Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sadmird

#501 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sadmird »

Kasno se ukljucih pa jedva iscitah sve ...

A_I_ -> Cestitke! Svaka ti je zlatna! I na analizi uzeg i na analizi sireg problema, kao i na informacijama i argumentima!

Kome smeta sto ga neko oslovljava ovcom - nek' dokaze da nije! Jer je evidentno puno vise dokaza da smo telad od ovaca (prvi ja, pa A_I_ pa onda svi ostali) ... Za utjehu je da cemo za tricavih 150 godina parlamentarne demokracije dospjeti tamo gdje bismo jos juce voljeli da jesmo. Da pobjedimo ronalda i portugal, laicki prevedeno.

I ko god bi da psuje na forumu - pa eno ti vik pa tamo iskali negativnu energiju! Eno ti bespravni sjekaci pa njima noge polomi! Uhvati prvog komshiju koji ne placa vodu pa mu ... sta vec. I redom, samo ...
BHF_Manijak

#502 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BHF_Manijak »

sijedi wrote:
Nisrin wrote::x :x
dakleM:
1.infrastruktura otisla u helac,
2.nedomacinsko upravljanje istom
3.neplanska sjeca sume na Igmanu, i ne samo na Igmanu vec i na Jahorini,Treskavici,Bjelasnici a sigurno i na drugim planimama
4.ovogodisnja susa

Iz ovih premisa jedina moguca konkluzija je:neredovno snadbijevanje vodom, ljutili se ili ne ,ali tako je.

Kratkorocnog rjesenja nema, a za pravo rjesenje nema ni strpljenja,ni pameti, ni ljudi a Boga mi ni para.Jer rjesavanje ovog problema trazi puno para, a para nema.
Za prva dva je ViK kriv i normalno je da ce raja biti ogorcena na njih, sta trebam, na komsiju biti kriv jer su debili u vrhu ViK-a razbejali sve sto se moglo razjebati i sto su pare otisle Bog zna gdje, i manite se molim vas price o neplatisama, ne kazem da ih nema, ima sigurno, ali hajmo u procentina, koliko je tih ljudi, siguran sam da nisu jedini uzrok ovom katastrofalnom stanju vodovoda, vec ljudi koji su ga godinama vodili i njihova nesposobnost vodjenja firme, ko je kriv sto su instalacije takve kakve jesu, ko je kriv sto firma godinama posluje u minusu?!
nuki_cika

#503 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nuki_cika »

Danas ušao u jednu kopirnicu da kopiram sebi neku knjigu i sad lik koji tu radi vidim ima specifičan naglasak i ja onako"reko odakle si ti",kaže on iz zagreba",i ja sad tu sa njim počeo onako da pričam i pitam ja opet njega"pa gdje bolje u zagrebu ili u sarajevu,kaže on meni"ma ovdje je jarane 100 puta bolje,naravno ja iznenađen odgovorom i priča on još nesto tako,a ja se odmah sjeti vodovoda i grasa i nas ovdje kako raspravljamo o vodi i prevozu,a njemu bolje. :D ,i sam u sebi nesto kontam"e moj jarane nemas ti poijma gdje si došao,u jedini glavni grad gdje poslije noći nemaju vode,Ta dva argumenta su mi dovoljna da pobijem njegove teze :-D :D
vnm

#504 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vnm »

snijeg pade, zavrnuse vodu sat vremena ranije nego obicno.
TRANCE

#505 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by TRANCE »

vnm wrote:snijeg pade, zavrnuse vodu sat vremena ranije nego obicno.
Upravo tako, nestalo je vode u 11 sati. To je da nam dokažu da nas mogu jebati u zdrav mozak i sa kišom i bez kiše.
BHF_Manijak

#506 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BHF_Manijak »

TRANCE wrote:
Upravo tako, nestalo je vode u 11 sati. To je da nam dokažu da nas mogu jebati u zdrav mozak i sa kišom i bez kiše.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Druze halali, jebi ga znam kako ti je i meni jucer ista stvar, ali nisam se mogo suzdrzati, oplako sam na ovo zadnje! :mrgreen:
jesaha

#507 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by jesaha »

TRANCE wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :dance: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#508 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Vodovod: Deset dana padavina vratilo bi situaciju u normalu
Brojni su čitatelji u proteklim danima zvali našu redakciju negodujući zbog sve učestalijih redukcija vode u Sarajevu, zbog kojih su prisiljeni koristiti vodu iz flaša i kanistera.
Piše: N. Jamaković

S nestancima vode sve su glasnije postale i priče da se to dešava jer preduzeću Vodovod i kanalizacija nedavno nije prošao prijedlog za povećanje cijena vode. No, naš sagovornik u ovom preduzeću, koji obavlja funkciju rukovodioca Službe za proizvodnju i distribuciju vode, Salhudin Bakal negira takve navode i ističe da je jedini uzrok redukcijama vode suša, odnosno nedostatak padavina koji traje već duže vrijeme.

