Kvalifikacije za SP 2014

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
fanatic11

#501 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by fanatic11 »

JThomas wrote:
jeza u ledja wrote:
ultima_palabra wrote:Ali kakva je logika ovih šešira za izvlačenje? Vala ne vidim način kako može Crna Gora skočiti iz šestog u drugi šešir a kvalifikacije za EP nisu ni završene :-) Otkud Norveška u prvom šeširu?
Crna Gora je 17a reprezentacija u svijetu po FIFA rankingu, odnosno 11a u Evropi. :-)
Norveska je 12 u svijetu, 8a u Evropi.

Gleda se zadnje 4 godine, s tim sto noviji rezultate vrijede vise od najstarijih.

Crna Gora ima bruku pobjeda u trenutnim kvalifikacijama za EURO.
e jebo ti taj sistem otvoreno da ti kažem :D

norveška 12. u svijetu? nije standard života, nego fudbal :-)
meni ta rang lista nikad nije bila realna niti če mi kad bit :D ja mislim da je naša najbolja pozicija na toj listi 24 mjesto a to je bila tad kada smo bili u ogromnoj krizi (kvalifikacije za euro 2008) pa se nam je posrečilo pobjedit tursku i norvešku. kako bi bila realna kad su na njoj slovenci, slovaci, crnogorci, belgijanci pa vidim i burkina faso ispred nas
udrch

#502 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by udrch »

Samo želim da kažem po peti put da ćemo biti prvi u grupi da ćemo se plasirati na SP..
jutarnji

#503 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by jutarnji »

jeza u ledja wrote:No eto i kad se to uracuna opet je takav rez. Norveska je na 12om, Slovenija na 22om, mi na 41om.
Ma mogu oni biti na prvom i drugom mjestu, mi smo za njih Brazil. Slucajno ubodu nekakav ludi gol
i odu na veliko takmicenje i odmah bolji. Da se kojim slucajem sretnemo zabili bi im po petardu u gostima.
fanatic11

#504 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by fanatic11 »

jutarnji wrote:
jeza u ledja wrote:No eto i kad se to uracuna opet je takav rez. Norveska je na 12om, Slovenija na 22om, mi na 41om.
Ma mogu oni biti na prvom i drugom mjestu, mi smo za njih Brazil. Slucajno ubodu nekakav ludi gol
i odu na veliko takmicenje i odmah bolji. Da se kojim slucajem sretnemo zabili bi im po petardu u gostima.
sječam se kad smo prije 3 godine igrali sa slovenijom u maribou, nismo imali spahića, rahimića,pjanića,hasagića,nadarevića i još dosta nih pa smo jim zabili 4 komada a kad smo poveli 4:1 čiro je reko igračima momci dosta je bilo nečemo jim pravit sramotu na njihom terenu a još je prijatelska utakmica, poslje su nam slovenci zabili još dva gola i mi smo pobjedli 4:3, ali opet oni su bili na svijetskom a mi ne :-?
Bosanski_kralj

#505 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Bosanski_kralj »

jeza u ledja wrote:Pa sam plasman na veliko takmicenje ne donosi bodove, vec samo bodovi osvojeni na tom takmicenju.

A bodovi sa SP donose 4 puta vise bodova od recimo prijateljskih utakmica, a skoro duplo vise od kvalifikacijskih.
No eto i kad se to uracuna opet je takav rez. Norveska je na 12om, Slovenija na 22om, mi na 41om.

Latvija je bila na EP prije 7 godina, jebo njih.
Pa u ovome je i problem. Treba sa minimalno 100 (lupam) bodova nagraditi i sam plasman na SP. Prijateljske ne bi trebalo ni bodovati, a u obzir za plasman bi trebalo uzimati samo posljedni ciklus za plasman na neko takmičenje, kao i samo to takmičenje.

Evo nekoliko korisnih savjeta za FIFU, ovo što sad imaju, nikako nije dobro. :oops: :D
cyprus

#506 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Joj više je vala dosadna ta priča o rangiranju. Mislim da cilj te rang liste i nije da mjeri reprezentacije po jačini nego po formi, odnosno učinku. Ispostavilo se da Norveška ima prilično jak učinak u zadnje vrijeme (kako ranije rekoh 11 pobjeda u 12 utakmica toku godine dana - od septembra 2009 do oktobra 2010 ) i šta sad???

