Freelancing....all about
Moderator: anex
-
MrShadow
#5001 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Za Sberbank provjereno 100% poceli skroz blokirati Paypal, bukvalno kao protokol, kartica se moze koristiti za sve sem za paypal, ne radi ni prijem ni slanje. Objasnjenje je to da se po zakonu mora pratiti cijeli tok transakcije te da mora biti vidljiv posiljaoc cijelo vrijeme bez obzira sto je paypal samo posrednik, a s obzirom da te informaicje nemaju od paypal blokiraju komplet uslugu.
Ovo ce biti haos ako masovno banke krenu s ovim, znaci da ce mnogima onemoguciti da rade uopce bez obzira placali mi porez ili ne.
Ovo ce biti haos ako masovno banke krenu s ovim, znaci da ce mnogima onemoguciti da rade uopce bez obzira placali mi porez ili ne.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#5002 Re: Porez na dohodak na freelancing?
RF radi PayPal bez problema 
-
NikolaKZ91
#5003 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Koliko sam uspio da saznam, bio je neki problem sa pp prije 15-og. Jedino to objasnjava da smo ja i drugarica u istoj banci i da je meni prosla uplata a njoj ne jer nisu bile u istom momentu. Mada ja vam pricam o transakcijama na PP nalog a ne na kartice nznm kakve veze banka ima sa tim.
-
MrShadow
#5004 Re: Porez na dohodak na freelancing?
radi ali je pitanje do kada ce, ako su jedni krenuli sa blokiranjem usluge, zasto ne bi i drugi.
vjerovatno im je drzava previse sjedala na ledja sa ovim pa su skontali lakse blokirati nego se zajebavati s ovim
vjerovatno im je drzava previse sjedala na ledja sa ovim pa su skontali lakse blokirati nego se zajebavati s ovim
-
NikolaKZ91
#5005 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa neka nadju neki model a ne da blokiraju pp skroz to bi bila katastrofa.Od koga ce onda da naplacuju taj porez ako ne mozemo da primamo pare uopste.
-
soha96
#5006 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Oj cirkusa, levati blokiraju paypal 
Pa vratite se u kameno doba najbolje zbog nesposobne porezne
Pa vratite se u kameno doba najbolje zbog nesposobne porezne
- vjesticanametli
#5007 Re: Porez na dohodak na freelancing?
E cuj blok za pp pa trebalo je sve ih zbrisat s lica zemlje u datom momentu fuuuj
Koja nam je opcija ako ne bude fercero pp....osim skrila
Koja nam je opcija ako ne bude fercero pp....osim skrila
-
MrShadow
#5008 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Odes u srbiju i rentas stan 7 dana i prijavis se kao turist pa odes i izvadis potvrdu o mjestu prebivalista da si u Srbiji i otvoris sa tom ptovrdom i pasosom racun u Srbiji i onda ce nasi naplatiti porez od magle 
-
MrShadow
#5009 Re: Porez na dohodak na freelancing?
dodatno u Hrvatskoj daju racun samo uz Pasos s time da ne znam kako bi tamo za porez jer je EU pa su strozije kontrole, vjerovatno bi se moralo placati kao strani drzavljanin i ne bi bilo problema
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#5010 Re: Porez na dohodak na freelancing?
svastaMrShadow wrote:Za Sberbank provjereno 100% poceli skroz blokirati Paypal, bukvalno kao protokol, kartica se moze koristiti za sve sem za paypal, ne radi ni prijem ni slanje. Objasnjenje je to da se po zakonu mora pratiti cijeli tok transakcije te da mora biti vidljiv posiljaoc cijelo vrijeme bez obzira sto je paypal samo posrednik, a s obzirom da te informaicje nemaju od paypal blokiraju komplet uslugu.
pa svu kupovinu isključivo preko paypal radim i kad ima opcija da ide preko banke direktno, ne koristim to...
neka blokiraju, neka sve blokiraju
na Sparkasse je radio prosle sedmice 100%, a ako je jedna banka blokirala to je na kraju morala agencija za bankarstvo da naredi, tako da vrlo vjerovatno da će i ostali isto...
- vjesticanametli
#5011 Re: Porez na dohodak na freelancing?
imam raje pa nek ide njima na pp ....ahahhaha e cuj jos porez....malo morgenMrShadow wrote:Odes u srbiju i rentas stan 7 dana i prijavis se kao turist pa odes i izvadis potvrdu o mjestu prebivalista da si u Srbiji i otvoris sa tom ptovrdom i pasosom racun u Srbiji i onda ce nasi naplatiti porez od magle
Hvala za info
- macmoodan
#5012 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sberbank ne blokira pp, kakve su to gluposti
Imaju ograničenje za primanje novca 500KM dnevno, ništa više.
- seoBIH
#5013 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa ako blokiraju Paypal to je vec neki znak da mehanizam za naplatu ne radi? Nema mi smisla da ne dopuštaju da novac legne na račun, pa ako si dužan da ti ne poklope taj račun.
Jeste li sigurni da je ovo do porezne, a ne banke? Jeste li sigurni da ima bilo kakava blokada? Nema smisla.
Jeste li sigurni da je ovo do porezne, a ne banke? Jeste li sigurni da ima bilo kakava blokada? Nema smisla.