"Nismo mi to izmislili, sve se može provjeriti, iz tih razloga ne plove brodovi Dunavom i Rajnom, a u našoj zemlji HE Višegrad radi samo tri sata dnevno. Dakle, suša je dovela do znatnog smanjenja nivoa vode u svim izvorištima iz kojih se napaja naš vodovodni sistem. Zbog toga smo u proteklim danima bili prisiljeni uvoditi redukcije u noćnim satima kako bismo tokom dana imali uredno snabdijevanje vodom", kaže Bakal za Sarajevo-x.com. Precizira kako ovih dana u sistemu nedostaje 10 posto vode, odnosno 300 litara u sekundi (trenutno je u sistemu 2.700 litara u sekundi).

"Evo, padavine su već počele, iako u manjoj količini. Mene je jedino strah mrazeva koji bi nam mogli dodatno zakomplikovati situaciju, ali isto tako sedam do deset dana neprestanih padavina bi situaciju vratilo u normalu i naša izvorišta bi ponovo imala dovoljan kapacitet", dodaje naš sagovornik. On je također kazao kako ne stoje priče o nepostojanju nekog alternativnog sistema napajanja vodom, budući da je logično da vode nema ako nema padavina.

"Davno je postojala ideja da se voda u Sarajevo dovede i sa Jahorine, iz Crne rijeke, ali je u ovom trenutku zaista nerealno pričati o tome, jer to iziskuje mnogo novca. Osim toga, pri ovakvoj suši nam vjerovatno ni to ne bi pomoglo", pojašnjava Bakal. On je, međutim, priznao kako Vodovod gubi velike količine vode zbog zastarjele distributivne mreže.

"Sedamdeset posto naše distributivne mreže nema nikakvu knjigovodstvenu vrijednost, ona je odavno trebala biti zamijenjena. To je razlog što zaista gubimo velike količine vode, mi svakodnevno popravljamo kvarove, ali je gubitke u ovakvoj situaciji nemoguće spriječiti. Dodatna je otežavajuća okolnost što preduzeće nema novca da zamijeni ovu mrežu", zaključio je Bakal.
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... /111207025
VjecitiStudent

#509 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Otkad je Crna rijeka na Jahorini?
VjecitiStudent

#510 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Gubici na mrezi su svakako tema za sebe, ali potrosnja stanovnistva u stambenim zgradama bi se vrlo jednostavno, ugradnjom individualnih vodomjera u stanovima dala dramaticno srezati, pa onda ne bi bio potreban "skupi projekat Crna rijeka".

Ali kako bi se onda oni "ugradili" u skupi projekat???
VjecitiStudent

#511 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

micki125 wrote:
VjecitiStudent wrote:Gubici na mrezi su svakako tema za sebe, ali potrosnja stanovnistva u stambenim zgradama bi se vrlo jednostavno, ugradnjom individualnih vodomjera u stanovima dala dramaticno srezati, pa onda ne bi bio potreban "skupi projekat Crna rijeka".

pa ugradi, koliko ja znam imate tu opciju na raspolaganju.
Procedura za "opciju" je napravljena tako da cini cijelu stvar prakticno skoro pa neizvedivom.
http://www.viksa.ba/czp5.html

A da se sve moze kad se hoce, pokazuje primjer Brckog
http://www.komunalno.ba/index.php?optio ... 61&lang=bs
Mr.Penguin

#512 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Mr.Penguin »

VjecitiStudent wrote:
micki125 wrote:
VjecitiStudent wrote:Gubici na mrezi su svakako tema za sebe, ali potrosnja stanovnistva u stambenim zgradama bi se vrlo jednostavno, ugradnjom individualnih vodomjera u stanovima dala dramaticno srezati, pa onda ne bi bio potreban "skupi projekat Crna rijeka".

pa ugradi, koliko ja znam imate tu opciju na raspolaganju.
Procedura za "opciju" je napravljena tako da cini cijelu stvar prakticno skoro pa neizvedivom.

