Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Nekako s proljeća

#501 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

1402 wrote:Pozdrav.znam da nije tema,ali moze li mi neko reci o stanju na Vojnickom i Nedjariicima u toku rata?jbg dobrinja i vojnicko su komsijska naselja,pa se pitam da li ste dolazili i ovamo.

Ja imam 23 godine i sjecam se samo da je na pocetku rata usao tenk ( srpski ) u naselje i unistio kafanu " Lozana " ( sadasnja pekara Palma i mesnica ).Pored toga sjecam se...
ima li ko da malo o tome sta napise?

P.S.Koliko se ja sjecam da srbi nisu pokusavali da naselje zauzmu citavo vrijeme rata.tj nije bilo previse napada.
Dobrinja i Olimpijsko naselje su ''komšijska naselja'' i tu ima nekoliko primjera ''koordinacije'' branilaca. U nekadašnju kafanu ''Lozana'' sam došao jednom pred sami rat, kada su se u istoj odvijale ''ilegalne'' aktivnosti ljudi iz Patriotske lige .
Pretpostavljam da je iz tog razloga kasnije bila meta napada. Ja danas samom sebi ne znam reći šta sam i kojim povodom tada radio u njoj. Najlogičnije objašnjenje nalazim u vjerovatnom nastojanju da dođem do oružja kojeg nisam imao.
Na tom području je osim ''domaćih'',bila razmještena jedinica iz Alipašinog polja, koja se u doba tzv urbane gerile zvala ''Kulin ban''. Normala momci...

Image

Uploaded with ImageShack.us
U vezi zauzimanja tog prostora od strane snaga VRS-e iz Nedzarića ...zamisli sebe u dvospratnoj ili trospratnoj kući a ispred tebe desetospratnice...istini za volju, domicilno stanovništvo iz Nedzarića je u tom slučaju branilo svoj kućni prag.Na sličan način i naše snage---domobranski tip.

U vezi teme....nismo obradili nastavak ofanzive snaga VRS-e nakon 17 Juna 1992-Aerodromsko naselje. Govorim o slomu njihove ofanzive nakon što su pokrenuli 21 i 22 Juna 1992, izuzetno jak napad na Dobrinju 1.
Last edited by Nekako s proljeća on 11/10/2011 14:02, edited 1 time in total.
drndalo

#502 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by drndalo »

neki wrote:Interesantno je da su u dva ulaza tog krila zgrade cijelo vrijeme rata ostali da zive skoro svi srbi koji su tu bili i prije rata iako je u njoj non stop bila nasa vojska. Valjda cekali svoje, poslije rata se skoro svi odselili..
Ovo je najblaze receno maliciozno... Znas ili samo lupetas ?
neki

#503 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by neki »

drndalo wrote:
neki wrote:Interesantno je da su u dva ulaza tog krila zgrade cijelo vrijeme rata ostali da zive skoro svi srbi koji su tu bili i prije rata iako je u njoj non stop bila nasa vojska. Valjda cekali svoje, poslije rata se skoro svi odselili..
Ovo je najblaze receno maliciozno... Znas ili samo lupetas ?
Recimo da sam od nekih od njih '91 kao dijete naucio da nismo svi isti i da je ovo srpska zemlja. Kacili trobojnice po zgradi, u ratu se primirili, cak su neki drzali i straze po haustorima, odma po zavrsetku svi odselili
drndalo

#504 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by drndalo »

Ljudi mogu odseliti zbog raznih stvari... Ne pametujem, ali i ja sam se nagledao svega... I "dobrih" koji su se prije prve puske prebacila na kontra stranu, i "losih" koji ostadose svo vrijeme sa mnom... Od "losih" je bilo i onih koji su s puskom na*ebali vise nego ja, ali bilo je i dosta "nasih" "dobrih" koji puske ni omirisali nisu...

Tako da "cekanje svojih" nije bas pouzdana informacija... Neki vjerovatno i jesu, ali neki drugi vjerovatno i nisu...

