FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Locked

Podrzavam koaliciju SDP-NSRZB-SDA-HSP

DA
211
70%
NE
92
30%

Total votes: 303

elSaik

#501 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by elSaik »

Corto Maltese wrote:
Jazz_Junkie wrote:Koja vesela druzina: Mladomuslimani, bosnjacko-neoliberalni pseudosocijaldemokrati i crnokosuljasi igraju zajednicko kolo. Samo u BiH moguce.
To je neosnovana kritika. Kad je već Drug Sloba mogao sa Šešeljem, po čemu je to Zlatko gori pa da ne bi mogao sa Pravašima?
A s kim biste vi, da imate stranku, koja je prešla izborni prag, formirali vlasti? Znači, bez šuplje, konkretno, da je umjesto SDP-a stranka Corto & Jazz, kome biste vi, od mogućih stranaka, ponudili saradnju?
Corto Maltese

#502 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Corto Maltese »

elSaik wrote:
Corto Maltese wrote:
Jazz_Junkie wrote:Koja vesela druzina: Mladomuslimani, bosnjacko-neoliberalni pseudosocijaldemokrati i crnokosuljasi igraju zajednicko kolo. Samo u BiH moguce.
To je neosnovana kritika. Kad je već Drug Sloba mogao sa Šešeljem, po čemu je to Zlatko gori pa da ne bi mogao sa Pravašima?
A s kim biste vi, da imate stranku, koja je prešla izborni prag, formirali vlasti? Znači, bez šuplje, konkretno, da je umjesto SDP-a stranka Corto & Jazz, kome biste vi, od mogućih stranaka, ponudili saradnju?
Ne očekuj da ti to otkrijem, jer te stvari se drže u tajnosti sve do zadnjeg trenutka. Eto, i sam si svjedok kako je SDP vješto sakrivao da: "Vratiće se Walter... i navući ustaško odijelo!"
45cents

#503 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by 45cents »

Da je barem pokojni Blaž Kraljević živ.... ja bih bio krilnik za Tihića... Moro' bi me pozdravljati sa: "Beže, krilniče". A ovako, ništa.
"OTPUŠTENI STE - 03.10.2010."
poznanik

#504 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by poznanik »

elSaik wrote:A s kim biste vi, da imate stranku, koja je prešla izborni prag, formirali vlasti? Znači, bez šuplje, konkretno, da je umjesto SDP-a stranka Corto & Jazz, kome biste vi, od mogućih stranaka, ponudili saradnju?
Uz izvinjenje za odgovor na pitanje koje nije meni postavljeno...u ovakvoj konstelaciji odnosa kakvu ima SDP nakon izbora, ukoliko nije s stanju (mogućnosti) formirati vlast, samostalno ili u koaliciji s političkim organizacijama koje imaju ista ili slična politička određenja, najpoštenije je da pređu u opoziciju, i s te strane, nakon kratkog vremena, zatraže izvanredne izbore i tek tada stvore većinu na izborima.
Naravno, podrazumijeva se da bi u tom opozicionom periodu stvarali političku poziciju za snažniju pobjedu na izborima, jer ova, kakva god bila, nije dovoljna.

Međutim, žudnja za vlašću je čudo neviđeno u nas... :(
elSaik

#505 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by elSaik »

Corto Maltese wrote:
elSaik wrote:
Ne očekuj da ti to otkrijem, jer te stvari se drže u tajnosti sve do zadnjeg trenutka. Eto, i sam si svjedok kako je SDP vješto sakrivao da: "Vratiće se Walter... i navući ustaško odijelo!"
Konkretan odgovor, gle čuda, nisam ni očekivao da ću dobiti. Fino te pitah s kim, a ti iz šupljeg u prazno i nazad. Znam jednog momka, rega momak, ali politički SDP ovo, SDP ono, a kad ga upitaš "za koga si glasao" dobiješ "za ove nisam", "pa s kim bi ti u koaliciju" "sa ovima ne bih", itd... Šuplja, i ništa drugo, nažalost. I njemu sam rekao, SDP je taj koji vuče konce i postavlja uvjete, i ako je HSP pristao na to, onda nije SDP postao pravaški nego HSP socijaldemokratski, ali 'ajde, nećemo o konkretnom, bolje šupljirati. I lakše.

