Higijenske navike kod nas

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ljubav_aha

#501 Re: Higijenske navike kod nas

Post by ljubav_aha »

bez_ideje wrote:podapiranje :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol:
gilbert

#502 Re: Higijenske navike kod nas

Post by gilbert »

bez_ideje wrote:Gledam neki dan na exploreru...vojna obuka nakvih smrkljavaca ,pa govori im komandir cete kako ce se oprati u lavorcicu sa litar vode i komadicem sapuna ,stanu u lavorcic ,namoce tabane,pa se "podaperu" na svim prevojima i posuse krpom.....vazno je veli na prevojima radi bakterija ovo ono....i veli ,mozete ovako odrzavati higijenu sedmicama ......Kontam,komandire.....ima ti vamo raje,odrzavaju higijenu tako od prvih Balkanskih ratova . :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
To je bio trening za redukcije vode u ratnim uslovima , meni nisu mogla biti tri plava bureta od 50 litara dnevno . Svi se ukucani kupaju i peru ko da je mirni vakat a imao sam komsija moze im biti kanister od 10 litara 5 dana za pica i higijene. :-)
Podapiranje je majka stednje vode . :lol:

Istini za volju ja sam imao cesmu u garazi pa je vazda bilo vode nekada slabiji pritisak one '93 nesto slabo bacalo sa Kruscice ali moglo se napuniti bure u par sati .
cyprus

#503 Re: Higijenske navike kod nas

Post by cyprus »

Od jedno 95% ljudi sam čuo kako se kupaju svaki dan... Koga ba lažete? :D :D
gilbert

#504 Re: Higijenske navike kod nas

Post by gilbert »

cyprus wrote:Od jedno 95% ljudi sam čuo kako se kupaju svaki dan... Koga ba lažete? :D :D
Ne lazu samo malo tuknu . :lol: on miris ih odaje.
headbanger

#505 Re: Higijenske navike kod nas

Post by headbanger »

kazu da je jednom sedmicno dovoljno da se cojk okupa
jer ako se vise puta kupa skida zasitit sloj koze sto nije preporucljivo
Cvjetka

#506 Re: Higijenske navike kod nas

Post by Cvjetka »

cyprus wrote:Od jedno 95% ljudi sam čuo kako se kupaju svaki dan... Koga ba lažete? :D :D
Zasto bih lagala ako kazem da se tusiram svako jutro?!!Znaci i pranje zuba, nije za povjerovati,svi oni koji kazu da ih peru 2-3 puta dnevno?!Neko pije kafu,ujutru,neko dan pocinje vjezbama/gimnastikom,i sad ako kazu,da imaju svoje neke licne navike,za pocetak dana, ne trebami im vjerovati!?

P.S. Ja se tusiram, a ne kupam!
headbanger

#507 Re: Higijenske navike kod nas

Post by headbanger »

Cvjetka wrote:
Zasto bih lagala ako kazem da se tusiram svako jutro?!!Znaci i pranje zuba, nije za povjerovati,svi oni koji kazu da ih peru 2-3 puta dnevno?!Neko pije kafu,ujutru,neko dan pocinje vjezbama/gimnastikom,i sad ako kazu,da imaju svoje neke licne navike,za pocetak dana, ne trebami im vjerovati!?

P.S. Ja se tusiram, a ne kupam!

ti si pravo skupa
-voda
-struja bojler
-gel za tusiranje
-pranje peskira
-opet struja ves masina
-deterdzent
-opet struje ako peskir ide u susilicu
Dr.Cuddy

#508 Re: Higijenske navike kod nas

Post by Dr.Cuddy »

Upravo ne razumijem roditelje koji uče svoju djecu da se kupaju jednom sedmično, nedeljom naveče, prije škole. To postaje navika, pa norma i na kraju imamo tinejdžere, mlade ljude koji su naučili da je OK da se kupaju (to uključuje i tuširanje) jednom sedmično. Meni je to grozno.
HAVANA

#509 Re: Higijenske navike kod nas

Post by HAVANA »

Ja se sinoc kupo. 8)
♥ Julianna ♥

#510 Re: Higijenske navike kod nas

Post by ♥ Julianna ♥ »

HAVANA wrote:Ja se sinoc kupo. 8)
:lol: :lol:
jel ti se kosa našušurila :-D
HAVANA

#511 Re: Higijenske navike kod nas

Post by HAVANA »

Nista,sad sam na staroj frizuri...kratko,skoro kec. :D
Osiso se na kratko,redovan u fitnesu...jos da istetoviram sta na ramenu...ljetos ide motor i kozna jakna...kriza srednjih udara nemilice... :D
♥ Julianna ♥