Da je moguće praviti listu koja bi mjerila jačinu reprezentacija, ona bi bila statična i pomjeranja reprezentacija ne bi bila veća od 2-3 mjesta godišnje :oops:
jeza u ledja

#507 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by jeza u ledja »

Bosanski_kralj wrote: Treba sa minimalno 100 (lupam) bodova nagraditi i sam plasman na SP.
Zasto? Oni su vec bodove zaradili na putu za plasman, zasto im davati jos dodatne bodove?

Bosanski_kralj wrote: Prijateljske ne bi trebalo ni bodovati,
Zasto? Pazi, reprezentacije imaju koliko, 4-5 takmicarskih utakmica godisnje. To je malo da bi se izvlacili zakljucci o jacini, isto kao sto je malo i da se uzima samo zadnji ciklus.
a u obzir za plasman bi trebalo uzimati samo posljedni ciklus za plasman na neko takmičenje, kao i samo to takmičenje.
Topla voda

#508 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Topla voda »

pa mi da smo u prijateljskim dobili meksose i svabe,vjerovatno bi bili drugi sesir :)

al nije ni ovo lose,bolje dobiti slovacku iz drugog sesira,nego svicu iz treceg..

domaca pobjeda protiv grcke,poraz u atini ,4 boda od slovaka,ostale pobjede i prvi smo :D
luckylaka

#509 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by luckylaka »

U ovoj grupi sve osim 9 pobjeda i jedna nerjesena bilo bi ravno katastrofi.Dakle 9x3=27 i 1x1=2 sto je ukupno 27+2=29 bodeva.Ako 29 nije dovoljno za prvo jebaji ga :bih:
Topla voda

#510 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Topla voda »

luckylaka wrote:U ovoj grupi sve osim 9 pobjeda i jedna nerjesena bilo bi ravno katastrofi.Dakle 9x3=27 i 1x1=2 sto je ukupno 27+2=29 bodeva.Ako 29 nije dovoljno za prvo jebaji ga :bih:
a otkad je 1 puta 1 =2? :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#511 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Tomahawk11 »

luckylaka wrote:U ovoj grupi sve osim 9 pobjeda i jedna nerjesena bilo bi ravno katastrofi.Dakle 9x3=27 i 1x1=2 sto je ukupno 27+2=29 bodeva.Ako 29 nije dovoljno za prvo jebaji ga :bih:
Drug, jes' da je rano, ali ovo boldirano nije moguce. Mada mislim da cemo se prosetati sa 10 pobijeda :oops:
Tomahawk11
Globalni moderator

#512 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Tomahawk11 »

Topla voda wrote:
I ti dezuras, a? Moguce je ovako rano ujutro... :D
Topla voda

#513 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Topla voda »

Tomahawk11 wrote:
Topla voda wrote:
I ti dezuras, a? Moguce je ovako rano ujutro... :D
aha,nocna straza :D moze biti..pred zoru noge zebu :D ..samo u st.louisu je sad normala tajming :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#514 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Tomahawk11 »

Vidis, to je razlog zbog kojeg mu ne bi trebali halaliti ovaj previd, ipak je reprezentacija u pitanju, a on pogresno sabira. :D Jos sam ja to jutros uspio vidjeti.... :zzzz:
ja.neron

#515 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by ja.neron »

Image
todd_smith

#516 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by todd_smith »

dobili smo najlaksu grupu, ne samo sto smo mi ikada imali, ali i sto se ja sjecam da je ikada bila ovako slaba grupa za kvalifikacije SP ili EP-a, samo nam je 1 mjesto opcija, jer ako zavrsimo drugi, iskreno ne vjerujem da imamo bilo kakve sanse, jer onda nas mogu cekati u barazu: Rusija,Portugal,Spanija,Francuska,Spanija,Njemacka,Svedska itd itd
jeza u ledja

