treba li ukinuti vjeronauku u skoli
- Bloo
- Globalna šefica
#501 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
@avicena
kao prosvjetni radnik i pedagog ovdje vidim jedan problem:
a one sadržaje za koje se očekuje da ih djeca upamte, odgajatelj će iznaći nenametljivu formu uvježbavanja i obnavljanja. Npr. E'uzubillu, Bismillu i Rabbi jessir će, nakon obrade, prakticirati s djecom kao uvod u rad i dovu na početku svih narednih susreta; Selam kao način pozdravljanja postat će dio uobičajene prakse pri susretanju vjeroučiteljice i djece; praćenjem ponašanja ili ciljanim razgovorima provjeravat će nivo usvojenosti i ostalih sadržaja i po potrebi na inovativan način vraćati se njima s ciljem usvajanja tih sadržaja.
ko će djeci objasniti da tako treba da pozdravljaju SAMU djecu koja sa njima idu na vjeronauk, te im objasniti zasto, te hiljade onih njihovih neduznih pitanja....
ko ce sprijeciti djecu da, u neznanju i neshvatanju" tako pozdravljaju sviju?
govorimo o maloj djeci u vrticu...
a one sadržaje za koje se očekuje da ih djeca upamte, odgajatelj će iznaći nenametljivu formu uvježbavanja i obnavljanja. Npr. E'uzubillu, Bismillu i Rabbi jessir će, nakon obrade, prakticirati s djecom kao uvod u rad i dovu na početku svih narednih susreta; Selam kao način pozdravljanja postat će dio uobičajene prakse pri susretanju vjeroučiteljice i djece; praćenjem ponašanja ili ciljanim razgovorima provjeravat će nivo usvojenosti i ostalih sadržaja i po potrebi na inovativan način vraćati se njima s ciljem usvajanja tih sadržaja.
ko će djeci objasniti da tako treba da pozdravljaju SAMU djecu koja sa njima idu na vjeronauk, te im objasniti zasto, te hiljade onih njihovih neduznih pitanja....
- nosara
#502 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Bivsi obrazovni sistem sa muzikom, crtanjem, fudbalom, a bez vjeronauke - zdravo drustvo, zdrava omladina, kriminal na nivou ekscesa, danasnji obrazovni sistem sa muzikom, crtanjem, fudbalom i vjeronaukom - trulo drustvo, zapustena omladina, kriminal sastavni dio zivota... Nesto nije u redu...avicena wrote:Vidiš kako si subjektivan i sebičan....neka onoga što meni treba, a šta me briga za želje drugih. Ti ne želiš da ti dijete uči što nije u suglasju sa tvojim svjetonazorom...što mu ne daš priliku da upozna i drugačiju stranu medalje kada si tako liberalan....možda ti nisi u pravu...ja sam siguran da nisi, ali nije to tema. Evo neki od forumaša koji se deklarišu ateistima su bili na vjeronauci pa ih nije učinila vjernicima....znači da nema 'opasnosti' za tvoje dijete da neće biti tvoj istomišljenik mada u praksi vidim svašta...i otac i mati i djed i baka ateisti, a on klanja pored mene u džamiji i nije išao ni na vjeronauku jer je tada nije bilo niti u mekteb jer ga nisu htjeli slati. Nepredvidljivi su putevi Gospodnji.nosara wrote:Od likovnog, muzickog, fizickog barem nekakva korist...iceman2010 wrote: Ako je to princip koji zagovaras onda treba ukinuti likovno, muzicko, fizicko, sve sportske, kulturne i ostale sekcije. To treba premjestiti u sale, muzicke skole, klubove o sl. jer oni vec postoje.
Ne kontam ove što spominju indoktrinaciju djece u školama pa kao spasilo bi ih to što bi bili 'indoktrinisani' u crkvama i džamijama.![]()
Ako znamo da je vjeronauka ugrađena u evropske nastavne programe kako ćemo se uklopiti jednog dana u taj viši oblik demokratije od ove naše? Ovdje neki još pričaju staljinističkim vokabularom....
