Kupovina laptopa

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Eniac

#501 Re: Kupovina laptopa

Post by Eniac »

skafiskafsnjak wrote:Hvala na iscrpnom odgovoru. Mislim da i jedan i drugi imaju bluetooth 4.0.

Znaci razlike su metal Lenova te 2gb rama i mat ekran HP-a.

Vidjet cu, ako ne bude skupo puno da dodam 2gb rama u njega, vjerovatno se odlucujem za Lenovo.
Ipak me nesto vise privlaci to metalno kuciste vise od mat ekrana .

Sto se baterije tice mislim da im je 6 Cell Lithium-Ion . Ipak to nisu skuplji laptopi pa da se ubacuje nesto ekstremno dobro .

Kada je Linux u pitanju, to mi je tottalno nebitno jer vjerovatno cu sam Win 8 da ubacim :D
Sa Imtecove stranice: Lenovo G500; 59-390069; Intel; Core i5; 3230M;2;60(3;20GHz Turbo) GHz; 6144 MB; 15;6"; 1366x768; SATA 1000 GB + 8GB; Free DOS; AMD 8750M 2GB; DVD±RW DL; 1x 10/100 Ethernet;802.11b/g/n;Bluetooth 4.0; ne; 1; USB 2.0 1; 2;6 kg; USB 3.0 2; crna

Sretno.
skafiskafsnjak

#502 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

Upravu si . Ja vidio Bluetooth , i kontam ima. Kad poslije pise NE , hahaha .

MA dobro, to mi ionako nije elem pravo bitna stavka. Jes da nekad znam sliku dvije prebaciti s moba ...ali prezivjet cu bez toga :P

Uglavnom jos cu vidjeti..tek sam krenuo o potragu . Mozda nadjem neki pa da mi naruce... prijatelj mi ima prodavnicu.
Alkos

#503 Re: Kupovina laptopa

Post by Alkos »

lajk

#504 Re: Kupovina laptopa

Post by lajk »

Raja zanima me kako mogu smanjiti zagrijavanje laptopa ? Koristim ga cesto :D

Postolja za laptop ili ?

Nov je laptop pa da mu produzim zivot :thumbup:
Last edited by lajk on 09/12/2013 01:20, edited 1 time in total.
Broly_the_Legend

#505 Re: Kupovina laptopa

Post by Broly_the_Legend »

Ne moze se otvorit ni jedan link nezz zasto, ako nisi pogledaj onaj delov laptop na prosloj stranici sto sam ti postavio.
Last edited by Broly_the_Legend on 09/12/2013 01:22, edited 1 time in total.
Broly_the_Legend

#506 Re: Kupovina laptopa

lajk wrote:Raja zanima me kako mogu smanjiti zagrijavanje laptopa ? Koristim ga cesto :D

Postolja za laptop ili ?
Ciscenje temeljno a i postolje je dobra opcija.
Alkos

#507 Re: Kupovina laptopa

Post by Alkos »

Broly_the_Legend wrote:Ne moze se otvorit ni jedan link nezz zasto, ako nisi pogledaj onaj delov laptop na prosloj stranici sto sam ti postavio.
LAPTOP Lenovo IdeaPad P500 Core i7-3520M™
Po cijeni od: 1280,00KM*
* do isteka zaliha
BRZINA 2.9GHz
HDD 1TB
RAM 8GB
DISPLAY 15.6" ((1366x768)
CD-ROM DVD-RW
OPERATIVNI SISTEM WIN8
Webcam
BOJA GRAPHITE GREY

Evo ovaj model je u pitanju? :)
Broly_the_Legend

#508 Re: Kupovina laptopa

kupuj, nemoj plaho cekat
skafiskafsnjak

#509 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

Kakva je to P serija ?

kako god okrenes, jeftino je ako je nov .... i7 , 1tb , 8gb ...
Eniac

#510 Re: Kupovina laptopa

Post by Eniac »

Samo da znas da taj procesor ima saamo 2 jezgre. Ivy Bridge, znaci starija varijenta i7 procesora (2. kvartal 2012. godine). A kada to znas onda cijena od 1300 KM nije neka super akcija. Toliko, ako ne i manje, u redovnoj cijeni bi kod nas kostao slican sa i5 2 jezgre procesorom. Grafika ja HD4000 sto moze biti dovoljno za veliki broj igrica, a to znaci i za skoro sve ostalo.

Dakle, nije neka pljacka, ali ako ga i uzmes nisi lose prosao. Ipak je i7 bolji od i5 makar i u 2 jezgre varijanti.

