Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Thorgerson
#5001 Re: Cijene stanova All about
Ovaj grad se pod hitno mora širiti.
Tu su dva tri pravca i mislim da se treba donijeti neka malo bolja strategija i investitore građevince "tjerati" tamo. Mada i oni naravno gledaju puls trzista i idu tamo gdje ce prodati po što većoj cijeni.
- Vogošća, tu će sigurno cijene pofino skočiti kada se završi I transferzala i kad se uvede trola / to je neminovno. Plus Vogošća je lijepo i mirno naselje, koje ce izgradnjom moderne saobraćajnice biti udaljeno od centra grada 10 minuta. Još kad se izgradi autoput (a izgradit će se valjda nekad) to će da bude hit. Na ulazu si u autoput, eto te na granici sad pa sad. Mislim nije presudna stvar, ali jeste bitna.
- Hrasnica, tu je sad kolko vidim sve bagatela. Izgradnjom pruge i tramvaja mora se desiti porast cijena. Moderna saobracajncia 2+2 samo sto nije gotova.
- Korito rijeke Bosne. Ne znam, korito nije bez razloga uređeno. Sumnjam da je razlog bio samo da se eto spriječe poplava okolnih područja. Taj dio ima samo takav potencijal za gradnju. Počevši od Vrtova rIverine, Sarajevo Waves pa nadalje. Može stati još jedno Sarajevo. Siguran sam će ubrzo to investitori napasti kad očerupaju ovaj potez MD - Stup, a to je još veoma malo.
Opet, širenjem grada neće doći do pada cijena. To je jednostavno tako. Samo će naravno biti razlika cijene u Hrasnici i razlika na Grbavici. To je tako, bilo je i biće. Tako je u svim većim gradovima.
Tu su dva tri pravca i mislim da se treba donijeti neka malo bolja strategija i investitore građevince "tjerati" tamo. Mada i oni naravno gledaju puls trzista i idu tamo gdje ce prodati po što većoj cijeni.
- Vogošća, tu će sigurno cijene pofino skočiti kada se završi I transferzala i kad se uvede trola / to je neminovno. Plus Vogošća je lijepo i mirno naselje, koje ce izgradnjom moderne saobraćajnice biti udaljeno od centra grada 10 minuta. Još kad se izgradi autoput (a izgradit će se valjda nekad) to će da bude hit. Na ulazu si u autoput, eto te na granici sad pa sad. Mislim nije presudna stvar, ali jeste bitna.
- Hrasnica, tu je sad kolko vidim sve bagatela. Izgradnjom pruge i tramvaja mora se desiti porast cijena. Moderna saobracajncia 2+2 samo sto nije gotova.
- Korito rijeke Bosne. Ne znam, korito nije bez razloga uređeno. Sumnjam da je razlog bio samo da se eto spriječe poplava okolnih područja. Taj dio ima samo takav potencijal za gradnju. Počevši od Vrtova rIverine, Sarajevo Waves pa nadalje. Može stati još jedno Sarajevo. Siguran sam će ubrzo to investitori napasti kad očerupaju ovaj potez MD - Stup, a to je još veoma malo.
Opet, širenjem grada neće doći do pada cijena. To je jednostavno tako. Samo će naravno biti razlika cijene u Hrasnici i razlika na Grbavici. To je tako, bilo je i biće. Tako je u svim većim gradovima.
- shape of despair
#5002 Re: Cijene stanova All about
U ZK ukupno na stanu ima tereta oko hajmo reci 1 milion,da da,1 milion, nemam pojma sta taj vlasnik muti. Kaze, pa to su stare stavke u zk,nisu izbrisane, ma ko koga ovdje masla.Guadalajara wrote:HAVANA wrote:Sve se to zavrsi kod notara i sa bankom...Idi kod notara.Od kupoprodajne cijene ce se namiriti dugovanje,skine se hipiteka i ide na uknjizbu...
Mutno skroz,propade mi ovo je 5 stan po redu.
Ima 5 hipoteka nekakvih,sve preko stana,a meni prodaje stan za oko 120k
-
Guadalajara
#5003 Re: Cijene stanova All about
Meni na starom ZK pise datum kupovine drzavnog vlasnistva...Mozes ti sve ispitati...nije problem...samo ako nisi u tim vodama skloni se...zaobidji...ima jos stanova....Trebas kupiti stan sa teretom...bio je onaj slucaj u Beogradu kupili nove stanove a ono tamo 4-5 puta isti preprodavani...shape of despair wrote:U ZK ukupno na stanu ima tereta oko hajmo reci 1 milion,da da,1 milion, nemam pojma sta taj vlasnik muti. Kaze, pa to su stare stavke u zk,nisu izbrisane, ma ko koga ovdje masla.Guadalajara wrote:HAVANA wrote:Sve se to zavrsi kod notara i sa bankom...Idi kod notara.Od kupoprodajne cijene ce se namiriti dugovanje,skine se hipiteka i ide na uknjizbu...