- Bloo
- Globalna šefica
#503 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Razgovarati o pozdravu kao ključu međusobne komunikacije. Selam je pozdrav muslimana i nazivanje selama pospješuje zajedničku ljubav i poštovanje. U okviru govora o pozdravu, ukazati da imamo prijatelje i sugrađane koji se pozdravljaju na drugačiji način i da njih nećemo pozdraviti sa selamom, nego sa svima zajedničkim pozdravima (Dobar dan, Zdravo, Ćao i sl.).
kako ćeš molim te djeci objasniti kako da prepoznaju te druge?
kako ćeš molim te djeci objasniti kako da prepoznaju te druge?
- nosara
#504 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Ovo se odnosi samo na jednu vjeru... Ne vidim da se spominje ljepota razlicitosti... Neki previd autora, ili se podrazumijeva iskljucivost...?avicena wrote:Pa nije baš tako apstraktno....a nije ni ružno.jurgen wrote:Ovo je inače prejako pitanje u našoj stvarnosti. Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja raslojavanja društva u kojem živimo. Mislim, kad čujem da je trebalo djeci u vrtiću pričati o apstraktnim stvarima o vjeri onda je jasno da se iza ovoga krije maloumnost i zadrti nacionalizam. Po meni ovo treba ostaviti vjerskim organima koje bih ja svakako isključio iz javnog života, odnosno mješanja u politiku i sve ostalo. Ko hoće brate nek šalje dijete u mekteb, crkvu i druge vjerske škole, ali da bude nešto što je sastavni dio školovanja - to ne, pa čak ni fakultativno![]()
II - ZAJEDNO SMO LJEPŠI I JAČI
*
U vrtiću smo velika porodica - uradimo nešto zabavno
*
Zajedno se igramo i slatkiše dijelimo
*
Volim svoje prijatelje i prijateljice
*
Volim kad me zovu mojim imenom
*
Lijepo je rasti u vjeri
Didaktičke naznake:
*
- Razgovarati o porodici i članovima porodice, djeca će nabrajati koliko članova porodice imaju, po mogućnosti donijeti fotografije članova svoje porodice a onda putem razgovora o vrtiću i zajedničkom životu u vrtiću poticati osjetljivost za probleme, pokretljivost u reakcijama za vanjske utiske i doživljaje (otvorenost iskustva), npr.: Roditelji su na poslu, a mi smo zajedno, mi smo jedna velika porodica. U realizaciji ovog sadržaja poslužiti se kreativnim igrama;
*
- Organizovati zajedničko donošenje slatkiša i voća, te zajedničku podjelu uz igru i druženje s ciljem što uspješnije socijalizacije djece i jačanja emocionalnog stava prema vrtiću, vršnjacima i vjeri;
*
- Konkretnim aktivnostima od papira, plastelina, kartona i sl., oblikovati simbol ljubavi - srce, a zatim razgovarati koga volimo (majku, oca, brata, sestru) pokazujući srce koju su sami napravili i tek onda preći na razgovor o ljubavi i prijateljstvu prema drugarima iz vrtića; Na kraju svi od svojih malih srca prave jedno veliko zajedničko srce;
*
- Odgajateljica će uputiti djecu da pronađu omiljenu igračku ili predmet u obdaništu i da mu nadiju ime, a zatim će dijete pred svima predstaviti tu igračku i reći kako se zove ta igračaka kojoj je upravo dalo ime. Pohvaliti svako ime koje djeca dadnu. Nakon toga pokrenuti razgovor o imenima u kome će se kod djece razvijati samopouzdanje i zadovoljstvo, pa i ponos, svojim imenima, a tek onda će glasno reći svoje ime;
*
- Aktivnosti cjeline "Lijepo je rasti u vjeri" osmisliti tako da kod djece proizvede zadovoljstvo i razdraganost koje će voditi vjeroučiteljica.
http://rijaset.ba/vjeronauka/index.php? ... &Itemid=82
- poznanik
#505 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Zanimljivo, i ja sam primjetio da mnogi vjernici zanemaruju sport, skoro da se nikako ne bave sportskom kulturom, izuzetaka ima, naravno.udrch wrote:Ja da sam administrator ja bih ukinuo tebe, Nosara-u i Zonbrile-a..plain vanilla wrote:Apsolutno!