Ima slicnih racunara sa i5 procesorima koji su jeftiniji ali bez OS-a. Kako ovaj dolazi sa win8, to je otprlilike slicno jer bi toliko kostao i i5 sa win8 ako je sve ostalo isto. Mozda bi sa i5 mogao biti oko 100 - 150 KM jeftiniji.

i7 po cijeni i5 se isplati.
skafiskafsnjak

#511 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

Ma kakve crne jezgre... 80% nas nece iskoristiti pola mogucnosti tih procesora,a ganjamo neke brojke.
I ja sam se tako lozio na i7 , pa sam skontao ipak cu i5. Iako, ne treba mi ni to ali eto hocu da imam dobar laptop duze vrijeme.
Not My Idea

#512 Re: Kupovina laptopa

Post by Not My Idea »

zasto ne mogu ugasit laptop?

idem na start shut down i nikakve reakcije nema
od sinoc

kada idem na sleep, to hoce
ali se ugasit nece, nema sanse
Alkos

#513 Re: Kupovina laptopa

Post by Alkos »

skafiskafsnjak wrote:Kakva je to P serija ?

kako god okrenes, jeftino je ako je nov .... i7 , 1tb , 8gb ...
Ne znam, i ja se pitam i kopka me kakva je ovo P serija. Nema je baš po netu :)
Broly_the_Legend

#514 Re: Kupovina laptopa

Mislim realno da je i core i7 i da je pravo jeftin i da je vrhunska serija.
Pogledaj ovaj link, ovo je za 2012.
http://www.laptopmag.com/mobile-life/be ... -2012.aspx

@idea
Moze bit da je laptop zarazen nekim virusom, il se nesto ubagalo u windowsu. Rijesenje moze bit reinstalacija sistema, a ako ni to ne bi pomoglo onda je problem hardverski. Preopruka je ako imas nekog da ti instalira novi sistem,a ako to ne pomogne servis ne gine ( ne moras,ako ti ne smeta da moze samo ic u sleep mode, mada ne mislim da je to najbolje rijesenje).
zLatk0

#515 Re: Kupovina laptopa

Post by zLatk0 »

Nabavi kvalitetan tune up program i nek malo optimizuje sta ima, mozda i to pomogne. Zna nekad i haman samo od sebe se pojaviti i nestati, znam da se to znalo desiti na win7 i xp nekada ranije
Eniac

#516 Re: Kupovina laptopa

Post by Eniac »

Not my idea, koji ti je OS? Windows 8 se prilikom shot down ne gasi. Mora se izricito u postavkama odrediti da shut down gasi racunar, ako se ostavi po defoaultu onda ide u sleep ili hibernate. Pa ako je windows 8 i ako je do sada radilo, onda se mozda nekako vratilo na default postavke i moras ponovo odrediti da shut down gasi racunar..

Ako je 7 ili XP ne znam, do sada to nisam sreo.
Not My Idea

#517 Re: Kupovina laptopa

Post by Not My Idea »

os 7
tek sam kupila laptop, prije 3 mjeseca :-)
i dalje ga ne mogu ugasit.
skafiskafsnjak

#518 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

Da li ima neko da koristi ovaj Hp ProBook 450 ?
jastuk1

#519 Re: Kupovina laptopa

Post by jastuk1 »

Not My Idea wrote:os 7
I meni prije tri mjeseca W7 neće da se ugasi danima na shut down, može sleep i hibernate, ali shut down nije moglo. I onda nakon nekoliko dana, e sad ne znam jesam li ga stavio na sleep ili je bio sistem podignut, ali bez pokrenutih programa, onda sam izvadio strujno napajanje, a onda i bateriju, samo kratko da izgubi kontakt. I tako se konačno "ugasio." Inače, u periodu dok nije htio da se ugasi indinator za CPU i RAM je stalno pokazivao istu vrijednost.

E sad, šta ti smiješ uraditi, imajući u vidu rizik nepokretanja nakon gašenja vađenjem baterije... to je na tebi da odlučiš... Ja sam ga nakon jedno mjesec dana morao ugasiti da uradi windowns update.
Eniac

#520 Re: Kupovina laptopa

Post by Eniac »

jastuk1 wrote:
Not My Idea wrote:os 7
I meni prije tri mjeseca W7 neće da se ugasi danima na shut down, može sleep i hibernate, ali shut down nije moglo. I onda nakon nekoliko dana, e sad ne znam jesam li ga stavio na sleep ili je bio sistem podignut, ali bez pokrenutih programa, onda sam izvadio strujno napajanje, a onda i bateriju, samo kratko da izgubi kontakt. I tako se konačno "ugasio." Inače, u periodu dok nije htio da se ugasi indinator za CPU i RAM je stalno pokazivao istu vrijednost.

