Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
veliki ciro
#501 Re: Terenci i mehanika
ma ne brinem se za teren, naviknut sam na par izleta po blatnjavim bespućima
pogotovo od kako sam toyoti mjenjač sredio, nije išla na ozbiljnije zahvate, pa uskoro ćemo, a grand je navikao malo više, samo vidim koliko mu je drago što se riješio onih trogodišnjih ćelavaca
a onako inače ko nabavi terenca, mora biti svjestan i složiti se s tim da mora davati veće novce na redovno održavanje gdje spadaju i gume, a pogotovo ako dođe do kvara. al opet s druge strane terenac te gotovo nikad neće ostaviti da ne može mrdnuti. i ako nešto otkaže i dalje je u voznom stanju, i otproniji od običnih auta. sve ima svoje
-
BISCANIN2
#502 Re: Terenci i mehanika
Pitanje za Kresu ,danas sam popravljao centralno zakljucavanje kod cire i na el motore od pcm mi dolazi napon od 5 volta sto je ne dovoljno da brava odradi ,na prednja lijeva i zadnja mi dolazi ispravan napon i brave normalno odkljucavaju i zakljucavaju ,nisam provjeravao i napon koji dolazi na el podizace ali vjerovatno je i on nije kako treba čim se jako sporo podižu .Kad dovedem napon od 12 v na el motor brave rade ok.Da se nisi slucajno susretao sa ovakvim problemom da nema mozda kakva caka ili nesto zbog cega napon sa cpm na brave i el podizace ne dolazi kako treba.
Mogu i najvejrovatnije da cu sebi ugraditi neovisan sistem zakljucavanja bez cpm ali bi volio cuti tvoje misljnje prije nego sto ovo instaliran ,najvise me brine da mi cpm polako ne otkazuje .
Mogu i najvejrovatnije da cu sebi ugraditi neovisan sistem zakljucavanja bez cpm ali bi volio cuti tvoje misljnje prije nego sto ovo instaliran ,najvise me brine da mi cpm polako ne otkazuje .
- kreso_atac
#503 Re: Terenci i mehanika
Gdje si mjerio napon, jesi li skidao aktuatore? PCM ne daje "+" i napon, on spaja sa masom.
-
BISCANIN2
#504 Re: Terenci i mehanika
Na izlazu kod samog el motora ,znaci signal od brave dodje do pcm i na izlazu dobijem 5 v ,aktuatori ne znam sta je ?kreso_atac wrote:Gdje si mjerio napon, jesi li skidao aktuatore? PCM ne daje "+" i napon, on spaja sa masom.
- kreso_atac
#505 Re: Terenci i mehanika
Ja bih tu prije provjerio releje i kontakte, aktuatori su OK, i ako je sve pomenuto ok (releji, prekidači, spojevi), onda je vjerovatno do modula za kontrolu vrata (door control module). Da otkloniš sve sumnje što se tiče aktuatora (pošto često su oni u kvaru), stavi onaj aktuator od vrata koja rade, koja se zaključavaju, na mjesto onog koji ne radi kako bi trebao. Ako bude ista stvar, oni su ok i to si eliminisao.
-
BISCANIN2
#506 Re: Terenci i mehanika
Prekidači su ok ,ispitivao,spojevi isto ok , releje nisam ,jeli "door control module)" dio pcm ili je zaseban modul smjesten neggdje ispod volana ?
Hebiga steta sto nisam slikao sve ,od sad sve cu slikat.Ali ako je nesto sa dcm Lakse mi je instalirati zaseban sistem zakljucavanja nego mjenjati taj dcm .
U utorak ocekujem neke dijelove pa ako se potvrdi napisati cu sve o "strucnjacima "
Hebiga steta sto nisam slikao sve ,od sad sve cu slikat.Ali ako je nesto sa dcm Lakse mi je instalirati zaseban sistem zakljucavanja nego mjenjati taj dcm .
