Licenciranje softvera, inspekcija...
Moderator: Benq
- PapakizSarajeva
#501 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Jao ljudi, neki dan sam parafirao ugovor za ovo GGWA licenciranje. Gledao, citao i nista nisam skontao ... J'bte, kad amer sroci ugovor, mozes ga samo potpisati i cekati sta ce se desiti. Evo, sad cekam da mi dodju "kljucevi" za WIN i Office. Valjda ce stici prije inspektora ...
- cappy_tempo
#502 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
evo preletih sad brzinski ovo par postova i post od tuzlaka me fino presjeko
. ako skroz ukinem windows i instaliram linux inspekcija opet moze doci i reci kako je to ilegalno ili sam ja na sabahu nesto pogresno skonto? ako je tako mogu li ja njih fino poslati u radnju u kojoj su kupljeni kompjuteri pa nek njih pitaju zasto nisu orginali instalirani?
- atko
#503 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
drmni duplu crnu bez seceracappy_tempo wrote:evo preletih sad brzinski ovo par postova i post od tuzlaka me fino presjeko. ako skroz ukinem windows i instaliram linux inspekcija opet moze doci i reci kako je to ilegalno ili sam ja na sabahu nesto pogresno skonto? ako je tako mogu li ja njih fino poslati u radnju u kojoj su kupljeni kompjuteri pa nek njih pitaju zasto nisu orginali instalirani?
-
Kruler
#504 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
http://www.bitno․ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/inspektor-zbunjen-tko-je-licencirao-usb-stick-za-provjeru-programa wrote: Inspektor zbunjen: Tko je licencirao USB stick za provjeru programa?
Inspektor kaže da se stvari ne mogu učiniti preko noći, ali je napomenuo i da uredi državnih službenika nemaju licencirane programe.
LIVNO - Inspektorima nije jasno što i kako raditi u provjerema računalnih programa, tvrdi Dubravko Kovačević, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije.
- Tko je licencirao taj USB kojim se provjeravaju programi, kako ćemo ući u privatni prostor bez sudskog naloga i kome ovo ide na ruku?, pitao je Kovačević u programu Radio Livna.
Smatra kako se neke stvari ne mogu učiniti preko noći, ali je napomenuo i da uredi državnih službenika nemaju licencirane programe. Nejasno je kome se ljudi mogu obratiti.
Kovačević kaže i kako mu nije jasno od kud brojka od oko 13 milijuna KM koliko navodno Federacija BiH gubi zbog nelicenciranih programa.
Podsjećamo, Federalna uprava za inspekcijske počela je kampanju pojačanog inspekcijskog nadzora nad zaštitom autorskih prava korištenja računalnih programa.
Inspektori će vršiti provjere korištenjem USB–stickova na kojima će biti specijalizirane aplikacije uz pomoć kojih će se prilikom vršenja inspekcijskog nadzora moći utvrditi nalazi li se na računalu koji je predmet inspekcijske kontrole instaliran nelegalan računalni program.
Federalna uprava za inspekcijske poslove objavila je kako imaju podršku inspekcijama pruža USAID u BiH i BSA (Business software alliance).
bitno․ba
- GAU8
#505 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Uzimaju LOPATOMPapakizSarajeva wrote:Jao ljudi, neki dan sam parafirao ugovor za ovo GGWA licenciranje. Gledao, citao i nista nisam skontao ... J'bte, kad amer sroci ugovor, mozes ga samo potpisati i cekati sta ce se desiti. Evo, sad cekam da mi dodju "kljucevi" za WIN i Office. Valjda ce stici prije inspektora ...
- vox-populi
#506 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Cetvrtkom kod ResheGAU8 wrote:http://linux.org.ba/
Ja mislim da ce clanovi udruzenja linux korisnika BiH biti voljni pomoci oko mnogih pitanja u vezi ove aktuelne farse oko uzimanja kazni na foru od gradjana.
Naravno uloliko zelite da probate alternativno open source rjesenje umjesto da licencirate postojece.
Najbolje je mozda kontaktirati nekoga ili preko foruma ili mailom, super su raja i vole pomoci.
- GAU8
#507 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Gdje je taj post!? Ja ne vidim osnov po kome bi to mogli tvrditi, jer ti na svom racunaru mozes da instaliras OS koji zelis. Kakvu ce to sad dezinformaciju plasirati.cappy_tempo wrote:ako skroz ukinem windows i instaliram linux inspekcija opet moze doci i reci kako je to ilegalno ili sam ja na sabahu nesto pogresno skonto?
Ma samo instaliraj dual boot linux, i rebootaj kad se pojave, mogu se samo slikati sa svojim USB stickovima....
