Privatno.manekenka u penziji wrote:Jah, nisam napisala da je od rodjena dobila 11cm. Sad je duga 63 cm
Hodzic, privatnik, dom zdravlja? Gdje da ga nadjem?
Hvala!
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- Mis mekinjas
#5001 Re: Bebe - ALL ABOUT!
- wewa
#5002 Re: Bebe - ALL ABOUT!
minimalni prirast tezine kod malih beba je oko 120 grama sedmicno, odnosno nesto ispod 500 grama mjesecno
ono sto pedijatri 'zaborave' spomenuti je da su tablice rasta beba radjene po generaciji odrasloj na adaptiranom mlijeku. kod dojenja nema formule niti pravolinijskog rasta.
kojom brzinom smanjujes dozu adaptiranog? kod povratka na iskljucivo dojenje doza adaptiranog se smanjuje svaka 3-4 dana po 30 mililitara. ovo je uslovljeno cinjenicom da je potrebno oko 3-4 dana da se potraznja bebe za mlijekom uskladi s proizvodnjom mlijeka kod majke (narocito bitno za imati na umu kod skokova u razvoju, kad se cini da je beba stalno gladna i da 'nema dovoljno mlijeka'; znaci, neka bebe na dojci, mlijeko ce nadoci na potrebnu kolicinu)
kako i sama kazes, beba naoko napreduje, raste u duzinu, razvija se motoricki i nema razloga za brigu. nije cudo da je manje urina i stolice kako smanjujes dozu adaptiranog mlijeka jer je majcino mlijeko lako probavljivo i najvecim dijelom se resorbuje. to kod adaptiranog nije potpuno isto, pa ne treba da cudi razlika u onom sto beba izluci.
evo i teksta s vise informacija o relaktaciji - povratku na (iskljucivo) dojenje:
http://www.roda.hr/article/read/relakta ... ja-nizbrdo
i jos jednom, ne brini, radis sve kako treba!
ono sto pedijatri 'zaborave' spomenuti je da su tablice rasta beba radjene po generaciji odrasloj na adaptiranom mlijeku. kod dojenja nema formule niti pravolinijskog rasta.
kojom brzinom smanjujes dozu adaptiranog? kod povratka na iskljucivo dojenje doza adaptiranog se smanjuje svaka 3-4 dana po 30 mililitara. ovo je uslovljeno cinjenicom da je potrebno oko 3-4 dana da se potraznja bebe za mlijekom uskladi s proizvodnjom mlijeka kod majke (narocito bitno za imati na umu kod skokova u razvoju, kad se cini da je beba stalno gladna i da 'nema dovoljno mlijeka'; znaci, neka bebe na dojci, mlijeko ce nadoci na potrebnu kolicinu)
kako i sama kazes, beba naoko napreduje, raste u duzinu, razvija se motoricki i nema razloga za brigu. nije cudo da je manje urina i stolice kako smanjujes dozu adaptiranog mlijeka jer je majcino mlijeko lako probavljivo i najvecim dijelom se resorbuje. to kod adaptiranog nije potpuno isto, pa ne treba da cudi razlika u onom sto beba izluci.
evo i teksta s vise informacija o relaktaciji - povratku na (iskljucivo) dojenje:
http://www.roda.hr/article/read/relakta ... ja-nizbrdo
i jos jednom, ne brini, radis sve kako treba!
- manekenka u penziji
#5003 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Prvo sam isključivala svako par dana po 10 ml dok nisam došla do toga da joj s vremena na vrijeme dajem 30ml po potrebi.
Odlučila sam da ništa ne mijenjam do idućeg vaganja iduće sedmice, pa cu vidjeti sta ce vaga reci. Isto tako necu bebaru bezveze da bockam i vadim krv jer mi je savršeno jasno zašto je dobila upola manje nego prošli mjesec. Vakcinu ostavljam za hladnije dane tj.septembar, kao sto je pedijatrica sugerisala.
Odlučila sam da ništa ne mijenjam do idućeg vaganja iduće sedmice, pa cu vidjeti sta ce vaga reci. Isto tako necu bebaru bezveze da bockam i vadim krv jer mi je savršeno jasno zašto je dobila upola manje nego prošli mjesec. Vakcinu ostavljam za hladnije dane tj.septembar, kao sto je pedijatrica sugerisala.
- wewa
#5004 Re: Bebe - ALL ABOUT!
odlicno, slusaj svoj instinkt, radis sve bas kako treba - uzivajte jedna u drugojmanekenka u penziji wrote:Prvo sam isključivala svako par dana po 10 ml dok nisam došla do toga da joj s vremena na vrijeme dajem 30ml po potrebi.
i da, za vaganje - jel na istoj vagi? kod pedijatrice? nadam se da ce se potrefiti ona prva doktorica.
