Sjeverna Koreja
- zlatiborka
#501 Re: Sjeverna Koreja
Ha, imati ili biti, sta kaze Seren Kjerkegor....
Vaznije je biti jer je se moze imati ako postojis, (nije moguce ne biti a imati) tako da ljudi i S. Koreji samim postojanjem imaju sansu da zive bolje, ne u odnosu na razvijen svijet, nego da njima licno bude bolje i da poboljsanje svojih zivota primjecuju svaki dan!
Kako to postici, valjda ce sami nadoci da skontaju sta trebaju uraditi.
No moja ponuda da odem tamo i skromnim doprinosom i bez ikakve propagande, da u medjuvremenu cisto prakticnim savjetima ljudima pokusam uljepsati zivot, ta ponuda stoji do daljnjeg, neka se javi neka zvanicna licnost od tamo ili sam VELIKI vodja, ja nudim im samo svoju ljudsku solidarnost i nista vise!
Vaznije je biti jer je se moze imati ako postojis, (nije moguce ne biti a imati) tako da ljudi i S. Koreji samim postojanjem imaju sansu da zive bolje, ne u odnosu na razvijen svijet, nego da njima licno bude bolje i da poboljsanje svojih zivota primjecuju svaki dan!
No moja ponuda da odem tamo i skromnim doprinosom i bez ikakve propagande, da u medjuvremenu cisto prakticnim savjetima ljudima pokusam uljepsati zivot, ta ponuda stoji do daljnjeg, neka se javi neka zvanicna licnost od tamo ili sam VELIKI vodja, ja nudim im samo svoju ljudsku solidarnost i nista vise!
- Alfons Kauders
#502 Re: Sjeverna Koreja
sve je to lijepo... ali dugorocno bi im vise pomogao jedan megaton detoniran na nekih 1500 metara iznad pjongjanga...zlatiborka wrote:Ha, imati ili biti, sta kaze Seren Kjerkegor....
jebi ga... matematika je hladna i neumoljiva... da je mcarthur odradio sto je namjeravao prije 60 godina, danas bi obje koreje imale vise stanovnika, i to stanovnika koji ne bi crkavali od gladi...
- NightSkyWalker
#503 Re: Sjeverna Koreja
Nema danas niko muda da zapocne 3 svjetski rat. Takvog lidera danas nema ni na vidiku. Svi znaju da ko ga zapocne ce da rat i izgubi u katastrofalnom porazu. Zivimo u svijetu gdje nije bitan broj tenkova ni pametnih granata, vec broj nuklearki. A one sve rjesavaju u sekundi. 
-
5 0 5
#504 Re: Sjeverna Koreja
Alfons Kauders wrote:sve je to lijepo... ali dugorocno bi im vise pomogao jedan megaton detoniran na nekih 1500 metara iznad pjongjanga...
- NightSkyWalker
#505 Re: Sjeverna Koreja
Je vi stvarno mislite da danasnji nazovi lideri imaju muda da zapocnu 3 svjetski rat??
Jedan je bio Firer, koji je krenuo protiv cijelog svijeta.
Jedan je bio Firer, koji je krenuo protiv cijelog svijeta.
Last edited by NightSkyWalker on 01/12/2010 00:31, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#506 Re: Sjeverna Koreja
ne znam sta bi ti reko, znam da zvuci crno da ne moze crnje...505sCrtom wrote:Alfons Kauders wrote:sve je to lijepo... ali dugorocno bi im vise pomogao jedan megaton detoniran na nekih 1500 metara iznad pjongjanga...
Huh. Nadam se da ne mislis ovo ozbiljno.
ali da je prije 20 godina izbio rat... i da je sjever ispusio... sumnjam da bi 1994 par stotina hiljada ljudi pomrlo od gladi... a u ratu bi stradalo manje... i ne bi stradala djeca, koja su najgore patila za vrijeme suse u sk...
mogu reci za sebe... radije bi da me spali nuklearka u par milisekundi nego da umirem od gladi mjesecima...
nazalost ako sad dodje do rata, obje strane ce mrtve brojati milionima...