Imamo dovoljno dzamija i crkvi gdje djeca mogu nauciti sve sto njihovi roditelji zeleda djeca nauce
Vi ste toliko frustirani vjerom da vaša frustracija frustira ostale koji se ne bi frustirali da vi niste toliko frustirani nečim sa čim nemate nikakve veze..
Kažete da vas vjera ne zanima, a na svakoj temi koja ima bilo kakvog dodira sa vjerom prvi ste da popljujete..
Nešto mi se to ne slaže nikako..jednostavno mi nema smisla..
Mene recimo ne zanima odbojka, ali ja nikad nisam otišao na tu temu da pljujem..ne znam šta je vama?
Npr. nekad davno porušeno je dječije igralište – zimi sankalište, na Grbavici, bila je nekad žučna temo o ovom događaju, da bi na tom mjestu bila izgrađena džamija. Dakle, neke vjerske organizacije prednost nad tjelesnom rekreacijom djece, mladih, pa često i starijih, ipak daju duhovnom razvoju.
Vjerovatno naučeni parolom iz ranijeg sistema: „u zdravom duhu – zdravo tijelo“
Da sad malo repliciram i o pravu na pravo komentarisanja vjere – ko daje pravo, ko ima ekskluzivitet da raspravlja o vjeri, bilo ovdje na otvorenom forumu, bilo gdje drugo u javnom životu? Misliš li da to pravo pripada samo vjernicima?
Zaboravljaš usput da se rad vjeroučitelja u javnim školama plaća iz budžeta opština, kantona, entiteta, parama svih građana, ne samo parama vjernika. Zašto bih ja plaćao nečiji duhovni razvoj koji predstavlja ujedno i ideološki, meni suprotan, a istovremeno duhovni razvoj koji razgrađuje tjelesni ili neki drugi intelektualni, općedruštveni, ili ga zapostavlja?
Ovo pitanje i komentar ne odnosi se samo na rad islamskih vjeroučitelja, koji su, bar se čini u Sarajevu „najagresivniji“, najviše u sprezi sa civilnim strukturama vlasti (bar je tako bilo u zadnje četiri smjene vladavine SDA), već i na ostale konfesione zajednice u BiH. Manje-više, sve su istih ideja i zagovaranja, sve imaju iste ili vrlo slične ciljeve – što širu indoktrinaciju i što snažnije ostvarenje dominacije nad drugim...
- Bloo
- Globalna šefica
#506 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
nosara wrote: Ovo se odnosi samo na jednu vjeru... Ne vidim da se spominje ljepota razlicitosti... Neki previd autora, ili se podrazumijeva iskljucivost...?
ima...al nigdje ateista opet
VIII - BOGATSTVO RAZNOLIKOSTI
o Naše komšije nemuslimani i njihovi vjerski objekti
o Naši drugari vole i slave svoje blagdane: Božić, Uskrs, Pasha
Didaktičke naznake:
- Incirati razvijanje svijesti da živimo zajedno sa ljudima koji imaju drugačija uvjerenja i vjerovanja i potrebi za uvažavanjem tuđeg mišljenja i razvoju tolerancije;
- Putem prigodnih fotografija ili filmova informirati djecu o izgledu vjerskih objekata drugih vjeroispovijesti.
