Mali biznis forumaša

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Drogo_rooq

#501 Re: Mali biznis forumaša

Post by Drogo_rooq »

Ovo za prevoz je zanimljivo i ne skroz popunjeno podrucje.

Ja sam za Bg putovao sa firmom od tamo. Dodju na adresu kombijem i dostave me na datu adresu u Bg.

(nije reklama... ako se protivi pravilima nek mod makne: http://www.geatours.rs/sarajevo.htm )

U svakom slucaju ispadne jeftinije (i udobnije) nego autobus + taxi

Moze se kod nas lokalno organizovati za aerodrome, e.g. Tz-Sa i uz dobro oglasavanje te mouth2mouth bi moglo dobro proci.

Naravno, uz prosirenje kapaciteta bi se moglo pokriti i sire podrucje.

Tehnicka fora je da nema potrebe za posebnim dozvolama, vozaci mogu biti regularne B kategorije i mozda bi moglo se pokrenuti kao usluzna djelatnost.

Kupovina karti online, u kancelariji(ama) firme ili placanje vozacu.
zippoo87

#502 Re: Mali biznis forumaša

Post by zippoo87 »

Megiddo wrote:Ja vam mislim da samo 1% dnevnog korištenja ove blagodati zvane internet može svima pomoći postati uspješan poduzetnik, jer pazite Amerika je riznica poduzetništva i mnogo toga što ima tamo u BiH ne postoji i svako od nas može biti prvi koji će to uvesti ili čak unaprijediti.

Ono što imam još da kažem je da mnogi ljudi imaju pogrešan način razmišljanja. Kad im neko kaže "to postoji" oni se odmah prepadnu konkurencije i odustanu, namjesto da kopaju i pokušaju shvatiti kako tu stvar za koju su se zagrijali mogu unaprijediti, pojednostaviti ili čak prilagoditi za samo odredjenu grupu ljudi. Konkurenciji niko ne može pobjeći. Mislim konkurenciji u smislu da to još neko radi, jer ako ne radi radiće čim vidi da se radi. I toga se ne treba bojati.
____

Evo vam problem pa se bakćite: pokušajte skontat kako da ljudi elegantno sakriju kablove, posebno one iza TV-a, a onda i posvuda drugo. :-D
ovo je apsolutno tacno...mene je ovo shebalo prije 3-4 godine i odustao sam od projekta koji je bio odlican i sada ih ima desetak u BiH i okruzenju
fazon grupne kupnje...kada nije ni psotojalo u BiH...prvi sa tim je poceo grupon i to sam snimio ali u pola projekta sam odustao,jer je kliksova ekipa izbacila ekupon.ba i ja prekinuo projekat
nakon toga se pojavilo mnostvo drugih...cak i boljih
paladinka

#503 Re: Mali biznis forumaša

Post by paladinka »

A stranica gdje bi bile liste svih restorana koji imaju kucnu dostavu, preko koje bi se moglo naruciti , doduse vidjela sam da ima kod nas tako nesto, ali mislim da ima sigurno mjesta za jos dvije-tri takve stranice :-)
Stoner

#504 Re: Mali biznis forumaša

Post by Stoner »

Megiddo wrote:Ja vam mislim da samo 1% dnevnog korištenja ove blagodati zvane internet može svima pomoći postati uspješan poduzetnik, jer pazite Amerika je riznica poduzetništva i mnogo toga što ima tamo u BiH ne postoji i svako od nas može biti prvi koji će to uvesti ili čak unaprijediti.

Ono što imam još da kažem je da mnogi ljudi imaju pogrešan način razmišljanja. Kad im neko kaže "to postoji" oni se odmah prepadnu konkurencije i odustanu, namjesto da kopaju i pokušaju shvatiti kako tu stvar za koju su se zagrijali mogu unaprijediti, pojednostaviti ili čak prilagoditi za samo odredjenu grupu ljudi. Konkurenciji niko ne može pobjeći. Mislim konkurenciji u smislu da to još neko radi, jer ako ne radi radiće čim vidi da se radi. I toga se ne treba bojati.
____

Evo vam problem pa se bakćite: pokušajte skontat kako da ljudi elegantno sakriju kablove, posebno one iza TV-a, a onda i posvuda drugo. :-D
:thumbup:

