Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ElRe

#5001 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

Seawolf

#5002 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

kidney wrote:...
Što se tiče Giorgio platforme ni ja ni ni ti nismo ljudi koji bi trebali gledati u kristalnu kuglu. Što sigurno znamo je spremnost za 48V tehnologije. Ima to u ePER-u. Giulia 2.0 350 KS. :)
Ja samo mogu reći da što se same platforme tiče, njenih tehničkih performansi. Sudeći po jedinom testu koji mjeri sve, Giulia je generacijski korak ispred direktne njemačke konkurencije. Iako očekujem da novi BMW Serije 3 bude tu negdje. Recimo da Nijemci ne mogu iskombinirati takvu razinu udobnosti sa takvim držanjem u zavojima. Problem je tu najčešće platforma, torzijska krutost. Podešavanje ovjesa treba ići na tvrdo da se dobije držanje.
Već imaš novi X3 (G01), na novoj platformi, pa kada budeš imao priliku, usporedi ga sa Stelviom.
kidney

#5003 Re: Alfa Romeo

Post by kidney »

Izašao je jedan test novoga X3, onaj jedini gdje se mjeri sve. Kažu da napokon ne treba doplatiti za adaptivni ovjes. :lol:

Samo što se ostalo malo toga može usporediti sa Stelviom. Mislim na performanse i maksimalnu lateralnu akceleraciju, čak je što se tiče lateralne akcelaracije jaguar F-Pace bolji.

Kako ta recenzija mjeri i sve interne dimenzije kao i prtljažnik... Čini se kako je nova platforma 35up manje efikasna kod pakiranja nego stara. Slično prostora za dosta duži međuosovinski razmak.

Masa je čini mi se 47:53. Prvi puta na tako malom automobilu da je otišla dosta straga. No dug međuosovinski razmak i prednji McPherson ovjes idu na ruku tome.
axe22

#5004 Re: Alfa Romeo

Post by axe22 »

kidney wrote:Izašao je jedan test novoga X3, onaj jedini gdje se mjeri sve. Kažu da napokon ne treba doplatiti za adaptivni ovjes. :lol:

Samo što se ostalo malo toga može usporediti sa Stelviom. Mislim na performanse i maksimalnu lateralnu akceleraciju, čak je što se tiče lateralne akcelaracije jaguar F-Pace bolji.

Kako ta recenzija mjeri i sve interne dimenzije kao i prtljažnik... Čini se kako je nova platforma 35up manje efikasna kod pakiranja nego stara. Slično prostora za dosta duži međuosovinski razmak.

Masa je čini mi se 47:53. Prvi puta na tako malom automobilu da je otišla dosta straga. No dug međuosovinski razmak i prednji McPherson ovjes idu na ruku tome.

Ako njemci budu radili usporedbu ima da pobije stelvia u svemu, da ne pricamo ako neki Bosanski portal ili novine budu radile usporedbu, vec znas ko je bolji.
Njemac je njemac.
Seawolf

#5005 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

kidney wrote:Izašao je jedan test novoga X3, onaj jedini gdje se mjeri sve. Kažu da napokon ne treba doplatiti za adaptivni ovjes. :lol:

Može li link na te testove? Osobito me interesuje ovaj dio sa vrijednostima poprečnih ubrzanja, odnosno konfiguracije vozila i dimenzije pneumatika.

Kad smo kod Jaguara F-Pace, moje je mišljenje da je ta platforma, mislim da se označava sa iQ[Al], trenutno najbolja platforma za vozila sa uzdužno postavljenim motorom. No, nije sve ni u platformi.
kidney wrote:Kako ta recenzija mjeri i sve interne dimenzije kao i prtljažnik... Čini se kako je nova platforma 35up manje efikasna kod pakiranja nego stara. Slično prostora za dosta duži međuosovinski razmak.
Sve nove platforme, a pogotovu one sa uzdužno postavljenim motorima zapremine 3.000 ccm i veće, imaju lošiju iskoristivost korisnog prostora u odnosu na međuosovinski razmak i vanjske dimenzije.

