Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
Nekako s proljeća

#501 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Da, pomiješani osjećaji...
Image

Uploaded with ImageShack.us
Image

A rijeke i dalje teku...
poznanik

#502 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by poznanik »

seldzuk wrote:Onima koji su muslimani jedno podsjećanje:
Poslanik, alejhi-s-selam je rekao:
"Nije dozvoljeno vjerniku da ga zmija ujede dva puta iz iste rupa."
Hadis je muttefekun alejh, što znači da ga bilježe i Buharija i Muslim u Sahihima.
Daj ba, idi na pdf. Religija pa tamo vazi, podsjećaj i ispisuj svoje i tuđe izreke, nije im mjesto na ovoj temi :x
Nekako s proljeća

#503 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Hadisi su to @poznanik, nisu izreke. A u pravu si, nije baš prikladno ovdje ih citirati. Ko zna, možda ga je prenijelo ono ''oče naš ''u školama-vjeronauka... :D
jedan_dobar_dan

#504 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jedan_dobar_dan »

seldzuk wrote: Most Bratstva i Jedinstva je otvoren za prelaz sajedne na drugu stranu ako se ne varam ili u Decembru '95 ili u Januaru 96' znam da su nam došle moja sestra i snaha i donijele dvije torbe svega te sam tad popio Pepsi nakon ihahahahahaha vremena nikad slađi Pepsi od tada nisam popio.
Al' na ovom je datum 24.3.1994.[/quote]

od 1994. je radio tvz. plavi put, moglo se preci, ako imas dozvolu,
dakle, s obe strane su morali dati dozvolu.
i naravno, put je radio samo tokom primirja.

bila su dva punkta, kod ekonomske nas i srpski, kod pumpe.
ako si htio ici dalje od grbavice, npr. preko granice,
morao si dobiti dozvolu kretanja
iz opstine na grbavici, tamo na sumarskom fakultetu.

1996.godine nije trebala dozvola, ali naravno, isao si na svoj rizik.
ne vjerujem da je bilo vojnika koji su se prijavili da u februaru idu na grbavicu i
obrnuto. obicno su to bile zene.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#505 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Chmoljo »

jedan_dobar_dan wrote: od 1994. je radio tvz. plavi put, moglo se preci, ako imas dozvolu,
dakle, s obe strane su morali dati dozvolu.
i naravno, put je radio samo tokom primirja.

bila su dva punkta, kod ekonomske nas i srpski, kod pumpe.
ako si htio ici dalje od grbavice, npr. preko granice,
morao si dobiti dozvolu kretanja
iz opstine na grbavici, tamo na sumarskom fakultetu.

1996.godine nije trebala dozvola, ali naravno, isao si na svoj rizik.
ne vjerujem da je bilo vojnika koji su se prijavili da u februaru idu na grbavicu i
obrnuto. obicno su to bile zene.
iz tog perioda je i vic:

krenuo Suljo da prelazi na "onu" stranu, a Mujo će da ga isprati.

kako nije imao dvogleda, zamoli našeg snajperistu na straži da gleda kroz optiku. tako gleda Mujo i odjednom: BUM! opali...

gleda onaj vojnik što mu je da pušku: Šta uradi čovječe?

Ma majku mu njegovu, ni most nije preš'o a već krst na leđa stavio :D

O'zone, najviše me se dojmila tvoja rečenica da si napočetku imao 12, a do kraja rata 42. svi mi, ratna djeca, više ili manje razumijemo šta to znači.

i još, tvoja mati je :thumbup: jer te i tu razumijem, kada se i moja majka iz tihe žene pretvarala u zmaja kada nas je trebalo zaštiti, i srcem velikim k'o planina. tvoja mati je pravi heroj.
sparky

#506 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sparky »

dječak sa šibicama wrote:
Nekako s proljeća wrote:Ljuljaj Muhamed?
Ljaljaj Muharem :wink:
najbolji skijas u mahali,neka mu je rahmet dusi.
:bih:
seldzuk

#507 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

Za Aleksića u ovom videu stoji da živi u Hercegovini, što znači Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća...
http://www.youtube.com/watch?v=2EFqxvUPWR4
seldzuk

#508 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

Evo jedan interesantan video:

epizoda emisije Tarih o Grbavici na TVSA
karanana

#509 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Nekako s proljeća wrote::run:
Image

sta slika predstavlja?
i ovom mgv-u i vasoj arhivi nikad vidjenih slika ne moze svako pristupiti jelde?
haj drago mi je da ste je vratili nazad nakon napada onih nekih hakera pa da mozes sa nama podijeliti ove slike.
Nekako s proljeća

#510 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ima članova koji znaju šta fotografija predstavlja, par postova iznad su se dotakli ovog područja...ja im ostavim prostora da je tumače na način kako su je ONI doživjeli. Pofalići su u pitanju, pogled naprijed je prostor pod kontrolom branilaca,lica sa ''prtljagom'' idu ka mostu ...u pravcu PZT-e.A neki od njih to tumače i ''kod svojih''...