- manekenka u penziji
#5005 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Jeste, ista vaga. Ići ćemo prvoj pedijatrici 
Hvala na riječima podrške!
Hvala na riječima podrške!
-
kakavdanakneiskustvu
#5006 Re: Bebe - ALL ABOUT!
neke ogrlice za bebe protiv bolova kad im rastu zubići,ima li to,koristite li to?
- Mis mekinjas
#5007 Re: Bebe - ALL ABOUT!
To su ogrlice od jantara ili cilibara. Ja ih ne koristim, a one koje znam da su ih kupili kazu da nicemu ne sluze.
Kupi se Calgel, ili mama nek umoci cist prst u limunov sok ili bijelo vino i nek masira bebi desni.
Meni je pomoglo ovo, bog dao ovoj firmi.

Ovo je glodalica za fazu1. Prva 4 zubica.
Kupi se Calgel, ili mama nek umoci cist prst u limunov sok ili bijelo vino i nek masira bebi desni.
Meni je pomoglo ovo, bog dao ovoj firmi.

-
kakavdanakneiskustvu
#5008 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mis mekinjas wrote:To su ogrlice od jantara ili cilibara. Ja ih ne koristim, a one koje znam da su ih kupili kazu da nicemu ne sluze.
Meni je pomoglo ovo, bog dao ovoj firmi.![]()
ovo ko neka cucla?,gdje ima ovo kupiti?
- Mis mekinjas
#5009 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Glodalica. Beba glodje sama ili je ti ceses. Ja sam dobila. U Beogradu mislim da je kupljena. 
-
dama_u_crnom
#5010 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam svojoj kupila tu ogrlicu i apsolutno joj nista nije pomogla. Samo je doslo do toga da se izasula po vratu, kao da je nazuljala, pa je vise ne nosi. Uglavnom bezveze bacila pare. Mada sam cula od nekih mama da je njihovim bebama stvarno pomoglo, da nisu osjetili izlazak zubica. Zavisi sve, od djeteta do djeteta.kakavdanakneiskustvu wrote:neke ogrlice za bebe protiv bolova kad im rastu zubići,ima li to,koristite li to?
-
kakavdanakneiskustvu
#5011 Re: Bebe - ALL ABOUT!
koliko bi mjesečno novorođenčad trebala dobijati na težini?
- wewa
#5012 Re: Bebe - ALL ABOUT!
minimum je oko 500 grama mjesecno - samo sto vasa beba nije vise novorodjence, zar ne?
- manekenka u penziji
#5013 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mi moramo dohranjivati.
- Mis mekinjas
#5014 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Manekenko, ne sikiraj se. Ni prva ni zadnja dogranjivana beba. Svako dijete odraste, i ni jedno ne bude neothranjeno.manekenka u penziji wrote:Mi moramo dohranjivati.
Doji koliko mozes i dohranjuj. Nista strasno. Nisi manje majka ako dajes dohranu.
Ja sam lezala sa curom koja zbog raka nema jednu dojku. Ona je izdajala mlijeko na jednu dojku i svaka tri dana davala bebi svoje mlijeko kao dohranu. Zvala je rode, u koje se razocarala, isla specijalistici za dojenje i sta je mogla, mogla je dati. Beba pije AD od rodjenja, zdrava, prava, sretna.
Ti imas mlijeka, ako nije dosta, dohrani. Vecina danas to radi. I ne slusaj porodilje, doktori, vjeruj mi, bolje znaju, ma sta god ti govorio neko da nije tako.
- šatirana_ljubičica
#5015 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne znaju svi bolje.I doktori se razlikuju...nažalost.
- manekenka u penziji
#5016 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Vaga je rekla svoje, a i zelenkasta kakica. 
Ja sam pokušala, nažalost, na uštrb djeteta, a sve za njeno dobro.
Nekome uspije a nekome ne.
- šatirana_ljubičica
#5017 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nije kraj svijeta, što kaže miš mekinjaš, nije ni prva ni posljednja zdrava beba koja je uz dojenje uzimala i dohranu.Sve je to mašaAllah.
