Škoda all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#501 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote: Superb stoji tako da je prodan u 55.981 kom, a npr Volvo S80 u 5261 kom Renalut Latitide u 10.719 kom
Izvini, nisam upratio koja je tvoja funkcija u Fiatu ili kvalifikacija za ekonomske analize pa da bi bude bitno sta ti pises - zato nema potrebe da mi pises. Bogati kako se to postaje upucen bolje od drugih na forumu, kupis Stila i proglasis se grates italian car fanom i ultimativnim autoritetom koliko za Mozabik i Mauricijus?
Ne znam ja ko je budala ali njemu prodaja pada 20% vec godinu i po, a glupanima sto predstavljaju nove modele raste 3%. I bogati odgovori mi, kako ce 12 modela zadovoljiti sve kupce bez srednje klase, sta je s onima koji zele srednju klasu?
pusti mi poređenje sa S80, čija je osnovna cijena kao haman najopremljeniji Superb, isto važi i za Latitude...daj da vidimo kako Superb stoji sa Lagunom, Mondeom, Insginiom...kad je Superb tako dobro auto i kad Škoda ima rast, što je ove godine prodat u manje od 14.000 primjeraka i to na Škodina dva najbolja tržišta? taj rast od tri posto je samo trenutan i to dobro znaš, svim proizvođačima u Evropi je pad neminovan, VW je već pao, isto čeka i Škodu..druga je stvar što se svi vade na ostalim tržištima..
ti zaista misliš da će Rapid nešto enormno poboljšati prodaju Škode sljedeće godine? onda si fakat smiješan...
onima koji žele srednju klasu FIAT-a na raspolaganju će biti novi modeli, za sada je 12 evropskih modela dovoljno...normalno da FIAT-u ide prodaja malih automobila od ruke, kad je GP izašao prodat je u 400.000 komada, o čemu Polo i Fabia mogu samo sanjati...što je stariji model, normalno da je pad neminovan, ali i sa ogromnim padom prodaje se bolje od ultra dobre Škode Fabie...
kažem ti opet, popusti se FIAT-a, nije to tema za tebe...
Superb je visa srednja klasa, Laguna, Insignia itd su cista srednja klasa...
Ostala ti je prica po obicaju gatanja priznatog ekonomskog strucnjaka i golf tj vidovita Dzemila...
Naravno da Fiat nije teme za mene, ja vozim prave automobile...
johntra

#502 Re: Škoda all about

Post by johntra »

eno sad, Superb viša srednja klasa, jer je duži od Mondea, Insignie ili Lagune :lol: ...uuu, ovdje si pravo pao i fakat ne znam da li sa tobom da nastavim bilo kakvu diskusiju...kako nešto što je napravljeno na produženoj platformi Octavie, odnosno Golfa 5, može biti viša srednja klasa?...s kim se ja raspravljam...ovo je još jedan dokaz koliko pokušavaš da digneš Škodu u nebesa, gdje nikada neće biti...
FIAT je Tito za Škodicu, bio i ostao..
goran16v

#503 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote:eno sad, Superb viša srednja klasa, jer je duži od Mondea, Insignie ili Lagune :lol: ...uuu, ovdje si pravo pao i fakat ne znam da li sa tobom da nastavim bilo kakvu diskusiju...kako nešto što je napravljeno na produženoj platformi Octavie, odnosno Golfa 5, može biti viša srednja klasa?...s kim se ja raspravljam...ovo je još jedan dokaz koliko pokušavaš da digneš Škodu u nebesa, gdje nikada neće biti...
FIAT je Tito za Škodicu, bio i ostao..
Da nije mozda srednja klasa? Da, sigurno ce Top Gear magazin proglasiti jeftini auto srednje klase za "Luxury Car of the Year 2009". Pardon, ko jos vjeruje pristrasnim magazinima...
Jest, bas su u pravu Fiat je Tito za Skodicu, nesto sto je bilo na vrhuncu prije 30 god, a sad samo uspomena na bolje dane...
madner