Tema je vremenski smjestena ''pod okupacijom'' pa se nakon jučerašnjeg dana reintegracije vraćamo vremenu dezeintegracije... :wink:

P.S.
Ne mogu hakeri stati na put istini, samo je mogu usporavati... :) mislim da će u narednih mjesec dana u Sarajevo doći par stotina fotografa koji su ''radili svoj posao'' tokom opsade, i donirati svoje arhive gradu Sarajevu.
O'zone
Globalni moderator

#511 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Chmoljo wrote: O'zone, najviše me se dojmila tvoja rečenica da si napočetku imao 12, a do kraja rata 42. svi mi, ratna djeca, više ili manje razumijemo šta to znači.

i još, tvoja mati je :thumbup: jer te i tu razumijem, kada se i moja majka iz tihe žene pretvarala u zmaja kada nas je trebalo zaštiti, i srcem velikim k'o planina. tvoja mati je pravi heroj.
Problem je što nisam prestao da starim nakon rata sad kao da imam 60 svaka kost u tijelu boli, išijas razvaljuje, nema se snage ni za žvakati srećom al stvarno srećom prostata još radi :mrgreen:

Majke stvarno mogu dosta toga, za ne povjerovati dok to ne vidiš svojim očima. Mislim da nije samo moja mati heroj svaka je takva u najgorim situacijama i tu mi zasmeta ona konstatacija da su žene slabiji spol- ne, nisu samo se čuvaju za ne daj Bože vremena :thumbup: .

Ostadoh dužan jednu priču o ludoj sreći moje majke.

Negdje u proljeće 94' godine kada su krenule redukcije struje pa je dolazila oko 21:00 ujutro do 6:00 moja majka je ustala sabahile da napravi ručak pao joj na pamet grah. I tako ona pristavila grah u pretis lonac i pustila da lagano krčka na šporetu nakon nekih 40-ak minuta skonta ona da se pretis lonac uopše ne oglašava tj. para ne izlazi i tu ona odluči da bi bilo pametno to provjeriti.
Kaže da je isključila kolo i krenula rukuom da uzme za ručku i tada je dreknulo. Znam da sam se trznuo iz sna i krenuo prema kuhinji majka je stajala na vratima držeći lice rukama i samo je govorila "moje oči,moje oči" brzo smo nakvasili nekakve krpe i stavili joj na lice ja sam mislio da je tromblon uletio u kuhinju i pregledao sam jel neegdje krvari dok ona nije počela psovati pretis lonac.
Tada sam tek ušao u kuhinju i skontao da je "okrečena" grahom nema gdje ga nije bilo plafon,zidovi,viseća,sudoper,pod kud god se okreneš grah, pretis lonac je stajao negdje u sredini šporeta silina detonacije ga je zabila u rernu, poklopca nije bilo al je bila ogromna rupa u plafonu. Prije ekslozije pretisa na zidovima su stajali nekakvi ukrasni keramički tanjiri toga više nije bilo kao ni najlona ni špera na prozorima čak je jedno krilo završilo na ulici.
Tad su se već začuli i glasovi vani provirio sam kroz prozor tu je bilo 4-5 četa koji su spavali u obližnjoj kući svi su dotrčali u pidžamama neki u gaćama sa puškama jer su mislili da je krenuo napad pitali su šta je bilo rekoh im da je eksplodirao pretis lonac "pa šta je bilo u njemu?" "grah" "bogami mi mislismo da je grnata pala". Tu je već i mati prišla držeći mokru krpu na licu i rekla da je vodim u ambulantu.
U ambulantu smo stigli negjde oko 5:30 možda i prije i u njoj je bila samo dežurna sestra odmah sa vrata je pitala šta je bilo i na odgovor da je eksplodirao pretis lonac žena je samo istrčala napolje a mi smo ostali stojeći ispred recepcije pitajući se gdje ode. Vratila se nakon minutu i samo rekla "eto doktorice ide". Doktorica je živjela u zgradi pored i dotrčala je u pidžami ogrnuta bade mantilom, rasčupana tek ustala iz kreveta odmah je naredila da se moja majka prebaci u intervenciju ja sam je cijelo vrijeme vodio držeći je ispod miške dok je ona držala mokru krpu na očima. Srećom nakon pregleda doktrica je potvrdila da je lice samo oprljeno parom ništa ozbiljno i da su oči nadražene ali da neće biti nikakvih posljedica pitala je moju majku i gdje je stajala kad je lonac eksplodirao nakon što joj je majak objasnila da je doslovice bila uhvatila za dršku doktorica joj je samo rekal da je negdje dala dobre sadake jer dosadašnji slučajevi uopšte nisu tako dobro završavali kaže da su čak imali i slučaj da je žena ostala bez brade i nosa jer je poklopac udario odozdo.