Mutno skroz,propade mi ovo je 5 stan po redu
- VladaFBiH
#5004 Re: Cijene stanova All about
ako su "stari" tereti neka ih skine, dovoljno je da odnese potvrde iz banke gdje piše da više nema tereta - to bude gotovo za max 7 danashape of despair wrote: U ZK ukupno na stanu ima tereta oko hajmo reci 1 milion,da da,1 milion, nemam pojma sta taj vlasnik muti. Kaze, pa to su stare stavke u zk,nisu izbrisane, ma ko koga ovdje masla.
-
azdralovic
#5005 Re: Cijene stanova All about
uzmi na kredit
ako banka nece tu da se upise, bjezi i ti od toga
-
DearJohn
#5006 Re: Cijene stanova All about
Dobro otvori očishape of despair wrote:U ZK ukupno na stanu ima tereta oko hajmo reci 1 milion,da da,1 milion, nemam pojma sta taj vlasnik muti. Kaze, pa to su stare stavke u zk,nisu izbrisane, ma ko koga ovdje masla.Guadalajara wrote:HAVANA wrote:Sve se to zavrsi kod notara i sa bankom...Idi kod notara.Od kupoprodajne cijene ce se namiriti dugovanje,skine se hipiteka i ide na uknjizbu...
-
moee
#5007 Re: Cijene stanova All about
Ovo je pravi odgovor za sumnjive nekretnine.azdralovic wrote:uzmi na kreditako banka nece tu da se upise, bjezi i ti od toga
Ko kupuje na hipotekarni kredit, ne može biti prevaren jer banka na pušta lovu ako nije sve 100% uredno
Ovo bi trebali raditi i oni koji za keš kupuju. Odu u banku, uzmu stambeni hipotekarni kredit, plate nešto sitno troška obrade i nakon par dana svojim kešom zatvore kredit. Trošak je minimalan u odnosu na rizik kupovine za keš
- Haris.ba
#5008 Re: Cijene stanova All about
Zar nije jeftinije platiti advokata?moee wrote:Ovo je pravi odgovor za sumnjive nekretnine.azdralovic wrote:uzmi na kreditako banka nece tu da se upise, bjezi i ti od toga
Ko kupuje na hipotekarni kredit, ne može biti prevaren jer banka na pušta lovu ako nije sve 100% uredno
Ovo bi trebali raditi i oni koji za keš kupuju. Odu u banku, uzmu stambeni hipotekarni kredit, plate nešto sitno troška obrade i nakon par dana svojim kešom zatvore kredit. Trošak je minimalan u odnosu na rizik kupovine za keš
- VladaFBiH
#5009 Re: Cijene stanova All about
Malta Complex - update:
hint: Saudin Porović - Porović Group!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/opcina- ... /190829063
"Na lokaciji se nalazila gradilišno-informativna tabla koja se odnosila na servisnu saobraćajnicu sa netačnim navodom da je Općina investitor, kao i netačnim brojem odobrenja za gradnju iste. Budući da za servisnu saobraćajnicu u ulicama Sprečanska i Goraždanska nije ni izdato odobrenje za građenje, od strane općinske Službe za inspekcijske poslove naloženo je investitoru da istu ukloni", kazali su iz Općine Novo Sarajevo.
Obzirom da sam svojevremeno posjetio gospodu i isti su mi rekli da su dogovorili s opštionom da se sačeka sa završetkom gradnje kompleksa i da se tek tada pravi cesta - znači još jedna laž
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zivot-i ... /190827030
"Kako saznajemo, izvođač radova je imao dozvolu za izgradnju pet spratova, ali je podignuto više njih."
kao što rekoh, posjetio sam ih poodavno i rekli su mi da s izgrađenom zgradom nemaju nikakvih problema i da su otkupili svo zemljište okolo za nove zgrade (uvidom u http://www.katastar.ba se vidi da je to još jedna laž)
EDIT: Ovo postavljam isključivo da ljudi mogu naći podatke o investitoru i biti oprezni ako već ulaze u aranžman s njim
hint: Saudin Porović - Porović Group!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/opcina- ... /190829063
"Na lokaciji se nalazila gradilišno-informativna tabla koja se odnosila na servisnu saobraćajnicu sa netačnim navodom da je Općina investitor, kao i netačnim brojem odobrenja za gradnju iste. Budući da za servisnu saobraćajnicu u ulicama Sprečanska i Goraždanska nije ni izdato odobrenje za građenje, od strane općinske Službe za inspekcijske poslove naloženo je investitoru da istu ukloni", kazali su iz Općine Novo Sarajevo.
