Opsada turista

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#501 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

zonbirile wrote: --------------------
pa poenta je što se samo priča o broju ovoga,onoga,obaška ABA3, ali niko ne iskazuje lovu.Pa ako Hrvati nabroje 14 milijardi,znaju li naši brojati do hiljadu , milion
To pitaj nadležne u fckn* Turističkoj zajednici Kantona ili FBiH. Direktori primaju državnu platu da to urade i objave u medijima. Jok, oni se bave organizovanjem ilegalnog ''divljeg'' vodanja turista po Gradu i BiH.
alica.k

#502 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

danas sam upoznala dvoje francuza kojima se toliko svidja sarajevo da razmisljaju da se presele ovdje! :)
dogovorili smo se sutra za kafu, kao nisu se previse druzili s ljudima tu a volili bi :S
kojeime

#503 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

PipiDugaDevetka wrote:WARNING: Sarajevo Taxi Co. at Main Bus Station ”

Sep 10, 2011, 12:55 PM
I'm starting a new topic on this because the related thread (Sarajevo Forum: WARNING: Sarajevo Taxi Co. at Sarajevo International Airport) is already closed.

...But I won't use their taxi service for the rest of my 5-day stay here or when I go to the airport to get my flight out...
Ovo mi je najinteresantnije is teksta. Znaci zbog 10 KM vise sto ce jedan taksista uzeti, ostali ce ostati bez eventualnih 50 ili 100. Pa trebali bi taksisti iz Sarajevo taksija da se razracunaju sa kolegama koji im ruse posao...

Ali neka.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#504 Re: Opsada turista

kojeime wrote:

I'm starting a new topic on this because the related thread (Sarajevo Forum: WARNING: Sarajevo Taxi Co. at Sarajevo International Airport) is already closed.

...But I won't use their taxi service for the rest of my 5-day stay here or when I go to the airport to get my flight out...
The driver in my case did not even pretend that the meter was broken. He just refused to turn it on and said that 15 km (or 7.50 euro) "is correct", which is almost 3 times the amount my 2011 guidebook and the hotel told me I would be paying.
Ovo mi je najinteresantnije is teksta. Znaci zbog 10 KM vise sto ce jedan taksista uzeti, ostali ce ostati bez eventualnih 50 ili 100. Pa trebali bi taksisti iz Sarajevo taksija da se razracunaju sa kolegama koji im ruse posao...

Ali neka.
I neko iz hotela mu je još potvrdio da treba platiti tu trostruku cijenu taksi usluge. Dao sam mu e-mail adrese gradonačelnika Behmena i premijera Musića, pa neka saznaju koji je to bio hotel, ako turista nije zapamtio broj taksiste.
Kakav glavni grad kulture, kakvi bakrači,...Ne dolazi u obzir kada ovi hojratini nedaju!
:x :cry:
Eborg

#505 Re: Opsada turista

Post by Eborg »

Nisu sve turisti. Jučer ja idem Baščaršijom kad dvije neke trebe napucane prođoše pored mene, jedna Evropljanka druga Azijatkinja, vjerovatno Kineskinja. Kad kaže mala žuta sa simpatičnim akcentom: "Kažem ti ja ba, ne može to tako!" Internacionaliziramo se! :D
naja22

#506 Re: Opsada turista

Post by naja22 »

I ja sam dosta puta upoznao turiste, a nedavno jednu Francuskinju uglavnom sve pohvale turisti su nam glavni :D
PipiDugaDevetka

#507 Re: Opsada turista

Eborg wrote:Nisu sve turisti. Jučer ja idem Baščaršijom kad dvije neke trebe napucane prođoše pored mene, jedna Evropljanka druga Azijatkinja, vjerovatno Kineskinja. Kad kaže mala žuta sa simpatičnim akcentom: "Kažem ti ja ba, ne može to tako!" Internacionaliziramo se! :D
Ta je ''domaća'' i ima prijavu kao trgovački pomoćnik, plaća sve obaveze kao radnica, čak i više od toga,...
PipiDugaDevetka

#508 Re: Opsada turista

naja22 wrote:I ja sam dosta puta upoznao turiste, a nedavno jednu Francuskinju uglavnom sve pohvale turisti su nam glavni :D
E, što si upoznao, upoznao si, nema više, kapak! Pored ovakvih GRASS revizora i taksista Sarajevotaxi kod BUS stanice i na aerodromu, te pojedinih hotelskih radnika,...
:(
Eborg

