Hm, evo moj stav... Htio sam ga napisat odmah nakon što su se saznali rezultati, al reko da malo pričekam...
Po meni je nagora opcija da SDP ostane u opoziciji... Za SDA i HDZ nije problem da koaliraju sa bilo kim, i zato nam jebu mater evo skoro već 30 godina... Od toga što će kompletna ljevica po ko zna koji put ostati u opoziciji nemamo ništa... A ako budemo čekali da se vlast mogne formirati bez nacionalista - načekat ćemo se... Onima koji imaju neke iluzije treba dobro objasniti - jedan dobar komad, ako ne i većinu glasačkog tijela u Bosni i Hercegovinu čine zatucani kleronacionalisti, i njihova volja još jedan dugi niz izbornih ciklusa jednostavno neće moći biti ignorisana... To međutim ne znači da im se mora pustiti da sve bude po njihovom... Zbog toga predlažem sljedeći modus sklapanja postizbornih koalicija za SDP i druge lijevo-liberalne stranke:
1. Najbolje bi bilo lkada bi vlast mogle sastaviti isključivo lijevo-liberalne iliti građanske partije... Ako je gdje moguće - uraditi tako...
2. Obzirom da je to uglavnom domen naučne fantastike, onda treba pokušati pronaći partnere koji nisu baš oni okorjeli kleronacionalisti tipa SDA i HDZ-a... Tako nešto se evo urađeno u Kantonu Sarajevo i to pozdravljam...
3. Ako pak ne možeš sastaviti vladu bez koaliranja sa SDA ili HDZ-om, onda pokušaj izbaciti bar jedno od ta dva zla... Doduše, kada se radi o izbacivanju HDZ-a, treba dobro procijeniti i odvagati da li će ispasti skuplja pita, nego tepsija (mišljenja sam sa se 2010./11. godine nije baš najbolje izvagalo)...
4. Ako se ne može izbaciti ni SDA, ni HDZ, a imaš mogućnost sudjelovanja u vlasti, onda po meni treba sudjelovati i, ako ništa, pokušati ometati ove da provode svoje destruktivne planove...
5. U opoziciju se ide samo onda kad moraš...
Dakle, što se mene tiče, ja ne bih imao ništa protiv ulaska SDP-a u federalnu i državnu vlast

Za NS vjerovatno ne bi bilo loše da ostane u opoziciji, kako bi se eventualno razočarani glasači SDP-a imali gdje preliti... Ali imao bih samo jedan uslov uz to - SDA nipošto ne puštati u vlast Kantona Sarajevo