Ali ovog nema. Juče su na Klixu popljuvali momka jer se preziva Uk. Zamisljam sta bi bilo da se ovako nešto pojavi.
https://youtu.be/GntMgRdlHlE
Dio 10:00-11:00
Ali ovog nema. Juče su na Klixu popljuvali momka jer se preziva Uk. Zamisljam sta bi bilo da se ovako nešto pojavi.
Ja, i?? Pa i kod nas isto tako hodaju.....haj shvatiti cu ovaj post kao sarkazam/cinizamMarihuana007 wrote: ↑17/02/2023 20:22mali_balon wrote: ↑17/02/2023 11:48
I onda kuka svabe nacisti vaki naki....samo se postaviti u kozu svabe, sta bi ti da ti dodje (vec su dosli) taliban i pocne da ti u tvojoj mahali vazi i sere i proganja zeme sto nisu pokrivene....ili neki indijac pocne da prosipa svoje....bio bi gori od tog nazi svabe....
U Njemačkoj, djevojke nemaju stida bilo da su maloljetne ili punoljetne. Hodaju polugole, boksericama, sa dekolteom pogotovo kada je ljeto.
Pa to govori vise obtakvima sto pljuju...PaulTracy wrote: ↑17/02/2023 21:05Ali ovog nema. Juče su na Klixu popljuvali momka jer se preziva Uk. Zamisljam sta bi bilo da se ovako nešto pojavi.
https://youtu.be/GntMgRdlHlE
Dio 10:00-11:00![]()
Meni je taj naš "komšijski sistem" drag. Svake godine, na nivou naselja imamo po nekoliko akcija, tipa čišćenje naselja, nesto sadimo i sl. Obavezno za vrijeme Ramazana organizujemo jedan kolektivni iftar, Dan državnosti i nezavisnosti okupimo se na našem spomen obilježju, djeca nam se druže na ulici, parku, po kućama. Ako je nešto sumljivo, tipa da se pojavi neko ko možda dila drogu, odmah se reaguje. Ako je neko u potrebi za kakvu pomoć, odmah se skupime pare ili uradi to što treba. Moram priznati da sam imao sreće po tom pitanju. Nisu ni u nas sva naselja takva, naselje do nas je totalna suprotnost od ovoga što sam naveo, ali moje je baš primjer dobrog komšiluka.Mujo-shanghai wrote: ↑17/02/2023 17:36Nije to do nasih ljudi, nego jendostavno je takav zivot. Prilagodis se sistemu u kojem zivis. Jer ti vecina okolo tebe su Svedi, njih nikad ne vidjas, komsije ne poznajes i polahko sa vremenom prilagodis se drustvu u kojem zivis. A sto se djece tice pa rekao bih da 80% su skroz odvojeni od BiH, ja se trudim da moja budu od tih 20%. A Svedo te nikad nece skroz primiti kao svog, cim nesto bude odmah stranac.anelsol wrote: ↑17/02/2023 09:57
Dosta ljudi koje poznajem i žive u Skandinaviji se žali na tu otuđenost naših ljudi. Kaže u početku jednom sedmično izlazili zajedno na večeru, poslje toga išli na sjela jedni drugima, da bi se vremenom ugasio bilo kakav kontakt.
Djeca koja su rođena van BiH u pravilu nemaju nikakve veze sa BiH. Poneku riječ poznaju i to je to.
