Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
daramo

#5001 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by daramo »

Jazzy.ba wrote:Paypal ne prodaje nista, paypal je samo servis za placanje koga nije briga sta ti placas dok oni ubiru kajmak od svake transakcije. I kad ne platis preko paypala mozes da halalis pare ako sta krene po zlu.
U krivu si i paypal i ebay su u istom vlasnistvu i a i sam znas da se na ebayu ne smiju prodavati replike, ne briga paypala sta ti placas ali ako je neka krivotvorena roba paypal ima pravo ne isplatiti prodavacu.
Aliexpress je npr. imao mogucnost placanja preko paypala i onda je suradnja raskinuta upravo zbog toga.

Aliexpress, dhgate je siguran pogledaj samo youtube i ostale forumu koliko ljudi narucuje replice odjece, oni imaju svoj buyer protection, i novac prodavac dobija tek kad potvrdite da ste dobili robu.
Druga je stvar sto smo mi zaostala zemlja pa cak i nemaju opciju dostave sa obicnom postom nego samo brze poste za BiH, dok tu opciju imaju sve susjedne zemlje pa cak i vecina africkih.

Onda moram nagovarati prodavaca preko poruka da namjesti za jadnu BiH racun i dostavu standardnom postom, onda jadni Kinez mora zvati lokalnu postu da provjeri dostavljaju li uopce u tu zemlju, ziva procedura :lol:

Ja sam npr jednom placao Kinezu za Nike replike preko paypala i prodavac me je lijepo zamolio da sve napisem broj artikla, velicinu a da samo izostavim nike, jer postoji mogucnot da ne dobije novac i da mu blokiraju racun.
Jazzy.ba

#5002 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Jazzy.ba »

Paypal i eBay jesu u istom vlasnistvu, ali se Paypalom ne placa samo na eBayu. Ja kupujem na xy sajtova i placam Paypalom, a prodaje se sve i svasta.
daramo

#5003 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by daramo »

Jazzy.ba wrote:Paypal i eBay jesu u istom vlasnistvu, ali se Paypalom ne placa samo na eBayu. Ja kupujem na xy sajtova i placam Paypalom, a prodaje se sve i svasta.
Pa hajde daj link gdje se mogu kupiti replice obuce i odjece a da se placa paypalom, jedino ima ioffer ali su tamo cijene duplo skuplje nego na aliexpressu.
Jazzy.ba

#5004 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Jazzy.ba »

Kakva ironija, eBay prepun fejkova, obuće, odjeće i čega sve već, a glavno platežno sredstvo Paypal.
ema_

#5005 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ema_ »

Hjoj, koja zbrka. Ko ne želi plaćati karticom na dhgate, može napraviti acc na koji prebaci novac i plaća otud onda.

Uostalom, ne vidim koju to prednost ima paypal , a koju ja nemam što plaćam debitnom karticom, od sigurnosti, refunda itd itd.

Ja sam navela ovu stranicu kao za mene ekstra, a vi nađite neku drugu koja toliko pazi kupce pa im za glupost daje 20 dolara poklon :wink: .

BTW, ja koliko sam čula na ebay prodaje ko hoće i šta hoće, dok na dhgate nije baš tako već su sve stores sa hiljadama artikala i još više transakcija obavljenih.

Ja htjedoh dati preporuku, pa ko hoće, nek vidi, ko neće, eto ebay i ostalih stranica. :thumbup:
Jazzy.ba

#5006 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Jazzy.ba »

Ko ti garantuje povrat novca kad ti stvar ne stigne ako ne platis preko Paypala?
ema_

#5007 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ema_ »

Nije mi se nikad desilo da ne stigne , možda zato što ne šalju u Bosnu, pa nema rizik :mrgreen: .

Ako ne stigne, otvaraš case i vrati ti stranica novac, jer kao što je već forumaš rekao, ni ne platiš prodavaču dok ti sve ne stigne i ne budeš zadovoljan.
daramo

#5008 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by daramo »

Jazzy.ba wrote:Ko ti garantuje povrat novca kad ti stvar ne stigne ako ne platis preko Paypala?
Garantira ti alibaba najveci kineski pajdan ebayu, i bolje je osigurano od ebaya, na aliexpresu svaki prodavac mora dati TN, tako da je svaka posiljka sigurnija, ako roba ne dodje ecaliraš case kao i na ebayu i ako se lijepo vidi po TN da roba nije dosla u BiH odmah dobijas refund.
http://www.aliexpress.com/buyerprotection/index.html

Paypal je odlican tu nema dileme ali nije istina da na ebayu ima robe kao na aliju ja npr. nisam nigdje uspio naci ove a&f majice na ebayu, dresove, columbia jakne itd.
Ima li ovoga na ebayu?

http://www.aliexpress.com/item/2014-Bos ... 21679.html
http://www.aliexpress.com/item/New-2014 ... 61444.html

Zato i nema dostave za BiH jer smo po online narucivanju daleko zaostali za susjednim zemljama, ja sam pokusavao kontaktirati ih da omoguce ali sumnjam da ce oni to na jedan zahtjev.