Razlog tome je dio unutrašnjosti vozila koji se "rezerviše" za nove tehnologije za postizanje zahtjevnih ekoloških normi pri novim regulativama mjerenja.
kidney wrote:Masa je čini mi se 47:53. Prvi puta na tako malom automobilu da je otišla dosta straga. No dug međuosovinski razmak i prednji McPherson ovjes idu na ruku tome.
Pretpostavljam da ovaj omjer rasporeda masa vrijedi samo za slučaj ugrađenog četvorocilindričnog benzinskog motora (B48).

I varaš se što se tiče međuosovinskog razmaka. Naime, povećanje međuosovinskog razmaka (uz zadržavanje svih ostalih mjera i masa), dodatno opterećuje prednju osovinu, a rasterećuje stražnju osovinu.
kidney

#5006 Re: Alfa Romeo

Post by kidney »

Seawolf wrote: Može li link na te testove? Osobito me interesuje ovaj dio sa vrijednostima poprečnih ubrzanja, odnosno konfiguracije vozila i dimenzije pneumatika.
Sve se može legalno:
https://www.quattroruote.it/shop/prove-pdf.html
;-)

A ako ne uvijek ima piratski. :lol:
Kad smo kod Jaguara F-Pace, moje je mišljenje da je ta platforma, mislim da se označava sa iQ[Al], trenutno najbolja platforma za vozila sa uzdužno postavljenim motorom. No, nije sve ni u platformi.
Ne može Giorgiu vode nositi. Preteška, loše pakiranja radi aluminija...

Ali opet se vraćam na onu. Talijani su budale, ne znaju oni pa eto naprave platformu od čelika. :roll:
Sve nove platforme, a pogotovu one sa uzdužno postavljenim motorima zapremine 3.000 ccm i veće, imaju lošiju iskoristivost korisnog prostora u odnosu na međuosovinski razmak i vanjske dimenzije.
Zapravo je nova generacija vozila uglavnom napredovala što se tiče pakiranja. Najveća greška u koracima kod pakiranja se dogodila kasnih 2000-ih.
Razlog tome je dio unutrašnjosti vozila koji se "rezerviše" za nove tehnologije za postizanje zahtjevnih ekoloških normi pri novim regulativama mjerenja.
Pa znamo kako Mercedes to radi. Smanji rezervoar goriva maksimalno. :lol:

U stvari kod PHEV vozila uglavnom nastrada prtljažnik.
I varaš se što se tiče međuosovinskog razmaka. Naime, povećanje međuosovinskog razmaka (uz zadržavanje svih ostalih mjera i masa), dodatno opterećuje prednju osovinu, a rasterećuje stražnju osovinu.
Čini mi se da te neki primjeri demantiraju. Barem kada je riječ o uzdužnom motoru iza prednje osovine. BMW 1 i 3 su bili na istoj platformi.

No ovo je prvi put da BMW 3 odbije platformu od BMW-a 5 i 7.
Seawolf

#5007 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

kidney wrote:
Seawolf wrote: Kad smo kod Jaguara F-Pace, moje je mišljenje da je ta platforma, mislim da se označava sa iQ[Al], trenutno najbolja platforma za vozila sa uzdužno postavljenim motorom. No, nije sve ni u platformi.
Ne može Giorgiu vode nositi. Preteška, loše pakiranja radi aluminija...

Ali opet se vraćam na onu. Talijani su budale, ne znaju oni pa eto naprave platformu od čelika. :roll:
Jaguar iQ[Al] platforma nije puno veće mase od Giorgio platforme implementirane sa odgovarajućim karoserijama. Do 100 kg sa usporedivim motorima, prenosom snage, opremljenošću i dimenzijama. Podnošljivo.

Jaguar iQ[Al] platforma, živi i sa puno većim brojem različitih međuosovinskih razmaka (2.835 mm, 2.874 mm, 2.960 mm i 2.990 mm), nego Giorgio platforma (za sada samo sa 2.820 mm), tako da je do sada ipak pokazala veće mogućnosti.