- zlatiborka
#507 Re: Sjeverna Koreja
Shvatam ja tebe, to je realnost i ne mozemo pobjeci od toga. I na kraju kraju krajeva, to je radikalno rjesenje, zar se treba pribjeci tome! Ja kao matematicar bi trebala podrazavati takav pristup problemu jer je to najracionalnije rjesenje problema, gledajuci onako hladno!Alfons Kauders wrote:sve je to lijepo... ali dugorocno bi im vise pomogao jedan megaton detoniran na nekih 1500 metara iznad pjongjanga...zlatiborka wrote:Ha, imati ili biti, sta kaze Seren Kjerkegor....
jebi ga... matematika je hladna i neumoljiva... da je mcarthur odradio sto je namjeravao prije 60 godina, danas bi obje koreje imale vise stanovnika, i to stanovnika koji ne bi crkavali od gladi...
Ali nije, jer ne smijemo zanemariti humanitarnu dimenziju, zasto da strada mnogo neduznih da bi se maknuo vodja i njegova svita. Za to postoji mnogo drugih nacina koji su vec isprobani a da se koliko-toliko postedi narod.
Eh, jadni su ti tamo ljudi u S. Koreji.....kako god, lose im se pise i bice im kako VELIKI budu odlucili......
- tranquil
#508 Re: Sjeverna Koreja
Zbog ovakvih nuklearki i pišem i dodatno mi se gadi ova situacija. Nadam se da niko neće pomisliti da volim taj režim, ili da sam neki titomrzac. Stvar je u tome da ako oduzmemo glupe priče koje ne možemo provjeriti i koje je neko prepisivao iz Orwela, ostaje nam, šta tačno? Slike komunističkih sletova i spomenike voljenom vođi - ne puno različito od nekih stvari iz vlastite nam prošlosti, sviđalo se to vama ili ne.
Cijela moja argumentacija se može razbiti jednim protupitanjem koje mi niko nije postavio pa ga evo ja postavljam samom sebi: Da li smo i prije pada Čaušeskua znali za sve užase njegovog režima, tj. drugim riječima ako već ne vjerujem propagandi protiv Sjeverne Koreje, šta bi onda trebalo biti istina, jer ko zna kakve će gadosti isplivati kada taj režim padne?
Istina o SK je vjerovatno isto toliko loša, možda i gora nego što se priča. Problem je u tome što ljudi znaju da je tamo loše stanje i u nedostatku pouzdane informacije, a da bi nas animirali izmišljaju još gore stvari od onih koje smo čuli i koje su pouzdane. I onda kada pretjeraju, cijela ta priča se počne činiti kao propagandna konstrukcija. Nema potrebe za tim, ono što znamo već je dovoljno loše. Ili ima? Da li bi smo se pokrenuli ako ne bismo čuli nešto bombastično tipa "impotentni kepec drži pola stanovništva svoje zemlje u logoru"? Ako nam treba taj dodatni podsticaj da se trznemo na situaciju u SK u vidu tih fantastičnih pričica, onda smo stvarno apatično društvo i apatični pojedinci.
A što se tiče megatona i donošenja demokratije i slobode oružjem, Alfons Kauders, autor prijedloga je sam rekao:
Cijela moja argumentacija se može razbiti jednim protupitanjem koje mi niko nije postavio pa ga evo ja postavljam samom sebi: Da li smo i prije pada Čaušeskua znali za sve užase njegovog režima, tj. drugim riječima ako već ne vjerujem propagandi protiv Sjeverne Koreje, šta bi onda trebalo biti istina, jer ko zna kakve će gadosti isplivati kada taj režim padne?
Istina o SK je vjerovatno isto toliko loša, možda i gora nego što se priča. Problem je u tome što ljudi znaju da je tamo loše stanje i u nedostatku pouzdane informacije, a da bi nas animirali izmišljaju još gore stvari od onih koje smo čuli i koje su pouzdane. I onda kada pretjeraju, cijela ta priča se počne činiti kao propagandna konstrukcija. Nema potrebe za tim, ono što znamo već je dovoljno loše. Ili ima? Da li bi smo se pokrenuli ako ne bismo čuli nešto bombastično tipa "impotentni kepec drži pola stanovništva svoje zemlje u logoru"? Ako nam treba taj dodatni podsticaj da se trznemo na situaciju u SK u vidu tih fantastičnih pričica, onda smo stvarno apatično društvo i apatični pojedinci.