- wewa
#5018 Re: Bebe - ALL ABOUT!
niko nije rekao da nije uspjelo - nema tu crno ili bijelomanekenka u penziji wrote:Vaga je rekla svoje, a i zelenkasta kakica.
ono sto je, osim zadovoljenja potreba za hranom, posebna korist dojenja jest ta bliskost majke i bebe. to imate, hvala Bogu, dojite se i mazite, u nekom ste samo svom svijetu tih nekoliko puta dnevno. to sto ces povremeno dodati dohranu nije nikakva tragedija.
rijedak je slucaj da majka uspije preci na iskljucivo dojenje bez prave podrske i konkretnog savjetovanja.
ima puno tehnika koje jacaju produkciju mlijeka, ima strucnih osoba koje ti mogu pomoci ako se opet budes zeljela vratiti na iskljucivo dojenje. nije ovo kraj i nema razloga za tugu. ti radis najbolje sto mozes i svom si djetetu najbolja moguca majka. sve drugo je manje bitno
- manekenka u penziji
#5019 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nemam ja snage da ponovo pokušavam.
Ne mogu vise da malenu iscrpljujem.
Dojit cu je koliko budem mogla. Sta je tu je. Evo vratila joj se boja u lice kako je jela. Nije više ni uspavana. Spavala je do sada poslje svakog dojenja a ja sam mislila da je to zbog sitosti. Isto tako sam mislila da su zelene kakice i suhe pelene OK jer bebu dojim, medjutim ona nije bila dovoljno sita.
Rodjena je kao napredno dijete i uvijek je htjela papati. Obzirom na sve kao i brzinu produkcije mog mlijeka, mislim da neću moći stići njene potrebe sa još jednim pokušajem ukidanja AD-a
Hvala vam svima na savjetima i riječima podrške.

Dojit cu je koliko budem mogla. Sta je tu je. Evo vratila joj se boja u lice kako je jela. Nije više ni uspavana. Spavala je do sada poslje svakog dojenja a ja sam mislila da je to zbog sitosti. Isto tako sam mislila da su zelene kakice i suhe pelene OK jer bebu dojim, medjutim ona nije bila dovoljno sita.
Rodjena je kao napredno dijete i uvijek je htjela papati. Obzirom na sve kao i brzinu produkcije mog mlijeka, mislim da neću moći stići njene potrebe sa još jednim pokušajem ukidanja AD-a
- wewa
#5020 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ti si radila sve kako trebamanekenka u penziji wrote:Nemam ja snage da ponovo pokušavam.
nemoj se zamarati, nemoj se okrivljavati, nemas potrebe. ako zelis odrzati dojenje, probaj da uvijek ponudis prvo obje dojke, ako treba neka nakratko sisa i naprazno, a onda adaptirano i to nemoj povecavati dozu, bar ne cesto.
jako su bitni nocni podoji (jer se tada pojacano luce hormoni koji uticu na proizvodnju mlijeka) i ako ih zamijenis adaptiranim ocekuj da ce mlijeko brzo nestati.
ono najbitnije, bebani trebas ti mirna i zadovoljna, tad ce i ona biti zadovoljna. a to je jedino bitno
-
kakavdanakneiskustvu
#5021 Re: Bebe - ALL ABOUT!
wewa wrote:minimum je oko 500 grama mjesecno - samo sto vasa beba nije vise novorodjence, zar ne?
pa 4 i po mjeseca,koliko takve bebe mjesečno trebaju dobijati na težini?
- wewa
#5022 Re: Bebe - ALL ABOUT!
evo, vidi:kakavdanakneiskustvu wrote:wewa wrote:minimum je oko 500 grama mjesecno - samo sto vasa beba nije vise novorodjence, zar ne?
http://www.roda.hr/article/read/koliko- ... ojena-beba
isto vrijedi i za bebe koje nisu iskljucivo dojene, mada bebe na adaptiranom obicno dobijaju vise.
- Mis mekinjas
#5023 Re: Bebe - ALL ABOUT!
http://www.ringeraja.hr/kalendar_razvoj ... eseca.htmlkakavdanakneiskustvu wrote:wewa wrote:minimum je oko 500 grama mjesecno - samo sto vasa beba nije vise novorodjence, zar ne?
Moj djecak se identicno razvijao po ovom opisu. I dojen i na adptiranom i na kasicicu je vec jeo sa 4 mjeseca.
Tu sve pise po mjesecima kako bebe dobijaju i razvijaju se.
-
kakavdanakneiskustvu
#5024 Re: Bebe - ALL ABOUT!
wewa wrote:evo, vidi:kakavdanakneiskustvu wrote:wewa wrote:minimum je oko 500 grama mjesecno - samo sto vasa beba nije vise novorodjence, zar ne?
http://www.roda.hr/article/read/koliko- ... ojena-beba
isto vrijedi i za bebe koje nisu iskljucivo dojene, mada bebe na adaptiranom obicno dobijaju vise.
hvala
-
kakavdanakneiskustvu
#5025 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ići sa bebom od 5 mjeseci na put od 700 km ili ne?