(naravno nemoj mount-ati nijednu particiju koja sadrzi Windows instalaciju, u slucaju da se "odvaze" da pokrenu file manager i nesto cackaju, mada mislim da ne smiju to je vec duboko zadiranje u privatnost.)
Sibicari obicni
- GAU8
#508 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Igzektli..vox-populi wrote:Cetvrtkom kod ResheGAU8 wrote:http://linux.org.ba/
Ja mislim da ce clanovi udruzenja linux korisnika BiH biti voljni pomoci oko mnogih pitanja u vezi ove aktuelne farse oko uzimanja kazni na foru od gradjana.
Naravno uloliko zelite da probate alternativno open source rjesenje umjesto da licencirate postojece.(Sloga, treci sprat). Ako se sta nije promjenilo.
Najbolje je mozda kontaktirati nekoga ili preko foruma ili mailom, super su raja i vole pomoci.
- ChataDodajStaHoces
#509 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
S kim si potpisao ugovor? Ja trazim najbolji nacin za licenciranje 10 racunara, Win 7, a da prodjem sto jeftinije. Pojedinacne varijante su oko 350KM po komadu sto je apsurdno...PapakizSarajeva wrote:Jao ljudi, neki dan sam parafirao ugovor za ovo GGWA licenciranje. Gledao, citao i nista nisam skontao ... J'bte, kad amer sroci ugovor, mozes ga samo potpisati i cekati sta ce se desiti. Evo, sad cekam da mi dodju "kljucevi" za WIN i Office. Valjda ce stici prije inspektora ...
-
lajkujMe
#510 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Hvala eto fino srocen i jednostavan odgovor, vjerovatno cu im instalirati Ubuntu onda, imam mint vec na dvd cak sam ga koristio prije.... ali nisam siguran da li ima Linux verziju offica.... pa cu skinuti ubuntu na brzakatpm wrote:Kupovinom licenci online ili te iz media marketa neces moci legalizirati svoj OS.lajkujMe wrote:
Vidio sam tvoj odgovor ali mi nije dovoljan, jednostavno radi se o tome da sto kazem sefu on ce to i uraditi e sad zamisli dodje inspekcija i kaze bla bla bla evo ti sad u banku pa plati 5000 km kazne..... mozda i vise ko zna.
Sto se tice Ubuntua koristio sam ga kuci itd ali ne znam jeli to to za ove ovdje sto rade mislim oni ne znaju ni sta je W7 ili Vista za njih je XP citav svijet. A office fali u ubuntu znam da ima open source verzija slicna officu ali nisam siguran jeli to to za rad na njima...
Meni se cini da je najednostavnije otici u multimediju i kupiti tu licencu za 75 km valjda je dvd s product keyom, sve sto bih morao uraditi je formatirati sistem?
Tu se radi o OEM proizvodima koji su legalni samo ako se prodaju odmah uz nov računar i ne mogu se instalirati na stare računare koje firma već posjeduje, mislim, naravno da se mogu instalirati ali nece biti legalni.
jedini nacin legalizacije OS na starom racunaru jeste kupovinom licence kroz Microsoft OLP program gdje jedna licenca kosta 350KM + PDV. MS office kosta oko 370-380KM + PDV za krajnjeg korisnika.
Postoji jos mogucnost kupovine retail proizvoda npr. windows home premium ali u retail boxu on dodje skuplji nego windows 7 pro u olp-u.
Microsoft-ov model licenciranja je strasno komplikovan pa se treba od slucaja do slucaja razmatrati.
u tvom slucaju predlazem da instaliras neku od verzija Linuxa, za kucne korisnike je Ubuntu odlican a dosta i lici na windowse pa cete se relativno brzo naviknuti. u samom ubuntu dolazi i open office ili liber office koji otvara i ms office dokumente pa sam prelazak i nece biti toliko bolan...
- GAU8
#511 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Jeste, za nas standard, medjutim, i nije toliko, samo sto smo mi od ulaska u informaticko doba, pa do sada totalno izignorisali taj aspekt "kompjuterizacije". Sav trosak se svodio na hardver...Chata87 wrote:S kim si potpisao ugovor? Ja trazim najbolji nacin za licenciranje 10 racunara, Win 7, a da prodjem sto jeftinije. Pojedinacne varijante su oko 350KM po komadu sto je apsurdno...PapakizSarajeva wrote:Jao ljudi, neki dan sam parafirao ugovor za ovo GGWA licenciranje. Gledao, citao i nista nisam skontao ... J'bte, kad amer sroci ugovor, mozes ga samo potpisati i cekati sta ce se desiti. Evo, sad cekam da mi dodju "kljucevi" za WIN i Office. Valjda ce stici prije inspektora ...
