SDP

cadburry

#50076 Re: SDP

Post by cadburry »

nemampojma0 wrote:
cadburry wrote:
nemampojma0 wrote: Banksy jesil to ti pod drugim nickom? Ti i banksy unakrsno kvotate i odgovarate na moje postove, dakle ili je jedna ista osoba ili ste jedno drugom advokati. Helem nejse.
Rekao sam negdje da je broj od 6 delegata iz DF i SDP u klubu Hrvata DNPFBiH ono sto prizeljkujem, ali realno gledajuci tesko da ce to biti, jer se HDZ odrzao u igri javnom podrskom ulasku BiH u NATO. Do odluke Ustavnog suda je sve moguce jos uvijek.
I sta je poenta tvoje tvrdnje? Al ako si ti rekao da nema sanse, onda je sigurno tako, ne sumLJam :D
HDZ ce imati najmanje 12/17 hrvatskih delegata u Domu naroda. Ako im SDA priskoci u pomoc u ZDK, a vjerujem da hoce, i 13/17.
Pretpostavljam da ce imati 12 od 17, ali dok ne bude "crno na bijelo" nista ne tvrdim, kao neki. Ostaje da cekamo odluku US-a.
Pa i da se primijeni i popis iz 91., HDZ ce imati 12 delegata (SBK 3, HNK 3, ZHK 2, ZDK 1, PK 1, K10 2).
Po popisu iz 2013., HDZ ce imati minimalno 12 (SBK 3, HNK 3, ZHK 3, PK 1, K10 2) + sto ce im SDA pomoci vjerovatno da dobiju i 13. delegata iz ZDK.
nemampojma0

#50077 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

@cadburry, iz ZDK idu dva delegata u klub Hrvata u DN, a BH blok ih ima 3 ili 4, a HDZ 3. Odatle mogucnost da oba budu iz BH bloka, sto bi uz 4 delegata iz ostalih kantona u konacnici bilo 6 delegata u klubu Hrvata, koji pripadaju BH bloku.
A poslije ove Coviceve najave o blokiranju formiranja fed.vlasti, sumnjam da ce se iko, pa ni SDA, usuditi da im pomogne oko delegata u ZDK.
cadburry

#50078 Re: SDP

Post by cadburry »

nemampojma0 wrote:@cadburry, iz ZDK idu dva delegata u klub Hrvata u DN, a BH blok ih ima 3 ili 4, a HDZ 3. Odatle mogucnost da oba budu iz BH bloka, sto bi uz 4 delegata iz ostalih kantona u konacnici bilo 6 delegata u klubu Hrvata, koji pripadaju BH bloku.
A poslije ove Coviceve najave o blokiranju formiranja fed.vlasti, sumnjam da ce se iko, pa ni SDA, usuditi da im pomogne oko delegata u ZDK.
Jel ti znas uopste kako se biraju dva delegata iz skupstine?
Evo nek se primjenjuje popis iz 1991., odnosno nek se biraju 2 hrvatska delegata iz ZDK. Takodjer, omjer ti nije dobar jer pored BH Bloka i SDA ima 1 Hrvata. Ali ne da mi se traziti sad to, pa nek si upravu. HDZ recimo ima 3, a BH blok 4 hrvatska zastupnika u ZDK.

Izbor se vrsi tako sto se formiraju izborne liste i svaki zastupnik moze dati glas samo jednoj listi. Onda se broj glasova dijeli sa 1, 3, 5... i dva najveca kolicnika dobivaju mandate.

HDZ formira jednu listu i ona dobije 3 glasa. BH Blok formira drugu i dobije 4 glasa. Kolicnici BH bloka su 4 i 1,33 (dijeljenje sa 1 i 3). Kolicnici HDZ-a su 3 i 1 (dijeljenje sa 1 i 3). Prvi najveci kolicnik (kolicnik 4) je od BH bloka i oni dobivaju 1 mandat. Drugi najveci kolicnik (kolicnik 3) je od HDZ-a i oni dobivaju 2. mandat.

