SDP

megaman4

#50026 Re: SDP

Post by megaman4 »

nemampojma0 wrote:Apsolutno podrzavam prethodne komentare o izbacivanju HDZ-a iz vlasti i na entitetskom i drzavnom nivou i nadam se da ce se to i desiti. Medjutim, kao sto svi znamo to ovisi o Ustavnom sudu. A 6 poslanika hrvatske nacionalnosti u kantonalnim skupstinama iz Df i Sdp je izabrano, tako ukoliko Ustavni sud nalozi primjenu popisa iz 1991., HDZ nece imati dvotrecinsku vecinu u klubu Hrvata DN PFBiH.
Sve to bi dovelo do drzavne vlasti BH blok, SDA i SNSD, preslikano stanje iz Predsjednistva BiH.
E sad to objasniti ovim, kako @chanel10 rece, narcisima je malo teze, jer njih samo zanima "bolja plata i standard zivota"...samo ne znam gdje i kako misle ostvariti to, ukoliko drzava bude uvedena u vecu krizu i opasnost.
Ovoga se ja najvise plasim, sto si napisao, da drzava nezapadne u jos vecu krizu i opasnost? To bi bila katastrofa, jer bi bili u bezizlaznoj situaciji i siguran sam da oni cirkusanti iz MZ-e, koji su trenutno u BiH, ne bi ni prstom mrdnuli, e tek bi tada bila igranka.

Kada dobijes ustavnu krizu, samo te dragi Bog moze spasiti. Mi polako ulazimo u tu fazu.

Na OHR se vise ne treba oslanjati, kao i na predstavnike EU u BiH. Oni su jedan od glavnih generatora ove krize. Po ko zna koji put se pokazuje, da stara kuja Evropa ne poznaje stvarne potrebe BiH, jer je BiH kao drzava ne zanima. Evropa se macehinski odnosi prema BiH dosta dugo vremena, jos od pocetka 90-ih godina.

Jedina sila, koja moze prekinuti patnju bh. gradjana i drzave BiH je Amerika, koja je i stvorila ovakvu BiH sa ovakvim ustavom. Kljucno je pitanje koja je njihova krajnja namjera sa BiH u buducnosti, a koja je namjera Evrope?
Last edited by megaman4 on 20/01/2019 18:24, edited 1 time in total.
bunk

#50027 Re: SDP

Post by bunk »

Slijepo vjerujem u to da amerikanci nisu prelivode glede vanjske politike a i to da nisu ludi imati dzep u srcu NATO saveza u kojemu neki ludjak freneticno pokusava nesto sto ni sam ne zna sta je ali se kosi sa politikom NATO-a.
Isto kao sto su nam poturili MAP pod nos tako ce nas utrpati u savez,naci ce nacin .
Da li ce demonstranti smijeniti one koji koce ili ce biti dovoljna crna lista vidjecemo.
Jos jednom hvala crnoj gori jer sad smo makedonci i mi na redu nema cekanja..
Bosanski_kralj

#50028 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

jao koje plašenje pričom o krizama i pičkama maternim. Mi smo u konstantnoj krizi 20 godina.

Izbaciti HDZ, a ostaviti SDA mi je isto ko i izbaciti SDA a ostaviti HDZ, nema razlike i nema opravdanja zašto bi SDP išao u koaliciju sa bilo kim od njih.
bingov buraz

#50029 Re: SDP

Post by bingov buraz »

Slažem se braća po lopovluku moraju zajedno letiti,ostaviti samo jedne bi bilo glupost.
JThomas

#50030 Re: SDP

Post by JThomas »

nema opravdanja ali ima razlog, talovi i fajlovi vođstva stranke i "doajena socijaldemokratije" u nas.

a svakako neće biti ni bez hdz-a sa ovim rezultatima. to je tlapnja da se ovo opravda. pravi cilj je da se opozicija povuče u sda-hdz-snsd blato, gdje će se blato njima zamjeriti a temeljnima neće, i potpuno uništi.
megaman4

#50031 Re: SDP

Post by megaman4 »

bunk wrote:Slijepo vjerujem u to da amerikanci nisu prelivode glede vanjske politike a i to da nisu ludi imati dzep u srcu NATO saveza u kojemu neki ludjak freneticno pokusava nesto sto ni sam ne zna sta je ali se kosi sa politikom NATO-a.
Isto kao sto su nam poturili MAP pod nos tako ce nas utrpati u savez,naci ce nacin .
Da li ce demonstranti smijeniti one koji koce ili ce biti dovoljna crna lista vidjecemo.
Samo sto mi u BiH ne znamo stvarnu agendu njihove politike sta oni zele s nama?