Ovo je odlična ideja, ovaj post treba zalijepit nekako na forum.
Jednostavno gledaš koji proizvodi postoje na nekom tržištu a ne kod nas.
Čak ima proizvoda u BiH kojih nema na drugim.
Pa onda se možete koristiti metodom da jedan proizvod prebacujete na tržišta na kojem on više vrijedi i ostvarujete profit od marže.
Ja kada god idem izvan BiH uvijek gledam imal' kakvo dobro ili usluga koje nikad nisam vidio i zato uvijek nosim mobitel sa sobom i to uslikam da ne bi zaboravio.
Tako sam jednom u Austriji u WC slikao nekakve fancy stvarčice na pisoaru. :mrgreen:
Android Knego

#505 Re: Mali biznis forumaša

Post by Android Knego »

samo da se prijavim za temu.
kasnije cu sve iscitati, ima ovdje stofa... :-D
Skeptic604

#506 Re: Mali biznis forumaša

Post by Skeptic604 »

Dajte vi meni,to jeste ulozite novac,ja kupim robu,prodajem na Pik-u,a vi sjedite kuci i ja vam donosim profit,dobro meni,a dobro i vama ..

Ako ko ima "viska" para,da vam stoje u ormaru,ispod kreveta,dajte ih meni,pa da fino prodajemo ko ljudi :mrgreen:

Lahko brate :licka:
Bodkin

#507 Re: Mali biznis forumaša

Post by Bodkin »

ja kazem da se oformi hedge fond!
Skeptic604

#508 Re: Mali biznis forumaša

Post by Skeptic604 »

Uzgoj prepelica,uzgoj crnih slavonskih svinja (zbog naseg religioznog primitivizma ogroman novac odlazi u Hrvatsku i Srbiju zbog ne uzgoja svinja)

Uzgoj prepelica
Uzgoj puzeva
Uzgoj kalifornijskih glista
Uzgoj kamilice

Sve to ne zahtjeva velika ulaganja a zarada pomalo dolazi (A za svinje investicija je malo veca)

Ima toga koliko hoces,ideja,ali treba naci partnera koji je moralan,posten i koji zna sta je timski rad..

Jedan partner ima zemlju,drugi ima novac,treci ima znanje,na primjer..i zajedno da se to fino radi..

Opet je tesko naci kompatibilnog partnera,da ne bude svadja,prepirki,laganja itd itd,jer bolje ne zapocinjati nista ako cemo u pola biznisa govoriti "eh ja sad odoh sam kupiti zemlju i raditi za sebe" :-?
zippoo87

#509 Re: Mali biznis forumaša

Post by zippoo87 »

Skeptic604 wrote:Dajte vi meni,to jeste ulozite novac,ja kupim robu,prodajem na Pik-u,a vi sjedite kuci i ja vam donosim profit,dobro meni,a dobro i vama ..

Ako ko ima "viska" para,da vam stoje u ormaru,ispod kreveta,dajte ih meni,pa da fino prodajemo ko ljudi :mrgreen:

Lahko brate :licka:
a sta bi ti prodavao na piku ?

btw. i ja svasta prodam na piku...nikoga ne zavaljujem i za sve sto prodajem,stojim iza toga
Skeptic604

#510 Re: Mali biznis forumaša

Post by Skeptic604 »

Ma trgujem na Pik-u odavno...

Ma stoji i iza mene 500 dojmova,oko 220 kupaca,niko ne govori o prevarama..

Nego vidim traze ljudi ideju,pa reko eto i to je jedna od profitabilnih ideja..

Doduse ovo nije za one koji na ulozenih 10 KM traze profit od 10 KM ili vise..

Pretpostavljam da znas i ti,ako vec preprodajes,nema tu miliona..Ali ako na ulozenih 10 KM dobijes 4-5 KM,odlicno..

Ulozis vise dobijes vise 8)
zippoo87

#511 Re: Mali biznis forumaša

Post by zippoo87 »

Skeptic604 wrote:Ma trgujem na Pik-u odavno...

