Megaupload, Anonymus, SOPA, PIPA, ACTA i ostalo
Moderator: Benq
-
papirolog
#501 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
po nekoj logici trebao bi da bude Black February, da što prije izvuku debelog iz apsa i vrate demokratiju, razočaraše me, izgleda da je rat u Hormuškom zalivu planiran tek kad krene March.
-
nihil_
#502 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
papirolog wrote:po nekoj logici trebao bi da bude Black February, da što prije izvuku debelog iz apsa i vrate demokratiju, razočaraše me, izgleda da je rat u Hormuškom zalivu planiran tek kad krene March.
Ako ne pocne u martu hos doci ovdje da kezes da si se zezno?
Elem do marta imaju vise vremena da razglase ljudima o toj akciji.
usput nidje ne vidim da je anonymus planiro black march isto tako pretpostavljam da nisi ni procito sta je black march
dakle pozivaju ljude da mjesec dana prestanu kupovati muziku, filmove da prestanu ici u kino itd. Cisto da nanesu finansijsku stetu kucama koje lobiraju cenzurisanje interneta. Kake to veze ima sa hormuskim zaljevom ja pored svog truda ne mOrem skontat
-
papirolog
#503 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
stvar je vrlo jednostavna. Anonymous funkcioniše na Al-Qaeda principu: napraviš honeypot (lonac s medom) i insekti počnu sami da se skupljaju. ovdje je Anonymous honeypot a hakeri sa 4chana su se samo priključili. tako ostvaruješ nekoliko strateških ciljeva: saznaješ ko su hakeri spremni da udare na institucije sistema, imaš petu kolonu za cyberwar, držiš hakerske grupe pod kontrolom itd.nihil_ wrote: Kake to veze ima sa hormuskim zaljevom ja pored svog truda ne mOrem skontat
da je to zaista tako govori akcija Anonymousa protiv američke IT firme HBGary, koja je za General Dynamics isporučivala trojance i druge crve, za cyberwar. ukratko, u toj operaciji su pokazali da raspolažu ozbiljnom taktikom i širokim znanjem kad je u pitanje prodiranje u zaštićene računare i krađa podataka.
veza sa Iranom je u tome što će tokom tog rata biti potrebna medijska blokada na internetu. zašto, ne pitaj, svakako će to biti drugačiji rat od ovih zadnjih koji su se vodili vode od 2001.
-
nihil_
#504 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Odkud ti sve informacije? Daj mi makar jedan izvor?papirolog wrote:stvar je vrlo jednostavna. Anonymous funkcioniše na Al-Qaeda principu: napraviš honeypot (lonac s medom) i insekti počnu sami da se skupljaju. ovdje je Anonymous honeypot a hakeri sa 4chana su se samo priključili. tako ostvaruješ nekoliko strateških ciljeva: saznaješ ko su hakeri spremni da udare na institucije sistema, imaš petu kolonu za cyberwar, držiš hakerske grupe pod kontrolom itd.nihil_ wrote: Kake to veze ima sa hormuskim zaljevom ja pored svog truda ne mOrem skontat
da je to zaista tako govori akcija Anonymousa protiv američke IT firme HBGary, koja je za General Dynamics isporučivala trojance i druge crve, za cyberwar. ukratko, u toj operaciji su pokazali da raspolažu ozbiljnom taktikom i širokim znanjem kad je u pitanje prodiranje u zaštićene računare i krađa podataka.
veza sa Iranom je u tome što će tokom tog rata biti potrebna medijska blokada na internetu. zašto, ne pitaj, svakako će to biti drugačiji rat od ovih zadnjih koji su se vodili vode od 2001.
-
Rob_Atl
#505 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Pa nisu htjeli februar, kratak mjesec 
- mousstapha
#506 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
I ja to kontam, odakle ih covjek izvadi.nihil_ wrote:
Odkud ti sve informacije? Daj mi makar jedan izvor?
