Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
The 51st State

#5001 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by The 51st State »

Rendanje kora, kakav lament nad drzavom, slomise se srpske I hrvatske politcke elite u iskazivanju ljubavi i postovanja prema drzavi.
A jedva ih puskom natjerali da ostanu u istoj.
Haman2

#5002 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

Unread postby The 51st State » 24/06/2019 14:41

Rendanje kora, kakav lament nad drzavom, slomise se srpske I hrvatske politcke elite u iskazivanju ljubavi i postovanja prema drzavi.
A jedva ih puskom natjerali da ostanu u istoj.
Bez puno price sve jasno receno. :thumbup: :thumbup: :izet: :izet:
horkesh

#5003 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Novak20 wrote:
Imali su Bošnjaci svoj politički Sabor (da ne kažem ZAVNOBIH) dva puta, s pravom. I mogu ga opet imati bilo kad i prava je šteta što ga nemaju opet. Imaju politički aktivno vijeće bošnjačkih intelektualaca, intelektualnu i sivu eminenciju i na koncu imaju vlast kojom provode svoju (a ne tuđu) politiku gdje god mogu. Kičma te bošnjačke vlasti i politike je SDA za koju netko ipak redovito glasuje ili zbog političko-ideološke bliskosti koalira s SDA. Nije u politici jednog naroda toliko bitna forma političkog organiziranja koliko suština. I izrael ima masu stranaka koje se međusobno krve i žele vlast ali svi znaju što im je interes spram anam-onih.
"Bošnjačka politika" ispadne ravna izraelskoj :roll: Kod tebe je, izgleda, u pitanju ona "u strahu su velike oči".

Ti samo prizivaš "bošnjačku politiku" jer je to zgodno opravdanje za sva sranja koja je hrvatska politika činila i čini. Samo dio propagandne matrice HDZ-a koju si ti preuzeo i pokušavaš je ovdje nametnuti. Po svakom tvom kriterijumu "bošnjačke politike" koju si ikada naveo, SDA nije dio te politike.

Ta sintagma je samo pokušaj obračuna s građanskom opcijom. Naivno, providno i, iskreno, dozlaboga dosadno.
Novak20 wrote:Ako pričamo o politici, onda postoje istomišljenici, neistomišljenici i interesi koji mogu i trebaju povezivati stvari u logičnu funkcionalnost. Ja, za razliku od tebe i ostalih nezrelih ljudi ne kmečim po forumu o žrtvama rata 90.-ih. Suosjećam u sebi i u tišini ali ne pristajem biti talac političke manipulacije oduzimanja budućnosti zarad stradalnika posljednjeg od niza ratova na ovim prostorima. Čuj, da ja pitam Hrvate kako im je bilo....
Oho, došli smo do kmečanja za žrtvama :-) Toliko o tvojoj dubokoj unutrašnjoj suosjećajnosti.

Realno, ova tvoja tema, koju ti jedini i održavaš, je kmečanje do neba. Drago mi je da si otvorio ove nove forme diskursa i da legitimiziraš takvo izražavanje i opisivanje. A ti nastavi da kmečiš, slobodno. Samo nemoj da kmečiš i kad popiješ koju verbalnu ćušku. Tako se tradicionalno vaspitavaju razmažena, privilegovana i kmečava djeca ;-)
Novak20 wrote:Za ovako patetične i osjećajane poput tebe osnovao bih poseban TV kanal 24/7 gdje bi se samo pričalo o ratu, užasima, tragedijama pa tko ne može i ne želi da zaboravi, neka izvoli dok ne doživi katarzu.
Geopolitika je posebna priča i zaslužuje posebnu temu ili poduži odgovor za koji trenutno nemam vremena niti interesa. Ne u smislu prošlosti nego sadašnjosti i budućnosti.
Nastavljaš s licemjerjem i duplim standardima. U jednom trenutku ti odgovara ona "šta je 14 godina u našoj politici", ali ona iza, 15-ta godina - eh, o tome nećemo :lol: Možemo o Petritschevim amandmanima, ali nećemo o hrvatskoj samoupravi, etc, etc.