O svemu ostalom ti mogu vjerovati, raznih sam se budalastina nagledao, posebno otkad nam "ukinuse mrak" i "upalise svjetlo", 1990...
karanana

#505 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

mnogi nisu ratovali niti ostajali tamo gdje jesu da bi jednog dana oni osvanuli u nekakvoj muslimansko-hrvatskoj federaciji. ljudi su se nadali i trpili mnogostosta da bi se docekalo ono sto se i trazilo 91. i na referendumu 92. mozda su zbog toga i otisli jer su uvidjeli da za njih sa ove nase strane nema mjesta. mnogi su otisli nakon rata i jedni i drugi i treci. mada ne znam za konkretan primjer te zgrade.
GTR R34

#506 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by GTR R34 »

Znaci da rezimiramo za Vojnicko: Nasa je bila sadasnja Bijela Zgrada - prva do skole Slijepih ( ona koja je paralelna s Adija Mulabegovica ulicom ).mada mi je to nekako nelogicno jer su cetnici bili odmah u onim kucama preko puta i oko te Skole Slijepih i Doma Staraca.znaci mogli ste se dobacivati bombama bukvalno ? znam da je nas tenk nekad 1994 ili 1995 ispalio granatu dole na one kuce ( sadasnje poslovne prostore ili sta je vec) do skole Slijepih ( i dan danas se vidi na fasadi gdje je granata eksplodirala),pa predpostavljam da su cetnici tu bili.

Dalje "bijela kuca " i danas porusena je bila nasa znaci,jel to ona kuca koja gleda prema skoli " Alekse Santica " ( tj prema onoj cesti sto vodi u sokak prema skoli )( tacnije preko puta sadasnje "zute kuce " ?i predpostavljam da je ta kuca bila uvezana s rovom koji je vodio k cosku zgrade.One zgrade gdje je poginuo Ramiz Salcin.

@ Neki - mozes li mi napisati nesto vise o donjem dijelu naselja i liniji dokle je isla?
i pokusajima cetnika da osvoje naselje ( ako ih je bilo,a sigurno da jeste ) i nasih pokusaja da se probijemo prema Nedjaricima ? Jel bilo snajperske aktvnosti s nase strane,s obzirom da je bilo pogodno tlo za snajperiste koji su mogli biti po visocijim spratovima i dejstvovati?

Jesu li nase linije bile i po tavanima zgrada ?

Znam da su cetnici bili dole jako dobro ukopani i da su imali poprlican broj ukopanih tenkova.To mi je potvrdio jucer jedan komsija.tako da predpostavljam,bilo je skoro pa nemoguce probiti se u Nedjarice?

Zanima me jos slijedece: Cuo sam pricu da je u Nedjaricima na srpskoj strani bio snajperista koji je dejstvovao po Vojnickom,Alipasinom, te da kad je trebao da puca da je podizan na neko drvo ( nesto ala lift:S ) ispalio bi i onda bi bio spustan,tako da ga nasi snajperisti nisu mogli nikako da uhvate.Mozda je to neka ratna prica koja nema veze s istinom ? Mozda Karamazov zna nesto vise o tome?

Ja se jos jednom izvinjavam sto vam zachatavam temu o Dobrinji.
Last edited by GTR R34 on 11/10/2011 14:28, edited 2 times in total.
neki

#507 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by neki »

1402 wrote:Znaci da rezimiramo za Vojnicko: Nasa je bila sadasnja Bijela Zgrada - prva do skole Slijepih ( ona koja je paralelna s Adija Mulabegovica ulicom ).mada mi je to nekako nelogicno jer su cetnici bili odmah u onim kucama preko puta i oko te Skole Slijepih i Doma Staraca.znaci mogli ste se dobacivati bombama bukvalno ? znam da je nas tenk nekad 1994 ili 1995 ispalio granatu dole na one kuce ( sadasnje poslovne prostore ili sta je vec) do skole Slijepih ( i dan danas se vidi na fasadi gdje je granata eksplodirala),pa predpostavljam da su cetnici tu bili.

