresa svoje mastarije i jed, jer se iste ne ostvaruju.
Pretpostavljam da su ovdje uglavnom mladji ljudi, pa ne mogu da vjerujem u ovoliku ostrascenost i iskljucivost pojedinih forumasa...nevjerovatno.
Vlast u TK ce ciniti SDP, DF i SDA.
Opcinski odbori iz cijele drzave su poslali svoje stavove centrali po pitanju koalicije sa SDA.
Stavovi se iznose kroz organe stranke i niko nije pozvaniji da kaze svoje misljenje o ovom pitanju od lokalnih organizacija koje se na terenu susrecu s realnom politikom, oslobodjenom idiotarija i teorija o ideologiji koje se mogu procitati na forumu. Siguran sam da 99% forumasa nikad nije vodilo, a kamoli formiralo, mjesni odbor, jer svi bistre visoku politiku. Znas koliko prosjecnog glasaca, koji je glasao za tebe, zaboli za principijelnost, kad ponovo gleda kako glasaci PDA zaposljavaju djecu, a on svoju mora da isprati u Njemacku da peru babama guzice. Ne mozes mu pomoci nista, jer si opozicija, a opozicija si jer si k'o fol principijelan. Al on nije glasao za tebe da budes opozicija, nego da dodjes na vlast da mu olaksas zivot, jer si mu obecao pomoci ako dodjes na vlast..i ti sad neces u vlast.
Ugasite racunare i izadjite malo na ulicu, medju ljude, bice vam mnogo jasnije. Ali nemojte setati po BBI i SCC, nego otidjite u Krajinu, Podrinje, Banovice...pa vidite kako je tamo biti ljevicar i sta znaci biti ljevicar, manite se salonske ljevice i teoretisanja.

P.S. Oni koji bi s Kukom i Fahrom, nek se presele u TK il neka traze kakvog posla u Avazu, da osjete njihovu dobrotu.
Leverage

#50168 Re: SDP

Post by Leverage »

Grozni Kukić i Fahro i divna SDA :lol:

Tanko mi je od ove priče.
asker

#50169 Re: SDP

Post by asker »

nemampojma0 wrote:Cita li iko ista ili samo ovdje istresa svoje mastarije i jed, jer se iste ne ostvaruju.
Pretpostavljam da su ovdje uglavnom mladji ljudi, pa ne mogu da vjerujem u ovoliku ostrascenost i iskljucivost pojedinih forumasa...nevjerovatno.
Vlast u TK ce ciniti SDP, DF i SDA.
Opcinski odbori iz cijele drzave su poslali svoje stavove centrali po pitanju koalicije sa SDA.
Stavovi se iznose kroz organe stranke i niko nije pozvaniji da kaze svoje misljenje o ovom pitanju od lokalnih organizacija koje se na terenu susrecu s realnom politikom, oslobodjenom idiotarija i teorija o ideologiji koje se mogu procitati na forumu. Siguran sam da 99% forumasa nikad nije vodilo, a kamoli formiralo, mjesni odbor, jer svi bistre visoku politiku. Znas koliko prosjecnog glasaca, koji je glasao za tebe, zaboli za principijelnost, kad ponovo gleda kako glasaci PDA zaposljavaju djecu, a on svoju mora da isprati u Njemacku da peru babama guzice. Ne mozes mu pomoci nista, jer si opozicija, a opozicija si jer si k'o fol principijelan. Al on nije glasao za tebe da budes opozicija, nego da dodjes na vlast da mu olaksas zivot, jer si mu obecao pomoci ako dodjes na vlast..i ti sad neces u vlast.
Ugasite racunare i izadjite malo na ulicu, medju ljude, bice vam mnogo jasnije. Ali nemojte setati po BBI i SCC, nego otidjite u Krajinu, Podrinje, Banovice...pa vidite kako je tamo biti ljevicar i sta znaci biti ljevicar, manite se salonske ljevice i teoretisanja.