A što se tiče megatona i donošenja demokratije i slobode oružjem, Alfons Kauders, autor prijedloga je sam rekao:
To važi za svaku stranu u svakom sukobu.Alfons Kauders wrote:koliko je neduznih civila ok ubiti radi viseg cilja?
-
sumirprimus
#509 Re: Sjeverna Koreja
tranquil wrote:Zbog ovakvih nuklearki i pišem i dodatno mi se gadi ova situacija. Nadam se da niko neće pomisliti da volim taj režim, ili da sam neki titomrzac. Stvar je u tome da ako oduzmemo glupe priče koje ne možemo provjeriti i koje je neko prepisivao iz Orwela, ostaje nam, šta tačno? Slike komunističkih sletova i spomenike voljenom vođi - ne puno različito od nekih stvari iz vlastite nam prošlosti, sviđalo se to vama ili ne.
To važi za svaku stranu u svakom sukobu.Alfons Kauders wrote:koliko je neduznih civila ok ubiti radi viseg cilja?
ma jok ba dje bi mi,....
mislim ono poredit,s.kor,pa i causeskog sa titinim rezimom,alo decko...
kupovali smo ih za črvenu,sad su oni nama zapad...ccc..tolko o tom rezimu...
koja distorzija povijesti....
-
jefferson
#510 Re: Sjeverna Koreja
Imam priliku da radim sa Rumunima (vojnim licima), Bugarima i ostalim oficirima sirom svijeta. Jedno je jasno, i dalje ljudi s nasih prostora, koji su obrazovani u onoj drzavi, ili imaju nekog dodira ipak odskacu od njih, bez obzira sto su u EU> Jednostavno, nekoliko generacija ugnjetavanja i zatvora se ne moze tek tako izbrisati.tranquil wrote:Zbog ovakvih nuklearki i pišem i dodatno mi se gadi ova situacija. Nadam se da niko neće pomisliti da volim taj režim, ili da sam neki titomrzac. Stvar je u tome da ako oduzmemo glupe priče koje ne možemo provjeriti i koje je neko prepisivao iz Orwela, ostaje nam, šta tačno? Slike komunističkih sletova i spomenike voljenom vođi - ne puno različito od nekih stvari iz vlastite nam prošlosti, sviđalo se to vama ili ne.
Ono cega se ja bojim jeste na sta ce ljudi iz BiH liciti za 40g, ako se ovakva nacionalisticka indoktrinacija nastavi.
Porediti S. Koreju sa Jugoslavijom je isto porediti BiH sa onom drzavom, nidje veze!
Jedino bi mogli porediti S. Koreju i BIH. U prvoj narod sest decenija gleda jednu familiju, a u drugoj gleda dvije decenije jednu mafiju!
- tranquil
#511 Re: Sjeverna Koreja
Alo dečko... živio sam u SFRJ, i određene paralele postoje htio ti priznati to ili ne, i skrenuo sam pažnju na njih, i to ne znači da sam rekao Tito = Kim. Titov režim, uprkos njegovim greškama, sam branio i braniću i dalje od današnjih nacioklerikalnih "demokrata", a u svakom postu na ovoj temi sam jasno stavio do znanja šta mislim o SK. Nema potrebe da ovdje tumačiš moje stavove onako kako ti odgovara, jer sam bio jasan po tom pitanju. Pročitaj opet moj prošli post, ali cijeli, pa će ti biti jasno protiv koje propagande protestujem i zašto protestujem. To nema veze ni sa ljubavlju prema Kimu niti sa mržnjom prema Titu, jer u sebi nemam niti jedno niti drugo.sumirprimus wrote:tranquil wrote:Zbog ovakvih nuklearki i pišem i dodatno mi se gadi ova situacija. Nadam se da niko neće pomisliti da volim taj režim, ili da sam neki titomrzac.
ma jok ba dje bi mi,....![]()
![]()
![]()
mislim ono poredit,s.kor,pa i causeskog sa titinim rezimom,alo decko...
kupovali smo ih za črvenu,sad su oni nama zapad...ccc..tolko o tom rezimu...
koja distorzija povijesti....
