Zato što je prije dvije godine skupština firme donijela hrpu odluka o dokapitalizaciji, izdavanju dionica i obveznica, gradnji briketane, ulasku Britanaca u Nadzorni odbor... cijena dionica poletjela u nebo, da bi skupština jednostavno povukla sve te odlukeReD aka Socijalista wrote:Ako su ovo vlasnici i sufinancijeri, onda ne znam sto se pitate otkud pare. U opcinskom vijecu Sanski Most uskoro krece rasprava o ovome, pa cemo vidjeti sta ce biti.ultima_palabra wrote:Oznaka emitenta Naziv vlasnika Adresa vlasnika Procenti Tip računa
RMUK UniCredit Bank d.d. Mostar MOSTAR, BIH 24.0936 SKRBNIČKI
RMUK ZIF HERBOS FOND d.d. Mostar MOSTAR, BIH 13.2253 VLASNIČKI
RMUK DURIĆ SADIK TUZLA, BIH 11.9348 VLASNIČKI
RMUK ZIF "BIG-Investiciona grupa" d.d. Sarajevo Sarajevo, BIH 10.6319 VLASNIČKI
RMUK LIHOVAC ERMIN Sarajevo, BIH 7.3993 VLASNIČKI
RMUK Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina Sarajevo, BIH 6.1573 SKRBNIČKI
RMUK KORKUT DŽELIL TUZLA, BIH 2.7937 VLASNIČKI
RMUK HRKAČ ALEXANDER OSIJEK, HRV 2.1691 VLASNIČKI
RMUK ĆOSIĆ TAJIB KAKANJ, BIH 1.5679 VLASNIČKI
RMUK ZIF "FORTUNA FOND" d.d. Bihać BIHAĆ, BIH 1.5058 VLASNIČKI
KANTONALNE politike od 1 do 10
- ultima_palabra
#501 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
-
VjecitiStudent
#502 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Mislis, pusti ih da nesmetano lazu?ReD aka Socijalista wrote:Aaaaaj krushe pa de pusti ljude da rade majka mu stara. Eno oko Kamengrada se ljudi nesto koprcaju oko zemljista i mjere, gasovod je planiran naredne godine, cargo ce se pokusati pokrenuti...ja ti ne mogu vise dati info nego sto i sam imam. NAravno ovo treba sve koristiti kao pritisak prema politicarima, jer su rekli...pa bome neka izvole.VjecitiStudent wrote:A sta bi se to "moglo izvuci", osim dodatnog magarcenja zbunjenog naroda?ReD aka Socijalista wrote:Ne vjerujem u obim ovog projekta ali vjerujem da bi nesto moglo izvuci. Vidjecemo.
Izgradnja aerodroma ili termoelektrana nije isto sto i asfaltiranje puta do mjesne zajednice, Bicakcic to odlicno zna ...
U koja doba su gasovod, mreza brzih cesta ... i ostale bajke za duge zimske veceri?
U vremenu u kojem se po ubogoj Unskoj pruzi redovno vozi samo jedan, jedini voz sa lokomotivom i jednim vagonom i koja tereta sad vidi samo kad se jednom mjesecno skupi drveta za izvoz iz osiromasenih krajiskih suma, treba vjerovati u price o "kargo aerodromu" i "40 000 radnih mjesta"?
- ReD aka Socijalista
#503 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Jel tacno da je cijena jedne dionice 100.000 ili je 100? Ova tacka me malo iritira.
- ultima_palabra
#504 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
100 je nominalna vrijednost.
- ReD aka Socijalista
#505 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Ne treba vjerovati, nego treba istrazivati i stisnuti i raspitati se. Druge nema. Ja imam nade za sve dok god ne vidim da je propalo pa i za taj cargo i za sve ostalo. Naivac nisam, tesko je to biti u BiH, a pogotovo Krajini. ZNas, ima uvijek nade ne bi li se nesto desilo pozitivno. Kritika je uredu, ali ako samo kritikujes da bi "kritikovao" onda se bolje ne zivciraj bezveze.Mislis, pusti ih da nesmetano lazu?
U vremenu u kojem se po ubogoj Unskoj pruzi redovno vozi samo jedan, jedini voz sa lokomotivom i jednim vagonom i koja tereta sad vidi samo kad se jednom mjesecno skupi drveta za izvoz iz osiromasenih krajiskih suma, treba vjerovati u price o "kargo aerodromu" i "40 000 radnih mjesta"?
- ReD aka Socijalista
#506 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Da je sad imati onako kusura 10.000 KMultima_palabra wrote:100 je nominalna vrijednost.
-
VjecitiStudent
#507 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Propalo jeste, prije no sto je i pocelo, jer je cijela prica obicna laz.ReD aka Socijalista wrote:Ne treba vjerovati, nego treba istrazivati i stisnuti i raspitati se. Druge nema. Ja imam nade za sve dok god ne vidim da je propalo pa i za taj cargo i za sve ostalo. Naivac nisam, tesko je to biti u BiH, a pogotovo Krajini. ZNas, ima uvijek nade ne bi li se nesto desilo pozitivno. Kritika je uredu, ali ako samo kritikujes da bi "kritikovao" onda se bolje ne zivciraj bezveze.Mislis, pusti ih da nesmetano lazu?
Sto jedini preostali vagon Unske pruge izvanredno pokazuje.
Koja, nazalost, na dijelu od Bihaca prema Kninu, prakticno vise i ne postoji, zadnji voz je prosao tuda skoro prije decenije.