Vidjet ćemo, kada se (i ako se) Giorgio platforma rastegne na međuosovinske razmake između 2.900 i 3.000 mm, da li će i tada pokazivati svoje kvalitete na podjednak način.

U svakom slučaju, ja bih za svoj naredni automobil, prije izabrao vozilo na Jaguar iQ[Al] platformi, nego na Alfa Romeo Giorgio platformi.
kidney wrote:
Seawolf wrote:Sve nove platforme, a pogotovu one sa uzdužno postavljenim motorima zapremine 3.000 ccm i veće, imaju lošiju iskoristivost korisnog prostora u odnosu na međuosovinski razmak i vanjske dimenzije.
Zapravo je nova generacija vozila uglavnom napredovala što se tiče pakiranja. Najveća greška u koracima kod pakiranja se dogodila kasnih 2000-ih.
Volio bih da mi navedeš neki primjer takve greške u koracima pri pakovanju platforme iz navedenog perioda. Naravno, za neku od platformi o kakvima ovdje govorimo, sa uzdužno postavljenim motorom.
kidney wrote:
Seawolf wrote:Razlog tome je dio unutrašnjosti vozila koji se "rezerviše" za nove tehnologije za postizanje zahtjevnih ekoloških normi pri novim regulativama mjerenja.
Pa znamo kako Mercedes to radi. Smanji rezervoar goriva maksimalno. :lol:

U stvari kod PHEV vozila uglavnom nastrada prtljažnik.
Mercedes u svoja vozila najnovijih generacija ugrađuje standardan rezervoar za gorivo zapremine oko 45 lit. i opcioni zapremine 60 do 70 lit.

Razlog za to je trik da se na propisanim standardizovanim ispitivanjima (gdje standardni rezervoar za gorivo mora biti 90% napunjen) ima vozilo sa najmanjom mogućom masom. A preko 95% vozila koji dođu do krajnjih korisnika imaju opcioni rezervoar za gorivo povećane zapremine.
kidney wrote:
Seawolf wrote:I varaš se što se tiče međuosovinskog razmaka. Naime, povećanje međuosovinskog razmaka (uz zadržavanje svih ostalih mjera i masa), dodatno opterećuje prednju osovinu, a rasterećuje stražnju osovinu.
Čini mi se da te neki primjeri demantiraju. Barem kada je riječ o uzdužnom motoru iza prednje osovine. BMW 1 i 3 su bili na istoj platformi.

Mislio sam da se razumiješ i u statiku motornih vozila, ali sada vidim da nije tako.

Prilikom povećanja međuosovinskog razmaka, uz zadržavanje vanjskih dimenzija i uz pretpostavku da osnovne komponente vozila (sem, naravno stražnje pogonske osovine) zadržavaju svoje projektovane pozicije, uvijek dolazi do povećanja opterećenja prednje osovine, a smanjenja opterećenja stražnje osovine. I obratno.

Zato X3 treće generacije (G01) i budući 3-er (G20/G21) ima bolji raspored osovinskih opterećenja (više nazad, manje naprijed), nego novi 5-er (G30).

Zato, recimo, sadašnji 3-er GT (F35, međuosovinski razmak 2.920 mm) ima lošiji (više naprijed, manje nazad) raspored osovinskih opterećenja, nego obični 3-er (F30, međuosovinski razmak 2.810 mm).

Ili, primjer koji najslikovitije pokazuje utjecaj međuosovinskog razmaka na raspored osovinskih opterećenja: IVECO DAILY 70C sa nadogradnjom dužine 6.190 mm i najvećom dopuštenom masom od 7.200 kg, na međuosovinskom razmaku od 4.750 mm, imat će puno opterećeniju stražnju pogonsku osovinu, a rasterećeniju prednju upravljačku osovinu, nego isto takvo vozilo sa nadogradnjom iste dužine i sa istom najvećom dopuštenom masom, a sa međuosovinskim razmakom od 5.100 mm.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5008 Re: Alfa Romeo

Post by mk ultra »

Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5009 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

Cuj 45 l rezervoar za C klasu?! :shock:
Nema šta, inzinjeri mercedesa su daleko ispred svih. :lol:
Sodom1

#5010 Re: Alfa Romeo

Post by Sodom1 »

Jel ono audi b3 ima rezervar 80 litara , dislo :D
konektovan

#5011 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

Sodom1 wrote:Jel ono audi b3 ima rezervar 80 litara , dislo :D
E to je rezervoar, a ovi k'o da je skuter u pitanju. :mrgreen:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5012 Re: Alfa Romeo

Post by bitanga_sa_otesa »

unikorn?
Seawolf

#5013 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

konektovan wrote:Cuj 45 l rezervoar za C klasu?! :shock:
Ma ja, levati ... :-?