Vidi gore šta sam rekao onom prethodnom. Ne mrzim Tita, samo sam poredio kult ličnosti, nadam se da to ne trebam dalje obrazlagati, i poredio sam SFRJ iz vremena staljinove blokade kada su tenkovi i tenkovi crvene armije bile na granici sa SFRJ, kada smo bili siromašni i paranoični, kada je otvoren Goli Otok za staljinove istomišljenike. Nisam poredio nesvrstanu SFRJ koja više nije imala prijetnji u sedamdesetim i osamdesetim pa se mogla opustiti i biti onakva liberalna država kakvu svi pamtimo i volimo. Da nam je Informbiro nastavio disati za vratom par decenija, k**ac bismo bili onakvi kakvi smo bili. Poredio sam to iz naročitog razloga jer je SK u sličnoj blokadi, i pod sličnom prijetnjom najveće svjetske vojne sile, već decenijama. Da je USA stvarno do demokratije, već bi je zaveli, nego im treba paranoična naoružana neprijateljska država da bi kod kuće širili paranoju o "Osovini zla". Da je SK luda kao što pričaju, Seul već ne bi postojao. Dakle, nešto smrdi u cijeloj ovoj priči.jefferson wrote:Ono cega se ja bojim jeste na sta ce ljudi iz BiH liciti za 40g, ako se ovakva nacionalisticka indoktrinacija nastavi.
Porediti S. Koreju sa Jugoslavijom je isto porediti BiH sa onom drzavom, nidje veze!
Jedino bi mogli porediti S. Koreju i BIH. U prvoj narod sest decenija gleda jednu familiju, a u drugoj gleda dvije decenije jednu mafiju!
-
sumirprimus
#512 Re: Sjeverna Koreja
vidis mozda si i u pravu,mozda fakat nisu toliko šumaše,mzda je ovo sve jedna velika lafina,da bi se s.koreja iscrpila, i da bi se na kraju pokorila.il bar da se iritira kina.
samo kako onda objasnjavas da je titin goli otok,iz najgoreg perioda,za s.korejce,ljetovaliste all inclusive???
kad nadjes sliku sjeverno korejca sa 50+ kg ,prestajem,a da nije najderazi vodja...
samo kako onda objasnjavas da je titin goli otok,iz najgoreg perioda,za s.korejce,ljetovaliste all inclusive???
kad nadjes sliku sjeverno korejca sa 50+ kg ,prestajem,a da nije najderazi vodja...
-
jefferson
#513 Re: Sjeverna Koreja
Slozio bi se s tobom ovdje. Ali ipak nije zavedena diktatura staljinovog tipa! Znaci sta bi bilo kada bi bilo pusti onima koji mjenjaju istoriju ili pisu bajke! Tito je bio Tito jer je bio mangup i skontao je sta treba uraditi. Recimo, sta da je na njegovom mjestu bio neki od vodja iz devedesetih? Vjerovatno bi nas prodao staljinu, jbg!Vidi gore šta sam rekao onom prethodnom. Ne mrzim Tita, samo sam poredio kult ličnosti, nadam se da to ne trebam dalje obrazlagati, i poredio sam SFRJ iz vremena staljinove blokade kada su tenkovi i tenkovi crvene armije bile na granici sa SFRJ, kada smo bili siromašni i paranoični, kada je otvoren Goli Otok za staljinove istomišljenike.
