Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
klaki

#5001 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by klaki »

a dobro moze se auto uvijek na novo farbati, vazno je da je sve ostalo udure...

jbg uzbrdo trosis vise goriva, al nizbrdo odose kocnice pa vidi sta ti je isplativije :evil:
kabal1337

#5002 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

Momak je pitao "Da li se ovo ostecenje moze tretirati nekom izvedbom u kucnoj radinosti? " Ja sam rekao da moze touch -upom i to je najbrzi nacin.
Farba nece nabubriti ako pripremi povrsinu + nema ispod touch apa.
Isto mu je spricao mu neki majstor 1k boju ili on onu iz spreja.
Da li moze za 1 dan biti gotovo ? Ako radi sa 2k farbom/ lak - Ne (2k bolji )
2k se dosta skupi ( prajmer/ sprickit) ako se baza ( boja / farba) nanese prebrzo, moze da ispuca zato sto se 2k prajmer skupio od susenja.
-Mozes sam uraditi, naravno dda ti ljudi smiksaju boju u sprej. Vjerovatno ce to uraditi ovi majstori po mahalama. Ako vec zelis kod nekog majstora da radis plati, da ti neko kvalitetno odradi, a ne dda ti ispuca farba poslije.
kao sto momak rece komora se ne koristi samo zbog prasine, vec da se dio zagrije na potrebnu temperaturu kako bi se farba bolje "ljepila" na dio, te ista "ispekla"
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5003 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

klaki wrote:
jbg uzbrdo trosis vise goriva, al nizbrdo odose kocnice pa vidi sta ti je isplativije :evil:
gorivo je tu najjeftinija stavka ...
bitanga_sa_otesa

#5004 Re: Pitamo Mehanicare ?

kabal1337 wrote: kao sto momak rece komora se ne koristi samo zbog prasine, vec da se dio zagrije na potrebnu temperaturu kako bi se farba bolje "ljepila" na dio, te ista "ispekla"
na koju temperaturu se grije boja da bi se ''ispekla''?
kabal1337

#5005 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

bitanga_sa_otesa wrote:
kabal1337 wrote: kao sto momak rece komora se ne koristi samo zbog prasine, vec da se dio zagrije na potrebnu temperaturu kako bi se farba bolje "ljepila" na dio, te ista "ispekla"
na koju temperaturu se grije boja da bi se ''ispekla''?
Ne znam nisam autolakirer ne bi ti mogao tacno reci. "ispeci" farbu je termin koji se koristi.
bitanga_sa_otesa

#5006 Re: Pitamo Mehanicare ?

evo rijesim te ja zablude,nisam ni ja lakirer ali sam pitao,ucio,naucio,jer me interesovalo,boja se podizanjem temperature brze susi.
temperatura za brzo susenje je 80 stepeni celziusa ,zavisno od boje i proizvodjaca.suha je na dodir za sat najduze ,na toj temperaturi.ovde malo ko drzi na toj temperaturi i malo ko drzi toliko vremena,jer je zaboga skupa nafta/loz ulje.i auto koji se susi na toj temperaturi,ne smije imati stakla,kedere,plasticne dijelove ,jer znas sta bi se desilo sa istim...znaci gola skoljka...nadam se da sam razbio zablude da se farbanje dijelova auta u komori ne radi prvenstveno radi ''pecenja''
kabal1337

#5007 Re: Pitambuyo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

Samo znam sto se tice nanosenja da ce se. sprickit guliti ako je preniska temperatura dijela koji se farba. Tokom lqkiranja vecina komora se podesi na oko 23 stepena (sve zavisi od lakirera do lakirera) te da je dio koji se farba oko 23 stepena kako ne. ni doslo do kapanja tj. Opet u obziru treba imati u obziru ako se pretanko nanose slojevi kranji rezultat popravka ce biti hrapava.
A tu temperaturu sto si naveo I ima logike I smisla, vjerovatno istu koriste u fabrikama. A ovako cisto sumnj ne radi cijene vec kao sto si naveo treeba sve zivo oguliti do skoljke.
I mi ga sada pretjerasmo, nadam se da nismo uplasili momka sa problemom...
bitanga_sa_otesa

#5008 Re: Pitamo Mehanicare ?

