Uozbilji se...Ali Kemal wrote:To apsolutno nije tacno.prog321 wrote:Poklonjeni kredit = kredit koji ne trebas vratiti jer si fukara![]()
![]()
Molim dokaz za tvrdnju da je Amerika poklonila Jugoslaviji 3 i po milijarde ondasnjih dolara
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- nosara
#5001 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
prog321
#5002 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ali Kemal wrote:To apsolutno nije tacno.prog321 wrote:Poklonjeni kredit = kredit koji ne trebas vratiti jer si fukara![]()
![]()
Molim dokaz za tvrdnju da je Amerika poklonila Jugoslaviji 3 i po milijarde ondasnjih dolara
Bio je ovdje tekst iz hrvatskog clanka.
Ako bas moram otici cu ga potraziti. Mada bih volio da mi vjerujes na rijec.
Drugovi se nisu razumili u ekonomiju. Meni je zao Juge. Volio bih da je uspjela.
- Ommadawn
#5003 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Laž nije nego činjenica. Tužna činjenica. Kao što rekoh, ti biraš da li hoćeš da vjeruješ ili ne. Ja nažalost nemam račune niti kupoprodajni ugovor da ti pokažem. A daleko je '88-a i '89-a. Eto reci mi ako se sjećaš onih čekova bez pokrića, odeš u banku u primjerice Trnovo (kao što su moji uradili jednom) i unovče ček od recimo 10 miliona dinara. Tu sumu nemaju na svom računu no ček putuje pravo dugo dok se ne odbije sa računa. Kad se odbije sa računa, vrijedan je možda tek polovinu ili čak četvrtinu od prvobitne sume. Oni u plusu ali banka u debelom minusu. Sjećam se da mi je tad stari kupio stereo-uređaj i to u Free Shopu u BL, preko nekog arapskog studenta što ga je sreo na ulici.
- muha_sa
#5004 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ovo je istina.Ommadawn wrote:Laž nije nego činjenica. Tužna činjenica. Kao što rekoh, ti biraš da li hoćeš da vjeruješ ili ne. Ja nažalost nemam račune niti kupoprodajni ugovor da ti pokažem. A daleko je '88-a i '89-a. Eto reci mi ako se sjećaš onih čekova bez pokrića, odeš u banku u primjerice Trnovo (kao što su moji uradili jednom) i unovče ček od recimo 10 miliona dinara. Tu sumu nemaju na svom računu no ček putuje pravo dugo dok se ne odbije sa računa. Kad se odbije sa računa, vrijedan je možda tek polovinu ili čak četvrtinu od prvobitne sume. Oni u plusu ali banka u debelom minusu. Sjećam se da mi je tad stari kupio stereo-uređaj i to u Free Shopu u BL, preko nekog arapskog studenta što ga je sreo na ulici.
dignem kredit---prva rata glavobolja
-
kazokazo
#5005 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To ti je odgovor. Dinari su stampani i troseni u okviru jednog izolovanog sistema koji je davao privid blagostanja. Cim se preslo na realnu trzisnu ekonomiju taj sitem je propao.Ali Kemal wrote:Da bi to razumio, prvo moras da shvatis da su se plate primale u dinarima, a da su isto tako cijene bile u dinarima, tako da svodjenje analize standarda na vrijednost plata u markama nije moguce i ne daje tacnu sliku.kazokazo wrote:400 KM vrijedilo vise neko sad ... Koliko vise ? 500 KM, 600 KM ? Sto je onda prosjecna plata u njemakoj bila 4-5 puta veca ?
Npr televizor je bio hiljadu maraka, recimo dvije plate, sto je jako mnogo, u Njemackoj, kao ekonomski najjacoj drzavi u Evropi, je bilo pola plate za poredjenje, i da zavrsimo vise sa tim, Njemacka jeste bila i bice jaca ekonomski drzava i od SFRJ i od BiH, Slovenije, Makedonije itdjeboga patak nije to tema, niti to iko spori, ali u isto vrijeme mnoge druge stvari su bile jeftinije nego u Njemackoj, tako da se odvijao jedan normalan zivot.
