posto ce skontat da je projekat propao, iduce godine, taman pred izbore Vlada ce izdati saopstenje kao....posto je ekonomska kriza i tako to....odlucili smo da rasteretimo i pomognemo nase privrednike tako da fiskalizaciju stavljamo van snage!
ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Moderator: anex
-
Wind
#501 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
kako je sve kilavo krenulo garant ce se kilavo i zavrsiti... a pazi sad ovo....
posto ce skontat da je projekat propao, iduce godine, taman pred izbore Vlada ce izdati saopstenje kao....posto je ekonomska kriza i tako to....odlucili smo da rasteretimo i pomognemo nase privrednike tako da fiskalizaciju stavljamo van snage!

-
medoIL
#502 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Sta se htjelo postici ovim potezom vlade ? Npr. meni stari u radnji nece otkucat 10 racuna na dan... Kud dalje kad nam covjek iz firme s kojom smo sklopili ugovor govori ja kretenluka od drzave... A jeste li znali da sve pare od fiskalnih uredjaja idu kome drugom nego Dodiku.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#503 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Ma, htjelo se ubrat više para, eto šta se htjelo. Opet, naravno od ljudi koji samostalno rade, od države nemaju ništa, ali za one koji su na državnom aparatu. Samo mi nije jasno zašto su oslobođeni taksisti, ljudi na pijaci u tržnici itd?
- semmy
#504 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
necuvas i ne slazes racune nego dnevne izvjestaje koje moras svaki dan pred krajh radnog vremena zakljuciti i povratne izvjestaje koje dobijes od poreske dan poslije, to sve cuvas i pises u knjigu izvjestaja...istra stvar koja se i prije radila, blagajnicki izvjestaj i na kraju dana upisujes u trgovacku dnevni promet...nista novo samo sto smo direktno spojeni sa poreskom...Wind wrote:Cuo sam to ali mislim da ne mora. Mozda je bilo tako pa su izmijenili, nisam siguran....a sta kad firma ne radi...na godisnjem odmoru su svi...? Ah, da, imamo i mobilne kase pa ih mozemo ponijeti na more....kako sam glup.....
Hajd izvjestaji, to cu nekako progutati ali pored svih silnih modula GPRS-a, bezicno ocitavanje stanja kase, slanja izvjestaja, kompjuterizacija ovo ono....kaze " Obavezno cuvanje izdatih racuna i HRONOLOSKO evidentiranje i slaganje u knjigu fiskalnih racuna"...
Kao tu su opasne kazne ako nisi uredno HRNOLOSKI slozio racune.....pa dokle vise
meni stvarno nije jasno zasto se toliki strah i pompa kod ljudi digla oko fiskalizacije...meni jedino smeta sto sam morala dati tolike pare za printer jer ionako sve sto prodam to i prikazujem od samog pocetka....
- Miki123
#505 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
ček, ček kakvi povratni izvještaji od poreske??semmy wrote:necuvas i ne slazes racune nego dnevne izvjestaje koje moras svaki dan pred krajh radnog vremena zakljuciti i povratne izvjestaje koje dobijes od poreske dan poslije, to sve cuvas i pises u knjigu izvjestaja...istra stvar koja se i prije radila, blagajnicki izvjestaj i na kraju dana upisujes u trgovacku dnevni promet...nista novo samo sto smo direktno spojeni sa poreskom...Wind wrote:Cuo sam to ali mislim da ne mora. Mozda je bilo tako pa su izmijenili, nisam siguran....a sta kad firma ne radi...na godisnjem odmoru su svi...? Ah, da, imamo i mobilne kase pa ih mozemo ponijeti na more....kako sam glup.....
Hajd izvjestaji, to cu nekako progutati ali pored svih silnih modula GPRS-a, bezicno ocitavanje stanja kase, slanja izvjestaja, kompjuterizacija ovo ono....kaze " Obavezno cuvanje izdatih racuna i HRONOLOSKO evidentiranje i slaganje u knjigu fiskalnih racuna"...
Kao tu su opasne kazne ako nisi uredno HRNOLOSKI slozio racune.....pa dokle vise
meni stvarno nije jasno zasto se toliki strah i pompa kod ljudi digla oko fiskalizacije...meni jedino smeta sto sam morala dati tolike pare za printer jer ionako sve sto prodam to i prikazujem od samog pocetka....
