gdje se šta nalazi u Tuzli?

Tuzla, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Živinice, Srebrenik, Lukavac, sve do Gračanice, Kladnja i Zvornika...
Post Reply
salik79

#501 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by salik79 »

славянин wrote:Ja se sjecam iz rata nisam ja mator kao ti da se sjecam kada su zidali kapiju na skveru :lol:
Nisu kapiju zidali na skveru, nego je to bila Medresa, a ono sto je ostalo, a sto zovemo "Kapija", i jeste bio ulaz (kapija) u Medresu. :D

Eto, jos nesto "novo" od mene :lol:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#502 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by plain vanilla »

Porcija od sedam cevapa nije postojala do rata.
Partizanka je bila 5 cevapa u velikoj lepini.
Mala 5 cevapa u pola lepine ili u maloj lepini.
salik79

#503 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by salik79 »

plain vanilla wrote:Porcija od sedam cevapa nije postojala do rata.
Htjedoh to napisati (za veliku i malu lepinu), ali nisam bio siguran. Ali se sjecam da smo u "Limenci" mogli i prije rata naruciti "partizanku" sa 7 cevapa. Ne znam da li je bilo razlike u cijeni :?
plain vanilla

#504 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by plain vanilla »

salik79 wrote:
plain vanilla wrote:Porcija od sedam cevapa nije postojala do rata.
Htjedoh to napisati (za veliku i malu lepinu), ali nisam bio siguran. Ali se sjecam da smo u "Limenci" mogli i prije rata naruciti "partizanku" sa 7 cevapa. Ne znam da li je bilo razlike u cijeni :?
Sedmica je novijeg datuma, mala, velika i partizanka su bile standard.
Pokusalo se s ljiljankom u ratu, ali nije zazivjelo. Mislim da postoji jos samo u Limenci.
Maraschino

#505 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by Maraschino »

plain vanilla wrote: Sedmica je novijeg datuma, mala, velika i partizanka su bile standard.
Pokusalo se s ljiljankom u ratu, ali nije zazivjelo. Mislim da postoji jos samo u Limenci.
Sta onda u Limenci zovu Panonika ili Panonka?
Mislim da je bas ta 7 cevapa u velikoj lepini.
plain vanilla

#506 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by plain vanilla »

Maraschino wrote:
plain vanilla wrote: Sedmica je novijeg datuma, mala, velika i partizanka su bile standard.
Sta onda u Limenci zovu Panonika ili Panonka?
Mislim da je bas ta 7 cevapa u velikoj lepini.
Aman. Kazem da sedmice nije bilo prije rata, ima sad.
славянин

#507 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by славянин »

salik79 wrote:
славянин wrote:Ja se sjecam iz rata nisam ja mator kao ti da se sjecam kada su zidali kapiju na skveru :lol:
Nisu kapiju zidali na skveru, nego je to bila Medresa, a ono sto je ostalo, a sto zovemo "Kapija", i jeste bio ulaz (kapija) u Medresu. :D

:D :lol:

Inace - mislio sam da je bio to ulaz-kapija u neku tvrdjavu ili nesto nisam znao eto do sada da se radilo o medresi (komunisti sigurno cenzurirali :oops: :D )
spreca

#508 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by spreca »

Treba znati ove podatke...BBM je bila najstarija obrazovna ustanova u to vrijeme u sjevero istocnoj BiH
Image
salik79

#509 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by salik79 »

славянин wrote:
salik79 wrote:

:D :lol:

Inace - mislio sam da je bio to ulaz-kapija u neku tvrdjavu ili nesto nisam znao eto do sada da se radilo o medresi (komunisti sigurno cenzurirali :oops: :D )
Tako ti masu stvari ne znas, a mislis da znas. Uvijek se moze nesto novo nauciti, ako si voljan poslusati/procitati.