Nisu sva takva .... ima ih da su komsije ljubomorno bolesne i da bih volio da nemam komsiluka. Takav je bas u mene bio.anelsol wrote: ↑18/02/2023 10:21Meni je taj naš "komšijski sistem" drag. Svake godine, na nivou naselja imamo po nekoliko akcija, tipa čišćenje naselja, nesto sadimo i sl. Obavezno za vrijeme Ramazana organizujemo jedan kolektivni iftar, Dan državnosti i nezavisnosti okupimo se na našem spomen obilježju, djeca nam se druže na ulici, parku, po kućama. Ako je nešto sumljivo, tipa da se pojavi neko ko možda dila drogu, odmah se reaguje. Ako je neko u potrebi za kakvu pomoć, odmah se skupime pare ili uradi to što treba. Moram priznati da sam imao sreće po tom pitanju. Nisu ni u nas sva naselja takva, naselje do nas je totalna suprotnost od ovoga što sam naveo, ali moje je baš primjer dobrog komšiluka.Mujo-shanghai wrote: ↑17/02/2023 17:36
Nije to do nasih ljudi, nego jendostavno je takav zivot. Prilagodis se sistemu u kojem zivis. Jer ti vecina okolo tebe su Svedi, njih nikad ne vidjas, komsije ne poznajes i polahko sa vremenom prilagodis se drustvu u kojem zivis. A sto se djece tice pa rekao bih da 80% su skroz odvojeni od BiH, ja se trudim da moja budu od tih 20%. A Svedo te nikad nece skroz primiti kao svog, cim nesto bude odmah stranac.
Hvala ti, pa ovo je teoriji malo labavija njemackog sistema, samo sto u praksi kod nas ima taj pojam najmanje penzije koja fakticki nema veze sa penzionim sistemom.Ozimician wrote: ↑17/02/2023 23:23 Little Off-Topic za @elcaliente
Pošto si pitao kako se u BiH (FBIH) obračunava penzija, evo iskoči mi jedan članak na tu temu:
https://jelah.info/da-li-se-kod-odlaska ... ZR9OjXSqew
Super je to gdje imas takvo naselje. U mom je toga bilo minimalno. Super za djecu, ona imaju gdje trcat i druzit. Al odrasli.. vadja o debilima kojima je mrsko smece odvuc do kongejnera. Kad je trebalo ulicu asfaltirati godinama svadje jer naravno oni iz kice sa tri porodice koje voze bar 3 auta hoce da plate kao jedna, isto kao kuca gdje zivi dvoje penzionera bez auta i slicne gluposti.anelsol wrote: ↑18/02/2023 10:21Meni je taj naš "komšijski sistem" drag. Svake godine, na nivou naselja imamo po nekoliko akcija, tipa čišćenje naselja, nesto sadimo i sl. Obavezno za vrijeme Ramazana organizujemo jedan kolektivni iftar, Dan državnosti i nezavisnosti okupimo se na našem spomen obilježju, djeca nam se druže na ulici, parku, po kućama. Ako je nešto sumljivo, tipa da se pojavi neko ko možda dila drogu, odmah se reaguje. Ako je neko u potrebi za kakvu pomoć, odmah se skupime pare ili uradi to što treba. Moram priznati da sam imao sreće po tom pitanju. Nisu ni u nas sva naselja takva, naselje do nas je totalna suprotnost od ovoga što sam naveo, ali moje je baš primjer dobrog komšiluka.Mujo-shanghai wrote: ↑17/02/2023 17:36
Nije to do nasih ljudi, nego jendostavno je takav zivot. Prilagodis se sistemu u kojem zivis. Jer ti vecina okolo tebe su Svedi, njih nikad ne vidjas, komsije ne poznajes i polahko sa vremenom prilagodis se drustvu u kojem zivis. A sto se djece tice pa rekao bih da 80% su skroz odvojeni od BiH, ja se trudim da moja budu od tih 20%. A Svedo te nikad nece skroz primiti kao svog, cim nesto bude odmah stranac.