Nakon pregleda krenuli smo kući i ušli u Splitsku ulicu, tu pred komandom 4 čete stajalo je par vojnika ali ih se na uzvik jednog od njih "evo gospođe što krije bombe u loncu" pojavilo dosta više skupa sa komadantom Nešom pitali su je sve uredu sa očima pošto je majka tad nosila flaster na jednom oku a onda počeli sa zadirkivanjem te koja je bomba bila? pa imal toga još? da bi možda trebali doći u pretres da se oni sam uvjere. Mati je na to samo odmahnula rukom i nastavili smo prema kući. Sljedeći dana smo strugali grah sa zidova i plafona ja sam uspio da nađem poklopac na ulici nekih 20-ak metara dalje bio je skroz smotan a rupu u plafonu je napravio onaj obrtni ventil koji nikad nismo našli.
SOMA

#512 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by SOMA »

Chmoljo wrote:
Ova tema me jako cesto rasplace, al danas je ovo otvorilo ventil. Bosanske majke su prave lavice, branile su i stitile svoje familije nadljudskom snagom.
Sjetite se toga sljedeci put kad ih vidite, zagrlite i poljubite.

Chmoljo, nije cudo sto te zene ovdje vole :D
Garincha

#513 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Garincha »

nastojao sam zaboraviti sto vise stvari tako da mi je sada tesko povezati sve sto sam prozivio kao klinac u jednu cjelovitu pricu, pa zato evo jos par nasumicnih detalja sto mi padaju na um.

o'zone da li si ikad u ratu sreo onog crnogorca (vojnika) koji je samo pjevao po Grbavici dan i noc punih pluca ?

a i ono auto sa mrvackom glavom mi je par puta parirano pod prozor, a iz njega tresti baja mali knindza i ostale "srpske patriotske pjesme"

a mrtvi su se kopali pod prozore i u parkove ispred zgrada, pa su cetnici cesto znali kad se napiju pucati i u te mezare, do koje je mjere to ludilo islo , ili uzmu dokumente ili neki drugi predmet, bace ga na tadasnju ulicu "srpskih boraca" kako se u ratu zvala danasnja Hamdije Cemerlica ili prijeratna Bratstva i jedinstva, kojom niko nije prolazio jer je tu snajper "radio", i kazu idi dohvati sad, i stotine drugih nacina psihickog i fizickog maltretiranja, lupanje u sred noci na haustor i vikanje "imal ovdje balija ?" a nas stan prvi od ulaza koji je bio naseljen, bas divna lokacija, ko god u haustor uleti prvo nama na vrata.

kada bi krenuli da vode nekoga sa Grbavice 2 obicno su isli autom gore kuda trola ide, pored danasnjih pilica. jer je na kraju ulice Hamdije Cemerlica bilo par naslaganih auta i autobus stari koji su sluzili kao paravan, medjutim jednom prilikom gledam scenu sa balkona, jedna od najupecatljivijih scena iz rata, cetnici, njih trojica izvode momka iz zgrade, pocetak 93. godine, i uvode u nekog razdrndanog stojadina, naprijed sjedaju njih dvojica, a nazad jedan sa tim momkom i govore na glas, "ne mogu ja sad gore vozit hajmo odmah ovdje proletit brzo, sta ce nam bit", i krecu pravo od zgrade prema pijaci, kroz raskrsnicu gdje mesnica i pekara danas, i tacno na sred raskrsnice staje im auto. verglaj verglaj, ma jok, za minut-dva poce pucat po njima, ma to bjezancija, momak izlijece nazad iz auta i bjezi prema sopingu, a njih trojica kidaju prema pijaci glavom bez obzira. taj momak je ostao ziv, znao ga je moj stari, sreo ga poslije rata u gradu negdje, kako je prezivio tu pricu ne znam, a taj stojadin se vidi na jednom snimku reintegracije

ili situacija kada je moj pokojni stari oprao mozak snajperisti koji je dosao da puca iz nase zgrade sa posljednjeg sprata, inace stari je dobio papir da ne moze u vojsku jer je imao problema sa jetrom, tako da je izbjegao mobilizaciju, i jedno vrijeme radio u opstini, a od kraja 93. su ga smjestali par puta da cuva ljude koje su dovodili u radne vodove, gdje im je davao cigare krisom, to znaju svi koji su bili u radnim vodovima, i koji su poslije rata dolazili u nas stan i grlili ga kao brata, ili su ga stavljali da strazari po zgradama okolnim da ne bi ulatili nasi na Grbavicu, a da su uletili kad je on strazario, prosli bi neopazeno sigurno, ako razumijete sta zelim rec :lol: , elem snajperista dolazi da puca dok je on bio na strazi i uocio je nekog covjeka u dvoristu crkve kod Trece gimnazije kako skuplja drva, i kaze odo ga ja sad skinut ko zeca, a moj stari "stani bolan, nemoj biti lud, to je nas covjek", kaze snajperista se sjebo, "kako nas, kako znas to?", "pa bolan skontaj sam, nebi ti nikad musliman usao u dvoriste crkve da skuplja drva, njima to vjera zabranjuje, ovo je nas, srbin 100%" :mrgreen: i kaze tajac, i onda snajperista "u jebote upravu si, umalo da se ogrijesim", i prekrsti se (a kao ne bi bio grijeh da je druge vjere).