@poznanik - SDP je od 91. (sa izuzetkom od par mjeseci) bio opozicija. Kao takvoj mu je trebalo 20 godina da dobije broj glasova sa kojima ne može ništa samostalno. SDP jeste izašao sa političkim programom i ponudio ga drugima. Drugi, makar neki, su TO prihvatili. Ako je SDP prihvatljiv građanima sa onih 5 politika, zašto su onda HSP, RzB, SDA (iako sam protiv zelenih i ja, ali ako su Radončić i Zagrabih alternativa, onda jbg, može i Tihi) koji su prihvatili pravile igre postavljene od strane SDPa neprihvatljivi?

Zašto je HDZ koji traži treći entitet i prijeti blokadom države bolje rješenje od HSPa koji niti traži treći entitet niti blokira državu? Zašto je Lijanović sad kriminalac a prije 6 mjeseci je bio ugledni Hrvatski privrednik na kojeg bi se mnogi trebali ugledati? Zašto je HDZ90 legitiman i ok ako je uz HDZ, a nije to isto ako je uz SDP? Bolje još četiri godine HDZ-SDA-SBiH nego 4 godine SDP-HSP. Mlad sam, naivan, glup, pa ne shvatam, pa pitam - zašto?
poznanik

#506 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by poznanik »

elSaik wrote:... Zašto je HDZ90 legitiman i ok ako je uz HDZ, a nije to isto ako je uz SDP? Bolje još četiri godine HDZ-SDA-SBiH nego 4 godine SDP-HSP. Mlad sam, naivan, glup, pa ne shvatam, pa pitam - zašto?

HDZ1990 je HDZ, samo djeluje u novom "odijelu skrojenom bezveze" i neznatna je razlika među njima.
I SDA je takođe kleronacionalistička stranka, uz to stranka pod čijom koordinacijom na vlasti je BiH popljačkana do temelja, u kojoj su obezvrijeđene sve ljudske i ostale vrijednosti, i koja je u stanju preko noći presvući odijelo, ne bi li se zadržala na vlasti, a obje se u svojim programskim opredjeljenjima, razlozima zbog kojih jedan građanin postaje članom neke stranke, u svemu ideološki razlikuju od SDP platforme.

Koaliranje SDP s takvim strankama ravno je izdaji :oops:
NightSkyWalker

#507 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by NightSkyWalker »

poznanik wrote: I SDA je takođe kleronacionalistička stranka,
SDA nije nacionalisticka stranka.
kajdara

#508 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by kajdara »

Formalno, Minerova "Platforma" je poprilično kvalitetan "papir". Međutim, pošto ne postoje ikakvi instrumenti koji obavezuju one koji ga prihvate da će učiniti išta da ga i realiziraju, a čega je svjestan i Miner, čini mi se da je taj "papir" samo još jedna Minerova demagoška predstava u ime BiH i u korist kvislinško-kriminalne SDA-bande i njenih samo formalnih metastaza. Tim slijedom, "Platforma" bi mogla biti temeljcem revitalizacije SDA-banditskog legla.
no_pasaran

#509 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by no_pasaran »

yugi wrote:
no_pasaran wrote:Po ko zna koji put ponavljam ovim koji se na SDP žale a zapravo i nisu glasači:

Nama koji smo za SDP glasali ovo je bilo najavljeno i objašnjeno još prije izbora. Mi smo dobili ono za što smo glasali i prezadovoljni smo :wink:

A vi samo svoje, ko gubi ima pravo da se ljuti :thumbup: :bih:
Ma hajde :lol: :lol: :lol: :lol: A ovo je glavno "Nama koji smo za SDP glasali ovo je bilo najavljeno i objašnjeno još prije izbora." :lol: :lol: :lol: :lol:
Da da, veoma jasno nam je najavljeno: "Ja neću ni Sulju ni Fahru ni Harisa kući voditi ali sa jednim od njih ćemo morati koalirati" Lagumdžija je to rekao mnogo prije izbora.

