Povratak u BiH?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked

Namjeravam se vratiti u BiH

da
66
36%
ne
86
46%
već sam se vratio/la
33
18%

Total votes: 185

ahuseino

#501 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

ahuseino wrote:Slazem se, brojeve ne treba gledati uopste; ne zato sto su, kako kazes, ljepsi nego u tabelama, nego zato sto je suludo uopste porediti Jednu i Jedinu sa krugom drzava sirim od regionalnog.

Trzimo se toga sta nam se "svidza" - i to je to.

DinoZe wrote: Pa nista lave onda ti uzmi te ogrome novce sto si zaradio u "savrsenim zemljema" pa investiraj u domovinu. Zaposlis ljude, das im vecu platu i time izravno popavis statistike. Sa obzirom da se tamo zaradzuju ogrome sume novca nece ti to biti nesto posebno tesko a uradio si nesto dobro. Mozda ti se onda i svidi.
Pa pare vjerovatno i jesu ogromne za domace uslove, ali ja ti rekoh nije sve u parama. Ko o cemu ti o parama. :D

U glavnom cinjenica da ti meni o ovakvim kontovima pricas je dovoljno da vidim sta se tebi svidza a sta se meni ne svidza. Mozda da i tebi ponovim - da ja ne bih bio nesposoban fizicki raditi dole to sto ti predlazes, ali bi imao kojekakvih problema moralnih, etickih... sto bi me onda sekiralo, a kako sam u ratu izgubio 90% zivaca, vjerujem da bi bio primoran odlezat koga... i sta ce mi onda sve te "ogromne pare".

Kontas?

DinoZe wrote: Nemoras ti vjerovati mojim rijecima, imas svoje oci i vidis neke stvari.

A da ti odgovorim na pitanje sto si postavio.Ja trazim radnika i nudim 500KM plate sa 1,5 dana slobobodnih u sedmici.
Ja njemu kazem evo 500KM mjesecno i prijaviti cu te npr na 4 sata. On meni kaze nemoj ti mene nikako prijavljivati daj mi 600KM. E onda ja odlucim dali se meni to isplati i koliko mi je rizicno. Ako nema rizika i ja i on smo u win-win situacji. Jeli umjesto 845KM ja imam troskove od 600KM a on ima 100KM vise mjesecno, tako to funkcionise kod svih.
E sada ova njegova a i moja razlika se ne pojavljuje nigdje u statistikama a realna( opipljiva ) je.
Moj Dince, cinim ja za tu domovinu podosta i dan danas, odavde, za one sto nisu vizlice ko ti pa ne mogu igrati sistem koji im se "svidza". Ne moram se vracat' da cinim dobro, ne moram igrati sistem da cinim dobro, a imam potrebu da cinim nesto za one sto sjede na klupi u toj utakmici, bez ikakvog meni priznanja. Bolje mojima nego ovima... a da ne pricam koliko bi to moglo biti vise na recimo strucnom nivou... da mi nismo mi...
ssmmiilleeyy

#502 Re: Povratak u BiH?

Post by ssmmiilleeyy »

DinoZe wrote:Ok, ali posto je kod nas oduvijek bilo tako kako je, neznam zbog cega se sada ljudi cude kao da je od jucer.
Naravno da kod nas sve ide preko kafe i poznastva a ponekda ima i pitanja ima li mene negdje tu.
To nam je valjda mentalitet, ali to je sve poznato, anemoj misliti da negdje drugo toga nema nikako.
Ni meni se ne svidza sto je tako da se odmah razumijemo, ali tako od uvijek jer nam je to u dusi.
Ko se zna snaci ide mu ko nezna lose mu je, ali tako ti je i u New Yorku i u Los Angelesu i tamo mozes biti neciji rob ako te nece sreca.

Plata jeste 500KM posto je posao malo vise fizicki. Na to dodze jelo koje nije iskazano kao novac. ( svi zajedno jedemo ako je ikako moguce)
Ali pazi to se kod nas uzima zdravo za gotovo da u vecini poslova ima topli obrok od firme, na zapadu nije tako.
Za mene je to lijepo i ja to ljudima nebi nikada uskratio, jer ih to veze za firmu.
To sto se tice dali me neko zaustavljao i trazio marku naravno da jeste ali su me isto tako u Njemackoj zaustavljali i trazili 1 Euro. Toga ima svugdje iz raznih razloga.
Zao mi je sto je kod tebe takva situacija da sebe vidis kao roba, nevidis perspektivu , ali ako si mlad onda pasos u ruke i svijet je tvoj pa potrazi srecu.
p.s
U Sarajevu nazalost nemogu ponuditi posao ali mogu stan na iznajmljivanje.
nije meni nista cudno ja sam svjestan situacije u kojoj zivim (vec sam ti rekao cega se plasim najvise) kad si vec pomenuo Njemacku onda znas da tamo postoji Socijala koja ti ne moze pruziti sv sto trebas ali drzi hranu na stolu. Kod nas mozes dobiti samo ma znas vec sta.