Ja imam mjerac, izvodljivo je.
žulijan asanž

#513 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by žulijan asanž »

Image
Walter76

#514 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Walter76 »

Baš tako, evo npr. za četveročlanu porodicu mjesečno, uz ugrađene vodomjere na dvije vertikale (kuhinja+kupatilo) mjesečno ne dođe veći račun od 15KM, za dvoje penzionera ni 5KM, tako da je to strašna ušteda u odnosu na prethodnih ~40KM, kako za spomenutu porodicu tako i za jadne penzinere! :P

Inače, ne bi me čudilo da i vik izbaci jednu "brošuru" u kojoj "naučno, teoretski pa čak i u praksi" tvrde da je isplatnije plaćati po ukupnoj potrošnji u zgradi nego ugrađivati vodomjere, kao što su to prije mes'cini god. dana uradili ovi "stručnjaci" iz toplana gdje su tvrdili da je paušalno plaćanje, ne samo jednako, već i znatno jeftinije nego ugradnjom kalorimetara i (poštenog) plaćanja srazmjerno potrošnji! Da nije žalosno, bilo bi smiješno! :x

PS. Skeniram i postavim tu brošuru kada je nađem, pošto znam da je sigurno nisam bacio!
VjecitiStudent

#515 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Mr.Penguin wrote:
VjecitiStudent wrote: Procedura za "opciju" je napravljena tako da cini cijelu stvar prakticno skoro pa neizvedivom.

Ja imam mjerac, izvodljivo je.
Ne napisah da je nemoguce, ali je za vecinu stanova vrlo tesko izvodivo, npr. u neboderu je dovoljan jedan kapriciozni ili nedostupni stanar pa da cijela stvar postane nemoguca za desetine stanova.

Ali to je nasa lijepa vlast.
Kad treba nadzidjivati neku zgradu, onda je dovoljno samo nekoliko potpisa stanara, a kad treba obicni glupi vodomjer postaviti, onda za to treba ganjati i zadnjeg stanara-dijasporasa po bjelosvjetskim bespucima.
VjecitiStudent

#516 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

micki125 wrote: eh majstore ti bi džabaluka, na budžet ha? vlasnici kuća sami plaćaju vodomjere i priključke pa ne vidim ama baš niti jedan razlog zašto i ti nebi.
????
Brcko je navedeno kao nama najblizi primjer, na kojem je ociti da opet npr. Dodik ili RS nisu izgovor da se nesto ne moze, da se cijela stvar ugradnje individualnih vodomjera moze napraviti jako brzo, kad za to postoji VOLJA.

A kod nas?
U Sarajevu su proceduru ugradnje ocito namjerno toliko iskomplikovali da bi obeshrabrili ogromnu vecinu gradjana.
Ni znaka nema o postojanju organizovane akcije da se na ovaj nacin DRAMATICNO smanje gubici vode.
VjecitiStudent

#517 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Walter76 wrote: Baš tako, evo npr. za četveročlanu porodicu mjesečno, uz ugrađene vodomjere na dvije vertikale (kuhinja+kupatilo) mjesečno ne dođe veći račun od 15KM, za dvoje penzionera ni 5KM, tako da je to strašna ušteda u odnosu na prethodnih ~40KM, kako za spomenutu porodicu tako i za jadne penzinere! :P
...
To je to!
Ugradnjom individualnih vodomjera, vrlo brzo bi se ustedilo trenutno nedostajucih 300 l/s i ne bi bio potreban nikakav dodatni skupi projekat.
Ali ko bi se onda i kako "ugradio"????
O'zone
Globalni moderator

#518 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

VjecitiStudent wrote:
Walter76 wrote: Baš tako, evo npr. za četveročlanu porodicu mjesečno, uz ugrađene vodomjere na dvije vertikale (kuhinja+kupatilo) mjesečno ne dođe veći račun od 15KM, za dvoje penzionera ni 5KM, tako da je to strašna ušteda u odnosu na prethodnih ~40KM, kako za spomenutu porodicu tako i za jadne penzinere! :P
...
To je to!
Ugradnjom individualnih vodomjera, vrlo brzo bi se ustedilo trenutno nedostajucih 300 l/s i ne bi bio potreban nikakav dodatni skupi projekat.
Ali ko bi se onda i kako "ugradio"????
Mora se znati da u slučaju masovnog ugrađivanja vodomjera ViK ostaje bez značajnog iznosa sredstava jer garantujem da će svi računi ako ne upola biti barem manji za 20 do 30% što na iznose koje ViK fakturiše mjesečno nije malo.