Dalje "bijela kuca " i danas porusena je bila nasa znaci,jel to ona kuca koja gleda prema skoli " Alekse Santica " ( tj prema onoj cesti sto vodi u sokak prema skoli )( tacnije preko puta sadasnje "zute kuce " ?i predpostavljam da je ta kuca bila uvezana s rovom koji je vodio k cosku zgrade.One zgrade gdje je poginuo Ramiz Salcin.

@ Neki - mozes li mi napisati nesto vise o donjem dijelu naselja i liniji dokle je isla?
i pokusajima cetnika da osvoje naselje ( ako ih je bilo,a sigurno da jeste ) i nasih pokusaja da se probijemo prema Nedjaricima ? Jel bilo snajperske aktvnosti s nase strane,s obzirom da je bilo pogodno tlo za snajperiste koji su mogli biti po visocijim spratovima i dejstvovati?

Jesu li nase linije bile i po tavanima zgrada ?

Znam da su cetnici bili dole jako dobro ukopani i da su imali poprlican broj ukopanih tenkova.To mi je potvrdio jucer jedan komsija.tako da predpostavljam,bilo je skoro pa nemoguce probiti se u Nedjarice?

Zanima me jos slijedece: Cuo sam pricu da je u Nedjaricima na srpskoj strani bio snajperista koji je dejstvovao po Vojnickom,Alipasinom, te da kad je trebao da puca da je podizan na neko drvo ( nesto ala lift:S ) ispalio bi i onda bi bio spustan,tako da ga nasi snajperisti nisu mogli nikako da uhvate.Mozda je to neka ratna prica koja nema veze s istinom ? Mozda Karamazov zna nesto vise o tome?

Ja se jos jednom izvinjavam sto vam zachatavam temu o Dobrinji.
Bijela kuca je prva kuca s lijeve strane kad krenes od vojnickog lukavickom cestom prema dobrinji. To sam saznao gledajuci video na Youtube snimak sa srpske televizije.
Cijela zgrada u lukavickoj je bila na nasoj strani, osim sto su cetnici par puta upadali i pljackali. Linija razdvajanja je bila cesta tako da su ih nasi bukvalno mogli kamenjem gadjati. Vojska je bila u potkrovlju i bilo je dosta mitraljeskih gnijezda po cijeloj zgradi, sve dok nisu zapalili krilo koje gleda na lukavicku. Od nasih linija sjecam se tacno rovova koje sam pisao u prethodnom postu jer sam kroz njih prolazio, sjecam se i u velikom parku prema nedjaricima da je bilo dosta nasih rovova ali koliko se sjecam parking na kojem se nekad polagao vozacki je bio nicija zemlja. Za pijacu se ne mogu sjetiti, predpostavljam da su i u njoj nasi bili.
Sto se tice napada, nisam bio tamo veci dio rata ali mi se cini da oni nikad nisu poveli ozbiljniji napad da osvoje vojnicko, sjecam se na samom pocetku rata da je par puta uletio transporter il sta je vec napravio krug po naselju, ispucao sta je imao i vracao se nazad.
Za komsije Srbe necu da generalizujem, nekoliko ih se sjecam od prije rata po ruznom iskustvu upoznavanja sa nacionalizmom i cinjenicom da u toj drzavi po njima nemamo sta traziti. Apsurd je da iako je zgrada cijelo vrijeme bila na prvoj liniji na stanovima od ovih par nije bilo nijedno staklo razbijeno dok je za ostale normalno bilo da su uletile 2-3 granate..svi su se pokupili poslije rata
riko-ga

#508 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by riko-ga »

Ono sto ja znam 100% je sledece.Nasi su imali 4 rova u Tintorovoj pijaci.U gornjem V.Polju jedan rov je bio ispred zgrade u parku.iza ledja danas Biro za zaposljavnje N.Grad.Takodje znam da su oni bili u skoli za slijepe i preko puta pijace .Na slici zaokruzeno plavom.Ko zna vise neka postavi.Ja sam u ovi 5 rovova proveo jedno 7-10 dana.