Priznaj da je puno lakse uspjeti u New Yorku i L.A. nego u Sarajevu i Zenici. I tamo negdje na zapadu mozes birati Poslove ovdje nadjes jedan posao i cuvas ga kao oci u glavi :-D

Dakle nije problem biti ROB ali hocu da me Koristi Drzava da nam svima bude bolje a ovako me Koriste privatnici da se Obogate jos vise i jos vise(ja ih zovem Gospodari zivota i smrti bar oni umisljaju da su to )

Vidim da si i ti svjestan da se ovdje sve zavrsava s poznanstvom :thumbup: i Kešom

Znas kako ovdje ljudi kazzu svako dijete ima svoju nafaku,a ja ne smijem previse da se oslanjam na to. Mrzim to da cekas da ti neko nesto dadne iz nicega/u ovo ne ubrajam bolesne i nemocne osobe)

PS Živim u Kući :D Ipak hvala ti na ponudi
ljubav_aha

#503 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

DinoZe wrote:Opet tabele?
Pa nije valjda da ima ljudi koji jos uvijek vjeruju tabelama i statistikama u BiH.
Znaci situacija nije sjajna u tome smo slozni, ali ocijenivati sitaciju po statistici je totalno nekompetentno.
Kao sto sam gore rekao po statistici mi bi svi trebali voziti konjska kola i zaradzivati po 300KM mjesecno.
Pa sta ti mislis kako se dobiju podsticaji i oslobadzanje poreza, tako sto i privrednici naprave SVOJE statistke i tabele pa i predaju u poreznu ili odgovarajuce ministarstvo.
A da se na ovo tabelu gore dodaju sve firme kojer rade na crno, radnje koje godinu dana drze znak na vratima " radnja u pripremi", da se prijave svi radnici sto rade totalno na crno, da se prijave svi radnici koji su prijavljeni na 4 sata ali rade puno radno vrijeme.
U svako firmi ima makar 10-15% ljudi koji rade totoalno na crno.
I nije samo do poslodavaca, puno radnika nije zato da se prijave, jer puno dobija pomoc od drzave koja bi im bila ukinuta, tipa RVI ili penziju itd. Ima ih puno koji su bili prijavljeni u nekoj firmi i dobili otkaz, pa imaju pravo na 6 mjeseci placanje sa biroa ti mole da ih ne prijavis.
Onda imas ljude koji kazu u startu ja sam osiguran svakako preko biroa za doktora, ti mene nemoj prijaviti nego plati meni pola od toga i obadvojica smo zadovoljni.
Tako ti to funcionise a table i statistkie u Bosni mozes okaciti macku o rep.
Situacija nije sjajna ali nije ni onako kako statistike i vijesti pokazuju.
a posao sa mjesecnom platom 2, 000 KM ,legalan i 40 maskimalno :D
TRANCE

#504 Re: Povratak u BiH?

Post by TRANCE »

Pa nije valjda da ima ljudi koji jos uvijek vjeruju tabelama i statistikama u BiH.
Znaci situacija nije sjajna u tome smo slozni, ali ocijenivati sitaciju po statistici je totalno nekompetentno.
Jest, eto ti sumorni pokazatelji Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Centralne banke BiH i Zavoda za statistiku su masonska zavjera protiv nas jadnih Bosanaca koji super živimo, međutim te statistike nas uvjeravaju suprotno...
DinoZe wrote:Kao sto sam gore rekao po statistici mi bi svi trebali voziti konjska kola i zaradzivati po 300KM mjesecno.
Niko nije rekao da svi rade za 300 KM, već da ekonomija nije ništa napredovala od 2008. godine što se tiče GDP-a i plata, dok što se tiče nezaposlenosti, tu smo nazadovali.
DinoZe wrote:Ja trazim radnika i nudim 500KM plate sa 1,5 dana slobobodnih u sedmici.
Ja njemu kazem evo 500KM mjesecno i prijaviti cu te npr na 4 sata. On meni kaze nemoj ti mene nikako prijavljivati daj mi 600KM. E onda ja odlucim dali se meni to isplati i koliko mi je rizicno. Ako nema rizika i ja i on smo u win-win situacji.
Evo ovo je upravo jedan od razloga zašto ljudi bježe odavde i zašto se oni koji su otišli ne trebaju vraćati. Ovdje je izgleda životni ideal rintačiti za 500 maraka, odnosno samo za hranu i režije čitav život.
A tim neuplaćivanjem doprinosa ispaštaju penzioneri kojima se isplaćuju penzije od tih doprinosa, zdravstveni sistem koji se finansira od tih doprinosa, invalidi rada koji se također finansiraju od doprinosa, te oni koji su ostali bez posla kojima se par mjeseci isplaćuju naknade, također od tih dobrinosa. I na kraju ispašta taj radnik, jer će mu penzija biti manja ako je uopšte ostvari, jer da bi ostvario pravo na penziju, mora imati najmanje 20 godina radnog staža, a radni staž ne ostvaruje ako nije prijavljen.
DinoZe wrote:Jeli umjesto 845KM ja imam troskove od 600KM a on ima 100KM vise mjesecno, tako to funkcionise kod svih.
E sada ova njegova a i moja razlika se ne pojavljuje nigdje u statistikama a realna( opipljiva ) je.
Eto vidiš da se razumiješ u ekonomiju kao Mara u neku stvar. Ta razlika od 245 KM će se pojaviti u statistikama, jer ćeš tih 245 KM potrošiti, investirati, ostaviti na računu, poslati u inostranstvo i sl. Čak i da ih zaštekaš u dušek, centralna banka ima evidenciju o količini emitovanog novca, tako da će se tih 245 KM opet pojaviti u tim zlim statistikama... :run:
detroit-mercy