Obzirom da sam svojevremeno posjetio gospodu i isti su mi rekli da su dogovorili s opštionom da se sačeka sa završetkom gradnje kompleksa i da se tek tada pravi cesta - znači još jedna laž
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zivot-i ... /190827030
"Kako saznajemo, izvođač radova je imao dozvolu za izgradnju pet spratova, ali je podignuto više njih."
kao što rekoh, posjetio sam ih poodavno i rekli su mi da s izgrađenom zgradom nemaju nikakvih problema i da su otkupili svo zemljište okolo za nove zgrade (uvidom u http://www.katastar.ba se vidi da je to još jedna laž)
EDIT: Ovo postavljam isključivo da ljudi mogu naći podatke o investitoru i biti oprezni ako već ulaze u aranžman s njim
Last edited by VladaFBiH on 30/08/2019 16:05, edited 1 time in total.
-
moee
#5010 Re: Cijene stanova All about
Nije mnogo jeftinije, a advokati su ipak potkupljivi....banke nisuHaris.ba wrote:Zar nije jeftinije platiti advokata?moee wrote:Ovo je pravi odgovor za sumnjive nekretnine.azdralovic wrote:uzmi na kreditako banka nece tu da se upise, bjezi i ti od toga
- Haris.ba
#5011 Re: Cijene stanova All about
I u bankama ljudi rade.
-
lissics
#5012 Re: Cijene stanova All about
Banka se upisuje kao vlasnik preko hipoteke, advokata boli dzon ako te povaliHaris.ba wrote:I u bankama ljudi rade.
- choxnox
#5013 Re: Cijene stanova All about
Posto malo pokasno ulijecem u temu, jesi ista konkretno radio na ovom planu? I ja posljednjih 4-5 mjeseci gledam ove stanove, prvenstveno po Istanbulu. Cijene su niske, ponuda je velika, vecina stanova mi ne pase (narocito ovi sa cucavcimaDino34 wrote:Na stan od 150 m2 u ankari plaćaš godišnje 200 eura poreza. To mi je ispričao prijatelj koji ima stan u tom gradu i tačno toliko plaća.
http://www.tedax-realestate.com/informa ... r-tuerkei/
Ovdje imaju detaljne informacije. Gugl prevodioc i sve se skonta
Moj plan je kupiti stan za sebe (i uzu porodicu) za otici do Turske 2-3 puta godisnje, a inace ga izdavati "po danu". Eh sad, za ovo potonje bi najbolje bilo angazovati neku agenciju mozda da se bakce administracijom i ciscenjem stana iza gostiju. Ja koliko sam gledao prije 3-4 mjeseca, godisnji porez na nekretninu bi bio negdje oko 2000 KM. Sad koliko je to tacno, ne bih znao, nisam nesto puno ni imao vremena da se s tim detaljno zezam.
- King Theoden
#5014 Re: Cijene stanova All about
Pa trebam aBd u oktobru otići da finaliziram.choxnox wrote:Posto malo pokasno ulijecem u temu, jesi ista konkretno radio na ovom planu?
Valjda 200?choxnox wrote:godisnji porez na nekretninu bi bio negdje oko 2000 KM.
Roditelji od mog prijatelja žive u ankari, u stanu od 150 m2 i plaćaju 200 eura godišnje.
- addem
#5015 Re: Cijene stanova All about
Zna li neko koliko je kvadrat u panoramasole u bolnickoj sto grade trenutno.
-
demagog
#5016 Re: Cijene stanova All about
Pitanje za poznavaoce:
Kad vise ljudi naslijedi stan i zele da se “raskusuraju” tj. da neko otkupi dijelove koji pripadaju drugima bez namjere da se stan prodaje - kako odrediti vrijednost?

Kad vise ljudi naslijedi stan i zele da se “raskusuraju” tj. da neko otkupi dijelove koji pripadaju drugima bez namjere da se stan prodaje - kako odrediti vrijednost?