Plate su takodje bile manje jer je radilo vise ljudi nego sto je bilo potrebno, takav je bio sistem, gdje bilo vise vazno da vise ljudi bude zaposleno i tako da se dijelio taj kolac od plata na vise dijelova, te su i plate zato bile manje, sa druge strane naravno da je bilo manje stresa i laksi zivot.
Medjutim ne treba ni zaboraviti da je pocelo i to da se lagano mijenja, te spominju tehnoloski viskovi, odkupljivanje godina za ranije penzionisanje i slicno, tj postojao je neki program i namjera da se i to rijesi na neki ljudski nacin.
Ko je onda asfaltirao sve te puteve do skoro svake vukojebine u zemlji gdje asfalta gotovo da nije bilo.kazokazo wrote:U to doba nisu trebali autoputevi ? Sto su ostale zemlje imale auto puteve ? Ili recimo sto je pocet sarajevski auto put kroz ciglane pa zaustavljen.. zbog blagostanja i prosperiteta?
Evo ko sada vlada:kazokazo wrote:Posmatrajuci nekadsnji kontekst i tako to ... jedina drzava sa dozivotnim predsjednikom je bila Jugoslavija i mozda SSSR dok je Staljnin bio ziv...
To je po tebi opravdano ? Da imas jednog predsjednika dok je ziv ?
Ja koliko znam Bakir je dobio ove zbore iduce vjerovatno nece i tu se naslijedstvo zavrsava..![]()
Zato sto je to bila samostalna drzava koja je mogla da radi sta hoce, pa i da ako treba stampa parekazokazo wrote:Kako to da smo u takvom blagostanju imali toliku inflaciju ?![]()
Kad je to dosadilo uveo se konvertibilni dinar
Dugo je trebalo da im dosadi stampanje para jedno 50 godina a konvertibilni dinar je uspio da se odrzi koliko mozda godine dana ?
- Ali Kemal
#5006 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sve tacno za cekove, ali da je nov Pežo za godinu dana postao kila mesa, to jednostavno nije tacno.Ommadawn wrote:Laž nije nego činjenica. Tužna činjenica. Kao što rekoh, ti biraš da li hoćeš da vjeruješ ili ne. Ja nažalost nemam račune niti kupoprodajni ugovor da ti pokažem. A daleko je '88-a i '89-a. Eto reci mi ako se sjećaš onih čekova bez pokrića, odeš u banku u primjerice Trnovo (kao što su moji uradili jednom) i unovče ček od recimo 10 miliona dinara. Tu sumu nemaju na svom računu no ček putuje pravo dugo dok se ne odbije sa računa. Kad se odbije sa računa, vrijedan je možda tek polovinu ili čak četvrtinu od prvobitne sume. Oni u plusu ali banka u debelom minusu. Sjećam se da mi je tad stari kupio stereo-uređaj i to u Free Shopu u BL, preko nekog arapskog studenta što ga je sreo na ulici.
Drugo, gdje je to kupljen Pežo da dinare 1988?
Ja se sjecam kada je moj stari kupio Reno za devize, ali odes u banku, das devize i onda banka obavi transakciju u dinare i napravi uplatu u IMV Novo Mesto.
Ne sjecam se ko je uvozio tada Pežo?
- Ali Kemal
#5007 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Prvo taj sistem nije nikada ekonomski propao i bio je bolji od postojeceg u svakom slucajukazokazo wrote:To ti je odgovor. Dinari su stampani i troseni u okviru jednog izolovanog sistema koji je davao privid blagostanja. Cim se preslo na realnu trzisnu ekonomiju taj sitem je propao.
Dugo je trebalo da im dosadi stampanje para jedno 50 godina a konvertibilni dinar je uspio da se odrzi koliko mozda godine dana ?