#517 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by jeza u ledja »

luckylaka wrote:1x1=2
:lol:
Bosanski_kralj

#518 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Bosanski_kralj »

jeza u ledja wrote: Zasto? Oni su vec bodove zaradili na putu za plasman, zasto im davati jos dodatne bodove?
Zbog toga da ne bismo opet imali situaciju da se reprezentacija tipa Norveške nađe u prvom šeširu.
Zasto? Pazi, reprezentacije imaju koliko, 4-5 takmicarskih utakmica godisnje. To je malo da bi se izvlacili zakljucci o jacini, isto kao sto je malo i da se uzima samo zadnji ciklus.
Prijateljske utakmice nisu relevantne da bi se izvlačili zaključci o jačini. Mnoge ekipe nastupaju sa n-tim timovima i ne shvataju ih ozbiljno, dok drugi rade suprotno.
Ciklus od 2-3 godine nije malo, ali je svakako najrelevantniji. Reprezentacije koje imaju konstantnost rezultata ne bi bile oštećene, ali bi se spriječilo da neke reprezentacije na osnovu jednog kratkotrajnog podalkog bljeska uživaju status koji im realno ne pripada.
jeza u ledja

#519 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by jeza u ledja »

Bosanski_kralj wrote:
Zbog toga da ne bismo opet imali situaciju da se reprezentacija tipa Norveške nađe u prvom šeširu.
Ne kontam logiku? Kako ce to sprijeciti da se 'reprezentacija tipa Norveske' nadje u prvom sesiru? Kakav je to tip reprezentacije? Cini ti se buraz. Racunica nije tako jednostavna.

Prijateljske utakmice nisu relevantne da bi se izvlačili zaključci o jačini. Mnoge ekipe nastupaju sa n-tim timovima i ne shvataju ih ozbiljno, dok drugi rade suprotno.
Ciklus od 2-3 godine nije malo, ali je svakako najrelevantniji. Reprezentacije koje imaju konstantnost rezultata ne bi bile oštećene, ali bi se spriječilo da neke reprezentacije na osnovu jednog kratkotrajnog podalkog bljeska uživaju status koji im realno ne pripada.
Naravno da nisu toliko relevantne. Upravo zato se za prijateljske utakmice dobija 2 i po puta manje bodova od recimo kvalifikacijskih, 3 puta manje nego recimo za EP i cak 4 puta manje nego sa SP.

Sto se tice ciklusa od 2-3 godine, ne znam tacno po cemu je "svakako najrelevantniji"? Neko ce drugi reci da je 4, 5 ili 10 godina "najrelevantnije".
Ako malo razmislis skontaces da sto je kraci taj period da ce cudniji biti ishodi jakosnih skupina. Period koji se uzima za FIFA ranking je 4 godine. Kad bi bilo 3 ili 2 bilo bi jos vecih iznenadjenja. Kako? Prost zakon vjerovatnoce. Sto je manji uzorak to ce biti manje precizni rezultati. Isto kao sto u pocetku prvenstva (zbog malog broja kola) autsajderi imaju bolji plasman, a sto prvenstvo duze otice, favoriti dolaze do izrazaja.
Isto vazi i za ukidanje vaznosti prijateljskih utakmica, koje cesto cine vise od 50 posto utakmica neke reprezentacije u godini. Tek bi onda imao sicusan uzorak iz kojeg bi izvlacio koeficijente.
bosnovizija

#520 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by bosnovizija »

Evo nešto više o ekipama sa Baltika (Litvanija, Latvija, Lihtenštajn), protivnicima BiH :bih: reprezentacije u kvalifikacijama za SP 2014.god. u Brazilu:
http://sportsport.ba/ino_fudbal/sa-ekip ... -zna/61797
Baudelaire

#521 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Baudelaire »

Nego, evo npr da se ne boduju prijateljske, šta bi onda organizatori prvenstava radili, oni koji ne igraju ništa osim prijateljskih? Fino bi se sad Ukrajina i Poljska srozale na 200 i neko mjesto :D
cyprus

#522 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

CAF

Afrikanci će svoje prve utakmice kvalfikacija odigrati u novembru. Tada će 24 najslabije rangirane reprezentacije, odigrati 12 duela čiji će se pobjednici plasirati u grupnu fazu kvalifikacija. Slijedi pregled parova iz prvog kruga:

Sejšeli - Kenija
Mislim da ovdje neće biti nikakve dileme. Kenijci imaju mnogo kvalitetniji sastav, u kome mnogi igrači igraju u Evropi (najpoznatiji je Mariga iz Intera), dok će Sejšeli nastojat da bar na svom terenu izvuku neki povoljiji rezultat.

Gvineja Bisau - Togo
Po mom mišljenju, ovo je najjači izvučeni par. Togo je favorit na papiru, ali Gvineja Bisau ima dosta mladu ekipu, koja najvećim dijelom igra u Portugalu, pa mislim da im se mogu uspješno suprostavit. Ipak, zbog većeg iskustva, mislim da Togo prolazi.

