ali postoji vise kategorija ateistaUsual_Suspect wrote:A mozda i kazu, isto tako kažu da se kaže morao a ne moro.To je jedan od razloga zašto nisam ljubitelj filozofije zbog raznoraznih proizvoljnih definicija koje ne vode nigdje osim do 'mišljenje je ko prkno, svako ga ima'. Po meni je recimo budizam(bez obzira u koju kategoriju spadao) budalaština kao i ostale dogme, bez ikakvog naučnog metoda u racionalizaciji.Jedini način koji može ljude približno dovesti do konsenzusa je naučni metod, i generalno je evidentno da je sve veći procenat naučnika koji su ateisti, pogotovo kada govorimo o procentu kod fizičara koji proučavaju najfundamentalniju nauku, kojaopet, jedina može približno dati model koji opisuje našu realnost, pa i da uništi razne dogme, predrasude i miskoncepcije kao što je to i do sada činila (geocentirčni sistem, pomračenje Sunca, grmljavina itd. razni fenomeni koji su u mnogim religijama imali nadnaravne atribute).E sada ako ti ljudi, koji opet ne moraju biti najinteligentiji, ali jesu tu negdje u vrhu, mogu većinom odbijati kojekakve dogme ili ti ga religije, vidi se jasna korelacija između inteligencije i ateizma(ili generalnije da se opet ne svađamo oko definicije ateizma, nevjerovanja u Boga), jer upravo naučni metod ih uči skepticizmu.
Po mom mišljenju ovaj trend će se nastaviti, koji je usko vezan sa fenomenom "God of the gaps", koji sve tanji.Ovo naravno ne implicira da ako je neko ateista da je generalno inteligentniji, već u prosjeku, poređenjem nasumično jednog vjernika i ateistu, veća je vjerovatnoća da je ateista inteligentniji.Iako kroz moje susrete sa ljudima "sample size" je mali, jer ne poznajem mnogo ateista da bi izvukao zaključak, ali dakako da podupire ovu korelaciju, a i većina ateista koje sam upoznao su "prirodnjaci".
ateizam nije nova kategorija, postoji od kad postoji ljudksa vrsta