Dakle, u svakoj varijanti ce HDZ imati najmanje 12 hrvatskih delegata u Domu naroda, odnosno ne postoji mogucnost formiranja federalne vlasti bez HDZ-a.
Opetja033

#50079 Re: SDP

Post by Opetja033 »

Bijedić preko stranačkog portala SDA krenuo u obračun sa Imamovićem i svojim kolegama iz SDP-a u Sarajevu:

https://faktor.ba/vijest/enver-bijedic- ... -otac/9581

P.S. Moja greška, intervju je iz novembra. Tek sam ga sada pročitao.
Last edited by Opetja033 on 21/01/2019 14:45, edited 1 time in total.
drug_profi

#50080 Re: SDP

Post by drug_profi »

najbolja stvar je sto mi Chrome na mom zastarjelom XP ne dozvoljava otvaranje faktora...
:D
reklo bi se da je to začetak vještačke inteligencije. :D
nemampojma0

#50081 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

cadburry wrote:
nemampojma0 wrote:@cadburry, iz ZDK idu dva delegata u klub Hrvata u DN, a BH blok ih ima 3 ili 4, a HDZ 3. Odatle mogucnost da oba budu iz BH bloka, sto bi uz 4 delegata iz ostalih kantona u konacnici bilo 6 delegata u klubu Hrvata, koji pripadaju BH bloku.
Jel ti znas uopste kako se biraju dva delegata iz skupstine?
Evo nek se primjenjuje popis iz 1991., odnosno nek se biraju 2 hrvatska delegata iz ZDK. Takodjer, omjer ti nije dobar jer pored BH Bloka i SDA ima 1 Hrvata. Ali ne da mi se traziti sad to, pa nek si upravu. HDZ recimo ima 3, a BH blok 4 hrvatska zastupnika u ZDK.

Izbor se vrsi tako sto se formiraju izborne liste i svaki zastupnik moze dati glas samo jednoj listi. Onda se broj glasova dijeli sa 1, 3, 5... i dva najveca kolicnika dobivaju mandate.

HDZ formira jednu listu i ona dobije 3 glasa. BH Blok formira drugu i dobije 4 glasa. Kolicnici BH bloka su 4 i 1,33 (dijeljenje sa 1 i 3). Kolicnici HDZ-a su 3 i 1 (dijeljenje sa 1 i 3). Prvi najveci kolicnik (kolicnik 4) je od BH bloka i oni dobivaju 1 mandat. Drugi najveci kolicnik (kolicnik 3) je od HDZ-a i oni dobivaju 2. mandat.

Dakle, u svakoj varijanti ce HDZ imati najmanje 12 hrvatskih delegata u Domu naroda, odnosno ne postoji mogucnost formiranja federalne vlasti bez HDZ-a.
U pravu si.
Doduse, gledajuci po imenima takav je omjer.
Opetja033

#50082 Re: SDP

Post by Opetja033 »

drug_profi wrote:najbolja stvar je sto mi Chrome na mom zastarjelom XP ne dozvoljava otvaranje faktora...
:D
reklo bi se da je to začetak vještačke inteligencije. :D
Intevju iz novembra, to sam skontao nakon što sam pročitao i postavio članak. Ali je interesantan jer je već tada najavljivao ovo što sada radi. I pišao se po Imamoviću i SDP-u u Sarajevu.
JThomas

#50083 Re: SDP

Post by JThomas »

pa nikšić bi danas ušao u sve nivoe vlasti, samo za garanciju da ga se neće dirati, nizašta više. samo zna da ako to uradi, sljedeći put neće imati ni sa čim da se kusura...
drug_profi

#50084 Re: SDP

Post by drug_profi »

Nikšić će uraditi kako mu iz Maršalke nalože.
madridista15

#50085 Re: SDP

Post by madridista15 »

U ZDK je izabrano 9 Hrvata - 6 iz probosanskih strana, a 3 iz HDZ. Ukoliko Ustavni sud naloži primjenu Popisa iz 1991. godine, možemo bez problema izgurata dva Hrvata iz ZDK u Domu naroda.

Ukoliko se neka od naših stranaka (SDA, SBB) stavi na stranu HDZ, u tom slučaju će oni imati 1 u DN.
Leverage

#50086 Re: SDP

Post by Leverage »

Digresija wrote:Laverage mi dodje izvinjenje, ali propao lik u zemlju otkad je i SDP poceo tonuti.
Ništa ja tebi ne dugujem. Ja sa SDA-ovcima ne razgovaram ili razgovaram prepotentno.
nemampojma0

#50087 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

madridista15 wrote:U ZDK je izabrano 9 Hrvata - 6 iz probosanskih strana, a 3 iz HDZ. Ukoliko Ustavni sud naloži primjenu Popisa iz 1991. godine, možemo bez problema izgurata dva Hrvata iz ZDK u Domu naroda.