Džibuti - Namibija
U ovom duelu ne bi trebalo biti velike neizvjesnosti. Namibija jeste samo prosječna afrička reprezentacija, ali s obzirom da je Džibuti među lošijim na kontinentu, Namibijci ne bi trebali imati većih problema.

Mauricijus - Liberija
Iako Liberija već odavno nema igrača makar približne kvaliteta kao što je bio George Weah, protiv selekcija kao što je Mauricijus, prolazak ne bi trebao doći u pitanje.

Komori - Mozambik
Komori su jedna od najslabijih reprezentacija u Africi i nemaju neke velike šanse protiv svog mnogo većeg susjeda Mozambika. Gotovo siguran prolaz nosioca.

Ekvatorijalna Gvineja - Madagaskar
Ovo bi mogao biti vrlo neizvjesan duel. Nijedna reprezentacija ne predstavlja neko značajno fudbalsko ime. Mislim da je ovdje najveća šansa za nenosioca u ovom krugu da prođe dalje. To je Ekvatorijalna Gvineja (domaćin sljedećeg Afričkog prvenstva) i mislim da oni ovdje mogu izvući tijesan prolaz.

Somalija - Etiopija
Ovo je najslabiji par. Somalija je toliko slaba reprezentacija, da prolaz ispodprosječne Etiopije gotovo i ne dolazi u pitanje.

Lesoto - Burundi
Ovo je ogled dvije geografski relativno male zemlje. Burundi igra dosta bolje u zadnje vrijeme, pa su i ovdje favorit. Lesoto ne treba otpisati, ali ja ne vjerujem da će oni proć dalje.

Eritreja - Ruanda
Iako Eritreja može pružiti nekad začuđujuće jak otpor, Ruanda bi trebala da iz ovog duela izađe kao pobjednik.

Svaziland - DR Kongo
DR Kongo ima puno veći igrački potencijal i kvalitet (uostalom imaju klupske prvake Afrike), nego što to njihovi rezultati pokazuju. Svaziland im ne bi trebao biti veća prepreka, a njihov glavni izazov je u sljedećem krugu kvalifikacija.

Sao Tome i Prinsipe - Kongo
Onaj manji i slabiji Kongo sa glavnim gradom Brazavilom, ima još lakši zadatak nego DR Kongo. Sao Tome i Prinsipe ni jednoj prosječnoj reprezentaciji ne bi trebao napraviti probleme, posebno zbog činjenice da već dugo godina nisu ni igrali utakmice. Uostalom, najveća pobjeda Konga u historiji od 11:0 je zabilježena baš nad ovom malom ostrvskom zemljom.

Čad - Tanzanija
Ovaj par spada među najzanimljivije. Tanzanija jeste favorit, ali Čad nije mnogo lošija reprezentacija. Prognoziraću prolaz Tanzanije, ali je to u ovom paru daleko od zicera.

Dakle, u grupnu fazu afričkih kvalifikacija bi trebali ići: Kenija, Togo, Namibija, Liberija, Mozambik, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Burundi, Ruanda, DR Kongo, Kongo i Tanzanija, gdje će se pridružiti jačim afričkim selekcijama. S tim što poznavajući afrički fudbal, ne bi bilo veliko čudo ni kada bi se desila 2-3 neočekivana ishoda u ovom krugu.
cyprus

#523 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

bosnovizija wrote:Evo nešto više o ekipama sa Baltika (Litvanija, Latvija, Lihtenštajn), protivnicima BiH :bih: reprezentacije u kvalifikacijama za SP 2014.god. u Brazilu:
Lihtenštajn - stara baltička kneževina :D :D
Jack Be Nimble

#524 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Jack Be Nimble »

cyprus wrote:
bosnovizija wrote:Evo nešto više o ekipama sa Baltika (Litvanija, Latvija, Lihtenštajn), protivnicima BiH :bih: reprezentacije u kvalifikacijama za SP 2014.god. u Brazilu:
Lihtenštajn - stara baltička kneževina :D :D
Lihtenstajn do Baltika bre!
Obuca9

#525 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Obuca9 »

@Cyprus
Ne upratih, šta mi bi s Laosom, dokle su :D
Locked