- SanskiBiser
#5014 Re: Porez na dohodak na freelancing?
macmoodan wrote:Sberbank ne blokira pp, kakve su to gluposti![]()
Ja sve kontam ljudi znaju pa necu nista da pisem 500 KM tj. 250 Eura je dnevni limit kod Sber, pisalo se o tome na temi vec, preko toga ne prolaze uplate tj. budu odbijene...
-
NikolaKZ91
#5015 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pošto sam ja pokrenuo ovu lavinu prije neki dan da i dodam novi info. Jednom korisniku nesto bio problem sa autowithdrawom, drugom kartica nije bila potvrdjena iako prije toga uredno primio i podigao tri uplate. Kako nmm pojma. Pisao sam pejpalu i oni kazu da sve savrseno radi za BiH. Mada je neki problem bio tamo oko 15 marta jer je Damir Niksic na fb 15-og objavio, kao proradio Pejpal. E sad sta je istina nznm, uglavnom ovo pisem na osnovu mejlova koji su ljudi dobili od pp a i ja sam im licno pisao.
- Averus
#5016 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Očekujem da će mi sutra leći neki novac s PayPal-a na račun
Pošto sam totalno ispao iz fazona po pitanju ove borbe s poreskom, zanima me šta je sad tačno riješeno i na koji način uplaćujem porez. Može li mi neko to malo pojasniti?
Hvala
Pošto sam totalno ispao iz fazona po pitanju ove borbe s poreskom, zanima me šta je sad tačno riješeno i na koji način uplaćujem porez. Može li mi neko to malo pojasniti?
Hvala
-
prelivoda
#5017 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da li još kome uz obrazac 1035 traže i mjesečne izvode iz banke u poreznoj?
-
MrShadow
#5018 Re: Porez na dohodak na freelancing?
traze svima, ja sam predao bez izvoda kao i uvijek i zvali me da donesem izvod.prelivoda wrote:Da li još kome uz obrazac 1035 traže i mjesečne izvode iz banke u poreznoj?
Kako sam skuzio izgleda nece vise da cimaju banke da im dostavljaju podatke pa svako za sebe mora da potvrdi iznose.
Traze cak i ugovore sa posiljaocima, ja toga nemam, ali vidim da raja printa Legal Agreements od Upwork-a i nosi samo da ih ne cimaju mada mi je to nigdje veze da je prihvatljivo, ali eto. Izgleda da u BiH ne mogu shvatiti elektronske nacine poslovanja i da se moze dogovoriti neki posao bez potpisa i pecata.
-
prelivoda
#5019 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja sam sakrio sve druge stavke sa izvoda, osim uplate iz vana. Mislim da se njih ne tiče kako ja trošim novac. Predao sam na protokol, pa vidimo da li će me zezatiMrShadow wrote:traze svima, ja sam predao bez izvoda kao i uvijek i zvali me da donesem izvod.prelivoda wrote:Da li još kome uz obrazac 1035 traže i mjesečne izvode iz banke u poreznoj?
Kako sam skuzio izgleda nece vise da cimaju banke da im dostavljaju podatke pa svako za sebe mora da potvrdi iznose.
Traze cak i ugovore sa posiljaocima, ja toga nemam, ali vidim da raja printa Legal Agreements od Upwork-a i nosi samo da ih ne cimaju mada mi je to nigdje veze da je prihvatljivo, ali eto. Izgleda da u BiH ne mogu shvatiti elektronske nacine poslovanja i da se moze dogovoriti neki posao bez potpisa i pecata.
-
Horcrux
#5020 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo jedno glupo pitanje: kada dobijete novac na racun u stranoj valuti, banka uradi konverziju i uzme proviziju. Na koji se iznos placa porez: na ovaj konvertovani dio bez dobijene provizije ili sa odbijenom provizijom?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5021 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Na onaj iznos koji je legao na tvoj račun, prije nego što se banka namiri.
-
prelivoda
#5022 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Zato umanjivaš osnovicu za obračun az 20%, na ime tih nevidljivih troškova
- mirsek
#5023 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne znam jel bilo pitanje, ako domaca firma naplacuje uslugu stranom licu ili firmi da li se na fakturi navodi pdv ili ne i kako se to rjesava ?
-
Saka
#5024 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Mozes navesti PDV=0, fiskalni kucas po K stopi, i moras napisati na fakturi oslobodjen fakturisanja PDV-a po tom i tom clanu, ne znam koji je napamet.mirsek wrote:Ne znam jel bilo pitanje, ako domaca firma naplacuje uslugu stranom licu ili firmi da li se na fakturi navodi pdv ili ne i kako se to rjesava ?
E sad ima jos jedna glupost gdje UINO trazi da dokazes da firma nije rezident tako sto moras od svake firme traziti da ti posalje registraciju ili neki dokument koji dokazuje da je registrovana u stranoj zemlji, a za fizicka lica broj pasosa. Ako bi ti inspekcija dosla mogu te kazniti ako nemas. Dakle to samo kod nas ima da si automatski kriv i moras dokazivati nevinost. I onda kazu poslodavcima u BiH je lako...
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5025 Re: Porez na dohodak na freelancing?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/skupsti ... /190417063
dje ste legalisti? 
Skupština KS raspravlja o zakonu o porijeklu imovine: Amnestirat ćemo one koji su do sada jamili