ja necu vise offtopicarit ,majke mi :D
quarterback

#5009 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

kabal1337 wrote:
quarterback wrote:
kabal1337 wrote:Pokusaj TouchUp-om. Nece biti savrseno ali ce prikriti i zastiti ostecenu povrsinu. Smiksaj za svoju boju auta.- logicno. 5 KM kosta
a sta je touch up i gdje se kupuje ?

hvala
Touch up- je farba koja dode u bocici kao lak za nokte. Sa njime mozes popuniti male dijelove gdje ti je ostecena farba na vozilu. Tj. gdje je preduboko osteceno i ne moze se popraviti poliranjem. Mozes kupiti na :
https://www.youtube.com/watch?v=9BIjDirUp8s

Ja sam tu kupovao, i odlicno je boja ispala radio sam po kodu sa vozila. I odlicno je ispalo.

https://www.youtube.com/watch?v=11_1xVqehwE
eto ti u praksi kako se koristi. Premotaj kad krene nanositi.
hvala !!
mirzet87sa

#5010 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

bitanga_sa_otesa wrote: ne ljutim se ,nemam radi cega,samo ti kazem da nisam ja lakirao...a prihvatio se misleci da ce biti dobar auto...znao sam na kraju da cu ja biti popljuvan ,ali bas me briga,nije to moj auto da ja odlucujem kakav ce biti ,drugi placaju i ja radim sta mi se kaze i kako mi se kaze...meni se vise gadi ćuning unutrasnjost...da sam znao nikad mu ne bi prodao abarth volan ni moje felge.....
Cuj drugi placaju, a ja radim.. A satra se dokazivajuci da nema tih para koje bi te natjerale da napravis papanluk auto.. Znas koja je razlika izmedju tebe i onih sto ih ti prozivas? Oni naprave cuning stete par stoja, a vi bukvalno cijelo auto.

Auto toliko dugo stoji u komori jedino pri cijelom farbanju, za ove sitne dijelove 15-20min je i vise nego dovoljno. I jedan i drugi ste preskocili par postupaka, odma bi bacali sprickit :lol:
bitanga_sa_otesa

#5011 Re: Pitamo Mehanicare ?

mirzet87sa wrote: Cuj drugi placaju, a ja radim.. A satra se dokazivajuci da nema tih para koje bi te natjerale da napravis papanluk auto.. Znas koja je razlika izmedju tebe i onih sto ih ti prozivas? Oni naprave cuning stete par stoja, a vi bukvalno cijelo auto.
ja se ne satirem i ne dokazujem nikome nista ,nisam ja napravio od tog auta papansko. svaki dio koji sam radio identican je kao na abarthima iz 70 ih godina,jedini moj papanluk je sto auto ima el paljenje ,a nema platine ,ostalo nije mojih ruku djelo i zamolio bi da me ne povezujes s tim.ja ne zelim da nikome popujem kako ce sredjivati svoj auto za svoje pare ,kazem ti da sam znao da ce tako biti ne bih ga ni radio,ionako mi je mjesec dana smetao cekajuci red na pripremu i lakiranje i jos 10 dana rjesavajuci skrivene smetljarluke na mehanickim dijelovima koje je kupio pod ispravno za masne pare od drugih......
Revolucionar ★

#5012 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Revolucionar ★ »

Zar bi fakat moralo u komoru, radi se doslovno o ostecenju velicine 3-4 cm, doduse ima i tog manjeg udubljenja. Problematicno je sto auto treba za posla, svaki duzi boravak je nepozeljan. Morat cu vjerovatno da se konsultujem sa majstorom, ali mozda moze odraditi bez pretjerano velikog zadrzavanja. Radi se o Passatu 6ci, tako da ostavljamo ovako bas i ne ide, nit da se krpi nekim kucnim metodama :D Ali ako je drasticno veca cijena tako, ne vjerujem da bih se odlucio za tu komoru, osim u slucaju da samo tako moze bit popravljeno :D
Revolucionar ★

#5013 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Revolucionar ★ »

Ali izleti i offtopic od svega. Odem sutra kod autolakirera, pa cu napisati njegovu procjenu :D Znam da ima i komoru tu i sve, tako da se ne radi o nekom šarlatanu, pa vidjet cemo kakvu ce mi dijagnozu spucat :D
mirzet87sa

