Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
passiv

#5001 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

rovac13 wrote:
maliq53 wrote:Ima li iko ovdje da zna da li u BiH postoji iko ko ovako cisti klime :
https://www.youtube.com/watch?v=DswSrqOHXsw
Nisam vidio nekog ko tako radi.Osim sto sam ja na slican nacin ocistio svoj LG jer nije bio komplikovan.Fujitsu jos nisam jer se ne usudjujem,ali kad vidim kako ga oni otvaraju i njeg cu poslije tako jednom godisnje.

Ja sam opasao unutrasnju jedinicu najlonom i dole pustio najlon u korito........prskalicu za zaprasivanje napunio cistom vodom prije toga naprskao malo nekog sredstva protiv masnoca i slicno......nije neki jak pritisak iz toga bio ali izaslo je blato dole u korito.......najvise sa turbine koja se inace tesko cisti........sledeci put cu pokusat skinut turbinu pa dobro oprat pod tusem i nekom cetkicom.
ziv bio kad budes cistio fujitsu snimaj ili nesto pa nam postavi da vidimo kako ćemo i mi, ja se plaho ne usudjem dirat. Na proljeće ću vidjet sa ovom pjenom što si spomenuo.
Kapri

#5002 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kapri »

Moja rodica je kupila stan na prizemlju.Dosta je hladno bilo danas e sad da li je hladno jer se pralo pa su pola dana bili otvoreni prozori,cesto i vrata,ili jer je prizemlje.Ima grijanje centralno ali je dosta hladno.Stan je 39 kvadrata.Razmislja da li je hladno jer je jos prazno ili joj pored grijanja trebaju i konvektori?
problemnatravunu

#5003 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by problemnatravunu »

Kapri wrote:Moja rodica je kupila stan na prizemlju.Dosta je hladno bilo danas e sad da li je hladno jer se pralo pa su pola dana bili otvoreni prozori,cesto i vrata,ili jer je prizemlje.Ima grijanje centralno ali je dosta hladno.Stan je 39 kvadrata.Razmislja da li je hladno jer je jos prazno ili joj pored grijanja trebaju i konvektori?
Pa lijepo ostavi 2-3 dana zatvoreno i neka radi grijanje, da se zidovi ugriju, onda vidi koja je temp postignuta, pa javi!
ha ja
Pa ćemo ti reći jel to u dure ili treba još nečim grijati :thumbup:
Distortion

#5004 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Dal' neko ima Daikin FTX35J3 model?

Volio bih da cujem iskustva korisnika ovog modela. Cini se sasvim solidan inverter za 1100 KM bez montaze.

Nemam namjeru kupovat isti al mozda bih preporucio nekom jer mi djeluje OK, mislim da je i EU model.
rovac13

#5005 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Vrijedi pogledati i model daikin ftxb35c.
U erkondu je kostao 915 KM.
To je skoro isto,malo je drugacija unutarnja.Vanjske su haman iste.
To je jeftina verzija daikina,nije nesto posebno,ali za nekih 1000KM vjerujem da je ok.
U vanjskoj jedinici je dvoredni izmjenjivac sto je super.
Na minusima mislim da ne griju bas dobro,ali za manje zahtjeve bi trebalo bit super.

Kad se uporede vanjske jedinice modela ftxb35c , ftx35j3 , ftx35k.........skoro da i nema razlike osim u cijeni......cak druge dvije koriste jednu te istu vanjsku jedinicu........iz tog razoga mi ova prva djeluje kao dobra kupovina.
passiv