ponosan sam na svoga oca sto je u takvim okolnostima zadrzao svoju ljudskost, i sto je sa obrazom ostao na Grbavici i kada je bila reintegracija, iako su mu svi govorili "idi odatle, pod bukvu ako treba, ubice te kad vide da si srbin" i takve stvari...ali je znao ko je i sta je, i ja danas imam obraza ovo sve pisat jer znam da moj otac ako nije mogao pomoci nekome u ratu, sigurno mu nije naudio ! i mogla je njegova porodica ispastat zbog toga, ali hvala Bogu svi smo, osim nane, prezivili rat na Grbavici i Grbavica ce vjecno biti moj dom, i moje utociste !

sto se ispisa, pukla me neka inspiracija... bjezim glava ce me zabolit, jebem ti temu :run:
O'zone
Globalni moderator

#514 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Garincha wrote:nastojao sam zaboraviti sto vise stvari tako da mi je sada tesko povezati sve sto sam prozivio kao klinac u jednu cjelovitu pricu, pa zato evo jos par nasumicnih detalja sto mi padaju na um.

o'zone da li si ikad u ratu sreo onog crnogorca (vojnika) koji je samo pjevao po Grbavici dan i noc punih pluca ?

a i ono auto sa mrvackom glavom mi je par puta parirano pod prozor, a iz njega tresti baja mali knindza i ostale "srpske patriotske pjesme"

a mrtvi su se kopali pod prozore i u parkove ispred zgrada, pa su cetnici cesto znali kad se napiju pucati i u te mezare, do koje je mjere to ludilo islo , ili uzmu dokumente ili neki drugi predmet, bace ga na tadasnju ulicu "srpskih boraca" kako se u ratu zvala danasnja Hamdije Cemerlica ili prijeratna Bratstva i jedinstva, kojom niko nije prolazio jer je tu snajper "radio", i kazu idi dohvati sad, i stotine drugih nacina psihickog i fizickog maltretiranja, lupanje u sred noci na haustor i vikanje "imal ovdje balija ?" a nas stan prvi od ulaza koji je bio naseljen, bas divna lokacija, ko god u haustor uleti prvo nama na vrata.

kada bi krenuli da vode nekoga sa Grbavice 2 obicno su isli autom gore kuda trola ide, pored danasnjih pilica. jer je na kraju ulice Hamdije Cemerlica bilo par naslaganih auta i autobus stari koji su sluzili kao paravan, medjutim jednom prilikom gledam scenu sa balkona, jedna od najupecatljivijih scena iz rata, cetnici, njih trojica izvode momka iz zgrade, pocetak 93. godine, i uvode u nekog razdrndanog stojadina, naprijed sjedaju njih dvojica, a nazad jedan sa tim momkom i govore na glas, "ne mogu ja sad gore vozit hajmo odmah ovdje proletit brzo, sta ce nam bit", i krecu pravo od zgrade prema pijaci, kroz raskrsnicu gdje mesnica i pekara danas, i tacno na sred raskrsnice staje im auto. verglaj verglaj, ma jok, za minut-dva poce pucat po njima, ma to bjezancija, momak izlijece nazad iz auta i bjezi prema sopingu, a njih trojica kidaju prema pijaci glavom bez obzira. taj momak je ostao ziv, znao ga je moj stari, sreo ga poslije rata u gradu negdje, kako je prezivio tu pricu ne znam, a taj stojadin se vidi na jednom snimku reintegracije