- Usvajanje znanja o načinu pozdravljanja ljudi drugačijih uvjerenja te o načinu čestitanja njihovih blagdana;
- Kod odgajanika, u granicama mogućnosti, razvijati osjetljivost za drugačije pristupe, sposobnost diveregentnog mišljenja, fluentnost riječi i ideja, te uočavanje veza i odnosa među ljudima, vjerskim objektima i pojavama.
Parametri deskriptivne evaluacije:
- Svijest da živimo u multikulturalnom društvo koje se može ponositi svojom raznolikošću;
- Usvojenost znanja o postojanju drugih vjera (kršćanstva i Judeizma) čiji pripadnici žive zajedno sa nama;
- Usvojenost znanja o blagdanima drugih vjera i načinima čestitanja tih blagdana.
- avicena
#507 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Sam si boldirao...ograničeno na susret sa vjeroučiteljicom i unutar grupe. Ti kao pedagog znaš da djeca griješe, ali vi pedagozi primate pare da im ukazujete na greške. Kako ti tako i vjeroučiteljica u tvojoj školi jer škola nije samo obrazovna ustanova nego i odgojna.Bloo wrote:@avicena
- Bloo
- Globalna šefica
#508 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
da, ali ovdje govorimo o djeci predškolske dobi...vjerovatno si već bio okružen djecom i znaš kako su beskonačni izvor pitanja...postavila sam dodatno pitanjeavicena wrote:Sam si boldirao...ograničeno na susret sa vjeroučiteljicom i unutar grupe. Ti kao pedagog znaš da djeca griješe, ali vi pedagozi primate pare da im ukazujete na greške. Kako ti tako i vjeroučiteljica u tvojoj školi jer škola nije samo obrazovna ustanova nego i odgojna.Bloo wrote:@avicena
zamisli uzmes to djetesce za rucicu i krenes u setnju i ono svakom naziva selam, kako mu objasniti da ne moze, te kako mu objasniti kako da prepozna one kojima smije nazvati selam?
- nosara
#509 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Ateisti i pederi su bolesni, nenormalni, oni ne zive, a ako zive, nece jos dugo...Bloo wrote:nosara wrote: Ovo se odnosi samo na jednu vjeru... Ne vidim da se spominje ljepota razlicitosti... Neki previd autora, ili se podrazumijeva iskljucivost...?
ima...al nigdje ateista opet![]()
VIII - BOGATSTVO RAZNOLIKOSTI
o Naše komšije nemuslimani i njihovi vjerski objekti
o Naši drugari vole i slave svoje blagdane: Božić, Uskrs, Pasha
Didaktičke naznake:
- Incirati razvijanje svijesti da živimo zajedno sa ljudima koji imaju drugačija uvjerenja i vjerovanja i potrebi za uvažavanjem tuđeg mišljenja i razvoju tolerancije;
- Putem prigodnih fotografija ili filmova informirati djecu o izgledu vjerskih objekata drugih vjeroispovijesti.
- Usvajanje znanja o načinu pozdravljanja ljudi drugačijih uvjerenja te o načinu čestitanja njihovih blagdana;
- Kod odgajanika, u granicama mogućnosti, razvijati osjetljivost za drugačije pristupe, sposobnost diveregentnog mišljenja, fluentnost riječi i ideja, te uočavanje veza i odnosa među ljudima, vjerskim objektima i pojavama.
Parametri deskriptivne evaluacije:
- Svijest da živimo u multikulturalnom društvo koje se može ponositi svojom raznolikošću;
- Usvojenost znanja o postojanju drugih vjera (kršćanstva i Judeizma) čiji pripadnici žive zajedno sa nama;
- Usvojenost znanja o blagdanima drugih vjera i načinima čestitanja tih blagdana.