Drugo svaka suverena drzava stampa svoj novac kako hoce
Trece, tema nije da li je SFRJ bila drzava blagostanja, da se poredi sa Njemackom, Svicom, Amerikom, nego da je to bila ozbiljna civilizacija, a ovo što sada živimo je smetljište.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5008 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sa socioloskog aspekta, zanimljivo je posmatrati kalibar ljudi koji su pro i contra na ovim temama 
- bimbokaposzta
#5009 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kad sa svojom rajom razgovaram o dobrim stvarima iz bivše zemlje, čekovi su nam na prvom mjestuOmmadawn wrote:Laž nije nego činjenica. Tužna činjenica. Kao što rekoh, ti biraš da li hoćeš da vjeruješ ili ne. Ja nažalost nemam račune niti kupoprodajni ugovor da ti pokažem. A daleko je '88-a i '89-a. Eto reci mi ako se sjećaš onih čekova bez pokrića, odeš u banku u primjerice Trnovo (kao što su moji uradili jednom) i unovče ček od recimo 10 miliona dinara. Tu sumu nemaju na svom računu no ček putuje pravo dugo dok se ne odbije sa računa. Kad se odbije sa računa, vrijedan je možda tek polovinu ili čak četvrtinu od prvobitne sume. Oni u plusu ali banka u debelom minusu. Sjećam se da mi je tad stari kupio stereo-uređaj i to u Free Shopu u BL, preko nekog arapskog studenta što ga je sreo na ulici.
Sa onim se čekovima i moglo ljetovati po mjesec dana
Odem preko ferija kod drage u sjevernu srpsku pokrajinu, hotel, puni pansion, iće i piće, nikad nisam pitao šta košta.
Ima baja čekove. K'o da je džaba.
Strina radila u UPI Marketima. Kupiš TV u januaru a čekove ti puste u decembru.
Uspio sam kupiti Aleka
- bimbokaposzta
#5010 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
U mojoj ex firmi, raja koja je dizala kredite za kuće, u prvoj godini nisu imali za gaća na guzicu.muha_sa wrote:ovo je istina.Ommadawn wrote:Laž nije nego činjenica. Tužna činjenica. Kao što rekoh, ti biraš da li hoćeš da vjeruješ ili ne. Ja nažalost nemam račune niti kupoprodajni ugovor da ti pokažem. A daleko je '88-a i '89-a. Eto reci mi ako se sjećaš onih čekova bez pokrića, odeš u banku u primjerice Trnovo (kao što su moji uradili jednom) i unovče ček od recimo 10 miliona dinara. Tu sumu nemaju na svom računu no ček putuje pravo dugo dok se ne odbije sa računa. Kad se odbije sa računa, vrijedan je možda tek polovinu ili čak četvrtinu od prvobitne sume. Oni u plusu ali banka u debelom minusu. Sjećam se da mi je tad stari kupio stereo-uređaj i to u Free Shopu u BL, preko nekog arapskog studenta što ga je sreo na ulici.
dignem kredit---prva rata glavobolja![]()
treca jal cetvrta šega, kutija cigara
Kasnije je skuplja bila obrada i papir za platnu listu od rate kredita.
Onakvu inflaciju i hrkljuš u platnom prometu četiri Njemačke (zapadne
-
prog321
#5011 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Realno gledajuci, u kasnim 80im prije Markovica trebalo je oko dvitri godine da vrijednost jednog auta padne na vrijednost nekoliko kila mesa.
To je opet odlika neozbiljne ekonomske strategije i odlika zanzibar drzave.
Godisnja inflacija od preko 200% je nadrealno i nadasve pateticno.
Jugoslavija nije ispunjavala osnovne ekonomske elemente jedne drzave. Zato je propala i prije nego je prvi metak ispaljen.

To je opet odlika neozbiljne ekonomske strategije i odlika zanzibar drzave.
Godisnja inflacija od preko 200% je nadrealno i nadasve pateticno.
Jugoslavija nije ispunjavala osnovne ekonomske elemente jedne drzave. Zato je propala i prije nego je prvi metak ispaljen.

