Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
m@gm@

#501 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by m@gm@ »

Ne bavim se proizvodnjom,ali imam uvijek zaliha. Ma nije problem, ja cu isprintata svaki mjesec zalihe, aliiiiii dje ovo vodi :roll:
Ricken

#502 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Nebih baš na nož dočekao ovaj novi obrazac, mada stoji i opaska da je uputa o popunjvanju pdv prijava bila u određenim segmentima zbunjujuća. Naime u praksi je bilo dosta dilema gdje upisati promete iz člana 15 tačka 4, pa su neki upisivali u polje 11 (kako treba), a neki u polje 12. Na ovaj način po mom mišljenju neke nedorečenosti će biti ispravljene. Ovo će omogučiti bolji kontrolni mehanizam pdv prijava i smanjiti potrebu za dirktnom kontrolom. Po mom mišljenju novi obrazac je u skladu sa racionalizacijom praćenja obračuna pdv-a od strane obveznika i riješit će neke nesuglasice koje su bile česte na terenu.
m@gm@

#503 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by m@gm@ »

Vjerujem ti :)
Armin2013

#504 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Armin2013 »

Nadam se da se radi o kontrolnom mehanizmu, ali što je više obrazaca veća je šansa za grešku veća je šansa za kaznu. Ono što je meni zapelo za oko na prvu jeste stanje zaliha gotovih proizvoda, što znači više posla oko PDV prijave. Ali sačekajmo primjenu obrasca.
bosanka hercegovic

#505 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bosanka hercegovic »

Mi imamo proizvodnju i zalihe GP vodimo po cijeni koštanja......imamo i zalihe robe u maloprodajama sa ukalkulisanim RUC-om...i zalihe sirovina i materijala po prosječnoj NV.....ali imamo i par investicija u izgradnju proizvodnih objekata- u toku, gdje kao izvođač i investitor trošimo zalihe....gdje u ovaj Obrazac D PDV upisati vrijednost utrošenu u u investicije u toku i vrijednost ulaznog odbitnog PDV-a po tom osnovu ? :roll:

Polje 71 PDV prijave mi često bude negativno isključivo zbog tih investicija u toku.
IVANA82

#506 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by IVANA82 »

Molila bi nekoga da mi pomogne u nekoliko stvari. Naime rade se o tome da u sklopu poslovanja d.o.o. imam salon na prodaju novih i rabljenih vozila. Vozila su u računovodstvu zadužena kao trgovačka roba na kontu 133 po nabavnoj cijeni koštanja. Nismo vodili trgovačku knjigu i sada bi trebali početi jer mi je bio inspektor. Kupci su uglavnom fizičke osobe ali ima i pravnih. Može li neko da mi pojasni kako da to odradim za trgovačku knjigu, kako u računovodstvu da zadužim ?
Ricken

#507 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Trgovačka knjiga ne utiče na evidencije u računovodstvu, odnosno princip priznavanja i osnova za priznavanje u glavnoj knjizi ostaju isti. Trgovačka knjiga je dodatna evidencija koja se popunjava na bazi dokumenata koji se koriste i za priznavanje u glavnoj knjizi.
Armin2013

#508 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Armin2013 »

IVANA82 wrote:Molila bi nekoga da mi pomogne u nekoliko stvari. Naime rade se o tome da u sklopu poslovanja d.o.o. imam salon na prodaju novih i rabljenih vozila. Vozila su u računovodstvu zadužena kao trgovačka roba na kontu 133 po nabavnoj cijeni koštanja. Nismo vodili trgovačku knjigu i sada bi trebali početi jer mi je bio inspektor. Kupci su uglavnom fizičke osobe ali ima i pravnih. Može li neko da mi pojasni kako da to odradim za trgovačku knjigu, kako u računovodstvu da zadužim ?
Ako vodiš materijalno knjigovodstvu u nekom programu malo pogledaj obično oni imaju trgovačku knjigu, doduše u elektronskom obliku (pa neki inspektori prizanju a neki ne).
designhaus

#509 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by designhaus »

Drage kolege pomagajte, ja već duze vrijeme radim u jednoj firmi gdje vodim i materijalno i finansijsko knjigovodstvo, i to mi nije problem.
Međutim interesuje me koja je procedura u uzgoju stoke, tačnije mali bikovi se uzgajaju, farma oko 200 bikova, sve po najnovijim standardima, i danas me covjek zove da mu to sve uvedem u sistem i pocnem i to da vodim.. ŠTA: KAKO: joj :((
Armin2013

