Mito slavi 10. rodjendan
https://www.quattroruote.it/news/curios ... llery.html
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Već imaš novi X3 (G01), na novoj platformi, pa kada budeš imao priliku, usporedi ga sa Stelviom.kidney wrote:...
Što se tiče Giorgio platforme ni ja ni ni ti nismo ljudi koji bi trebali gledati u kristalnu kuglu. Što sigurno znamo je spremnost za 48V tehnologije. Ima to u ePER-u. Giulia 2.0 350 KS.![]()
Ja samo mogu reći da što se same platforme tiče, njenih tehničkih performansi. Sudeći po jedinom testu koji mjeri sve, Giulia je generacijski korak ispred direktne njemačke konkurencije. Iako očekujem da novi BMW Serije 3 bude tu negdje. Recimo da Nijemci ne mogu iskombinirati takvu razinu udobnosti sa takvim držanjem u zavojima. Problem je tu najčešće platforma, torzijska krutost. Podešavanje ovjesa treba ići na tvrdo da se dobije držanje.
kidney wrote:Izašao je jedan test novoga X3, onaj jedini gdje se mjeri sve. Kažu da napokon ne treba doplatiti za adaptivni ovjes.![]()
Samo što se ostalo malo toga može usporediti sa Stelviom. Mislim na performanse i maksimalnu lateralnu akceleraciju, čak je što se tiče lateralne akcelaracije jaguar F-Pace bolji.
Kako ta recenzija mjeri i sve interne dimenzije kao i prtljažnik... Čini se kako je nova platforma 35up manje efikasna kod pakiranja nego stara. Slično prostora za dosta duži međuosovinski razmak.
Masa je čini mi se 47:53. Prvi puta na tako malom automobilu da je otišla dosta straga. No dug međuosovinski razmak i prednji McPherson ovjes idu na ruku tome.
Može li link na te testove? Osobito me interesuje ovaj dio sa vrijednostima poprečnih ubrzanja, odnosno konfiguracije vozila i dimenzije pneumatika.kidney wrote:Izašao je jedan test novoga X3, onaj jedini gdje se mjeri sve. Kažu da napokon ne treba doplatiti za adaptivni ovjes.![]()
Samo što se ostalo malo toga može usporediti sa Stelviom. Mislim na performanse i maksimalnu lateralnu akceleraciju, čak je što se tiče lateralne akcelaracije jaguar F-Pace bolji.
Sve nove platforme, a pogotovu one sa uzdužno postavljenim motorima zapremine 3.000 ccm i veće, imaju lošiju iskoristivost korisnog prostora u odnosu na međuosovinski razmak i vanjske dimenzije.kidney wrote:Kako ta recenzija mjeri i sve interne dimenzije kao i prtljažnik... Čini se kako je nova platforma 35up manje efikasna kod pakiranja nego stara. Slično prostora za dosta duži međuosovinski razmak.
Pretpostavljam da ovaj omjer rasporeda masa vrijedi samo za slučaj ugrađenog četvorocilindričnog benzinskog motora (B48).kidney wrote:Masa je čini mi se 47:53. Prvi puta na tako malom automobilu da je otišla dosta straga. No dug međuosovinski razmak i prednji McPherson ovjes idu na ruku tome.
Sve se može legalno:Seawolf wrote: Može li link na te testove? Osobito me interesuje ovaj dio sa vrijednostima poprečnih ubrzanja, odnosno konfiguracije vozila i dimenzije pneumatika.
Ne može Giorgiu vode nositi. Preteška, loše pakiranja radi aluminija...Kad smo kod Jaguara F-Pace, moje je mišljenje da je ta platforma, mislim da se označava sa iQ[Al], trenutno najbolja platforma za vozila sa uzdužno postavljenim motorom. No, nije sve ni u platformi.
Zapravo je nova generacija vozila uglavnom napredovala što se tiče pakiranja. Najveća greška u koracima kod pakiranja se dogodila kasnih 2000-ih.Sve nove platforme, a pogotovu one sa uzdužno postavljenim motorima zapremine 3.000 ccm i veće, imaju lošiju iskoristivost korisnog prostora u odnosu na međuosovinski razmak i vanjske dimenzije.
Pa znamo kako Mercedes to radi. Smanji rezervoar goriva maksimalno.Razlog tome je dio unutrašnjosti vozila koji se "rezerviše" za nove tehnologije za postizanje zahtjevnih ekoloških normi pri novim regulativama mjerenja.
Čini mi se da te neki primjeri demantiraju. Barem kada je riječ o uzdužnom motoru iza prednje osovine. BMW 1 i 3 su bili na istoj platformi.I varaš se što se tiče međuosovinskog razmaka. Naime, povećanje međuosovinskog razmaka (uz zadržavanje svih ostalih mjera i masa), dodatno opterećuje prednju osovinu, a rasterećuje stražnju osovinu.