ili situacija kada je moj pokojni stari oprao mozak snajperisti koji je dosao da puca iz nase zgrade sa posljednjeg sprata, inace stari je dobio papir da ne moze u vojsku jer je imao problema sa jetrom, tako da je izbjegao mobilizaciju, i jedno vrijeme radio u opstini, a od kraja 93. su ga smjestali par puta da cuva ljude koje su dovodili u radne vodove, gdje im je davao cigare krisom, to znaju svi koji su bili u radnim vodovima, i koji su poslije rata dolazili u nas stan i grlili ga kao brata, ili su ga stavljali da strazari po zgradama okolnim da ne bi ulatili nasi na Grbavicu, a da su uletili kad je on strazario, prosli bi neopazeno sigurno, ako razumijete sta zelim rec :lol: , elem snajperista dolazi da puca dok je on bio na strazi i uocio je nekog covjeka u dvoristu crkve kod Trece gimnazije kako skuplja drva, i kaze odo ga ja sad skinut ko zeca, a moj stari "stani bolan, nemoj biti lud, to je nas covjek", kaze snajperista se sjebo, "kako nas, kako znas to?", "pa bolan skontaj sam, nebi ti nikad musliman usao u dvoriste crkve da skuplja drva, njima to vjera zabranjuje, ovo je nas, srbin 100%" :mrgreen: i kaze tajac, i onda snajperista "u jebote upravu si, umalo da se ogrijesim", i prekrsti se (a kao ne bi bio grijeh da je druge vjere).

ponosan sam na svoga oca sto je u takvim okolnostima zadrzao svoju ljudskost, i sto je sa obrazom ostao na Grbavici i kada je bila reintegracija, iako su mu svi govorili "idi odatle, pod bukvu ako treba, ubice te kad vide da si srbin" i takve stvari...ali je znao ko je i sta je, i ja danas imam obraza ovo sve pisat jer znam da moj otac ako nije mogao pomoci nekome u ratu, sigurno mu nije naudio ! i mogla je njegova porodica ispastat zbog toga, ali hvala Bogu svi smo, osim nane, prezivili rat na Grbavici i Grbavica ce vjecno biti moj dom, i moje utociste !

sto se ispisa, pukla me neka inspiracija... bjezim glava ce me zabolit, jebem ti temu :run:
:thumbup:

Crnogorca vjerovatno sreo jesam al se face sad nešto baš i ne sjećam. Zato se sjećam tipa koji je hodao naokolo i pjevao "Puče Tompson,Kalašnjikov a i papovka baci bombu goni bandu izvan Sarajeva" jebavali su mu majku više puta a i on je njima bio je u uniformi, nekad se trzalo i za oružje a on je uvje govorio "Koji k..c hoćete? Sviđa mi se pjesma i šta sad?"
Druga scena se desila ispred tadašnjeg MIS-a gdje su uvjek stajale bradonje al doslovice bradonje. U zgradi pored na zadnjem spratu neki četnik je postavio zvučnike na prozor i svirali su neki narodnjaci odjednom muzika je prestala a počeo je Ezan! HAhhahahah reakcija kad se samo sjetim neke strae babe su htjele da organizuju linč zvale ove četnike sa onim "djeco bacite mu bombu gore! Čuj šta je našao da pušta" Nakon galame i psovanja ispod prozora tip se pojavio na prozoru u potkošulji sa puškom i rekao ko mu krene na vrata da će mu to biti posljednje (valjda su neki krenuli u ulaz ali to nisam vidio jer je ulaz bio sa druge strane zgrade) kaže "nemogu Vam ja non stop mjenjati stanice kad se hodža čuje trpite ga dok ne završi" Valjda se slušao radio Hayat ili koji već đavo :lol:
seldzuk

#515 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

Nekako s proljeća wrote:Ima članova koji znaju šta fotografija predstavlja, par postova iznad su se dotakli ovog područja...ja im ostavim prostora da je tumače na način kako su je ONI doživjeli. Pofalići su u pitanju, pogled naprijed je prostor pod kontrolom branilaca,lica sa ''prtljagom'' idu ka mostu ...u pravcu PZT-e.A neki od njih to tumače i ''kod svojih''...

Tema je vremenski smjestena ''pod okupacijom'' pa se nakon jučerašnjeg dana reintegracije vraćamo vremenu dezeintegracije... :wink:

P.S.
Ne mogu hakeri stati na put istini, samo je mogu usporavati... :) mislim da će u narednih mjesec dana u Sarajevo doći par stotina fotografa koji su ''radili svoj posao'' tokom opsade, i donirati svoje arhive gradu Sarajevu.
A šta ti dođe taj PZT?
Bosanac sa dna kace

#516 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bosanac sa dna kace »

glockov kolac wrote:
O'zone wrote:
Nekako s proljeća wrote:Dio njih je ubijen u i nakon rata, jer su se nastavili baviti kriminalnim aktivnostima. Dio njih se procesuira. Dio njih je izvan domašaja sudkih organa-srbijansko državljanstvo. Dio njih je u emigraciji...

