Breaking Bad

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
DON_eARL

#501 Re: Breaking Bad

Post by DON_eARL »

187 wrote:SPOILER ALERT , jebem mu mater nije valjda tesko napisati ... E pokvari mi cejf covjek .
Šta radiš na temi ako nisi pregledao? Sam si kriv. :D
hrastov žižak

#502 Re: Breaking Bad

Post by hrastov žižak »

dječak sa šibicama wrote:
Eh pa mozda je Walt u korijenu svog bica losa osoba, samo to nije shvatio do sada.

Moze se i tako gledati.

U njemu se mozda skrivao Heisenberg cijeli njegov zivot.

Dr. Dzekil i mister Hajd nije prica samo o podvojenoj licnosti, to je filozofsko pitanje, postoji li u svakom od nas mister Hajd.
Mislim da ne treba postavljati problematiku na ovaj esencijalistički nivo jer serija ne potencira postavljanje ovog pitanja. U ovoj priči ne postoje takve kategorije da neki lik može biti "suštinski" takav kakav jeste. Ovdje postoje jasni motivi koji su transformisali lika, ta višestrukost je uslovljenja raznim nivoima (psihološkim - frustracija zbog neuspijeha u hemijskom biznisu, ekonomski - prije smrti obezbjeđivanje porodice, bolest - više ništa ne može izgubiti, itd., da sad ne nabrajam). Egzistencija prethodi esenciji što bi reko Sartr. Ovo drugo boldirano je pravi problem, potencijal koji čovjek nosi u sebi može postati i ovakav i onakav, ako se skupi dovoljno uslova da preokrenu čovjeka i učine ga beskupuloznim, to se neće desiti iz jednog jednostavnog razloga, nego zbog niza njih. Baš zato mislim da ova serija ne pokušava kreirati neku paradigmu preko koje možemo vidjeti kako nastaje zlo kao univerzalna kategorija, nego priča jednu specifičnu priču, jedno jedinstveno nastajanje zla. I svakako, tjera nas da razumijemo to zlo koje opet nije apsolutno. :)
Harry Tuttle wrote:
svaka osoba je u stanju uciniti sve na svijetu.
Da li to zaključuješ na osnovu serije ili je to tvoj lični stav kojeg si i prije imao?
madner

#503 Re: Breaking Bad

Post by madner »

Tacno, ali dok je u prijasnim epizodama reagovo pod pritiskom, sada svjesno vuce poteze i nema vise tog opravdanja.
Karakterne crte koje je oduvijek imao su te koje su ga odvele u provaliju, tj. njegovo visoko misljenje o sebi uz zelju da pokaze drugima superiornost.
Duge

#504 Re: Breaking Bad

Post by Duge »

So What! wrote:Eto ljudi čut ćemo se ponovo za godinu oko ove serije. Ova zadnja epizoda, je bila u TOP3 ove sezone, a to se realno od nje i očekivalo. I sada kreće ono što smo svi čekali

Mike vs. Hank,

, a najjača scena mi je ona kada u minuti gine 9 ljudi. A Walter ka BIG BOSS. :)
Posto je scena ''posudjena'' iz Kuma, ovom slucaju Walter je Michael Corleone :D
hrastov žižak

#505 Re: Breaking Bad

Post by hrastov žižak »

madner wrote:Tacno, ali dok je u prijasnim epizodama reagovo pod pritiskom, sada svjesno vuce poteze i nema vise tog opravdanja.
Karakterne crte koje je oduvijek imao su te koje su ga odvele u provaliju, tj. njegovo visoko misljenje o sebi uz zelju da pokaze drugima superiornost.
To je samo jedan od razloga. Uostalom, on nije pokazivao tu superironost uvijek, naprotiv, imao je manjak sampouzdanja. Mislim da ju je stekao postepeno.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#506 Re: Breaking Bad

Post by Jimmy McNulty »

hrastov zizak wrote: To je samo jedan od razloga. Uostalom, on nije pokazivao tu superironost uvijek, naprotiv, imao je manjak sampouzdanja. Mislim da ju je stekao postepeno.
Samopouzdanje počine stjecati od one scene I am the one who knocks, barem tako mislim.
Revolver

#507 Re: Breaking Bad

Post by Revolver »

hrastov zizak wrote:
dječak sa šibicama wrote:
Eh pa mozda je Walt u korijenu svog bica losa osoba, samo to nije shvatio do sada.

Moze se i tako gledati.

U njemu se mozda skrivao Heisenberg cijeli njegov zivot.

