Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
blazh

#501 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

Dabba wrote:
fantom slobode wrote:
blazh wrote:Ti sarkazam ne bi prepoznao ni da ti padne na glavu. Napiso sam da sam iz Dzibutija jer je Bosna u rangu tih drzava ( ne tvrdim ja nego objektivni analiticari) pa da se malo solidiziram.
samo se ti solidiliziraj...tako i treba! Evo napiso sam i ja.
Što jes', jes'... :thumbup: ;-)
Evo nama "našeg" Blazha... u kompljetu... http://www.youtube.com/watch?v=USSm88nbIRI
:D

majstore, ako se netko hrani tuđom nesrećom onda su to mediji u BIH pa i vi ovdje. nigdje na niti jednom forumu u HR nećeš naći temu ekonomija BIH niti nešto slično o BIH jer nas nije briga. vi se valjate u blatu i utvarate si da se i drugi isto valjaju pa vam vaša govna manje smrde :D a do brade su vam :D

ovoliko tema o hrvatskoj ima samo na srpskim portalima. ali šta ćeš, bolje da se uspoređujete sa boljim i uspješnijim nego sa albanijom, makedonijom , opss.. i oni su sad ispred vas :D eto, džibuti je prava mjera, istog ste ranga.. :sad:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#502 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Domaci izdajnik »

blazh wrote::D. Citam ove komentare i ne vjerujem. Pa vi se nikad nećete odlijepit sa dna takvim stavovima. Vječno ćete biti medju 20 najbjednijih drzava na svijetu :D
Zao mi jedino sto granicimo s vama, ko neki ste nam uteg.. Tuzno :sad:
Razlika između nas i vas je u tome što mi priznajemo da smo ljosnuli dupetom o patos i da smo dno dna, a vi ste u deset deka drugačiji od nas al ipak glumite elitu i gospodu koja komšije gleda sa visoka....kompleks niže vrijednosti je čudo :oops:
Dabba

#503 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Dabba »

fiumano wrote:vidim da su se neki dobrano potrudili i objasnili ratne ( ne )prilike
drago mi je da nitko nije komentirao taj promašeni post koji ne spada na ovaj forum
svi uviđamo da ljudi koji žive u prošlosti nemaju budučnost
pa Švabe su bili okupirali cjelu Evropu no nitko danas ne bojkotira njihove proizvode
ne tako davno u cjeloj YU zajednici golf je bio "bog" među autima
danas su Švabe pametnije
oni ne porobljavaju Europu vojskom što je najgluplji i najskuplji način, nego je osvajaju svojom jakom ekonomijom
Zašto uopšte riječi porobljavaju, osvajaju? I još mi je čudnije da kažeš da su Švabe "pametnije jer osvajaju" jakom ekonomijom. Jebeš svijet ako je bitno ko će koga osvojiti. To jednostavno nije normalno i zato se tzv. Zapadna civilizacija urušava, od tog bjesomučnog "osvajamo, moramo osvojiti", "mi smo najbolji". Zar nije ZDRAVIJI odnos izmedju država da su koliko toliko ravnopravne u medjusobnoj razmjeni/trgovini robom. Bez bilo kakvog porobljavanja i osvajanja. Partneri, a ne osvajači i osvojeni.

Švabe kao Švabe su "kvarljiva roba", mućak-jaje. Svjež primjer je njihovo "mudrovanje" oko Grčke (koji jesu zabrljali ekonomskom politikom). U tom Njemačkom "pomaganju" Grčkoj, u paketu "pomoći" Grci su defacto bili primorani da kupe (znači zavaljivanje u nove kredite) xy kom njemačkih Leoparda. Ja bih rekao: na specifičan način (ucjenom) su ih "osvojili" svojom robom te vrste.
Ta ista Njemačka je u I i u II s.r. "polupala" skoro sve tvornice u njoj susjednoj državi Češkoj.
Razvalila konkurentnu (i tada bolju) metalnu industriju. I time Čehe bacili na koljena. Pa ih
dali "na tacni" Rusima, koji su ih držali u višedecenijskoj tehnološkoj karanteni.