Novi krajiski mesija moze svoju radinost dokazati vrlo jednostavno, stvarnim pokretanjem Unske pruge.
Medjutim, za razliku od ublehaskog aerodroma, gdje lako moze biti kriv neko drugi, od Josipovica do Jace, na ovom primjeru je uspjeh/neuspjeh vrlo lako i brzo pokazati, otud se pruga jedva vise i spominje.
Last edited by VjecitiStudent on 29/11/2011 12:22, edited 1 time in total.
- ReD aka Socijalista
#508 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Jbg. prosla vlada je imala puno postovanje prema USK (VjecitiStudent wrote:Propalo jeste, prije no sto je i pocelo, jer je cijela prica obicna laz.ReD aka Socijalista wrote:Ne treba vjerovati, nego treba istrazivati i stisnuti i raspitati se. Druge nema. Ja imam nade za sve dok god ne vidim da je propalo pa i za taj cargo i za sve ostalo. Naivac nisam, tesko je to biti u BiH, a pogotovo Krajini. ZNas, ima uvijek nade ne bi li se nesto desilo pozitivno. Kritika je uredu, ali ako samo kritikujes da bi "kritikovao" onda se bolje ne zivciraj bezveze.Mislis, pusti ih da nesmetano lazu?
Sto jedini preostali vagon Unske pruge izvanredno pokazuje.
Koja, nazalost, na dijelu od Bihaca prema Kninu, prakticno vise i ne postoji, zadnji voz je prosao tuda skoro prije decenije.
-
detroit-mercy
#509 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Ja se stvarno ponekad cudim naivnosti pojedinaca kada pocnu gutati price o investicijama od stotina miliona euraRidjobrki wrote:600 000 000 eura je oko 1 200 000 000 maraka. Ovo je golem broj. Ovako golem broj para je teško navući i iscalisati da ti je Bog na čelu i da si golema kompanija a ne već ovi kako se zovu... Dabogdo šćeri da te paša uzme ali gurbeti se oko kuće motaju...![]()
Socijalista, znaš da poštujem i tebe i tvoje djelovanje na forumu ali, brate, poštedi nas ovoga. Sve haman preko deset hiljada je ubleha danas, kakve milijarde, kakav Kamengrad - nije tebi šest godina pa da viruješ u to... Kakav cargo, kakve termoelektrane... Moja je teorija da se rađa naš vlastiti Dodik a što ti veliš vrijeme će pokazati. Začadi li se iz tog Kamengrada ja ću lično na taj dimnjak otići i udisati isparenja dok ne dobijem rak pluća za kaznu što sam sumnjao u tako golem i dobar projekt.
- Ridjobrki
#510 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Ma o tome ja pričam...detroit-mercy wrote:Ja se stvarno ponekad cudim naivnosti pojedinaca kada pocnu gutati price o investicijama od stotina miliona euraRidjobrki wrote:600 000 000 eura je oko 1 200 000 000 maraka. Ovo je golem broj. Ovako golem broj para je teško navući i iscalisati da ti je Bog na čelu i da si golema kompanija a ne već ovi kako se zovu... Dabogdo šćeri da te paša uzme ali gurbeti se oko kuće motaju...![]()
Socijalista, znaš da poštujem i tebe i tvoje djelovanje na forumu ali, brate, poštedi nas ovoga. Sve haman preko deset hiljada je ubleha danas, kakve milijarde, kakav Kamengrad - nije tebi šest godina pa da viruješ u to... Kakav cargo, kakve termoelektrane... Moja je teorija da se rađa naš vlastiti Dodik a što ti veliš vrijeme će pokazati. Začadi li se iz tog Kamengrada ja ću lično na taj dimnjak otići i udisati isparenja dok ne dobijem rak pluća za kaznu što sam sumnjao u tako golem i dobar projekt., ili otvaranju 10000 radnih mjesta u jednom cargo centru. Pa hebote nece avione pretovarati rucno pa da im treba 10000 ljudi. Danas velike drzave, sa velikim brojem stanovnika kada zaposle 10000 ljudi je udarna vijest a ne jedan kanton od ne znam koliko stanovnistva. Pa hebote, moze li iko kod nas poceti skromno, privuci investicije od 5-10 miliona
, zaposliti tamo 10 vamo 50, tamo 100 ljudi. Nego odmah u vugla par stotina miliona eura i desetine hiljada radnih mjesta
. Za ove koji valjaju te price mi je jasno zasto valjaju ali ovi sto ih gutaju ne trepnuvsi ocima, da li iko od njih radi u realnoj ekonomiji (stvarnoj firmi), cisto sumnjam, jer da rade znali bi sta je potrebno (capital, infrastruktura, uslovi) za privlacenje tako velikih investicija
.
Govnjivu motku u ruku i to rašćerati prije nego uzme furseta više nego što jeste...