- avicena
#510 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Znam taj uzrast i djeca se više ne piške u pelene nego traže nokšir. Znaju djeca kada im se lijepo objasni šta valja, a šta ne valja, a griješe i ona što ne uče vjeronauku pa ih odgojateljice uče bontonu. Ako se i omakne nekom taj selam neće ubiti nikoga. Valjda će taj shvatiti da je od djeteta kada tražimo dlaku u jajetu. Ja nekada čujem i da dijete tog uzrasta opsuje Boga, ali ga ne pogledam mrko....'kultura' usvojena vjerovatno od roditelja i kako raste valjda će shvatiti da je nekulturno i po opštedruštvenim normama. Neka nikada ne shvate.Bloo wrote:da, ali ovdje govorimo o djeci predškolske dobi...vjerovatno si već bio okružen djecom i znaš kako su beskonačni izvor pitanja...postavila sam dodatno pitanjeavicena wrote:Sam si boldirao...ograničeno na susret sa vjeroučiteljicom i unutar grupe. Ti kao pedagog znaš da djeca griješe, ali vi pedagozi primate pare da im ukazujete na greške. Kako ti tako i vjeroučiteljica u tvojoj školi jer škola nije samo obrazovna ustanova nego i odgojna.Bloo wrote:@avicena
zamisli uzmes to djetesce za rucicu i krenes u setnju i ono svakom naziva selam, kako mu objasniti da ne moze, te kako mu objasniti kako da prepozna one kojima smije nazvati selam?
- Bloo
- Globalna šefica
#511 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
ah da neće ubiti nikoga, a šta ako se neko nađe uvrijeđenim?avicena wrote:
Znam taj uzrast i djeca se više ne piške u pelene nego traže nokšir. Znaju djeca kada im se lijepo objasni šta valja, a šta ne valja, a griješe i ona što ne uče vjeronauku pa ih odgojateljice uče bontonu. Ako se i omakne nekom taj selam neće ubiti nikoga. Valjda će taj shvatiti da je od djeteta kada tražimo dlaku u jajetu. Ja nekada čujem i da dijete tog uzrasta opsuje Boga, ali ga ne pogledam mrko....'kultura' usvojena vjerovatno od roditelja i kako raste valjda će shvatiti da je nekulturno i po opštedruštvenim normama. Neka nikada ne shvate.
a kad mene pogledaju ko kužnu kad kažem dobar dan ili doviđenja (inače opšte prihvaćeni svjetski pozdrav i odzdrav)? ja ne znam ko je musliman, a ko ne, i zato koristim dobar dan
a ja svoje nane po mahali pozdravim sa selamom jer su navikle
- avicena
#512 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Kada bi mene pitali mnogo šta ja ne bih od svog novca koji mi uzima država da ide u određene namjene, ali ko me pita kada vlada razdijeli po resorima pa oni onda dalje. Demokratija je vlast većine nad manjinom i kao takva ne valja, ali ne možemo nazad ni u dikaturu proletarijata jer hoćemo u Evropu, a takvi ne bi mogli ući. Ima li treće?poznanik wrote: Zaboravljaš usput da se rad vjeroučitelja u javnim školama plaća iz budžeta opština, kantona, entiteta, parama svih građana, ne samo parama vjernika. Zašto bih ja plaćao nečiji duhovni razvoj koji predstavlja ujedno i ideološki, meni suprotan, a istovremeno duhovni razvoj koji razgrađuje tjelesni ili neki drugi intelektualni, općedruštveni, ili ga zapostavlja?
- Bloo
- Globalna šefica
#513 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
ne shvatam tvoju opsjednutost proleterijatom?
osjećaš se kao buržuj?
osjećaš se kao buržuj?