#504 Re: Škoda all about

Post by madner »

Superb je srednja klasa, sa Insignijom i Pasatom.
johntra

#505 Re: Škoda all about

Post by johntra »

@goran...znači, ti više vjeruješ nekom magazinu, nego tehnici i inžinjerima? stvarno svakim postom zaslužuješ da se više ne raspravljam s tobom...Superb jeste srednja klasa i tačka i to velika. to su osnove, ne moram ti ja crtati...što se tiče izbora Top Geara, godinu ranije je proglašen RR Phantom Coupe i taj izbor ne zavisi od klase, nego od onoga što neki proizvođač nudi i kakav utisak ostavi na njih trojicu i redakciju magazina...što se tiče FIAT-a, on je Tito za Škodu po svemu, jer bijedna Škoda u zadnjih nekoliko decenija nije napravila ništa svoje, nikakvo tehničko ili revolucinonarno dostignuće (uh da, zaboravih dupla vrata prtljažnika), što FIAT redovno radi i šiša Škodu...daj mi nešto što je Škoda SAMA napravila u posljednjih 30 godina?

http://www.buyyourcar.co.uk/news/articl ... cars/12476

ovakvih linkova ima napretek, prema tome, Škoda je i dalje samo jeftini Passat sa dužim međuosovinskim rastojanjem, koja, iako je bolja, nikada ne može biti bolja od Passata, jer tata VW to ne da...
Large family cars were usually around 4.50 m (177 in) in length by the early 1990s, but are now shifting to 4.70 m (185 in) or more in length. Examples of large family cars include the Ford Mondeo, Opel Insignia, Škoda Superb, SEAT Exeo and Volkswagen Passat.

Equivalently sized cars in North America are usually called mid-size cars; the term "family car" is fairly often used to refer to a vehicle in this class. Examples include the Ford Fusion, Chevrolet Malibu and the Buick LaCrosse.
goran16v

#506 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote:@goran...znači, ti više vjeruješ nekom magazinu, nego tehnici i inžinjerima? stvarno svakim postom zaslužuješ da se više ne raspravljam s tobom...Superb jeste srednja klasa i tačka i to velika. to su osnove, ne moram ti ja crtati...što se tiče izbora Top Geara, godinu ranije je proglašen RR Phantom Coupe i taj izbor ne zavisi od klase, nego od onoga što neki proizvođač nudi i kakav utisak ostavi na njih trojicu i redakciju magazina...što se tiče FIAT-a, on je Tito za Škodu po svemu, jer bijedna Škoda u zadnjih nekoliko decenija nije napravila ništa svoje, nikakvo tehničko ili revolucinonarno dostignuće (uh da, zaboravih dupla vrata prtljažnika), što FIAT redovno radi i šiša Škodu...daj mi nešto što je Škoda SAMA napravila u posljednjih 30 godina?

http://www.buyyourcar.co.uk/news/articl ... cars/12476

ovakvih linkova ima napretek, prema tome, Škoda je i dalje samo jeftini Passat sa dužim međuosovinskim rastojanjem, koja, iako je bolja, nikada ne može biti bolja od Passata, jer tata VW to ne da...
Large family cars were usually around 4.50 m (177 in) in length by the early 1990s, but are now shifting to 4.70 m (185 in) or more in length. Examples of large family cars include the Ford Mondeo, Opel Insignia, Škoda Superb, SEAT Exeo and Volkswagen Passat.