- Ommadawn
#5012 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Drug, gdje sam napisao da je Pežo bio nov??? Napisao sam Pežo 204! Model koji se prestao proizvoditi negdje krajem sedamdesetih. Naš je bio čini mi se '71 ili '72 godište, jedan vlasnik, Splićanin, čini mi se da se Đuro zvao. Vjeruješ li mi sad?Ali Kemal wrote:Sve tacno za cekove, ali da je nov Pežo za godinu dana postao kila mesa, to jednostavno nije tacno.Ommadawn wrote:Laž nije nego činjenica. Tužna činjenica. Kao što rekoh, ti biraš da li hoćeš da vjeruješ ili ne. Ja nažalost nemam račune niti kupoprodajni ugovor da ti pokažem. A daleko je '88-a i '89-a. Eto reci mi ako se sjećaš onih čekova bez pokrića, odeš u banku u primjerice Trnovo (kao što su moji uradili jednom) i unovče ček od recimo 10 miliona dinara. Tu sumu nemaju na svom računu no ček putuje pravo dugo dok se ne odbije sa računa. Kad se odbije sa računa, vrijedan je možda tek polovinu ili čak četvrtinu od prvobitne sume. Oni u plusu ali banka u debelom minusu. Sjećam se da mi je tad stari kupio stereo-uređaj i to u Free Shopu u BL, preko nekog arapskog studenta što ga je sreo na ulici.
Drugo, gdje je to kupljen Pežo da dinare 1988?
Ja se sjecam kada je moj stari kupio Reno za devize, ali odes u banku, das devize i onda banka obavi transakciju u dinare i napravi uplatu u IMV Novo Mesto.
Ne sjecam se ko je uvozio tada Pežo?
-
PM72
#5013 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Marković od USA dobio3.5 milijarde poklonjenog kredita
Čovjek se zaista trudi da svaki dan izvali glupost.Sad je to počeo raditi u serijama...u kasnim 80im prije Markovica trebalo je oko dvitri godine da vrijednost jednog auta padne na vrijednost nekoliko kila mesa.
- Ali Kemal
#5014 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Medjutim cinjenica je da nije propala kako ti objasnjavasprog321 wrote:Jugoslavija nije ispunjavala osnovne ekonomske elemente jedne drzave. Zato je propala i prije nego je prvi metak ispaljen.
Nego ti jos nama ne dokaza da je Amerika poklonila 3 i po milijarde dolara pocetkom devedesetih
Fudo lupeta, ali ti lažeš neprevazidjeno.
Vjerujem da se Đuro zvaoOmmadawn wrote:Drug, gdje sam napisao da je Pežo bio nov??? Napisao sam Pežo 204! Model koji se prestao proizvoditi negdje krajem sedamdesetih. Naš je bio čini mi se '71 ili '72 godište, jedan vlasnik, Splićanin, čini mi se da se Đuro zvao. Vjeruješ li mi sad?
-
detroit-mercy
#5015 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
U pravi si, svi oni koji su dobili dzabalame stanove od drzave kuju je u zvijezde, djeca partijskih potrckala i slicono, a oni sto su radom ostvarivali i prije i sad, njima je manje vise svejedno_BataZiv_0809 wrote:Sa socioloskog aspekta, zanimljivo je posmatrati kalibar ljudi koji su pro i contra na ovim temama
Nemoj mi samo rec da je rijec o raji i papcima
-
detroit-mercy
#5016 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Je li ti ovo ozbiljnonosara wrote:Markovicev program nije sustinski mijenjao sistem... Radnici - samoupravljaci - dionicari... Pa je okrenuo izglede dramaticno... Nije ukinuo socijalizam, niti uveo kapitalizam, a uveo nas je u blagostanje, koje je naruseno politickim pucem, pod pritiskom nadolazecih promjena... Na gore...Mohamad Sissoko wrote: Po hiljaditi put, drugovi i ekonomija ide tesko ako ikako, mozda na guranje pa nek se kotrlja.