-
azdralovic
#5017 Re: Cijene stanova All about
ako je u dobrom duhu, jednostavno se pogodite, vidite malo po internetu koliko se krece slican stan i tako to...demagog wrote:Pitanje za poznavaoce:
Ako sad svako zateze na svoju stranu angazujete procjenitelja pa po tome...
-
gidra
#5018 Re: Cijene stanova All about
Ne može mu ovdje niko pomoći ako druga strana traži iznos koji ovaj ne pristaje da plati, ili nije spremna na dogovor.azdralovic wrote:ako je u dobrom duhu, jednostavno se pogodite, vidite malo po internetu koliko se krece slican stan i tako to...demagog wrote:Pitanje za poznavaoce:
Primoran si da platiš koliko traži i to ti je najbolja i najeftnija opcija, ako je u realnim okvirima. Ako ste u dobrim međuljudskim odnosim, sjedi i dogovori se, pitaj koliko je tvoje i plati.
Sve ostalo te dođe puno skuplje. Sudski troškovi, advokati, vještaci itd itd. I to te vodi na sud gdje će ti vjerovatno ići civilna dioba i prodaja stana sudskim putem, jer je stan nemoguće fizički razvrgnuti.
-
demagog
#5019 Re: Cijene stanova All about
Sve je u dobrom duhu ali da bi tako i ostalo i da se niko ne bi osjecao “izradjen” cini mi se da je bolje da neko sa strane to procijeni. Kako se nalazi procjenitelj, ima li ih u ovim agencijama i hoce li agencije procjenjivati ako ne postoji namjera prodaje?azdralovic wrote:ako je u dobrom duhu, jednostavno se pogodite, vidite malo po internetu koliko se krece slican stan i tako to...demagog wrote:Pitanje za poznavaoce:
- holowey
#5020 Re: Cijene stanova All about
udji u neku banku, reci da se interesujes za stambeni kredit pa da li mogu da ti preporuce vjestaka procjenitelja...lafo ne znas koliki kredit ce ti trebati...demagog wrote:Sve je u dobrom duhu ali da bi tako i ostalo i da se niko ne bi osjecao “izradjen” cini mi se da je bolje da neko sa strane to procijeni. Kako se nalazi procjenitelj, ima li ih u ovim agencijama i hoce li agencije procjenjivati ako ne postoji namjera prodaje?azdralovic wrote:ako je u dobrom duhu, jednostavno se pogodite, vidite malo po internetu koliko se krece slican stan i tako to...demagog wrote:Pitanje za poznavaoce:
- geralt
#5021 Re: Cijene stanova All about
Ukucas u Google "procjenitelj Sarajevo"demagog wrote:Sve je u dobrom duhu ali da bi tako i ostalo i da se niko ne bi osjecao “izradjen” cini mi se da je bolje da neko sa strane to procijeni. Kako se nalazi procjenitelj, ima li ih u ovim agencijama i hoce li agencije procjenjivati ako ne postoji namjera prodaje?azdralovic wrote:ako je u dobrom duhu, jednostavno se pogodite, vidite malo po internetu koliko se krece slican stan i tako to...demagog wrote:Pitanje za poznavaoce:
http://www.fmp.gov.ba/bs/lista-licencir ... telja.html
- alphonse kauders
#5023 Re: Cijene stanova All about
Ne gledaj uopšte ovaj link, jer procjene ovih ljudi ti banka nikada neće priznati (to su likovi koji su položili ispit pod okriljem Marina Ivaniševića i koji polaze od procjene biznisa a ne od procjene vrijednosti nekretnine).demagog wrote:Zahvaljujem
Dakle, tebi treba procjenitelj kojeg će priznati banka, po mogućnosti građevinske/arhitektonske struke.
Moja preporuka je HAUS studio, koji je meni radio procjenu stana (koliko sam shvatio, čovjek je radio u banci godinama i položio nekakav ispit vani za procjenitelja).
Dakle, ove ublehaške licence ne uzimaj ni u kom slučaju u obzir, jer to nije to što ti treba.
- xamp
#5024 Re: Cijene stanova All about
http://procjenitelj.ba/ - ove sve banke priznaju. Plus je i sudski vjestak i sve.
- Daryl Dixon
#5025 Re: Cijene stanova All about
http://www.fmp.gov.ba/bs/lista-licencir ... telja.html
sve banke na svojim web stranicama imaju listu procjenitelja
sve banke na svojim web stranicama imaju listu procjenitelja