- avicena
#514 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Rekoh ti gore da ni meni ne prija uhu kada djeca svašta psuju, ali Bože moj...vi ćete ih na ČOZ-ovima i vjeronauci naučiti da ne valja vrijeđati i provocirati ni na vjerskoj ni na nacionalnoj osnovi niti bilo kojoj drugoj. Preletih brzo ovaj curiculum i vidjeh da ima da se selam ne smije nazivati nemuslimanima jer može biti provokacija. Treba li da ponovo tražim pa da ti dokažem?Bloo wrote:ah da neće ubiti nikoga, a šta ako se neko nađe uvrijeđenim?avicena wrote:
Znam taj uzrast i djeca se više ne piške u pelene nego traže nokšir. Znaju djeca kada im se lijepo objasni šta valja, a šta ne valja, a griješe i ona što ne uče vjeronauku pa ih odgojateljice uče bontonu. Ako se i omakne nekom taj selam neće ubiti nikoga. Valjda će taj shvatiti da je od djeteta kada tražimo dlaku u jajetu. Ja nekada čujem i da dijete tog uzrasta opsuje Boga, ali ga ne pogledam mrko....'kultura' usvojena vjerovatno od roditelja i kako raste valjda će shvatiti da je nekulturno i po opštedruštvenim normama. Neka nikada ne shvate.
a kad mene pogledaju ko kužnu kad kažem dobar dan ili doviđenja (inače opšte prihvaćeni svjetski pozdrav i odzdrav)? ja ne znam ko je musliman, a ko ne, i zato koristim dobar dan, tako da smatram da bi i djeca trebala da se uče dobrom danu od malih nogu
a ja svoje nane po mahali pozdravim sa selamom jer su navikle
I ja pozdravljam onim pozdravom koji neko voli čuti.
- nosara
#515 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Nema, potpuno si u pravu...avicena wrote:Kada bi mene pitali mnogo šta ja ne bih od svog novca koji mi uzima država da ide u određene namjene, ali ko me pita kada vlada razdijeli po resorima pa oni onda dalje. Demokratija je vlast većine nad manjinom i kao takva ne valja, ali ne možemo nazad ni u dikaturu proletarijata jer hoćemo u Evropu, a takvi ne bi mogli ući. Ima li treće?poznanik wrote: Zaboravljaš usput da se rad vjeroučitelja u javnim školama plaća iz budžeta opština, kantona, entiteta, parama svih građana, ne samo parama vjernika. Zašto bih ja plaćao nečiji duhovni razvoj koji predstavlja ujedno i ideološki, meni suprotan, a istovremeno duhovni razvoj koji razgrađuje tjelesni ili neki drugi intelektualni, općedruštveni, ili ga zapostavlja?
- Bloo
- Globalna šefica
#516 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
avicena wrote:
Rekoh ti gore da ni meni ne prija uhu kada djeca svašta psuju, ali Bože moj...vi ćete ih na ČOZ-ovima i vjeronauci naučiti da ne valja vrijeđati i provocirati ni na vjerskoj ni na nacionalnoj osnovi niti bilo kojoj drugoj. Preletih brzo ovaj curiculum i vidjeh da ima da se selam ne smije nazivati nemuslimanima jer može biti provokacija. Treba li da ponovo tražim pa da ti dokažem?
I ja pozdravljam onim pozdravom koji neko voli čuti.
nema potrebe ja sam ga dole nize postirala sama
mene samo buni kako objasne djeci ko su nemuslimani eto...to je pitanje
- Germ-x
#517 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
KSC je vec na drzavnom budzetu, sto je apsud. jer ta skola provodi ociglednu segregaciju jer je skola sa vjerskim predznakom.Bloo wrote:pa ako u potpunosti pređu na budžet, onda principijelno treba i njima zabraniti vjeronauk jel da?bailaor wrote:A šta je sa KŠC-om?
i za pohvale je KŠC Travnik u kojem imaju 2 vjeronauka
Pa eto, znaci da i oni imaju vjeronauku, sto znaci da se i u toj skoli djeca dijele. zar ne.
- avicena
#518 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Ma jok...ja samo ukazujem na vokabular koji se koristi iz vremena navodne vlasti proletarijata.Bloo wrote:ne shvatam tvoju opsjednutost proleterijatom?
osjećaš se kao buržuj?
