A ti si kao vehabija iz Sandžaka dobar poznavalac istog?Towelie wrote: Vidis, ti si dobar primer povrsnog poznavanja Islama. Sve znas po malo, a nista dovoljno.
Zašto je potrebna religija?
- fatamorgana
#5001 Re: Zašto je potrebna religija?
- Towelie
#5002 Re: Zašto je potrebna religija?
Jos jedan dokaz tvoje povrsnosti u bilo cemu je sto ne mozes da smislis bolju doskocicu od vehabija iz Sandzaka. Na ove tvoje izlizane fazone cak nemam zelju da ti odgovorim bilo sta.fatamorgana wrote:A ti si kao vehabija iz Sandžaka dobar poznavalac istog?Towelie wrote: Vidis, ti si dobar primer povrsnog poznavanja Islama. Sve znas po malo, a nista dovoljno.
-
belfy
#5003 Re: Zašto je potrebna religija?
zaista? pa ti si sam tvrdio da zene ce u vece dijelu ici na bogatstvo. samim tim proizilazi da ce onaj bogatiji moci, i imati vise zena. i onda jos kazes, cak i u ovom odgovoru "da se tim novcem uglavnom mogu dobiti zene", a u primjeru iznad kazes da je to "vecinski slucaj". daj ti meni onda reci sta si ti sa ovim zakljucio, da ne bude da ja izvlacim zakljucke.Towelie wrote: Cuj ja poistovetio. Isprati moju diskusiju da prenosnikom o ovome, on je tvrdio da se bogatstvo meri zenama, a ja novcem, i da se tim istim novcem uglavnom mogu dobiti zene. I to je to. Procitaj, nije valjda da nisi razumeo.
dakle, recimo da sam glup i nisam razumio. reci mi iz ovih par tvojih postova da li si ti rekao da:
1. bogatstvo se moze mjeriti zenama
2. bogatstvo se moze mjeriti novcem (jer si ti rekao da ce zene u vecini ici prema istom)
3. bogatstvo se ne moze mjeriti zenama kada je novac u pitanju, jer novac tu ima nikakvog ili manjinskog ucesca
4. dodaj neku svoju teoriju za koju mislis da moze da prodje (samo prethodno procitaj postove jos jednom)
vidis li sada bolje moj prvi post? zasto ti je kao dovoljno inteligentnom trebalo do ovdje. naravno, mozemo i dalje, samo onda cemo ici prema nizim razredima. da li tebi ova diskusija odgovara vise nego od odgovora samo na moj prvi post? cemu?
Last edited by belfy on 25/10/2014 23:36, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#5004 Re: Zašto je potrebna religija?
Pa ti jesi vehabija iz Sandžaka, ili nisi?Towelie wrote:Jos jedan dokaz tvoje povrsnosti u bilo cemu je sto ne mozes da smislis bolju doskocicu od vehabija iz Sandzaka. Na ove tvoje izlizane fazone cak nemam zelju da ti odgovorim bilo sta.fatamorgana wrote:A ti si kao vehabija iz Sandžaka dobar poznavalac istog?Towelie wrote: Vidis, ti si dobar primer povrsnog poznavanja Islama. Sve znas po malo, a nista dovoljno.
- Towelie
#5005 Re: Zašto je potrebna religija?
Ok, izgleda da moram da ti nacrtam.
Je l' sad razumes zasto zene mogu a i ne moraju biti merilo necijeg bogatstva? Zaista nemam nameru dalje da objasnjavam, kristalno je jasno.
Za sada ti dobro ide, manje-vise si procesuirao sta sam pisao.zaista? pa ti si sam tvrdio da zene ce u vece dijelu ici na bogatstvo. samim tim proizilazi da ce onaj bogatiji moci, i imati vise zena. i onda jos kazes, cak i u ovom odgovoru "da se tim novcem uglavnom mogu dobiti zene", a u primjeru iznad kazes da je to "vecinski slucaj"
Moze biti, ali nije pravilo. Videces iz objasnjenja pod 2.dakle, recimo da sam glup i nisam razumio. reci mi iz ovih par tvojih postova da li si ti rekao da:
1. bogatstvo se moze mjeriti zenama
Bogatstvo se meri novcem, da se ne lazemo. Forbsova lista najbogatijih se formira na osnovu kapitala, a ne broja zena. Zene gravitiraju uglavnom ka bogatim i uticajnim ljudima jer ih uzbudjuje moc kod muskarca. I to nije nista novo. Sad se vracamo pod 1, i treba se osvrnuti na primere jako bogatih ljudi (poput spomenutog Bila) koji imaju samo jednu zenu i ako bi se bogatstvo merilo brojem zena, oni bi bili srednji stalez u najboljem slucaju. Sto naravno nije istina. S druge strane ima i ljudi koji su bogati, a vole se imati puno zena pored sebe. (Hju Hefner)2. bogatstvo se moze mjeriti novcem (jer si ti rekao da ce zene u vecini ici prema istom)
Je l' sad razumes zasto zene mogu a i ne moraju biti merilo necijeg bogatstva? Zaista nemam nameru dalje da objasnjavam, kristalno je jasno.