Jaguar iQ[Al] platforma nije puno veće mase od Giorgio platforme implementirane sa odgovarajućim karoserijama. Do 100 kg sa usporedivim motorima, prenosom snage, opremljenošću i dimenzijama. Podnošljivo.kidney wrote:Ne može Giorgiu vode nositi. Preteška, loše pakiranja radi aluminija...Seawolf wrote: Kad smo kod Jaguara F-Pace, moje je mišljenje da je ta platforma, mislim da se označava sa iQ[Al], trenutno najbolja platforma za vozila sa uzdužno postavljenim motorom. No, nije sve ni u platformi.
Ali opet se vraćam na onu. Talijani su budale, ne znaju oni pa eto naprave platformu od čelika.
Volio bih da mi navedeš neki primjer takve greške u koracima pri pakovanju platforme iz navedenog perioda. Naravno, za neku od platformi o kakvima ovdje govorimo, sa uzdužno postavljenim motorom.kidney wrote:Zapravo je nova generacija vozila uglavnom napredovala što se tiče pakiranja. Najveća greška u koracima kod pakiranja se dogodila kasnih 2000-ih.Seawolf wrote:Sve nove platforme, a pogotovu one sa uzdužno postavljenim motorima zapremine 3.000 ccm i veće, imaju lošiju iskoristivost korisnog prostora u odnosu na međuosovinski razmak i vanjske dimenzije.
Mercedes u svoja vozila najnovijih generacija ugrađuje standardan rezervoar za gorivo zapremine oko 45 lit. i opcioni zapremine 60 do 70 lit.kidney wrote:Pa znamo kako Mercedes to radi. Smanji rezervoar goriva maksimalno.Seawolf wrote:Razlog tome je dio unutrašnjosti vozila koji se "rezerviše" za nove tehnologije za postizanje zahtjevnih ekoloških normi pri novim regulativama mjerenja.![]()
U stvari kod PHEV vozila uglavnom nastrada prtljažnik.
Mislio sam da se razumiješ i u statiku motornih vozila, ali sada vidim da nije tako.kidney wrote:Čini mi se da te neki primjeri demantiraju. Barem kada je riječ o uzdužnom motoru iza prednje osovine. BMW 1 i 3 su bili na istoj platformi.Seawolf wrote:I varaš se što se tiče međuosovinskog razmaka. Naime, povećanje međuosovinskog razmaka (uz zadržavanje svih ostalih mjera i masa), dodatno opterećuje prednju osovinu, a rasterećuje stražnju osovinu.
No ovo je prvi put da BMW 3 odbije platformu od BMW-a 5 i 7.
E to je rezervoar, a ovi k'o da je skuter u pitanju.Sodom1 wrote:Jel ono audi b3 ima rezervar 80 litara , dislo
unikorn?mk ultra wrote:http://i64.klix.com/2w70br8.jpg
Ma ja, levati ...konektovan wrote:Cuj 45 l rezervoar za C klasu?!![]()
Nema šta, inzinjeri mercedesa su daleko ispred svih.
Cini mi se da i psa ima takvu generaciju motira, novi 1.6.1.5 hdi. Ali bar imaju adekvatan rezervoar. Sramotno je u auto d segmenta staviti kanistercic, a košta isto ttako sramotnih 30 hiljada eura.Seawolf wrote:Ma ja, levati ...konektovan wrote:Cuj 45 l rezervoar za C klasu?!![]()
Nema šta, inzinjeri mercedesa su daleko ispred svih.![]()
Baš bih volio da vidim koji to još proizvođač može da se pohvali sa 4 različita dizel motora koji se ugrađuju u putničke automobile, a koji će tokom ove godine moći dobiti tamno plave "6" naljepnice za voženje ograničenim zonama.
Ili nisi skontao, ili si samo zlonamjeran.konektovan wrote:Cini mi se da i psa ima takvu generaciju motira, novi 1.6.1.5 hdi. Ali bar imaju adekvatan rezervoar. Sramotno je u auto d segmenta staviti kanistercic, a košta isto ttako sramotnih 30 hiljada eura.Seawolf wrote:Ma ja, levati ...konektovan wrote:Cuj 45 l rezervoar za C klasu?!![]()
Nema šta, inzinjeri mercedesa su daleko ispred svih.![]()
Baš bih volio da vidim koji to još proizvođač može da se pohvali sa 4 različita dizel motora koji se ugrađuju u putničke automobile, a koji će tokom ove godine moći dobiti tamno plave "6" naljepnice za voženje ograničenim zonama.

Ti si sam potvrdio da 45 l dolazi standardno, a da za svaki dodatni litar rezervoara moraš doplatiti.Seawolf wrote:Ili nisi skontao, ili si samo zlonamjeran.konektovan wrote:
Cini mi se da i psa ima takvu generaciju motira, novi 1.6.1.5 hdi. Ali bar imaju adekvatan rezervoar. Sramotno je u auto d segmenta staviti kanistercic, a košta isto ttako sramotnih 30 hiljada eura.
Onaj ko naručuje automobil, odlučuje da li će ga naručiti sa rezervoarom za gorivo od 45 lit, ili sa rezervoarom od 66 lit.