Izvini na offtopic-u, mislim da ce MS kratkorocno da trlja ruke po Evropi, ali ako pogledamo koliko se vladinih institucija radi ovoga deranja guzova odlucilo za Open Source rjesenja, 2x cemo razmisliti sljedeci put kad kazemo 'ta ce linux, windows je zakon.
- PapakizSarajeva
#512 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Imas PP ...Chata87 wrote:S kim si potpisao ugovor? Ja trazim najbolji nacin za licenciranje 10 racunara, Win 7, a da prodjem sto jeftinije. Pojedinacne varijante su oko 350KM po komadu sto je apsurdno...PapakizSarajeva wrote:Jao ljudi, neki dan sam parafirao ugovor za ovo GGWA licenciranje. Gledao, citao i nista nisam skontao ... J'bte, kad amer sroci ugovor, mozes ga samo potpisati i cekati sta ce se desiti. Evo, sad cekam da mi dodju "kljucevi" za WIN i Office. Valjda ce stici prije inspektora ...
- ChataDodajStaHoces
#513 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Pa s obzirom kako firme posluju, kako spajaju kraj s krajem ovo je apsurdno. Sasvim je logicno imati licenciran software, ali ne u drzavi gdje je minimalna plata cca 400KM. Mislim da ce ovo najvise pogoditi mala i srednja preduzeca (s kakvim i ja imam problem) jer je zaista ogromna svota novca potrebna za legalno poslovanje.GAU8 wrote:Jeste, za nas standard, medjutim, i nije toliko, samo sto smo mi od ulaska u informaticko doba, pa do sada totalno izignorisali taj aspekt "kompjuterizacije". Sav trosak se svodio na hardver...
Izvini na offtopic-u, mislim da ce MS kratkorocno da trlja ruke po Evropi, ali ako pogledamo koliko se vladinih institucija radi ovoga deranja guzova odlucilo za Open Source rjesenja, 2x cemo razmisliti sljedeci put kad kazemo 'ta ce linux, windows je zakon.
Ja sam uvijek bio pobornik open source rjesenja, ali najveci problem su radnici kojima i prelaz sa XP na Win 7 predstavlja problem, a kamoli na Linux...
- vox-populi
#514 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Gledaj, svi se zale u pocetku, ali na kraju prihvate ono sto im ponudis. Jebiga, licencirati 10 racunara je ogromna para, bar za BH uslove. Sa open source rjesenjem dobijes sve besplatno. Jeftinije ti je angazovati nekoga iz ULK-a da odrzi kratki trening za LibreOffice i Ubuntu.Chata87 wrote: Ja sam uvijek bio pobornik open source rjesenja, ali najveci problem su radnici kojima i prelaz sa XP na Win 7 predstavlja problem, a kamoli na Linux...
- PapakizSarajeva
#515 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Ako koga interesuje kvalitetna zamjena za AutoCad neka pogleda progeCAD. Full ( 3d ) varijanta kosta 240 eura + nekakvih 10 % poreza drzavi (pojedinacna licenca). Meni je sasvim OK, pogotovo sto je okruzenje 95 % Acad-ovo, podrzava sve Acad-ove formate ...
Preporucujem da se proba njihova trial verzija ...
Ako je neko zainteresovan, saljem link na PP ...
Preporucujem da se proba njihova trial verzija ...
Ako je neko zainteresovan, saljem link na PP ...
-
Forsaken
#516 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Pa nije veliko ulaganje ako firma zaradjuje koristenjem softvera.
Ako ja otvorim firm, kupim AutoCad i platim 10k $ lupam, zvuci puno, ali ako cu ja sa tim alatom zaraditi 50k onda se isplati. Dakle nije pitanja koliko kosta vec da li ce se isplatiti ... Ponekad je bolje platiti za alat koji radnici EFIKASNIJE upravljaju, ili ti znaju ga koristiti kako bi se posao brze radio jel se u konacnici vise isplati.
Ako ja otvorim firm, kupim AutoCad i platim 10k $ lupam, zvuci puno, ali ako cu ja sa tim alatom zaraditi 50k onda se isplati. Dakle nije pitanja koliko kosta vec da li ce se isplatiti ... Ponekad je bolje platiti za alat koji radnici EFIKASNIJE upravljaju, ili ti znaju ga koristiti kako bi se posao brze radio jel se u konacnici vise isplati.