#505 Re: Povratak u BiH?

Post by detroit-mercy »

Jarane moj, pola mi komsiluka ko nesto radi a niko skoro da nema dana radnog staza. Srecem ljude moje generacije koji mi kazu vjerujes da radim nesto vec 10-15 godina a nemam ni dana radnog staza. Sta ce biti sa tih ljudi za par godina, sta ce biti kada dodju u penzionersko doba, od cega ce zivjeti. To neko misli da ce jedan dan izaci neki ministar i obznaniti, od danas minimalna penzija je 1000km, hoce al mog hashima.
Bojite stvari ruzicasto iako nisu nimalo ruzicaste, pricas o nekim drugim mjestima, ja bio u jednom, preko 300 lokala zatvoreno. Niko nista ne otvara i ono sto je bilo otvoreno 2008e se zatvara.
O plati od 500km i litri ulja koja kosta 3km necu niti da pricam.
Jos uvijek dobar dio stanovnistva zivi od pomoci koja dolazi iz vana, da nije toga ne smijem ni zamisliti kakva bi situacija bila.
Sve je to uredu, sve se to moze prebroditi ali problem koji ja vidim je da su nam slabi izgledi da cemo to i prebroditi za neko krace vrijeme 5-10 godina. Nama ce trebati minimum 20tak godina da bi stali na zelenu granu ako i tada.
Pricas o nekom solidnom zivotu, ako smartas da je solidan zivot kupiti vrecu brasna, karton ulja i poplacati rezije od plate e onda si dobro u krivu.
Ja iskreno u nasem do grla korumpiranom sistemu ne vidim snagu koja ce nas izvuci, ti kazes ne vjerujes tabelama. Ne moras, u BiH je prosle godine uslo mozda nekih 50 miliona eura (ako i to) stranih investicija, u pravilu da bi osjetili neki boljitak za nekih 10 godina, taj nivo investicija bi trebao biti par milijardi godisnje.
Pricas o Rumuniji i Bugarskoj, u pravu si mozda pojedini dijelovi jos uvijek jadno izgledaju, ali te dvije drzave godisnje privlace milijarde dolara stranih investicija i stvaraju jako dobru fundaciju za daljni razvoj. Dok mi stojimo gdje stojimo i brinemo se hoce li biti kakve sadake iz EUa u vidu kojekavih fondova.
O 3km autoputa godisnje da i ne pricamo, pa hebote 48 su prugu Brcko-Banovici napravili golim rukama sa asovima, kolicima i pijucim i sve to za 90 ana. Sve radi ad hoc, mi ni kratkorcne strategije nemamo a da ne pricamo o nekoj malo dugorocnijoj, je li iko ikada izasao i rekao sta ce biti sa penzionim fondom za nekih 20-30 godina, o 50 da i ne pricamo. Glavna je vijest da ce se penzija za prosli mjesec isplatiti 5 ili 6 ovog mjeseca, i ti to nazivas solidnim zivotom.
Nije to ni vidjelo solidnog zivota ali sta ces, ne treba vjerovati tabelama.
detroit-mercy

#506 Re: Povratak u BiH?

Post by detroit-mercy »

DinoZe wrote:A evo ja kao Mara pitam tebe posto se razumijes u ekonomiju: ko broji Eure, Franke i Kune koje se primaju za robu?
Meni je Euro nekako najdrazi jer ga poslije nemoram mijenjati kada idem na putovanje, Kune takodze jer njih mozes upotrijebiti na moru a mozes ih i prodati sverecerima pred ljetnu sezonu i ostavriti isto dobit.
Vecina platnog prometa ide preko banaka tako da su uracunate i kune i Eura i td. Jedino na pijacnoj ekonomiji ide stoja iz ruke u ruku. Ne zavaravaj se ali gro strane valute ipak prodje kroz platni sistem i bude uknjizeno negdje.
A to sto Hasim na pijaci proda par volova za 500 Eura i dobije od Dzeme Eura na ruku ne znaci tako puno za ekonomiju jedne zemlje.
detroit-mercy

#507 Re: Povratak u BiH?

