Bášča
Moderator: anex
- zijad_e
#5001 Re: Bášča
Stavi im visoku cijenu vidjet ces kako se crveni
od stida
-
lady_di
#5002 Re: 1. paradajz
Svaka čast, to mora da je neka baš, baš rana sorta?Mu'min wrote:Mada je bio podudarom truhlosti zbog manjka kalcija, ipak da s ponosom kažem, danas ubrao svoja prva dva paradajza.
A ja ću biti sretna ako uopšte budem imala paradajza, možda je neki kasni kod mene
Najviše mi je čudno što sam paprike prvi put brala 30.06., mogla sam i prije, nego mi bilo žao, ima dosta plodova, nisu neki veliki ali za salate i dolme odlično. Stabalca paprika su još uvijek mala, a imaju plodove, a paradajz je relativno veliki a niĐe ploda
-
Eborg
#5003 Re: Bášča
Da ponovim...
Imam na balkonu saksiju mente no napale su je nekakve male zelene baje koje su na listovima s donje strane i jedu ih. Pored su dvije saksije bosiljka koje nisu napadnute. Kako da se kutarišem baja na što bezbolniji i zdraviji način, ipak se ista koristi za prehranu pa da ne spucam neku otrovnu hemiju?
Imam na balkonu saksiju mente no napale su je nekakve male zelene baje koje su na listovima s donje strane i jedu ih. Pored su dvije saksije bosiljka koje nisu napadnute. Kako da se kutarišem baja na što bezbolniji i zdraviji način, ipak se ista koristi za prehranu pa da ne spucam neku otrovnu hemiju?
-
kerima1
#5004 Re: Bášča
Cudno bosiok nosi napale,a tu je pored saksije! Ja bih u malo vode izgnjecila listova bosioka i spricala tu saksiju gdje su crvi,mozda ih otjera jak miris bosioka.Ako imas pepela od drva stavi ga u cjediljku i tresi po crvima pogusit ce se pa kasnije mozes biljku saprat od pepela tusem.Eborg wrote:Da ponovim...
- Mu'min
#5005 Re: 1. paradajz
Es-selamu alejkum lady_di

A i sam sam mogo ubrati 1 papriku i "otpočeti sezonu" al nek još raste.
Stupice sorta.lady_di wrote:Svaka čast, to mora da je neka baš, baš rana sorta?
Biće ako Bog da i u tebe samo polahko. Svi mi volio da bude što prije.lady_di wrote:A ja ću biti sretna ako uopšte budem imala paradajza, možda je neki kasni kod mene![]()
Najviše mi je čudno što sam paprike prvi put brala 30.06., mogla sam i prije, nego mi bilo žao, ima dosta plodova, nisu neki veliki ali za salate i dolme odlično. Stabalca paprika su još uvijek mala, a imaju plodove, a paradajz je relativno veliki a niĐe ploda
A i sam sam mogo ubrati 1 papriku i "otpočeti sezonu" al nek još raste.
- hrastov žižak
#5006 Re: Bášča
prispijela i kod mene dva koktel paradižnika, šeri narastao odavno, al nešto neće da zri mamicu mu, valjda mu fali sunca. slutim plamenjaču.
-
emirolini
#5007 Re: Bášča