Dio njih, čita ovu temu...
Jedno veliko mahanje :mrgreen:
I od mene im je mahanje i čestitam im Dan reintegracije Grbavice... i naravno da im se sjeme pogano zatre :x
Махамо хим махамо
а ваљда и они нама одмахују :bih:
Nekako s proljeća

#517 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

seldzuk wrote:
Image

De nam malo detaljnije o ovoj slici. Jesu li to i naši "transportovali" Srbe na Grbavicu?
PZT je skraćenica od ''Privremeno zauzeta teritorija'' , ne zamjeri što ponekad koristim vojničku terminologiju. Fotografiju sam postavio u manjoj rezoluciji (veličini jednostavno rečeno) kako ne bih eventualno otkrio identitet osoba koje su na njoj. Nigdje ne piše da su u pitanju Srbi ili pripadnici nekog drugog naroda. Ja ih vidim kao građane opkoljenog Sarajeva , koji iz nekih svojih razloga idu u pravcu Grbavice koja je tada, iz ugla nas branilaca bila PZT-a .

Na fotografiji se vide pripadnici vojne policije (bijeli opasači-uprtači) što je nedvosmisleno znak da je sve pod kontrolom i legalno. Tada je u funkciji bila i Komisija , koja se bavila ovim pitanjima i imala koordinaciju sa isto tako nekim tijelom na suprotnoj strani. A sve pod ''garancijama'' snaga UNPROFOR-a, da se licima koja imaju potrebu da idu iz grada ili da ulaze u njega, to i omogući.

U odnosu na prvobitnu praksu u početnom periodu opsade Sarajeva, to više nisu bile '' privatne razmjene'' za koje se vežu mnoga ubistva i kriminalne radnje, od strane lokalnih komandanata. Sa obje obale Miljacke.

A rijeke i dalje teku....
karanana

#518 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

znaci, ovo nisu bili ratni zarobljenici koji su krenuli na neku razmjenu? ovo je humano preseljenje civila?
da li je i sa druge strane isto krenula grupa civila? dakle jeli ovo razmjena ili su civili srpske nacionalnosti mogli preci na grbavicu kada su god htjeli neovisno o tome jeli ima razmjene i jesu li eventualno ovi civili vojni ili radni obveznici?

sto si tajnovit i 20 godina poslije? samo slike i pokoja rijec. znam slike govore 1000 rijeci ali nekad bi bilo dobro i objasnjenje necega. a imas dobar izvor slika, nevidjenih.
seldzuk

#519 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

Nekako s proljeća wrote:
seldzuk wrote:
Image

De nam malo detaljnije o ovoj slici. Jesu li to i naši "transportovali" Srbe na Grbavicu?
PZT je skraćenica od ''Privremeno zauzeta teritorija'' , ne zamjeri što ponekad koristim vojničku terminologiju. Fotografiju sam postavio u manjoj rezoluciji (veličini jednostavno rečeno) kako ne bih eventualno otkrio identitet osoba koje su na njoj. Nigdje ne piše da su u pitanju Srbi ili pripadnici nekog drugog naroda. Ja ih vidim kao građane opkoljenog Sarajeva , koji iz nekih svojih razloga idu u pravcu Grbavice koja je tada, iz ugla nas branilaca bila PZT-a .

Na fotografiji se vide pripadnici vojne policije (bijeli opasači-uprtači) što je nedvosmisleno znak da je sve pod kontrolom i legalno. Tada je u funkciji bila i Komisija , koja se bavila ovim pitanjima i imala koordinaciju sa isto tako nekim tijelom na suprotnoj strani. A sve pod ''garancijama'' snaga UNPROFOR-a, da se licima koja imaju potrebu da idu iz grada ili da ulaze u njega, to i omogući.

U odnosu na prvobitnu praksu u početnom periodu opsade Sarajeva, to više nisu bile '' privatne razmjene'' za koje se vežu mnoga ubistva i kriminalne radnje, od strane lokalnih komandanata. Sa obje obale Miljacke.

A rijeke i dalje teku....
Znači ovdje je u pitanju "plavi put". Ja, vidi se, naši su dobro obučeni. Znači to je '94. ili '95.
seldzuk

#520 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

ins wrote:Nema tog ko ti moze odgovoriti na to pitanje, ko zna kako bi na kraju ispalo.

Pokazalo se da su se linije odrzavale tamo gdje su siroke ulice, tipa Loris, ali ima isto linija medju kucama kao na Hrasnom brdu, ili medju zgradama kao na Dobrinji.

Nema pravila...

Pokazalo se da se linija uspostavila tamo gdje su ljudi organizovano poceli braniti svoje kuce.