U pitanju je kontinuitet hrvatske politike na ovim prostorima još od Cvetković-Mačeka, preko Milošević-Tuđmana, Karadžić-Bobana, sve do, danas, Dodik-Čovića. Zato se može govoriti o hrvatskoj i srpskoj politici u BiH, ali (još) ne i o bošnjačkoj.

Inače mi je super kako si ti davno katarzu proživio kad su u pitanju srpski zločini nad Hrvatima i ponašanje RS-a prema Hrvatima nakon rata (jer te se, naravno, nimalo i ne dotiču), dok, s druge strane, nikako da tu katarzu proživiš kad su u pitanju Bošnjaci i Armija RBiH.

Dupli standardi su čudo :thumbup:
Novak20 wrote:Ako ne možeš pisati o bošnjačkoj politici prema Hrvatima onda nemoj ni o hrvatskoj politici prema S/H/B. Pogotovo nemoj ništa garantirati što bi bilo kad bi bilo.
Temu nisam postavio radi stalnog prčkanja po "što bi bilo" prošlosti nego da vidim da li glava forumaša može smisliti ili prihvatiti ideju da BiH Hrvati ne moraju brinuti oko izbora svojih političkih predstavnika.
Tačno ću se nasekirati ako mi ti kažeš da ne pišem o nečemu jer to tebi ne odgovara :roll:

Temu si postavio, budi barem malo iskren, da bi Bošnjake okrivio za sve probleme koje danas doživljavaju bh. Hrvati. Inače sigurno ne bi postavljao nebuloze poput nedavno one Ljubićeve da Bošnjaci migrantsku krizu prebacuju na Hrvate jer se osniva kamp na Vučjaku, hrvatskom naselju :lol: Je li ta "informacija" možda imala ikakve veze s političkim predstavnicima bh. Hrvata? Jašta je :roll:
Novak20 wrote: Hrvati izgleda svojim političkim postojanjem u miru sami sebi stvaraju neprijatelje do te mjere da su pojedini u stanju halaliti rat, genocid, RS i tko zna što još Srbima i srpskoj politici. Aferim.

Slobodno se, što se mene tiče, ujedinite protiv Hrvata ako će vam u takvoj političkoj realnosti biti bolje. A hrvatska politika valjda izvuče kakvu pouku iz svega toga.
Ne razumijem. Zar iz tvojih postova inače prosto ne kaplje motivacija da se zaboravi rat i ratne žrtve, zar nisi već nekoliko puta rekao da te boli briga za srpske zločine nad Hrvatima u RS-u? Zašto bi bio problem da i Bošnjaci počnu da se ponašaju jednako licemjerno?

Šta fali da Bošnjaci i Srbi dožive historijsko pomirenje? Sve što bi za to bilo potrebno je da se Bošnjaci odreknu RS-a - znači, samo da urade ono što je hrvatska politika već uradila prije 27 godina. Možda i da se, kao što to Vuk Bačanović zagovara, ujedine Srbija i BiH, obzirom da niti jedna zemlja neće ući u EU. Ha ja. Niti idemo u EU, niti ćemo u NATO. Čović je već rekao da "evropski put može i da čeka", HDZ-u nije stalo ni do NATO-a, ni do Vijeća Evrope i sličnih budalaština.

Mogu se i Bošnjaci okrenuti Rusiji i koaliciji Putin-Erdogan.