Pretpostavljam da znas i ti,ako vec preprodajes,nema tu miliona..Ali ako na ulozenih 10 KM dobijes 4-5 KM,odlicno..

ako ce se narucivati sa ebay-a i preprodavati...onda je najbolje to raditi sa jeftinijim stvarima (do 20 KM)
naravno i zarada je mala,par KM po artiklu ali eto,to je vise onako hobi
a ja ne kupujem pa preprodajem,nego kada mi sta izleti ili ne treba pa prodam tako
samo ne znam zasto ti treba neko da ulozi novac,nastavis raditi kao i do sada...
Skeptic604

#512 Re: Mali biznis forumaša

Post by Skeptic604 »

zippoo87 wrote:

ako ce se narucivati sa ebay-a i preprodavati...onda je najbolje to raditi sa jeftinijim stvarima (do 20 KM)
a ja ne kupujem pa preprodajem,nego kada mi sta izleti ili ne treba pa prodam tako
samo ne znam zasto ti treba neko da ulozi novac,nastavis raditi kao i do sada...
Nista se ne narucuje,jer je roba u Bosni...

Eto zato da bih ukrao njegov novac i pobjegao u Njemacku,ja ti pitanja brate mili..

Pa jesmo li na temi "mali biznis" ... :?
zippoo87

#513 Re: Mali biznis forumaša

Post by zippoo87 »

Skeptic604 wrote:
zippoo87 wrote:

Nista se ne narucuje,jer je roba u Bosni...

Eto zato da bih ukrao njegov novac i pobjegao u Njemacku,ja ti pitanja brate mili..

Pa jesmo li na temi "mali biznis" ... :?
hocu da kazem,ako ti vec ide prodaja...kupi robu za svoj novac i zaradi jos vise...ne vidim poentu da neko drugi ulaze u taj tvoj biznis
mada ne znam ni sta prodajes
Android Knego

#514 Re: Mali biznis forumaša

Post by Android Knego »

Skeptic604 wrote: Ima toga koliko hoces,ideja,ali treba naci partnera koji je moralan,posten i koji zna sta je timski rad..

Jedan partner ima zemlju,drugi ima novac,treci ima znanje,na primjer..i zajedno da se to fino radi..

Opet je tesko naci kompatibilnog partnera,da ne bude svadja,prepirki,laganja itd itd,jer bolje ne zapocinjati nista ako cemo u pola biznisa govoriti "eh ja sad odoh sam kupiti zemlju i raditi za sebe" :-?
ako se pokretanje nekog biznisa posmatra kao skup krupnih problema koje treba rijesiti na pravilan nacin onda je pronalazenje partnera ili ekipe za timski rad jedan od najvecih problema. pogledaj savjet pod rednim brojem 5.
JanuaryJones

#515 Re: Mali biznis forumaša

Post by JanuaryJones »

Android Knego wrote:
Skeptic604 wrote: Ima toga koliko hoces,ideja,ali treba naci partnera koji je moralan,posten i koji zna sta je timski rad..

ako se pokretanje nekog biznisa posmatra kao skup krupnih problema koje treba rijesiti na pravilan nacin onda je pronalazenje partnera ili ekipe za timski rad jedan od najvecih problema. pogledaj savjet pod rednim brojem 5.
Ne trebaju mi 2-3, dosta mi je jedan ali danas je teško naći prave partnere.

Sent from my iPad using Tapatalk
Android Knego

#516 Re: Mali biznis forumaša

Post by Android Knego »

JanuaryJones wrote:Ne trebaju mi 2-3, dosta mi je jedan ali danas je teško naći prave partnere.
nije to samo danas, to je uvijek (bio) problem. ali ako mislis da je sve ostalo u redu, ako vjerujes u to sto zelis postici, ako mislis da si sve ostale krupne probleme rijesio (npr. kako proizvoditi, kome prodavati, odakle finansirati (svoj udio), minimizairanje rizika itd.) onda nemoj pronalazenje novca/partnera smatrati nepremostivom preprekom. zivimo u eri interneta i oglasavanjem se moze puno postici...
JanuaryJones

#517 Re: Mali biznis forumaša

Post by JanuaryJones »