-
detroit-mercy
#511 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
E moj brko, nekako sada moja generacija dospijeva na vlastRidjobrki wrote:Ma o tome ja pričam...detroit-mercy wrote:Ja se stvarno ponekad cudim naivnosti pojedinaca kada pocnu gutati price o investicijama od stotina miliona euraRidjobrki wrote:600 000 000 eura je oko 1 200 000 000 maraka. Ovo je golem broj. Ovako golem broj para je teško navući i iscalisati da ti je Bog na čelu i da si golema kompanija a ne već ovi kako se zovu... Dabogdo šćeri da te paša uzme ali gurbeti se oko kuće motaju...![]()
Socijalista, znaš da poštujem i tebe i tvoje djelovanje na forumu ali, brate, poštedi nas ovoga. Sve haman preko deset hiljada je ubleha danas, kakve milijarde, kakav Kamengrad - nije tebi šest godina pa da viruješ u to... Kakav cargo, kakve termoelektrane... Moja je teorija da se rađa naš vlastiti Dodik a što ti veliš vrijeme će pokazati. Začadi li se iz tog Kamengrada ja ću lično na taj dimnjak otići i udisati isparenja dok ne dobijem rak pluća za kaznu što sam sumnjao u tako golem i dobar projekt., ili otvaranju 10000 radnih mjesta u jednom cargo centru. Pa hebote nece avione pretovarati rucno pa da im treba 10000 ljudi. Danas velike drzave, sa velikim brojem stanovnika kada zaposle 10000 ljudi je udarna vijest a ne jedan kanton od ne znam koliko stanovnistva. Pa hebote, moze li iko kod nas poceti skromno, privuci investicije od 5-10 miliona
, zaposliti tamo 10 vamo 50, tamo 100 ljudi. Nego odmah u vugla par stotina miliona eura i desetine hiljada radnih mjesta
. Za ove koji valjaju te price mi je jasno zasto valjaju ali ovi sto ih gutaju ne trepnuvsi ocima, da li iko od njih radi u realnoj ekonomiji (stvarnoj firmi), cisto sumnjam, jer da rade znali bi sta je potrebno (capital, infrastruktura, uslovi) za privlacenje tako velikih investicija
.
Čovječe, milijarde k'o da su ceneri a termoelektrane k'o trafike! U vezi boldiranog: ma ni to nego stajati objema nogama na zemlji i skontati šta se dešava pa malo smanjiti gašenje radnih mjesta. Ne spašava se ni šta se da spasiti a oni će kao fol otvarati hiljade radnih mjesta. Ma zajebi me ba sa tom pričom, Hamdo Nurkin i Ermin Hajder će spašavati kanton i otvarati radna mjesta a nijedan ne zna kako je kad trebaš od marke napraviti dvije, sve naviklo sisati strance i/ili državu
Govnjivu motku u ruku i to rašćerati prije nego uzme furseta više nego što jeste...
- heckler
#512 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Koliko vidim jedini ko u ovoj zemlji zna otvoriti veci broj radnih mjesta u proizvodnji je Prevent. Otici u Gorazde i na livadi napraviti nov pogon koji ce 600 ljudi zaposliti je pothvat za medalju. Koliko vidim i zena iz Sconto Proma je vise nego sposobna a vec je vezana za krajinu. Nurkin mali treba vise da prestane srati o Agrokomercu i kargo centrima nego ovim i ovakvim ljudima otici na noge i reci "sta vam treba". Livadu za marku u zamjenu za nova radna mjesta. 
- vivaldi
#513 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Slazem se u potpunosti. A sto se tice livade za marku, previse je to - treba jednu mjesecnu platu ukinuti cijeloj adminsitraciji koji ionako nista ne radi, a pare dati preventu tj. investitoru. Evo ti bas danasnji savrsen primjer iz vojvodine (em auto industrija em skoro isti broj radnih mjesta)heckler wrote:Koliko vidim jedini ko u ovoj zemlji zna otvoriti veci broj radnih mjesta u proizvodnji je Prevent. Otici u Gorazde i na livadi napraviti nov pogon koji ce 600 ljudi zaposliti je pothvat za medalju. Koliko vidim i zena iz Sconto Proma je vise nego sposobna a vec je vezana za krajinu. Nurkin mali treba vise da prestane srati o Agrokomercu i kargo centrima nego ovim i ovakvim ljudima otici na noge i reci "sta vam treba". Livadu za marku u zamjenu za nova radna mjesta.
Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović uručiće sutra kompanijama "Mecaplast" i "Draexlmaeir" ugovore o subvencijama od 5.000 EUR po radnom mestu za zapošljavanje 626 radnika u Zrenjaninu.
Kako se navodi u saopštenju, "Mecaplast" i nemački "Draexlmaeir" investiraće više od 13 mil EUR u proizvodnju automobilskih delova i proširenje pogona u Srbiji.
Za 600 radnih mjesta od drzave poklon 6 miliona maraka, i kako tu pricat o nasoj konkuretnosti i komparativnim prednostima. Za npr 1.000 randih mjesta u Zvorniku dobijes sisariku u dupe, a predjes 50 metara drine u Mali Zvornik i dobijes 10 miliona.
- Ridjobrki
#514 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Samo gledaj i ibreti se. Ali država je tako naopako nasađena da takvim ide na ruku. Ne žalim se zbog sebe lično, ja sam iz totalno drugog filma ali brate... Sit gladnog ne razumije i ovi što parazitiraju od para građana nemaju pojma kako je zarađivati taj novac od kojih se njima isplaćuju plate.detroit-mercy wrote: E moj brko, nekako sada moja generacija dospijeva na vlasti dosta njih poznajem licno. Kada vidim da je glavna faca za privredu u mojoj opstini osoba koja nije u privredi radila ni minute, za skolstvo osoba koja nije provela u obrazovanju ni sekunde (izuzima se ono sto je provela kao ucenik) i tako dalje da ne nabrajam sektore onda kazem samome sebi, dobro to ikako i funkcionise
.