Demokratija se ne zavodi, ona mora evoluirati. To su amerikanci opet (nakon vijetnama i prijasnih avantura) skontali u iraku. Nemoze se tkz "jefersonian democracy" zavesti, ona se mora roditi, i za takav oblik demokratije plodno tlo je bila amerika, i niko vise, jer sve drzave svijeta imaju odredjene kapacitete za odredjene stvari. Zato amerika nije socijalna drzava kao sto su evropske, jer nema taj kapacitet, ali ima kapacitet za vrlo flexibilnu ekonomiju. jbg, tako je to.Da je USA stvarno do demokratije, već bi je zaveli
Ali skontali su da se ne moze uci u neku drzavu (Irak) i reci,eto sad je demokratija, jer sama drzava nema taj kapacitet. Znaci, sutra kada bi rezim u S. Koreji pao, J. koreja, SAD i ostale demokratske zemlje u svijetu bi imale jeben, ali bas jeben problem da poprave stanje u S. Koreji, kako ekonomski tako i da ljude uvedu u svjetska zbivanja i primaknu ih ostatku svijeta. J. Koreja nije bila demokratija sve do 1988 godine, ali je polako, sitnim koracima od pojavljivanja Generala Parka pa na dalje poslije njegovog ubistva, cinila sve da tranzicija sa vojne diktature iz sezdesetih sto bezbolnije prodje i da se dodje na vrlo efikasnu i uspjesnu demokratiju.
Isto ce ti se desiti i sa kinom. Kinezi imaju sve vise obrazovanih u SAD. Svake godine izmedju 90 i 100,000 kineza zavrsi fakultete u SAD. Mislis da neko nece doci sa diplomom sa Harvarda i postati premijer, i da ta osoba nece reci, pa hajmo u reforme, ali politicke? SAD i ostale zapadne zemlje nece scenario iz 1991 kada se SSSR raspao i niko nije znao ko kontrolise nuklerani arsenal koji je bio dva puta veci od americkog. Takav scenario niko nece da vidi u kini sa 1.4 mlrd stanovnika i nuklearnim naoruzanjem. Zato ni Kina nece da vidi S. Koreju kao nasilnu, a postavljanje Kim Jong Un-a znaci nestabilnost, jer je to razmazeno deriste koje nema pojma ni o cemu, a kamoli da vodi drzavu! Mislim, ima 28g i general je sa cetiri zvjezdice. To ko one zajebancije o 15-godisnjim pukovnicima iz liberije!
Last edited by jefferson on 01/12/2010 01:31, edited 1 time in total.
- psydelija
#514 Re: Sjeverna Koreja
ja sam bio mali dok je nas "veliki" vodja bio ziv, ali sam ziveo u vremenu drugog vodje, mozda i veceg od prvog.jefferson wrote:Hajde ti malo uradi domacu zadacu pa se raspitaj o zvucnicima, indoktrinaciji i sl.
Porediti SK i ex-YU/ Samo mogu zakljuciti jedno: ili imas problem sa pracenjem vijesti, ili je problem u rodnom listu!
u vremenu mraka, tj., totalne indoktrinacije. sfrj a kasnije i srj za svo vreme su u manjoj ili vecoj meri indoktriminisali sirom drustvenom zajednicom, milom ili silom. sta je za cilj imao skoj ili od 91 mladi socijalisti? nista drugo no indoktriminaciju!
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#515 Re: Sjeverna Koreja
tranquil wrote:Drveni točkovi su bili na avionima jugoslovenskog vazduhoplovstva početkom pedesetih. Taj podatak nisam negdje načuo rekla-kazala kao većina podataka o SK ovdje, niti sam ih dobio od neprijatelja SFRJ režima - nego se s ponosom isticao, kako smo se dovijali nestašici u vrijeme Staljinove blokade. Konkretno, učio sam taj podatak na takmičenju "Titovim stazama revolucije" na kojem sam učestvovao. Pitanja?Walthie wrote:Drveni tockovi na borbenim letjelicama? Daj odvadi malo...tranquil wrote: I što se upalite kada poredim s Titoizmom - jesmo li davali imena gradova po njemu? jesmo li nosili štafetu i pravili državni praznik od rođendana? jel se išlo u zatvor ili na informativni razgovor ako se priča protiv njega ili protiv Jovanke mu? jesmo li mu dizali spomenike za života? jesmo li imali u svakoj školi takmičenje "titovim stazama revolucije" i njegovu sliku u svakoj učionici i svakom udžbeniku? jesmol zbog toga što smo ga slijedili trpili blokade od Staljina pa smo nekoliko godina imali avijaciju u kojoj su avioni imali drvene točkove, i zemlja bila "u mraku" i na ivici gladi čak iako smo imali relativno dobre odnose sa zapadnom Europom i USA (sada bi se neki rugali tome što smo bili siromašni)? jeste, sve je istina. I jesmo li ga volili? Sigurno.