#510 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Armin2013 »

designhaus wrote:Drage kolege pomagajte, ja već duze vrijeme radim u jednoj firmi gdje vodim i materijalno i finansijsko knjigovodstvo, i to mi nije problem.
Međutim interesuje me koja je procedura u uzgoju stoke, tačnije mali bikovi se uzgajaju, farma oko 200 bikova, sve po najnovijim standardima, i danas me covjek zove da mu to sve uvedem u sistem i pocnem i to da vodim.. ŠTA: KAKO: joj :((
Pogledaj POREZNI SAVJETNIK (REVICON) br. 4/2014 ima tema oko tova peradi.
IVANA82

#511 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by IVANA82 »

Molim pomoć ponovo prvi mi je put pa tražim info. kako da odradim sljedeće:

1. cijena dobavljača traktora 41.021,00 KM S PDV
PDV 5.960,00 KM

2.NAPRAVLJENA KALKULACIJA SA sljedećim elementima: maloprodajna vrijednost 53.275,00, PDV 7.740,00 KM i RUC 10.473 KM

3.traktor prodan za 41.021,00 KM PDV 5.960 KM

KORAKE ZADUŽENJA I I RAZDUŽENJA MALOPRODAJE MOLIM ?
m@gm@

#512 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by m@gm@ »

leleeeeee
M_J 82

#513 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by M_J 82 »

IVANA82 wrote:Molim pomoć ponovo prvi mi je put pa tražim info. kako da odradim sljedeće:

PDV 5.960,00 KM

2.NAPRAVLJENA KALKULACIJA SA sljedećim elementima: maloprodajna vrijednost 53.275,00, PDV 7.740,00 KM i RUC 10.473 KM

Ovako zaduženje: 133 53.275
270 5.960
/137 10.473
/138 7.740
/432 41.022
prodaja: 202 41.022
/601 35.062
/470 5.960

501/ 35.062
/-137 -10.473
/-138 - 7.740
/ 133 53.275
IVANA82

#514 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by IVANA82 »

M_J 82 wrote:
IVANA82 wrote:Molim pomoć ponovo prvi mi je put pa tražim info. kako da odradim sljedeće:

PDV 5.960,00 KM

Ovako zaduženje: 133 53.275
270 5.960
/137 10.473
/138 7.740
/432 41.022
prodaja: 202 41.022
/601 35.062
/470 5.960

501/ 35.062
/-137 -10.473
/-138 - 7.740
/ 133 53.275
Hvala puno.
bullmastiff

#515 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bullmastiff »

moze li mi neko kratko odgovoriti vezano za reprezentaciju kao porezno priznat rashod?
" Izdaci za reprezentaciju koja se odnosi na privrednu djelatnost, priznaju se kao rashod u iznosu do 30% troškova
reprezentacije. "
Je li ovo znaci ako su troskovi repr. ukupno 100 000, da samo 30 000 mogu priznati kao rashod u por. bilansu?
Znaci ako se skupi racuna za reprezentaciju u iznosu od 1 000 000KM , 300 000 moze da se prizna kao rashod?
Ovo pitam jer ne pise da npr, reprezentaciju mozemo priznati kao rashod do 3% od ukupnog prihoda..
Armin2013

#516 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Armin2013 »

bullmastiff wrote:moze li mi neko kratko odgovoriti vezano za reprezentaciju kao porezno priznat rashod?
" Izdaci za reprezentaciju koja se odnosi na privrednu djelatnost, priznaju se kao rashod u iznosu do 30% troškova
reprezentacije. "
Je li ovo znaci ako su troskovi repr. ukupno 100 000, da samo 30 000 mogu priznati kao rashod u por. bilansu?
Znaci ako se skupi racuna za reprezentaciju u iznosu od 1 000 000KM , 300 000 moze da se prizna kao rashod?
Ovo pitam jer ne pise da npr, reprezentaciju mozemo priznati kao rashod do 3% od ukupnog prihoda..
Kolika kod je reprezentacija ti nju možeš priznati kao razhod, ali kada je u pitanju porezni bilans PU priznaje samo 30% za ostalih 70% moraš uvećat poresku osnovicu, znači samo za porezne svrhe tj. obračun poreza na dobit.
Ricken

#517 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Armin2013 wrote:
bullmastiff wrote:moze li mi neko kratko odgovoriti vezano za reprezentaciju kao porezno priznat rashod?
reprezentacije. "
Kolika kod je reprezentacija ti nju možeš priznati kao razhod, ali kada je u pitanju porezni bilans PU priznaje samo 30% za ostalih 70% moraš uvećat poresku osnovicu, znači samo za porezne svrhe tj. obračun poreza na dobit.
I to pod uslovom da je reprezentacija za svrhu obavljanja djelatnosti i da to možeš dokazati.Neposlovna reprezentacija nije uopće priznata u poreznom bilansu.