- fole13
#507 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
papirolog wrote:stvar je vrlo jednostavna. Anonymous funkcioniše na Al-Qaeda principu: napraviš honeypot (lonac s medom) i insekti počnu sami da se skupljaju. ovdje je Anonymous honeypot a hakeri sa 4chana su se samo priključili. tako ostvaruješ nekoliko strateških ciljeva: saznaješ ko su hakeri spremni da udare na institucije sistema, imaš petu kolonu za cyberwar, držiš hakerske grupe pod kontrolom itd.nihil_ wrote: Kake to veze ima sa hormuskim zaljevom ja pored svog truda ne mOrem skontat
-
casanova123
#508 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
slazem se sa napisanim.. zanimljiva teorija zaistapapirolog wrote:stvar je vrlo jednostavna. Anonymous funkcioniše na Al-Qaeda principu: napraviš honeypot (lonac s medom) i insekti počnu sami da se skupljaju. ovdje je Anonymous honeypot a hakeri sa 4chana su se samo priključili. tako ostvaruješ nekoliko strateških ciljeva: saznaješ ko su hakeri spremni da udare na institucije sistema, imaš petu kolonu za cyberwar, držiš hakerske grupe pod kontrolom itd.nihil_ wrote: Kake to veze ima sa hormuskim zaljevom ja pored svog truda ne mOrem skontat
-
nihil_
#509 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Ma meni su ovi teoreticari pravo zanimljiva kategorija, kakve oni ideje imaju, kakvu mastu, kako su samo kreativnicasanova123 wrote:slazem se sa napisanim.. zanimljiva teorija zaistapapirolog wrote:stvar je vrlo jednostavna. Anonymous funkcioniše na Al-Qaeda principu: napraviš honeypot (lonac s medom) i insekti počnu sami da se skupljaju. ovdje je Anonymous honeypot a hakeri sa 4chana su se samo priključili. tako ostvaruješ nekoliko strateških ciljeva: saznaješ ko su hakeri spremni da udare na institucije sistema, imaš petu kolonu za cyberwar, držiš hakerske grupe pod kontrolom itd.nihil_ wrote: Kake to veze ima sa hormuskim zaljevom ja pored svog truda ne mOrem skontat
Svaki ima svoju teoriju koja se uglavnom svodi na to da samo pricas sta ti padne na pamaet
- Dasi
#510 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Boldirano je nidje veze.papirolog wrote:diže se frka da se izazove psihološki efekat. a nije ni cilj da se piraterija smanji 100% već onoliko koliko je moguće pa da se pokrenu neki ekonomski procesi. npr. sad se može očekivati povećanje prodaje operativnog sistema poznatog kao Microsoft Windows, povećanje prodaje prenosivih medija, veća zarada na filmovima itd.Eborg wrote:A zašto uopće tolika frka oko Megauploada? Zar nisu torrenti glavni i efikasniji izvor piraterije?
dodatni motiv za rušenje megauploada je što je čiko uveo nov i kompleksan biznis model koji unapređuje pirateriju na kvadrat i ugrozio bi drastično prihode ne samo servisima poput iTunesa nego i oglašivačkoj mašineriji na internetu, od koje se npr. hrani Google.
uzbudljive avanture se nastavljaju u narednoj epizodi pod nazivom "Obamino dugme".
Dosta ljudi ce preci na Linux,
Vecina ce uzimati manje brzine interneta tako da su i provajderi ugrozeni,
Nece biti potrebe ni za jacim kompjuterima jer nece raja moci skidati novije/zahtjevnije igrice, a rijetko ko ima da da 100-200$ za novu igricu (a i software),
Muzika i filmovi ce ici od ruke do ruke kao i prije.
itd itd
- ExNihilo
#511 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
MegaUpload će na suđenju na Novom Zelandu predstavljati iskusni američki advokat Ira Rothken, poznat po tome što je vodio ključne slučajeve vezane za Internet prava poput isoHunta i game developerskog studija Pandemic. Njegova će odbrana biti bazirana na činjenici da MegaUpload funkcioniše na istim principima kao YouTube.
Rothken ne krije agresivan stav spram odbrane svog klijenta, nazivajući akcije vlasti “copyright ekstremizmom”. Komentarišući navode optužnice, on tvrdi da oni ne moraju biti tačni, te da se vrlo često vade iz konteksta. Ono najbitnije, policijsku akciju na imanje Kim Scmitza, izvedenu pomoću dva policijska helikoptera, smatra apsolutno nepotrebnom i zastrašivačkom: “James Bond taktika sa helikopterima i naoružanjem, te provaljivanje u kuću zbog onoga što je očito filozofska rasprava oko balansa između zaštite copyrighta i slobode inoviranja, čista je grubijanska taktika, preagresivna i ima štetan uticaj na kompletno društvo.”
MegaUpload slučaj upoređuje sa drugim sličnim slučajem u SAD, u kojem je Viacom tužio Google zbog toga što su korisnici na YouTubeu objavili sadržaje u vlasništvu kompanije, a koje je u prvostepenom sudu Google dobio. “Mi smo isto kao YouTube”, tvrdi Ira, podižući sumnje i u tajming akcije pred ključno glasanje oko SOPA zakona. U istom tom Viacom slučaju također su kao dokaz dati mailovi osnivača servisa u kojima oni spominju nelegalne fajlove, priznajući da su za njih znali. Kao argument navodi i činjenicu da je MegaUpload u skladu sa američkim zakonima imao osobu zaduženu za tzv. DMCA skidanja nedozvoljenih fajlova, te da su vlasti morali prethodno upozoriti vlasnike servisa na akciju.