Post by detroit-mercy »

ljubav_aha wrote:
Kao sto sam gore rekao po statistici mi bi svi trebali voziti konjska kola i zaradzivati po 300KM mjesecno.
Pa sta ti mislis kako se dobiju podsticaji i oslobadzanje poreza, tako sto i privrednici naprave SVOJE statistke i tabele pa i predaju u poreznu ili odgovarajuce ministarstvo.
A da se na ovo tabelu gore dodaju sve firme kojer rade na crno, radnje koje godinu dana drze znak na vratima " radnja u pripremi", da se prijave svi radnici sto rade totalno na crno, da se prijave svi radnici koji su prijavljeni na 4 sata ali rade puno radno vrijeme.
U svako firmi ima makar 10-15% ljudi koji rade totoalno na crno.
I nije samo do poslodavaca, puno radnika nije zato da se prijave, jer puno dobija pomoc od drzave koja bi im bila ukinuta, tipa RVI ili penziju itd. Ima ih puno koji su bili prijavljeni u nekoj firmi i dobili otkaz, pa imaju pravo na 6 mjeseci placanje sa biroa ti mole da ih ne prijavis.
Onda imas ljude koji kazu u startu ja sam osiguran svakako preko biroa za doktora, ti mene nemoj prijaviti nego plati meni pola od toga i obadvojica smo zadovoljni.
Tako ti to funcionise a table i statistkie u Bosni mozes okaciti macku o rep.
Situacija nije sjajna ali nije ni onako kako statistike i vijesti pokazuju.
a posao sa mjesecnom platom 2, 000 KM ,legalan i 40 maskimalno :D
Ma ta prokleta devalvacija, sa 2000km za cas padosmo na 5 stoja i jedno 50-60 (ovdje imamo obrnuti slucj hocu reci inflaciju) sati sedmicno :mrgreen: . Sto ti je rec privatnicka matematika.
ljubav_aha

#508 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

:lol:
JEDRILICA

#509 Re: Povratak u BiH?

Post by JEDRILICA »

Zena i ja zaradjujemo € 4500,00 netto mjesecno
€ 1200 skola i obdaniste
€ 298 zdravstveno osiguranje
€ 800 Kuca
€ 183 struja, gas, voda
€ 150 Telefon, internet, mobilni, televizija
€ 200, porez i osiguranje za auto
€ 15 osiguranje za provale, stetu, pozae itd...
€ 700 hrana (najmanje)
€ 100 gardarobal
€ 100 ostali porezi
€ 400 dizel

Eto ovo bi bili troskovi moje cetveroclane familije. Zena i ja radimo, obadvoje smo visoko obrazovani i radimo na tom nivou. Ovi troskovi su u idealnom mjesecu a vrlo lako se znaju povecati sa nenadanim dadzbinama, poput popravka i
odrzavanje auta ili nenadanog poreza. Znaci ostaje nam mjesecno u najboljem slucaju € 354,00.
Parking gdje zivimo kosta os 2 do 4 eura po satu. Treba nekada i izaci sa djecom i zenom a ti troskovi su ogromni u
poredjenju sa bih.
Eto da vam malo ukazem na troskovnik prosjecne familije na zapadu kako bi se svi lakse mogli orjentisati.
ahuseino

#510 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

JEDRILICA wrote:Zena i ja zaradjujemo € 4500,00 netto mjesecno
€ 1200 skola i obdaniste
€ 800 Kuca
€ 183 struja, gas, voda
€ 700 hrana (najmanje)
€ 100 gardarobal
€ 100 ostali porezi
€ 400 dizel

Eto ovo bi bili troskovi moje cetveroclane familije. Zena i ja radimo, obadvoje smo visoko obrazovani i radimo na tom nivou. Ovi troskovi su u idealnom mjesecu a vrlo lako se znaju povecati sa nenadanim dadzbinama, poput popravka i
odrzavanje auta ili nenadanog poreza. Znaci ostaje nam mjesecno u najboljem slucaju € 354,00.
Parking gdje zivimo kosta os 2 do 4 eura po satu. Treba nekada i izaci sa djecom i zenom a ti troskovi su ogromni u
poredjenju sa bih.
Eto da vam malo ukazem na troskovnik prosjecne familije na zapadu kako bi se svi lakse mogli orjentisati.
I sta si htjeo reci? Da je skupo?... ili jeftino?... Da se moze?... ili ne moze?
Gje je ovo?

P.S. Mojne da ti mi moramo sabirat'. :-) Kol'ko je to u totalu troskova? :P :wink:
vox-populi

#511 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

@JEDRILICA

koji grad?
Hemel

#512 Re: Povratak u BiH?