- ChataDodajStaHoces
#517 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
O tome ja pricam. Najgore je kada posao pati a profesija za koju meni treba je takva da nema mjesta sporosti i ponovnom "ucenju" koristenja OSa. Jbg zato sad gledam kako na najjeftinije prodjem. Sta vi mislite pored GGWK, ima li jos neki nacin za vece kolicine?Forsaken wrote:Ponekad je bolje platiti za alat koji radnici EFIKASNIJE upravljaju, ili ti znaju ga koristiti kako bi se posao brze radio jel se u konacnici vise isplati.
- PapakizSarajeva
#518 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Drug, mislim da si malo pobrkao stvari ... Zarada je specifican pojam, nema kod nas projekta (za koji mi treba Acad) na kojem cu ja zaraditi 50k, odnosno taj projekat bi onda kostao minimalno 500k. Sve dok se kod nas cijena projekta odredjuje po principu :Forsaken wrote:Pa nije veliko ulaganje ako firma zaradjuje koristenjem softvera.
1 inzinjer x 1 dan x 8 sati x 25 KM/sat
I pri tome odredjuju minimalni broj dana i minimalna satnica, nema zarade i isplativosti nabavke software-a.
- GAU8
#519 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
OK, mozes / smijes li nam otkriti o kojim alatima se konkretno radi?Chata87 wrote:O tome ja pricam. Najgore je kada posao pati a profesija za koju meni treba je takva da nema mjesta sporosti i ponovnom "ucenju" koristenja OSa. Jbg zato sad gledam kako na najjeftinije prodjem. Sta vi mislite pored GGWK, ima li jos neki nacin za vece kolicine?Forsaken wrote:Ponekad je bolje platiti za alat koji radnici EFIKASNIJE upravljaju, ili ti znaju ga koristiti kako bi se posao brze radio jel se u konacnici vise isplati.
Ako je nesto "skrojeno" za potrebe firme i radi samo na Windowsima, postoji realna sansa da se moze pokrenuti i na linuxu. Jer spomenuo si samo OS licence, ali ne i zasto ti bas taj OS treba.
- GAU8
#520 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Postoje i firme koje koriste ACad, ali koriste 20% mogucnosti istog.Forsaken wrote:Pa nije veliko ulaganje ako firma zaradjuje koristenjem softvera.
I koriste ga samo zato jer ga nisu platili, i nisu ni razmisljali o alternativama iz toga razloga. Ja mislim da se za 10K isplati razmisliti moze li "drugacije"
- ChataDodajStaHoces
#521 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Software za finansije i rucunovodstvo koji radi iskljucivo pod Win OS. Zato imam veliki problem...GAU8 wrote:OK, mozes / smijes li nam otkriti o kojim alatima se konkretno radi?
Ako je nesto "skrojeno" za potrebe firme i radi samo na Windowsima, postoji realna sansa da se moze pokrenuti i na linuxu. Jer spomenuo si samo OS licence, ali ne i zasto ti bas taj OS treba.
- ElRe
#522 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Da li uz GGK licencu dodje ta famozna naljepnica, i gdje se u Sa moze kupiti?
- kamen spoticanja
#523 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
meni je samo drago da nam je situacija u drzavi toliko sredjena da je jos samo ostalo da licenciramo softver...

- GAU8
#524 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Bez namjere da pametujem, vjerovatno si i sam razmisljao o ovome...Chata87 wrote:Software za finansije i rucunovodstvo koji radi iskljucivo pod Win OS. Zato imam veliki problem...GAU8 wrote:OK, mozes / smijes li nam otkriti o kojim alatima se konkretno radi?
Pretpostavljam da je SW radjen lokalno. Vjerovatno ne koristi neku bazu podataka gdje bi morao platiti licencu za server (Oracle MSSQL itd.).
Koji softver je upitanju?
-
Forsaken
#525 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Ne znam koji je softver u pitanju ali moje pitanje je na koliko masina taj sofver se vrti? ( da li je licenca po masini ili ne) ako je na 1-2 racunara zasto ne kupiti orginalni OS za te racunare na ostaak masina se nabaci linux+free varijanta ofisa i cao.GAU8 wrote:Bez namjere da pametujem, vjerovatno si i sam razmisljao o ovome...Chata87 wrote:Software za finansije i rucunovodstvo koji radi iskljucivo pod Win OS. Zato imam veliki problem...GAU8 wrote:OK, mozes / smijes li nam otkriti o kojim alatima se konkretno radi?
Pretpostavljam da je SW radjen lokalno. Vjerovatno ne koristi neku bazu podataka gdje bi morao platiti licencu za server (Oracle MSSQL itd.).
Koji softver je upitanju?