#5014 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

bitanga_sa_otesa wrote: ja se ne satirem i ne dokazujem nikome nista ,nisam ja napravio od tog auta papansko. svaki dio koji sam radio identican je kao na abarthima iz 70 ih godina,jedini moj papanluk je sto auto ima el paljenje ,a nema platine ,ostalo nije mojih ruku djelo i zamolio bi da me ne povezujes s tim.ja ne zelim da nikome popujem kako ce sredjivati svoj auto za svoje pare ,kazem ti da sam znao da ce tako biti ne bih ga ni radio,ionako mi je mjesec dana smetao cekajuci red na pripremu i lakiranje i jos 10 dana rjesavajuci skrivene smetljarluke na mehanickim dijelovima koje je kupio pod ispravno za masne pare od drugih......
Ne satires kurac, romane i romane si ispisao o tome kako nema tih para da bi te navratile da ucestvujes u jednom ovakvom projektu. Niko ne spori tvoje znanje mehanike, ja prvi ne. Samo ne pljuj druge, kad u globalu u vise papanluka si ucestvovo nego ovi cuneri.
Image
Image
Nisam imao boljeg svjetla pri ruci. 2.6godine prosle od farbanja, kao i prvog dana.
Revolucionar ★ wrote:Zar bi fakat moralo u komoru, radi se doslovno o ostecenju velicine 3-4 cm, doduse ima i tog manjeg udubljenja. Problematicno je sto auto treba za posla, svaki duzi boravak je nepozeljan. Morat cu vjerovatno da se konsultujem sa majstorom, ali mozda moze odraditi bez pretjerano velikog zadrzavanja. Radi se o Passatu 6ci, tako da ostavljamo ovako bas i ne ide, nit da se krpi nekim kucnim metodama :D Ali ako je drasticno veca cijena tako, ne vjerujem da bih se odlucio za tu komoru, osim u slucaju da samo tako moze bit popravljeno :D
Pa bas zbog velicine ostecenja ti i ne mora, ja sam ti to odma i rekao. Ako nisi tip osobe koja je u "detailing" fazonu neces ni primjetiti razliku. Najbitnije je naci dobrog lakirera s kvalitetnom opremom. I opet ponavljam, ovo se za dan uraditi moze. Cijena bez komore je nekih 50tak km, nema sanse da je preko. S komorom ako je iznajmljuje, a vecina radi, 50-80km rentanje..
Revolucionar ★

#5015 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Revolucionar ★ »

mirzet87sa wrote:
bitanga_sa_otesa wrote: ja se ne satirem i ne dokazujem nikome nista ,nisam ja napravio od tog auta papansko. svaki dio koji sam radio identican je kao na abarthima iz 70 ih godina,jedini moj papanluk je sto auto ima el paljenje ,a nema platine ,ostalo nije mojih ruku djelo i zamolio bi da me ne povezujes s tim.ja ne zelim da nikome popujem kako ce sredjivati svoj auto za svoje pare ,kazem ti da sam znao da ce tako biti ne bih ga ni radio,ionako mi je mjesec dana smetao cekajuci red na pripremu i lakiranje i jos 10 dana rjesavajuci skrivene smetljarluke na mehanickim dijelovima koje je kupio pod ispravno za masne pare od drugih......
Ne satires kurac, romane i romane si ispisao o tome kako nema tih para da bi te navratile da ucestvujes u jednom ovakvom projektu. Niko ne spori tvoje znanje mehanike, ja prvi ne. Samo ne pljuj druge, kad u globalu u vise papanluka si ucestvovo nego ovi cuneri.
Image
Image
Nisam imao boljeg svjetla pri ruci. 2.6godine prosle od farbanja, kao i prvog dana.
Revolucionar ★ wrote:Zar bi fakat moralo u komoru, radi se doslovno o ostecenju velicine 3-4 cm, doduse ima i tog manjeg udubljenja. Problematicno je sto auto treba za posla, svaki duzi boravak je nepozeljan. Morat cu vjerovatno da se konsultujem sa majstorom, ali mozda moze odraditi bez pretjerano velikog zadrzavanja. Radi se o Passatu 6ci, tako da ostavljamo ovako bas i ne ide, nit da se krpi nekim kucnim metodama :D Ali ako je drasticno veca cijena tako, ne vjerujem da bih se odlucio za tu komoru, osim u slucaju da samo tako moze bit popravljeno :D
Pa bas zbog velicine ostecenja ti i ne mora, ja sam ti to odma i rekao. Ako nisi tip osobe koja je u "detailing" fazonu neces ni primjetiti razliku. Najbitnije je naci dobrog lakirera s kvalitetnom opremom. I opet ponavljam, ovo se za dan uraditi moze. Cijena bez komore je nekih 50tak km, nema sanse da je preko. S komorom ako je iznajmljuje, a vecina radi, 50-80km rentanje..