U tom slučaju ViK nebi bio u stanju da namiri svoje gubitke ni uz pomoć subvencija od vlade KS i to je osnovni razlog zašto je procedura za postavljanje indivdualnog mjerila toliko zakomplikovana da Vam se zgadi odmah na startu a i sam sam htio više puta da ga ugradim.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#519 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by hrasno38 »

Koliko se sjecam nekada davno sam citao clanak da Sarajevo bukvalno lezi na vodi tacnije na jezerima. Sarajevska pivara crpi vodu sa 300m dubine a ja koliko znam VIK nikada nije radio nikakva ozbiljnija istrazivanja vezana za tu temu. U ratu posto nije bilo vode ljudi gdje god da su zakopali nasli su vodu. Dakle sasvim sigurno da vrlo tesko je da nas grad ostane bez vode ali sa ovakvim VIK-om to je sasvim normalno. Ljudi sjede i samo uzimaju platu koristeci infrastrukturu od Austrougarske do one koju je izgradila bivsa YU. Da su od kraja rata do danas mjescno mijenjali po 100m cijevi to bi bilo do sada 38 km cijevi. Ali nisu ludi sto sebi da prave posao i srklet kad plata ide radili ne radili jer ljudi zaista placaju tu vodu. U stvari sta mi placamo danasnjem VIK-u? Jedino sto rade to su intervencije a i na to se covjek dobro naceka dok dodju. Dakle preuzeli su infrastrukturu bez ikakvih ulaganja 16 godina uzivaju i deru dobre plate. Bili su susni periodi i prije rata ali ovakve redukcije tesko da se mogu sjetiti da su bile.
6.april

#520 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by 6.april »

hrasno38 wrote:Koliko se sjecam nekada davno sam citao clanak da Sarajevo bukvalno lezi na vodi tacnije na jezerima. Sarajevska pivara crpi vodu sa 300m dubine a ja koliko znam VIK nikada nije radio nikakva ozbiljnija istrazivanja vezana za tu temu. U ratu posto nije bilo vode ljudi gdje god da su zakopali nasli su vodu. Dakle sasvim sigurno da vrlo tesko je da nas grad ostane bez vode ali sa ovakvim VIK-om to je sasvim normalno. Ljudi sjede i samo uzimaju platu koristeci infrastrukturu od Austrougarske do one koju je izgradila bivsa YU. Da su od kraja rata do danas mjescno mijenjali po 100m cijevi to bi bilo do sada 38 km cijevi. Ali nisu ludi sto sebi da prave posao i srklet kad plata ide radili ne radili jer ljudi zaista placaju tu vodu. U stvari sta mi placamo danasnjem VIK-u? Jedino sto rade to su intervencije a i na to se covjek dobro naceka dok dodju. Dakle preuzeli su infrastrukturu bez ikakvih ulaganja 16 godina uzivaju i deru dobre plate. Bili su susni periodi i prije rata ali ovakve redukcije tesko da se mogu sjetiti da su bile.

Mi smo ostrvo u moru pitke vode sudeći po novinarskim pričama prije nestašice vode.
nosara

#521 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nosara »

Zasto seljacka djubrad traze saglasnost svih stanara ako ja hocu vodomjer u svom stanu...? Oca im jebem lopovskog pokvareno-kriminalnog cega su se sjetili... :lol:
6.april

#522 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by 6.april »

nosara wrote:Zasto seljacka djubrad traze saglasnost svih stanara ako ja hocu vodomjer u svom stanu...? Oca im jebem lopovskog pokvareno-kriminalnog cega su se sjetili... :lol:
Na taj način, neuvođenjem vodomjera, prisiliće one koji uvijek plaćaju da plaćaju i za neplatiše.
Last edited by 6.april on 07/12/2011 15:21, edited 1 time in total.
Ateista

#523 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Ateista »

nosara wrote:Zasto seljacka djubrad traze saglasnost svih stanara ako ja hocu vodomjer u svom stanu...? Oca im jebem lopovskog pokvareno-kriminalnog cega su se sjetili... :lol:
Valjda zato jer znaju da komsije nece pristati jer ce im dolaziti veci racuni.
Mr.Penguin

#524 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Mr.Penguin »

Ateista wrote:
Valjda zato jer znaju da komsije nece pristati jer ce im dolaziti veci racuni.
u nas su svi uzeli vodomjer mnogo je jeftinije
photo

#525 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by photo »

mozda da neko pokrene pravno pitanje zasto mi je potrebna saglasnost svih stanara za ugradnju senzora kada to ne utice na protok vode njima.

ovo je namjerno napravljeno da se ljudi obeshrabre pri postavljanju jer, kako je receno, onda ce racuni za ostale stanare biti veci.
Post Reply