Nigdje nije idealno, ali bitno je da imaš dobru ekipu koja čini jezgro, a ostali se pridruže ili ne pridruže kada treba. Ne učestvuju svi u svim aktivnostima, ali uvjek bude dovoljno ili više nego dovoljno. Partibrejkera uvjek ima, ali ti se lako marginaliziraju kada je jezgro zdravo.Dope_Man wrote: ↑18/02/2023 16:03Super je to gdje imas takvo naselje. U mom je toga bilo minimalno. Super za djecu, ona imaju gdje trcat i druzit. Al odrasli.. vadja o debilima kojima je mrsko smece odvuc do kongejnera. Kad je trebalo ulicu asfaltirati godinama svadje jer naravno oni iz kice sa tri porodice koje voze bar 3 auta hoce da plate kao jedna, isto kao kuca gdje zivi dvoje penzionera bez auta i slicne gluposti.anelsol wrote: ↑18/02/2023 10:21
Meni je taj naš "komšijski sistem" drag. Svake godine, na nivou naselja imamo po nekoliko akcija, tipa čišćenje naselja, nesto sadimo i sl. Obavezno za vrijeme Ramazana organizujemo jedan kolektivni iftar, Dan državnosti i nezavisnosti okupimo se na našem spomen obilježju, djeca nam se druže na ulici, parku, po kućama. Ako je nešto sumljivo, tipa da se pojavi neko ko možda dila drogu, odmah se reaguje. Ako je neko u potrebi za kakvu pomoć, odmah se skupime pare ili uradi to što treba. Moram priznati da sam imao sreće po tom pitanju. Nisu ni u nas sva naselja takva, naselje do nas je totalna suprotnost od ovoga što sam naveo, ali moje je baš primjer dobrog komšiluka.
Jesi se ti vratio u BiH ili otisao u neku drugu zemlju nakon Njemacke ?pelcer224 wrote: ↑18/02/2023 18:37 Ako mogu nekom iz licnog iskustva preneti savjet na ovu temu, rekao bi ljudima da se ne isplati vise doci u Njemacku. Govorim za ljude koji su skoro dosli ili tek treba dodju. Gledajte da odete negdje u uredjeniju drzavu, Njemacka je propala. Ne govorim samo o mogucnosti plate, sve ukupno i dostupnost usluga, od zdravstva do administracije, plate postale mizerne, satnice prevazidjene inflacijom, koronom, Ukrajinom. I nemojte da nasjednete na pricu bice mojoj djeci sjajna perspektiva samo da ih odvedem. Ma nece. Svjestan sam da je propaganda jedna velika masinerija da ljudi u Bosni imaju drugu percepciju iz medija, ali zapitajte se koja jos to drzava dijeli toliko vize, vuce vas za tukav da vam da vizu osim Njemacke?! Ovdje nema novih radnih mjesta, zovu vas samo na radna mjesta koja vise nece svabe da rade jer im je inflacija pojela platu a oni se povlace na socijalu. Necu reci "nemojte doci", samo kazem udjite u sve to opreznije jer propaganda je jedno a stvaran zivot ovde nesto drugo. Gledajte neku drugu drzavu ako se odlucite da idete, a Njemacka za duzi period nece vam pruziti neki pomak u zivotu. Radicete po 2-3 posla da bi nesto imali u materijalnom smislu vise nego u Bosni ali to je bijedan zivot kad se svega odreknes zarad posla. Dobro izvagajte.
Previse je pausalno sto si napisao.pelcer224 wrote: ↑18/02/2023 18:37 Ako mogu nekom iz licnog iskustva preneti savjet na ovu temu, rekao bi ljudima da se ne isplati vise doci u Njemacku. Govorim za ljude koji su skoro dosli ili tek treba dodju. Gledajte da odete negdje u uredjeniju drzavu, Njemacka je propala. Ne govorim samo o mogucnosti plate, sve ukupno i dostupnost usluga, od zdravstva do administracije, plate postale mizerne, satnice prevazidjene inflacijom, koronom, Ukrajinom. I nemojte da nasjednete na pricu bice mojoj djeci sjajna perspektiva samo da ih odvedem. Ma nece. Svjestan sam da je propaganda jedna velika masinerija da ljudi u Bosni imaju drugu percepciju iz medija, ali zapitajte se koja jos to drzava dijeli toliko vize, vuce vas za tukav da vam da vizu osim Njemacke?! Ovdje nema novih radnih mjesta, zovu vas samo na radna mjesta koja vise nece svabe da rade jer im je inflacija pojela platu a oni se povlace na socijalu. Necu reci "nemojte doci", samo kazem udjite u sve to opreznije jer propaganda je jedno a stvaran zivot ovde nesto drugo. Gledajte neku drugu drzavu ako se odlucite da idete, a Njemacka za duzi period nece vam pruziti neki pomak u zivotu. Radicete po 2-3 posla da bi nesto imali u materijalnom smislu vise nego u Bosni ali to je bijedan zivot kad se svega odreknes zarad posla. Dobro izvagajte.
