Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drndalo

#5001 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

Pravi si Drug i Komunista..! Tako treba! :thumbup:
almir90

#5002 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Ci-Nick wrote:
drastic wrote: http://youtu.be/XpvmRJZDfoE
Mrzim da ti ovo kazem ali ovo ima samo dva izlaza
Prvi je totalni kolaps a drugi je da se situacija polaGano vrati na pocetak. Jer treci je nemoguc a to je konstantan priliv Novih uloga
Glavni argument kojim se bore protiv kriptoskeptika je, "Ne razumiješ ti to".
Nikad niko nije objasnio koju korist ima vlasnik kriptovalute. Ako nema ni kamate ni provizije ni dividende,.. gdje je korist.
Naravno ne treba zaboraviti da vrijednost drže špekulacija i promet. Npr. u januaru je prometovano 141 milijarda $ u BTC-u uz prosjek od 12.000 $ dođemo do činjenice da je 85% svih BTC promjenilo vlasnika. Dakle tom dinamikom u 2018. godini bi svaki BTC mjenjao vlasnika 10 puta. Uz prosječne troškove mjenjačnica i berzi od samo 1% stignemo do podatka da vlasnicima BTC-a u godini dana iscuri 10% vrijednosti koju mogu nadoknaditi samo novim pumpanjem jer kao što već rekoh,.. vlasnik nema i nikad neće imati prinos od kriptovalute.
Ako ima kakvih dionica mjenjačnica i berzi kriptovaluta evo i ja bi rizikovao i uložio. :roll:
Imaš nešto u pozadini, kriptovalute su pokrenule neke grane; pa tako imamo veliki razvoj hardwerskih i softwareskih komponenti, ogroman broj ljudi je zaposlen u toj grani, i zarađuju se ogromni novci, od proizvodnje računara, majnera, software-a itd. Dakle, sve je to ono što je povuklo jedan dio ekonomije u plus. Da ne govorimo koliko su proizvođači električne energije profitirali od ovoga. Dosta se govori i obnovljivim izvorima energije, kako da se dođe do jeftinije struje za majning. I o koncu, same države profitiraju od toga. Posmatrate to samo kao da je kreirano nešto iz ničega, i da se samo trguje na berzi sa kriptovalutama, i nema ništa iza toga.

Kada staviš na stranu trgovanje na berzi, mnogo toga je pozitivno izašlo iz ovoga, i mnogi ljudi su pronašli zaposlenje u ovom svijetu, u gore već nabrojanim granama. Ja neću ulaziti u špekulacije na berzi, i cijenama kriptovaluta, takve manipulacije su neizbježne; trguješ dionicama, i valjda i sam znaš da ima dosta dionica koje imaju nerealnu vrijednost, ali se dosta trguje sa njima, i špekulatni imaju kapital da nabiju cijenu dionice.

Da ne govorimo o mnogim firmama koje ne isplaćuju dividendu, već se možeš osloniti da će firma rasti u narednom periodu i da ćeš profitirati od njenog rasta (ali to ne znači da će se rast i desiti).
Ci-Nick

#5003 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

Da, ali sve to navedeno samo potvrđuje ono što sam rekao,... i emitenti, i berze, i mjenjačnice, i objavljivači članaka i reklama, i proizvođači hardwara, i rudari, i proizvođači el. energije,.. svi će se namiriti i profitirati od kriptovluta prije nego se to desi sa vlasnicima kriptovaluta.
Dakle prvi investiraju ( poslije emitenata), najviše rizikuju a naplatit će se zadnji ako to uopšte i bude moguće.
Neka, hvala ne bih,..
almir90

#5004 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Ci-Nick wrote:Da, ali sve to navedeno samo potvrđuje ono što sam rekao,... i emitenti, i berze, i mjenjačnice, i objavljivači članaka i reklama, i proizvođači hardwara, i rudari, i proizvođači el. energije,.. svi će se namiriti i profitirati od kriptovluta prije nego se to desi sa vlasnicima kriptovaluta.
Dakle prvi investiraju ( poslije emitenata), najviše rizikuju a naplatit će se zadnji ako to uopšte i bude moguće.
Neka, hvala ne bih,..
Isto se dešava i onima koji investiraju u dionice, statistika kaže da samo 5% ulagača u dionice ostvari profit, ostalih 95% izgubi. To je taj neizbježan rizik onima koji samo žele trgovanjem na berzi da zarade.