U utorak ocekujem neke dijelove pa ako se potvrdi napisati cu sve o "strucnjacima "
- kreso_atac
#507 Re: Terenci i mehanika
door control module (ili body control module - bcm) na onima koji ga imaju se nalazi u gornjem dijelu na vozačevoj strani, možeš skinuti zaštitu (dva ga vijka drže) i tu se nalazi. Ali pošto je kod tebe ako se ne varam malo stariji ćiro (?), onda moguće da on i nema tog modula, nego ide na pcm. Usput, provjeri i u kakvom su stanju glaven mase. (na bloku motora, sa akumulatora na šasiji, glavnom usisu)
-
BISCANIN2
#508 Re: Terenci i mehanika
Da moj ciro je 89 ,i pratio sam instalaciju ide na pcmi sa njega ide na motor samo nisam kužno nigdje aktuatore .AHA da ispitam mase ok .Sa akumulatora na šasiji ok ,to sam gledao ,na bloku nisam i na glavnom usisu nisam i to cu provjeriti .kreso_atac wrote:door control module (ili body control module - bcm) na onima koji ga imaju se nalazi u gornjem dijelu na vozačevoj strani, možeš skinuti zaštitu (dva ga vijka drže) i tu se nalazi. Ali pošto je kod tebe ako se ne varam malo stariji ćiro (?), onda moguće da on i nema tog modula, nego ide na pcm. Usput, provjeri i u kakvom su stanju glaven mase. (na bloku motora, sa akumulatora na šasiji, glavnom usisu)
Još mi onaj glavni servo booster nije dosao ,dosao je jedan ali mi ne odgovara pa sam jos bez kočnicce da valja.
- iceman ze
- kreso_atac
#510 Re: Terenci i mehanika
Generalo su chrysler ovlašteni servisi i predstavnici po evropi jako loši. Ništa novo nažalost.
- prech85
#511 Re: Terenci i mehanika
pozz imam jedno pitanje...
Imam pajera 3.2 2002. e sad pali mi se lampica od ulja ona crvena(posto ima i ona zuta ) ali samo kada je auto ugrijano i to se upali kada je na leru cim dodam malo gasa ona se ugasi, neki dan sam promjenio ulje i filtere ali opet isto ... sta bi to moglo biti
???
Imam pajera 3.2 2002. e sad pali mi se lampica od ulja ona crvena(posto ima i ona zuta ) ali samo kada je auto ugrijano i to se upali kada je na leru cim dodam malo gasa ona se ugasi, neki dan sam promjenio ulje i filtere ali opet isto ... sta bi to moglo biti
- Bakir1
#512 Re: Terenci i mehanika
moglo bi biti pritisak ulja da je los.
krenes od jednostavnih stvari,davac pritiska ulja,ako je ispravan onda neka ti nego prikopca manometar na motor i utvrdi tacan pritisak ulja,lampica na leru nikad nije dobra,najcesce je to znak da su lezajevi na radilici prolupali
krenes od jednostavnih stvari,davac pritiska ulja,ako je ispravan onda neka ti nego prikopca manometar na motor i utvrdi tacan pritisak ulja,lampica na leru nikad nije dobra,najcesce je to znak da su lezajevi na radilici prolupali
- prech85
#513 Re: Terenci i mehanika
hvala bakire... morat cu to sutra viditi ...
- Bakir1
#514 Re: Terenci i mehanika
nema na cemu,samo nemoj auto tako voziti,jer svi simptomi koje si naveo kazu da je tu zajeb oko lezecih lezajeva na radilici.
kad se ugrije ulje,bude previse tanak film istog pa je slab pritisak,kad je hladan sve ok?
koju si gradaciju ulja nasuo?
opet ti kazem ne zezaj se da ne bi radilica dobila,jer ako ona dobije onda ti je tapija druze golema (ja radilicu za stari 2,5 motor prodajem i za 500 KM,a trenutno nemam ni jedne,za taj 4m41 ako nije radilica i 1000 eur biti ce dobro)
kad se ugrije ulje,bude previse tanak film istog pa je slab pritisak,kad je hladan sve ok?
koju si gradaciju ulja nasuo?
opet ti kazem ne zezaj se da ne bi radilica dobila,jer ako ona dobije onda ti je tapija druze golema (ja radilicu za stari 2,5 motor prodajem i za 500 KM,a trenutno nemam ni jedne,za taj 4m41 ako nije radilica i 1000 eur biti ce dobro)
- kreso_atac
#515 Re: Terenci i mehanika
Je li uvijek pravilo da se ugasi kada voziš, a da se pali samo u leru? Koliko staro i gusto je ulje? Je li nivo ispravan sigurno? Ja ne bih rekao da je radilica, prvo bih provjerio senzor pritiska, a onda ako je on uredu, vjerovatno je do uljne pumpe. Preciznije, ležaji te pumpe na kojima gubi pritisak. Ako si sipao 10W-30, pokušaj nasuti 15W-50 pa vidi kako će se ponašati. Kažem da ne bih rekao da radilica pravi problem, jer mora bi osjetiti veću razliku u radu motora, mirnoći, zvuku, snazi itd. Popravka pumpe nije toliko skupa, ali jest da ima posla oko toga.