To je sad opet uvod u preširoku priču ali ja koliko znam svugdje u svijetu je mjesto u lokalnoj upravi neka vrsta utješne nagrade za ljude bez nekih ambicija koji žele bez srkleta čekati penziju - jedino kod nas, govorim o ovim divljim zemljama je radno mjesto u opštini vrhunska ambicija! Ja da sam pravnik smatrao bih profesionalnim i stručnim poniženjem rad u opštini kraj kompanija ili sudskog sistema. Ali eto...
Plus je uništeno tržište rada nerealnim plaćanjima budžetskih korisnika gdje država plaća npr ekonomistu 1500 KM a može ga na tržištu rada naći za 800 bez problema! Ogromna većina problema ove države i njoj sličnih može se riješiti jednim potezom koliko god on koštao: odredba po kojoj se plate budžetskih korisnika vežu za plate ekvivalentnih radnih mjesta u realnom sektoru i to po koeficijentu 0.9 maksimalno - pa da vidimo brale ko bi se otimao za to i kako cvjeta ekonomija kad je guzici u interesu da proizvodi!
Ovako imamo ovu elitu lezihljebovića koja samo zna palamuditi dobro a krepali bi od gladi da im dadneš vodu, so i brašno i kažeš da umute kljukušu. A uz to nam svojim platama sjebali i tržište nekretnina i usluga... Nema ovdje nafake, no country for old school men.
A vi pušite priču o cargo aerodromima i termoelektranama, ja da pokrenem na golubićkom polju pogon za rastiranje trahane bolja bi i realnija investicija bila... Deset hiljada radnih mjesta, koliko obraza trebaš nemati da se razbacuješ tim sranjima??? Tito i Džemo da ustanu i skupa sa Brankom Mikulićem da operišu u najboljim ondašnjim uslovima ne bi mogli obećati 10 000 radnih mjesta a Hamdo Nurkin koji je sve u životu postigao uvlačeći se u šupke gdje god je stigao će to osigurati.
Pliz, socijalista, zajebi me sa tom pričom i opleti o nečem realnom. Evo npr odnosu Hamde i Albina. O kombinacijama za iduće općinske igre i ko ga kome smješta. Ili o otkrivanju spomenika u Vrtoču onima koji su izginuli na Bihaću sa anamo one strane - đe su slike sa toga eventa? Možeš i kad smo kod toga o odnosu Hamde i vladike Hrizostoma koji je blagosiljao topove nad Bihaćem koji su i mene i tebe granatirali i koji se ponašao kao ratni komandant tada a sada ga Hamdo obasipa poklonima i pažnjom kako ni rejzulemu ne pazi.
Zajebi Hamdu i ne troši svoj lični kredibilitet na te priče, to ti je moj savjet.
- ReD aka Socijalista
#515 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Brko pa nije valjda da mislis da meni sve ovo odgovara sto ja stavjam? Stavljam ono sto se desava politicki na nasem kantonu, a to moze biti dobro ali i lose po pojedince. Dakle, temu sam otvorio da se prica o politici odredjenih kantona bilo to lose, dobro, sivo, zuto...pa neka svako svoj stav iznese o tome, zbog toga je i tema tu. A sto se tice Albina i Hamde, pusti njih to je samo prividna borba. Moras vec biti blize malo njima da bi znao sta se tu desava.
Ako nisi dovoljno blizak tim radnjama onda lako mozes nacuti svega i svacega i tacnog i netacnog i onog sto je za javnost i onog sto nije. To ti je klasicna politika, a narod obicni to ne zna prepoznati. Na kraju krajeva i ne moze. Znas jbg. da su piliticari svi isti, bio to ovaj ili onaj.
Ako nisi dovoljno blizak tim radnjama onda lako mozes nacuti svega i svacega i tacnog i netacnog i onog sto je za javnost i onog sto nije. To ti je klasicna politika, a narod obicni to ne zna prepoznati. Na kraju krajeva i ne moze. Znas jbg. da su piliticari svi isti, bio to ovaj ili onaj.
- ReD aka Socijalista
#516 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Brko evo ga, da pricamo malo o ovome...
Prijedlog Zakona o upravljanju otpadom
Danas 48. sjednica Vlade USK

Prijedlog Zakona o upravljanju otpadom
Danas 48. sjednica Vlade USK
48. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona koja će se održati, 30.11.2011. godine, u sali za sjednice, sa početkom u 10,00 sati.