Post by Hemel »

@vox-populi,

@ahuseino ,

kako vam vise ne dosadi kontrirati svakome ko kaze da je tesko ili nije lako ni na zapadu
kako vam vise ne dosadi svaku namjeru nekoga da se vrati komentarisati na svoj nacin u ubjedjivati u suprotno
kako vise ne shvatite da svako ima pravo na svoje misljenje makar se mi i ne slagali sa istim

hajde vise popustite. ispadne da ste dezurni na ove dvije teme. ''povratak u bih'' i ''odlazak iz bih''.

p.s. nemojte se ljutiti ali to je moje zapazanje. nista licno nemam protiv vas
Last edited by Hemel on 19/09/2011 21:47, edited 1 time in total.
vox-populi

#513 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

@Hemel.

:lol: :lol: :lol: :lol:
JEDRILICA

#514 Re: Povratak u BiH?

Post by JEDRILICA »

ahuseino wrote:
JEDRILICA wrote:Zena i ja zaradjujemo € 4500,00 netto mjesecno
€ 1200 skola i obdaniste
€ 800 Kuca
€ 183 struja, gas, voda
€ 700 hrana (najmanje)
€ 100 gardarobal
€ 100 ostali porezi
€ 400 dizel

poredjenju sa bih.
I sta si htjeo reci? Da je skupo?... ili jeftino?... Da se moze?... ili ne moze?
Gje je ovo?

P.S. Mojne da ti mi moramo sabirat'. :-) Kol'ko je to u totalu troskova? :P :wink:
Ovo je u Holandiji a postace sa kako stvari stoje jos skuplje. Pitas me moze li se? Moze! Ali, da li je to kvalitet zivota? Dijeca mi odu u 7.30 iz kuce i vratimo ih tek u 17.30. U 19.00 idu na spavanje jer su strasno umorni a u jutro rano moraju ustati. Od 17.30 do 19.00 uspijemo svijetlosnom brzinom nesto jesti i to je to. Sve se ovo odigrava svjetlosnom brzinom i tempom koji u bih ne postoji. Kada se prica o guzvama na putevima i kada cujem kako se raja u sa zale, meni je to smijesno u poredjenju sa Nl. U svakom slucaju ovdje si jednu platu odvojen od bankrota, jer ne mogu zamisliti sta bi se desilo da kojim slucajem ne dobijem platu. Jednostavno smo robovi plate.
Tesko je todocarati ljudima koji to nisu osjetili.
vox-populi

#515 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

@JEDRILICA,

cini mi se da za djecu postoji djeciji dodatak. Nisam siguran koliko iznosi za dvoje djece, ali cini mi se da je za jedno dijete u DE taj dodatak oko 300€. Za dvoje ne znam koliko je.

U svakom slucaju, takvo nesto bi trebalo da postoji i u NL. Ako je vec ukljuceno u onaj netto od 4500€, onda....

Btw, ovih 1200€ na vrtic i skolu je fakat skupo...

Nedavno sam bio u NL i iznenadio se kako su plate nize nego u DE a zivot generalno skuplji.
JEDRILICA

#516 Re: Povratak u BiH?

Post by JEDRILICA »

vox-populi wrote:@JEDRILICA,

cini mi se da za djecu postoji djeciji dodatak. Nisam siguran koliko iznosi za dvoje djece, ali cini mi se da je za jedno dijete u DE taj dodatak oko 300€. Za dvoje ne znam koliko je.

U svakom slucaju, takvo nesto bi trebalo da postoji i u NL. Ako je vec ukljuceno u onaj netto od 4500€, onda....

Btw, ovih 1200€ na vrtic i skolu je fakat skupo...

Nedavno sam bio u NL i iznenadio se kako su plate nize nego u DE a zivot generalno skuplji.
Dobijemo € 300 za dvoje djece u 3 mjeseca.
vox-populi

#517 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

JEDRILICA wrote:
Dobijemo € 300 za dvoje djece u 3 mjeseca.
Uh to pravo lose...

Evo sad sam provjerio za DE, za dvoje djece je 370€ mjesecno.
ahuseino

#518 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

JEDRILICA wrote:
Ovo je u Holandiji a postace sa kako stvari stoje jos skuplje. Pitas me moze li se? Moze! Ali, da li je to kvalitet zivota? Dijeca mi odu u 7.30 iz kuce i vratimo ih tek u 17.30. U 19.00 idu na spavanje jer su strasno umorni a u jutro rano moraju ustati. Od 17.30 do 19.00 uspijemo svijetlosnom brzinom nesto jesti i to je to. Sve se ovo odigrava svjetlosnom brzinom i tempom koji u bih ne postoji. Kada se prica o guzvama na putevima i kada cujem kako se raja u sa zale, meni je to smijesno u poredjenju sa Nl. U svakom slucaju ovdje si jednu platu odvojen od bankrota, jer ne mogu zamisliti sta bi se desilo da kojim slucajem ne dobijem platu. Jednostavno smo robovi plate.
Tesko je todocarati ljudima koji to nisu osjetili.
Pa to je kapitalizam, otudjuje covjeka od covjeka.
Interesuje me kakva je sigurnost posla, kakav je izbor (posla) u slucaju gubitka u NL? Jeste li ti i supruga u ranoj karijeri ili srednjoj (5 ili 10, 15 godina iskustva)? :D