Baš bih volio da vidim koji to još proizvođač može da se pohvali sa 4 različita dizel motora koji se ugrađuju u putničke automobile, a koji će tokom ove godine moći dobiti tamno plave "6" naljepnice za voženje ograničenim zonama.
konektovan

#5014 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

Seawolf wrote:

Baš bih volio da vidim koji to još proizvođač može da se pohvali sa 4 različita dizel motora koji se ugrađuju u putničke automobile, a koji će tokom ove godine moći dobiti tamno plave "6" naljepnice za voženje ograničenim zonama.
Cini mi se da i psa ima takvu generaciju motira, novi 1.6.1.5 hdi. Ali bar imaju adekvatan rezervoar. Sramotno je u auto d segmenta staviti kanistercic, a košta isto ttako sramotnih 30 hiljada eura.
Seawolf

#5015 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

konektovan wrote:
Seawolf wrote:

Cini mi se da i psa ima takvu generaciju motira, novi 1.6.1.5 hdi. Ali bar imaju adekvatan rezervoar. Sramotno je u auto d segmenta staviti kanistercic, a košta isto ttako sramotnih 30 hiljada eura.
Ili nisi skontao, ili si samo zlonamjeran.

Onaj ko naručuje automobil, odlučuje da li će ga naručiti sa rezervoarom za gorivo od 45 lit, ili sa rezervoarom od 66 lit.

I da li će ga naručiti sa rezervoarom za AdBlue od 8 lit, ili od 20 lit. Nezavisno o veličini izabranog rezervoara za gorivo.

Ne vidim šta je tu loše. Naprotiv.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5016 Re: Alfa Romeo

Post by mk ultra »

AR 52, na bazi Jeep, 1.9 benzin unutra, 65ps

Image

Image

Image
konektovan

#5017 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

Seawolf wrote:
konektovan wrote:
Ili nisi skontao, ili si samo zlonamjeran.

Onaj ko naručuje automobil, odlučuje da li će ga naručiti sa rezervoarom za gorivo od 45 lit, ili sa rezervoarom od 66 lit.

I da li će ga naručiti sa rezervoarom za AdBlue od 8 lit, ili od 20 lit. Nezavisno o veličini izabranog rezervoara za gorivo.

Ne vidim šta je tu loše. Naprotiv.
Ti si sam potvrdio da 45 l dolazi standardno, a da za svaki dodatni litar rezervoara moraš doplatiti. :wink:

Još malo, pa ces morati doplatiti da imas prozore, sjedišta, tockove..... Opet kazem, sramota.
ElRe

#5018 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

Veličina rezervoara je nebitna, ko ima 30.000 eura za auto imace i tipa par stotina eura doplate za veci rezervoar. Jos jedan fenomenalan poslovni potez Mercedesa za dodatnu zaradu i zadovoljavanje normi.

Pokazalo se da je Dieter mozda i najbolji CEO danasnje auto industrije.
Seawolf

#5019 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

ElRe wrote:Veličina rezervoara je nebitna, ko ima 30.000 eura za auto imace i tipa par stotina eura doplate za veci rezervoar. Jos jedan fenomenalan poslovni potez Mercedesa za dodatnu zaradu i zadovoljavanje normi.

Pokazalo se da je Dieter mozda i najbolji CEO danasnje auto industrije.
Doplata za povećani rezervoar za gorivo zapremine 66 lit. je 50,00 EUR + PDV.