Za sjednicu je predložen slijedeći: DNEVNI RED
1. Prijedlog Zakona o upravljanju otpadom
2. Prijedlog Uredbe o građevinama i zahvatima od značaja za Unsko-sanski kanton i građevinama, djelatnostima i zahvatima koji mogu u znatnoj mjeri uticati na okoliš, život i zdravlje ljudi, za koje lokacijsku dozvolu, odnosno urbanističku saglasnost izdaje Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Unsko-sanskog kantona
3. Prijedlog Uredbe o Uredu Vlade Unsko-sanskog kantona
4. Prijedlog Uredbe o obrazovanju Uredu za zajedničke poslove Vlade Kantona
5. Prijedlog Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o Uredu za zakonodavstvo Vlade
6. Prijedlog Uredbe o Uredu za internu reviziju Vlade Unsko-sanskog kantona
7. Prijedlog Uredbe o stavljanju van snage Uredbe o Službi za stručne i zajedničke poslove Vlade Unsko-sanskog kantona i kantonalnih organa uprave
8. Akcioni plan integralne zaštite šuma na području Unsko-sanskog kantona
9. Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o odobrenju kreditnog zaduženja Unsko-sanskog kantona za nabavku medicinske opreme za opremanje zdravstvenih ustanova na području Unsko-sanskog kantona
10. Prijedlog Odluke o prihvatanju otplate kreditnih obaveza prve faze Projekta upravljanja čvrstim otpadom za regiju Bihać po kreditu WB-IDA 36720
11. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti JU „Direkcija regionalnih cesta Unsko-sanskog kantona“ za izvođenje radova na izgradnji II dionice „Obilaznice u Bužimu“
12. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Program utroška sredstava Rebalansa Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2011. godinu, planiranih u razdjelu 20, glava 01, ekonomski kodovi 614 200 KAM003, 614 400 KAM005 i 821 300 – Prevozna oprema
13. Prijedlog Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava Tekućeg granta – Grantovi neprofitnim organizacijama- sufinansiranje rada US REG -DEP
14. Prijedlog Odluke o davanju ovlaštenja za obavljanje poslova Sekretara Vlade
15. Plan upisa studenata u prvu godinu II (drugog) ciklusa studija na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću u akademskoj 2011/2012 godini
16. Finansijski izvještaj o namjenskom utrošku finansijskih sredstava dodijeljenih Odlukom Vlade Usko-sanskog kantona kantona broj: 03-017-306/2011 od 28.04.2011. godine
17. Izvještaj o utrošku sredstava doznačenih Savezu udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2011. godinu
18. Prijedlog Rješenja o imenovanju Komisije za izbor direktora Agencije za privatizaciju

- ReD aka Socijalista
#517 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Sta kazeLipovaca o tome svemu...intervju u Oslobodjenju
Hamdija Lipovača
Neću odustati od Agrokomerca
Hamdija Lipovača
Neću odustati od Agrokomerca
O Fikretu Abdiću se sve zna i sve je rečeno. Agrokomerc je nezavršena priča. Dvije decenije prebacuje se ta loptica s jednog nivoa vlasti na drugi, a narod je ogorčen, gladan i ljut.
Slažete li se sa ocjenom da je u Unsko-sanskom kantonu prisutna snažna ekonomska kriza, da nedostaju nove vrijednosti i radna mjesta?
- U Unsko-sanskom kantonu jeste ekonomska kriza. Uništena je privreda, a ono što nije u ratu, poslije je uništeno katastrofalno lošom privatizacijom. Ogroman je broj nezaposlenih. Zato sam i ostao u Bihaću i prihvatio se premijerskog posla. Bili smo na korak do provalije. Od 1995. do danas stvoren je dug prema prosvjeti od 44 miliona, i to samo glavnice po presuđenim tužbama. Ukupan dug procjenjuje se na 170 do 200 miliona. SDP je imao podršku građana da upravo mi budemo ti koji će povući, prvo spasiti situaciju, a onda je popravljati. Prvo treba provesti reforme u upravi, zdravstvu, školstvu, zatim stvarati ambijent za razvoj s potpuno novim, modernim pristupom planiranju razvoja.
Administracija je i dalje najveći budžetski potrošač. Kako to objašnjavate građanima koji su od Vas očekivali smanjenje troškova državnog aparata?
- Od mene su građani očekivali i još očekuju da uradim kvalitetne pomake u svakom segmentu rada izvršne kantonalne vlasti. Kad je u pitanju administracija, radim reformu koja će upravu dovesti na nivo efikasne, moderne i ekspeditivne. Često pod tzv. administracijom ljudi zaborave da su budžetski korisnici i policija i prosvjetni radnici pa se stvara lažna slika o enormnim troškovima. Od 6.000 budžetskih korisnika, oko 300 je onih koji čine administrativni aparat. Iskreno, nadam se da će ova vlada, za svog mandata, povećavati plaće policajcima, učiteljima, ljekarima. Mi smo dosad postigli da redovno isplaćujemo plaće, postigli smo dogovor sa Sindikatom ljekara, razgovaramo i sa sindikatima ostalih budžetskih korisnika. Reforme, koje sam već spomenuo, dovest će i do povećanja plaća.
Je li zakazalo Sarajevo? Je li USK daleko od vatre, pomaže li država Kantonu?
- Sarajevo je glavni grad BiH. Sarajevo je u srcu svakog Krajišnika. Krajišnici su ginuli i borili se i za Sarajevo. Daleko, jesmo putem. Daleko jesmo i od budžetskih stavki, vrlo često. Ali, ranijih godina sami smo to skrivili. Ljudi koji su činili vlast bavili su se sami sobom, zabavljeni tako haosom i izazivanjem stalnih kriza izvršne vlasti u svojoj avliji, prolazili su vozovi, a novac iz budžeta viših nivoa išao je onim bližima i složnijima. Ne može se više tolerisati to što nema obećavanih brzih cesta, to što vozovi ne saobraćaju na liniji Bihać - Sarajevo, što nema stvarne podrške projektima koji su od značaja za razvoj Unsko-sanskog kantona. Ali nije rješenje ni samo žaliti se kako smo zapostavljeni. Zato upozoravam, tražim i insistiram da USK i Krajišnici budu jednaki sa ostalima kad se planiraju sredstva za razvoj i projekte.
Izetbegović, Josipović, pa i Dodik često su Vaši gosti. Između RS-a, Hrvatske i Federacije, kojim putem ide Unsko-sanski kanton?
- USK je pozicioniran tako da možemo biti zahvalni Bogu da nam je darovao i takav položaj i sve prirodne resurse. Moramo li stvarati teorije zavjere umjesto da radimo na najboljem iskorištavanju blagodati koje ima ovaj region? Kojim putem idemo? Putem saradnje i zajedničkih projekata. To sve gledam pragmatično: kroz mogućnosti izrade kvalitetnih projekata za povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU. Konkretno, USK unutar FBiH, zajedno s RS-om i u saradnji sa susjednim zemljama, dat će svakovrsni doprinos da BiH uvede u EU.