Koje uslove mora taj da ispuni i da li su priznate kvalifikacije iz BiH i drugih zemalja ili mora nešto da polaže i u Njemačkoj? Na kojem nivou mora poznavati njemački jezik da radi taj posao?elcaliente wrote: ↑18/02/2023 19:01Previse je pausalno sto si napisao.pelcer224 wrote: ↑18/02/2023 18:37 Ako mogu nekom iz licnog iskustva preneti savjet na ovu temu, rekao bi ljudima da se ne isplati vise doci u Njemacku. Govorim za ljude koji su skoro dosli ili tek treba dodju. Gledajte da odete negdje u uredjeniju drzavu, Njemacka je propala. Ne govorim samo o mogucnosti plate, sve ukupno i dostupnost usluga, od zdravstva do administracije, plate postale mizerne, satnice prevazidjene inflacijom, koronom, Ukrajinom. I nemojte da nasjednete na pricu bice mojoj djeci sjajna perspektiva samo da ih odvedem. Ma nece. Svjestan sam da je propaganda jedna velika masinerija da ljudi u Bosni imaju drugu percepciju iz medija, ali zapitajte se koja jos to drzava dijeli toliko vize, vuce vas za tukav da vam da vizu osim Njemacke?! Ovdje nema novih radnih mjesta, zovu vas samo na radna mjesta koja vise nece svabe da rade jer im je inflacija pojela platu a oni se povlace na socijalu. Necu reci "nemojte doci", samo kazem udjite u sve to opreznije jer propaganda je jedno a stvaran zivot ovde nesto drugo. Gledajte neku drugu drzavu ako se odlucite da idete, a Njemacka za duzi period nece vam pruziti neki pomak u zivotu. Radicete po 2-3 posla da bi nesto imali u materijalnom smislu vise nego u Bosni ali to je bijedan zivot kad se svega odreknes zarad posla. Dobro izvagajte.
Daj malo detaljisi, odakle si dosao u Njemacku, kakva si posao dole radio, kvalifikacija, dokvalifikacija,koji posao sada radis, plata, grad itd?
Evo ja sam trazio radnika skoro godinu dana, pocetna plata 52000 eur.
Sada cu opet na proljece raspisati konkurs i opet cu ga dugo traziti jer radnika nema.
Pa ja sam ovako nešto slično napisao prije pola godine i od tad sam aktivan na ovoj temi, i moj utisak je vrlo sličan. Naravno na temi me napadaju, ali tema i jeste da se diskutuje, tako da je sve to OK. Treba uvijek uzeti argumente i za i protiv.pelcer224 wrote: ↑18/02/2023 18:37 Ako mogu nekom iz licnog iskustva preneti savjet na ovu temu, rekao bi ljudima da se ne isplati vise doci u Njemacku. Govorim za ljude koji su skoro dosli ili tek treba dodju. Gledajte da odete negdje u uredjeniju drzavu, Njemacka je propala. Ne govorim samo o mogucnosti plate, sve ukupno i dostupnost usluga, od zdravstva do administracije, plate postale mizerne, satnice prevazidjene inflacijom, koronom, Ukrajinom. I nemojte da nasjednete na pricu bice mojoj djeci sjajna perspektiva samo da ih odvedem. Ma nece. Svjestan sam da je propaganda jedna velika masinerija da ljudi u Bosni imaju drugu percepciju iz medija, ali zapitajte se koja jos to drzava dijeli toliko vize, vuce vas za tukav da vam da vizu osim Njemacke?! Ovdje nema novih radnih mjesta, zovu vas samo na radna mjesta koja vise nece svabe da rade jer im je inflacija pojela platu a oni se povlace na socijalu. Necu reci "nemojte doci", samo kazem udjite u sve to opreznije jer propaganda je jedno a stvaran zivot ovde nesto drugo. Gledajte neku drugu drzavu ako se odlucite da idete, a Njemacka za duzi period nece vam pruziti neki pomak u zivotu. Radicete po 2-3 posla da bi nesto imali u materijalnom smislu vise nego u Bosni ali to je bijedan zivot kad se svega odreknes zarad posla. Dobro izvagajte.