Primjer kako Nijemci "osvajaju pameću". U ovom linku
http://www.vecernji.hr/vijesti/italija- ... nak-440196 jedan čovjek je napisao:
09.08.2012. u 08:37h markoo je napisao/la:
Članak je točan i realan........njemici u sebi proširili tržište ,donose zakone koji koče dolazak kineske robe i kapitala u Eu kao i američkog,na taj način Eu služi njima kao veliko tržište ,tko hoće raditi sa Eu prvo pita njemca dali mogu,rusi pred njemcima kleče kada dolaze u Eu investirati,na određeni način Njemci dobili monopol na Eu tržište ...veoma pametno odrađeno.
SAMO JEDAN PRIMJER:filteri u operacijskoj sali su koštali bolnicu 1000 kuna mjesečno ,nnjemci donjeli zakon za eu da mora standard ići gore i sada bolinica plaća filter 50 000,00 kuna,naravno nejmačke proizvodnje ....stari model filtrera je bio dobar tj.nije nikada bilo probleme............zato talijani kažu to što kažu jer i oni sada plaćaju filter 50 000 kuna

Eto, nešto koštalo 1000KN i radilo bez problema. Švabe progurali svoje interese kroz institucije i sada se to isto plaća 50x skuplje. Radi koga? Radi toga da bi Švabo ludjački zaradio. Je li to normalno?

Ponavljam još jednom, Švabe kao Švabe su "kvarljiva roba", mućak-jaje.

Evo čovjeka koji pametno zbori o doslovno globalnoj zabludi i (recimo) besmislu današnjeg ritma čovjeka uopšte. I u pravu je. Treba "povuči ručnu" i malo se prizvati pameti
http://www.advance.hr/vijesti/urugvajsk ... zivljenja/
Last edited by Dabba on 13/01/2013 15:52, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik

#504 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Drang nacht Osten, doduše ne ognjem i mačem nego korupcijom i marifetlucima kroz papire.... :evil:
Dabba

#505 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Dabba »

blazh wrote: :D
majstore, ako se netko hrani tuđom nesrećom onda su to mediji u BIH pa i vi ovdje. nigdje na niti jednom forumu u HR nećeš naći temu ekonomija BIH niti nešto slično o BIH jer nas nije briga. vi se valjate u blatu i utvarate si da se i drugi isto valjaju pa vam vaša govna manje smrde :D a do brade su vam :D
ovoliko tema o hrvatskoj ima samo na srpskim portalima. ali šta ćeš, bolje da se uspoređujete sa boljim i uspješnijim nego sa albanijom, makedonijom , opss.. i oni su sad ispred vas :D eto, džibuti je prava mjera, istog ste ranga.. :sad:
;-) Pazi 'vamo. Ja te pozvah na kaf(v)icu. U Štrukljingradu (valjda znaš gdje je to) privremeno-rekreativno konzumiram izvjesno HR "voće". I ja ti iz Štruklograda na ovom topicu, a ti, predstavnik "jer nas nije briga", isto na ovom topicu. Malo kontradiktorno s tvoje strane, jel' da? Koliko vidim ovdje je jedna tema o Hrvatskoj. Otidji na najveći HR forum, pa vidi bruku tema o BiH. I zato, mojne šuplje majstore. Saberi se malo, tj. po slengu Štrukljingrada: dečec, daj se zbroji malo. :thumbup:
fiumano

#506 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

Dabba !!!
potpisujem sve što ste napisali...svaka riječ je na mjestu
no uvijek postoji neki ali , ili neka kvaka
u ovom slučaju je da današnji svijet ne funkcionira na idealističkim postavkama
sve se svodi na ono tko je veći,močniji,pametniji,brži itd itd
Ameri osvajaju Svijet oružjem,Švabe kvalitetnom ekonomijom, Kina za sada samo masovnom i jeftinom proizvodnjom a Rusi sve drže u šaci s energentima...
tu su još 10-tak jakih svjetskih igrača i budućih tigrova
a ostalo je više manje sitna buranija a tu smo i mi sa prostora ex - YU
zato bi nam svima bilo najbolje da se prilagodimo novom poretku i da se okrenimo budučnosti, surađujući svi zajedno i tako pokušati držati glavu iznad vode
iamia