Gdje je zapela revitalizacija Agrokomerca i kada će u Krajini biti zatvorena priča o Fikretu Abdiću?
- O Fikretu Abdiću se sve zna i sve je rečeno. Agrokomerc je nezavršena priča. Dvije decenije prebacuje se ta loptica s jednog nivoa vlasti na drugi, a narod je ogorčen, gladan i ljut. Nekom je to tako odgovaralo. Živko Budimir, predsjednik FBiH, za vrijeme zadnjeg posjeta Bihaću se, također, zanimao za učinjeno na rješavanju tog problema, kako je obećavano iz Vlade FBiH. Reći ću i vama što sam rekao i njemu: nije učinjeno konkretno ništa i čini se da ćemo morati u novu borbu. I sam je Budimir kazao: vrijeme je za stvaranje zdrave fronte ljudi koji ispunjavaju obećanja. Svi koji me poznaju znaju da ja neću odustati od zahtjeva za prioritetno rješavanje problema u USK-u. Ni od Agrokomerca, ni od godinama obećavanih infrastrukturnih projekata pa nadalje. Jedna od prvih aktivnosti Vlade na čijem sam čelu bila je alarmiranje Vlade FBiH da se stvari oko Agrokomerca napokon pokrenu s mrtve tačke. Dogovorili smo aktivnosti i očekujem da se krene u realizaciju dogovorenog.
Vjerski službenici u budžetu
Mediji i mnogi građani negoduju jer želite budžetom obuhvatiti vjerske službenike.
- Nedavno je banjalučki biskup Franjo Komarica, kad smo razgovarali o tome, rekao da one koji me prozivaju, zamolim da mi pokažu kako bi oni to na mom mjestu uredili i riješili pa da mi konkretnim primjerom ukažu na bolji način na koji da se ugledam. I šta to „još“ da im se da? Pa ljudi nemaju ni osnovno osiguranje? Ili je šok što sam ja, zakleti esdepeovac, i vjernik, i što poštujem i zalažem se za sve vjerske službenike i ljude svih konfesija? Tako sam vaspitan. I neću to mijenjati. Posebno sam osjetljiv na socijalnu dimenziju. Zabrinjava me i problem neuvezanog radnog staža radnika privatiziranih firmi, problem radnika kojima poslodavci ne uplaćuju doprinose za osiguranje. Za sve to ova vlada pokušava naći rješenje, delegirati nadležnima tu problematiku, a što možemo riješiti unutar nadležnosti Kantona, rješavamo. Konkretno, u ovom slučaju, mi smo odlučili da izdvajanja za vjerske zajednice, koja su uvijek bila velika, i veća nego sad, usmjerimo na rješavanje pitanja vjerskih službenika i njihovih familija. Dakle, na čovjeka i ljudske potrebe, umjesto u neke druge svrhe.
Na vanrednom Kongresu SDP-a, kao moguće nasljednike Lagumdžija je spomenuo samo trojicu i kako niko ne želi da se prihvati da vodi stranku. Gdje sebe vidite u SDP-u u budućnosti?
- Ako ste slušali moje izlaganje na Kongresu, znate šta sam rekao. Izuzetno poštujem svu trojicu kolega koje je predsjednik Lagumdžija spomenuo. Svi oni imaju moju punu podršku i učinit ću sve što je u mojoj moći da im pomognem u jačanju SDP-a BiH i države za čovjeka. Ali očekujem i da oni pomognu meni da jačamo Krajinu.
Dijelim bol sa Dudakovićem
Kakva su Vaša razmišljanja o generalu Atifu Dudakoviću i trenutnom stanju, s obzirom na istragu o ratnim zločinima?
- Koristim i ovu priliku da podijelim bol zbog tragedije koja je nedavno zadesila porodicu Dudaković. Mislim da bismo nepotrebnim komentarima samo dodatno otežavali situaciju, a ja to ne želim.

-
detroit-mercy
#518 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Heboga ti kompozitorvivaldi wrote:Slazem se u potpunosti. A sto se tice livade za marku, previse je to - treba jednu mjesecnu platu ukinuti cijeloj adminsitraciji koji ionako nista ne radi, a pare dati preventu tj. investitoru. Evo ti bas danasnji savrsen primjer iz vojvodine (em auto industrija em skoro isti broj radnih mjesta)heckler wrote:Koliko vidim jedini ko u ovoj zemlji zna otvoriti veci broj radnih mjesta u proizvodnji je Prevent. Otici u Gorazde i na livadi napraviti nov pogon koji ce 600 ljudi zaposliti je pothvat za medalju. Koliko vidim i zena iz Sconto Proma je vise nego sposobna a vec je vezana za krajinu. Nurkin mali treba vise da prestane srati o Agrokomercu i kargo centrima nego ovim i ovakvim ljudima otici na noge i reci "sta vam treba". Livadu za marku u zamjenu za nova radna mjesta.
Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović uručiće sutra kompanijama "Mecaplast" i "Draexlmaeir" ugovore o subvencijama od 5.000 EUR po radnom mestu za zapošljavanje 626 radnika u Zrenjaninu.
Kako se navodi u saopštenju, "Mecaplast" i nemački "Draexlmaeir" investiraće više od 13 mil EUR u proizvodnju automobilskih delova i proširenje pogona u Srbiji.