Ja na kraju dana lupim dnevni izvještaj, zavedem ga u onu knjigu za dnevne izvještaje (upišem zadnji račun, zadnji reklamirani fiskalni račun ako ih je bilo, i ukupan broj izdatih za taj dan) i to je to. Kakvi sad povratni od poreske?
I ne treba izvlačit dnevni izvještaj kad je dnevni promet 0.
- KatarinaKosaca
#506 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Da li se odnosi i ako nema prometa taj dan?semmy wrote: necuvas i ne slazes racune nego dnevne izvjestaje koje moras svaki dan pred krajh radnog vremena zakljuciti i povratne izvjestaje koje dobijes od poreske dan poslije, to sve cuvas i pises u knjigu izvjestaja...istra stvar koja se i prije radila, blagajnicki izvjestaj i na kraju dana upisujes u trgovacku dnevni promet...nista novo samo sto smo direktno spojeni sa poreskom...
btw...ok, već mi je napisan odgovor
Last edited by KatarinaKosaca on 19/07/2011 21:06, edited 1 time in total.
- Miki123
#507 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Za kasu koja je u najjeftinijoj varijanti skuplja od dellovog laptopa, a inače je obična kanturina čija je realna vrijednost 100 KM.
-
SaMaster
#508 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
KatarinaKosaca wrote:Ma, htjelo se ubrat više para, eto šta se htjelo. Opet, naravno od ljudi koji samostalno rade, od države nemaju ništa, ali za one koji su na državnom aparatu. Samo mi nije jasno zašto su oslobođeni taksisti, ljudi na pijaci u tržnici itd?
Gdje pise da su taksisti oslobodjeni? Malo citanja i jos malo razumijevanja nije na odmet.
- KatarinaKosaca
#509 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Ok, nisam znala. Kako je pisalo "ko nema poslovni prostor". Dakle, svaki taksista je već dužan da izdaje fiskalni račun?SaMaster wrote:Gdje pise da su taksisti oslobodjeni? Malo citanja i jos malo razumijevanja nije na odmet.
-
SaMaster
#510 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Pa naravno da je duzan. Imaju GPRS mobilni uredjaji koliko ja znam. Jednostavno ne dobijes racun, nema para. Ili ja nesto nisam skonto?KatarinaKosaca wrote:Ok, nisam znala. Kako je pisalo "ko nema poslovni prostor". Dakle, svaki taksista je već dužan da izdaje fiskalni račun?SaMaster wrote:Gdje pise da su taksisti oslobodjeni? Malo citanja i jos malo razumijevanja nije na odmet.
Naravno znam da covjek sam sebi komplikuje zivot ukoliko trazi racun, ali gledajmo to ovako, bar ja tako radim: Ako ja platim porez za nesto nekome, zasto onda isti taj ne bi taj moj porez proslijedio drzavi umjesto sebi u padze? Eh sad, znam ja da ce te pare nekako opet nestati i zavrsiti u tudjim dzepovima, ali mislim da ce se budzet brze puniti pa ce i penzije i sve ostalo biti bolje. Od neceg moramo krenuti. Znam da je ovo samo SAN, ali valjda nekad postane i java. Jer nedavno smo imali situaciju, visak para u budzetu, penzije 5% vece...Mislim da je to bio dobar primjer kuda bi trebalo da se ide...
- JThomas
#511 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
jesu oslobođeni taksisti koji rade sa jednim vlastitim vozilom...tj. taksista sa taxija.
http://www.fiskalizacija.ba/index.php?o ... &Itemid=53
- KatarinaKosaca
#512 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Znači samostalni taxisti, a ne firme? Dakle, na primjer Žuti taxi treba da izda fiskalni račun, a neki iz Udruženja ne? Je li tako?JThomas wrote:jesu oslobođeni taksisti koji rade sa jednim vlastitim vozilom...tj. taksista sa taxija.
- JThomas
#513 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
tako ispadne, budući da su ovi d.o.o. a taksisti zaposlenici.
