Raiffeisen banka - sve o tome
Moderator: anex
-
StrelacZE
#501 Re: raiffeisen shopping kartica
................ ?
Lijep pozdrav,snaci cu se i bez vaseg odgovora!
Lijep pozdrav,snaci cu se i bez vaseg odgovora!
- drndalo
#502 Re: raiffeisen shopping kartica
Super, javi kako ide... 
Ja bih ti npr. savjetovao da sto prije izadjes iz minusa, ali ti volis da im stalno dugujes 1000 KM, i da im placas masnu kamatu...
Ja bih ti npr. savjetovao da sto prije izadjes iz minusa, ali ti volis da im stalno dugujes 1000 KM, i da im placas masnu kamatu...
-
StrelacZE
#503 Re: raiffeisen shopping kartica
drndalo wrote:Super, javi kako ide...
Naravno,to je jedina ispravna stvar koju bih trebao uciniti,ali,moram to napisati,"glup sam",po pitanju tih kartica,itd,jednostavno,"ne da mi se",da rijesim taj limit,koji sam dobio na 12 mjeseci,1000.km,jos sam to dobio prije 3 godine,i 3 godine ja njima svaki mjesec uplacujem ratu,naravno sa kamatama,jer ,stvar je u tome,sto do 15 u mjesecu ako uplatis,ne racunaju se kamate,(posebno jos mi,koji koristimo net bankarstvo,YES paket),tu kao ima i nekih povlastica,ali ja uvijek uplatim,poslije 15 u mjesecu-i tu grijesim-i sto je najgore,i ono sto uplatim,sutradan ili nakon 5-6 dana,ponovo podignem i potrosim,tako da sam uvijek na 0,odnosno u minusu,uvijek mi je limit -1000!
A po pitanju pitanja za ovo gore,za ovaj artikal,zaista bih volio,kada bi mi neko napisao svoje iskustvo ko je kupovao iskljucivo sa Unikredit Visa Clasic kreditnom karticom,da mi napise,da li ostaje na raspolaganju novac,kada oduzmu u trgovini prvu ratu,jer ja sam mislio to uraditi na nacin,da uplatim na karticu 250.km,koliko i kosta artikal,i da odem u tu radnju,da oduzmu prvu ratu(20.km),i da se vratim do bankomata i podignem preostalih 230.km . Naravno,slijedecu ratu ce oni dobiti,tako sto banka automatski meni skida redovnu ratu za limit sa platne liste,pa me bas zanima,da li je to tako kako sam ovde citao u ovoj temi,da neko pise da jeste tako,da ostaje novac na raspolaganju,a neko pise,da zalede novac,znam za Raiffasen banke,kartice da zalede,ali nisam siguran za ove Unikredit? Ajde ljudi,napisite mi to da bezzze ne zopvem banku,itd....Hvala unaprijed.
-
Dady
#504 Re: raiffeisen shopping kartica
Banka će ti odmah rezervisati iznos od 250 KM koliko je vrijednost te kupovine na rate. Teretiće te samo za prvu ratu. Ostatak od 230 KM nećeš moći podići na bankomatu jer si opet u minusu 1000 KM.StrelacZE wrote:drndalo wrote:Super, javi kako ide...
Naravno,to je jedina ispravna stvar koju bih trebao uciniti,ali,moram to napisati,"glup sam",po pitanju tih kartica,itd,jednostavno,"ne da mi se",da rijesim taj limit,koji sam dobio na 12 mjeseci,1000.km,jos sam to dobio prije 3 godine,i 3 godine ja njima svaki mjesec uplacujem ratu,naravno sa kamatama,jer ,stvar je u tome,sto do 15 u mjesecu ako uplatis,ne racunaju se kamate,(posebno jos mi,koji koristimo net bankarstvo,YES paket),tu kao ima i nekih povlastica,ali ja uvijek uplatim,poslije 15 u mjesecu-i tu grijesim-i sto je najgore,i ono sto uplatim,sutradan ili nakon 5-6 dana,ponovo podignem i potrosim,tako da sam uvijek na 0,odnosno u minusu,uvijek mi je limit -1000!