To za 3% prihoda je bilo nekada po starom zakonu, ali kako vidiš iz citata člana 11 to nije više tako.
IVANA82

#518 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by IVANA82 »

Imam pitanje: Kad zaposlenik ide na seminar u dr. državu primjerice Hrvatsku i trošak seminara snosi firma ima li zaposlenik pravo na dnevnicu ?
LenaB

#519 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by LenaB »

Ricken wrote:Nebih baš na nož dočekao ovaj novi obrazac, mada stoji i opaska da je uputa o popunjvanju pdv prijava bila u određenim segmentima zbunjujuća. Naime u praksi je bilo dosta dilema gdje upisati promete iz člana 15 tačka 4, pa su neki upisivali u polje 11 (kako treba), a neki u polje 12. Na ovaj način po mom mišljenju neke nedorečenosti će biti ispravljene. Ovo će omogučiti bolji kontrolni mehanizam pdv prijava i smanjiti potrebu za dirktnom kontrolom. Po mom mišljenju novi obrazac je u skladu sa racionalizacijom praćenja obračuna pdv-a od strane obveznika i riješit će neke nesuglasice koje su bile česte na terenu.
Ricken, vrijednost zaliha popunjava se kao zbir nabavne vrijednosti i vrijednosti po VPC u zavisnosti od toga po kojoj cijeni se skladista vode?
Ricken

#520 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

LenaB wrote:
Ricken wrote:Nebih baš na nož dočekao ovaj novi obrazac, mada stoji i opaska da je uputa o popunjvanju pdv prijava bila u određenim segmentima zbunjujuća. Naime u praksi je bilo dosta dilema gdje upisati promete iz člana 15 tačka 4, pa su neki upisivali u polje 11 (kako treba), a neki u polje 12. Na ovaj način po mom mišljenju neke nedorečenosti će biti ispravljene. Ovo će omogučiti bolji kontrolni mehanizam pdv prijava i smanjiti potrebu za dirktnom kontrolom. Po mom mišljenju novi obrazac je u skladu sa racionalizacijom praćenja obračuna pdv-a od strane obveznika i riješit će neke nesuglasice koje su bile česte na terenu.
Ricken, vrijednost zaliha popunjava se kao zbir nabavne vrijednosti i vrijednosti po VPC u zavisnosti od toga po kojoj cijeni se skladista vode?
Za podatke o zalihama unosi se podatak o ukupnoj vrijednosti zaliha sirovina i materijala, gotovih proizvoda i robe na kraju poreskog perioda (bez PDV). Drugim riječima zalihe se iskazuju po trošku umanjene za odbitni pdv. Zalihe robe po prodajnim cijenama se umanjuju za maržu. To je prilično jasno iz uputstva, jer i ako vodiš zalihe po prodajnim, one su svedene na nabavne stanjima na korektivnim računima razlike u cijeni i pdv-a.
http://www.uino.gov.ba/download/2014/Do ... %20BOS.pdf
bullmastiff

#521 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bullmastiff »

Firma A prodaje robu na kredit..ima ugovor sa firmom B...radnik firme B kupio robu u 2012 i nije isplatio sve rate..nakon toga drugi radnici iz firme B kupuju robu na kredit u firmi A i plaćaju redovno...može li se za onog radnika što je kupio u 2012 izvršiti otpis u skladu sa članovima u zakonu poreza na dobiti...hvala
Ricken

#522 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

bullmastiff wrote:Firma A prodaje robu na kredit..ima ugovor sa firmom B...radnik firme B kupio robu u 2012 i nije isplatio sve rate..nakon toga drugi radnici iz firme B kupuju robu na kredit u firmi A i plaćaju redovno...može li se za onog radnika što je kupio u 2012 izvršiti otpis u skladu sa članovima u zakonu poreza na dobiti...hvala
U skladu sa još važećim zakonom o porezu na dobit, taj rashod je porezno priznat ukoliko su ispunjeni uvjeti da je to potraživanje dospjelo u periodu dužem od 365 dana. Porezno ne priznat je rashod ukoliko potraživanje ili dio potraživana manjeg dopsjeća od 360 dana, ili ukoliko potraživanej nije utuženo.
bullmastiff

#523 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bullmastiff »

hvala ricken

zaboravih napomenuti da se radi o potraživanju firme A..ali eto već je odgovoreno..