#507 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

fiumano wrote: a ostalo je više manje sitna buranija a tu smo i mi sa prostora ex - YU
zato bi nam svima bilo najbolje da se prilagodimo novom poretku i da se okrenimo budučnosti, surađujući svi zajedno i tako pokušati držati glavu iznad vode
:thumbup:
Domaci izdajnik

#508 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

blazh wrote:ne trolaj, minimalna plaća u hrvatskoj je 2300 kn. prosječna je 5 5oo. relano najviše ljudi ima negdje oko 4ooo. ono što u bosni mogu samo sanjati.
Uh tek sad ovo pročitah :shock: Jarane štruca kruha u većini lijepe tvoje 10-11 kuna a to iznosi skoro 3 KM!!! :? U BIH je najskuplji 1,30 KM u pekarama pa izvoli vidi kom je bolje i berićetnije :roll: Da ne spominjem cijene goriva, cigareta, komunalija i kućne hemije...skoro sve duplo nego u BIH! Pa ako si nas nazvao imenom Afričke države, većina nas bar jednom godišnje ide u Hrvatsku ili ima nekoga tamo pa nas ne možeš prevesti žedne preko vode :mrgreen:
sredoje

#509 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by sredoje »

Lajavikrelac wrote: Uh tek sad ovo pročitah :shock: Jarane štruca kruha u većini lijepe tvoje 10-11 kuna a to iznosi skoro 3 KM!!! :?

http://online.konzum.hr/categories/5471 ... ijeli-crni
blazh

#510 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

Lajavikrelac wrote:
blazh wrote:ne trolaj, minimalna plaća u hrvatskoj je 2300 kn. prosječna je 5 5oo. relano najviše ljudi ima negdje oko 4ooo. ono što u bosni mogu samo sanjati.
Uh tek sad ovo pročitah :shock: Jarane štruca kruha u većini lijepe tvoje 10-11 kuna a to iznosi skoro 3 KM!!! :? U BIH je najskuplji 1,30 KM u pekarama pa izvoli vidi kom je bolje i berićetnije :roll: Da ne spominjem cijene goriva, cigareta, komunalija i kućne hemije...skoro sve duplo nego u BIH! Pa ako si nas nazvao imenom Afričke države, većina nas bar jednom godišnje ide u Hrvatsku ili ima nekoga tamo pa nas ne možeš prevesti žedne preko vode :mrgreen:
:D ma samo se ti laži, prijatelju. kruh jeste skuplji, 7 kn je u hrvatskoj, gorivo je skoro isto, prehrana se izjednačila, cigarete skoro iste. nemaš ti za otić negdje na burek a kamoli u hrvatsku. možeš je samo na razglednici vidit :D

lažljivi krelac :D
blazh

#511 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

sredoje wrote:
Lajavikrelac wrote: Uh tek sad ovo pročitah :shock: Jarane štruca kruha u većini lijepe tvoje 10-11 kuna a to iznosi skoro 3 KM!!! :?

http://online.konzum.hr/categories/5471 ... ijeli-crni

ma pusti ga. lažima skriva svoju bijedu i jal :D mi jesmo skuplji za nekih 20-30% a tri puta veće plaće :D
blazh

#512 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

Lajavikrelac wrote:Od 500 gr....to je mala vekna drugar. Domaći kruh čestite veličine da se pojede je 10 Kuna vjeruj mi ja sam kupovao prije 3 mjeseca u HR
A ko će priznati da je kurvino kopile :skoljka:
pajdo neko je bošnju dobro "oženio" za 5 kuna na jednom kruhu :D
Domaci izdajnik

#513 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

blazh wrote::D ma samo se ti laži, prijatelju. kruh jeste skuplji, 7 kn je u hrvatskoj, gorivo je skoro isto, prehrana se izjednačila, cigarete skoro iste. nemaš ti za otić negdje na burek a kamoli u hrvatsku. možeš je samo na razglednici vidit :D

Ja genije pola Slavonije znam napamet, i većinu Dalmacije za razliku od tebe koji BIH ne znaš ni na karti naći nemaš pojma čime se bavim ni ko sam al znaš da lažem :oops:
A to što me neko ošišao za kruh....jbg to vaša banana republika odobrava, sve sa računom i JIBom firme na istom :wink:
blazh