Image
karamazov

#509 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

Linija izmedju Nedzarica i Vojnickog isla starom lukavickom cestom...To da su Srbi ostali u zgradama u Vojnickom citav rat da cekaju nas mislim da ne vrijedi ni komentarisati... a jos pri tom u susjedne stanove ulijecu po 2-3 granate a u njihovim stakla netaknuta citav rat :-) ...Najvisa kota nam bila platan u aleji Branka Bujica a tog lifta za snajperistu na drvo ja nigdje ne vidjeh :-)
Malo me iznenadilo sto niko od vas nije spomenuo nas neuspjeli napad na Dobrinju 5, negdje oko 20.juna par dana posle zauzimanja Aerodromskog... Poprilicno jaka koncentracija ljudstva i tehnike, zaustavljeni minobacackim granatama na cistini ispred zgrada ...Jbg. sami smo se zajebali sto je ne uzesmo ranije kad smo mogli...a Dobrinja 5 je bila kljuc svega ...
smurf

#510 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Bas tih dana sam bio na "petici" 0-24, ali od pocetka "cirkusa" pa tamo negdje do septembra je meni jedna ravna linija. Sad nesto kontam i pokusavam se sjetiti cistine i minobacackih granata, Bog me ubio ako se iz tog perioda sjecam i jednog naseg minobacaca. Ali da smo pregrupisavanja znali zasuti "Veselim Bosancima" i tromblonskim minama :-) :-) E sad, u navedenom periodu nije moglo proci dva dana a da se nije desio pjesadijski napad ka "petici" kako su javljali mediji, dok smo mi to drugacije gledali. Snimimo neke pokrete, zapucamo, oni uzvrate, krehnu gusjenicara i mi ko muhe na govno poletimo i jedva cekamo da krene kako bi ga pogodili. Da, bas kao neki scenario za crtani film ali je to tako bilo. Kada klinac iz skolske klupe uleti u nesto takvo, onda nema straha jer ne zna sta se sve moze desiti, sreca pa je bilo starije raje koji su nas sputavali... Opet ja uopceno, misli letaju... Fakat mi se tesko fokusirati, ali pjesadije na cistini izmedju kuca i zgrada se ne sjecam. Barem ne njihove od trenutka kada smo formirali liniju u zgradama.
trambusek88

#511 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Može li neko na google earth snimku iz 2002 ucrtati linije na D-5 i u mahali?

2002 zato što se na tom snimku još uvijek vide rovovi. (To nemože u google mapsu, samo u google earthu)
Gile Šampion

#512 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

@karamazov
sta velis,mi vas rane 92-ge zaustavili minobacacima?

:lol: :lol: :lol: :lol:

mi pusaka nismo imali dovoljan broj a kamoli minobacace..cc...koji si ti lazljivac covjece.ili jedino da vasi nisu tukli po vama,valjda jos nisu bili stela :lol:
karamazov

#513 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

Sarajmen wrote::)

@karamazov, ostao si mi dužan koju rečenicu o ruskim dobrovoljcima na ovom dijelu ratišta.
Ruskih dobrovoljaca sa ove strane zapadno sarajevskog ratista nije ni bilo...bar ja nijednog nisam ni vidio...Zona njihovog djelovanja u jedinici Belih vukova bila na Treskavici, Igmanu, Grbavici...sad jeli ih bilo na Dobrinji sa te strane od Lukavice ne znam, vrlo vjerivatno da jeste...
Gile Šampion

#514 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

karamazov wrote:
Sarajmen wrote::)