A po pitanju pitanja za ovo gore,za ovaj artikal,zaista bih volio,kada bi mi neko napisao svoje iskustvo ko je kupovao iskljucivo sa Unikredit Visa Clasic kreditnom karticom,da mi napise,da li ostaje na raspolaganju novac,kada oduzmu u trgovini prvu ratu,jer ja sam mislio to uraditi na nacin,da uplatim na karticu 250.km,koliko i kosta artikal,i da odem u tu radnju,da oduzmu prvu ratu(20.km),i da se vratim do bankomata i podignem preostalih 230.km . Naravno,slijedecu ratu ce oni dobiti,tako sto banka automatski meni skida redovnu ratu za limit sa platne liste,pa me bas zanima,da li je to tako kako sam ovde citao u ovoj temi,da neko pise da jeste tako,da ostaje novac na raspolaganju,a neko pise,da zalede novac,znam za Raiffasen banke,kartice da zalede,ali nisam siguran za ove Unikredit? Ajde ljudi,napisite mi to da bezzze ne zopvem banku,itd....Hvala unaprijed.
Kao što ti ljudi savjetuju riješi se tih dugova, a i svih kartica. Za banku si najbolji klijent
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
-
StrelacZE
#505 Re: raiffeisen shopping kartica
Ne razumijem zaista-ovde neki pisu da unikredit banka ne rezervise ostatak novca koji imam na kartici,jer kada ja uplatim sebi 250.km,tada necu biti 1000.km u limitu,vec 750.km, i na primjer,da ja nista ne kupim nigde na rate,vec samo da uplatim 250.km cisto reda radi na karticu,sutradan odmah bih mogao ponovo podici 240.km jer onih 10.km oduzmu kamate. Zato ja ovo i pitam,kada uplatim 250.km na karticu,tada necu biti 1000.km u limitu,kupujem artikal na rate,na 12 mjeseci,1 ratu u toj radnji odmah skinu sa kartice(20.km),i tada mi na kartici ostaje 230.km ,sto znaci da ce mi stanje biti 770.km limita,i trebao bih po nekim ovde textovima ,da mogu raspolagati sa tim novcem! ???
A,evo sta banka kaze u vezi ovog mog pitanja,mislim,ovako pise na njihovoj stranici,pa ako moze neko da mi objasni je li to to,da li ja mogu podici tih 230.km,kada mi u radnji odbiju ratu od 20.km.
text sa stranice unikredit banke:
Obročna otplata bez kamata i naknada
UniCreditCard VISA revolving nudi i mogućnost obročne otplate bez kamata i naknada – kupovine roba i usluga do 12 rata (max. 12 rata, ovisno o Ugovoru sklopljenom između Banke i trgovca), bez kamata i naknada putem EFT POS terminala na posebno označenim prodajnim mjestima u BiH;
Kupovinu na rate bez kamata i naknada otplaćujete na način da se u min. iznos koji otplaćujete do 15-og u mjesecu uračunava i iznos rate svake neotplaćene kupovine na rate bez kamata i naknada.(meni ovaj iznos banka automatski skida sa place svaki mjesec,a to je nekih 60.km za limit,mjesecna rata).
Banka za vas vodi brigu o otplati troškova
Prema Vašoj želji Banka će automatski s Vašeg tekućeg računa 15-og u mjesecu podmirivati %-ni iznos neotplaćenih transakcija
Kontrola troškova
Na početku svakog mjeseca, Banka Vam šalje izvod (prema Vašem izboru, putem e-maila ili pošte) kojim Vas informira o:
................
Ukupnom dugu po kartici
Odobrenom limitu potrošnje
Min. iznosu koji dospjeva na naplatu 15-og dana u mjesecu
Iznosu koji će automatski biti izmiren s Vašeg tekućeg računa 15-og u mjesecu ukoliko ste se odlučili za automatsku otplatu većeg %-nog iznosa od min. 5%
OVO ME ZANIMA-Preostalom neotplaćenom iznosu kupovine na rate
......
Znaci,da li mogu podignuti preostali iznos na bankomatu kada kupim artikal na kredit na 12 mjeseci,ili ne mogu? Citao sam da unikredit kartice moze,a da raiffasen kartice ne moze?