Equivalently sized cars in North America are usually called mid-size cars; the term "family car" is fairly often used to refer to a vehicle in this class. Examples include the Ford Fusion, Chevrolet Malibu and the Buick LaCrosse.
Ma je li se to maca naljutila sto mu se vozaci Skode podsmijavaju na racun njegovoj jeftinog automobilcica? Skoda je napravila u zadnjih 15 god sto Fiat nije u zadnjih 30.
De mi reci mozes li svoj strasni automobil zamjeniti bez doplate za bijednu Octaviu istog godista i opreme? Tu je kraj price...
johntra

#507 Re: Škoda all about

Post by johntra »

dovoljno si to rekao o snovima o višoj srednjoj klasi i tako lako prelaziš preko toga...super-uber luksuzni Superb će ove godina imati drastičan pad u Evropi, kao što se vidi iz priloženog..što se tiče prodaje i cijene, koliko puta ti moram reći da me to ne ineteresuje prilikom prodaje ili kupovine auta? ipak, to ne mijenja činjenicu da Škoda ništa SAMA nije napravila u posljednih 20 godina, u tom je bit cijele ove priče i da se tako lako kititi tuđim perjem...
na kraju, libo mene za Škodu, ja samo volim da vozače iste spustim na zemlju, a kako vidim, u tome nisam sam...i da me pogrešno ne shvatiš, pa da vadiš riječi iz konteksta, Škoda jeste kvalitetan auto, ali valjda vi svi grupno onanišete na zelenog leptira i pomisao da bi Škoda jednog dana mogla biti luksuzni brend..možda jedino ako Winterkorn umre, a VW kupe KInezi...
citroen xm

#508 Re: Škoda all about

Post by citroen xm »

Gorane čovječe ostavi se ekonomije. Ako si kupio neko auto samo zato što misliš da će manje izgubiti posle x godina, onda se okani ovoga foruma jer za tebe nisu auta. Jel sve u životu radiš na osnovu detaljne procjene možeš li biti dobar na tome. Ja mrtvu i bezličnu Škodu ne bi kupio pa taman da se za polovnu može kupiti 10 novih Alfi ili Fiata.
madner

#509 Re: Škoda all about

Post by madner »

Cijena automobila nije pitanje ekonomije, cijena automobila je odraz imidz i vrednjovanja nekog automobila od strane generalne populacije.
goran16v

#510 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Gorane čovječe ostavi se ekonomije. Ako si kupio neko auto samo zato što misliš da će manje izgubiti posle x godina, onda se okani ovoga foruma jer za tebe nisu auta. Jel sve u životu radiš na osnovu detaljne procjene možeš li biti dobar na tome. Ja mrtvu i bezličnu Škodu ne bi kupio pa taman da se za polovnu može kupiti 10 novih Alfi ili Fiata.
Ajd' mi ti strucnjace reci hocu li se ja okaniti ovog foruma ili necu... Naravno, ti imas istancan osjecaj za dizajn!
goran16v

#511 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote:dovoljno si to rekao o snovima o višoj srednjoj klasi i tako lako prelaziš preko toga...super-uber luksuzni Superb će ove godina imati drastičan pad u Evropi, kao što se vidi iz priloženog..što se tiče prodaje i cijene, koliko puta ti moram reći da me to ne ineteresuje prilikom prodaje ili kupovine auta? ipak, to ne mijenja činjenicu da Škoda ništa SAMA nije napravila u posljednih 20 godina, u tom je bit cijele ove priče i da se tako lako kititi tuđim perjem...
na kraju, libo mene za Škodu, ja samo volim da vozače iste spustim na zemlju, a kako vidim, u tome nisam sam...i da me pogrešno ne shvatiš, pa da vadiš riječi iz konteksta, Škoda jeste kvalitetan auto, ali valjda vi svi grupno onanišete na zelenog leptira i pomisao da bi Škoda jednog dana mogla biti luksuzni brend..možda jedino ako Winterkorn umre, a VW kupe KInezi...
Sta je trebalo, daq komentarisem citat iz Wikupedie? Opet vidovota Dzemila sa svoji ekspertizama na djelu prorice sta ce biti u buducnosti.
Sjeti se price o tati VW i bijednog Skodi, kucenju tudjim perjem itd sljedeci put kad budes filozofirao o dostignucima AR...
Ne mora tebe interesovati cijena niti , ali je ona najbolji odraz sja je jadno, a sta nije...
Spustim i ja ekonomske strucnjake, vrsne znalce automobilizma i cejfa voznje tj golf igrace na zemlju pa sta...
530i

#512 Re: Škoda all about

Post by 530i »

goran16v wrote:
530i wrote:
goran16v wrote: Ne odgovori ti sta je AR 159?