@karamazov, ostao si mi dužan koju rečenicu o ruskim dobrovoljcima na ovom dijelu ratišta.
Ruskih dobrovoljaca sa ove strane zapadno sarajevskog ratista nije ni bilo...bar ja nijednog nisam ni vidio...Zona njihovog djelovanja u jedinici Belih vukova bila na Treskavici, Igmanu, Grbavici...sad jeli ih bilo na Dobrinji sa te strane od Lukavice ne znam, vrlo vjerivatno da jeste...
Bilo ih je itekako...bili stacionirani u Tilavi i u par stanova na Dobrinji 1. Prica mi ''jaran'' koji je cijelo vrijeme rata gore bio,jedne prilike otislo ih u akciju 8,samo 2 se vratila.Kasnije i jedan od te dvojice je zijanio,upucao ga neki srbin,zakacili se nesto u pjanskoj,ovaj poteg'o utoku i rokn'o ga :D

Bio je jedan koji je nekada pripadao i KGB-ovoj sluzbi.Krupan preko 2 metra u njemu.Kad je ukrajinski bataljon dosao na linije razdvajanja izmedju nas i četnika na liniji Dobrinja 4,kažu ovaj redovno se presvlacio u ukrajinsko odjelo ''mirovnjaka'',sjedne sa njima u transporter i obidje koji krug po Dobrinji(nas dio).Izvidi gdje je sta i eto odgovora za raznorazne masakre.Ovo sto navodim je 100% tacna informacija od ljudi koji su bili na suprotnoj strani.

Jednom je u Dobrinji VP,zaustavio jedan ukrajinski transporter sa optuzbom da vozaju cetnicke spijune.Sjecam se kao juce da je bilo.Nisu mogli nista dokazati i transporter je pusten dalje.Evo toliko godina poslije rata,neke lampice se covjeku upale,kad cuje price suprotne strane...
GTR R34

#515 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by GTR R34 »

To je opce poznata cinjenica.Pored toga takvim stvarima si su i ruski dobrovoljci bavili.bila je koliko se sjecam i ruska brigada pri UN. pa su u njihovoj zoni odgovornosti cetnici radili sta su htjeli.
svjezi_ustipak

#516 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by svjezi_ustipak »

khm khm

Rusi i Ukrajinci nisu nesto posebno prijateljski nastrojeni jedni prema drugima. Ukrajinski piloti su letjeli za nas tokom rata, nas prvi oboreni avion An-26 je bio unajmljen od Ukrajine. Pilot koji je poginuo sa Ljubijankicem je bio Ukrajinac. Ove price o presvlacenju Rusa u ukrajinsku uniformu nisu nista vise nego pijanske urbane legende koje se ozbiljno pokusavaju prodati. Nikad na Dobrinji i u Sarajevu nije bio problem napraviti masakr samo ako se izvrsi pravilno izvidjanje i skupljanje svih potrebnih podataka: upalis TV FIVA, gledas Senadov dnevnik, postavis mudre izvidjace, slusas navece buku...i jos kad za Bajram neko napravi haman na prvoj liniji turnir...masakr je neizbjezan.

Inace, groblje ruskih dobrovoljaca se nalazi u Miljevicima. Nije ih uopce toliko bilo oko Sa koliko ih je bilo u istocnoj Bosni. A navodno je vojvoda Aleksic bio sampion u skupljanju stranaca, kazu oni sa druge strane da su bilesi jedno vrijeme imali i nekog Japanca na Jevrejskom u cetnicima :lol: :lol:
Gile Šampion

#517 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

svjezi_ustipak wrote:khm khm

Rusi i Ukrajinci nisu nesto posebno prijateljski nastrojeni jedni prema drugima. Ukrajinski piloti su letjeli za nas tokom rata, nas prvi oboreni avion An-26 je bio unajmljen od Ukrajine. Pilot koji je poginuo sa Ljubijankicem je bio Ukrajinac. Ove price o presvlacenju Rusa u ukrajinsku uniformu nisu nista vise nego pijanske urbane legende koje se ozbiljno pokusavaju prodati. Nikad na Dobrinji i u Sarajevu nije bio problem napraviti masakr samo ako se izvrsi pravilno izvidjanje i skupljanje svih potrebnih podataka: upalis TV FIVA, gledas Senadov dnevnik, postavis mudre izvidjace, slusas navece buku...i jos kad za Bajram neko napravi haman na prvoj liniji turnir...masakr je neizbjezan.