-
prenosnik
#5006 Re: Zašto je potrebna religija?
zar nije neodgovorno ozeniti toliko zena, a nemas ih cime hraniti? i jos imao seksualne ropkinje kojima je muslimanska vojska pobila muzeve.Towelie wrote: Ajdee? Ne jedes dok ne ogladnis. Fascinantno zaista. I Muhammed slicno kao ti, samo s razlikom sto on nije jeo jer cesto nije imao sta da jede.
i kako to sa ulogom uzora, allahu drazi bogat vjernik, a poslanik nije bogat?
zar bas tu situaciju, koja se odnosila na sve zene, nije iskoristio da starijim i ruznijim kaze to sto sam rekao, "ne svidjate mi se, necu vise ispunjavati svoje bracne duznosti prema vama, a vi, ako vam se to ne svidja, mozete razguliti"Towelie wrote:Je si li svestan kakve bljuvotine ovde pises? Da me komenarisem ovo oko seksa, samo cu ti reci da Aisa i Hafsa nisu bile ni stare ni ruzne kad im je ponudio da odu. Eto, cisto da malo razlucis sta su cinjenice, a sta tvoja masta.
-
belfy
#5007 Re: Zašto je potrebna religija?
za sada je samo kristalno jasno da sam ja tebe citao. drago mi je da si to primjetio nakon sto si rekao da sam padobranac.Towelie wrote:Ok, izgleda da moram da ti nacrtam.Za sada ti dobro ide, manje-vise si procesuirao sta sam pisao.zaista? pa ti si sam tvrdio da zene ce u vece dijelu ici na bogatstvo. samim tim proizilazi da ce onaj bogatiji moci, i imati vise zena. i onda jos kazes, cak i u ovom odgovoru "da se tim novcem uglavnom mogu dobiti zene", a u primjeru iznad kazes da je to "vecinski slucaj"Moze biti, ali nije pravilo. Videces iz objasnjenja pod 2.dakle, recimo da sam glup i nisam razumio. reci mi iz ovih par tvojih postova da li si ti rekao da:
1. bogatstvo se moze mjeriti zenamaBogatstvo se meri novcem, da se ne lazemo. Forbsova lista najbogatijih se formira na osnovu kapitala, a ne broja zena. Zene gravitiraju uglavnom ka bogatim i uticajnim ljudima jer ih uzbudjuje moc kod muskarca. I to nije nista novo. Sad se vracamo pod 1, i treba se osvrnuti na primere jako bogatih ljudi (poput spomenutog Bila) koji imaju samo jednu zenu i ako bi se bogatstvo merilo brojem zena, oni bi bili srednji stalez u najboljem slucaju. Sto naravno nije istina. S druge strane ima i ljudi koji su bogati, a vole se imati puno zena pored sebe. (Hju Hefner)2. bogatstvo se moze mjeriti novcem (jer si ti rekao da ce zene u vecini ici prema istom)
nadalje je vrlo jasno da niti jedan od tvojih primjera nije musliman, a jos uvijek sam siguran kako je rasprava pocela. dakle, taj tvoj musliman Gejts i taj musliman Hefner bas i nisu argument tebi, nego upravo suprotno. jel tako?
- Towelie
#5008 Re: Zašto je potrebna religija?
Nije neodgovorno, imale su ponudu da odu, to sto su zene poslanika i majke vernika, je blagodat za njih vise nego za Poslanika, Njemu bi Allah dao druge bolje zene da su ove odlucile da odu.zar nije neodgovorno ozeniti toliko zena, a nemas ih cime hraniti? i jos imao seksualne ropkinje kojima je muslimanska vojska pobila muzeve.
Je l' ti ne citas sve sta ja pisem ili namerno ignorises odredjene delove koji ti se ne svidjaju? Radi se o bogatom verniku koji udeljuje, a ne o bilo kakvom bogatom verniku.i kako to sa ulogom uzora, allahu drazi bogat vjernik, a poslanik nije bogat?
Ni blizu. On im je to rekao zbog sirmoastva u kojem je ziveo i znao je da bi one volele vise dunjaluckih blagodati, pa im je ponudio izlaz.zar bas tu situaciju, koja se odnosila na sve zene, nije iskoristio da starijim i ruznijim kaze to sto sam rekao, "ne svidjate mi se, necu vise ispunjavati svoje bracne duznosti prema vama, a vi, ako vam se to ne svidja, mozete razguliti"
- fatamorgana
#5009 Re: Zašto je potrebna religija?