#512 Re: Higijenske navike kod nas

Post by ♥ Julianna ♥ »

:lol: :lol: :lol:
Ouuuuuu 8-)
Sad je gliser u trendu samo za znaš i nemoj da bi šta mladje zagOnjO :D
HAVANA

#513 Re: Higijenske navike kod nas

Post by HAVANA »

Gliser je vec obezbijedjen. :D :skoljka: Kako mladje,ne smijem nikakvo :cry: utopila bi me u peljeskoj uvali :cry:
Ateista

#514 Re: Higijenske navike kod nas

Post by Ateista »

Meni je najgore kad cujem ljude kako se hvale da se kupaju po tri puta dnevno, ne mogu izaci vani dok ne operu kosu i slicno, a sa druge strane kad vidim kako odrzavaju higijenu najbitnijih stvari - kako samo povrsno peru sudje iz kojeg jedu, onda ociste sto truleksom i misle da je cist pa normalno jedu sa njega ako im nesto padne na sto, i slicne stvari...

Cudan je nas narod.
♥ Julianna ♥

#515 Re: Higijenske navike kod nas

Post by ♥ Julianna ♥ »

HAVANA wrote:Gliser je vec obezbijedjen. :D :skoljka: Kako mladje,ne smijem nikakvo :cry: utopila bi me u peljeskoj uvali :cry:
Tako i treba, onde negdje kod Belećice je zgodno za utopit muža :-D odmah ga ugori pojedu i nema tijela :D
liberty02

#516 Re: Higijenske navike kod nas

Post by liberty02 »

Ateista wrote:Meni je najgore kad cujem ljude kako se hvale da se kupaju po tri puta dnevno, ne mogu izaci vani dok ne operu kosu i slicno, a sa druge strane kad vidim kako odrzavaju higijenu najbitnijih stvari - kako samo povrsno peru sudje iz kojeg jedu, onda ociste sto truleksom i misle da je cist pa normalno jedu sa njega ako im nesto padne na sto, i slicne stvari...

Cudan je nas narod.
i meni to nejde u glavu ali hajde sta ces..
Baby

#517 Re: Higijenske navike kod nas

Post by Baby »

Ateista wrote:Meni je najgore kad cujem ljude kako se hvale da se kupaju po tri puta dnevno, ne mogu izaci vani dok ne operu kosu i slicno, a sa druge strane kad vidim kako odrzavaju higijenu najbitnijih stvari - kako samo povrsno peru sudje iz kojeg jedu, onda ociste sto truleksom i misle da je cist pa normalno jedu sa njega ako im nesto padne na sto, i slicne stvari...

Cudan je nas narod.
slažem se sa tobom i sama poznajem takve ljude.
Ja se tuširam 1x na dan zato što se znojim puno i ne mogu sebi dopustiti taj luksuz da smrdim.Ima ljudi koji misle da se ne moraju tuširati ako npr. peru kosu svaka 4 dana i onda kada se oznoje samo se napršću nekim jeftinim dezedoransom,a da ne pominjem ne skidanje šminke danima.
atko

#518 Re: Higijenske navike kod nas

Post by atko »

Dr.Cuddy wrote:Upravo ne razumijem roditelje koji uče svoju djecu da se kupaju jednom sedmično, nedeljom naveče, prije škole. To postaje navika, pa norma i na kraju imamo tinejdžere, mlade ljude koji su naučili da je OK da se kupaju (to uključuje i tuširanje) jednom sedmično. Meni je to grozno.
... svi smo se kupali nedjeljom prije "boljeg zivota" i ja sam mrzio kupanje :D ... al se vala ne sejcam da smo ko djeca bili prljavi - naprotiv...

i svakako cim dodjes u tin eru i pocnes stavljati gel u kosu pocinje i drugi rezim kupanja :D ... tako da nema tu nikakve navike... roditelji su jednostavno nedjeljom vrsili defaulto kupanje djece :D a mene su i po dva puta izmedju kupali jer sam bio bas onako 'mirno' djete malo je rec' :D ... od kreca pa redom nema hemikalije iz koje me nisu vadili i podapJERali :D

A danas ... zavisi ... nekad se ljeti kupas i po dva puta dnevno a zimi svaki drugi dan .. izmedju tusiranja i podapiranja :D po potrebi ... al sto rece Ateista, gledam da vodim o cjelokupnoj licnoj i okolnoj higijeni ujednacenu brigu ... jer nas narod jest cudan ... ima izgrdjene neke higijenske navike a s druge strane u nekim stvarima zesci peksijaneri :roll:
headbanger