#5006 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

seiko wrote:Danas su mi ugradili jos 3 klime. Odluka je pala na Fujitsu LLC 9-ke. Momci su korektno odradili poso. malo je bilo zezancije oko postavljanje odvoda jer su odvodi od sve tri klime isli iz jedne u drugu pa u trecu. Vakumirali su nekih 7 8 minuta al imali su manometar i isli su na -1bar. kompresor im je imam osjecaj dosta jak po izgledu tako da mislim da je to OK proslo. Nisu provjeravali sistem dali pusta igdje nego su spojili izvakumirali i vozi misko. prvi utisak je da su unutrasnje jedinice super tihe ali od vanjskih se dosta prenosi vibracija na zid i osjeti se u spavacoj sobi. kad sam tek upalio sve tri klime na maximum mislio sam da ce mi otpast zid u spavacoj. morat cu cim prije postaviti dampere da ublazim vibracije.svakome ko ugradjuje klime svakako savjetovo da nikako ne pristaju na postaljanje bez dampera. isti je slucaj bio i sad nocriom dok nisam postavio dampere. kad mi sve cetiri klime rade vani je buka podnosljiva tako da komsijama nece smetati. Moram jos skontati sta cu sa odvodom od klima jer mi sada pada voda kraj fasade i prska po fasadi. mislim da bi dugorocno to moglo ostetiti fasadu. Klime su postavljene na 23C i auto fan i rade na najmanjoj brzini i izlazni zrak je mlak tako da mislim da rade na minimumu. to je bilo za ocekivati jer mi je i do sad norcia pokrivala cijelu kucu. Sto se tice nosaca samo su ih nadostavili nekim sinama kao sto su nosaci samo malo veci da obuhvati nosac. prilicno pismeno izgleda.
]
Meni je vanjska jedinica iznad balkona i isto tako kada kapa sve ide voda na fasadu pa mi je to i zaledilo na zidu i pokazalo fleku u kuci. Ja sam postavio komad stiropola uz fasadu da se ne bi zid kvasio i ledio ali ovo nije rješenje. Čini mi se da je jedini način kod mene da se ustakli balkon i klima ili da se postave one trake grijači oko cijevi za odvodnju pa da one ne mogu zalediti. Kako su ostali u kućama riješili odvodnju?
rovac13

#5007 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nadam se da se salis u vezi ostakljenja balkona :)

Ako odvod zaledjava polozi se kabl grijac u tavu i kraj kabla u otvor za odvod.Moze se spojit preko termostata da nebi radio uvijek.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#5008 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

maliq53 wrote:Ima li iko ovdje da zna da li u BiH postoji iko ko ovako cisti klime :

???
Ukoliko ne da li imate neki detaljni video, neki manual/prirucnik koji bi najbolje objasnio kako bi se mogla skinut unutrasnja jedinica kako bi je mogao detaljnije ocistiti jer na zidu to nije moguce???Najvise me brine to oko cijevi, da ne ispustim plin i da li je potreban neki specijalni alat??
Imam ja!

Ja sam svoje obje u tiftike rastavio i oprao.
piplica

#5009 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

piplica wrote:

???
Ukoliko ne da li imate neki detaljni video, neki manual/prirucnik koji bi najbolje objasnio kako bi se mogla skinut unutrasnja jedinica kako bi je mogao detaljnije ocistiti jer na zidu to nije moguce???Najvise me brine to oko cijevi, da ne ispustim plin i da li je potreban neki specijalni alat??
Ne mozes skinuti unutrasnju jedinicu, mozes je rastaviti, izvaditi turbinu koja je najprljavija.
Kada turbine nema, onda se moze detaljno i radni prostor oko nje obrisati, koji takodje bude prljav.
Ali turbina ti je najbitnija u cijeloj prici.
Sedmicno ciscenje filtera, ali SEDMICNO.
Takodje sedmicno ciscenje isparivaca, najbolje sa namjesnkom pjenom za te stvari, kasnije dobro isprati vodom (ljeti ne treba).

Tek onda mozes racunati da je sve optimalno cisto.
All Apologies

#5010 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by All Apologies »

rovac13 wrote:
All Apologies wrote:Znam ja da trosi struju, ali ako je trosi onda ocekujem i neki rezultat, a nije trosi 2000 w a izbacuje sipak.
Zato pitam jesu li npr boschovi konvektori ili valliant ili tako neki po necemu bolji, da li ljudi stvarno mogu samo njima da se griju jer sam citala i cula uzivo iz iskustava nekih ljudi kako su ukinuli grijanje i griju se njima samo
Ako trosi 2000w vjeruj da ubacuje oko 2000w toplote.......jer ta struja nema gdje drugo da ide nego u toplotu......osim ako postoji kakav ventilator....ali ventilator trosi par wati znaci neznatno.