Svašta se nešto može desiti. Nigdje nije zapisano da Bošnjaci moraju dovijeka biti good guys, jedini zastupnici multikulturalnosti, pluralizma i građanskih opcija u BiH. Mogu i Bošnjaci polagano skliznuti u fašizam, kao što su to odavno uradile srpska i hrvatska politika u BiH.
Novak20 wrote:Fakat se iza tvoje potrebe da pišeš o meni krije mahalski mentalitet, kompleksaš i luzer u životu. Znam to iz životnog iskustva, a osobno nemam potrebu pisati o liku niti jednog forumaša osim ako mi ne dosadi ovakvim ad hominem provociranjem.
Zanimljivo. Post prije mi zamjeraš kad ubacim osobna iskustva, ali se osjećaš potpuno slobodnim da se upustiš u ad hominem napad o mojoj ličnosti na osnovu tvog "životnog iskustva" :thumbup: Imam i ja "životna iskustva" o osobama koje zaključuju o drugim forumašima na osnovu svojih "životnih iskustava", ali ne bih o tome. Muhe zuje, šta će drugo raditi?
Novak20 wrote:Ovu zadnju rečenicu ili parolu cijenim ali više bih cijenio da znaš kako napraviti to o čemu pričaš. Eto u Kantonu Sarajevo je prilika za ravnopravne i normalne pa ćemo vidjeti kako to klapa i do kada će trajati.
Naravno da je u Kantonu Sarajevo ta prilika. Neće biti u naprednim područjima poput Gruda i Međugorja.

Novak20 wrote:Što se kockastih dresova tiče ti naravno ovo osuđuješ. I to je sve.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-fojni ... /140620011
https://sportske.jutarnji.hr/sportmix/s ... a/8283653/
Osuđujem? Zašto bih to osudio?

Ne, ja zamjeram ljudima što nisu pozvali policiju i požalili se da osobe u kockastim dresovima remete javni red i mir i raspiruju nacionalnu mržnju. Zamjeram im što ih nisu sve pohapsili i krivično gonili.

Zamjeram im što nisu postupili u dlaku jednako kao što postupaju u RS-u, strateškom savezniku hrvatske politike u BiH. Određene politike poštuju samo silu 8-) Uostalom, nakon par hapšenja, možda bi i hrvatska politika počela da slinavi prema Bošnjacima kao što danas slinave prema Dodiku. Balkanci su to, na kraju.

Bilježim se s štovanjem i čekam nastavak UZP-ovskog kmečanja s velikim zadovoljstvom :bih:
horkesh

#5004 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

¤ jelena ¤ wrote:ta kae...

nemojte nas tjerati da se i mi vama...

udružimo sa Srbima u stvaranju nove historijske realnosti... :lol: :lol:
Šta ti nije jasno?

Čekaj da ti prevedem, da budem duhovit kao ti, ako je to moguće:

štas to rekla?!?! :-)
NeDirajSirotinju

#5005 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by NeDirajSirotinju »

Neka mi neko objasni kako milion i po Bošnjaka može ugrožavati 4 milione Hrvata i 7 miliona Srba? Kakve su to gluposti i podvale.
Haman2

#5006 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

Primjerniji naslov mogao bi biti, " Hrvatska politika prema Bosnjacima"
Novak20

#5007 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Haman2 wrote:Primjerniji naslov mogao bi biti, " Hrvatska politika prema Bosnjacima"
:thumbup:

Odlična ideja za novu temu.
Haman2

#5008 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

Ne treba nova tema. I na ovoj temi mozemo kazti da Hrvati BiH stalno prave neke probleme. Uvijek jedno pricaju a drugo rade. Nije dzaba receno "cuvaj se hrvatskog fitmiluka- podmuklosti i srpskog asiluka-razbacivanja snago ali samo kad su jaci. Srbi bar otvoreno pricaju o onome sto rade sto nije slucaj sa Hrvatima.
Novak20

#5009 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Haman2 wrote:Ne treba nova tema. I na ovoj temi mozemo kazti da Hrvati BiH stalno prave neke probleme. Uvijek jedno pricaju a drugo rade. Nije dzaba receno "cuvaj se hrvatskog fitmiluka- podmuklosti i srpskog asiluka-razbacivanja snago ali samo kad su jaci. Srbi bar otvoreno pricaju o onome sto rade sto nije slucaj sa Hrvatima.
:lol: :lol: :lol:

Tko ti je to rekao ?