#509 Re: Opsada turista

Post by Eborg »

@PipiDugaDevetka: Pa zato i kažem, nisu svi "stranci" pravi stranci, to su samo Bosanci i Hercegovci azijskog porijekla. :D Long live Rajlovac! :mrgreen:
PipiDugaDevetka

#510 Re: Opsada turista

Eborg wrote:@PipiDugaDevetka: Pa zato i kažem, nisu svi "stranci" pravi stranci, to su samo Bosanci i Hercegovci azijskog porijekla. :D Long live Rajlovac! :mrgreen:
Ovaj bh. Kinez nije isti kao ''Kažem ti ja.ba'' Kineskinja. On ruši državu BiH, zakida je tako da država BiH neće imati rePa da održava spomenike k-h baštine i još, pri tome otima radno mjesto za najmanje jednog bh. turističkog vodiča.

Čuo sam da ne postoji sudski tumač za kineski kod nas, pa neka ide u prevodioce, neka legalizuje svoju djelatnost, a kada mene zapadne grupa turista iz Hong-Konga da ih vodim, angažovaću njega kao prevodioca i platiti mu.
Ovako on priča za Morića Han na kineskom i ko zna šta objašnjava.

Image

Kineskinja ''Kažem ti ja.ba'' je korisna u tom smislu što našoj skoro bijednoj populaciji omogućuje da lijepo i moderno izgleda uprkos svim krizama na dunjaluku i još pri tom plaća doprinose, poreze, takse, smještaj, zakupninu za radnju,...
kojeime

#511 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

PipiDugaDevetka wrote:
kojeime wrote:

The driver in my case did not even pretend that the meter was broken. He just refused to turn it on and said that 15 km (or 7.50 euro) "is correct", which is almost 3 times the amount my 2011 guidebook and the hotel told me I would be paying.

Ali neka.
I neko iz hotela mu je još potvrdio da treba platiti tu trostruku cijenu taksi usluge. Dao sam mu e-mail adrese gradonačelnika Behmena i premijera Musića, pa neka saznaju koji je to bio hotel, ako turista nije zapamtio broj taksiste.
Kakav glavni grad kulture, kakvi bakrači,...Ne dolazi u obzir kada ovi hojratini nedaju!
:x :cry:
E evo skakljive situacije. Ja sam tu njegovu recenicu procitao tako da su mu i knjiga vodic iz 2011 i u hotelu potvrdili istu cijenu koja je tri puta manja nego sto mu je taksista naplatio.

almost 3 times the amount my 2011 guidebook and the hotel told me I would be paying

Ja ovo citam da su mu i vodic i hotel potvrdili istu cijenu, tri puta manju od taksiste, ti si procitao da mu je hotel potvrdio istu cijenu kao sto mu je napatio taksista.

Sitnice koje zivot (cijenu taksi usluge) znace :)
kojeime

#512 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

Nego, Pipi, da te pitam, ako dobijes grupu turiste iz Hongkonga i angazujes tog Kineza da im prevodi, kako ces znati da im govori sta ti kazes ili im prica isu pricu koju prica i sada dok radi za sebe. Mislim ti ne znas Kinaski da bi ga kontrolisao prevodi li ispravno. Ili govoris? :)
PipiDugaDevetka

#513 Re: Opsada turista

kojeime wrote:Nego, Pipi, da te pitam, ako dobijes grupu turiste iz Hongkonga i angazujes tog Kineza da im prevodi, kako ces znati da im govori sta ti kazes ili im prica isu pricu koju prica i sada dok radi za sebe. Mislim ti ne znas Kinaski da bi ga kontrolisao prevodi li ispravno. Ili govoris? :)
Nji hao, še-še,...Dosta od mene.
:D
E, pa ako on njima kaže da se u Morića Hors-inn hanu, moglo besplatno boraviti 6 dana, a istina je da se moglo boraviti: Svakog gosta tri dana dosta kako kaže stara kineska poslovica,...Ja turistima uvijek kažem da ću ih na kraju ispitati šta su naučili, a oni aplauzom i smjehom odgovore.
:D
PipiDugaDevetka

#514 Re: Opsada turista

kojeime wrote: E evo skakljive situacije. Ja sam tu njegovu recenicu procitao tako da su mu i knjiga vodic iz 2011 i u hotelu potvrdili istu cijenu koja je tri puta manja nego sto mu je taksista naplatio.

almost 3 times the amount my 2011 guidebook and the hotel told me I would be paying

Ja ovo citam da su mu i vodic i hotel potvrdili istu cijenu, tri puta manju od taksiste, ti si procitao da mu je hotel potvrdio istu cijenu kao sto mu je napatio taksista.