Ako te ne moze ugrijat tih 2000w ne vidim razloga da te ugrije neka druga sprava od 2000w

Ono sto trosi energiju je kuca,svaka kuca trosi razlicito.Neko nema izolaciju,neko ima 5cm izolaciju,neko ima 15 cm izolaciju,izolacija zidova,poda ,plafona,pvc prozori sa low-e staklima itd.

Neko cija kuca ne trosi puno moze da se grije i konvektorima radijatorima grijalicama na struju i da bude u nekakvoj normali sa racunima.......ali uz slabiju izolaciju je obicno katastrofa.

Ali ako citas reklame Nobel atlantic konvektori bla bla onda mrka kapa.
Tamo mozes procitat lijepe stvari.......grije,stedi struju,trosi manje nego bilo sta drugo,onda nekakvi ljudi se javljaju kaze ja imam i svima bi preporucio nista ne trosi............a nigdje nikakvog dokaza,papira,dokumenta, nista.

To ti je tako..........el.grijac je izmisljen nekada davno...........i on pretvara el energiju u toplotnu 1:1...........koliko trebas toplote toliko ti ode struje..........tu sve price zavrsavaju.
Ipak sam uzela konvektor i sasvim mi dobro grije, bas sam zadovoljna. Prostorija je inace sa samo jednim vanjskim zidom dobrom stolarijom i previsokim plafonom. Radi toga konvektor koji je namijenjen za 12 m2 vece prostore stalno radi, nikad se ne gasi, ali nisam smjela uzet jaci jer je instalacija stara i mislim da nije bas dobra. Kad sam ga kupovala rekli su moze za taj prostor super na pola energije da radi, kad sam poslije dolazila kazem dobro je, ali nikako se ne gasi kazu ma ja to se ne gleda m2 nego m3. Cilj im je samo da prodaju, ali eto dobro je. Za sad sam zadovoljna. Ono je izgleda samo bila neka grijalica s ventilatorom, a ne konvektor. Vidjela sam da i iskra ima takve.
channel10

#5011 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Jesi li pratila utrosak struje, ako non stop radi? Da se poslije ne budes hvatala za glavu zbog visokog racuna.
channel10

#5012 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Prosperiram wrote:
channel10 wrote:Jesi li pratila utrosak struje, ako non stop radi? Da se poslije ne budes hvatala za glavu zbog visokog racuna.
oko 250/300 maraka sigurno ako radi 24 sata
Ne moze toliko od jednog konvektora. Ako sam dobro upamtio, kupila je od 1,5kw x 24 sata x 30 dana = 1080. Posto nece non stop raditi jer se prostorija mora kad tad ugrijati :D , racun bi opet mogao biti 100 i vise KM koji bi napravio samo konvektor. Mada cisto sumnjam da ce ici toliko.
nexteen

#5013 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Prosperiram

Za sta bi ti sluzio taj poslovni prostor , sirok je to pojam , kakva je izolacija , koliko staklene povrsine i kakve , opisi to malo ..
rovac13

#5014 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Prosperiram wrote:Pozdrav, trebam savjet, poslovni prostor 16 kvadrata, mislim se između fujitsu llc 9 i gree parapetne jedinice gledo danas u sarajevu jelić servis kešom košta 640 maraka http://www.servis-jelic.com/index.php?i ... 45&lang=hr
Razmotri ti tu ponudu jos koji put ali malo dublje.

Ta parapetna bi vjerovatno bila bolja.......sto je i logicno s obzirom koliko je skuplja.
rovac13

#5015 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Prosperiram wrote:
rovac13 wrote: Razmotri ti tu ponudu jos koji put ali malo dublje.

Ta parapetna bi vjerovatno bila bolja.......sto je i logicno s obzirom koliko je skuplja.
drug parapetna je 640 a fujitsu llc 9 je 870, tako da ne znam o čemu pišeš, ako može konkretno nešto dok traje ova akcija i sniženje :D
Rekoh ti malo dublje razmotris situaciju a ti nista :-)

Ta fujitsu je komplet klima koja grije hladi .