A problem Vraca i Grbavice je da ta kriticna masa nije postojala, odnosno itekako je postojala, ali na strani SDS...
Potpuno se slažem. Oni koji su na Grbavici spremno dočekali rat priključili su se jedinicama u drugim dijelovima grada. Niko nije ostao u njoj.
jedan_dobar_dan

#521 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jedan_dobar_dan »

karanana wrote:znaci, ovo nisu bili ratni zarobljenici koji su krenuli na neku razmjenu? ovo je humano preseljenje civila?
da li je i sa druge strane isto krenula grupa civila? dakle jeli ovo razmjena ili su civili srpske nacionalnosti mogli preci na grbavicu kada su god htjeli neovisno o tome jeli ima razmjene i jesu li eventualno ovi civili vojni ili radni obveznici?

sto si tajnovit i 20 godina poslije? samo slike i pokoja rijec. znam slike govore 1000 rijeci ali nekad bi bilo dobro i objasnjenje necega. a imas dobar izvor slika, nevidjenih.
ma ne, nisu to ratni zarobljenici, jednostavo mogao si podnijeti zahtjev,
kod nas je te zahtjeve obradjivao mup,
da ides npr.posjetiti rodbinu.
ukoliko zahtjev odobre, onda su isti proslijedjivali preko unprofor-a na drugu
stranu, sad ne znam da li je o tome odlucivao mup ili neka druga sluzba.

ukoliko se sloze, moglo se preci,
pa cak i vratiti. npr. moja mama je prelazila 2 puta, jednom 1994. i 1995.godine. i vratila
se nazad, jednom sam je pratila, cekali smo u redu kod elektrotehnicke skole,
pa kada prozovu (lik je stajao kod onog veliko drveta, tacno na uglu) onda je
presla na punkt kod ekonomske i dalje prema pumpi.

i tako je isao povratak.

doduse, ona je spadala u rijetke koji su prelazili, a da se vrate,
obicno su oni koji predju i ostajali, i s jedne i druge strane.

znam da joj je za prelazak granice trebala dozvola iz opstine, i vazila je 4 dana.
u tom roku se morala vratiti na grbavicu i sutradan ujutro je napustiti, preci u federaciju.

vojni obveznici, oni klasicni nisu ni mogli dobiti dozvolu tako da sumnjam da su i
podnosili zahtjeve.
Jolpaz

#522 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Jolpaz »

O'zone wrote:
Sitijevac2011 wrote:Danas sam ponukan pricama, prosao dio rutu hrasno-tranzit pa do bistrika i presjekao d.numica-vraca, spustio se radnicka, beogradska, zagrebacka, ljubljanska doduse autom ali polako, cisto da sad kad sam upozat sa nekim cinjenicama da ih smjestim i vizualno.

Zna li iko kakva je bila uloga nase artiljerije (bar ono sto je bilo) koliko su cesto tukli po Grbavici s obzirom da je bilo dosta nasih ljudi i srpskih civila?
Sjećam se dvije granate jedna je pala na zaobilaznicu malo iza nadvožnjaka ispod kojeg ide Travnička ulica 120 mm minobacač našli je kasnije nije eksplodirala kako treba pola je ostalo čitavo. Druga pričao sam već o tome u Beogradskoj ulici odnosno Emerika Bluma gdje je bilo 5-6 poginulih i 7 ranjenih.

Eh onda ti pričam o tromblonima :mrgreen: Brate kako i danas dani mrzim to oružije pa to nije normalno, onaj specifični zvuk kad se tromblon ispali i znam da pada negdje u krugu od 100 metara oko moje zgrade jer su večinom tu i padali, Jednom smo ostali bez kompletnog štrika veša ispred zgrade :mrgreen: čak sam bio ostavio majcu kratkih rukava na kojoj je pisalo "KK Bosna" kroz koju je direktno proletio tromblon.

Tromblona je bilo raznih vrsta i veličina :D Moji omiljeni trenutni (koliko sam ih rasklopio dragi bog zna) kumulativni(te sam mrzio zbog njihovog upaljača koji se nalazio ispod eksplozivnog punjenja -trotila a iznad stabilizatora. U tim upaljačima inicijalnu kapslu je držala opruga koja se na udar otpuštala i udarala kapslom od iglu e u večini slučajeva firme koje su proizvodile te tromblone su pravo felerično odrađivale posao pa se na nekim nisu otkačile uopšte a na nekima su se otkačile ali nisu pogodile kapslom u iglu.Onda su došli kumulativni,crni,gumeni neznam ko je ono izmislio al sam ih zaobilazio osim kad sam morao da ih rasklopim. Na kraju rata sam sa kumom i njegovim bratom IFORU predao oko 40 komada rasklopljenih i sortiranih tromblona ljudi pobjegli od nas :lol:.
Jedno vrijeme su padali kumulativni trombloni od nekog aluminijumskog lima koji je bio tako tanak da su se trombloni pri udaru raspadali pa čak ako su usput potkačili kakvu granu rezultat je bio isti. Onda je bilo naopako izvrnutih konzervi izvana bijel iznutra Ikar ili ona Plava tuna. Pa je čini mi se negdje na području oko Unioninvesta danas OHR-a donesen lanser tromblona zašto to kažem? Pa zato što sumnjam da je bilo desetak ljudi koji su ispaljivali tromblone jedan za drugim u razmaku od sekunde i da je svaki padao bliže ali u određenim granicama slično što radi VBR. Mislim da Dr. Gog ima više informacija o tome.