-
SaMaster
#514 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Pa vidi nesto, ja to shvatam ovako: Kod nas ne postoje ti samostalni taksisti, ili ih ja mozda nisam primjetio. Licence svakako dobijaju ove "firme". Ako budes pak samostalan taksista ili zelis biti uopce taksista morat ces biti clan te firme. A ta ista ce ti uzimati, hajmo reci proviziju i opet si na istom. Mislim da je drzava ovdje samo pametno formulisala zakon, ali ne vidim prostora da se mogu raditi neke manipulacije, bar kad je taksista u pitanju.
- Država
#515 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Svaka ti čast.SaMaster wrote:
Pa naravno da je duzan. Imaju GPRS mobilni uredjaji koliko ja znam. Jednostavno ne dobijes racun, nema para. Ili ja nesto nisam skonto?
Naravno znam da covjek sam sebi komplikuje zivot ukoliko trazi racun, ali gledajmo to ovako, bar ja tako radim: Ako ja platim porez za nesto nekome, zasto onda isti taj ne bi taj moj porez proslijedio drzavi umjesto sebi u padze? Eh sad, znam ja da ce te pare nekako opet nestati i zavrsiti u tudjim dzepovima, ali mislim da ce se budzet brze puniti pa ce i penzije i sve ostalo biti bolje. Od neceg moramo krenuti. Znam da je ovo samo SAN, ali valjda nekad postane i java. Jer nedavno smo imali situaciju, visak para u budzetu, penzije 5% vece...Mislim da je to bio dobar primjer kuda bi trebalo da se ide...
Isti sam taki...
- JThomas
#516 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
sarajevo taksi je udruženje samostalnih taksi vozača (tako mu je puno ime) i vozači su samostalni obrtnici koji voze svoja auta.SaMaster wrote:Pa vidi nesto, ja to shvatam ovako: Kod nas ne postoje ti samostalni taksisti, ili ih ja mozda nisam primjetio. Licence svakako dobijaju ove "firme". Ako budes pak samostalan taksista ili zelis biti uopce taksista morat ces biti clan te firme. A ta ista ce ti uzimati, hajmo reci proviziju i opet si na istom. Mislim da je drzava ovdje samo pametno formulisala zakon, ali ne vidim prostora da se mogu raditi neke manipulacije, bar kad je taksista u pitanju.
- KatarinaKosaca
#517 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
I ja to htjedoh napisati, Sarajevo taxi je Udruženje (drugačiji pravni status), a ne firma. Iako, ako je ovako, zaista je haos. I ja sam samostalni radnik, pa iako imam dva računa ili tri mjesečno podliježem, jer imam prijavljen poslovni prostor. A dakle, taxista u istom statusu nema. Ili Crveni taxi ima, a samostalni taxista nema. Zaista haos.JThomas wrote:sarajevo taksi je udruženje samostalnih taksi vozača (tako mu je puno ime) i vozači su samostalni obrtnici koji voze svoja auta.
-
SaMaster
#518 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
JThomas wrote:sarajevo taksi je udruženje samostalnih taksi vozača (tako mu je puno ime) i vozači su samostalni obrtnici koji voze svoja auta.SaMaster wrote:Pa vidi nesto, ja to shvatam ovako: Kod nas ne postoje ti samostalni taksisti, ili ih ja mozda nisam primjetio. Licence svakako dobijaju ove "firme". Ako budes pak samostalan taksista ili zelis biti uopce taksista morat ces biti clan te firme. A ta ista ce ti uzimati, hajmo reci proviziju i opet si na istom. Mislim da je drzava ovdje samo pametno formulisala zakon, ali ne vidim prostora da se mogu raditi neke manipulacije, bar kad je taksista u pitanju.
Pa jasno je meni to zato sam naveo "firma" u navodnicima. Ali sam htio reci da to udruzenje ce naci nacin da ako zelis biti dio udruzenja, placat ces neku taksu inace neces biti clan. A kao pojedinac tesko mislim da ces opstati jer ce te ostali "pojesti"
- KatarinaKosaca
#519 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Udruženju plaćaš članarinu i gotovo. A klijentu ne izdaješ račun. A tvoj kolega iz doo izdaje račun. Ma, dajjj..........SaMaster wrote:Pa jasno je meni to zato sam naveo "firma" u navodnicima. Ali sam htio reci da to udruzenje ce naci nacin da ako zelis biti dio udruzenja, placat ces neku taksu inace neces biti clan. A kao pojedinac tesko mislim da ces opstati jer ce te ostali "pojesti"
- JThomas
#520 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
jest haos i 100% produkt lobiranja, ali ondje jasno piše, samostalni vozači koji rade s jednim vlastitim vozilom. a to su taksisti sarajevo taksija.