Da li stvarno ništa pametnije ne možeš smisliti od ovog pitanja? Hajde, ba, potrudi se, upali koji far na bmw-u :lol:
Pa sta cu kad si kao svijetli primjer uspjeha Fiat grupe naveo auto koji se prestao proizvoditi bez nasljednika...
Opet izvrćeš riječi, bio bi dobar političar.
Niko nije spominjao svijetle i tamne primjere, 159 je spomenuta u kontekstu različitosti sa ostalim modelima iz iste grupacije, a tu prije svega sam mislio na sitnice tipa prekidači, kvake i sl. Za razliku od škode gdje je to sve unificirano sa ostatkom koncerna...ali ti ne možeš da dopreš do tog shvatanja...a sad nastavi i dalje da se provaljuješ, smijemo ti se svi :lol:
johntra

#513 Re: Škoda all about

Post by johntra »

goran16v wrote:
Sta je trebalo, daq komentarisem citat iz Wikupedie? Opet vidovota Dzemila sa svoji ekspertizama na djelu prorice sta ce biti u buducnosti.
Sjeti se price o tati VW i bijednog Skodi, kucenju tudjim perjem itd sljedeci put kad budes filozofirao o dostignucima AR...
Ne mora tebe interesovati cijena niti , ali je ona najbolji odraz sja je jadno, a sta nije...
Spustim i ja ekonomske strucnjake, vrsne znalce automobilizma i cejfa voznje tj golf igrace na zemlju pa sta...
ovdje se tačno vidi koliko si zadrt i tvrdoglav, pogotovo kad nisi u pravu...wikipedija nije jedina referenca koja poziva na to gdje Superb pripada, ali sanjaj ti i dalje da je ona viša srednja klasa, niko ti ne brani...na temi o Golfu si samo uspio dokazati da ja gubim 10 posto više na cijeni od vozača skupljeg Golfa i ništa više..
znači, ne vjeruješ ni u tu priču da se VW pravo naljutio kad je pročitao da je Superb bolji od Passata, pa im brže-bolje očitali lekciju ko je tata koncerna?
citroen xm

#514 Re: Škoda all about

Post by citroen xm »

madner wrote:Cijena automobila nije pitanje ekonomije, cijena automobila je odraz imidz i vrednjovanja nekog automobila od strane generalne populacije.
Nisi shvatio dobro moj post. Ekonomija je kada ekonomišeš pa zarad 1000 KM nakon 10 godina ne kupiš Alfu koja ti se sviđa već Škodu zato što "dobro drži cijenu".
citroen xm

#515 Re: Škoda all about

Post by citroen xm »

goran16v wrote: Sta je trebalo, daq komentarisem citat iz Wikupedie? Opet vidovota Dzemila sa svoji ekspertizama na djelu prorice sta ce biti u buducnosti.
Ti ne spuštaš nikoga, ti samo sebe blamiraš.
Gost1515

#516 Re: Škoda all about

Post by Gost1515 »

citroen xm wrote:
madner wrote:Cijena automobila nije pitanje ekonomije, cijena automobila je odraz imidz i vrednjovanja nekog automobila od strane generalne populacije.
Nisi shvatio dobro moj post. Ekonomija je kada ekonomišeš pa zarad 1000 KM nakon 10 godina ne kupiš Alfu koja ti se sviđa već Škodu zato što "dobro drži cijenu".
Naravno nemoguće je da se nekom sviđa Škoda, VW, Seat a ne Alfa ... :-)
citroen xm

#517 Re: Škoda all about

Post by citroen xm »

Moguće je, ali takvi su manjina. Ja nisam još uvijek sreo čovjeka koji je rekao da Alfa 159 ne izgleda dobro, a nisam nikoga do sada sreo kome novi Pasat izgleda vrhunski.
madner

#518 Re: Škoda all about

Post by madner »

citroen xm wrote:
Jah, svijet je nazalost okrutan. Imas neku drugu temu gdje covjek hvali Alfu ali privatno vozi Koreanca za prevoz od A do B. I to je sasvim normalno i logicno ponasanje.