Inace, groblje ruskih dobrovoljaca se nalazi u Miljevicima. Nije ih uopce toliko bilo oko Sa koliko ih je bilo u istocnoj Bosni. A navodno je vojvoda Aleksic bio sampion u skupljanju stranaca, kazu oni sa druge strane da su bilesi jedno vrijeme imali i nekog Japanca na Jevrejskom u cetnicima :lol: :lol:
Prica mi covjek koji je srbin a za kakvo li cudo ne pije nikako...inace obrazovana osoba,vojno lice,u ratu obavljao funkciju komadanta jedne jedinice u VRS-u...eto toliko
karanana

#518 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

kazu da je onaj frajer, ko neki srpski-amerikanac koji je iz amerike dosao da se bori, a ima ga na jednoj reportazi o vojvodi aleksicu na youtube-u, bio ubaceni agent cia-e. i to mi je nesto bezveze. sta ce im agent u aleksica?!
vinnie_jones

#519 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by vinnie_jones »

šta se ovo slabo piše nisu valjda svi prošli kroz tunel :mrgreen:

Ako kome nije mrsko da nam šarne nešto o razmjenama iz '92, gdje je bilo "mjesto susreta" je li između 3B i četvorke ili kod DPD škole, šta je bilo kada je K. zapucao na razmjeni jesu li četalji planirali čeku pa su provaljeni ili je ovaj naš komšo zbog iskustva u HR bio nešto lakši na obaraču.

@gile sjećaš li se onog Zenge (malo više čvakast nego što smo svi mi tada bili :mrgreen: ), šta bi sa čovjekom je li preživio, kako on osvanu na opkoljenoj Dobrinji?

@sarajmen je li ovo ratni šupljak za dizanje morala ili je istina, može i @proljeće odgovoriti ako zna :)
vinnie_jones wrote:
@sarajmen

Sjećam se priče kada ste prešli Mojmilo da ste svi bili obučeni u mantile - balonjere, navodno ako vas četnici budu imali "na optici" da pomisle da su civili u pitanju, eh sad koliko je to istina, bilo je još verzija npr. da je svako od vas imao po zolju itd. ovaj momenat sa balonjerima nešto mi je ostao kao dio ratne dosjetljivosti i improvizacije.
vinnie_jones

#520 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by vinnie_jones »

Hvala ti za odgovor :thumbup: i izvini ako sam nesvjesno forsirao nešto o čemu ne želiš da pišeš.
Igrom slučaja znam za tu grupicu od 10-15 momaka koji su gotovo svaku noć prelazili Mojmilo kako bi ojačali odbrambene snage sa deficitarnim "sredstvima". Osim samih učesnika i još par ljudi ne znam da je iko više bio upoznat sa njihovim "aktivnostima", sjećam se izjave majke jednog od njih kada je poslije nekog vremena žena saznala "zašto joj se sin ujutro vraća kući sav blatnjav a išao je na stražu ispred haustora".

Koliko se sjećam taj psihološki efekat koji je izazvan dolaskom pojačanja "iz Grada", među stanovništvom je bio nemjerljiv jer uprkos "ohrabrujućim" pričama raznih defetista (a zašto ne reći i petokolonaša) ispalo je da ipak nismo zavaljeni i da nismo "repa bez korijena" na radost (i žalost) mnogih, čak šta više tadašnji vojni creme de la creme (jer da se ne lažemo tako vas je većina naroda doživljavala) dolazi u ispomoć našim hrabrim braniocima, iako kako ti kažeš "stari kadar" nije baš bio raspoložen za takav vid avanture, zato vama veliko hvala a stari nek' se hebu. :wink:
Vi svi što ste aktivno učestvovali u odbrani najbolje znate koliko bi dobrih stvari na početku rata uopšte bilo odrađeno da su se kadrovici uvijek bespogovorno slušali jer je njihovo teorijsko znanje nalagalo drugačije metode a izlazak sa staklenom flašom ili vodovodnom cijevi pred oklopnjak, pokazuje da je "srčani momenat" ipak bio presudan u dešavanjima na samom terenu.
Hadzi Lojo