stvar je u tome da radnik firme B je kupio robu u 2012 godini u 6 mjesecu na četiri rate, od kojih npr. 2 nisu izmirene...znači u 10-om mjesecu je trebalo sve biti izmireno...a od tad je prošlo preko 365 dana. znači ovo je porezno priznat rashod...a svakako da će radnik biti utužen ...
kenzo

#524 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by kenzo »

Čuvanje knjigovodstvenih isprava:

Član 31.
Knjigovodstvene isprave čuvaju se u izvornom materijalnom obliku, u obliku elektronskog
zapisa ili na mikrofilmu,
a predstavljaju dokaznu osnovu poslovnih knjiga.
Knjigovodstvene isprave se odlažu u fascikle i registratore nakon završetka godišnjeg
obračuna i revizije, a zatim zapisnički predaju u centralnu arhivu pravnog lica.
Knjigovodstvene isprave, poslovne knjige i finansijski izvještaji čuvaju se u poslovnim
prostorijama pravnog lica, odnosno kod drugog pravnog lica ukoliko je istom povjereno
vođenje poslovnih knjiga.
Ako se poslovne knjige vode na računaru, uporedo sa memorisanim podacima, mora se„Službene novine FBiH“, br. 83/09
osigurati i memorisanje aplikativnog softvera, kako bi podaci bili dostupni kontroli.
Pri otvaranju postupka likvidacije ili stečaja, knjigovodstvene isprave i poslovne knjige
zapisnički se predaju likvidacijskom, odnosno stečajnom upravniku.
Isprave koje se čuvaju trajno su: platne liste ili analitičke evidencije o plaćama u vezi sa
plaćanjem doprinosa, kupoprodajni ugovori po kojima je izvršeno sticanje nekretnina,
godišnji računovodstveni obračuni, finansijski izvještaji, konsolidirani finansijski izvještaji,
izvještaji o izvršenoj reviziji i svi interni akti od uticaja na finansijsko poslovanje.
Knjigovodstvene isprave na osnovu kojih su podaci uneseni u dnevnik i glavnu knjigu čuvaju
se najmanje jedanaest godina.
Knjigovodstvene isprave na osnovu kojih su podaci uneseni u pomoćne knjige čuvaju se
najmanje sedam godina
Je li boldirano praktično znači da isprave možemo snimiti, i iste čuvati na CD-u, a da ih ne moramo čuvati u materijalnom obliku?

hvala
Ricken

#525 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

kenzo wrote:Čuvanje knjigovodstvenih isprava:

Član 31.
Knjigovodstvene isprave čuvaju se u izvornom materijalnom obliku, u obliku elektronskog
zapisa ili na mikrofilmu,
a predstavljaju dokaznu osnovu poslovnih knjiga.
Knjigovodstvene isprave se odlažu u fascikle i registratore nakon završetka godišnjeg
obračuna i revizije, a zatim zapisnički predaju u centralnu arhivu pravnog lica.
Knjigovodstvene isprave, poslovne knjige i finansijski izvještaji čuvaju se u poslovnim
prostorijama pravnog lica, odnosno kod drugog pravnog lica ukoliko je istom povjereno
vođenje poslovnih knjiga.
Ako se poslovne knjige vode na računaru, uporedo sa memorisanim podacima, mora se„Službene novine FBiH“, br. 83/09
osigurati i memorisanje aplikativnog softvera, kako bi podaci bili dostupni kontroli.
Pri otvaranju postupka likvidacije ili stečaja, knjigovodstvene isprave i poslovne knjige
zapisnički se predaju likvidacijskom, odnosno stečajnom upravniku.
Isprave koje se čuvaju trajno su: platne liste ili analitičke evidencije o plaćama u vezi sa
plaćanjem doprinosa, kupoprodajni ugovori po kojima je izvršeno sticanje nekretnina,
godišnji računovodstveni obračuni, finansijski izvještaji, konsolidirani finansijski izvještaji,
izvještaji o izvršenoj reviziji i svi interni akti od uticaja na finansijsko poslovanje.
Knjigovodstvene isprave na osnovu kojih su podaci uneseni u dnevnik i glavnu knjigu čuvaju
se najmanje jedanaest godina.
Knjigovodstvene isprave na osnovu kojih su podaci uneseni u pomoćne knjige čuvaju se
najmanje sedam godina
Je li boldirano praktično znači da isprave možemo snimiti, i iste čuvati na CD-u, a da ih ne moramo čuvati u materijalnom obliku?

hvala
Znam dosta velikih firmi koje tak očuvaju dokumente.
Post Reply