Da ne otvaram novu temu, pitanje vezano za 'reket'. Pri spomenu pokretanja biznisa bar mi je 4-5 ljudi reklo, nemoj gdje ćeš to, naklatiće ti se ovaj onaj, narkomani razbijat/ucjenjivat za cenera, inspekcija, lokalni moćnik kojem si stao na teritoriju. Koliko ima istine u ovome i vi koji ste u privatnim vodama, jeste li se sretali sa ovim?

rekla-kazala

#518 Re: Mali biznis forumaša

Post by rekla-kazala »

JanuaryJones wrote:Da ne otvaram novu temu, pitanje vezano za 'reket'. Pri spomenu pokretanja biznisa bar mi je 4-5 ljudi reklo, nemoj gdje ćeš to, naklatiće ti se ovaj onaj, narkomani razbijat/ucjenjivat za cenera, inspekcija, lokalni moćnik kojem si stao na teritoriju. Koliko ima istine u ovome i vi koji ste u privatnim vodama, jeste li se sretali sa ovim?

Reket od strane uprave za indirektno oporezivanje, poreske uprave, tržišne inspekcije pa i policije postoji. Da li postoji i neka druga vrsta reketa zavisi od djelatnosti. Ne može se dilati droga na Ferhadiji a da se nekom ne plati reket. :lol: Tako je bilo bar navedeno u suđenju Gašiju.
Zavisno od vrste djelatnosti možeš imati problema sa konkurencijom. Npr. ako 100 metara od vulkanizerske radnje otvoriš bolju i povoljniju vulkanizersku radnju možeš očekivati probleme. Ako na pijaci zakupiš dva stola i počneš da obaraš cijene konkurencije oni će te prebiti.
Moraš raditi tako da ne ugrožavaš druge.
A što se tiče onog klasičnog reketa,... (osim što neki plaćaju zaštitarske firme) reketa nema, bar ne u Zenici a za Sarajevo nisam siguran ali mislim da je isto.
Stoner

#519 Re: Mali biznis forumaša

Post by Stoner »

rekla-kazala wrote:
Reket od strane uprave za indirektno oporezivanje, poreske uprave, tržišne inspekcije pa i policije postoji. Da li postoji i neka druga vrsta reketa zavisi od djelatnosti. Ne može se dilati droga na Ferhadiji a da se nekom ne plati reket. :lol: Tako je bilo bar navedeno u suđenju Gašiju.
Zavisno od vrste djelatnosti možeš imati problema sa konkurencijom. Npr. ako 100 metara od vulkanizerske radnje otvoriš bolju i povoljniju vulkanizersku radnju možeš očekivati probleme. Ako na pijaci zakupiš dva stola i počneš da obaraš cijene konkurencije oni će te prebiti.
Moraš raditi tako da ne ugrožavaš druge.
A što se tiče onog klasičnog reketa,... (osim što neki plaćaju zaštitarske firme) reketa nema, bar ne u Zenici a za Sarajevo nisam siguran ali mislim da je isto.
I ovo je stvarno učestalo? Na meti su uglavnom mali preduzetnici?
acuupo

#520 Re: Mali biznis forumaša

Post by acuupo »

Zasto bas ovako produktivna i konstruktivna ideja/forum zamire poslije 20 stranica a nezaposlenih 500 000 :? u nasoj nam lijepoj :bih: ,nevjerovatno .Sest godina sam radio po svijetu al ovoliko plodne neobradjene zemlje za ovako malu drzavu jos nisam vidjeo .Zasto bosnji kad spomenes plastenik,krampa,zemlja ,traktor ,sijanje ,gnojivo itd pocinje da osib dobija a isao bi u Qatar da pere WC za 900$ .Sto se tice Ekonomije mislim da buducnost svake drzave gledano sa te strane treba i mora da se zasniva na mikroekonomiji ,jednostavno pogledamo najvece ekonomske sile i to nam je pokazatelj.
I sam evo vec par mjeseci prebirem teme ,lociram ,gledam ,kontam gdje sta i kako pokrenuti ,da se razumijemo para ima ali dobrih ideja nema .
Moja odluka je poljoprivreda i stocarstvo samim ti sto si svoj sef je neprocjenjivo ,zatim dokazano da je bolje raditi sa zivotinjama nego sa ljudima, pozitivna energija od zemlje ,biljaka :thumbup:.
Post Reply