A u slucaju da zaista ne moze,ovako kako sam mislio i citao neke postove da moze,onda ne vidim kakva je svrha to sto vam daju na rate na karticu,kada vam odmah uzmu cijeli iznos,to tada nije na rate uopce-onda je meni bolje tih 250.km otici u radnju i kupiti za kes,jos dobijem 10% popusta za gotovinu!
Mislim,to onda nije na rate,ako ti banka zaledi cijeli iznos koliko i kosta artikal-mislim,bezveze!
Sta je istina?
A,evo sta banka kaze u vezi ovog mog pitanja,mislim,ovako pise na njihovoj stranici,pa ako moze neko da mi objasni je li to to,da li ja mogu podici tih 230.km,kada mi u radnji odbiju ratu od 20.km.
text sa stranice unikredit banke:
Obročna otplata bez kamata i naknada
UniCreditCard VISA revolving nudi i mogućnost obročne otplate bez kamata i naknada – kupovine roba i usluga do 12 rata (max. 12 rata, ovisno o Ugovoru sklopljenom između Banke i trgovca), bez kamata i naknada putem EFT POS terminala na posebno označenim prodajnim mjestima u BiH;
Kupovinu na rate bez kamata i naknada otplaćujete na način da se u min. iznos koji otplaćujete do 15-og u mjesecu uračunava i iznos rate svake neotplaćene kupovine na rate bez kamata i naknada.(meni ovaj iznos banka automatski skida sa place svaki mjesec,a to je nekih 60.km za limit,mjesecna rata).
Banka za vas vodi brigu o otplati troškova
Prema Vašoj želji Banka će automatski s Vašeg tekućeg računa 15-og u mjesecu podmirivati %-ni iznos neotplaćenih transakcija
Kontrola troškova
Na početku svakog mjeseca, Banka Vam šalje izvod (prema Vašem izboru, putem e-maila ili pošte) kojim Vas informira o:
................
Ukupnom dugu po kartici
Odobrenom limitu potrošnje
Min. iznosu koji dospjeva na naplatu 15-og dana u mjesecu
Iznosu koji će automatski biti izmiren s Vašeg tekućeg računa 15-og u mjesecu ukoliko ste se odlučili za automatsku otplatu većeg %-nog iznosa od min. 5%
OVO ME ZANIMA-Preostalom neotplaćenom iznosu kupovine na rate
......
Znaci,da li mogu podignuti preostali iznos na bankomatu kada kupim artikal na kredit na 12 mjeseci,ili ne mogu? Citao sam da unikredit kartice moze,a da raiffasen kartice ne moze?
A u slucaju da zaista ne moze,ovako kako sam mislio i citao neke postove da moze,onda ne vidim kakva je svrha to sto vam daju na rate na karticu,kada vam odmah uzmu cijeli iznos,to tada nije na rate uopce-onda je meni bolje tih 250.km otici u radnju i kupiti za kes,jos dobijem 10% popusta za gotovinu!
Mislim,to onda nije na rate,ako ti banka zaledi cijeli iznos koliko i kosta artikal-mislim,bezveze!
Sta je istina?
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#506 Re: Raiffeisen banka
drndalo wrote:Jesi li siguran da se ne placa zatvaranje ? Meni se 10 KM vrti po glavi...
Hahaha, i meni takodjer, otvorio sam nedavno racun u RFBiH, i cekao sam 14 dana da odem po karticu, dobio VISA Electron karticu, ukucao da je povezem sa paypal-om, i sada ne znam koliko vremena treba proci da se moze uzeti taj izvod a da na njemu bude paypal-ov kod... Kod popunjavanja formulara sam oznacio da ne zelim da mi dolazi izvod na kucnu adresu, jer je ne planiram dugo koristiti, Decembar i Janurar(ne cijeli Januar) samo dok nesto narucim i dok mi dodje a onda ADIO RFBiH, i idem u Unicredit, razlika je 50-100 metara razdaljine... ALI, kako sam se svega nacitao Unicredit je bolja 3485634552415246522542145541254 puta od RFBiH
Posto je 2KM onda mi je jos lakse zatvoriti racun
A sreca mi je sto nisam morao platiti 10KM za debitnu, mislim da se prije placalo
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#507 Re: Raiffeisen banka
Nacekao bi se jarane ti tog izvoda jer se moras elektronski prijaviti na njihovoj stranici i tek naredni mjesec bi mogao dobiti kod.