Za 600 radnih mjesta od drzave poklon 6 miliona maraka, i kako tu pricat o nasoj konkuretnosti i komparativnim prednostima. Za npr 1.000 randih mjesta u Zvorniku dobijes sisariku u dupe, a predjes 50 metara drine u Mali Zvornik i dobijes 10 miliona.
-
detroit-mercy
#519 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Totalno u pravu posebno glede rada u administracijiRidjobrki wrote:Samo gledaj i ibreti se. Ali država je tako naopako nasađena da takvim ide na ruku. Ne žalim se zbog sebe lično, ja sam iz totalno drugog filma ali brate... Sit gladnog ne razumije i ovi što parazitiraju od para građana nemaju pojma kako je zarađivati taj novac od kojih se njima isplaćuju plate.detroit-mercy wrote: E moj brko, nekako sada moja generacija dospijeva na vlasti dosta njih poznajem licno. Kada vidim da je glavna faca za privredu u mojoj opstini osoba koja nije u privredi radila ni minute, za skolstvo osoba koja nije provela u obrazovanju ni sekunde (izuzima se ono sto je provela kao ucenik) i tako dalje da ne nabrajam sektore onda kazem samome sebi, dobro to ikako i funkcionise
.
To je sad opet uvod u preširoku priču ali ja koliko znam svugdje u svijetu je mjesto u lokalnoj upravi neka vrsta utješne nagrade za ljude bez nekih ambicija koji žele bez srkleta čekati penziju - jedino kod nas, govorim o ovim divljim zemljama je radno mjesto u opštini vrhunska ambicija! Ja da sam pravnik smatrao bih profesionalnim i stručnim poniženjem rad u opštini kraj kompanija ili sudskog sistema. Ali eto...
Plus je uništeno tržište rada nerealnim plaćanjima budžetskih korisnika gdje država plaća npr ekonomistu 1500 KM a može ga na tržištu rada naći za 800 bez problema! Ogromna većina problema ove države i njoj sličnih može se riješiti jednim potezom koliko god on koštao: odredba po kojoj se plate budžetskih korisnika vežu za plate ekvivalentnih radnih mjesta u realnom sektoru i to po koeficijentu 0.9 maksimalno - pa da vidimo brale ko bi se otimao za to i kako cvjeta ekonomija kad je guzici u interesu da proizvodi!
Ovako imamo ovu elitu lezihljebovića koja samo zna palamuditi dobro a krepali bi od gladi da im dadneš vodu, so i brašno i kažeš da umute kljukušu. A uz to nam svojim platama sjebali i tržište nekretnina i usluga... Nema ovdje nafake, no country for old school men.
A vi pušite priču o cargo aerodromima i termoelektranama, ja da pokrenem na golubićkom polju pogon za rastiranje trahane bolja bi i realnija investicija bila... Deset hiljada radnih mjesta, koliko obraza trebaš nemati da se razbacuješ tim sranjima??? Tito i Džemo da ustanu i skupa sa Brankom Mikulićem da operišu u najboljim ondašnjim uslovima ne bi mogli obećati 10 000 radnih mjesta a Hamdo Nurkin koji je sve u životu postigao uvlačeći se u šupke gdje god je stigao će to osigurati.
Pliz, socijalista, zajebi me sa tom pričom i opleti o nečem realnom. Evo npr odnosu Hamde i Albina. O kombinacijama za iduće općinske igre i ko ga kome smješta. Ili o otkrivanju spomenika u Vrtoču onima koji su izginuli na Bihaću sa anamo one strane - đe su slike sa toga eventa? Možeš i kad smo kod toga o odnosu Hamde i vladike Hrizostoma koji je blagosiljao topove nad Bihaćem koji su i mene i tebe granatirali i koji se ponašao kao ratni komandant tada a sada ga Hamdo obasipa poklonima i pažnjom kako ni rejzulemu ne pazi.
Zajebi Hamdu i ne troši svoj lični kredibilitet na te priče, to ti je moj savjet.
- ReD aka Socijalista
#520 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Moramo živjeti Nacionalni park
Vlada USK uručila vozilo Nacionalnom parku Una
Vlada USK uručila vozilo Nacionalnom parku Una
Za potrebe Nacionalnog parka Una, Vlada Unsko-sanskog kantona darovala je putnički kombi, a ključeve direktoru Nacionalnog parka Amarildu Muliću, uručio je ministar privrede u Vladi USK Hase Hajrulahović.
Tom prilikom, ministar Hajrulahović je čestitao menadžmentu Nacionalnog parka na čelu da gospodinom Mulićem na dosad uradjenom poslu u zaživljavanju Nacionalnog parka Una.
U prisustvu ministara u Vladi USK i predsjedavajućeg Skupštine USK, premijer dr.Hamdija Lipovača je istaknuo da i pored činjenice da se rado o preduzeću u nadležnosti Federacije BiH, Unsko-sanski kanton i Vlada biće maksimalno angažirani i uključeni u razvoj i stasavanje Nacionalnog parka Una.
Poseban akcenat, kako je istakao premijer Lipovača, biće na kadrovskom jačanju i popunjavanju Nacionalnog parka, ljudima sa područja Ljutočke doline, koji su najdirektnije zainteresirani za uspjeh ovog značajnog projekta, jer jedino na taj način možemo realno očekivati da svi od Nacionalnog parka, promocije turizma i zaštite prirode imamo benefite.