Ne znam, individualno je. Evo moje stanje:
$ 700 produzeni boravak za dvoje djece (do prije dvije godine je to bilo $2500 za predskolsko za dvoje)
$ 200 zdravstveno osiguranje (prije taksi)
$ 3000 Kuca (kredit, osiguranje i taksa)
$ 400 struja, grijanje, voda
$ 350 Telefon, internet, mobilni, televizija
$ 200, porez i osiguranje za dva auta
$ 700 hrana (najmanje)
$ 100 gardaroba
$ 400 benzin
$ 1500 dodatno penziono (prije taksi)
$ 500 djeci za fakultet (prije taksi)
$ 120 zivotna osiguranja (prije taksi)
$ 500 auto kredit
$ 550 Studentski loan (kreda za fax)

Nesto se moze ostaviti za ustedjevine i za putovanja (da ne stavljam zaradu :D ).

Radim 35 - 45 sati sedmicno, zena 37.5 sati. Trka, frka... jeste, ali se moze izdurat. Sa djecom se vidimo ujutro od 7 do 8:30, i onda od 17:00 do 21:00. Nastojimo sto vise sa njima provoditi vremena jer je tako kako je (da dvoje moramo raditi). U poredjenju sa nasim djetinjstvom, mislim da djeca u veoma slicnoj situacij odrastaju.

@Hemmel, ne moramo se svadjati, niti licne atake praviti. Ja pitam zato sto me interesuje standard u Evropi, ne samo jednoj i jedinoj.

P.S. Ovaj gore budzet bi se mogao minimizirati/umanjiti za oko $3000, u slucaju gubitka posla. Pomoc od drzave bi u tom slucaju bila oko $2,800 mjesecno u drzavi u kojoj ja zivim.
HAVANA

#519 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

E zamislite sad covjeka koji uspije dobro zaokruziti finansijsku konstrukciju,zadrzati primanja +/- kao vani(ima ih sto i vise zaradjuju)...ima vlastiti stan ili kucu neopterecene kreditom...treba mu mjesecno 3 puta manje para od ovoga sto vi gore navodite kao mjesecne troskove a visak moze investirati u stvaranje nove vrijednosti...zemlju,nekretnine...
Djeca su puno cesce sa mamom ,tatom,familijom,do posla mu 5 minuta ...puno vise vremena provodi sa porodicom,slobodno vrijeme mu je neuporedivo ljepše nego vani...
Zasto se taj covjek ne bi vratio ?
I ako zaradi duplo manje para nego vani,u ovoj varijanti ima duplo bolji zivot.
ahuseino

#520 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

Nije to ipak poredjenje jedan za jedan (a treba reci da to vec odavno i znamo).
Pored mojih troskova koji nisu mali, prihodi takodjer nisu mali; a troskovi se kroje prema prihodima i vaganju rizika. Znaci sam balansiras koliko hoces trositi, koliko stediti... da sam se htjeo englezit slao bih djecu u privatne skole pa placao $10k-$20k/god po glavi djeteta :-)

Sta hocu reci? Pa moji licni troskovi su u najvecoj mjeri moj licni izbor. Mogao sam otici u drugu lokaciju (koja nije toliki univerzitetski i kulturni centar) zaradjivati mozda cak i vise (jer je teze motivisati ljude da dodju u vukojebinu), a imati u pola manje troskova, zivjeti sa komsijama hillbilisima, zaglupljivati se, a mlatiti pare (za pod stare dane :-) ).

Moglo bi se i ovdje kupiti dosta jeftinija kuca (prosjecna kuca u mojoj regiji je $450k, dole jugu mozes kupiti dobar dvorac :-) ... ili dva), zivjeti u malo jednostavnijem gradu, imati malo jednostavnije (slabije) skolovanje za djecu, imati malo manje akademskih desavanja, kulturnih itd... Sve vuce jedo drugo, a idividua balansira. Skala OVIH stvari je kvalitativno apsolutna, i na nju mozemo staviti i BiH i Njemacku, i SveCku i USA.
HAVANA

#521 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

Bit sve ove priče je šta neko želi.Ako neko želi da se vrati a smatra da može obezbijediti sebe i porodicu nije moje da ga odvraćam od toga.Može se i ovde lijepo živjeti,naravno da može.
Ako neko želi živjeti negdje drugo i smatra da je to bolje za njega i njegovu porodicu, opet nije moje da ga odvraćam od toga.Nek im je sa srećom, i jednom i drugom.Kraj priče.
Najbolje bi bilo da ovakve teme služe da se pokupi koji pametan savjet u vezi investiranja,života...bilo ovde ili vani ,a ne da se uvijek zavrsava na prepucavanjima.Naši smo,nema potrebe da se prepucavamo.Ako mi sta treba, ja pitam vas,ako vama šta treba, pitate nas...i svi sretni i informisani. :D
vox-populi