Imas dvije opcije, ili otici u banku pa na njihovom terminalu istamapt izvod, ili nazvati call centar banke, reci da zelis da ti procitaju puni naziv transakcije PAYPAL i zavrsis sve u 2 minuta
Imas dvije opcije, ili otici u banku pa na njihovom terminalu istamapt izvod, ili nazvati call centar banke, reci da zelis da ti procitaju puni naziv transakcije PAYPAL i zavrsis sve u 2 minuta
-
Mehemed
#508 Re: Raiffeisen banka
To i kontam, otici u banku i traziti da mi odstampaju izvod, ali ne znam da li je to odmah trenutno spremno nakon upisivanja na paypalu ili mora proci par dana, mislim na paypal kodun1ted wrote:Nacekao bi se jarane ti tog izvoda jer se moras elektronski prijaviti na njihovoj stranici i tek naredni mjesec bi mogao dobiti kod.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#509 Re: Raiffeisen banka
Spremno je to odmah jer se transakcija automatski zapise
Ja nikada ne bih isao u banku, ma ni da mi je 50 metara daleko jer sto da se guzvam kada ih mogu nazvati, izdiktirati broj kartice i sve mi daju 
-
Mehemed
#510 Re: Raiffeisen banka
Nije mi 50 metara, ali zato jeste 5000 metaraun1ted wrote:Spremno je to odmah jer se transakcija automatski zapiseJa nikada ne bih isao u banku, ma ni da mi je 50 metara daleko jer sto da se guzvam kada ih mogu nazvati, izdiktirati broj kartice i sve mi daju
Moram u grad i ovako i onako, pa usput cu otici da mi to isprintaju...
- un1ted
#511 Re: Raiffeisen banka
Okey
Ako ti ne mogu isprintati, ili ne bude transakcije reci im da ti iscitaju. Cesto u manjim poslovnicama rade neke tuke koje nemaju pojma oko paypala pa ti kazu da cekas mjesecni izvod
Par puta sam ovo radio, kako sebi tako i jaranima pa znam proceduru 
-
Mehemed
#512 Re: Raiffeisen banka
Nemam sta cekati kada sam oznacio da necu da mi dolazi mjesecni izvod, moraju moci isprintati, ako ne mognu nazvat cu odna raiffaisen direkt info, ali nadam se da ce moci isprintati ili da mi iscitaju kod...un1ted wrote:OkeyAko ti ne mogu isprintati, ili ne bude transakcije reci im da ti iscitaju. Cesto u manjim poslovnicama rade neke tuke koje nemaju pojma oko paypala pa ti kazu da cekas mjesecni izvod
Par puta sam ovo radio, kako sebi tako i jaranima pa znam proceduru
- jazmin
#513 Re: raiffeisen shopping kartica
A dali imaju neki troškovi po toj kartice, tipa održavanje i sl.
Po ovom što sam do sada procitala cini mi se kao dobra stvar 
- jazmin
#514 Re: raiffeisen shopping kartica
evo procita upravo da je naknada za vođenje računa 4,99 KM , pa i nije malo 
-
Mehemed
#515 Re: Raiffeisen banka
Nista, izvadio ali samo pise "Iznos sredstava na rezervisanju" i cifra koju sam potrosio, a pise da je za period od 14.12.2012-14.12.2012, znaci samo za Petak i pise koliko sam ja uplatio, a nista dalje nije iscitalo, zatitar rekao da dodjem za 2-3 dana da tada moze biti
- un1ted
#516 Re: Raiffeisen banka
Napisao sam ti soluciju i za taj problemMehemed wrote:Nista, izvadio ali samo pise "Iznos sredstava na rezervisanju" i cifra koju sam potrosio, a pise da je za period od 14.12.2012-14.12.2012, znaci samo za Petak i pise koliko sam ja uplatio, a nista dalje nije iscitalo, zatitar rekao da dodjem za 2-3 dana da tada moze biti
PS: zastitarov posao nije da ti ista govori jer nije upucen
-
Mehemed
#517 Re: Raiffeisen banka
I meni se cini da nije upucen.... nema veze, necu zvati, trosak mi je 
Opet cu za koji dan ici pa cu provjeriti je li ima na listi transakcija, ima vremena do nove godine...