Dok kod gree gledas samo unutrasnju jedinicu,koju samo mozes gledat,dok ne kupis i vanjsku,koja ce bit puno skuplja nego unutarnja :-)
rovac13

#5016 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Gree je kineski brand......mozda jest jeftin i primamljiv cijenom.......samo oprezno.......moze on radit ok ako zahtjevi nisu veliki.......ali je upitno koliko dugo ce radit kineska klima.

Ako se racuna na duze staze onda bi trebalo gledat japanski brand.......da budes mirniji :)
piplica

#5017 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

passiv wrote:
seiko wrote:Danas su mi ugradili jos 3 klime. Odluka je pala na Fujitsu LLC 9-ke. Momci su korektno odradili poso. malo je bilo zezancije oko postavljanje odvoda jer su odvodi od sve tri klime isli iz jedne u drugu pa u trecu. Vakumirali su nekih 7 8 minuta al imali su manometar i isli su na -1bar. kompresor im je imam osjecaj dosta jak po izgledu tako da mislim da je to OK proslo. Nisu provjeravali sistem dali pusta igdje nego su spojili izvakumirali i vozi misko. prvi utisak je da su unutrasnje jedinice super tihe ali od vanjskih se dosta prenosi vibracija na zid i osjeti se u spavacoj sobi. kad sam tek upalio sve tri klime na maximum mislio sam da ce mi otpast zid u spavacoj. morat cu cim prije postaviti dampere da ublazim vibracije.svakome ko ugradjuje klime svakako savjetovo da nikako ne pristaju na postaljanje bez dampera. isti je slucaj bio i sad nocriom dok nisam postavio dampere. kad mi sve cetiri klime rade vani je buka podnosljiva tako da komsijama nece smetati. Moram jos skontati sta cu sa odvodom od klima jer mi sada pada voda kraj fasade i prska po fasadi. mislim da bi dugorocno to moglo ostetiti fasadu. Klime su postavljene na 23C i auto fan i rade na najmanjoj brzini i izlazni zrak je mlak tako da mislim da rade na minimumu. to je bilo za ocekivati jer mi je i do sad norcia pokrivala cijelu kucu. Sto se tice nosaca samo su ih nadostavili nekim sinama kao sto su nosaci samo malo veci da obuhvati nosac. prilicno pismeno izgleda.
]
Meni je vanjska jedinica iznad balkona i isto tako kada kapa sve ide voda na fasadu pa mi je to i zaledilo na zidu i pokazalo fleku u kuci. Ja sam postavio komad stiropola uz fasadu da se ne bi zid kvasio i ledio ali ovo nije rješenje. Čini mi se da je jedini način kod mene da se ustakli balkon i klima ili da se postave one trake grijači oko cijevi za odvodnju pa da one ne mogu zalediti. Kako su ostali u kućama riješili odvodnju?
Pogledaj ranije postove, ja sam to rijesio sa 2 grijaca za terarijum i malom automatikom koja ih na odredjenoj temp ukljucuje, odnosno iskljucuje.
Mogu pofotkati da vidis kako je uradjeno.
Cijena onvesticije je oko 50-60km za obje klime, i nema vise problema sa smzavanjem odvoda.
rovac13

#5018 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Prosperiram wrote:klima bi radila samo po potrebi nekih 2-3 sata, jednom ili dvaput u sedmici ali je važno da brzo ugrije, imam neku ljevu klimu nije inverter i jedva ugrije još upalim i konvektor uz nju!što se tiče pouzdanosti svi hvale ove gree klime a imao sam priliku vidjeti i ono čudo gree ucrown ili tako nešto a jebote šta je ono :D
Uglavnom prednosti invertera u odnosu na obicne on off klime su u tome sto inverter moze da radi pod djelimicnim opterecenjem..........on moze da radi i trosi samo 300-400-500 w...........tad on stedi struju najvise.