Sitnice koje zivot (cijenu taksi usluge) znace :)
Ma, ja sam njemu dao e-mail adrese gradonačelnika Behmena i premijera Kantona Musića, pa neka prevode sekretarice ako se ovi ne snalaze što mi je turista i potvrdio da je poslao žalbe na date adrese.

3 times the amount my 2011 guidebook=>Google Translate=>3 puta iznos moje 2011 vodič
Edin H.

#515 Re: Opsada turista

Post by Edin H. »

PipiDugaDevetka wrote:Image

Sarajevo. 'Bogus ticket inspectors' on tram number one.
@yamyamyam

Sep 20, 2011 8:39 AM

Three weeks ago I visited Sarajevo with three friends for two days. We caught tram number 1 from the main bus/train station. I bought four tickets from the driver and validated them in the machine.

About one minute into the journey we were approached by three men claiming to be ticket inspectors and asked to see our tickets. They claimed two of the tickets were not validated and demanded €30 ‘fine’ each for the two tickets that were not validated. They then asked to see the passports of my two friends and not thinking/panicking. Straightaway they kept them and so they were 'trapped' and obliged to stay on the bus. We argued and said we stamped them at the same time so how could two be OK and two not? How can two be stamped and two not??

I believe the inspector changed two of the tickets for blank ones or somehow the validating machine was temporary tampered with. It was clearly criminal what was going on, they threatened to call the police and we agreed that the police should be involved because we believed we were being robbed and would call their bluff and accompany them to the nearest police station.

My two friends who had their passports taken were obviously concerned and asked for them back then one of the ‘guards/inspectors’ got angry and started hitting and kicking my friend. With this, my two friends panicked and resigned themselves to paying the ‘fine’ of €30 each and then got their passports back. My conclusion they were robbed. Local people on board who saw all this, must have known what was going on but nothing was done by them. Two of the inspectors got off the tram near the Latin Bridge with the biggest smirks on their faces and €60 richer.

One was undoubtedly a ticket inspector he had the ID, the other two - crooks. No ID, not quite the same uniform. They and probably the driver were all in on it.

The next day, a bit more wiser we took a tram journey and found some validating machines were not working. Mortified we told the driver who agreed he would vouch for us if we were confronted by inspectors again. A bit of a lottery

I sent an e-mail, detailing what happened and time of the incident to the Sarajevo transport authority and tourist authority. I got no reply. So they are obviously not too concerned about corruption/robbery against tourists.

CONCLUSION: Beware of tram number 1 plying the bus station Sarajevo centre route especially if you look like a tourist. Make sure your ticket is validated - obviously, only show it to an inspector with it still in your hand. Never, ever hand over your passport. Agree to get the police involved if they threaten you with them. Better still negotiate a price for a taxi, or get your accommodation to organise one for you.

I've got no axe to grind against Sarajevo. I really enjoyed the city and would definitely go back to visit again. It is a beautiful and relaxed city, with plenty of history, old and a poignantly modern one. I would recommend the place to anyone. But this incident did leave a bad first impression.

Brian

Tako sam ja recimo slao e-mail Nogometnom Savezu BiH u vezi ulaznica (samo kao primjer ovo spominjem) i normalno :D uopste nisu odgovorili.
Pisao sam i drugim Savezima u mnogim evropskim zemljama i ljudi odgovore za najvise 24 sata.

U svakom slucaju mogu misliti kako lijepe utiske su ovi momci ponijeli iz lafo uvijek gostoljubivog Sarajeva.
naja22

#516 Re: Opsada turista

Post by naja22 »

@Pipi - pa i upravu si druze, kada vidim kada oni u GRASu maltretiraju turiste sa onim kartama, Boze sacuvaj..
alica.k

#517 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

naja22 wrote:@Pipi - pa i upravu si druze, kada vidim kada oni u GRASu maltretiraju turiste sa onim kartama, Boze sacuvaj..
danas mi pricaju ovi francuzi....reko im vozac posto idu samo dvije-tri stanice sta ce karte kupovat, a onda ih peglao revizor. sreca, pametni su pa im nisu dali nikakve isprave...
PipiDugaDevetka

#518 Re: Opsada turista

naja22 wrote:@Pipi - pa i upravu si druze, kada vidim kada oni u GRASu maltretiraju turiste sa onim kartama, Boze sacuvaj..
Informisani su i gradonačelnik Sarajeva, i premijer Kantona, pa ako hoće da budemo Kulturna prijestolnica Evrope 2014, neka nešto urade u vezi sa ovim žalbama stranaca. Birao sam ih ja lično. Ako nešto ne poduzmu, neću napraviti istu grešku u oktobru 2012.g.
Da hoće barem ''divlje'' turističke vodiče staviti pod kontrolu,...!