- prech85
#516 Re: Terenci i mehanika
znaci nema voznje dok se to ne popravi ..
Cim je ulje ugrijano pocne se paliti na leru i to onako nesto kao blinka(ne konstatno istom brzinom, nego kao da hoce da pregori lamica) dok je hladan i kad dam gas nikad se ne pali.. ulje je novo 5w-40 castrol magnatec promjenjeno prije 5 dana ..kada se to upali auto radi normalno nema nikakvih promjena...
Cim je ulje ugrijano pocne se paliti na leru i to onako nesto kao blinka(ne konstatno istom brzinom, nego kao da hoce da pregori lamica) dok je hladan i kad dam gas nikad se ne pali.. ulje je novo 5w-40 castrol magnatec promjenjeno prije 5 dana ..kada se to upali auto radi normalno nema nikakvih promjena...
- kreso_atac
#517 Re: Terenci i mehanika
Kreni od senzora pritiska, možda je samo u njemu problem. Onda ćemo dalje.
- olensoner
#518 Re: Terenci i mehanika
Jel zna neko gdje ima user manuala za Dodge i Jeep terence. Naime trebaju mi sheme mjenjaca za nekoliko modela Jeep-a i Dodge-a, ako ima ko kakve linkove i slicno, bio bih zahvalan 
- kreso_atac
#519 Re: Terenci i mehanika
Mogu ti dati linkove factory service manuals za Jeep Cherokee, Granda i Wranglera, ali tu nije nešto detaljno. Imam dosta krajzlerovih izdanja za aut. mjenjače, ali ne u elektronskom obliku. Koje te šeme zanimaju?
-
dr. sci
#520 Re: Terenci i mehanika
samo za info, u sarajevu danas kupio gumice balans stange za jeep (22.70 KM komad, promjera 3 cm), desna prednja poluosovina sa kinetickim zglobom 201 KM.
-
BISCANIN2
#521 Re: Terenci i mehanika
Broj telefona i naziv firme ili prodavača ,zahvaljujem.dr. sci wrote:samo za info, u sarajevu danas kupio gumice balans stange za jeep (22.70 KM komad, promjera 3 cm), desna prednja poluosovina sa kinetickim zglobom 201 KM.
- olensoner
#522 Re: Terenci i mehanika
Ako imas za Grand Cherokee 3.1 TD i 4.7 V8, dobro bi mi doslo, za automatik je pitanju sve.kreso_atac wrote:Mogu ti dati linkove factory service manuals za Jeep Cherokee, Granda i Wranglera, ali tu nije nešto detaljno. Imam dosta krajzlerovih izdanja za aut. mjenjače, ali ne u elektronskom obliku. Koje te šeme zanimaju?
@dr.sci gdje si kupio te dijelove u AutoLine ili?
-
dr. sci
#523 Re: Terenci i mehanika
automerc škoro
033 538 333
033 538 333
- šestiverbalnimesija
#524 Re: Terenci i mehanika
Izvinjavam se za off, moze li veliki majstor Kreso preporuciti dobrog majstora za ugradnju LPG instalacije u RX4
- kreso_atac
#525 Re: Terenci i mehanika
evo Grand Cherokee FSM (za benzin modele - 4.0 i 4.7, za dizel nemam):
http://www.sendspace.com/file/ggeqe3
A što se plina tiče, ne znam odakle si u BiH, i nisam baš upoznat sa tim radnjama koje ugrađuju to, ali iz priča sam čuo da Viba iz Tuzle radi dobro. I voze offroad sa Suzukijem, sa plinom, i ide dobro.
http://www.sendspace.com/file/ggeqe3
A što se plina tiče, ne znam odakle si u BiH, i nisam baš upoznat sa tim radnjama koje ugrađuju to, ali iz priča sam čuo da Viba iz Tuzle radi dobro. I voze offroad sa Suzukijem, sa plinom, i ide dobro.