Tako su Japanci ubili Americku industriju, koja je imala auta sa dusom, sve preko pouzdanosti.

Kada auto dobro drzi cijenu to znaci da marka ima reputaciju da pravi sasvim solidna auta koja i nakon x godina rade dobro.
Gost1515

#519 Re: Škoda all about

Post by Gost1515 »

citroen xm wrote:Moguće je, ali takvi su manjina. Ja nisam još uvijek sreo čovjeka koji je rekao da Alfa 159 ne izgleda dobro, a nisam nikoga do sada sreo kome novi Pasat izgleda vrhunski.
Pa dobro, ako ti nisi sreo, onda je tako.

Ne znam što je za 159 dovoljno da izgleda "dobro" a od passata se traži "vrhunski"?
citroen xm

#520 Re: Škoda all about

Post by citroen xm »

madner wrote:
Jah, svijet je nazalost okrutan. Imas neku drugu temu gdje covjek hvali Alfu ali privatno vozi Koreanca za prevoz od A do B. I to je sasvim normalno i logicno ponasanje.

Tako su Japanci ubili Americku industriju, koja je imala auta sa dusom, sve preko pouzdanosti.

Kada auto dobro drzi cijenu to znaci da marka ima reputaciju da pravi sasvim solidna auta koja i nakon x godina rade dobro.
Ja sam kroz svoj vozački staž u posjedu imao mnoge izvozane dvadesetogodišnjake. Od Citroena, Fiata, Alfi, Pežoa, VW-a..... I svi su me služili dobro, pogotovo kada skontam koliko su plaćeni. Međutim sva ta auta sam mogao nazvati automobilima i poželjnim vozilima za ljubitelje automobila sem VW-a koji ni tada, a ni sada nije bio ništa drugo sem najobičnije prevozno sredstvo koje u svemu tome nije bilo ništa ni pouzdanije. Kako tada, tako i sada kada znam kakvi su i noviji primjerci.
Gost1515 wrote:
Pa dobro, ako ti nisi sreo, onda je tako.

Ne znam što je za 159 dovoljno da izgleda "dobro" a od passata se traži "vrhunski"?
Za 159 nije dovoljno da dobro izgleda, ona svakako izgleda vrhunski, a Pasat ne izgleda ni dobro. Evo baš mi stoji jedan pred zgradom svaki dan, star par mjeseci. Pogledaš ga jednom i shvatiš kako je to bezidejno i bezvezno auto, a onda što ga više gledaš sve više pada u očima. Posle trećeg puta više ga i ne primjećuješ, kao da ne postoji.
goran16v

#521 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote: Sta je trebalo, daq komentarisem citat iz Wikupedie? Opet vidovota Dzemila sa svoji ekspertizama na djelu prorice sta ce biti u buducnosti.
Ti ne spuštaš nikoga, ti samo sebe blamiraš.
Javlja se covjek iz proslog vijeka...
goran16v

#522 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

530i wrote: Pa sta cu kad si kao svijetli primjer uspjeha Fiat grupe naveo auto koji se prestao proizvoditi bez nasljednika...
Opet izvrćeš riječi, bio bi dobar političar.
Niko nije spominjao svijetle i tamne primjere, 159 je spomenuta u kontekstu različitosti sa ostalim modelima iz iste grupacije, a tu prije svega sam mislio na sitnice tipa prekidači, kvake i sl. Za razliku od škode gdje je to sve unificirano sa ostatkom koncerna...ali ti ne možeš da dopreš do tog shvatanja...a sad nastavi i dalje da se provaljuješ, smijemo ti se svi :lol:[/quote]