- Germ-x
#519 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Mislim da ovdje neki generalno imaju problem sa vjerom a ne samo sa vjeronaukom. Ti takvi jos uvijek imaju komadice komunizma(kao komadice stakla) negdje u mozgu i toga ne mogu da se rijese i shvate da ljudi imaju slobodan izbor.
Vjeronauka je izborni predmet!!
Last edited by Germ-x on 14/03/2011 13:31, edited 1 time in total.
- nosara
#520 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Prijavljuj to, inace si suradnik... Ako znas da se u toj skoli provodi segregacija, a ne prijavljujes, isti si kao i oni...Germ-x wrote:KSC je vec na drzavnom budzetu, sto je apsud. jer ta skola provodi ociglednu segregaciju jer je skola sa vjerskim predznakom.Bloo wrote:pa ako u potpunosti pređu na budžet, onda principijelno treba i njima zabraniti vjeronauk jel da?bailaor wrote:A šta je sa KŠC-om?
Pa eto, znaci da i oni imaju vjeronauku, sto znaci da se i u toj skoli djeca dijele. zar ne.
- Bloo
- Globalna šefica
#521 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Germ-x wrote:KSC je vec na drzavnom budzetu, sto je apsud. jer ta skola provodi ociglednu segregaciju jer je skola sa vjerskim predznakom.Bloo wrote:pa ako u potpunosti pređu na budžet, onda principijelno treba i njima zabraniti vjeronauk jel da?bailaor wrote:A šta je sa KŠC-om?
treba i tamo ukinuti vjeronauk
- nosara
#522 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
avicena wrote:Ma jok...ja samo ukazujem na vokabular koji se koristi iz vremena navodne vlasti proletarijata.Bloo wrote:ne shvatam tvoju opsjednutost proleterijatom?
osjećaš se kao buržuj?
Na tankom ste ledu... Manite se bivseg sistema, jer je danasnji tesko sranje, a ovaj je vas, ovo je vasih pet usranih minuta... Usranih dozavrat... Ne moze se oprat koliko ste zasrali demokratijom...Germ-x wrote:Mislim da ovdje neki generalno imaju problem sa vjerom a ne samo sa vjeronaukom. Ti takvi jos uvijek imaju komadice komunizma(kao komadice stakla) negdje u mozgu i toga ne mogu da se rijese i shvate da ljudi imaju slobodan izbor.
- Germ-x
#523 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Ta skola ima vjerski predznak, pohadjaju je uglavnom hrvatska djeca, i nastavni kadar je cisto hrvatski... zar to nije segregacija u odnosu na druge drzavne skole.nosara wrote:
Prijavljuj to, inace si suradnik... Ako znas da se u toj skoli provodi segregacija, a ne prijavljujes, isti si kao i oni...
Zahvaljujuci toj skoli hrvatska djeca su zatvorena u svoj tor i vise se ne druze sa bosnjackom je sa njima ne idu u skolu vec imaju svoje zidine.
- Bloo
- Globalna šefica
#524 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Germ-x wrote:Mislim da ovdje neki generalno imaju problem sa vjerom a ne samo sa vjeronaukom. Ti takvi jos uvijek imaju komadice komunizma(kao komadice stakla) negdje u mozgu i toga ne mogu da se rijese i shvate da ljudi imaju slobodan izbor.
ne sjećam se baš komunizma
- Germ-x
#525 Re: treba li ukinuti vjeronauku u skoli
Do ovakvog stanja ne bi doslo da komunjare nisu preko noci postali cetnici i fasisti.nosara wrote:
Na tankom ste ledu... Manite se bivseg sistema, jer je danasnji tesko sranje, a ovaj je vas, ovo je vasih pet usranih minuta... Usranih dozavrat... Ne moze se oprat koliko ste zasrali demokratijom...