vise slika na: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 488&type=3
Pogadjajte sta je gore na slikama
-
lady_di
#5008 Re: Bášča
Da nije ono bodljikavo-bradavičasto čudo kivano, ili nešto slično i šta ćeš s tim?emirolini wrote:Pogadjajte sta je gore na slikama
Inače, paradajz, paprike
-
emirolini
#5009 Re: Bášča
Bravo x) pun pogodak... kiwano je
-
kerima1
#5010 Re: Bášča
Hrastov ne sluti zlo,misli dobro i bit ce dobro:)
Joj kako je fin taj kivano,zanima me ukus cemu je slicno?
Joj kako je fin taj kivano,zanima me ukus cemu je slicno?
-
safran
#5011 Re: Bášča
Ove godine sam sama proizvela rasad i prokulica i brokule. Jednostavno je jer nema pikiranja a i možeš ih zasijati prilično kasno pa ih ne moraš držati u stanu (ako nemaš toplu lijehu). Samo nastoj da nije pregust nasad. Brzo niknu a i ne žuri ti se da ih presadiš jer su i jedno i drugo jesenske kulture pa imaju baš vremena da se razvijaju (a i šta će ti kupus kad ima paradjza, paprike i patlidžana).lady_di wrote:Safran haj kad stigneš objasni mi koliko prostora treba za prokulice, nešto sam gledala po netu, idu u vis, možda bi se mogle uzgojiti okolo-kole ko raštika. Za brokulu pošto pravi glavicu ko i karfiol sigurno treba posebna lijeha.safran wrote: Jučer bila na uviđaju - ako ništa ono paprika, raštike, prokula i brokule što sam oplijevila prošle sedmice je još uvijek slobodno i vidno se popravilo.
Kupuješ li rasad za prokule ili sama proizvodiš, i kad rasađuješ?
Za brokulu ti ne treba toliko prostora kao za karfiol jer i ona raste u visinu a onda ti se u jesen formira jedna centralna cvat - samo ona je onako široka a onda rastu pobočne koje su duguljaste. Ukratko, i nju možeš kao raštiku. Prokule sam prvi put ove godine posadila (jednom su mi pojele gusjenice pa se ne pika) pa ćemo vidjeti rezultate ali tačno, raste u vis pa i ona može okolokole.
-
safran
#5012 Re: Bášča
S obzirom da je uveliko sezona tikvica i da većina ne zna šta bi sa njima podsjetiću vas na neke recepte za konzerviranje tikvica od prošle godine.
http://www.klix.ba/forum/bsca-p7605854. ... 4#p7605854
A jučer sam pravila lazanje sa tikvicama. Tri notorna mesoljupca su jučer odgodili roštilj daveći se vege lazanjama.
A jučer sam pravila lazanje sa tikvicama. Tri notorna mesoljupca su jučer odgodili roštilj daveći se vege lazanjama.
-
kerima1
#5013 Re: Bášča
Hvala Safran na trudu za recepte,samo meni jos nece u glavu salata od tikvica.nego ako imas kad da napises kako pravis to lazanje od tikvica?Ja jedino pohujem sitne tikvice i velike u pitu,da i stare bijele bundeve stavljam u corbu u arapsko jelo kus-kus.
-
safran
#5014 Re: Bášča
Hej, ove ukiseljene tikvice su prošle godine bile pun pogodak. Stvarno su fantastične i svakom preporučujem da napravi veliku količinu - najbolje su mlade tikvice koje su malo prerasle a još su premlade za pite (valjda kontate šta hoću reći).kerima1 wrote:Hvala Safran na trudu za recepte,samo meni jos nece u glavu salata od tikvica.nego ako imas kad da napises kako pravis to lazanje od tikvica?Ja jedino pohujem sitne tikvice i velike u pitu,da i stare bijele bundeve stavljam u corbu u arapsko jelo kus-kus.
Ove u ulju su također dobre ali pošto su dosta masne ne idu u baš tako velikim količinama. Jedno 5 tegli bi bilo dovoljno da ima za meze.
Ove u kompotu su fine za jesti ali one su opet slatko pa je i njih jedna - dvije tegle mjesečno od novembra do jagoda sasvim dovoljno (zasad, dok mi se djeca ne projedu pravo).
Lazanje sa tikvicama - na Coolinarka ima dosta recepata koji su onako pokomplikovani za zaposlenu ženu pa sam ja to pojednostavila.
Kore za lazanje obariti u slanoj vodi tek toliko da omekšaju.
Tikvice narezati na kockice i prodinstati na ulju i malo putera i soli tako da otpuste vodu i da se voda malo otpari. Dodati u to pavlake, vrhnja za kuhanje, kajmaka - šta već imate na raspolaganju, malo muškatnog oraščića fino dođe (ja ga u svašta stavljam) ili može i bijelog luka i drugih začina po volji. Nisam stavljala brašna ali je mogla jedna kašika.
Kad se ovo fino ukuha tako da bude konzistencije kao bešamel onda redati kore, posipati tikvicama i preko toga rendani žuti sir. Završiti korama i preliti ih preostalom tekućinom od tikvica - zapeći oko pola sata na 180 C i kad ugasiš rernu staviti još malo rendanog sira i origana.
Nemoj se zabrinuti ako bude djelovalo poprilično saftali - sačekaj malo da se hladne pa onda serviraj. Fino to lazanje sve pokupe.
-
kerima1
#5015 Re: Bášča
Podgovorila si me za tikvice hehe,hvala vjerujem ti da valja,samo meni to bilo neshvatljivo od tikvica zimnicu.Koliko su tikve zdrave treba ih redovno djeci servirati barem jedan obrok dnevno,dok im je sezona.Zdrava hrana,zdrav duh. 
- eluna
#5016 Re: Bášča
safran wrote:S obzirom da je uveliko sezona tikvica i da većina ne zna šta bi sa njima podsjetiću vas na neke recepte za konzerviranje tikvica od prošle godine.
-
Ratarka
#5017 Re: Bášča
kod mene je repriza nevremena od prekjuce i juce, kod vas?
ako ista opstane od ovih proloma bice super, skroz tuzno izgleda....
ako ista opstane od ovih proloma bice super, skroz tuzno izgleda....
- zijad_e
#5018 Re: Bášča
Ja sam danas ubrao prvu krastavicu iz baste, spremna za iftara akb.
-
kerima1
#5019 Re: Bášča
MasAllah jos jedan postac.Ramazan mubarek zelim vam tj.muslimanima.
Kod mene danima pljuskovi,grmi,juce je bilo malo i leda fino ce se odraziti na baste,samo da ne naskodi paradajzu.
Kod mene danima pljuskovi,grmi,juce je bilo malo i leda fino ce se odraziti na baste,samo da ne naskodi paradajzu.
- Mu'min
#5020 Re: Bášča
Allah razi olsun i tebi i tvojim kao i ostatku ekipa "Bašča" koji su muslimani.kerima1 wrote:MasAllah jos jedan postac.Ramazan mubarek zelim vam tj.muslimanima.
- zijad_e
#5021 Re: Bášča
Allah razi olsunkerima1 wrote:MasAllah jos jedan postac.Ramazan mubarek zelim vam tj.muslimanima.
- Mu'min
#5022 Re: Bášča
Instalacija novog rješenja u mom vrtu.
Zalivanje putem kombinacije plastičnih flaša i aqua spikes.