Da, komunisti cenzurirali. Kao sto si morao (ti, doduse, nisi, ali mi jesmo) znati o "ceti djaka u jednome danu" napamet i sve o Jasenovcu (logoru), itd., a o genocidu u IB nisi ni cuo (nacuo, o nekakvom zlocinu, da, ali dalje muk i tisina). ;-)
plain vanilla

#510 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by plain vanilla »

spreca wrote:Treba znati ove podatke...BBM je bila najstarija obrazovna ustanova u to vrijeme u sjevero istocnoj BiH
Image
Od prvog pominjanja do 2016. godine je 390 godina.
Ako je 50 godina bio zabranjen rad medrese, zasto napisase da je 390 godina rada? :mrgreen:
славянин

#511 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by славянин »

salik79 wrote:
Tako ti masu stvari ne znas, a mislis da znas. Uvijek se moze nesto novo nauciti, ako si voljan poslusati/procitati.

Da, komunisti cenzurirali. Kao sto si morao (ti, doduse, nisi, ali mi jesmo) znati o "ceti djaka u jednome danu" napamet i sve o Jasenovcu (logoru), itd., a o genocidu u IB nisi ni cuo (nacuo, o nekakvom zlocinu, da, ali dalje muk i tisina). ;-)
Pa naravno , zato me ti ispravis - "nisu zidali kapiju - bio ulaz u medresu/kapija" :lol: Pa sta ja napisa ? Cenzurilali komunisti :D
salik79

#512 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by salik79 »

славянин wrote:
salik79 wrote:

Pa naravno , zato me ti ispravis - "nisu zidali kapiju - bio ulaz u medresu/kapija" :lol: Pa sta ja napisa ? Cenzurilali komunisti :D
Zidana Medresa, a u sklopu Medrese kapija. Sta ti mislis, izzidali kapiju, a onda Medresu? Mozda si ti mislio, posto nisi ni znao za Medresu, da je kapija nekim drugim povodom zidana. Nesto kao malta i sl..
славянин

#513 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by славянин »

salik79 wrote:
Zidana Medresa, a u sklopu Medrese kapija. Sta ti mislis, izzidali kapiju, a onda Medresu? Mozda si ti mislio, posto nisi ni znao za Medresu, da je kapija nekim drugim povodom zidana. Nesto kao malta i sl..
Joj ubijas me majke mi :D zidali ono sto danas imamo to je kapija - nisam rekao kapija cega nego samo kapiju procitaj eto joooooj :oops: :lol:
salik79

#514 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by salik79 »

славянин wrote:
salik79 wrote:
Joj ubijas me majke mi :D zidali ono sto danas imamo to je kapija - nisam rekao kapija cega nego samo kapiju procitaj eto joooooj :oops: :lol:
Napisao si "kada su zidali Kapiju na skveru"...
славянин

#515 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by славянин »

salik79 wrote:
славянин wrote:
salik79 wrote:
I sta je u tom dijelu izjave netacno ?
salik79

#516 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by salik79 »

plain vanilla wrote:
spreca wrote:Treba znati ove podatke...BBM je bila najstarija obrazovna ustanova u to vrijeme u sjevero istocnoj BiH
Image
Ako je 50 godina bio zabranjen rad medrese, zasto napisase da je 390 godina rada? :mrgreen:
Koliko je stara drzavnost BiH?
plain vanilla

#517 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by plain vanilla »

Salik ba, mani me, prosta matematika kaze da nisu radili 390 godina. Mogli su staviti 390 godina od postanka, ali ne moze rada.
Nema staza kad si na birou :mrgreen:
salik79

#518 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by salik79 »

славянин wrote:
salik79 wrote:
славянин wrote: Joj ubijas me majke mi :D zidali ono sto danas imamo to je kapija - nisam rekao kapija cega nego samo kapiju procitaj eto joooooj :oops: :lol:
I sta je u tom dijelu izjave netacno ?
Nije netacno, ali nije zidana Kapija, nego Medresa. Kao kada bi rekao za neku zgradu, ili kucu, "kada je zidan ulaz (u tu zgradu)", ili, "zidana vrata (od te kuce)". Nikada nikoga nisam cuo da je nesto takvo napisao. Uvijek se zida zgrada, ili kuca, a ne njihova vrata/ulaz.