Ukoliko se neka od naših stranaka (SDA, SBB) stavi na stranu HDZ, u tom slučaju će oni imati 1 u DN.
O tome sam govorio, ali nisam imao tacne podatke, jer ne mozes znati samo po imenu ko je koje etnicke pripadnosti. Ostalo mi je negdje u pamcenju da je moguce imati dva delegata Hrvata iz ZDK, al reko mozda se nesto promijenilo, pa nisam bio siguran.
Ipak je sve moguce, cekamo Ustavni sud da kaze svoje.
Digresija

#50088 Re: SDP

Post by Digresija »

Leverage wrote:
Digresija wrote:Laverage mi dodje izvinjenje, ali propao lik u zemlju otkad je i SDP poceo tonuti.
Ništa ja tebi ne dugujem. Ja sa SDA-ovcima ne razgovaram ili razgovaram prepotentno.
:lol: :lol:
Ma ti si sam prema sebi prepotentan, pravi nasilni SDP bojovnik. Drugi put se ne zalijeći glupim izjavama, osim što hoćeš da budeš prepotentan budi malo i racionalan, neće ti naškoditi vjeruj mi.
madridista15

#50089 Re: SDP

Post by madridista15 »

nemampojma0 wrote:
madridista15 wrote:U ZDK je izabrano 9 Hrvata - 6 iz probosanskih strana, a 3 iz HDZ. Ukoliko Ustavni sud naloži primjenu Popisa iz 1991. godine, možemo bez problema izgurata dva Hrvata iz ZDK u Domu naroda.

O tome sam govorio, ali nisam imao tacne podatke, jer ne mozes znati samo po imenu ko je koje etnicke pripadnosti. Ostalo mi je negdje u pamcenju da je moguce imati dva delegata Hrvata iz ZDK, al reko mozda se nesto promijenilo, pa nisam bio siguran.
Ipak je sve moguce, cekamo Ustavni sud da kaze svoje.
Klub Hrvata u Skupštini ZDK je već formiran, a izabrano je i rukovodstvo kluba koje dolazi iz probosanskih stranaka. Vedran Kaser i Vlasta Kalas su na rukovodećim pozicijama - oboje su iz Bh. bloka.

Bh. blok ima 4 delegata, SDA 1, a SBB također 1 i bez ikakvih problema se HDZ može izgurati iz te priče. Sve što je potrebno je koordiniran nastup naših stranaka prilikom glasanja.

No, čekamo odluku Ustavnog suda: https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 71&ampcf=1
madridista15

#50090 Re: SDP

Post by madridista15 »

Također, u Skupštini BPK Goražde imamo 2 Hrvata, u Sarajevu isto tako 2. TK će također dati 1 Hrvata u DN.

Iz USK će u Dom naroda Razim Halkić iz SDP-a.

4 delegata su sigurna iz probosanskih stranaka za sada. Čeka se ZDK.
Leverage

#50091 Re: SDP

Post by Leverage »

Digresija wrote:
Leverage wrote:
:lol: :lol:
Ma ti si sam prema sebi prepotentan, pravi nasilni SDP bojovnik. Drugi put se ne zalijeći glupim izjavama, osim što hoćeš da budeš prepotentan budi malo i racionalan, neće ti naškoditi vjeruj mi.
O kakvim izjavama pričaš uopšte? Ja i dalje stojim iza svake izgovorene riječi. To što ti nemaš adekvatan kapacitet da je razumiješ moje izjave je tvoj problem. Nisam zainteresovan da preuzmem odgovornost za tvoje limitirane mogućnosti.
Digresija

#50092 Re: SDP

Post by Digresija »

Leverage wrote: O kakvim izjavama pričaš uopšte? Ja i dalje stojim iza svake izgovorene riječi. To što ti nemaš adekvatan kapacitet da je razumiješ moje izjave je tvoj problem. Nisam zainteresovan da preuzmem odgovornost za tvoje limitirane mogućnosti.
Koje tvoje izjave? Svaka ti izjava ostrašćena i nema veze sa zdravim razumom. Pišeš kako bi želio da bude, a ne onako kako jeste i kad god ti neko istinom poljulja želje nazoveš ga SDA-ovcem. To je vrhunac tvog "intelektualnog" izražavanja.
Leverage

#50093 Re: SDP

Post by Leverage »