Ako uzmes inverter za grijanje na brzinu maximalnom snagom napravio si od nje nesto nalik na obicnu klimu..........inverter bi trebalo da radi non stop.......na odrzavanju ce trosit jako malo.

A pogotovo gree lomo uredjaj nije za toga,to uopce nije jak uredjaj,ima siromasne komponente,jednoredni izmjenjivac u vanjskoj.......ni fujitsu 09llc nije jak

Sve ove skuplje klime ...........su ustvari velike klime deklarisane kao 12ka.............npr gree u crown 12 ima ogromnu vanjsku jedinicu od neke 18-ke ili 24-ke.......veliki dvoredni izmjenjivac.........zato i jest jaka......ali zato i kosta vise nego 24-ka :)
passiv

#5019 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by passiv »

piplica wrote:
passiv wrote:
]
Pogledaj ranije postove, ja sam to rijesio sa 2 grijaca za terarijum i malom automatikom koja ih na odredjenoj temp ukljucuje, odnosno iskljucuje.
Mogu pofotkati da vidis kako je uradjeno.
Cijena onvesticije je oko 50-60km za obje klime, i nema vise problema sa smzavanjem odvoda.
Moze slike, super bi bilo da se i ja riješim tog belaja. Našao sam tvoj post:
Voda ce se sigurno lediti, jer na nekim minusima to je pitanje sekunde.
Ja sam iskoristio grijač za grijanje akvarijuma, kji sam polijepio sa donje strane vanjske jedinice i onda kroz odvodnu cijev.
Problem je u potpunosti riješen, još sam sve to spojio na digitalni termometar koji uključi grijač kada je vani -3 i niže.

Ako postavim ovo na vanjsku jedinicu trebao bih onda i uz cijev odvoda postaviti isto neke grijače jel tako? U tom slučaju meni treba nesto od bar 2,5m da grije cijev od odvodnje.
Dugo Konaciste

#5020 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dugo Konaciste »

Prosperiram wrote:jes ih pajdo nabaco :D

ovo je dobra stvar multi-split inverteri, jel neko ima info koliko košta ovakav vid grijanja za stambeni prostor od 140 kvadrata!
rovac13

#5021 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kosta osjetno vise nego da je umjesto svake unutrasnje po jedan single.

Prednost je sto nema puno vanjskih jedinica.

Mane su slabiji kapacitet kad zahladni u odnosu na vise singlova.............kad vanjska ode u defrost sve je stalo sa grijanjem,dok kod singlova jedna po jedna odmrzavaju pa i ne primijetis................u konacnici ce vjerovatno vise struje potrosit,jer vise singlova ce radit na minimalnoj snazi i ostvarit najbolji moguci cop ......itd
nemezis

#5022 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nemezis »

Čime grijati 200 kvadrata sa izolacijom 10 cm stiropora a da racun bude sto manji, na struju naravno?
nemezis

#5023 Re: RE: Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nemezis »

Prosperiram wrote:
nemezis wrote:Čime grijati 200 kvadrata sa izolacijom 10 cm stiropora a da racun bude sto manji, na struju naravno?
sa ovim http://www.termmos-fujitsu.com/?p=3389#!
Hm, kako se poveze vanjska i unutrasnja jedinica. Kod mene he sve zavrseno, imam vec centralno grijanje. Ovo vi zahtijevalo kopanje podova? To bih da izbjegnem. Koliko bi ovo trosili o koliko bi kostala instalacija, tamo oise cijena na upit? Ima li kakav sistem da grijem vodu u postojećem sistemu?
nemezis

#5024 Re: RE: Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nemezis »

Prosperiram wrote:Sta ces kopat?
Mislim da sa ugradnjom kosta 2800.
Ugradi se normala kao i ostale klime.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Je li ti imas ovo? Koliko bi to otprilike trosilo para? Interesuju me iskustva onih koji se griju na struju.
nemezis

#5025 Re: RE: Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nemezis »

Prosperiram wrote:Nemam ovu ali imam 3 invertera koji griju 140 kvadrata,
struje dodje mjesecno oko 200 maraka

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Cini mi se, bez izolacije?
Post Reply