Ovako samo nagadjamo, pa ako ubodemo jedno zrno, bit ce dobro.

Nemojmo se zavaravati, jer ovo sto rade nacionalisticke stranke i pojedini lideri, ima od nekoga odobrenje, ali je problem, sto to nekome odgovara?

Mi u BiH nemamo vise vremena jer odose godine, a nas nigdje. Plus, ode nam sva raja a niko da se pocese da to zaustavi?
nemampojma0

#50032 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

JThomas wrote:nema opravdanja ali ima razlog, talovi i fajlovi vođstva stranke i "doajena socijaldemokratije" u nas.

a svakako neće biti ni bez hdz-a sa ovim rezultatima. to je tlapnja da se ovo opravda. pravi cilj je da se opozicija povuče u sda-hdz-snsd blato, gdje će se blato njima zamjeriti a temeljnima neće, i potpuno uništi.
E jbg, de malo otvori oci...
Da su SDA i HDZ braca po kriminalu to svakako stoji. Ali tema nije to. Ja govorim o harangi koju je HDZ preko Republike Hrvatske i tamosnjeg HDZ-a pokrenuo u europskim institucijama spram BiH. Tu nema mjesta usporedbi SDA i HDZ. Zato i govorim na ovoj i temama vezanim za formiranje vlasti o razlici izmedju SDA i ovih otpadaka koji bi dali i .uzice da budu vlast i s crnim djavolom, a sve pod krinkom obracuna sa SDA.
Za mene je HDZ fasisticka stranka i njena politika je fasisticka, dok za PDA,SBB i neke slicne, kao i pojedine forumase, to nije.
Zaslijepljenost i iskljucivost u politici nema mjesta i to ne treba brkati s principijelnoscu. A kruti principi su ionako postapalice slabih karaktera i politika.
Ako pricamo u realnim okvirima, izbacivanje HDZ je upitno, iako je meni licno pozeljno.
Covic se izjasnio da je za NATO put i to ga je vjerovatno zadrzalo u igri kod MZ. A EU je kazala sta misli o njihovim fasistickim idejama i politikama kroz debakl hrvatskih EU parlamentaraca. Mislim da ce biti sveden na mjeru korisnu za NATO put Bosne i Hercegovine.
bunk

#50033 Re: SDP

Post by bunk »

megaman4 wrote:
bunk wrote:Slijepo vjerujem u to da amerikanci nisu prelivode glede vanjske politike a i to da nisu ludi imati dzep u srcu NATO saveza u kojemu neki ludjak freneticno pokusava nesto sto ni sam ne zna sta je ali se kosi sa politikom NATO-a.
Samo sto mi u BiH ne znamo stvarnu agendu njihove politike sta oni zele s nama?

Ovako samo nagadjamo, pa ako ubodemo jedno zrno, bit ce dobro.

Nemojmo se zavaravati, jer ovo sto rade nacionalisticke stranke i pojedini lideri, ima od nekoga odobrenje, ali je problem, sto to nekome odgovara?

Mi u BiH nemamo vise vremena jer odose godine, a nas nigdje. Plus, ode nam sva raja a niko da se pocese da to zaustavi?
Ja svoju uvjerenost u americku pomoc pri ulasku u NATO temeljim na onoj posjeti zamjenika drzavnog sekretara i njegovim rijecima .
Sjetimo se kako je "prosetao" i one clanove predsjednistva koji se sturise da ospore NATO put.
Pred njim ni rijeci.
A SAD nece poslat svog zamjenika drzavnog sekretara tek tako.
Od 2006 i odbijanja njihovog paketa ustavnih reformi(nazalost) nisu nam poslali nikog bitnog jer su bili razocarani kratkovidnoscu onih koji odbise aprilski paket.
Tako da ovaj halabuka sa rusima moze samo ubrzati nas NATO put htjeli mi to ili ne.
JThomas

#50034 Re: SDP

Post by JThomas »

pa neće biti ni bez sda ni bez hdz. u tome i jeste poenta.
nemampojma0

#50035 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

JThomas wrote:pa neće biti ni bez sda ni bez hdz. u tome i jeste poenta.
Jos uvijek postoji sansa da bude bez HDZ, ali ako i ne bude, HDZ je vec vakcinisan od stranaca. Ali prica da se ide sa HDZ, SNSD i SBB/PDA je po meni strasna jednako kao i da BH blok bude opozicija.
drug_profi