#522 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

HAVANA wrote:Bit sve ove priče je šta neko želi.Ako neko želi da se vrati a smatra da može obezbijediti sebe i porodicu nije moje da ga odvraćam od toga.Može se i ovde lijepo živjeti,naravno da može.
Ako neko želi živjeti negdje drugo i smatra da je to bolje za njega i njegovu porodicu, opet nije moje da ga odvraćam od toga.Nek im je sa srećom, i jednom i drugom.Kraj priče.
Najbolje bi bilo da ovakve teme služe da se pokupi koji pametan savjet u vezi investiranja,života...bilo ovde ili vani ,a ne da se uvijek zavrsava na prepucavanjima.Naši smo,nema potrebe da se prepucavamo.Ako mi sta treba, ja pitam vas,ako vama šta treba, pitate nas...i svi sretni i informisani. :D
:thumbup:

Daleko od toga da ja nekoga mogu nagovoriti na bilo sta, sve kada bih i htio. Poenta i svrha ove teme, bar kako je ja vidim, je da ljudi dobiju sto vise informacija. I sa jedne i sa druge strane.
HAVANA

#523 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

:thumbup: Informacija= Novac.
Toliko sam dobrih stvari saznao i zavrsio pomocu ovog foruma...cudo jedno. :-D
_Ismail_

#524 Re: Povratak u BiH?

Post by _Ismail_ »

Interesantna tema, pročitah sve.
Ne mogu odoljeti da koju šarnem :-)
Ima ona jedna izreka koja kaže: Gdje ti je dobro tu ti je domovina. Međutim, jako je rastegljiv pojam te dobrote. Pa je nekom dobro ovo, nekom ono. E sad, trebalo bi da postoje i neke univerzalne norme dobrote tj. dobrog života. Koje su to norme valjda više i vrapci znaju pa ne bih o tome. Po meni je najvažnije slušati onaj svoj unutrašnji glas koji ti kaže: živi ti i tu, tu će ti biti lijepo.
Evo malo statistike:
Prosječna plaća u BiH 817-811 KM
Potrošačka korpa 1.600-1740 KM
Zimnica 340 KM
Ogrjev 390 KM
Opremanje đaka 500-800 KM

Međutim, ne lezi vraže/šejtane, dosjetili se privatnici u BiH. Pa zaposlenima "daju" (99% privatnika u BiH misli da daju plaću svojim zaposlenima) plaću prema tome jesu li samci, oženjeni, rastavljeni, koliko imaju djece. Tako je kod tih naših lijepih priFatnika plaća momku (djevojci) 500 KM (odnosno 600 KM, ako radi na crno) dok je oženjenom djelatniku, koji ima dvoje djece, plaća 2000 KM, k'o da gledam. Malo morgen, oženjeni/udate mogu samo sanjati toliku plaću kod naših lijepih priFatnika. Tako da se danas momci i djevojke slabo (urijetko) i žene/udaju. Lahko se ba oženiti/udati, ali od čega sutra živjeti. Jel od ljubavi?
Prije nego nastavim, Havana i Dino, pišem općenito i nipošto ne prozivam nijednog od vas, te svaka sličnost s vama je savim slučajna.
Radio sam kod nekoliko privatnika u BiH. Radiš za trojicu a plaća jedna. Mizerna. Svaka plaća ispod prosječne plaće (navedeno gore) je mizerna. Elem, na sav glas privatnici viču: kupujte domaće, pomozite BH privredu. Divan slogan, postupah po naređenju do prije par godina. Dok ne skontah. Hej, koga da pomažem. BH privrednike (čitaj robovlasnike) koji svojim zaposlenima "daju" mizernu plaću dok isti ti privrednici sažvaču (žvaka), popuše cigareta, posisaju bombona u visini plaće koju "daju" svom zaposleniku. Oni, BH tajkuni, privrednici, privatnici su valjda neka "viša rasa" pa njima je, eto, potrebno više novca. Tužno do bola. Otkaz ti kod naših lijepih privatnika visi za vratom baš kao sjekira, svaki dan. Šta hoćeš, reći će neko, to ti je kapitalizam. Ne, u BiH je na sceni brutalno iskorištavanje potlačenih od strane tajkuna, a kako se zove to uređenje - ne znam, niti me zanima.

Apelujem na svakog privatnika u BiH koji eventualno pročita: Molim te, isplati svom svakom zaposleniku plaću dostojnu čovjeka (barem prosječnu, gore navedenu) ili konačno skontaj da radiš nešto što ne znaš raditi, te da je grehota to što radiš.