Sve u svemu, Ira ne ostavlja mjesta sumnji da će MegaUpload dobiti pravnu bitku, koja bi mogla trajati godinama.
-
Teufik
#512 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
S tim da je Megaupload bio izgleda jako spor u skidanju tih fajlova ili da ih nisu nikako skidali.Ellinor wrote:MegaUpload će na suđenju na Novom Zelandu predstavljati iskusni američki advokat Ira Rothken, poznat po tome što je vodio ključne slučajeve vezane za Internet prava poput isoHunta i game developerskog studija Pandemic. Njegova će odbrana biti bazirana na činjenici da MegaUpload funkcioniše na istim principima kao YouTube.
Rothken ne krije agresivan stav spram odbrane svog klijenta, nazivajući akcije vlasti “copyright ekstremizmom”. Komentarišući navode optužnice, on tvrdi da oni ne moraju biti tačni, te da se vrlo često vade iz konteksta. Ono najbitnije, policijsku akciju na imanje Kim Scmitza, izvedenu pomoću dva policijska helikoptera, smatra apsolutno nepotrebnom i zastrašivačkom: “James Bond taktika sa helikopterima i naoružanjem, te provaljivanje u kuću zbog onoga što je očito filozofska rasprava oko balansa između zaštite copyrighta i slobode inoviranja, čista je grubijanska taktika, preagresivna i ima štetan uticaj na kompletno društvo.”
MegaUpload slučaj upoređuje sa drugim sličnim slučajem u SAD, u kojem je Viacom tužio Google zbog toga što su korisnici na YouTubeu objavili sadržaje u vlasništvu kompanije, a koje je u prvostepenom sudu Google dobio. “Mi smo isto kao YouTube”, tvrdi Ira, podižući sumnje i u tajming akcije pred ključno glasanje oko SOPA zakona. U istom tom Viacom slučaju također su kao dokaz dati mailovi osnivača servisa u kojima oni spominju nelegalne fajlove, priznajući da su za njih znali. Kao argument navodi i činjenicu da je MegaUpload u skladu sa američkim zakonima imao osobu zaduženu za tzv. DMCA skidanja nedozvoljenih fajlova, te da su vlasti morali prethodno upozoriti vlasnike servisa na akciju.
Sve u svemu, Ira ne ostavlja mjesta sumnji da će MegaUpload dobiti pravnu bitku, koja bi mogla trajati godinama.
Evo optuznice za Megaupload:
- titoche
#513 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Sve da ga brani i onaj Kardashian sto je OG Simpsona branio, ne mere se izvuc iz ovoga..."On or about June 24, 2010, members of the Mega Conspiracy were informed,pursuant to a criminal search warrant from the U.S. District Court for the Eastern District of Virginia, that thirty-nine infringing copies of copyrighted motion pictures were present on their leased servers at Carpathia Hosting, a hosting company headquartered in the Eastern District of Virginia. A member of the Mega Conspiracy informed several of his co-conspirators at that time that he located the named files using internal searches of their systems. As of November 18,2011, more than a year later, thirty-six of the thirty-nine infringing motion pictures were still being stored on the servers controlled by the Mega Conspiracy."
-
alenthekiller
-
Mr. Brightside
#515 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
jarane ne bi ga ni Omar Mjesecar spasio 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#516 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
50 godina, mašala 
- Not My Idea
- Pokerboy11
#518 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Jel mu prijeti kazna od 50 god iLI ?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#519 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Osudjen koliko ja znam.
- Pokerboy11
#520 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Ma pitam jer mi nije logicno tako brzo cccleet wrote:Osudjen koliko ja znam.
- alibaba_i_30_godina
#521 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Sta uradi lobiranje. 
- ExNihilo
#522 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
ma kakvi osuđen, proces će godinama trajati.leet wrote:Osudjen koliko ja znam.
-
nihil_
#523 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
ma dje ce biti osudjen...ne vjerujem
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#524 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
Ovdje pise da ipak nije osudjen.. Ima li negdje nesto zvanicno ?
- ExNihilo
#525 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa
leet wrote:
Ovdje pise da ipak nije osudjen.. Ima li negdje nesto zvanicno ?
evo šta piše na ovom tvom linku, za one kojima je mrsko klikati
Kim Schmitz hasn’t been sentenced to any years. He’s only been charged and denied bail. The maximum he could face if found guilty of all charges is 50 years, but he hasn’t been tried yet.
p.s. ma ne moze biti osudjen bez sudjenja