#519 Re: Higijenske navike kod nas

Post by headbanger »

dva dana bez tusiranja i dezodoransa
treci malo dezodoransa
sjedis u kancelariji zavaljen u stolicu
ruke sastavljene iza glave i samo okrenes glavu
rasiris nosince i iz dna pluca udahnes
odma se dozoves, odcepe se sinusi, malo ocu zasuze ali to je dobor
i nastavljas sa produtivnoscu

nesta poput ovog

Image
Ateista

#520 Re: Higijenske navike kod nas

Post by Ateista »

Baby wrote:

Cudan je nas narod.
slažem se sa tobom i sama poznajem takve ljude.
Ja se tuširam 1x na dan zato što se znojim puno i ne mogu sebi dopustiti taj luksuz da smrdim.Ima ljudi koji misle da se ne moraju tuširati ako npr. peru kosu svaka 4 dana i onda kada se oznoje samo se napršću nekim jeftinim dezedoransom,a da ne pominjem ne skidanje šminke danima.
Ja u stvari pokusavam da kazem koliki je znacaj higijene kad je u pitanju ishrana posto sam primijetio da je taj aspekt higijene u nasem drustvu najvise zapostavljen, od pranja ruku prije kozumiranja i pripremanja jela, do pranja sudja i eventualno nekih drugih povrsina sa kojih se konzumira hrana.

Higijena samog tijela se treba odrzavati, ali je puno gore i stetnije ako se jede iz lose opranog sudja i nehigijenski pripremljene hrane. Problem je taj sto se kod nas higijena svodi na to da se cesto kupamo kako neko slucajno ne bi rekao za nas da smrdimo, da se bar malo osjetimo na znoj, i to je najbitnije - sta ce ljudi reci, a ono sto se ne vidi odnosno sto ljudi ne vide, to je ovdje manje bitno.

Problem je sto je higijena postala stvar mode i drustvenog statusa, a izgubila je svoju osnovnu funkciju.
Cholina_Lokica

#521 Re: Higijenske navike kod nas

Post by Cholina_Lokica »

Ako ima ista gore nego petkom u trolu uci, kunem se da mi svaki put pozli, ponedeljak je najdurabilniji vecina ih se nedeljom okupa, ali petak :cry:
Michun

#522 Re: Higijenske navike kod nas

Post by Michun »

Cholina_Lokica wrote:Ako ima ista gore nego petkom u trolu uci, kunem se da mi svaki put pozli, ponedeljak je najdurabilniji vecina ih se nedeljom okupa, ali petak :cry:
ama ima jos jedna stvar u tim gradskim prevozima...a to je smrad garderobe: na kuhanje, na dim, na nepranje.
razumijem ja da ljudi zive u skucenim prostorima ali ima rjesenje za sve.
resho kupis mali pa na terasu pa pristavi pretis sa sarmom/grahom i sl. ili drzi jakne na terasi da se ne usmrde. eto, okupaj se i obuci smrdljivu jaknu :shock: ne kontam.
Cholina_Lokica

#523 Re: Higijenske navike kod nas

Post by Cholina_Lokica »

Michun wrote:
Cholina_Lokica wrote:Ako ima ista gore nego petkom u trolu uci, kunem se da mi svaki put pozli, ponedeljak je najdurabilniji vecina ih se nedeljom okupa, ali petak :cry:
ama ima jos jedna stvar u tim gradskim prevozima...a to je smrad garderobe: na kuhanje, na dim, na nepranje.
razumijem ja da ljudi zive u skucenim prostorima ali ima rjesenje za sve.
resho kupis mali pa na terasu pa pristavi pretis sa sarmom/grahom i sl. ili drzi jakne na terasi da se ne usmrde. eto, okupaj se i obuci smrdljivu jaknu :shock: ne kontam.
Ne napominji me, valja se danas vratiti kuci :(
bez_ideje

#524 Re: Higijenske navike kod nas

Post by bez_ideje »

a ima raje rade u grillovima,cevaparama i sl...mjestima....pa povuce odjeca,jakna :mrgreen:
liberty02

#525 Re: Higijenske navike kod nas

Post by liberty02 »

bez_ideje wrote:a ima raje rade u grillovima,cevaparama i sl...mjestima....pa povuce odjeca,jakna :mrgreen:
to nije nesto strasno, nego je strasnije onaj miris od znoja ili kad se uhvati za sipku a ispod pazuha dzungla. :D
Post Reply