Moj kolega tokom ovog vikenda, juče i danas, nije imao grupa, a plaća porez i takse na vodičku firmu!
Inspekcija u turizmu bi ga morala zaštititi!
amrica

#519 Re: Opsada turista

Post by amrica »

alica.k wrote:...reko im vozac posto idu samo dvije-tri stanice sta ce karte kupovat, a onda ih peglao revizor. sreca, pametni su pa im nisu dali nikakve isprave...
:shock: :shock: :? :?

soferi su 'nako merhametli, ne zavise od prodatih karata.

a sta ih ima peglat' reva kad nemaju kartu :roll:

pravo pametno, nisu dali isprave :-? je li tako i u EU rade :?:
alica.k

#520 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

amrica wrote:
alica.k wrote:...reko im vozac posto idu samo dvije-tri stanice sta ce karte kupovat, a onda ih peglao revizor. sreca, pametni su pa im nisu dali nikakve isprave...
:shock: :shock: :? :?

soferi su 'nako merhametli, ne zavise od prodatih karata.

a sta ih ima peglat' reva kad nemaju kartu :roll:

pravo pametno, nisu dali isprave :-? je li tako i u EU rade :?:
oni su usli s namjerom da kupe karte, i pitali su da kupe...tak im on reko. i onda kad im je doso revizor sutio ko zaliven, vozac.

zato sam im fino rekla, uvijek kartu, bez obzira sta im ko kaze :S i oni kaze, skontali su to sami.
kojeime

#521 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

Amrice, revizor nije policajac. A to znaci da ako hoce ravizor moze zvati policajca pa ce policajac provjeriti dokumente, niko pametan (a narocito pametan turist u Sarajevu) nece dati dokumente revizoru.

Da smo grad kao sto nismo, na zeljeznickoj i autobuskoj stanci, kao i na aerodromu bi stajale visejezicke table sa uputstvima kako koristiti gradski prevoz, kao i visina kazne ako neko nema kartu. Kao i za taksi. Ako na taksi standu na tramvajskoj stanici na Bascarsiji moze tajati tabla sa pravima i obavezama taksi vozaca i korisnka taksija (doduse na bosanskom ali mozda je sa druge strane table i na engleskom, moracu provjeriti, nisam citao drugu stranu :)), moze i na stajalistima GRAS-a i na tackama ulaza u grad.

Ako ne table, mogu na tackama ulaza u grad biti leci, flyeri, koje turista moze besplatno uzeti i u kojima ce biti takva uputstva.

Mozda da turisticka zajednica nesto takvo uradi? Ali, ja sam poznat (i na ovom forumu) kao utopist, pa... :)
Edin H.

#522 Re: Opsada turista

Post by Edin H. »

kojeime wrote:Amrice, revizor nije policajac. A to znaci da ako hoce ravizor moze zvati policajca pa ce policajac provjeriti dokumente, niko pametan (a narocito pametan turist u Sarajevu) nece dati dokumente revizoru.

Da smo grad kao sto nismo, na zeljeznickoj i autobuskoj stanci, kao i na aerodromu bi stajale visejezicke table sa uputstvima kako koristiti gradski prevoz, kao i visina kazne ako neko nema kartu. Kao i za taksi. Ako na taksi standu na tramvajskoj stanici na Bascarsiji moze tajati tabla sa pravima i obavezama taksi vozaca i korisnka taksija (doduse na bosanskom ali mozda je sa druge strane table i na engleskom, moracu provjeriti, nisam citao drugu stranu :)), moze i na stajalistima GRAS-a i na tackama ulaza u grad.

Ako ne table, mogu na tackama ulaza u grad biti leci, flyeri, koje turista moze besplatno uzeti i u kojima ce biti takva uputstva.