E sad, šta ti smiješ uraditi, imajući u vidu rizik nepokretanja nakon gašenja vađenjem baterije... to je na tebi da odlučiš... Ja sam ga nakon jedno mjesec dana morao ugasiti da uradi windowns update.
U principu nakon vadjenja baterije(naravno ispravljac da je iskopcan) ne bi trebalo nista lose da se desi. Doduse uvijk postoji mogucnost da se nesto desi (kratak spoj prilikom vadjenja baterije pa da ode ili baterija ili racunar ili barem podaci), ali ko ne rizikuje ne profitira :) Ja bih napravio backup svih podataka na eksterni HDD ili DVD-ove, zatvorio rucno i preko taskbara sve programe i servise koje mogu, i one sto se automatski dizu prilikom dizanja windowsa (na primjer antivirus, konekciju na net, itd), zatim ostavio i ne dirao racunar nekoliko minuta (recimo 10) da zavrsi sve procese koje radi u pozadini (ili barem dok lampica koja pokazuje rad HDD-a ne prestane da svijetli barem minut, naravno iskljuciti screensaver i sve ostalo sta se moze automatski pokrenuti u medjuvremenu) i nakon toga izvadio bateriju. Onda vratio bateriju ili prikopcao ispravljacem na struju racunar, ponovo pokrenuo, ako racunar kaze da je bio nepravilno ugasen i da treba uraditi check HDD-a ostavio da to zavrsi i probao shut down. Ako ni to ne pomogne probati kao sto je vec receno neki tuneup program, ali mozda ce trebati ponovo reinstalisati windowse.

Ako se odlucis da vadis bateriju, stavi racunar na mjesto na kojem mozes, kada se racunar "smiri", bez pomjeranja racunara izvaditi bateriju jednim laganim potezom. To da se zbog pomjeranja ne bi slucajno pokrenuo HDD za vrijeme vadjenja baterije.

A prije svega toga bih pokusao recimo CCleanerom pocistiti sve sto se moze, pokusao fix registryja i tada pokusao shutdown.

Pogledaj da ti se slucajno nije instalisalo nesto sto ne zelis (kao kada prilikom instala nekih mali aplikacija se cesto instalisu toolbarovi za browser ako se ne pazi). Pa da to pocistis prije svega. Mozda se instaqlisao kakav programcic ili malware koji neda shutdown.
skafiskafsnjak

#521 Re: Kupovina laptopa

Post by skafiskafsnjak »

Odlucio sam se da uzmem ovaj http://www.shop.imel.ba/artikal/laptop-hp-450-h6q19ea

Veceras mi prijatelj rece da imaju nekih problema sa zagrijavanjem.. ili su bar prijasnje serije imale.

Pa sta vi mislite ? Da li se to moze rijesiti nekim coolerom ?
Broly_the_Legend

#522 Re: Kupovina laptopa

naravno imas ove coolere za laptop

http://www.shop.imel.ba/artikal/hladnja ... pal-x-slim

imas i malo jeftinijih i samo jedan skuplji coolermasterov 52 km

http://www.shop.imel.ba/artikal/hladnja ... narancasti
dinooh

#523 Re: Kupovina laptopa

Post by dinooh »

HP laptopi se inace zagrijavaju i cuju kada rade. Ako kupis nov, nece se toliko cuti ali vremenom se kupi prasina i cut ce se vise kako zrak puse prema vani. Ja imam HP vec nekih 5 godina i cuje se kada radi ali i zagrijava. A jos mi se ne da nositi u servis da ga ociste (sto me moze kostati laptopa). Ali kupio sam sebi na ebayu cooler koji hladi. Razmisljam jos jedan sebi kupit jer sam ovaj kupio za 5KM pa da jos 1 isti kupim. Jer ovi u imela ne hlade ono podrucje laptopa koje bi trebali tj., ono koje se najvise grije, pa su ovi sa ebaya meni bolji, tipa ovog kojeg ja imam.
http://www.ebay.com/itm/Notebook-Laptop ... 2c675b2551
staradis

#524 Re: Kupovina laptopa

Post by staradis »

Potvrdjujem iskustvo, imam HP vec godinama cuje se dosta jako kada radi i zagrije se. Ovo se desava na vecini laptopa. Kupio sam cooler i kompresovani zrak, zvuk smanjem za 90%. Glasniji je cooler od laptopa. Sa zrakom propusem jednom u tri mjeseca. Kupi modularni cooler.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
dinooh

#525 Re: Kupovina laptopa

Post by dinooh »

staradis wrote:Potvrdjujem iskustvo, imam HP vec godinama cuje se dosta jako kada radi i zagrije se. Ovo se desava na vecini laptopa. Kupio sam cooler i kompresovani zrak, zvuk smanjem za 90%. Glasniji je cooler od laptopa. Sa zrakom propusem jednom u tri mjeseca. Kupi modularni cooler.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
gdje si kupio taj zrak i kako ga koristis. Jer neki govore da ne valja ni usisivac ni zrak. Zrak samo uvuce prasinu dublje u laptop a usisivac zatvori ovaj hladnjak., tj skupi prasinu na izlazu.
Post Reply