U krugovima SDP-ovih glasača je to bilo jasno i jasno se govorilo da u državi nema dovoljno građanskog potencijala te je neophodno koalirati sa nacionalnim strankama ali je cilj uzeti primat i voditi tu koaliciju te im tako nametnuti željeni tempo. SDP je to saopštavao i nagovještavao svojim simpatizerima i glasačima. Nije to bila nikakva tajna, to je izašlo i u medijima kako se vidi na ovoj Lagumdžijinoj izjavi koja nije prošla neprimjećeno nego su je sažvakali svi od Federalne do TV1.

Veoma jasno je predstavljen koncept sastaviti što manje zlo, i izuzetno mi je drago da je izabran Suljo umjesto Fahre kao manje zlo, da je izabrana koalicija HSP/HDZ 90 kao manje zlo od HDZ-a i da se pokušao pridobiti SDS kao trenutno daleko manje zlo od SNSD-a. Od svega mi je najdraže što je NSRZB ojačala i što su i oni partner SDP-u!

Vi vječiti kritičari možete pričati šta hoćete, niste ni cilj ni publika SDP-a. Oni kojima je bitno i koji su dali glas znaju da se dešava tačno sve ono što je nagovješteno prije izbora i što se nagovještava od izborne noći do danas. :wink:

Prezadovoljni smo! :wink: :thumbup: :bih:
elSaik

#510 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by elSaik »

Ne, sad će tebi ovi čija stranka nije prešla ni izborni prag objasniti kako se ipak država može kvalitetno voditi čak i kada između dva zla ne izabereš nijedno. Ne znam ni što im se postavljao izborni prag kada bi oni, očito, bili u stanju sa 20% glasova na nivou države sami voditi istu.
no_pasaran

#511 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by no_pasaran »

poznanik wrote:
elSaik wrote:A s kim biste vi, da imate stranku, koja je prešla izborni prag, formirali vlasti? Znači, bez šuplje, konkretno, da je umjesto SDP-a stranka Corto & Jazz, kome biste vi, od mogućih stranaka, ponudili saradnju?
Uz izvinjenje za odgovor na pitanje koje nije meni postavljeno...u ovakvoj konstelaciji odnosa kakvu ima SDP nakon izbora, ukoliko nije s stanju (mogućnosti) formirati vlast, samostalno ili u koaliciji s političkim organizacijama koje imaju ista ili slična politička određenja, najpoštenije je da pređu u opoziciju, i s te strane, nakon kratkog vremena, zatraže izvanredne izbore i tek tada stvore većinu na izborima.
Naravno, podrazumijeva se da bi u tom opozicionom periodu stvarali političku poziciju za snažniju pobjedu na izborima, jer ova, kakva god bila, nije dovoljna.

Ništa nije prepušteno slučaju. SDP je kontaktirao svaki fiksni telefon u državi još prije izbora i razgovarao sa svima koji su se predstavili kao potencijalni glasači, glasači ili simpatizeri. Oni su izrazili daleko veću želju da SDP povede vlast te uglavnom nagovijestili da ako ovaj put ne uspije ući u vlast ne vide više razloga zašto da onda i dalje glasaju za SDP.

Nikada nije bolje i detaljnije urađena priprema i kampanja i ništa se prijatelju ne radi džaba. Mišljenje na forumu je manjinsko, a SDP je ovaj uspjeh postigao i održava ga zahvaljujući detaljnim i preciznim istraživanjima ;-)
JThomas

#512 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by JThomas »

ma to se znalo i bez da se kaže. a jeste, i izričito i javno je rečeno u svim medijima. svako je znao da u federaciji ne može biti apsolutnog pobjednika i da vlasti nema bez 3-4 stranke.

neko kaže - iznevjerili volju birača. a zar ne bi iznevjerili volju birača još više da kao stranka sa najviše glasova u federaciji ostanu van vlasti?

i ja lično smatram da je suljo manje zlo od fahre, a ljubić od čovića, i da je vlada SDP+SDA+HDZ 90+NZRB (ako prođe) najmanje zlo koje se može izvući iz ovakvih izbornih rezultata. vidjećemo, vrijeme će pokazati...
kajdara

#513 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by kajdara »

Veoma jasno je predstavljen koncept sastaviti što manje zlo, i izuzetno mi je drago da je izabran Suljo umjesto Fahre kao manje zlo, da je izabrana koalicija HSP/HDZ 90 kao manje zlo od HDZ-a i da se pokušao pridobiti SDS kao trenutno daleko manje zlo od SNSD-a. Od svega mi je najdraže što je NSRZB ojačala i što su i oni partner SDP-u!