Haman si to ti izmislio.
Moenx

#5010 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Moenx »

Novak20 wrote:
Haman2 wrote:Ne treba nova tema. I na ovoj temi mozemo kazti da Hrvati BiH stalno prave neke probleme. Uvijek jedno pricaju a drugo rade. Nije dzaba receno "cuvaj se hrvatskog fitmiluka- podmuklosti i srpskog asiluka-razbacivanja snago ali samo kad su jaci. Srbi bar otvoreno pricaju o onome sto rade sto nije slucaj sa Hrvatima.
:lol: :lol: :lol:

Tko ti je to rekao ?

Haman si to ti izmislio.
Novak 20 jesi ti simpatican sa svojim hrvatskim jezikom ; ono pazis na to da ubacujes hrvatske rijeci a istovremeno citav tvoj stil recenice prica zapravo je u bosanskom fazonu
славянин

#5011 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by славянин »

Koji ti je to sejh prenio :lol: ( zakljucujem da je sejh jer fitniluk asikluk ili sta vec nisu bas rijeci u sirokoj upotrebi osim kod onih kojim cetkaju mozak da postanu “pravi”) :lol:

Inace izreka je koliko ja znam - “Cuvaj se Hrvatske kulture,Bosanske tolerancije i Srpske hrabrosti :D
Terarij+

#5012 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Terarij+ »

славянин wrote:

Inace izreka je koliko ja znam - “Cuvaj se Hrvatske kulture,Bosanske tolerancije i Srpske hrabrosti :D
Dakle čuvaj se Martinovića, Borozana i Huskovića.
Novak20

#5013 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

славянин wrote:
Koji ti je to sejh prenio :lol: ( zakljucujem da je sejh jer fitniluk asikluk ili sta vec nisu bas rijeci u sirokoj upotrebi osim kod onih kojim cetkaju mozak da postanu “pravi”) :lol:

Ma zna on haman sve a nije mu mrsko prosuti malo vlastitog šovinizma na hinjaka.
Hafis

#5014 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Terarij+ wrote:
славянин wrote:

Ja neki dan govorim Ž. Martinoviću:
Borozani su najebali četrdesetih, Huskovići devedesetih, mislim da je sad došao red i na vas Matrinoviće :D
славянин

#5015 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by славянин »

Hafis wrote:
Terarij+ wrote:
славянин wrote:

Ja neki dan govorim Ž. Martinoviću:
Borozani su najebali četrdesetih, Huskovići devedesetih, mislim da je sad došao red i na vas Matrinoviće :D
Martinovic mene samo asocira na pogrebno drustvo na stupu i uvijek mi se stvori slika maratonaca kad vidim kucu onu :lol:
Hafis

#5016 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

славянин wrote:
Hafis wrote:
Terarij+ wrote: Borozani su najebali četrdesetih, Huskovići devedesetih, mislim da je sad došao red i na vas Matrinoviće :D
Martinovic mene samo asocira na pogrebno drustvo na stupu i uvijek mi se stvori slika maratonaca kad vidim kucu onu :lol:
Ma ovo je mostarski lokalizam o tri ''nezgodne'' BSH obitelji.
Terarij+

#5017 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Terarij+ »

Hafis wrote: Ma ovo je mostarski lokalizam o tri ''nezgodne'' BSH obitelji.

Sanjarko

#5018 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Sanjarko »

Ima ova izreka samo nije aktuelna puno medzu narodom, vise je ova druga aktuelnija. Ovo sacuvaj me...
Last edited by Sanjarko on 29/06/2019 19:42, edited 1 time in total.
palermo

#5019 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by palermo »

Terarij+ wrote:
Hafis wrote: Ma ovo je mostarski lokalizam o tri ''nezgodne'' BSH obitelji.

a ima i ona, čuvaj se škutora iz Doca, muslimana iz Stoca, vlaha sa Sokoca i mostarca koje god vjere bio
fortaleza