Dr. Dzekil i mister Hajd nije prica samo o podvojenoj licnosti, to je filozofsko pitanje, postoji li u svakom od nas mister Hajd.
Mislim da ne treba postavljati problematiku na ovaj esencijalistički nivo jer serija ne potencira postavljanje ovog pitanja. U ovoj priči ne postoje takve kategorije da neki lik može biti "suštinski" takav kakav jeste. Ovdje postoje jasni motivi koji su transformisali lika, ta višestrukost je uslovljenja raznim nivoima (psihološkim - frustracija zbog neuspijeha u hemijskom biznisu, ekonomski - prije smrti obezbjeđivanje porodice, bolest - više ništa ne može izgubiti, itd., da sad ne nabrajam). Egzistencija prethodi esenciji što bi reko Sartr. Ovo drugo boldirano je pravi problem, potencijal koji čovjek nosi u sebi može postati i ovakav i onakav, ako se skupi dovoljno uslova da preokrenu čovjeka i učine ga beskupuloznim, to se neće desiti iz jednog jednostavnog razloga, nego zbog niza njih. Baš zato mislim da ova serija ne pokušava kreirati neku paradigmu preko koje možemo vidjeti kako nastaje zlo kao univerzalna kategorija, nego priča jednu specifičnu priču, jedno jedinstveno nastajanje zla. I svakako, tjera nas da razumijemo to zlo koje opet nije apsolutno. :)
Harry Tuttle wrote:
svaka osoba je u stanju uciniti sve na svijetu.
Da li to zaključuješ na osnovu serije ili je to tvoj lični stav kojeg si i prije imao?
potpuno se slažem. i nakon svega ovoga ja njega ne smatram apsolutno zlim. za svaki svoj postupak je imao razlog, koji mogu razumjeti. i ne smijemo zanemariti onu tako jaku scenu sa kamarom para u skladištu. to mu je na neki način otvorilo oči i on je odlučio da je dosta, ali onda se Hanku prisralo :D i sada svi jedva čekamo rasplet.
madner

#508 Re: Breaking Bad

Post by madner »

hrastov zizak wrote:
madner wrote:Tacno, ali dok je u prijasnim epizodama reagovo pod pritiskom, sada svjesno vuce poteze i nema vise tog opravdanja.
To je samo jedan od razloga. Uostalom, on nije pokazivao tu superironost uvijek, naprotiv, imao je manjak sampouzdanja. Mislim da ju je stekao postepeno.
Ne isti je covjek koji odbija pare za ljecenje od svog bivseg partnera iz te gordosti. To je ista karakterna crta.
hrastov žižak

#509 Re: Breaking Bad

Post by hrastov žižak »

madner wrote:
hrastov zizak wrote:
Ne isti je covjek koji odbija pare za ljecenje od svog bivseg partnera iz te gordosti. To je ista karakterna crta.
U boldiranom grmu leži zec.
J3r1ch0

#510 Re: Breaking Bad

Post by J3r1ch0 »

madner

#511 Re: Breaking Bad

Post by madner »

hrastov zizak wrote:
madner wrote:
hrastov zizak wrote: To je samo jedan od razloga. Uostalom, on nije pokazivao tu superironost uvijek, naprotiv, imao je manjak sampouzdanja. Mislim da ju je stekao postepeno.
To nije opravdanje.

Ako nemas izbora moralno je prihvatljivo uraditi sto je uradio. Ali ako imas izbor i sve sto treba je pogaziti svoj ponos, onda pravljenje droge nije opravdano.
hrastov žižak

#512 Re: Breaking Bad

Post by hrastov žižak »

madner wrote:
hrastov zizak wrote:
madner wrote:
To nije opravdanje.

Ako nemas izbora moralno je prihvatljivo uraditi sto je uradio. Ali ako imas izbor i sve sto treba je pogaziti svoj ponos, onda pravljenje droge nije opravdano.
Pa ko ovdje priča o moralu? Nećemo fikcionalnog lika posmatrati kao stvarnog čovjeka, pa da ga osuđujemo. Govorili smo o njegovim motivima/razlozima, a gordost prema bivšem kolegi je pokazao jer nije uspio u toj firmi, a kolega im od zajedničke ideje postao milioner. Dakle, njegova gordost je ovdje veoma specifična, pojedinačna, ne radi se o nekom paternu gordosti, nego je usko povezana sa iskustvom lika. Ona je posljedica frustracije koju sam pomenuo. Da, tačno je da možemo reći da ga je i gordost učinila takvim kakav jeste, ali nije samo ona.
madner

#513 Re: Breaking Bad

Post by madner »

Pa cijela poenta serije jeste upravo to realno predstavljanje ljudskih motiva. Namjerno su od simpaticnog junaka napravili antijunaka, sa kojim se vise publika ne moze identificirati. Cijela ova sezona je u tom znaku, da pocnemo navijati da trehne.
holowey