Mozda da turisticka zajednica nesto takvo uradi? Ali, ja sam poznat (i na ovom forumu) kao utopist, pa... :)
Samo bih dodao da se na frekventnijim taksi stajalistima moraju postaviti i table sa cijenama do popularnijih destinacija, kao recimo u Dubrovniku, I oni su imali isti problem gdje su taksisti derali strance, ali vise ne.
amrica

#523 Re: Opsada turista

Post by amrica »

nista meni tu nije jasno :-)

neka udju u metro u Parizu bez karte, bilo jednu stanicu, bilo kroz 14 arondismana :D , ili nek' pitaju sofera :lol: :lol: :lol: a on onako ljuCki kaze ma haj mere dzaba...
Ko je sofer da odredjuje ko se smije i koliko voziti bez karte???? Ne postoji sansa dzabne voznje, ni za koga. Subvencionirane da, i zna se za koga.

Citava situacija je van pameti. :-) Svi gledaju kako oguliti stranaca, a on, hadzija, iz svog i budzetskog dzepa dijeli voznje i pravvi nova pravila... :?

Dzungla, banana zemlja, :roll: ...

nijedan pametan turist se NECE VOZITI BEZ KARTE!!!! A ne nijedan nece dati papire revi. Zovne reva drotove, i na isto dodje. Ko su neki stranci da se dzba vozaju, a studente-ice fataju k'o zeceve :x
Ne treba jumbo plakate stavljati da se mora platiti karta, u svakoj zemlji se placa.
Edin H.

#524 Re: Opsada turista

Post by Edin H. »

amrica wrote:nista meni tu nije jasno :-)

neka udju u metro u Parizu bez karte, bilo jednu stanicu, bilo kroz 14 arondismana :D , ili nek' pitaju sofera :lol: :lol: :lol: a on onako ljuCki kaze ma haj mere dzaba...
Ko je sofer da odredjuje ko se smije i koliko voziti bez karte???? Ne postoji sansa dzabne voznje, ni za koga. Subvencionirane da, i zna se za koga.

Citava situacija je van pameti. :-) Svi gledaju kako oguliti stranaca, a on, hadzija, iz svog i budzetskog dzepa dijeli voznje i pravvi nova pravila... :?

Dzungla, banana zemlja, :roll: ...

nijedan pametan turist se NECE VOZITI BEZ KARTE!!!! A ne nijedan nece dati papire revi. Zovne reva drotove, i na isto dodje. Ko su neki stranci da se dzba vozaju, a studente-ice fataju k'o zeceve :x
Ne treba jumbo plakate stavljati da se mora platiti karta, u svakoj zemlji se placa.
Kao prvo nije tacno da na Zapadu uvijek moras platiti, samo preskocis onu ogradu na podzemnoj :D , al' te mogu reve klapiti, ako se ne pazis :D , a teze je i trznuti vrata i iskociti :D, fura ono cudo :roll:
Pa zar nisi bila kad je murija zaganjala nase navijace u Portugalu sto su preskakali ogradu na podzemnoj :shock:

Ma vjerovatno vozac nije jos kompletirao sve kurseve francuskog jezika, pa mu lakse bilo da mahne rukom, nego da se sa njima nateze i zadrzava saobracaj.

Obavijest mora postojati na stranim jezicima, jer mi i Beograd :D imamo jedinstven sistem ponistavanja karata, u biti i kada znas sta treba da radis nekada nije lako ponistiti kartu.
Npr. u Engleskoj kada ulazis u bus moras uci na prednja vrata, platiti kartu soferu (samouplata - ne vracaju sitno :mrgreen: ) ili pokazati povlasticu.
Znaci sveranje nula :(
kojeime

#525 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

Amrice, naravno da ne treba posebno obavijestiti turiste da moras imati kartu i da ako te uhvate bez karte, da ces platiti kaznu. Ali kao sto vidis, ovdje revizori turiste pljackaju, ne naplacuju im kazne. Dok je tako, turistima treba reci na plakatu da ako ih uhvate bez karte da kaznu moraju platiti. Ali, takodje, reci im da niposto ne daju dokumente revizoru i da kazna nije 30 ili 50 eura koliko revizor pokusaca iskamciti od stranog turiste vec je kazna 26,60KM.

Ili kao u nekim drugim gradovima, napraviti sistem da ne mozes uci u sredstvo javnog prevoza dok ne platis kartu, tako niti ce ljudi biti pljackani, niti ce se voziti bez karte.
Post Reply