Edit:

I svima njima gore koje si nabrojao je u cilju da ovo ne propadne sve tako olako i brzo, jer sami sebi izbijaju novac iz džepova, države isto tako profitiraju od svega ovoga, iako se to predstavlja da nije tako; ali kada se sagleda šira slika, itekako je istina.
Last edited by almir90 on 04/02/2018 10:56, edited 1 time in total.
Muhamed Đakmić

#5005 Re: Bitcoins

Post by Muhamed Đakmić »

Nemoj sad Bitcoin pretvarati u dionicu, bitcoin nije dionica.
almir90

#5006 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Muhamed Đakmić wrote:Nemoj sad Bitcoin pretvarati u dionicu, bitcoin nije dionica.
A zašto ne bi posmatrao kao dionicu? Ako iza Bitcoina staje proizvođači hardwerskih i softwareskih komponenti, koji zapošljavaju ogroman broj kadra; ako staje proizvođači električne energije; i iza svih njih staji država - kako da se ne posmatra iz drugog ugla?

Rekao sam, makni na stranu trgovanje na berzi, i špekulacije sa cijenama istog. I meni je trenutna cijena preskupa, ali tržište tako diktira, ne ja. Već, evo tu smo da diskutujemo, vi tvrdite da nema ništa u pozadini, ja evo navodim samo neke primjere da ipak ima.
HowForWhom

#5007 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

emir506 wrote:poklanjam 3 x 0.1 BTC
sve što trebate uraditi je uplatiti 20 € na moj paypal "zumro.kahvedžić@planinsko-drustvo-međed.org" za pokrivanje troškova tranasakcije.
sve je legalno, ja sam inače vjernik, zato nemate razloga za brigu.
Hajmo se mi naci uzivo i napravimo tu transakciju + ja kafu placam.
I ja sam vjernik - vjerujem u Boga.
Ci-Nick

#5008 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

almir90 wrote:
Muhamed Đakmić wrote:Nemoj sad Bitcoin pretvarati u dionicu, bitcoin nije dionica.
A zašto ne bi posmatrao kao dionicu? Ako iza Bitcoina staje proizvođači hardwerskih i softwareskih komponenti, koji zapošljavaju ogroman broj kadra; ako staje proizvođači električne energije; i iza svih njih staji država - kako da se ne posmatra iz drugog ugla?

Rekao sam, makni na stranu trgovanje na berzi, i špekulacije sa cijenama istog. I meni je trenutna cijena preskupa, ali tržište tako diktira, ne ja. Već, evo tu smo da diskutujemo, vi tvrdite da nema ništa u pozadini, ja evo navodim samo neke primjere da ipak ima.
Iza zlata stoje ozbiljne firme, rudnici, topionice,.. ali zlato nije niti će kad biti dionica.
Zaradu ostvaruješ samo ako prodaš skuplje nego što si kupio a samo posjedovanje i dugogodišnje držanje ne donosi nikakav prinos.
HowForWhom

#5009 Re: Bitcoins

Post by HowForWhom »

Necete nikad ubjediti jedni druge u svoja misljenja.
almir90

#5010 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Ci-Nick wrote: Iza zlata stoje ozbiljne firme, rudnici, topionice,.. ali zlato nije niti će kad biti dionica.
Zaradu ostvaruješ samo ako prodaš skuplje nego što si kupio a samo posjedovanje i dugogodišnje držanje ne donosi nikakav prinos.
Znaš i sam da se sa zlatom trguje više nego što ga ima u opticaju, i da se zapravo trguje sa zlatnim zapisima, što je samo jedan običan papir.
Luxor-Concorde