Dhgate ima dostavu za BiH ali je dosta skup bas sam gledao cijene i sve je skuplje od aliexpressa.
quarterback

#5009 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

ema_ wrote:Uostalom, ne vidim koju to prednost ima paypal , a koju ja nemam što plaćam debitnom karticom, od sigurnosti, refunda itd itd.
Image

jazzy sretno, ja vise ne gumo :D
dinooh

#5011 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

Jedno pitanje. Kada se na aukciji pobjedi, da li je prodavac duzan prodati taj proizvod po toj cijeni ili moze odbiti
kloniran

#5012 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kloniran »

dinooh wrote:Jedno pitanje. Kada se na aukciji pobjedi, da li je prodavac duzan prodati taj proizvod po toj cijeni ili moze odbiti
mora prodati, al ako je bilo jeftino ne ocekuj nikakav kvalitet
ZOB

#5014 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ZOB »

Je li jos kome kasne paketi iz Kine tacnije Hong Kong-a ? Od ukupno 6 paketa naruceni tri iz Hong Kong-a i tri iz USA ni jedan nije dosao,za ove iz USA mi i nije toliko cudno jer su par dana kasnije naruceni,ali ovi iz Hong Konga vec mjesec i deset dana i jos nista kontaktirao sam sellere ali ni oni ne znaju nista vise,sacekat cu jos 2-3 dana i pokrenuti case.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
pirpa

#5015 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by pirpa »

... :D
Filter

#5016 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Filter »

ZOB wrote:Je li jos kome kasne paketi iz Kine tacnije Hong Kong-a ? Od ukupno 6 paketa naruceni tri iz Hong Kong-a i tri iz USA ni jedan nije dosao,za ove iz USA mi i nije toliko cudno jer su par dana kasnije naruceni,ali ovi iz Hong Konga vec mjesec i deset dana i jos nista kontaktirao sam sellere ali ni oni ne znaju nista vise,sacekat cu jos 2-3 dana i pokrenuti case.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
znaju doci i nakon par mjeseci... btw meni su jucer i prekjucer dosla 4 paketa, narucena u razmaku od mjesec dana
halifa81

#5017 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by halifa81 »

Kupujem iz SAD-a vrijednost 160 $.....fre shiping,pa me interesuje koliko cu jos pored toga morati platiti(carina,porez)
dinooh

#5018 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

halifa81 wrote:Kupujem iz SAD-a vrijednost 160 $.....fre shiping,pa me interesuje koliko cu jos pored toga morati platiti(carina,porez)
oko 80KM ako je obicnom postom
halifa81

#5019 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by halifa81 »

dinooh wrote:
halifa81 wrote:Kupujem iz SAD-a vrijednost 160 $.....fre shiping,pa me interesuje koliko cu jos pored toga morati platiti(carina,porez)
oko 80KM ako je obicnom postom
Hvala :wink:

Postoji mogucnost da umjesto 160 $ platim bitcoinom(kriptovaluta) imali iko iskustva sa kupovinom bitcoinom ?
Da na carini nebi imao problema zbog toga ?
seoBIH

#5020 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by seoBIH »

Neces moci poslati izvod, tako da ce cariniti po katalogu i nece vjerovatno prihvatiti cijenu koju si ti naveo. Ide veca cijena za 10-20-30$
halifa81

#5021 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by halifa81 »

123456789 wrote:Neces moci poslati izvod, tako da ce cariniti po katalogu i nece vjerovatno prihvatiti cijenu koju si ti naveo. Ide veca cijena za 10-20-30$
Hvala na odgovoru,bolje za dolare uzeti...
dinooh

#5022 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

Zavisi od raspolozenja carinika i gdje ce naci taj artikal. Na kojoj stranici. Jer nisu cijene iste na svim stranicama pa ni na ebay-u. Mozes proci i bolje, a mozes i losije. Sad je na tebi hoces li rizikovati pa platiti nepoterbno vise nego sto je trebalo
Nuken

#5023 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Nuken »

Zna li iko mogu li kupiti preko neta ručnu radio stanicu i treba li za to kakva dodatna dozvola za uvoz?
kloniran

#5024 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kloniran »

Nuken wrote:Zna li iko mogu li kupiti preko neta ručnu radio stanicu i treba li za to kakva dodatna dozvola za uvoz?
nece ti to proci na carini ako nemas dozvolu za koristenje radioamatersku, cak mozes zaraditi i krivicnu prijavu za neovlasteni uvoz oruzja i vojne opreme.
Nuken

#5025 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Nuken »

kloniran wrote:
Nuken wrote:Zna li iko mogu li kupiti preko neta ručnu radio stanicu i treba li za to kakva dodatna dozvola za uvoz?
nece ti to proci na carini ako nemas dozvolu za koristenje radioamatersku, cak mozes zaraditi i krivicnu prijavu za neovlasteni uvoz oruzja i vojne opreme.
A šta ako je stanica manja cijena od 50 KM?Još mi fali da u crnoj hronici završim :-)
Post Reply