ma druze, nisam perfekcionist, naravno niko ne zeli ni fuseraj, auto je bas fino ocuvano, ovo je cisti peh bio, ali ne pada mi fakat na pamet davat vece kolicine novca za ovako malu povrsinu, kad vec sutra me neki šošon moze na parkingu ogrebat i nista nisam dobio :D Sasvim je uredno da se to prikrije da se ne primjeti bez nekog veceg zagledanja, a vjerujem da je to sasvim ostvarivo i bez kompleksnih faza :D
mirzet87sa

#5016 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

Revolucionar ★ wrote:
ma druze, nisam perfekcionist, naravno niko ne zeli ni fuseraj, auto je bas fino ocuvano, ovo je cisti peh bio, ali ne pada mi fakat na pamet davat vece kolicine novca za ovako malu povrsinu, kad vec sutra me neki šošon moze na parkingu ogrebat i nista nisam dobio :D Sasvim je uredno da se to prikrije da se ne primjeti bez nekog veceg zagledanja, a vjerujem da je to sasvim ostvarivo i bez kompleksnih faza :D
Ovo ostecenje je nista, bukvalno. Znam kako je kad cuvas auto a desi ti se ovakav peh :D Nista se ne brini, ovo je cas posla i dobre volje majstora.
bitanga_sa_otesa

#5017 Re: Pitamo Mehanicare ?

mirzet87sa wrote: Ne satires kurac, romane i romane si ispisao o tome kako nema tih para da bi te navratile da ucestvujes u jednom ovakvom projektu. Niko ne spori tvoje znanje mehanike, ja prvi ne. Samo ne pljuj druge, kad u globalu u vise papanluka si ucestvovo nego ovi cuneri.
haj citiraj taj roman da imam sta citat veceras,dosadno mi....pljuvacu uvijek papke i cunere i uzivo i ovdje,ne krijem se iza cyber nickova ,svi znaju ko sam...ne bojim se nikog od vas.projekti koje pljujem su od pocetka govno i zna se za njih da ce bit govno...i ne seri vise i ne povezuj me s papanlukom ,jer mozda se sazna slucajno i za tvoj papanluk i cuneraj....najvise seru uvijek neki skriveni iza nickova i sto dodju tramvajem i biciklom na skupove i zagledaju i nalaze mane drugima a svoje ne vide.
mirzet87sa

#5018 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

bitanga_sa_otesa wrote: haj citiraj taj roman da imam sta citat veceras,dosadno mi....pljuvacu uvijek papke i cunere i uzivo i ovdje,ne krijem se iza cyber nickova ,svi znaju ko sam...ne bojim se nikog od vas.projekti koje pljujem su od pocetka govno i zna se za njih da ce bit govno...i ne seri vise i ne povezuj me s papanlukom ,jer mozda se sazna slucajno i za tvoj papanluk i cuneraj....najvise seru uvijek neki skriveni iza nickova i sto dodju tramvajem i biciklom na skupove i zagledaju i nalaze mane drugima a svoje ne vide.
Sta kaze, ja se malo zajebavo ti se uspalio :lol: Udahni leepo duboko, od nervoze ce ti ispast cekic iz ruke.. Sta se imas bojati ikoga, je li ti ko prijeti? Malo si od nervoze polupao loncice. Slucajno ili ne, ja papanluka nemam nit sam ga kome pravio. Ja po cunerskim skupovima ne zalazim, a na ficu sam naletio pukom slucajnoscu jer je neko kacio slike kazavsi da je tvoj projekat. Pa malo razmislio, prica i pljuje papanluk a sam ga pravi, nema mi neke logike..
To sto si ti pokusao ispast smijesan, pa na kraju pojeo svoja govna i poceo se ljutit fakat nije moja stvar.. Nemam te ja sta povezivati s papanlukom, ti od njih nazalost i zivis.
bitanga_sa_otesa