#50036 Re: SDP

Post by drug_profi »

Bh blok nece biti dio vlasti ili ga nece biti.
Nije nuzno biti dio vlasti da bi se parlamentarnim djelovanjem i glasanjem ostalo na patriotskoj liniji. Ulaskom u vlast sa katilima ove zemlje postajes isti kao oni pred svojim biracima, a krivac za sve lose pred tudjim.
Samo budala bi pristala na tako nesto.
SDA neka pravi manjinsku vladu. Moze biti sigurna da ce svaki drzavotvorni i patriotski prijedlog biti podrzan, kao i da ce svako njihovo trgovanje biti sprijeceno.
Ali ovo drugo njima i jeste glavni problem.
Zato insistiraju na koaliciji koja znaci kupovinu odanosti poslanika dobrim pozicijama pojedinaca.
Nema pozicija -lakse je biti posten.
Better Man

#50037 Re: SDP

Post by Better Man »

nemampojma0 wrote:
Jos uvijek postoji sansa da bude bez HDZ, ali ako i ne bude, HDZ je vec vakcinisan od stranaca. Ali prica da se ide sa HDZ, SNSD i SBB/PDA je po meni strasna jednako kao i da BH blok bude opozicija.
Bh Blok nesmije u vlast ni pod razno sa mafiozima i fašistima iz SDA i njihovim partnerima.
Banksy

#50038 Re: SDP

Post by Banksy »

nemampojma0 wrote:
Jos uvijek postoji sansa da bude bez HDZ,
.
Naravno da ne postoji.
Banksy

#50039 Re: SDP

Post by Banksy »

drug_profi wrote:Bh blok nece biti dio vlasti ili ga nece biti.
Nije nuzno biti dio vlasti da bi se parlamentarnim djelovanjem i glasanjem ostalo na patriotskoj liniji. Ulaskom u vlast sa katilima ove zemlje postajes isti kao oni pred svojim biracima, a krivac za sve lose pred tudjim.
.
nemampojma0

#50040 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

SDA neka pravi manjinsku vladu. Moze biti sigurna da ce svaki drzavotvorni i patriotski prijedlog biti podrzan, kao i da ce svako njihovo trgovanje biti sprijeceno.
Zato insistiraju na koaliciji koja znaci kupovinu odanosti poslanika dobrim pozicijama pojedinaca.
Eto nazovi tamo te centrale i reci im da formiraju manjinsku vladu.
nemampojma0

#50041 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

Banksy wrote:
nemampojma0 wrote:
Jos uvijek postoji sansa da bude bez HDZ,
.
Naravno da ne postoji.
Svakako da postoji ta mogucnost.
I nemoj vaditi recenicu iz konteksta odnosno izostavljati ostatak posta, jer je u korelaciji s tom recenicom.
drug_profi

#50042 Re: SDP

Post by drug_profi »

nemampojma0 wrote:
Eto nazovi tamo te centrale i reci im da formiraju manjinsku vladu.
Ne trebam ja njima nista javljati. Znaju oni sve to ali traze kurbana.
jefff

#50043 Re: SDP

Post by jefff »

Niti jebi, niti kuci vodi.
nemampojma0

#50044 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

Ne znam sta ste se zabrinuli toliko, ova vlast ce biti bolja nego Grande koalicija.
putokaz1

#50045 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Alternativa koaliciji s SDA je sklanjane Nnikšića,Bijedića....i još nji i postavljanje novih ljudi
megaman4

#50046 Re: SDP

Post by megaman4 »

putokaz1 wrote:Alternativa koaliciji s SDA je sklanjane Nnikšića,Bijedića....i još nji i postavljanje novih ljudi
Niti imamo jaku ljevicu, niti imamo jaku desnicu. U zivotu ovu drzavu drzi dobra volja Amera, i nista drugo. To je nasa realnost. Toliko je puno prilika propusteno da se uredi BiH kao drzava.