U (R)BiH i po (R)BiH nije postojalo i ne postoji veće zlo od SDA i/ili SDS i/ili HDZ-vlasti.
Komrad

#514 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Komrad »

JThomas wrote:ma to se znalo i bez da se kaže. a jeste, i izričito i javno je rečeno u svim medijima. svako je znao da u federaciji ne može biti apsolutnog pobjednika i da vlasti nema bez 3-4 stranke.

neko kaže - iznevjerili volju birača. a zar ne bi iznevjerili volju birača još više da kao stranka sa najviše glasova u federaciji ostanu van vlasti?

i ja lično smatram da je suljo manje zlo od fahre, a ljubić od čovića, i da je vlada SDP+SDA+HDZ 90+NZRB (ako prođe) najmanje zlo koje se može izvući iz ovakvih izbornih rezultata. vidjećemo, vrijeme će pokazati...

To smo sto puta napisali ovdje ... uostalom ti sto to pricaju ne mogu SDP smisliti ocima ... prema tome ne vrijedi i dalje to ponavljati
Sutra ce objaviti platformu ako ona sadrzi kao sto je pisano aprilski paket + dodatne korekcije to je za mene prihvatljivo
bar sto se tice ustavnih promjena...

Meni nije vazno jel Suljo ili Fahro meni je bitno da postoji lista prema kojoj ce se raditi i ustavne i svake druge reforme jer do sada smo imali matematiku i svak svoju politiku vodio i na kraju svi smo na nuli i Bosnjaci i hrvati i Srbi ...
vee-jay

#515 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by vee-jay »

Corto Maltese wrote:
bljutavo bezobrazan populizam tipa vasic, majkic & co...
nazalost, od nekih ljudi se ne moze nista drugo vise ni ocekivati...
kajdara

#516 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by kajdara »

Meni nije vazno jel Suljo ili Fahro meni je bitno da postoji lista prema kojoj ce se raditi i ustavne i svake druge reforme jer do sada smo imali matematiku i svak svoju politiku vodio i na kraju svi smo na nuli i Bosnjaci i hrvati i Srbi ...
Ovo s LISTOM je, kao i sa lap-topom, već klasična Minerova demagogija.
stochar

#517 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by stochar »

meni je sve ovo bezze. SDP i HSP imaju manje slicnosti nego drvo i space shuttle i sad se oni kao okupljaju oko zajednicke platforme? slazhem se: zajednichka platforma im je raspodjela fotelja. zlatko zna da je SDA u krizi, ove su stranke male, i s njima moze. zna da covicu i dodiku ne moze postavljati uslove jer su previse podli i zajebani tza njega, u vlasti su godinama pa jednostavno znaju fazone. mislim da ce ga pojesti i da ova koalicija nema nikakve shanse jer prvo nije zasnovana na cistim osnovama tako da ce sama od sebe biti nestabilna, plus napadi koji ce sad uslijediti od politickih protivnika. neka im je Tile na pomoci...
Miss RX

#518 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Miss RX »