#5019 Re: Pitamo Mehanicare ?

mirzet87sa wrote: Sta kaze, ja se malo zajebavo ti se uspalio :lol: Udahni leepo duboko, od nervoze ce ti ispast cekic iz ruke.. Sta se imas bojati ikoga, je li ti ko prijeti? Malo si od nervoze polupao loncice. Slucajno ili ne, ja papanluka nemam nit sam ga kome pravio. Ja po cunerskim skupovima ne zalazim, a na ficu sam naletio pukom slucajnoscu jer je neko kacio slike kazavsi da je tvoj projekat. Pa malo razmislio, prica i pljuje papanluk a sam ga pravi, nema mi neke logike..
To sto si ti pokusao ispast smijesan, pa na kraju pojeo svoja govna i poceo se ljutit fakat nije moja stvar.. Nemam te ja sta povezivati s papanlukom, ti od njih nazalost i zivis.
auu znas i razmisljat ,pa to je za pohvale bas...samo logika ti bas nije jaca strana vidim...nemam bas cekic u krevetu,nisam toliki mazohista...povezan si ti vise s papcima nego ja,svojim postovima si nam to odavno otkrio,a ovim zadnjim recenicama si me bas presao ko papir dupe. :lol: :lol:
hajd sad lijepo pajki :violina:
mirzet87sa

#5020 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

bitanga_sa_otesa wrote: auu znas i razmisljat ,pa to je za pohvale bas...samo logika ti bas nije jaca strana vidim...nemam bas cekic u krevetu,nisam toliki mazohista...povezan si ti vise s papcima nego ja,svojim postovima si nam to odavno otkrio,a ovim zadnjim recenicama si me bas presao ko papir dupe. :lol: :lol:
hajd sad lijepo pajki :violina:
Nemam ja problem nositi se s tim, moje auto je stock fabricki. Ako je fabrika papanluk i ja sam :) Ne brini se za moje spavanje, moja dnevnica je osigurana dok tvoja ovisi o papcima :-D
bitanga_sa_otesa

#5021 Re: Pitamo Mehanicare ?

mirzet87sa wrote: Nemam ja problem nositi se s tim, moje auto je stock fabricki. Ako je fabrika papanluk i ja sam :) Ne brini se za moje spavanje, moja dnevnica je osigurana dok tvoja ovisi o papcima :-D
opet si slabo informisan,ne zavisim ja od dnevnice :D

nego sta znaci to stock? stok od vrata ili alkoholno pice?
mirzet87sa

#5022 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

bitanga_sa_otesa wrote: opet si slabo informisan,ne zavisim ja od dnevnice :D

nego sta znaci to stock? stok od vrata ili alkoholno pice?
Aha izvini :D Ne bih znao odgonetnuti to tvoje, ne konzumiram brlju a i los sam stolar.. :D
bitanga_sa_otesa

#5023 Re: Pitamo Mehanicare ?

auu pa ti si neka krema bas ono...imas neki poster svoj u prirodnoj velicini?? da okacim u hodnik...volio bi bit poput tebe kad porastem...
mirzet87sa

#5024 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

Neam, slabo se reklamiram.. Al tvoj ne bi bio los
Image
samo ubacit malj i ispod tekst turns junk cars into papanluk :-D
bitanga_sa_otesa

#5025 Re: Pitamo Mehanicare ?

pa eto angazuj se pocni pravit,valjda ti photoshop ide od ruke ... prodaji na autopijaci,obogatices se sigurno...samo pobrisi jednu brusilicu,nemam dvije,smetljar sam,ali imam zato 2 cekica i jednu macolu....

p.s. ubaci na sliku nekog truhlog stojadina da bude autenticna...
Post Reply