Koje blagostanje, privreda je bila na koljenima, masa firmi je trebala da ide pod noz a inflacija se ponovo zahuktavla.
Jebote, ti ko iz najboljih vremena politbiroa.
- nosara
#5017 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
cemerika definitivno zaglupljuje...detroit-mercy wrote: U pravi si, svi oni koji su dobili dzabalame stanove od drzave kuju je u zvijezde, djeca partijskih potrckala i slicono, a oni sto su radom ostvarivali i prije i sad, njima je manje vise svejedno.
Pa ako su tvoji bili trofac, to je tvoja stvar...
Last edited by nosara on 13/10/2015 19:24, edited 1 time in total.
- Ommadawn
#5018 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I da je vrijednost kupljenog auta 1988 recipročna vrijednošću kese fasunge?Ali Kemal wrote: Vjerujem da se Đuro zvao
- NIN
#5019 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
prog321 wrote:
Bio je ovdje tekst iz hrvatskog clanka.
Ako bas moram otici cu ga potraziti.
-
detroit-mercy
#5020 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ako je iko zaglupljen to si ti, posebno ono o drzavi blagostanjanosara wrote:cemerika definitivno zaglupljuje...detroit-mercy wrote: U pravi si, svi oni koji su dobili dzabalame stanove od drzave kuju je u zvijezde, djeca partijskih potrckala i slicono, a oni sto su radom ostvarivali i prije i sad, njima je manje vise svejedno.
Pa ako su tvoji bili trofac, to je tvoja stvar...
- Ommadawn
#5021 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Papci versus raja je li? Hajd' dobro..._BataZiv_0809 wrote:Sa socioloskog aspekta, zanimljivo je posmatrati kalibar ljudi koji su pro i contra na ovim temama
- nosara
#5022 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Reforme Ante Markovic su preporodile zemlju... Na scenu stupaju kleronacisti i detroit i fudo moraju u cemeriku... U najkracem... 
- nosara
#5023 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Radnici vs palamudani...Ommadawn wrote:Papci versus raja je li? Hajd' dobro..._BataZiv_0809 wrote:Sa socioloskog aspekta, zanimljivo je posmatrati kalibar ljudi koji su pro i contra na ovim temama
- Ommadawn
#5024 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I moja mama je dobila stan nakon 20 godina rada. Ja znam da bih dobio kurac i da bi mi bilo seliti, eventualno u inostranstvo, trbuhom za kruhom.detroit-mercy wrote: U pravi si, svi oni koji su dobili dzabalame stanove od drzave kuju je u zvijezde, djeca partijskih potrckala i slicono, a oni sto su radom ostvarivali i prije i sad, njima je manje vise svejedno.
Nemoj mi samo rec da je rijec o raji i papcima
-
prog321
#5025 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja nikada ne lazem. Koliko puta moram ponoviti da sve moje tvrdnje mogu dokazati? Jednostavno sam mislio da ste do sad naucili.Ali Kemal wrote: Medjutim cinjenica je da nije propala kako ti objasnjavas
Nego ti jos nama ne dokaza da je Amerika poklonila 3 i po milijarde dolara pocetkom devedesetih![]()
Fudo lupeta, ali ti lažeš neprevazidjeno.
D
>> ""Jugoslavija je, dakle, 1991. godinu dočekala s oko 20 milijardi dolara duga. Njen dug se prodavao za 30 centi za dolar, dakle smatrao se nenaplativim. Prethodno joj je Međunarodni monetarni fond umanjio dug za 1.8 milijardi jer zemlja jednostavno nije imala sredstava za vraćanje ni kamata, a kamoli glavnice. Usto je SAD, u očajničkom pokušaju da spriječi rat i raspad države, Markoviću dala besporvratno oko 3,5 milijardi dolara kako bi stabilizirao dinar, no taj novac se istopio u šest mjeseci. ""<<
http://www.dnevno. hr /vijesti/komentari/bolji-zivot-jugoslavija-u-brojkama-121437