- Mu'min
#5023 Re: Bášča
Još ne zreli paradajz, sorta pelati.
Inače veliki problemi (kao i svake godine sa manjkom kalcija pa je tako puno plodova crnih na dnu).

Inače veliki problemi (kao i svake godine sa manjkom kalcija pa je tako puno plodova crnih na dnu).

-
lady_di
#5024 Re: Bášča
I funkcioniše li ovo?Mu'min wrote:Instalacija novog rješenja u mom vrtu.
Sudeći po ovoj tvojoj slici ja sam svoje paprike pregusto zasadila, mogu normalno hodati između redova, ali mislim da sam ih možda pregusto u red poredala, ali ipak ima dosta cvjetova i plodova.
Juče popodne smo išli u baštu da nam prođe brže vrijeme do iftara i ubrala sam jedan krastavac pravi i dva kornišona sam našla malo ko prerasli, kažu djeca da su ukusniji od onog "pravog" krastavca.
Mu'min mogu li ja pustiti kornišone-plodove da rastu, mislim da budu veći, pa da idu u salatu?
- Mu'min
#5025 Re: Bášča
Pa eto tek testiram, valja mi vidjeti kakvi će biti efekti. Mada to ovisi i od broja zalivanja jer same flaše bez vode ne znače ništa. Čitamo se bar za 1 mjesec ili još bolje na kraju sezone.lady_di wrote:I funkcioniše li ovo?
lady_di wrote:Sudeći po ovoj tvojoj slici ja sam svoje paprike pregusto zasadila, mogu normalno hodati između redova, ali mislim da sam ih možda pregusto u red poredala, ali ipak ima dosta cvjetova i plodova.
Pa možda sam ja porijetko posadio mada sadim oko 40cm između.
A uzmi i obziri, da je gušće između sadnica a ređe između plodova da mogu kompot hodati. A valjda će i sadnice biti veće pa neće biti ovako šupljo.
Te uzmi i ubzir, da ja između paprika sadim začine, npr. bosiljak tako da iskoristim prostor.
Kmrnišoni su koliko znam za ulaganje i velik krastavci uloženi budu obično bljuhavi, mehki.lady_di wrote:Juče popodne smo išli u baštu da nam prođe brže vrijeme do iftara i ubrala sam jedan krastavac pravi i dva kornišona sam našla malo ko prerasli, kažu djeca da su ukusniji od onog "pravog" krastavca.
Mu'min mogu li ja pustiti kornišone-plodove da rastu, mislim da budu veći, pa da idu u salatu?
Sad za jesti svježe ostavi ako djeca vole. O ukusima se ne može puno pričati.