Doplata za povećani rezervoar za AdBlue tečnost zapremine 25 lit. je također 50,00 EUR + PDV.
kidney

#5020 Re: Alfa Romeo

Post by kidney »

Seawolf wrote:Jaguar iQ[Al] platforma nije puno veće mase od Giorgio platforme implementirane sa odgovarajućim karoserijama. Do 100 kg sa usporedivim motorima, prenosom snage, opremljenošću i dimenzijama. Podnošljivo.
Čini mi se da je ovo izmjerenih 157 kg razlike. Daleko je to malo. A još Jaguar aluminijska platforma.
Image

Nekome je to OK razlika. No koja je poanta aluminija? Aluminij u startu ima minus kod pakiranja.
Jaguar iQ[Al] platforma, živi i sa puno većim brojem različitih međuosovinskih razmaka (2.835 mm, 2.874 mm, 2.960 mm i 2.990 mm), nego Giorgio platforma (za sada samo sa 2.820 mm), tako da je do sada ipak pokazala veće mogućnosti.
Pa možeš reći tako. No znamo i ja i ti da kod FCA iz nekih drugih razloga, a ne tehničke ograničenosti, nismo vidjeli veće automobile na Giorgio platformi. Praktički je razvoj 961 došao do industrijalizacije.
U svakom slučaju, ja bih za svoj naredni automobil, prije izabrao vozilo na Jaguar iQ[Al] platformi, nego na Alfa Romeo Giorgio platformi.
To je izrazito subjektivno. Ja recimo ne vidim takav razlog sa tehničke strane osim možda značke Jaguar ili Land Rover. Možda je ona nekima vrednije od Alfe.

Volio bih da mi navedeš neki primjer takve greške u koracima pri pakovanju platforme iz navedenog perioda. Naravno, za neku od platformi o kakvima ovdje govorimo, sa uzdužno postavljenim motorom.
Malo jedno, malo drugo, malo treće...

Ajmo se vratiti na poprečni motor. Čini mi se da Mercedes još nije napravio domaću zadaću. Zašto?

Svakako kod poprečnih motora vidim napredak u pakiranju. To je neki trend.

Ako se ne varam i A4 je kod B9 naspram B8, iako je evolucija postojeće platforme, unaprijedio pakiranje. Mjesto za koljeno je raslo više od međuosovinskog razmaka. Nažalost im nije pomoglo. Opet ga imaju manje od Serije 3 F30 i od Giulie. Službene brojke kombiniranog mjesta za noge sprijeda i straga u SAD-u.
Mercedes u svoja vozila najnovijih generacija ugrađuje standardan rezervoar za gorivo zapremine oko 45 lit. i opcioni zapremine 60 do 70 lit.
Razlog za to je trik da se na propisanim standardizovanim ispitivanjima (gdje standardni rezervoar za gorivo mora biti 90% napunjen) ima vozilo sa najmanjom mogućom masom. A preko 95% vozila koji dođu do krajnjih korisnika imaju opcioni rezervoar za gorivo povećane zapremine.
Ma da, uvijek neko opravdanje. Svatko ga nađe za marku koja mu je prirasla srcu ili novčaniku. Nema tu ništa čudno.

Zapravo po europskim mjerenjima teža vozila imaju određenu prednost. Recimo to će kod JLR grupacije omogućiti tamo 2021. da imaju flotnu emisiju CO2 od oko 130 g/km.
kidney wrote:
Seawolf wrote:I varaš se što se tiče međuosovinskog razmaka. Naime, povećanje međuosovinskog razmaka (uz zadržavanje svih ostalih mjera i masa), dodatno opterećuje prednju osovinu, a rasterećuje stražnju osovinu.

Mislio sam da se razumiješ i u statiku motornih vozila, ali sada vidim da nije tako.

Prilikom povećanja međuosovinskog razmaka, uz zadržavanje vanjskih dimenzija i uz pretpostavku da osnovne komponente vozila (sem, naravno stražnje pogonske osovine) zadržavaju svoje projektovane pozicije, uvijek dolazi do povećanja opterećenja prednje osovine, a smanjenja opterećenja stražnje osovine. I obratno.