Towelie, ako nije tajna, zašto si ti postao vehabija a ne normalni vjernik?
- Towelie
#5010 Re: Zašto je potrebna religija?
Nisi ti padobranac, ti si medju vidjenijim forumasima ovde. Onaj tvoj post je bio padobranski, samo zato jer si uleteo u celu tu diskusiju odjednom. U svakom slucaju, primi moje izvinjenje.za sada je samo kristalno jasno da sam ja tebe citao. drago mi je da si to primjetio nakon sto si rekao da sam padobranac.
Uopste nije poenta da li su ti ljudi muslimani, jer ja to nisam ni imao za cilj da pokazem. Samo sam hteo da pokazem da se bogatstvo meri novcem kod svih ljudi, apsolutno je za datu situaciju nebitno jesu li muslimani ili nisu.nadalje je vrlo jasno da niti jedan od tvojih primjera nije musliman, a jos uvijek sam siguran kako je rasprava pocela. dakle, taj tvoj musliman Gejts i taj musliman Hefner bas i nisu argument tebi, nego upravo suprotno. jel tako?
Zato sto daju 300 evra mesecno za bradu i nogavice.Towelie, ako nije tajna, zašto si ti postao vehabija a ne normalni vjernik?
- fatamorgana
#5011 Re: Zašto je potrebna religija?
Towelie wrote: Zato sto daju 300 evra mesecno za bradu i nogavice.
- Towelie
#5012 Re: Zašto je potrebna religija?
Da. Zar nisi znao za to?fatamorgana wrote:Towelie wrote: Zato sto daju 300 evra mesecno za bradu i nogavice.Zar i kod vas?
- fatamorgana
#5013 Re: Zašto je potrebna religija?
Ma ne pratim vijesti iz provincije nešto posebno ...Towelie wrote:Da. Zar nisi znao za to?fatamorgana wrote:Towelie wrote: Zato sto daju 300 evra mesecno za bradu i nogavice.Zar i kod vas?
- MyTao
#5014 Re: Zašto je potrebna religija?
apsidejzi wrote:Pusti se nekih seniorskih vijeca klera, nego deder otvori Buhariju pa nam citiraj. Ako ih ima na stotine daj jedan koji govori o trgovini robovima od strane Muhammeda a.s. inace ce svima postati jasno ono sto sam ja znao na prvu: Ti si trol.MyTao wrote: A sto se tice hadisa, ima ih na stotine... valjda si citao Bukharia... Ali nije da nismo navikli da vjernici brane Muhameda iako blage nemaju o kakvom se monstrumu radi.
A za smajlije
Evo, Bukhari prenio, kao i neki drugi...
Narrated Jabir bin Abdullah: A man decided that a slave of his would be manumitted after his death and later on he was in need of money, so the Prophet took the slave and said, "Who will buy this slave from me?" Nu'aim bin 'Abdullah bought him for such and such price and the Prophet gave him the slave.
— Sahih al-Bukhari, 3:34:351 see also Sahih al-Bukhari, 3:51:598 Sahih al-Bukhari, 8:79:707 Sahih al-Bukhari, 9:85:80 Sahih al-Bukhari, 3:51:588 Sahih al-Bukhari, 3:46:711 Sahih al-Bukhari, 9:89:296
Provjeri ako nevjerujes.
- fatamorgana
#5015 Re: Zašto je potrebna religija?
Nego, ima li kod vas tvoje raje koja je otišla da se bori za hilafet u Siriju?
- fridmann
#5016 Re: Zašto je potrebna religija?
Dali primate i ljude drugih konfesija za 300 € ?Towelie wrote:Da. Zar nisi znao za to?fatamorgana wrote:Towelie wrote: Zato sto daju 300 evra mesecno za bradu i nogavice.Zar i kod vas?
Dali je to mjesecno tih 300 € ili jednokratna uplata ?
- Towelie
#5017 Re: Zašto je potrebna religija?
fridmane, kakav si ti svetski mega-car.
- S4mpion
#5018 Re: Zašto je potrebna religija?
Po šerijatu, silovatelj se ne može izvući nakon počinjenog djela. To bi trebao znati. Zakon o kojem govoriš je neki desetifatamorgana wrote:Nažalost jeste, jer da nije nebi se dešavalo da objese ženu koja se branila od silovatelja, te da joj njegova porodica da joj po šerijatu uskrati pomilovanje.Towelie wrote: Je li u Iranu na snazi serijat ili nije? ....