#5020 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by fortaleza »

pemanapemani wrote:
geralt wrote:
pemanapemani wrote: Ti pričaš o stradanju Hrvata u manjem entitetu kao o nečemu što se desilo prije nekoliko stoljeća. Opstrukcija povratka, maltretiranja, zločini..., sve je to za tebe daleko prošlo svršeno vrijeme.
Hrvati se nisu vratili u bosansku Posavinu gdje su imali mogućnost rada i školovanja u Hrvatskoj (živiš u Bosanskom Brodu, a radiš i školuješ se u Slavonskom Brodu), toliko su ti srpsko hrvatski odnosi danas relaksirani. :-)

Ti možeš sasvim normalno živjeti u većinski bošnjačkoj sredini negdje u srednjoj Bosni (napisao si da si iz tog područja), a tvoj sunarodnjak u Derventi mora moliti Boga da ga neko ne zatuče letvom, jer nosi majicu sa logom Karlovačkog piva.

Ali, eto, Bošnjaci majoriziraju, a sa Srbima je sve riješeno i više ne postoje razlozi za tenzije. :-)

Izvini, stvarno ne želim vrijeđati, znam i da bošnjačko maslo nije za ramazana, ali ovo tvoje pisanje je ono iskonsko bezobrazno licemjerje.
Slazem se, statistika povratka Hrvata u RS je stvarno sramotna.

Bosanski Brod: 13 949 (1991.), 3287 (2013.)
Derventa: 21 952 (1991.), 3348 (2013.)
Banjaluka: 29 026 (1991.), 5104 (2013.)
Modrica: 9805 (1991.), 1674 (2013.)
Bosanski Samac: 14 731 (1991.), 2426 (2013.)

Ali, hajmo na isti nacin pogledati jos nekoliko opstina u BiH.

Kakanj: 16 556 (1991.), 2977 (2013.)
Konjic: 11 513 (1991.), 1553 (2013.)
Bugojno: 16 031 (1991.), 5767 (2013.)
Zenica: 22 510 (1991.), 8279 (2013.)
Vares: 9016 (1991.), 2820 (2013.)
Donji Vakuf: 682 (1991.), 58 (2013.)
Maglaj: 8365 (1991.), 2041 (2013.)
Ilidza: 6934 (1991.), 1600 (2013.)
Tesanj: 8929 (1991.), 1462 (2013.)
Ilijas: 1736 (1991.), 382 (2013.)

Meni gornji i donji brojevi izgledaju dosta slicno, ne znam za tebe.
Sve super, općine koje si naveo zaista imaju sličnu statistiku.
Naravno, namjerno si "zaboravio" navesti općine u FBiH u kojima je postotak povratnika Hrvata veći.

Samo u Tuzli imaš više Hrvata, nego u čitavom manjem entitetu. Prema podatcima Katoličke crkve i u Sarajevu i ZDK, zasebno, imaš više Hrvata nego u manjem entitetu.

Druga stvar, geografija. Iz Bosanskog Šamca, Bosanskog Broda..., možeš piškiti u Hrvatsku, odnosno, ljudi imaju tu neku psihološku sigurnost blizine svog naroda, dok se povratnik u Fojnicu mora strpiti tri sata da urinira u Lijepoj našoj, a opet, više Hrvata u Fojnici među zlim mudžahedinskim Bošnjacima, nego u Bosanskom Šamcu među plemenitom kršćanskom braćom Srbima, sa kojima Hrvati već 20 godina nemaju otvorenih pitanja i ne postoje tenzije, kako to lijepo veli naš deklarirani Židov kojeg boli duša za prognanim Hrvatima, @Novak20.
A mozemo to gledati i ovako, u RS-u Hrvati ne bi imali znacajan udio ni utjecaj dok je srednja Bosna, a pogotovo srednobosanski kanton podrucje gdje Hrvata ima vise od trecine ukupnog stanovnistva, u takvom politickom okruzenju, odnosno kantonu pa je i veca zastupljenost u svemu. Sve je relativno, ovisno o ocima promatraca.
pemanapemani