#5011 Re: Bitcoins

Post by Luxor-Concorde »

Image
Ci-Nick

#5012 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

zanimljivo bi bilo da si naveo i promete u vrijeme pada.
Nije isto da li je pad bio na dnevnom prometu od par stotina hiljada dolara ili je pad na dnevnom prometu od par milijardi dolara.
512MB

#5013 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

drastic wrote:
drastic wrote:
Dozer wrote:Nikad u zivotu..
http://youtu.be/XpvmRJZDfoE
Mrzim da ti ovo kazem ali ovo ima samo dva izlaza
Prvi je totalni kolaps a drugi je da se situacija polaGano vrati na pocetak. Jer treci je nemoguc a to je konstantan priliv Novih uloga
Samo da dodam da nisam za izlazak ali ni hold pogotovo za novl uloge lako je hold kad kupis 300 puta ispod trenutne cijene
Treba kupovati na ovim padoviMA kojih ce jos biti drzati dok ne skoci malo a onda pretvoriti u fiat I cekatiNovi pad
I na to sve uredno porez platit ;)
512MB

#5014 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

almir90 wrote:

Vidi bitcoin kao digitalno zlato, stim da si sa bitcoinom fleksibilniji i sigurniji protiv kradje.
almir90

#5015 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

Zlato je propalo onog trena kada je se počelo trgovati sa zlatnim zapisima, koji ne vrijede ništa. U slučaju da se pođe Bitcoina pojavljivati više od previđenih 21,000,000, ja ću biti prvi koji će napustiti, jer to znači kraj. Ako ćemo da posmatrati iz ugla da predstavlja commodity kao zlato.
joe_black

#5016 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

512MB wrote:
almir90 wrote:

Vidi bitcoin kao digitalno zlato, stim da si sa bitcoinom fleksibilniji i sigurniji protiv kradje.

Mislis posmatraj bitcoin i criptovalute kao havu, jer niko nije ni zainteresovan za kradju have:)
Kakvo digitalno zlato:)
joe_black

#5017 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

almir90 wrote:Zlato je propalo onog trena kada je se počelo trgovati sa zlatnim zapisima, koji ne vrijede ništa. U slučaju da se pođe Bitcoina pojavljivati više od previđenih 21,000,000, ja ću biti prvi koji će napustiti, jer to znači kraj. Ako ćemo da posmatrati iz ugla da predstavlja commodity kao zlato.
Sine, zlato (fizicko) nije propalo niti ce ikad propast.
Bitcoin kriptovalute? u cemu je izrazena vrijednost istih. U dolaru i valutama bez pokrica...
Muhamed Đakmić

#5018 Re: Bitcoins

Post by Muhamed Đakmić »

almir90 wrote:

Zna se šta je dionica. Meni je i dalje nejasno kako mislite da kriptovaluta istovremeno može biti i dionica i valuta i sredstvo koje čuva vrijednost poput zlata.

Ne može ništa ispunjavati sve te uslove.
joe_black

#5019 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

Muhamed Đakmić wrote:
almir90 wrote:

Zna se šta je dionica. Meni je i dalje nejasno kako mislite da kriptovaluta istovremeno može biti i dionica i valuta i sredstvo koje čuva vrijednost poput zlata.

Ne može ništa ispunjavati sve te uslove.
Sta ti ima biti nejasno, kriptovaluta moze biti sve ali samo u glavama onih koji bi na 100KM ulozenih da zarade 1mil, drugim rijecima onih koji bi para guzovace, bez rada.
Dozer

#5020 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Ja.sam na toj "havi" bio prilicno.dobar u odnosu na ulozeno... Nekih 300%... I to u vrlo opipljivom kesu. I znam da cu za mjesec-dva opet isto tako, ako ne ivise :D