-
prenosnik
#5019 Re: Zašto je potrebna religija?
dobro ti pogledaj te svoje citabe...nije sevda bila siromasnija od drugih njegovih zena o kojima se svakako on skrbio...ali jeste starija i ruznija...Towelie wrote: Ni blizu. On im je to rekao zbog sirmoastva u kojem je ziveo i znao je da bi one volele vise dunjaluckih blagodati, pa im je ponudio izlaz.
-
prenosnik
#5020 Re: Zašto je potrebna religija?
cuj mega car. koliko to halifa priznajes?Towelie wrote:![]()
![]()
- fridmann
#5021 Re: Zašto je potrebna religija?
lova care, lova je bitna, sve ostalo je mlacenje prazne slameTowelie wrote:![]()
![]()
- Towelie
#5022 Re: Zašto je potrebna religija?
A Aisa? A Hafsa? A Rukaja? Valjda ti je jasno da je Muhamedu bilo samo do mladih i lepih zena da je mogao da ih ima. Medjutim, on je zenio i udovice i starije zene bez razlike. Hatidza je bila od njega starija 15 godina kada je ozenio. Ako ti ne vidis to, ne znam sta da ti kazem, zaista.dobro ti pogledaj te svoje citabe...nije sevda bila siromasnija od drugih njegovih zena o kojima se svakako on skrbio...ali jeste starija i ruznija..
Trenutno nula.cuj mega car. koliko to halifa priznajes?
-
prenosnik
#5023 Re: Zašto je potrebna religija?
cuj aisa...Towelie wrote: A Aisa? A Hafsa? A Rukaja? Valjda ti je jasno da je Muhamedu bilo samo do mladih i lepih zena da je mogao da ih ima. Medjutim, on je zenio i udovice i starije zene bez razlike. Hatidza je bila od njega starija 15 godina kada je ozenio. Ako ti ne vidis to, ne znam sta da ti kazem, zaista.
a logika ti je manjkava, ko da si zensko
ni ademu ne bi pao na sedzdu?Trenutno nula.
a jesu li ma meleket eymanukum, tj. seksualne robinje zene ili imovina (ovo vezano za mjerenje bogatstva)
- nasa
#5024 Re: Zašto je potrebna religija?
Ima veze s dobrom, upravu je @eduradu, nemoj se ljutitibelfy wrote:da ne citiram sve i ne zatrpavam. Platon nije materijalizam pominjao u svojoj prici kao takav, jer je jasno da je okovanost onih u pecini upravo gledanje "sjenki" (dakle onoga sto nije), i nerealnoscu onoga sto jeste vani. i svijet izvan pecine uopste za njega nije nedosjetilni svijet, jer iz njega neko izidje. barem po njegovoj prici. to je ono sto ti govorim. on postavlja pitanje kako ubijediti one u pecini o tome sto je vidio, jer mu oni ne vjeruju. oni ostaju vjerovati sjenkama, jer je on samo jedan pojedinac koji pokusava da ih ubijedi u suprotno. i sve ovo nema veze ni sa DOBROM, niti sa bozanstvom, sto ti gore pominjes, iako sam ti to vec jasno rekao. i nije uopste pitanje koliko je ko puta procitao, nego da li je razumio. ja sam siguran da ti nisi, samo ti ne mislim lijepiti nlinkove, misljenja drugih ili vide-e. nisam chagalj....Edouard wrote: E moj @Belfy, shvaćam tvoju reakciju; za tebe je pojavni materijalno osjetni svijet jedina realnost, a Platon upravo takvo razmišljanje i tu realnost naziva okovanošću u pećini, a svijet izvan pećine - istinska stvarnost, za njega je nadosjetilni svijet, svijet ideja, među kojima je ideja DOBRA najviša, istovjetna s božanstvom.
Čini se da i deset puta pročitaš, da nećeš, zapravo, jer je tako jednostavno, ne želiš razumjeti.
procitaj dva puta sta ti pisem, posto izgleda da nisi ni pokusao razumjeti sto sam prvi put napisao. ako ti je mrsko, onda ces o ovome morati diskutovati sa nekim drugim...
- Towelie
#5025 Re: Zašto je potrebna religija?
U redu je moja logika, samo treba da razumes prave motive Poslanikove ponude da otpusti svoje zene i videces da nema nijednog loseg dela. Zapravo, ono sto je uradio je bilo vrlo plemenito.a logika ti je manjkava, ko da si zenskone moze jedno ne-lose postupanje biti opravdanje za drugo, lose, postupanje
Zapravo ne. Mi nismo time obavezani.ni ademu ne bi pao na sedzdu?
Ovo za "sexualne robinje" neki drugi put. Bila je upravo ova tema nekoliko puta ovde i zaista je prezvakano sve.a jesu li ma meleket eymanukum, tj. seksualne robinje zene ili imovina (ovo vezano za mjerenje bogatstva)