Zamisli nekome kazes: "Planiram zidati vrata/ulaz. ", umjesto "Planiram zidati kucu. ". Kontas?
salik79

#519 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by salik79 »

plain vanilla wrote:Salik ba, mani me, prosta matematika kaze da nisu radili 390 godina. Mogli su staviti 390 godina od postanka, ali ne moze rada.
Sve je to ok, ali kada se prica o postojanju BiH kao drzave se ne spominje Mrkonjic Grad. To je samo "obnova drzavnosti", a to sto drzava nije stoljecima "postojala" to niko ne broji. :D
славянин

#520 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by славянин »

salik79 wrote: Nije netacno, ali nije zidana Kapija, nego Medresa. Kao kada bi rekao za neku zgradu, ili kucu, "kada je zidan ulaz (u tu zgradu)", ili, "zidana vrata (od te kuce)". Nikada nikoga nisam cuo da je nesto takvo napisao. Uvijek se zida zgrada, ili kuca, a ne njihova vrata/ulaz.

Zamisli nekome kazes: "Planiram zidati vrata/ulaz. ", umjesto "Planiram zidati kucu. ". Kontas?
Vidi ti potenciras u svemu na vjeru to je jasno.Zato ti je i zasmetalo mozda kapiju a ne medresu (iako iste nema danas tu na skveru barem na ono sto sam spomenuo kao "kapiju").

Medjutim danas postoji nesto sto zovemo kapija, i ja sam u jednoj sali spomenuo veoma jednostavno da nisam star kao ti pa da znam kada su zidali kapiju :D Zasto kapiju a ne medresu ? Pa jer danas tu ima kapija. E zamisli da sam spomenuo dok su zidali medresu na skveru - koliko bi ljudi pitalo "a koju medresu" (prvi ja ) jer nema trenutno tu medrese .. ja nisam imao pojma da je ta kapija (postojeca) dio medrese (nepostojece) niti sam potencirao da je kapija dio necega... jednostavno kapija.

Ali sada mora se cijeli esej pisati jer hej zamisli spomenuti kapiju a ne reci da je to kapija od medrese koju su komunisti srusili i cenzurirali valjda da se spominje da je medresa ili sta vec su uradili :lol:
Last edited by славянин on 30/06/2019 12:22, edited 2 times in total.
plain vanilla

#521 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by plain vanilla »

salik79 wrote:
plain vanilla wrote:Salik ba, mani me, prosta matematika kaze da nisu radili 390 godina. Mogli su staviti 390 godina od postanka, ali ne moze rada.
Sve je to ok, ali kada se prica o postojanju BiH kao drzave se ne spominje Mrkonjic Grad. To je samo "obnova drzavnosti", a to sto drzava nije stoljecima "postojala" to niko ne broji. :D
Pa Dan drzavnosti se slavi po ZavnoBiHu.

Bezveze branis neobranjivo, neko se malo preracunao, tj nije se dobro izrazio.

Inace, danas imamo medresu i novu dzamiju uz medresu. Zanimljivo da je dzamija odavno zavrsena, ali da nema kandilje. Ne znam kakva je to furka.
salik79

#522 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by salik79 »

plain vanilla wrote:
salik79 wrote:
Pa Dan drzavnosti se slavi po ZavnoBiHu.

Bezveze branis neobranjivo, neko se malo preracunao, tj nije se dobro izrazio.

Inace, danas imamo medresu i novu dzamiju uz medresu. Zanimljivo da je dzamija odavno zavrsena, ali da nema kandilje. Ne znam kakva je to furka.
To je obnova drzavnosti. Ali, kada se pominje Bosanska drzavnost, onda je "zemlja tisucljetna".

Kandilji nisu "obavezni" dio dzamije. Mogu, a ne moraju, biti.
spreca

#523 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by spreca »

plain vanilla wrote:
Image
Kao Medresa je nastavila rad dole negdje prema IRcu posle rata 95 cini mi se....znas nas ,mi kad nesto nebi uvelicali i malo slagali snijeg bi pa na +38C :lol: :lol: ...390 godina je od pocetka...jedino ako su radili u ilegali :mrgreen:
bunk

#524 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by bunk »

A ko je zabranio i zasto?
Je pravo pitanje.
sumirprimus

#525 Re: gdje se šta nalazi u Tuzli?

Post by sumirprimus »

plain vanilla wrote:Image
:srce:
najaci cevap na dunjaluku i sire do 2/3 suncevog sistema dalje ne znam ne bih smio tvrdit.
ko baca potvoru i negativu treba zvat admina da ga ukloni sa teme!
Post Reply