I da li će ga naručiti sa rezervoarom za AdBlue od 8 lit, ili od 20 lit. Nezavisno o veličini izabranog rezervoara za gorivo.
Ne vidim šta je tu loše. Naprotiv.
Doplata za povećani rezervoar za gorivo zapremine 66 lit. je 50,00 EUR + PDV.ElRe wrote:Veličina rezervoara je nebitna, ko ima 30.000 eura za auto imace i tipa par stotina eura doplate za veci rezervoar. Jos jedan fenomenalan poslovni potez Mercedesa za dodatnu zaradu i zadovoljavanje normi.
Pokazalo se da je Dieter mozda i najbolji CEO danasnje auto industrije.
Čini mi se da je ovo izmjerenih 157 kg razlike. Daleko je to malo. A još Jaguar aluminijska platforma.Seawolf wrote:Jaguar iQ[Al] platforma nije puno veće mase od Giorgio platforme implementirane sa odgovarajućim karoserijama. Do 100 kg sa usporedivim motorima, prenosom snage, opremljenošću i dimenzijama. Podnošljivo.

Pa možeš reći tako. No znamo i ja i ti da kod FCA iz nekih drugih razloga, a ne tehničke ograničenosti, nismo vidjeli veće automobile na Giorgio platformi. Praktički je razvoj 961 došao do industrijalizacije.Jaguar iQ[Al] platforma, živi i sa puno većim brojem različitih međuosovinskih razmaka (2.835 mm, 2.874 mm, 2.960 mm i 2.990 mm), nego Giorgio platforma (za sada samo sa 2.820 mm), tako da je do sada ipak pokazala veće mogućnosti.
To je izrazito subjektivno. Ja recimo ne vidim takav razlog sa tehničke strane osim možda značke Jaguar ili Land Rover. Možda je ona nekima vrednije od Alfe.U svakom slučaju, ja bih za svoj naredni automobil, prije izabrao vozilo na Jaguar iQ[Al] platformi, nego na Alfa Romeo Giorgio platformi.
Malo jedno, malo drugo, malo treće...Volio bih da mi navedeš neki primjer takve greške u koracima pri pakovanju platforme iz navedenog perioda. Naravno, za neku od platformi o kakvima ovdje govorimo, sa uzdužno postavljenim motorom.
Ma da, uvijek neko opravdanje. Svatko ga nađe za marku koja mu je prirasla srcu ili novčaniku. Nema tu ništa čudno.Mercedes u svoja vozila najnovijih generacija ugrađuje standardan rezervoar za gorivo zapremine oko 45 lit. i opcioni zapremine 60 do 70 lit.
Razlog za to je trik da se na propisanim standardizovanim ispitivanjima (gdje standardni rezervoar za gorivo mora biti 90% napunjen) ima vozilo sa najmanjom mogućom masom. A preko 95% vozila koji dođu do krajnjih korisnika imaju opcioni rezervoar za gorivo povećane zapremine.
kidney wrote:Čini mi se da te neki primjeri demantiraju. Barem kada je riječ o uzdužnom motoru iza prednje osovine. BMW 1 i 3 su bili na istoj platformi.Seawolf wrote:I varaš se što se tiče međuosovinskog razmaka. Naime, povećanje međuosovinskog razmaka (uz zadržavanje svih ostalih mjera i masa), dodatno opterećuje prednju osovinu, a rasterećuje stražnju osovinu.
No ovo je prvi put da BMW 3 odbije platformu od BMW-a 5 i 7.
Ma da... A ovi varaju na mjerenjima. Moje isprike što je jedan .ca, dok je drugi originalni američki magazin. No ista je grupa. Štoviše Kanađani samo prenose od Amera.Mislio sam da se razumiješ i u statiku motornih vozila, ali sada vidim da nije tako.
Prilikom povećanja međuosovinskog razmaka, uz zadržavanje vanjskih dimenzija i uz pretpostavku da osnovne komponente vozila (sem, naravno stražnje pogonske osovine) zadržavaju svoje projektovane pozicije, uvijek dolazi do povećanja opterećenja prednje osovine, a smanjenja opterećenja stražnje osovine. I obratno.
Zato, recimo, sadašnji 3-er GT (F35, međuosovinski razmak 2.920 mm) ima lošiji (više naprijed, manje nazad) raspored osovinskih opterećenja, nego obični 3-er (F30, međuosovinski razmak 2.810 mm).

Zahvaljujem se na postavljenim rezultatima usporednog testiranja iz magazina QUATTRORUOTE.kidney wrote:Čini mi se da je ovo izmjerenih 157 kg razlike. Daleko je to malo. A još Jaguar aluminijska platforma.Seawolf wrote:Jaguar iQ[Al] platforma nije puno veće mase od Giorgio platforme implementirane sa odgovarajućim karoserijama. Do 100 kg sa usporedivim motorima, prenosom snage, opremljenošću i dimenzijama. Podnošljivo.
Nekome je to OK razlika. No koja je poanta aluminija? Aluminij u startu ima minus kod pakiranja.