Lijep je ovaj prikaz o BTC gore. Cak su i ulaganja potpuno nebitna. Jer, ako se pogleda to kretanje, ili padovi koji su maliciozno prikazani, svakome je jasno da je tim padovima prethodio veliki rast.
A onda, cak i nakon tih padova, nikada se nije desio toliki pad da vrijednost padne ispod one koja je prethodila rastu :D
joe_black

#5021 Re: Bitcoins

Post by joe_black »

Dozer wrote:Ja.sam na toj "havi" bio prilicno.dobar u odnosu na ulozeno... Nekih 300%... I to u vrlo opipljivom kesu. I znam da cu za mjesec-dva opet isto tako, ako ne ivise :D

Lijep je ovaj prikaz o BTC gore. Cak su i ulaganja potpuno nebitna. Jer, ako se pogleda to kretanje, ili padovi koji su maliciozno prikazani, svakome je jasno da je tim padovima prethodio veliki rast.
A onda, cak i nakon tih padova, nikada se nije desio toliki pad da vrijednost padne ispod one koja je prethodila rastu :D

Ako si se uspio rijesit te have, kada je dosla na 20K, kapu skidam.
almir90

#5022 Re: Bitcoins

Post by almir90 »

joe_black wrote:
Sine, zlato (fizicko) nije propalo niti ce ikad propast.
Bitcoin kriptovalute? u cemu je izrazena vrijednost istih. U dolaru i valutama bez pokrica...
Inače zlato je jako dobra investicija - https://goldprice.org/gold-price-chart.html uzmi kretanje zadnih 10-15 godina. Čestitke onima koji su ga kupili 2011, do sada su zaradili koliko?
Last edited by almir90 on 04/02/2018 14:38, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#5023 Re: Bitcoins

Post by MarlboroGold »

Zato je najbolje prelaziti na Ethereum, jer je najstabilniji, a kojeg treba posmatrati kao "naftu". Smatram da će on preći bitcoin i samo je pitanje vremena.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5024 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:Ja.sam na toj "havi" bio prilicno.dobar u odnosu na ulozeno... Nekih 300%... I to u vrlo opipljivom kesu. I znam da cu za mjesec-dva opet isto tako, ako ne ivise :D

Učesnike priče na ovoj temi možeš podijeliti:
- na one koji su u ovome i koji su prošli sve od kupovine, trgovine kriptovalutama i na kraju naplate istih u nekoj od monetarnih valuta
- na one koji nisu ni primirisali ovom, ali imaju negativan start, to je balon i pući će kad tad, samo lud čovjek petlja sa ovim

I ok, mogu razumjeti da je neko protiv kripto, da mu se to ne sviđa, ali ne mogu razumjeti nešto drugo....ja uspješno prošao sve od gore navedenog i sad mene neko, ko nije ništa od toga prošao, ubjeđuje da je drugačije :-)

Problem je i potcjenjivačkog pogleda, ali s obje strane.
Kripto učesnici se smiju oportunistima zbog nezanja (što se može temeljiti na ovom praktičnom dijelu), a sve kao uzročno-posljedična veza potcjenjivačkog pogleda oportunista.

Šta god i kako god objasniš, nije dovoljno. Eeee, al magla....jebo ga više i magla, nije magla milijarde dolara koje su u ovome!
Al dobro, vidio sam da nema svrhe, pa sam i odustao od bilo kakvog pokušaja konverzacije na ovu temu.

Jeste, sve je ovo mušanova karina, ne ulaži, pusti mene da se igram...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5025 Re: Bitcoins

Post by Velkoski »

a ne znam što vam je teško priznati da je ovo obična kladionica? mislim, niko vas ne napada direktno, samo ljudi obično tvrde da je sve čista sreća.

uostalom, "valuta" koja ujutro "košta" 2.000, navečer 7.000 i tako u krug. stabilno i jako bitno za običan narod, nema šta :mrgreen:

i ja bih kock'o na ovome da mi ovako na prvu nije mrsko obavljati ovakav vid transakcija, a mislim i da sam zakasnio :mrgreen:
Post Reply