Zavrsit ce se do nove godine
Opet cu za koji dan ici pa cu provjeriti je li ima na listi transakcija, ima vremena do nove godine...
Zavrsit ce se do nove godine
- un1ted
#518 Re: Raiffeisen banka
Naravno da ima vremena ako ti se ne zuri
No ako ces narucivati nesto sto ce ici obicnom postom bolje ti je sto prije naruciti radi Bozica i Nove godine jer ce biti "zastoja" u slanju posiljki.
-
Mehemed
#519 Re: Raiffeisen banka
Narucit cu ja da dodje do kraja Januara, tamam mi tako odgovara, da ne moram ulaziti u Februar sa bankom, da ugasim racun u Januaru
-
jjohnnyy
#520 Re: Raiffeisen banka
Pozdrav,Saka wrote:Naravno da mogu jer ti ne plaćaš karticu već održavanje računa! Račun nisi nikad zatvorio i deraće ti guzove nizašta nezavisno koristiš li račun, aktiviraš li karticu ili bilo šta drugo.
Ja to iz posta u post trubim, ljudi ugasite račune u ovoj banci ako ne morate imati RBBH. Ima tona banaka u BiH gdje je i jeftinije i ne naplaćuje se održavanje računa ako ga ne koristite.
Znaš li šta se desi ako ne zatvorim račun (kartični), nego jednostavno sačekam da istekne važenje kartice?
Mogu li me tužiti što imam otvoren račun koji ne koristim i na koji mi sami lijepe minuse?
Ne želim platiti nešto što ne koristim i nešto za što mi nisu odmah rekli da će naplačivati mjesečno, nego su tek sada rekli kad se skupilo podosta da se plati.
Ili ako zna neko drugi da je bio u istoj situaciji?
-
Kralj Tvrtko I.
#521 Re: Raiffeisen banka
plati i gasi racun dok se nije minusa nalijepilo...jjohnnyy wrote:Pozdrav,Saka wrote:Naravno da mogu jer ti ne plaćaš karticu već održavanje računa! Račun nisi nikad zatvorio i deraće ti guzove nizašta nezavisno koristiš li račun, aktiviraš li karticu ili bilo šta drugo.
Ja to iz posta u post trubim, ljudi ugasite račune u ovoj banci ako ne morate imati RBBH. Ima tona banaka u BiH gdje je i jeftinije i ne naplaćuje se održavanje računa ako ga ne koristite.
Znaš li šta se desi ako ne zatvorim račun (kartični), nego jednostavno sačekam da istekne važenje kartice?
Mogu li me tužiti što imam otvoren račun koji ne koristim i na koji mi sami lijepe minuse?
Ne želim platiti nešto što ne koristim i nešto za što mi nisu odmah rekli da će naplačivati mjesečno, nego su tek sada rekli kad se skupilo podosta da se plati.
imam isti slucaj, 24KM za godinu dana...a racun je toliko aktivan da karticu npr. nisam nikad priblizio bankomatu a kamo li sta vise...
zovu ove tete svaki dan jelde?
-
Saka
#522 Re: Raiffeisen banka
Vidiš, ovo je tipičan primjer kako su needukovani radnici u ovoj banci koji ti nisu objasnili najosnovnije stvari. Ne postoji nikakav kartični račun. Kartica i njen istek nema veze sa računom. Račun se neće ugasiti ako ti kartica istekne, ako je izgubiš, ako ti je ukradu. Kartica ima svoj život a račun svoj.jjohnnyy wrote:Pozdrav,
Banka ti naplaćuje održavanje računa, i kod RBBH se to naplaćuje svaki mjesec dok god imaš račun, neovisno od kartice, neovisno da li je koristiš, je li istekla, jel ukradena i neovisno imaš li transakcija na računu. To ti piše na ugovoru koji si potpisao.