#514 Re: Breaking Bad

Post by holowey »

madner wrote:Pa cijela poenta serije jeste upravo to realno predstavljanje ljudskih motiva. Namjerno su od simpaticnog junaka napravili antijunaka, sa kojim se vise publika ne moze identificirati. Cijela ova sezona je u tom znaku, da pocnemo navijati da trehne.
sad se pitam jesam li ja normalan :D
tokom serije sam vise puta navijao da ww bude "tvrdji" prema oponentima ("rokni ga, i on bi tebe" "sta se premisljas, ohladi to, izbrbljace se", itd itd)

ne razmisljajuci o mogucim posljedicama ww se uvukao u opasnu zonu gdje si ili na vrhu ili te nema i davno dosao do prelomnog trenutka kada vise povratka nema...

zagazio je sa one strane zakona kada je sa jessijem pravio prvi batch i od tog trenutka, bez obzira na motive, mora gurati do kraja jer pare su moc, a moc je kao droga... od prvog batcha gledaoci su ili na strani ww ili na strani zakona/hanka (iako je manje-vise sporedan lik u seriji)... sredine nema

s obzirom da na svojoj strani nema organizaciju, familiju, nazovite to kako hocete, sa druge strane ima dvosjekli mac (zakon i konkurenciju), a popeo se ovoliko visoko, ocekujem da kraj serije doceka na dnu...

ako se ostvari to da na kraju serije snime i film, opet to dno moze biti maximum security penitentiary iz kojeg ce ww nastaviti da vodi posao, ili ce fokus preci na, recimo, jessija koji ce da nastavi posao...

gledaoci su suvise zagrizli ovu seriju, da bi iduce ljeto sve zavrsilo...
madner

#515 Re: Breaking Bad

Post by madner »

Uvijek je tu bio gori lik kao suparnik. Do ove sezone nije ubio nikog neduznog itd...

Tako da se uvijek moglo navijati za W.W. protiv ludih Meksikanaca ili Gusa. Dok to nije slucaj sa Mikom.
BlueBlood

#516 Re: Breaking Bad

Post by BlueBlood »

Samo da se upisem :thumbup: zavrsavam 2. sezonu, pocinjem sa 3. i po komentarima vidim jos dugo cu da uzivam 8-)

SERIJA ARMIRANI BETON ! Nebi volio da se ikad zavrsi :-)
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#517 Re: Breaking Bad

Post by Decerto »

Evo danas pogledao zadnju epizodu...ko ce docekati devetu tek sljedeceg ljeta...a bas mi zao sto onog ubise,necu da govorim kojeg,al znate ;D bas je lik bio mrcina ;-)
Decerto

#518 Re: Breaking Bad

Post by Decerto »

Iz koje je ovo scene ? :lol:
Plavo-bijeli

#519 Re: Breaking Bad

Post by Plavo-bijeli »

BlueBlood wrote:Samo da se upisem :thumbup: zavrsavam 2. sezonu, pocinjem sa 3. i po komentarima vidim jos dugo cu da uzivam 8-)

Blago tebi, ja sve odgledao :( Da je kako obrisati pamćenje i od početka krenuti :D

Inače: Breaking Bad, Dexter, Lost, Prison Break su serije kod kojih sam mogao(al nisam) odlgedati i sezonu za čitav dan, toliko su zanimljive bile. Imal još neka da preporučite ?
madner

#520 Re: Breaking Bad

Post by madner »

BSG, ali samo prve dvije sezone :D
Decerto

#521 Re: Breaking Bad

Post by Decerto »

Plavo-bijeli wrote:
BlueBlood wrote:Samo da se upisem :thumbup: zavrsavam 2. sezonu, pocinjem sa 3. i po komentarima vidim jos dugo cu da uzivam 8-)

Blago tebi, ja sve odgledao :( Da je kako obrisati pamćenje i od početka krenuti :D

Inače: Breaking Bad, Dexter, Lost, Prison Break su serije kod kojih sam mogao(al nisam) odlgedati i sezonu za čitav dan, toliko su zanimljive bile. Imal još neka da preporučite ?
Gledao sam i lost i prison break i breaking bad,a dextera nisam..evo sad cu pristavit sezonu jedan :lol:
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#522 Re: Breaking Bad

Post by Jimmy McNulty »

Plavo-bijeli wrote:

Ako nisi The Wire obavezno!
SundanceKid

#523 Re: Breaking Bad

Post by SundanceKid »

Jimmy McNulty wrote:
Plavo-bijeli wrote:

Ako nisi The Wire obavezno!
+1

i Boston Legal.... :)
Decerto

#524 Re: Breaking Bad

Post by Decerto »

SundanceKid wrote: +1

i Boston Legal.... :)
big +1 za boston legal ;-) Denny legenda :lol:
zilla_

#525 Re: Breaking Bad

Post by zilla_ »

Decerto wrote:
Plavo-bijeli wrote:

Gledao sam i lost i prison break i breaking bad,a dextera nisam..evo sad cu pristavit sezonu jedan :lol:
dexter trenutno gledam sezonu 4 i dosta zanimljiva serija... moja ocjena 9/10 i preporuka apsolutno :thumbup:
Post Reply