jastuk1 wrote:Not My Idea wrote:os 7
tek sam kupila laptop, prije 3 mjeseca
i dalje ga ne mogu ugasit.
I meni prije tri mjeseca W7 neće da se ugasi danima na shut down, može sleep i hibernate, ali shut down nije moglo. I onda nakon nekoliko dana, e sad ne znam jesam li ga stavio na sleep ili je bio sistem podignut, ali bez pokrenutih programa, onda sam izvadio strujno napajanje, a onda i bateriju, samo kratko da izgubi kontakt. I tako se konačno "ugasio." Inače, u periodu dok nije htio da se ugasi indinator za CPU i RAM je stalno pokazivao istu vrijednost.
E sad, šta ti smiješ uraditi, imajući u vidu rizik nepokretanja nakon gašenja vađenjem baterije... to je na tebi da odlučiš... Ja sam ga nakon jedno mjesec dana morao ugasiti da uradi windowns update.
U principu nakon vadjenja baterije(naravno ispravljac da je iskopcan) ne bi trebalo nista lose da se desi. Doduse uvijk postoji mogucnost da se nesto desi (kratak spoj prilikom vadjenja baterije pa da ode ili baterija ili racunar ili barem podaci), ali ko ne rizikuje ne profitira

Ja bih napravio backup svih podataka na eksterni HDD ili DVD-ove, zatvorio rucno i preko taskbara sve programe i servise koje mogu, i one sto se automatski dizu prilikom dizanja windowsa (na primjer antivirus, konekciju na net, itd), zatim ostavio i ne dirao racunar nekoliko minuta (recimo 10) da zavrsi sve procese koje radi u pozadini (ili barem dok lampica koja pokazuje rad HDD-a ne prestane da svijetli barem minut, naravno iskljuciti screensaver i sve ostalo sta se moze automatski pokrenuti u medjuvremenu) i nakon toga izvadio bateriju. Onda vratio bateriju ili prikopcao ispravljacem na struju racunar, ponovo pokrenuo, ako racunar kaze da je bio nepravilno ugasen i da treba uraditi check HDD-a ostavio da to zavrsi i probao shut down. Ako ni to ne pomogne probati kao sto je vec receno neki tuneup program, ali mozda ce trebati ponovo reinstalisati windowse.
Ako se odlucis da vadis bateriju, stavi racunar na mjesto na kojem mozes, kada se racunar "smiri", bez pomjeranja racunara izvaditi bateriju jednim laganim potezom. To da se zbog pomjeranja ne bi slucajno pokrenuo HDD za vrijeme vadjenja baterije.
A prije svega toga bih pokusao recimo CCleanerom pocistiti sve sto se moze, pokusao fix registryja i tada pokusao shutdown.
Pogledaj da ti se slucajno nije instalisalo nesto sto ne zelis (kao kada prilikom instala nekih mali aplikacija se cesto instalisu toolbarovi za browser ako se ne pazi). Pa da to pocistis prije svega. Mozda se instaqlisao kakav programcic ili malware koji neda shutdown.