Uručenje vozila, samo je prvi korak u materjalnom snaženju Nacionalnog parka Una. Zahvaljujući se na vozilu, direktor gospodin Amarildo Mulić, istaknuo je značaj podrške Vlade Unsko-sanskog kantona i očekivanja da će se projektu Nacionalnog parka Una, posvetiti određena pažnja i u budžetu za 2012.godinu.

- Ridjobrki
#521 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Ma razumijemo se mi odlično, samo ne gledam sa simpatijama stvaranje tog kulta ličnosti jer to nije jednom koštalo Krajinu i Krajišnike... Shvatam ja i šta je PR i šta je spin i šta je propaganda ali stvari malo izmiču kontroli. Ustvari izmakle su već odavno i milijarde maraka više nisu ništa! 'Ta je milijarda! Deset hiljada radnih mjesta - 'ta je deset hiljada ljudi! Dajmo malo realnosti, zamislimo jednu marku pa kako izgleda stoja, pa koliko stoja dođe u buntu od deset hiljada, pa koliko takvih buntova dođe u miliončiću, a gdje je još milijarda! Ovako se lako razbacivati tim virtuelnim parama ali ja sam neki dan odnio u banku 2 500 (tuđih) eura da ih razmijenim pa da vidiš kako momak u banci ne vjeruje ni sebi ni onom stroju pa dvaput broji lično pa dvaput strojno pa ih opet izbroja pa reče meni "vi prekontrolišite". Ogromna je stoja kad je odbiju od plate. Meni će za ovaj mjesec doći oko stoje račun za telefon pa se pojedoh što ga toliko potroših jer, jebiga, to su kolica fasunge m:telu.ReD aka Socijalista wrote:Brko pa nije valjda da mislis da meni sve ovo odgovara sto ja stavjam? Stavljam ono sto se desava politicki na nasem kantonu, a to moze biti dobro ali i lose po pojedince. Dakle, temu sam otvorio da se prica o politici odredjenih kantona bilo to lose, dobro, sivo, zuto...pa neka svako svoj stav iznese o tome, zbog toga je i tema tu. A sto se tice Albina i Hamde, pusti njih to je samo prividna borba. Moras vec biti blize malo njima da bi znao sta se tu desava.
To je realnost i to su pare i meni kad neko spomene milijardu ja bih mu najradije šljagu zavalio jer sigurno ne zna šta priča. A dok Hamdo i ekipa pričaju o milijardama i bajkicama za to vrijeme se bave onim najprizemnijim što politika pruža i najsitnijim privatnim interesima. Evo npr nagradno pitanje: čijeg je brata Nurko Hamdin nedavno zaposlio u Elektroprivredi?
To je realna slika naše političke kaljuže...
- ReD aka Socijalista
#522 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Ministarstvo privrede USK
Potpisani ugovori o koncesijama

Potpisani ugovori o koncesijama
U prostorijama Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona potpisan je ugovor o dodjeli koncesije na eksploataciju dolomita na lokalitetu Bukovača u općini Bosanski Petrovac sa privrednim društvom ŠPD Unsko-sanske šume d.o.o. Bosanska Krupa.
Pored ovog, Ministarstvo privrede zaključilo je još pet ugovora kojim se dodjeljuju koncesije na eksploataciju dolomita sa privrednim društvima i to „Hir“ d.o.o. Bužim, „Mujezinović“ d.o.o. Ključ, „Halko“ d.o.o. Cazin, „Familija Liđan“ d.o.o. Cazin i „Horizont“ d.o.o. Bihać.

- ReD aka Socijalista
#523 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Sredstva odobrena u rebalansu
Potpisan zahtjev za dodjelu zemljišta

Potpisan zahtjev za dodjelu zemljišta
Dana 01.12.2011. godine potpisan je Zahtjev za dodjelu zemljišta za izgradnju zgrada Ekonomskog i Pravnog fakulteta. Zahtjev su potpisali, Rektor, prof. dr. Refik Šahinović, dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. Nevzet Veladžić, i dekanesa Ekonomskog fakulteta, doc.dr. Mirela Kljajić Dervić.
Sredstva su odobrena od strane Vlade Unsko-sanskog kantona, na skorošnjem rebalansu budžeta.

- heckler
#524 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
Prvo, kurtuazna cestitka na ulaganju u visoko obrazovanje i tako to.
Drugo, jebla vas i ekonomija i pravo, valjda nema dovoljno kadra na birou iz tih oblasti pa nam jos malo nastancajte budzetskih pijavica koji ne proizvode nista.

Drugo, jebla vas i ekonomija i pravo, valjda nema dovoljno kadra na birou iz tih oblasti pa nam jos malo nastancajte budzetskih pijavica koji ne proizvode nista.
- seln
#525 Re: KANTONALNE politike od 1 do 10
E moj heckler...za ostale poslove em moras zbilja uciti, em poslije moras nesto konkretno raditi.heckler wrote:Prvo, kurtuazna cestitka na ulaganju u visoko obrazovanje i tako to.
Drugo, jebla vas i ekonomija i pravo, valjda nema dovoljno kadra na birou iz tih oblasti pa nam jos malo nastancajte budzetskih pijavica koji ne proizvode nista.![]()
Zato: pravo, ekonomija, sociologija, zurnalistika...zakon.
To su uvijek bili fakulteti za jeunesse doree, ali se u BiH za njih jagmi uglavnom fukara.
Za kojeg vraga? Sanse u BiH nakon diplome = 5%
Sanse u inostranstvu = 0%
Al' zato svi akademici, a niko ne zna sastaviti recenicu kako treba.