Vi iz dijaspore, dobro došli. Uvijek ste dobro došli u BiH. Ako se odlučite vratiti, živjeti u BiH onda vas lijepo molim da uvažite moj navedeni apel. Vi koji živite van BiH garant znate u bocu šta se sve ovamo događa, pa vam ne treba plaho objašnjavati ko je glavni generator zla u BiH. Trenutno je glavni generator zla politika, vlast u BiH. Konačno, o vlasti se i ne može ozbiljno pričati jer ista nije niti kompletno konstituisana još od izbora u oktobru prošle godine. Sa aspekta države BiH je pod protektoratom, eksperimentom, čime li već, pod patronatom mafije i "vanjske sile". Mi (veliki procenat, oko 90%) u BiH nemamo kad o tome razglabati jer valja zaraditi za hljeba. Vas u dijaspori lijepo molim da obavezno uvijek glasate jer svaki glas je dukata vrijedan.
Bilo bi licemjerno sa moje strane da vam kažem: halo, dijasporo, šta čekaš, dolazi, vraćaj se u BiH. Ne mogu zatvarati oči pred
realnošću. Naime, unazad 5-6 godina sam i to mogao, govoreći: biće bolje, polako, ide na bolje. Kako će biti recimo slijedeće godine ne znam ali unazad nekoliko mjeseci je tako loše u BiH da ni najvećem dušmaninu ne bih predložio da se vrati u BiH. Da ne biste pogrešno shvatili. Vječni sam optimista ali glede boljitka u BiH moj optimizam se istopio, nema ovdje boljitka (u svakom smislu, da ne nabrajam, veće je sve pisano ovdje) u narednih 20-ak godina, a do tada - ko živ, ko mrtav.
Potpuno razumijem one koji su se vratili u BiH, počeli svoj biznis i fino im ide, hvala Bogu. Od srca im želim da im ide još bolje i da njihovi zaposlenici imaju što veće plaće. Međutim, razumijem i one koji se dvoume kao i one koji su čvrsto odlučili da se nikada ovamo ne vrate. Da sam vani najvjerovatnije se ovamo ne bih vratio nipošto prije penzije. Zato što bih vani imao solidan život, dobro plaćen posao, jer takva mi je struka i teško bih se vratio u ovu surovu BH realnost. Kao što je već neko predivno napisao, koliko destrukcije smo imali u ratu i sada poslije rata (što unutrašnje, što vanjske) dobro ikako postojimo, igdje na mapi. Nisam na zapadu (EU ili USA) ni živio niti ikada bio. Varate se ako mislite da ne bih volio putovati malo i po EU i po USA, ali kako, čime? Nisam privatnik, nemam novca za putovanja, na žalost. Možda ću sada zvučati paradoksalno ali vjerovatno sam znatno bogatiji od dosta naših, BH stanovnika koji žive vani. Riješio sam stambeno pitanje, imam auto, ode se na more, a bogami se i roštilja :-)
Vjerovatno pišem sbrda-sdola, ali povezat ćete vi to :-)
Vama na zapadu (EU, USA itd.) jedino zavidim što živite u uređenim državama. To je ono što treba ovamo, uređena država sa
vladavinom prava, kraj priče.
Unazad 5-6 godina sam pričao isto kao Havana, pa dajte ljudi manite se crnjaka, nije sve tako crno, ima i lijepih stvari u BiH. Dakako da ima puno, puno lijepih stvari u BiH ali je ipak daleko više crnjaka, džaba je.
Potpuno shvatam pogotovo mlade ljude koji na žalost moraju da odu iz BiH. Prisiljava ih na to današnji rastući primitivizam i
mediokriteti koji vladaju u BiH. Ako se sutra moja djeca odluče da idu vani neću ih ni sekunde smetati, i ja ću pakovati kofere zajedno s njima, da budemo makar u istom gradu negdje vani. Volio bih da oni isprobaju i tu opciju pa onda da odluče gdje će živjeti, kako bude suđeno.
Pošto nisam ekonomske struke zamolio bih nekoga ko je te branše da mi objasni. Kako objasniti da s jedne strane recesija,
neimaština (ali nije to glavni problem, generatori zla su glavni problem) drmaju u BiH a s druge strane su ulice pune automobila (u skladu sa brojem stanovnika) koji troše izuzetno skupo gorivo u odnosu na standard?
Još nešto, na kraju. Nisam a ne bih ni mogao biti privatnik, biznismen. Smatram da to ne može svako. Ja sam šljaker, radnička klasa. I neka sam, meni ne smeta. Rekoh već šta mi smeta. U tom smislu vama u dijaspori samo mogu reći da ako nemate poduzetničkog duha nipošto i ne razmišljate o povratku u BiH, barem za izvjesno vrijeme.
Konačno, sve ovo što se dešava u BiH nije ju niti moglo mimoići...
vox-populi

#525 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

DinoZe wrote:

Evo ja cu ti reci iz prve ruke od moje sestre. Djeciji doplatak za 1 dijete je 165EUR, obdaniste placa 255EUR mjesecno. Drugo dijete dobije 200EUR.
Prva dva djeteta po 184€ mjesecno, trece 190€, cetvrto i svako slijedece 225€ mjesecno.

http://de.wikipedia.org/wiki/Kindergeld ... schland%29

Ovo je bilo za 2010, ne znam da li se nesto promjenilo.
Locked