Zbog tih sitnica kvaka i sl je propala, a ti nastavi sa brojanjem tegova sa unutrasnje strane felge i pazi da ti ne pregori dugo dok vozis 200...
goran16v

#523 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote: ovdje se tačno vidi koliko si zadrt i tvrdoglav, pogotovo kad nisi u pravu...wikipedija nije jedina referenca koja poziva na to gdje Superb pripada, ali sanjaj ti i dalje da je ona viša srednja klasa, niko ti ne brani...na temi o Golfu si samo uspio dokazati da ja gubim 10 posto više na cijeni od vozača skupljeg Golfa i ništa više..
znači, ne vjeruješ ni u tu priču da se VW pravo naljutio kad je pročitao da je Superb bolji od Passata, pa im brže-bolje očitali lekciju ko je tata koncerna?
Kani se vise supljiranja o "boli me briga koliko cu izgubiti"... Svaku raspravu kontra VW-a pocnes sa pravdanje zasto si kupio jeftini talijanski auto i to recenicom sa kako je VW precjenjen i preskup auto i kako si ti za manje para dobio bolji i opremljeniji auto (osim sto jeftinje ne moze biti bolje, znaci pare su itekako bitne) da bi zavrsio da ti nije bitno koliko ces izgubiti na autu (sad odjednom pare nisu bitne). Ma bitne su tebi pare samo nazalost dobar auto je skup, a para se nema...
Vidis, kad nemas o cemu onda raspredas unutar korporacijske odnose i ko upravlja Skodom, a "blago" zaboavljas da uprkos svemu tome i nevezano za sve to Skoda pravi automobile kakve Fiat nije u stanju napraviti zadnjih 25 god. Od Ritma naovamo traze adekvatan model u kompakt klasi, novi model novo ime (Tipo, Brava/o, Stilo,pa se vrati na manje zlo Bravo) a usput sa Stilom iskopiraju njemacki recept i to nisu bili u stanju uraditi kako valja. Nema tu nista od price da je nova generacija - novo ime strategija, jer avaj Punto evo 3 generacija ne mjenja ime, Panda i komercijala takodjer. Da ne spominjem plejadu "uspjesnica" tipa Argenta, Regata kojih se niko mladji od 84. godista ne sjeca, pa Tempra, Croma, Marea... Kad danas pogledas ta imena k'o da nikad nisu postojala ukljucujuci i posljednji pokusaj ozivljavanja Crome...
johntra

#524 Re: Škoda all about

Post by johntra »

nije to pravdanje, nego jednostavno objašnjenje i poređenje situacije, koje ti očito, NE ŽELIŠ, razumjeti, jer, pobogu, kako će razlika između jedne kante od FIAT-a i super, ekstra Golfa u opadanju cijene biti samo 10 posto...postaješ više patetičan u, lafo, objektivnom branjenju VW koncerna...
da, sve su to modeli koje je FIAT razvijao SAM, a i koji, sve i da jesu tako neuspješni kao što ti tvrdiš, plod nečega što je FIAT zamislio i prebacio na papir, pa kasnije u fabriku, može li Škoda tako sama?..prema tebi, FIAT propada 30 godina, a nikako da propadne, majku mu, što li?
Nego, nisi mi odgovorio na pitanje, šta to Škoda danas ima svoje, osim imena brenda i marke automobila? Da, ima Superb kišobran u stražnjim vratima, i to sam zaboravio...još malo pa ćemo doći do tri autorske stavke Škode, napredujemo...
zLatk0

#525 Re: Škoda all about

Post by zLatk0 »

Ove nove fabie sto idu sa projektorima na farovima su sve bixenoni ili imaju halogene h4?

SRT8 DHD
-------
Prodajem:
SKENER CANON CANOSCAN LIDE 100 (3x koristen)
VALJKASTU LED SIJALICU SA 16 DIODA 42MM (x2, nove)
Post Reply