- semmy
#521 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
ja dobijem svaki dan povratni izvjestaj za dan prije od njih, stizu u toku dana ( nikad u isto vrijeme ) i te njihove povratne moras usporediti sa svojim dnevnim jer znaju i zahebati u cifri...to mi rece moja frizerka kojoj su poslali 3x veci promet od njenog stvarnog odkucanog dnevnog izvjestajaMiki123 wrote:
ček, ček kakvi povratni izvještaji od poreske??nema tog kod mene, iako se kasa ne gasi nikad.
Ja na kraju dana lupim dnevni izvještaj, zavedem ga u onu knjigu za dnevne izvještaje (upišem zadnji račun, zadnji reklamirani fiskalni račun ako ih je bilo, i ukupan broj izdatih za taj dan) i to je to. Kakvi sad povratni od poreske?![]()
i kad je promet 0 nevadis dnevni izvjestaj ali u kjigu moras za taj datum upisati 0
- jalijas74
#522 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
- u kasi postoji GPRS modem koji preko GSM kartice od odabranog operatera treba da posalje podatke sa fisik. uredj. na server porezne uprave kad fisik.uredja. i server razmjene podatke na fisik.uredj. Izadje "slip" koji pocinje ovakosemmy wrote:ja dobijem svaki dan povratni izvjestaj za dan prije od njih, stizu u toku dana ( nikad u isto vrijeme ) i te njihove povratne moras usporediti sa svojim dnevnim jer znaju i zahebati u cifri...to mi rece moja frizerka kojoj su poslali 3x veci promet od njenog stvarnog odkucanog dnevnog izvjestajaMiki123 wrote: ček, ček kakvi povratni izvještaji od poreske??nema tog kod mene, iako se kasa ne gasi nikad.
Ja na kraju dana lupim dnevni izvještaj, zavedem ga u onu knjigu za dnevne izvještaje (upišem zadnji račun, zadnji reklamirani fiskalni račun ako ih je bilo, i ukupan broj izdatih za taj dan) i to je to. Kakvi sad povratni od poreske?![]()
i kad je promet 0 nevadis dnevni izvjestaj ali u kjigu moras za taj datum upisati 0
"USPJESNO SLANJE PODATKA NA SERVER POREZNE UPRAVE" a u nastavku izgleda identicno kao i dnevni izvjestaj
Ako nema ovog slipa onda vas evidetirani promet nije nikad poslat na server P.U. ali ne mora znaciti da se i nece poslati. Ovo radi na principu u odredjeno vrijeme pokusa da se posalje i kao ne uspije da se zakaci na server P.U. onda tu radnju odgodi za 15 minuta i tako 3 x ako ni tada nije uspjesno slanje odgodice se za 24 sata i sve u krug.
Koji su problemi ako nema povratnog slipa ? Obicno je to lose iskonfigurisan uredjaj dakle podatci o tackama na koji se kaci nisu dobro uneseni, nije skinut PIN sa GSM kartice ili jednostavno GSM kartica nije OK mada je to jako rijedak slucaj. Ovo su osnovni pojmovi koje su vam trebali prenjeti serviseri . Boze gdje ste se uradili fizikalizaciju! Ovo su vam morali reci.
Ako nikada niste dobili "slip" u uspjesnom slanju na server PU HITNO zovite servisera da to popravi, tolerancija ti moze biti par dana ali ako je taj broj 10 i vise dana nije OK.