#5021 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by pemanapemani »

fortaleza wrote: A mozemo to gledati i ovako, u RS-u Hrvati ne bi imali znacajan udio ni utjecaj dok je srednja Bosna, a pogotovo srednobosanski kanton podrucje gdje Hrvata ima vise od trecine ukupnog stanovnistva, u takvom politickom okruzenju, odnosno kantonu pa je i veca zastupljenost u svemu. Sve je relativno, ovisno o ocima promatraca.
Pa imali bi da su se vratili, odnosno, da im je omogućeno da se vrate i da su imali podršku od "legitimnih predstavnika".
Posavina je bila sličan slučaj kao srednja Bosna. Ljudi su izbjegli u mjesta koja su relativno blizu Fojnica - Kiseljak/Busovača, Travnik - Novi Travnik, Bosanski Šamac - Sl. Brod/Šamac, Derventa - Županja, Modriča -Orašje/Osijek...

U mjesta u srednjoj Bosni se vratilo 50% Hrvata (negdje malo više, negdje malo manje) - udaljenost R. Hrvatske 250 km.

U mjesta u bosanskoj Posavini se vratilo cca. 1-2% Hrvata. - udaljenost R. Hrvatske od 500 m do 30 km.

Iz ovog se jasno može isčitati kako Hrvati imaju puno veći problem sa Bošnjacima, nego sa Srbima, odnosno, tako tvrde "legitimni predstavnici" hrvatskog naroda. :-)

Kada Hrvata u područjima gdje su Bošnjaci većina bude 1 do 2%, a prosječna starost 65 godina, onda će @Novak20 i slični branitelji politike HDZ vjerovatno pričati kako Hrvati i Bošnjaci više nemaju nikakvih političkih problema, te da ne postoje prepreke za suradnju tzv. hrvatske i bošnjačke politike u BiH, kako to danas tvrdi za tzv. hrvatsku i srpsku politike.

Zaključak, ako želite da vas Hrvati zavole i da HDZ koalira sa vama, svedite broj Hrvata na 1,2% staraca. Tada će vas HDZ proglasiti strateškim partnerom, a svoje virtuelne pse poslati da puku obznane kako više nema otvorenih pitanja između Hrvata i Bošnjaka, isto kako ih danas nema u genocidnom entitetu između Srba i Hrvata.
Hafis

#5022 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

pemanapemani wrote:
U mjesta u srednjoj Bosni se vratilo 50% Hrvata (negdje malo više, negdje malo manje) - udaljenost R. Hrvatske 250 km.
Ma daj. Jebote, jeste namazani :-)
De mi reci jedno mjesto u srednjoj Bosni koje je držala ABiH da se vratilo ''malo više'' od 50% Hrvata?
Hafis

#5023 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Ja se Novaku stvarno divim. Raspravljati s likovima koji se mrtvi hladni igraju s nekakvim postotcima kako im i kad im odgovara, i još skupljati linkove, guglati, dokazivati.

Evo i ja sada jednu patrijotsku, pa ako hoćete vjerujete, a ako nećete, jebe me se ionako:
Najbolji povratak su ostvarili Bošnjaci u Hercegovini...i to ne najbolji, već daleko uvjerljivo najveći povratak u odnosu na sve druge u BiH.
Srednja Bosna? Na prostore pod nekadašnjom kontrolom ABiH nije se vratilo ni 5% nekadašnjeg hrvatskog življa.
BHCluster

#5024 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

U Njemackoj zivi vise Hrvata nego BiH, pitanje se postavlja traze li tamo entitet, konstitutativnost i kanal na hrvatskom jeziku? Izgleda i zato je kriva bosnjacka politika prema BiH Hrvatima. :lol:
Point.

#5025 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Dva kvislinga, jedan iz Hercegovine a drugi iz Kiseljaka i dalje štancaju HDZ propagandu vidim.
Post Reply