P.S. Oni koji bi s Kukom i Fahrom, nek se presele u TK il neka traze kakvog posla u Avazu, da osjete njihovu dobrotu.
:thumbup: :bih:
cyprus

#50170 Re: SDP

Post by cyprus »

Leverage wrote:
cyprus wrote: Slažem se ja da treba raditi... Ali i uz sistematičniji i ozbiljniji rad, opet mora proći mnogo vremena da bi se desile opipljive promjene...
U međuvremenu se ne bi trebao diskreditovati sav trud neprincipijelnim potezima.

Ma bilo DA, bilo NE - sumnjam da će biti historijsko... Dosad su jedini historijski izbori bili oni 1990-te... Hajd, donekle i oni iz 2006-te, ali vrijeme će još pokazati njihov značaj...

Ne znam, po meni nema ništa neprincipijelno kada je riječ o ulasku u vlast... To je smisao postojanja političkih partija...

Ja sam glasao za SDP i Našu stranku zato što želim da oni budu vlast ili dio vlasti... Nisam glasao za to da budu opozicija...
JThomas

#50171 Re: SDP

Post by JThomas »

tačno se ovdje nekad možeš osjećati izostavljeno, samo, siroto ako nisi član nijedne stranke... :(
nemampojma0

#50172 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

Leverage wrote:

Koji si ti lik, sto rek'o Dragan Mektic :lol: :lol: :lol:
Kakvo bolan historijsko da ili ne, o cemu ti?
Kad je Niksic, kako sam kazes, uspio vratiti SDP na pozicije koje navodis, zasto onda sumnjas da sad ne zna sta radi?
Jel mislis da si stvarno politicki mudriji i pametniji nego cijeli KO TK?
Leverage

#50173 Re: SDP

Post by Leverage »

cyprus wrote: Ma bilo DA, bilo NE - sumnjam da će biti historijsko... Dosad su jedini historijski izbori bili oni 1990-te... Hajd, donekle i oni iz 2006-te, ali vrijeme će još pokazati njihov značaj...

Ne znam, po meni nema ništa neprincipijelno kada je riječ o ulasku u vlast... To je smisao postojanja političkih partija...

Ja sam glasao za SDP i Našu stranku zato što želim da oni budu vlast ili dio vlasti... Nisam glasao za to da budu opozicija...
Svako ima svoje razloge. Ja za SDP nisam glasao kako bi npr. Bijedić i još neki sjeli u fotelje i sa SDA ili PDA ne uradili ama baš ništa. Šta ja imam od toga?

Četiri godine prođu. Dvadeset isto tako, ali to traje 16 godina duže. 100% provjeren info.
Banksy

#50174 Re: SDP

Post by Banksy »

Leverage wrote:
SDP podijeljen oko ovoga, ali samo u rukovodećim strukturama. Obični članovi i glasači SDP-a u 95% slučajeva nemaju nikakvu dilemu da se sa SDA/PDA ne treba ići ni u kakav dogovor. A to nisu glasači SDA, vrlo je loše kad ih se ne sluša, zadnji put je počelo da se dimi iz zgrada.

.
I to, da.
cyprus

#50175 Re: SDP

Post by cyprus »

Leverage wrote:
cyprus wrote: Ma bilo DA, bilo NE - sumnjam da će biti historijsko... Dosad su jedini historijski izbori bili oni 1990-te... Hajd, donekle i oni iz 2006-te, ali vrijeme će još pokazati njihov značaj...

Svako ima svoje razloge. Ja za SDP nisam glasao kako bi npr. Bijedić i još neki sjeli u fotelje i sa SDA ili PDA ne uradili ama baš ništa. Šta ja imam od toga?

Četiri godine prođu. Dvadeset isto tako, ali to traje 16 godina duže. 100% provjeren info.
Nego si glasao da SDP, kako bi SDA i PDA sjeli u fotelje i uradili ništa? :-)

SDP u vlasti može uraditi bar nešto... U opoziciji ne može uraditi apsolutno ništa...
Post Reply