- Knjiga dnevnih izvjestaja se puni na sljedeci nacin. Poslje svakog prometa na kasi duzni ste uraditi DI - dnevi izvjestaj obicno na kraju radnog dan obratite paznju kad radite ove izvjestaje na radno vrijeme za koje ste registrovani dakle ako radite do 20:00 uradite to data a ne recimo u 21:15 jer ce vas onda moci peglati zasto ste produzili radno vrijem a niste regiostrovani...
u knjigu se znaci upisuje:
- datum
- posljedni broj DI (dnevnog izvjestaja) u toku dan ih mozete imati vise ali se u knjigu upisuje posljedni za taj dan
- broj posljednjeg fisikalnog racuna BF
- broj posljednjeg reklamiranog racuna RF
- broj faktura se upisuje samo kod veleprodaje i mislim kod kafice ostali ne trebaju upisivati fakture
Ako za odredjeni dan niste imali prometa jednostavno ostavite sve prazno ako upisete "0" to nije OK jer "0" kao broj DI, BF i RF ne postoji dakle ne upisujete nista
pa ce vam se onda jednostavno brojevi koje upisujete nadovezovati jedan na drugi (izuzev DI ako ih je bilo vise) nesto kao knjiga sanka
Ovo za frizerku reci joj da je totalna laz. Kad dobije izvjestaj od PU na istom pise od kojeg do kojeg datuma je isti. Sta se desilo frizerki nije pogledla uopste sta pise na slipu dake za koji period je dobila potvrdu a najvjerovatnije da joj je spojio par dana pa joj je izaslo 3 x vise nego sto je ona napravila prometa za dan ranije. Zasto je spojio naveo sam gore pokusavao pa nije uspio odgodio se za 24 sata i tako sve dok se nije zakacio i onada je spoio sve.
Pitajte slobodno sve sto vas boli znam sve o fisikalizaciji
- jalijas74
#523 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Ako firma za period xy nece raditi onda se trebate javiti serviseru dati mu podate za koji period firama nece raditi i dati mu IBFU broj uredjaja. Servis onda posalje dopis poreznoj da ta i ta firma nece raditi od tada do tada pa nece moci evidentirati promet i tek tada ste mirni. U protivnom spremite 3 milje jer najmanaj kazna je 3 milje.KatarinaKosaca wrote:Wind wrote:Cuo sam to ali mislim da ne mora. Mozda je bilo tako pa su izmijenili, nisam siguran....a sta kad firma ne radi...na godisnjem odmoru su svi...? Ah, da, imamo i mobilne kase pa ih mozemo ponijeti na more....kako sam glup.....![]()
![]()
Ja isto nisam pravila, a provajder mi je rekao da treba. Zato te pitam. -Eno je, kasa, umotana i nova
Sto se tice mobilnih kasa, ako je vasa kasa pokretan ne mora znaciti da je i mobilna. Da bi uistinu kasa bila mobilna treba se javiti PU koja ce na osnovu vase djelatnosti napraviti dodatno rijesenje kojem ce se vasa kasa pretvoriti u mobilnu. Recimo za izdavaca koji prodaju knjige na sajmovima ili firme koje izlazu i prodaju na sajmovima, organizatori koncerata... sve u protivnom se kaznjava.
- semmy
#524 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
jalijas74 wrote:
Ovo za frizerku reci joj da je totalna laz. Kad dobije izvjestaj od PU na istom pise od kojeg do kojeg datuma je isti. Sta se desilo frizerki nije pogledla uopste sta pise na slipu dake za koji period je dobila potvrdu a najvjerovatnije da joj je spojio par dana pa joj je izaslo 3 x vise nego sto je ona napravila prometa za dan ranije. Zasto je spojio naveo sam gore pokusavao pa nije uspio odgodio se za 24 sata i tako sve dok se nije zakacio i onada je spoio sve.
Pitajte slobodno sve sto vas boli znam sve o fisikalizacijisanjam je
cuj laze a ja svojim ocima vidjela, dnevni izvjestaj i njihov povratni i razlicite cifre a datum isti
- KatarinaKosaca
#525 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Čekaj, sad si me totalno zbuniojalijas74 wrote:Ako firma za period xy nece raditi onda se trebate javiti serviseru dati mu podate za koji period firama nece raditi i dati mu IBFU broj uredjaja. Servis onda posalje dopis poreznoj da ta i ta firma nece raditi od tada do tada pa nece moci evidentirati promet i tek tada ste mirni. U protivnom spremite 3 milje jer najmanaj kazna je 3 milje..