Nece nas niko vjecno trpiti da ozdravimo kao drustvo. Ovo su mozda vec kljucni mjeseci za to?
putokaz1

#50047 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Ameri imaju drugih briga
славянин

#50048 Re: SDP

Post by славянин »

putokaz1 wrote:Ameri imaju drugih briga
Jes srecom iako smo 5ti na listi agende opet je dovoljno, inace ili bi trenutno bili u rovovima ili nebi bilo drzave..
putokaz1

#50049 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Jes srecom iako smo 5ti na listi agende opet je dovoljno, inace ili bi trenutno bili u rovovima ili nebi bilo drzave..[/quote]
Države svakako nema
Većinu nećemo formirati dugo a svaki dan 1000 mladih ode i se sprema da trajno ode
Vrtimo se ukrug
1992-2002
2010-2018
Ne valja SDS dovedemo Dodika ,ne valja Dodik hoćemo opet SDS
Mi smo ovdje u nekoj vrsti mirnog rata,ali Bošnjak Srbin i Hrvat u Minhenu su najbolji jarani
Ovo je je ukleti teritorij
kmirsad

#50050 Re: SDP

Post by kmirsad »

https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/inte ... keBeLUji9o

Intervjui
utorak
30. Oktobar 2018.
Jasmin Imamović: Građani Tuzle ne žele ni PDA ni SDA
0:00
Gradonačelnik Tuzle kaže da bi svaki dogovor njegovog SDP-a sa nacionalistima značio kršenje obećanja datih građanima pred izbore

Image

Jasmin Imamović: Građani Tuzle ne žele ni PDA ni SDA
Ako smo dali kandidata za Predsjedništvo, možemo i mandatara /Miren Aljić
Miren Aljić
Piše: Miren Aljić

Jedna od stvari koja se mora promijeniti jeste Izborni zakon i to na način da se odigra da svaki glas bude validan i da se onemoguće krađe

Na pitanje da li ima pretenzije da bude premijer TK-a, Imamović odgovara da to ne dolazi u obzir, jer je gradonačelnik još dvije naredne godine

Posljednjih nekoliko dana glasno zastupate stav da SDP u Tuzlanskom kantonu ne smije u koaliciju ni sa SDA ni sa PDA. Zašto?

- Ja sam zastupnik građana Tuzle i želim da kao gradonačelnik Tuzle govorim o volji građana Tuzle, koju su oni iskazali na izborima. Dakle, 90 posto građana nije glasalo za PDA, a 88 posto nije za SDA i to je osnovni razlog.

Grozna iskustva

Građani Tuzle ne žele ni PDA ni SDA. U kampanji SDP-a se stalno govorilo da se neće sa SDA i PDA i to su predizborna obećanja, a na osnovu tih obećanja su građani i glasali, cijeneći ih kao iskrene. Nisu glasali da se ide sa SDA i PDA, nego su glasali za SDP, za DF, Našu stranku i u manjem broju za SBB i SBiH. Bilo bi suprotno volji građana Tuzle ići u koaliciju ili sa SDA ili sa PDA i to je poruka građana birača, a za mene je volja građana Tuzle svetinja.

Ali zašto sa SBB-om i SBiH, znajući da su oni tradicionalno uz SDA, pa čak i PDA, s kojom su imali predizborni dogovor da podrže Radončića za nivo Predsjedništva BiH?

- Nisam siguran da su ga podržali, jer PDA je imala nekih 28 hiljada glasova, kažu, a Radončić je ovdje dobio 7.000. Ali, ne govorim o šefovima partija, ni o Radončiću ni o Jerlagiću. Pod jedan, SDP bi trebao imati najviše uticaja, jer je osvojio najviše glasova, pa DF, pa Naša stranka i tim redom dalje slagati mjeru uticaja. Moram reći da svi hvale ove osobe koje su ušle u Skupštinu TK-a. Nisu svi gradonačelnici i načelnici isti ili svi članovi stranke. Bitni su pojedinci koji ulaze. Ako se pravi vlast, onda se mora s nekim, prema tome, moje mišljenje je poput građana Tuzle, poput iskazane volje građana Tuzle, a iskustva Tuzle, kada se koaliralo sa SDA, grozna su.

Tad je SDP dosta izgubio. Je li to razlog što se opet ne ide sa SDA?

- Tad je SDP skoro nestao. Građani Tuzle ne žele SDA i to je sva priča. Kad su bili opći izbori, SDP je pao na četvrto mjesto, prvi put u istoriji, stoga se mora poštovati volja građana i to pokušavam ovdje provesti.

Šta ako kantonalni SDP odluči da ipak ide u kurtoazne pregovore, koji ne znamo šta mogu donijeti?