Zato, recimo, sadašnji 3-er GT (F35, međuosovinski razmak 2.920 mm) ima lošiji (više naprijed, manje nazad) raspored osovinskih opterećenja, nego obični 3-er (F30, međuosovinski razmak 2.810 mm).
Ma da... A ovi varaju na mjerenjima. Moje isprike što je jedan .ca, dok je drugi originalni američki magazin. No ista je grupa. Štoviše Kanađani samo prenose od Amera.

http://www.motortrend.ca/en/news/2017-b ... st-review/
http://www.motortrend.com/cars/bmw/3-se ... irst-test/

2017 BMW 330i
CURB WEIGHT (F/R DIST) 3,537 lb (51/49%)

2014 BMW 328i GT xDrive
CURB WEIGHT (F/R DIST) 3959 lb (48/52%)

A AWD donosi nešto mase naprijed kod ovih vozila. Znači bilo bi još gore po 330i da je AWD.

Naravno uvijek možeš reći da je B48 motor dosta teži od N20. Doduše ako je Kalifornija to su B46 odnosno N26. Mislim da su takve oznake tamo.
Sodom1

#5021 Re: Alfa Romeo

Post by Sodom1 »

Alal ti cufta , ja ovakav post u zivotu nisam napisao :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#5022 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Image
De malo pricajte na jezicima naroda u BiH :D
Throttle

#5023 Re: Alfa Romeo

Post by Throttle »

Evo i ja se ibretim, al se neki zamaraju tehnikalijama al onim sitnim :mrgreen:
Seawolf

#5024 Re: Alfa Romeo

Post by Seawolf »

kidney wrote:
Seawolf wrote:Jaguar iQ[Al] platforma nije puno veće mase od Giorgio platforme implementirane sa odgovarajućim karoserijama. Do 100 kg sa usporedivim motorima, prenosom snage, opremljenošću i dimenzijama. Podnošljivo.
Čini mi se da je ovo izmjerenih 157 kg razlike. Daleko je to malo. A još Jaguar aluminijska platforma.
Image

Nekome je to OK razlika. No koja je poanta aluminija? Aluminij u startu ima minus kod pakiranja.
Zahvaljujem se na postavljenim rezultatima usporednog testiranja iz magazina QUATTRORUOTE.

Razlika u rezultatima mjerenja je drastična, u korist Alfa Romeo STELVIO 2.2 Diesel Super Q4 AT8, sa motorom najveće snage 210 PS, u odnosu na rezultate mjerenja za Jaguar F-Pace 20d AWD Automatik, sa motorom najveće snage 180 PS.

Toliko različita, osobito u odnosu na rezultate mjerenja objavljene u testiranju njemačkog ADAC-a, da rezultate bilo jednog, bilo drugog mjerenja, moram dovesti u sumnju.

Evo šta kaže ADAC za rezultate testiranja vozila Alfa Romeo Stelvio 2.2 Diesel Super Q4 AT8:

https://www.adac.de/_ext/itr/tests/Auto ... Q4_AT8.pdf

Image

A evo šta ista organizacija kaže u vezi sa rezultatima mjerenja za vozilo Jaguar F-Pace 20d Prestige AWD Automatik:

https://www.adac.de/_ext/itr/tests/Auto ... omatik.pdf

Image

Razlike u rezultatima vaganja su slijedeće: QUATTRORUOTE: 157 kg; ADAC: 90 kg

I kod nekih drugih rezultata mjerenja, postoje značajna odstupanja u razlikama.

Da se razumijemo, i po jednom i po drugom testiranju, Alfa Romeo Stelvio 2.2 Diesel Super Q4 AT8 je u većini testiranih stvari bolji od vozila Jaguar F-Pace 20d Prestige AWD Automatik, ali ne toliko bolji koliko bi trebali prikazati rezultati iz magazina QUATTRORUOTE.
konektovan

#5025 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

Stelvio je i jeftiniji poprilicno kad se govori o baznim cijenama, ako sam dobro razumio svapcki. :mrgreen:
I jedan i drugi su meni odlicni. :thumbup:
Post Reply