Tromblon je bio noćna mora sviju nas ali dobra stvar je bio taj delay odnosno razmak od ispaljenja do pada tromblona gdje bi se uspio baciti u zaklon pa gdje god on pao.

Kasnije su stigle i Nitroglicerinke ali one su više manje kratkometno oružije pa se koristilo većinom na prvoj liniji. Par RPG-a ali što s tiče prave Artiljerije mislim da nije bila aktivirana na ovom dijelu.

Pretpostavljam da su "tvoji" trombloni bili poredani iznad prezidane ulice, na trotoaru ili maloj zelenoj površini kao trotoar, preko puta natpisa "Zoka"?
O'zone
Globalni moderator

#523 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Jolpaz wrote:
O'zone wrote:
Sitijevac2011 wrote:Danas sam ponukan pricama, prosao dio rutu hrasno-tranzit pa do bistrika i presjekao d.numica-vraca, spustio se radnicka, beogradska, zagrebacka, ljubljanska doduse autom ali polako, cisto da sad kad sam upozat sa nekim cinjenicama da ih smjestim i vizualno.

Zna li iko kakva je bila uloga nase artiljerije (bar ono sto je bilo) koliko su cesto tukli po Grbavici s obzirom da je bilo dosta nasih ljudi i srpskih civila?
Sjećam se dvije granate jedna je pala na zaobilaznicu malo iza nadvožnjaka ispod kojeg ide Travnička ulica 120 mm minobacač našli je kasnije nije eksplodirala kako treba pola je ostalo čitavo. Druga pričao sam već o tome u Beogradskoj ulici odnosno Emerika Bluma gdje je bilo 5-6 poginulih i 7 ranjenih.

Eh onda ti pričam o tromblonima :mrgreen: Brate kako i danas dani mrzim to oružije pa to nije normalno, onaj specifični zvuk kad se tromblon ispali i znam da pada negdje u krugu od 100 metara oko moje zgrade jer su večinom tu i padali, Jednom smo ostali bez kompletnog štrika veša ispred zgrade :mrgreen: čak sam bio ostavio majcu kratkih rukava na kojoj je pisalo "KK Bosna" kroz koju je direktno proletio tromblon.

Tromblona je bilo raznih vrsta i veličina :D Moji omiljeni trenutni (koliko sam ih rasklopio dragi bog zna) kumulativni(te sam mrzio zbog njihovog upaljača koji se nalazio ispod eksplozivnog punjenja -trotila a iznad stabilizatora. U tim upaljačima inicijalnu kapslu je držala opruga koja se na udar otpuštala i udarala kapslom od iglu e u večini slučajeva firme koje su proizvodile te tromblone su pravo felerično odrađivale posao pa se na nekim nisu otkačile uopšte a na nekima su se otkačile ali nisu pogodile kapslom u iglu.Onda su došli kumulativni,crni,gumeni neznam ko je ono izmislio al sam ih zaobilazio osim kad sam morao da ih rasklopim. Na kraju rata sam sa kumom i njegovim bratom IFORU predao oko 40 komada rasklopljenih i sortiranih tromblona ljudi pobjegli od nas :lol:.
Jedno vrijeme su padali kumulativni trombloni od nekog aluminijumskog lima koji je bio tako tanak da su se trombloni pri udaru raspadali pa čak ako su usput potkačili kakvu granu rezultat je bio isti. Onda je bilo naopako izvrnutih konzervi izvana bijel iznutra Ikar ili ona Plava tuna. Pa je čini mi se negdje na području oko Unioninvesta danas OHR-a donesen lanser tromblona zašto to kažem? Pa zato što sumnjam da je bilo desetak ljudi koji su ispaljivali tromblone jedan za drugim u razmaku od sekunde i da je svaki padao bliže ali u određenim granicama slično što radi VBR. Mislim da Dr. Gog ima više informacija o tome.

Tromblon je bio noćna mora sviju nas ali dobra stvar je bio taj delay odnosno razmak od ispaljenja do pada tromblona gdje bi se uspio baciti u zaklon pa gdje god on pao.

Kasnije su stigle i Nitroglicerinke ali one su više manje kratkometno oružije pa se koristilo većinom na prvoj liniji. Par RPG-a ali što s tiče prave Artiljerije mislim da nije bila aktivirana na ovom dijelu.

Pretpostavljam da su "tvoji" trombloni bili poredani iznad prezidane ulice, na trotoaru ili maloj zelenoj površini kao trotoar, preko puta natpisa "Zoka"?
Jok! to je nečije tuđe vlasništvo, naši su bili na privatnom posjedu u kontrolisanim uvjetima :wink: :wink:
muha_sa

#524 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by muha_sa »

šta ste se ušutili :? :D
Dupli_skalp

#525 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

čeka se rasplet ove nove sapunice...

:D
Post Reply