ja uglavnom naiđem na previše općenito objašnjenje na svoja čudna pitanja, a sad da ganjam hođe i ostale klerike mi nekaj glupo :Tkojeime wrote:Da, sa ljudima sa kojima razgovaram o slicnim temama razgovaram bez straha. Recimo, prijatelja hriscanina pitam kako je odluceno da bas ova 4 evandjelja udju u Bibliju kada je evandjelja bilo 30ak. Ko je odlucio da bas ta 4 udju a ne ostalih 26. Koliko je to vjerska, a koliko politicka odluka? Znam da je sveti Irinej nesto tu radio.HZArnel wrote:tako je kod nekih i kod mene doduse,al' zapitah se,da li bi ovo sve sto se ovde reklo,mogli jedni drugima u lice da "saspu(emo)"
![]()
Nadam se da imaju ponekog prijatelja i druge vjere,da nisu samo medju "svojima"-oni koji misle da je nj vjera ispravna.
Ili, slijedece pitanje (drug iz Indije, musliman, kojega to pitam): Isus je za hriscane svet, on im je Boziji sin. Isus je imao natprirodne moci (izljecenja, pretvaranje vode u vinu, hodanje po vodi...) Muhammed nije kao Isus, Muhammed je obicni covjek, kojem je Bog (Allah) preko Dzibrila poslao Kur'an i Muhammed ga je proslijedio ostatku covjecanstva.
Logicno pitanje je da li je Muhammed svet kao Isus (Ne na isti nacin ali u istoj mjeri) Ili je Muhammed covjek koji je ispunio zadatak (prenio Kur'an) i sa izvrsenjem tog zadatke Muhammed je opet najobicniji covjek, dakle svetost ili bilo sta sto ga razlikuje od drugih ljudi prestaje izvrsenjem zadatka.
Obojica znaju da nezelim da ih vrijedjam, vec da postavljam teska i nezgodna pitanja. Nije im ugodno, ali sve ostaje na razgovoru. Ovo boldirano se moze shvatiti da ako bih sa tobom razgovarao da bi me na kraju ti udario ili jos gore. Ja naprosto ne zelim da vjerujem da bi se to desilo.
P.S. Tri izmjene posta su zbog gresaka u kucanju.
onda dođem ovdje
ono što me fascinira kod svih religija je, ne bih to nazvala neznanjem,ali vjernici često nemaju odgovor na pitanja već nas upućuju na teologe i mislioce i tumače
zar religija ne bi trebala da bude jednostavna i lako razumljiva