Digresija wrote:
Leverage wrote: O kakvim izjavama pričaš uopšte? Ja i dalje stojim iza svake izgovorene riječi. To što ti nemaš adekvatan kapacitet da je razumiješ moje izjave je tvoj problem. Nisam zainteresovan da preuzmem odgovornost za tvoje limitirane mogućnosti.
Koje tvoje izjave? Svaka ti izjava ostrašćena i nema veze sa zdravim razumom. Pišeš kako bi želio da bude, a ne onako kako jeste i kad god ti neko istinom poljulja želje nazoveš ga SDA-ovcem. To je vrhunac tvog "intelektualnog" izražavanja.
Pa to i ja tebi mogu isto da kažem, sve pišeš po svojim željama. Čime si ti obrazložio da ja pišem ostrašćeno? Ničim. Nisi ozbiljan sagovornik, a očekuješ da budeš tretiran na ozbiljan način. Nije neka svjetska šansa da će se to desiti.
Heller

#50094 Re: SDP

Post by Heller »

2022 ima da ne postoje. :thumbup:

Pu za šta sam ja glas dao majku vam jebem :(
Kikibombona

#50095 Re: SDP

Post by Kikibombona »

cadburry wrote:Na 3 od 4 nivoa sam glasao za SDP. Odu li sa SDA u koaliciju, to ce biti ujedno i posljednji put da glasam za SDP.
Podsjećamo, na proširenoj sjednici predsjedništva SDP-a TK u petak su donesena četri zaključka, a u kojima je, između ostalog, navedeno da ova stranka ima veliku odgovornost kao pobjednik na minulim izborima te da moraju ići u vlast.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzlans ... /190121134

Ne bi oni da ne moraju.
Leverage

#50096 Re: SDP

Post by Leverage »

Heller wrote:2022 ima da ne postoje. :thumbup:

Nemoj hitit'.

Neki neće postojat' nakon 2019.
asker

#50097 Re: SDP

Post by asker »

Pravit ce Lagumdziju od blata 8-)

Pustili 2-3 kurcevita militanta koji su iz obdanista usli direktno u politiku da im kolo vode :-)
criticos

#50098 Re: SDP

Post by criticos »

Očito da dolazi do cijepanja SDP-a. Ovo je jednostrana odluka TK odbora koji se kosi sa odlukom sa Kongresa, koja nije u skladu potvrdne odluke Predsjedništva i koja preskače obavzu za Referendumom. U prijevodu, jedini ispravan potez rukovodstva SDP-a će biti isključenje svih onih koji su prekrišili Statut i nanijeli nesagledivu štetu za povratak poljuljane reputacije SDP-u. Da bi spasili što se spasit može, samo takvim potezom će se jasno povući crta unutar SDP-a gdje otjerani mogu samo osnovati svoju stranku i zadržati mandate i nastaviti svojim putem kao PDA. Još jedan težak udarac na Socijaldemokratiju u BiH.
insomnia78

#50099 Re: SDP

Post by insomnia78 »

Tako i treba. Ko braca, komsije, prijatelji. U jedinstvu je snaga
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#50100 Re: SDP

Post by malakh »

Heller wrote:2022 ima da ne postoje. :thumbup:

čemu ogorčenost? ljudi iz sdpa su pokušali praviti vlast bez sda i pda i pokušati udovoljiti jednom dijelu glasača, čak što više, inicirali su prvi sastanak i oni su začetnici priče o vladi bez sda. ta priča o vladi bez sda se nije raspala zbog sdpa, već zbog sbb-a i njihove izdaje i prodaje.

sada, kada je sve to propalo, a isključivi krivac za propast je sbb i fahrinog šurovanja sa kukićem, malo mi je besmisleno da sdp kao stranka koja je pobijedila na izborima za skupštinu tk, ne bude dio vlasti i ne dobije najviše kolača u budućoj vladi, jer je vladu u tk nemoguće formirati bez sdpa. eto neka ju pokušaju formirati oni koji misle da mogu to učiniti bez potpore sdpa. prvenstveno mislim na pda i sda, pa će se softić i kukić motikama ganjati oko bloka 7, termoelektrane i rudnika banovići i zapišavati koliko ko može, dok ne ode sve u tri lijepe... a u suprotnom, nepostojanje većine je najgora moguća opcija, jer ostavlja trenutnu vladu i kukićeve ljude na najjačim pozicijama u tk.

zato, neka svatko dva puta razmisli, prije nego osudi sdp za ovo što će učiniti u tuzli.

žali me samo što se naša stranka povukla, a sve ovo oni znaju puno bolje nego mi.
Post Reply