- Ovdje je bitan stav onoga ko zastupa SDPBiH, a to je po Statutu predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. On je jasno izjavio s kim nema ni koalicije ni razgovora, i ponovio je to neku večer da nema ni sa SDA ni sa PDA. To je stav SDP-a BiH, koji je važniji od onoga šta izjavi predsjednik jednog od kantonalnih odbora.
Image
Imamović: Svaka sila samo jača Tuzlu

Dalje, kad je u pitanju volja birača, jasan je stav SDP-a grada Tuzla, kao i stav SDP-a Gradačac. Ja nisam član SDP-a TK-a, nego SDP-a BiH i član SDP-a Tuzla i ne može se mimo volje SDP-a BiH niti mimo volje organizacija SDP-a širom TK-a i Tuzle.

DF i Naša stranka su otvoreno rekli da pored SDA, ne žele ni sa HDZ-om ni sa SNSD-om. SDP to u posljednje vrijeme nije izričito rekao, a upravo bi morali sa HDZ-om ukoliko žele na vlast u FBiH?

- SDP je u početku kampanje u više navrata rekao da neće sa SDA, HDZ-om niti sa SNSD-om i to se provlačilo kroz kampanju jedno dva mjeseca. Sve suprotno tome bilo bi kršenje predizbornih obećanja. PDA se izdvajala u posljednje vrijeme u priči, jer ih se u Sarajevu nije doživljavalo kao partnera, jer tamo praktično ne postoje. Oni su se dodali u relaciji sa SDA u ovom kantonu. Možda zato nije izdvojen ponovo HDZ. Koliko znam, u kampanju se ušlo da se ne ide sa SDA, HDZ-om i SNSD-om i ja vjerujem da je i dalje takav stav SDP-a BiH.

Iz SDA otvoreno upozoravaju da, ukoliko ih ne bude u vlasti TK-a, Grad Tuzla i Kanton neće moći računati na podršku viših instanci.

- Nije dobro da se prijeti. Ja sam vidio to u intervjuu jednog SDA zvaničnika (Bego Gutić za Oslobođenje, 26. 10. 2018, op. a), a vidjet ćemo je li ono kurtoazna izjava ili prijetnja, pa ćemo naći odgovor. Razumijem da je to bilo moguće ranije, kad su SDP i SDA bili u koaliciji, kad su postojali neki ugovori koji su prekršeni, ali nije mi jasna ova taktika da se unaprijed upozorava i prijeti. To može samo izazvati kontraefekt. Pazite, svaka stranka ima pravo sklapati sporazum o zajedničkom vladanju s kim se razumije i kome vjeruje, da uđe u vlast ili se opredijeli ostati u opoziciji. Sila nikome nije mila, a svaka sila će Tuzlu samo ojačati. I to treba znati.

Da li činjenica što se ulazi u ovako slabu koaliciju znači da bi SDP radije rizikovao da ne bude u vlasti nego da ulazi u vlast po svaku cijenu?

- Nikad ne bih u vlast po svaku cijenu, jer ta cijena na kraju postane previsoka. Ne znači da će vlast, ako je sastavljena od više stranaka, biti slaba, jer ona zavisi od pojedinaca, isto kao i vlada što će zavisiti od ministara. Prednost široke vlade bi mogla da bude podrška ljudi različitih ukusa, ako se ona pametno sastavi i ako se dogovori dobar program.

Čuvanje obraza

Smatram da treba praviti snažnu vladu sa dobrim premijerom i ministrima i probati mijenjati stvari, ali ne po svaku cijenu. Jer, ako bi to bila slaba vlada, bolje je biti jaka opozicija. Bitno je poštovati volju birača, ostati čistog obraza pred biračima. To je važno, jer mi smo u neprekidnim izborima i ne treba radi jednih izbora gubiti obraz i buduće izbore. Sada mi u SDP-u BiH smatramo da ne treba nakon općih izbora napraviti nijednu grešku koja bi SDP-u mogla naškoditi na lokalnim izborima ili narednim općim izborima i vodimo o tome računa.

Treba li Tuzla dati premijera, s obzirom na to da je SDP upravo iz Tuzle povukao najviše glasova?

- Ako se bude sastavila vlast sa SDP-om, jer jeste SDP dao najviše glasova, normalno mi je da bi se među Tuzlacima trebao tražiti premijer TK-a, jer ipak smo mi dali i kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Spominje li se ko bi mogao biti mandatar?

- O tome zaista još nismo razgovarali. Ili barem do mene te priče nisu došle.
Post Reply