#514 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

Lajavikrelac wrote:
blazh wrote::D ma samo se ti laži, prijatelju. kruh jeste skuplji, 7 kn je u hrvatskoj, gorivo je skoro isto, prehrana se izjednačila, cigarete skoro iste. nemaš ti za otić negdje na burek a kamoli u hrvatsku. možeš je samo na razglednici vidit :D

Ja genije pola Slavonije znam napamet, i većinu Dalmacije za razliku od tebe koji BIH ne znaš ni na karti naći nemaš pojma čime se bavim ni ko sam al znaš da lažem :oops:
pa ne moram te poznavati da bih znao da lažeš ko pseto. a usto si kao francuska sobarica, uvalili ti kruh za 11 kn :D koliko si plaćao bon od 50 kn? 70 kn? :D
Domaci izdajnik

#515 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Ti ako živiš u RvaCkoj ja sam kralj Tvrtko :lol: deru turiste ko jarčeve pa se čude što im je sezona u dubiozi i u avgustu igraju fudbala na male po plaži :-)
blazh

#517 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

Lajavikrelac wrote:Ti ako živiš u RvaCkoj ja sam kralj Tvrtko :lol: deru turiste ko jarčeve pa se čude što im je sezona u dubiozi i u avgustu igraju fudbala na male po plaži :-)
Image
VjecitiStudent

#518 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by VjecitiStudent »

Lajavikrelac wrote:Od 500 gr....to je mala vekna drugar. Domaći kruh čestite veličine da se pojede je 10 Kuna vjeruj mi ja sam kupovao prije 3 mjeseca u HR
A ko će priznati da je kurvino kopile :skoljka:
Koliko je kruh od 500 grama u Sarajevu?
iamia

#519 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

kila kruha,, 0.80 KM ,, u sarajevu.
danas kupio.
blazh

#520 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

ma lažljivac. u nas je 500 grama polubijelog 4,99 kn, a u klasu je isti takvi od 400 grama, marku i 15 pf. dakle 4 ipo kune :D skuplji kruh u bosni nego u hrvatskoj :D a plaće tri puta veće :D
blazh

#521 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

iamia wrote:kila kruha,, 0.80 KM ,, u sarajevu.
danas kupio.
i s njim lupaš orahe? :lol:
iamia

#522 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

veoma socan i ukusan.
imas i one "zvjezdice" za istu cijenu,.,
nije ljepsi kruh ni u zapadnim zemljima.
VjecitiStudent

#523 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by VjecitiStudent »

iamia wrote:kila kruha,, 0.80 KM ,, u sarajevu.
danas kupio.
Gdje si kupio kilu kruha za 0.8 u Sarajevu, pa da se pretplatim za sljedecu godinu?

Inace je,
Aspekov od 400 grama 0.80 km,
Klasov od 400 grama 1 km.
blazh

#524 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

iamia wrote:veoma socan i ukusan.
imas i one "zvjezdice" za istu cijenu,.,
nije ljepsi kruh ni u zapadnim zemljima.
Prema analizi Sektora za cijene i analizu tržišta Federalnog ministarstva trgovine, cijena kilograma brašna tip 500 u Federaciji BiH ostala je u septembru nepromijenjena - 1,16 KM.

Cijena hljeba iznosila je 2,46 KM po kilogramu, u odnosu na 2,47 KM u augustu.

U BiH se u septembru nisu bitnije mijenjale prosječne cijene mlijeka i u FBiH iznosile su 1,48 po litru u odnosu na 1,49 KM u augustu.

Stagniraju i cijene maslaca, koji u FBiH košta 4,19 KM za količinu od 250 grama, isto koliko u augustu.

http://www.klix.ba/biznis/news/poskupje ... /121015091

laganje kao nacionalni sport :lol: aj ti provjeri kakvo je brašno u tom kruhu :lol:
iamia

#525 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

vjeciti,

ja zivim na ilidzi kod kasindolske.
u svakoj lokalnoj prodavnici imas tu cijenu i taj kruh.

to je kila obicnog kruha,, crnog i bijelog.
i ista cijena je za one pentagonaaste zvjezdice,, isto crno i bijele.
i imas pogacu,, malo vecu od kile za 1 KMi
Last edited by iamia on 13/01/2013 23:16, edited 1 time in total.
Locked