#521 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Hadzi Lojo »

Ruse i Ukrajince mozes kupiti za flasu dobrog pica i koju marku.
Oko Sarajeva je bilo i jednih i drugih, kao i Rumuna, njih sam licno 4 poslao na onaj svijet. Bili su puni nevazecih srpskih dinara koje je inflacija pozderala jos na pocetku rata.

VjecitiStudent

#522 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by VjecitiStudent »

Sarajmen wrote:
Nekako s proljeća wrote: Da li možeš potkrijepiti boldiranu tvrdnju adekvatnim dokazom,činjenicom ili argumentom , a vezano za stradanje 17 lica na butmirskoj strani tunela?
Image

Uploaded with ImageShack.us
Vjerovatno aludira na masakr od 7.maja 1995 u blizini tunela “D-B” u Butmiru, kada su ubili 10, a ranili 40 osoba. A nije mi poznato da je povod bio '' trgovačke prirode'' . Snage VRS-e su dvadesetak dana kasnije radi zaštite od avionskih udara NATO-a počele zarobljavati pripadnike UNPROFOR-a...
Da to je to, jedini takav incident u cjelokupnoj istoriji tunela, koji je bio tako tajan i nevidljiv da je NY Times pisao o njemu vec sredinom avgusta 1993.
http://www.nytimes.com/1993/08/15/world ... all&src=pm
Serb Shells Kill 8 in a Sarajevo Suburb
Published: May 08, 1995

Shells fired by rebel Serbs slammed into a Sarajevo suburb today, killing at least eight people and wounding up to 40 others near a tunnel that is a lifeline for the besieged capital.

The attack on Butmir -- a Government-held town outside the Serb siege lines -- was the worst in the Sarajevo area since 68 people died in the shelling of a downtown market on Feb. 5, 1994.

Five 82-millimeter mortar shells hit near the entrance to the tunnel, which goes under the Sarajevo airport. The tunnel is used to bring food and supplies to Sarajevo when Serbs shut off the United Nations airlift and the one remaining road. The Bosnian Army also uses it to move soldiers and guns.

The Kosevo hospital morgue received the bodies of a woman and seven men. United Nations officials said they had confirmed 11 wounded, although not all hospitals in the area had been checked. Prime Minister Haris Silajdzic said 40 people were wounded.
I ovo nije ni u kakvoj vezi sa uzimanjem talaca iz UNPROFOR-a koji mjesec poslije.
Dupli_skalp

#523 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dupli_skalp »

ona topografska karta SVK sa linijama razgraničenja u oko sarajeva nije uopšte tačna. na njoj je ucrtano da smo tobože kontrolisali cijelu južnu padinu mojmila i švrakinog, skoro do bjelopoljske ceste. a to naravno nije bilo tako. linija je išla vrhom mojmila i vrhom švrakinog do ozrenske.

isto i na trebeviću je ucrtano da je linija haman sami jarčedoli. a linija bila na popovom gaju.

btw, može li neko na google earth označiti ratne linije na dobrinji i vojničkom?
GTR R34

#524 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by GTR R34 »

Na vojnickom je neko ucrtao.to su linije koje se nisu mjenjeale.Za dobrinju imas na prvim stranicama.

Btw jel ovo ova tema zamrla? hajmo stari ratnici pisite svoje price da mi mladji znamo sta je bilo.

Svidja mi se sto pise i druga strana.Karamazov pokusava biti objektivan.
argyle

#525 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by argyle »

Snaga Bosne: Dobrinja (juni '92)
Post Reply