Ako ostaviš račun da leži ići ćeš u minus svaki mjesec 2KM. Za godinu će ti se nakupiti -24KM koje će ti banka uzeti čim dobije priliku, ako ti kojim slučajem nekad nešto legne na račun. Ako ne bićeš dužan i onda te mogu tužiti ako hoće za naplatu tih sredstava.
Znači nema ništa "da pustim da istekne" već u banku i zatvori račun. I ubuduće biraj banku koja ne naplaćuje održavanje računa kad ga ne koristiš. UniCredit je jedna od njih.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#523 Re: Raiffeisen banka
bila je emisija latinice
posvećena ovim problemima
ljudi su po deset godina imali nake račune gdje se mjesečno odbijalo 5 kuna + kamate na dug...
pravi problemi nastati mogu
posvećena ovim problemima
ljudi su po deset godina imali nake račune gdje se mjesečno odbijalo 5 kuna + kamate na dug...
pravi problemi nastati mogu
-
jjohnnyy
#524 Re: Raiffeisen banka
Pazi ovo, imao račun prije ovoga koji nisam duže koristio i za koji me nikad nisu zvali da minus naplate. Prestali slati izvod nakon nekog vremena za taj račun.Saka wrote:Vidiš, ovo je tipičan primjer kako su needukovani radnici u ovoj banci koji ti nisu objasnili najosnovnije stvari. Ne postoji nikakav kartični račun. Kartica i njen istek nema veze sa računom. Račun se neće ugasiti ako ti kartica istekne, ako je izgubiš, ako ti je ukradu. Kartica ima svoj život a račun svoj.
Banka ti naplaćuje održavanje računa, i kod RBBH se to naplaćuje svaki mjesec dok god imaš račun, neovisno od kartice, neovisno da li je koristiš, je li istekla, jel ukradena i neovisno imaš li transakcija na računu. To ti piše na ugovoru koji si potpisao.
Ako ostaviš račun da leži ići ćeš u minus svaki mjesec 2KM. Za godinu će ti se nakupiti -24KM koje će ti banka uzeti čim dobije priliku, ako ti kojim slučajem nekad nešto legne na račun. Ako ne bićeš dužan i onda te mogu tužiti ako hoće za naplatu tih sredstava.
Znači nema ništa "da pustim da istekne" već u banku i zatvori račun. I ubuduće biraj banku koja ne naplaćuje održavanje računa kad ga ne koristiš. UniCredit je jedna od njih.
Trebala mi doći uplata, ja odem pitam jel uredu sve sa tim računom može li doći uplata, kaže sve ok i dođe uplata. Ja odem da dignem lovu, kaže, račun vam je dormantovan morate otvoriti novi i sve papire ponovo donosio za novi račun i karticu, sve mi oni izdaju. Sačekam par dana da mi prebace sa tog starog dormantovanog računa na novi i dignem tu lovu sa bankomata. Nisu nikakav minus sebi pokrivali sa tom uplatom, znači uzeo svu lovu, ostalo nešto sitno jer je bankomat, jel.
Zato mi i nije jasna njihova "igra".
Ponekad se i ne može izabrati banka, nažalost, kad smo banana država.
-
Mehemed
#525 Re: Raiffeisen banka
Odem ja u banku i neki bankomat ima unutra na kojem se izvadi "listing" tzansakcija da bi mogao potvrditi paypal kad napokon ima paypal broj, potvrdim ja i sad htjednem da nesto kupim 3-4 puta ali ne moze, fali nekoliko feninga za transakciju i sada me zovu iz raiffaisen banke da pita jesam li to ja pokusao placati, misle da mi je ukradena kartica ili slicno, ja samo potvrdim da jesam i kazem da najvjerovatnije nije htjelo jer nema dovoljno iznosa na racunu i ona mi potvrdi to...
Ali mi je cudno kako se uopce brinu za to, bar su u necemu dobri...
I ja sada moram ici uplatiti pare zbog nekoliko feninga ARGGGH
Ali mi je cudno kako se uopce brinu za to, bar su u necemu dobri...
I ja sada moram ici uplatiti pare zbog nekoliko feninga ARGGGH