Naravno moj skaf, meni je sreća što sam došao 2019. god. i relativno jeftino plaćam stan, da moram stan plaćati preko 1000€ , definitivno bih se vratio, ovako za 600€ mogu se fino pokriti i u štedjeti. U mom kraju sad je nemoguće naći sličan stan ispod 900-1000€.skafiskafsnjak wrote: ↑18/02/2023 20:17 Uvijek mozete u bolju zemlju otici .... ili se kuci vratiti.
Pa niko nikoga ne drzi na silu negdje
Moze Versucherungskaufman ili Versicherungsfachman.Ozimician wrote: ↑18/02/2023 20:11Koje uslove mora taj da ispuni i da li su priznate kvalifikacije iz BiH i drugih zemalja ili mora nešto da polaže i u Njemačkoj? Na kojem nivou mora poznavati njemački jezik da radi taj posao?elcaliente wrote: ↑18/02/2023 19:01
Previse je pausalno sto si napisao.
Daj malo detaljisi, odakle si dosao u Njemacku, kakva si posao dole radio, kvalifikacija, dokvalifikacija,koji posao sada radis, plata, grad itd?
Evo ja sam trazio radnika skoro godinu dana, pocetna plata 52000 eur.
Sada cu opet na proljece raspisati konkurs i opet cu ga dugo traziti jer radnika nema.
Aha, jel planiraš da doseliš u Bayern ili ?Login77777 wrote: ↑18/02/2023 20:18 @Ozimician
Gledam bas malo kuce po Bayernu za kupit. Ima fini kuca ali sve traze da sa maklerom ides u ugovor. Zna ovdje u Svicarskoj ti posalju dokumentaciju pogledas i to je to. A tamo traze podstke, te potvrdi ovo ono i onda salju dokumentaciju.
Koji je ekvivalent tog obrazovanja u BiH i u drugim zemljama Evrope? Pretpostavljam Ekonomski fakultet - smijer za Osiguranja ili tako nešto ?elcaliente wrote: ↑18/02/2023 20:23Moze Versucherungskaufman ili Versicherungsfachman.
Nemora znati njemacki kao maternji, zaposlio bi Bosanca i sa C stepenom, samo da zna citati ugovore i pisati pisma.
Srednja skola za osiguranja.Ozimician wrote: ↑18/02/2023 20:26Koji je ekvivalent tog obrazovanja u BiH i u drugim zemljama Evrope? Pretpostavljam Ekonomski fakultet - smijer za Osiguranja ili tako nešto ?elcaliente wrote: ↑18/02/2023 20:23
Moze Versucherungskaufman ili Versicherungsfachman.
Nemora znati njemacki kao maternji, zaposlio bi Bosanca i sa C stepenom, samo da zna citati ugovore i pisati pisma.
Mislim da u BiH ne postoji srednja škola za osiguranja (nek me neko ispravi ako griješim) - postoji srednja gdje se stiče zvanje "Ekonomski tehničar" - eh sad možda u nekim školama u većim gradovima da imaju i usmjerenja, nisam baš familijaran s tom strukom previše.elcaliente wrote: ↑18/02/2023 20:31Srednja skola za osiguranja.
Evo neki ko je u Bosni to radio, njega bi zaposlio, neka ide u vecernju skolu ovdje i da ima formalno obrazovanje.
Moze se u vecenjoj skoli za 2 godine zavrsiti ako imas radno iskustvo.