Ja sam Za ovu kolaliciju,mada mnogima zvuci nevjerovatna.Posebno onima koji ne prihvataju razlike.
Cinjenica je da se mi htjeli ne htjeli moramo nekako ujedinjavati i raditi na zajednockoj platformi.Treba da nauce svi da razlike trebaju da obogacuju a ne razvadaju.Da bogda to svi tamo shvate.
Krajnje je vrijeme da bilo kakvim povezivanjem ,pocne ekonomija ,da se napravi pravna drzava i da se krene naprijed.Nadam se da ce to jedan dan da shvati i Covic i Dodik,jer ne moze se cijepati Bosna ona se mora povezivati narociti ekonomski tek tada ce svakom narodu biti dobro.Kad ekonomija krene pametnim ljudima ce biti jasno da je moguce da svako ima svoje ideje i politiku,ali se sistem mora napraviti takav da je cijelo podrucje ekonomski ovisno i da svi rade na ekonomskom jacanju.I povezivanju ekonomskom,kad jedan propada da i drugi i obratno.Nesto slicno kao u USA.Ne radi se o ljubavi koja veze drzave vec o ekonomskoj zavisnosti i pravljanju boljeg sutra za narod.
osa

#519 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by osa »

Chmoljo wrote:
osa wrote:
govorim o činjenicama, stoji li ti nešto u nicku, kao moderator, nego zadatak gotov, kćer me tjera s pc-a, laku noć.
ma da kao i uvijek, kad treba reći ono što se stvarno misli, onda se to uvijeno govori... ako nemaš hrabrosti nešto reći, onda i ne poteži priču o tome... :wink:
čuj hrabrosti, smiješno :lol: :lol:
Corto Maltese

#520 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Corto Maltese »

vee-jay wrote:
Corto Maltese wrote:
bljutavo bezobrazan populizam tipa vasic, majkic & co...
nazalost, od nekih ljudi se ne moze nista drugo vise ni ocekivati...
Vas čovjek ne može ni pohvaliti!? Fino ukazujem neobaviještenom kritičaru da je to što Zlaja radi savim u redu, navodeći mu primjer, da ne kažem presedan, iz bliske istorije socijaldemokratije na Balkanu. Donekle zamjeram elokventnim poštovaocima svega što iz Zlaje iziđe, to što se oni nisu prvi tog primjera sjetili, a ne skromni kjafir kao ja. Ali neka, nije važno ko se prvi sjetio, važno je da ne bude zaboravljeno. I šta se desi? Umjesto pohvala, udri po meni!? Valja l' tako braćo, crnokošuljaši, drugovi, programeri, koalicionari?
Last edited by Corto Maltese on 19/12/2010 17:07, edited 1 time in total.
klixober

#521 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by klixober »

poznanik wrote:

Koja naivnost,da ne kazem goru rijec! :-)

Uzmimo scenario da SDP ostane u opoziciji...izgubice vec dobar dio glasaca koji ce ostati razocarani(ja prvi ne bih glasao na iducim izborima ni za koga,jer ne bi bilo smisla).Znaci za dvije godine se organizuju vanredni izbori i SDP ce dobiti manje glasova nego sada,a nacionalne stranke ce dobiti jos vise nego sada.S kim tada formirati vlast?

Ovdje je osnovni problem sto ljudi koji nisu glasali za SDP na ovim izborima pametuju SDP-u sta treba da uradi.
Last edited by klixober on 19/12/2010 17:13, edited 2 times in total.
madner

#522 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by madner »

Ma pusti ljude, skocio im pritisak kako su njihovi izgubili pa bi sad da umanje znacaj pobjede.
Corto Maltese

#523 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Corto Maltese »

komeba wrote: Ovdje je osnovni problem sto ljudi koji nisu glasali za SDP na ovim izborima pametuju SDP-u sta treba da uradi.
Upravo to i govorim. Siguran sam da ni jedan član HSP nije glasao za SDP. A sad će da pametuju, i to ne po forumima, nego na federalnom nivou.
klixober

#524 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by klixober »

Corto Maltese wrote:
komeba wrote: Ovdje je osnovni problem sto ljudi koji nisu glasali za SDP na ovim izborima pametuju SDP-u sta treba da uradi.
Upravo to i govorim. Siguran sam da ni jedan član HSP nije glasao za SDP. A sad će da pametuju, i to ne po forumima, nego na federalnom nivou.
Ko izgubi ima pravo da se ljuti. :)
NightSkyWalker

#525 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by NightSkyWalker »

Federali nivo :skoljka:
Drzavni nivo :run:
Locked