Moj padre je vozio mercedes 70-tih,slusao rok i duvao travku...mozes mislit to je bilo u "crvenoj" Jugoslaviji a nije bio clan partije i nije bas nesto volio Tita ali ga je postovao.Nikad nikakvih problema...
Sliku Tita nismo imali u kuci,neka neki sjevernjak ne stavi ili skine sliku onog gangstera od vodje bas bi me intersovalo kako bi se proveo.Porediti Jugoslaviju i S.K. ma smijesno..
S druge strane, recimo u SK tolerišu homoseksualce kao normalan dio društva. Ali eto ne duvaju travku. Totalitaristi.
Pitanja:
Nije moguce da si se ufurao da si samo ti isao na takmicenja "titovim stazama revolucije"?
Jel' te mozda "ponio" zar diskusje?
Ovo se u BiH i Jugi pravilo a ne samo letilo u godinama o kojima pricas

Last edited by Toto on 01/12/2010 02:32, edited 2 times in total.
- NightSkyWalker
#518 Re: Sjeverna Koreja
Jesmo li morali uciti o bajkama koje su se pripisivale partiji i njenim jurisnicima?jefferson wrote: Ali ipak nije zavedena diktatura staljinovog tipa!
Jesmo li isli na robiju ako bi opsovali vodju i sistem?
Diktatura kao diktatura, ...koja je dobra?
-
jefferson
#519 Re: Sjeverna Koreja
To ti bio na robiji? iz svega onoga, cini mi se da su ovi sto su dosli sa robije na vlast tu robiju itekako zasluzili!NightSkyWalker wrote:Jesmo li morali uciti o bajkama koje su se pripisivale partiji i njenim jurisnicima?jefferson wrote: Ali ipak nije zavedena diktatura staljinovog tipa!
- NightSkyWalker
#520 Re: Sjeverna Koreja
Nisam misljenja da ljudi treba da idu na robiju zbog onoga sto govore. Svi smo rodjeni slobodni i niko nema pravo da nam govori sta smijemo a sta ne smijemo govoriti.jefferson wrote:To ti bio na robiji? iz svega onoga, cini mi se da su ovi sto su dosli sa robije na vlast tu robiju itekako zasluzili!NightSkyWalker wrote:Jesmo li morali uciti o bajkama koje su se pripisivale partiji i njenim jurisnicima?jefferson wrote: Ali ipak nije zavedena diktatura staljinovog tipa!
A ko je bio na robiji..., pitaj one sto su dogorili protiv sistema i vodje.
Identicna stvar se desava u Sjevernoj Koreji.
-
jefferson
#521 Re: Sjeverna Koreja
Najbolji su mi ovi sto znaju kako je bilo u ex-Yu, ali i kako je u S. koreji. Sad dosli iz nje, nakon oporavka sa odsluzenja kazne na Golom otoku kada su opsovali Tita!
- NightSkyWalker
#522 Re: Sjeverna Koreja
Zlo je zlo, bez obzira u kojoj zemlji se cini.jefferson wrote:Najbolji su mi ovi sto znaju kako je bilo u ex-Yu, ali i kako je u S. koreji. Sad dosli iz nje, nakon oporavka sa odsluzenja kazne na Golom otoku kada su opsovali Tita!
- ultima_palabra
#523 Re: Sjeverna Koreja
Ne Harvarda, nego Chicago School of Economicsjefferson wrote:Isto ce ti se desiti i sa kinom. Kinezi imaju sve vise obrazovanih u SAD. Svake godine izmedju 90 i 100,000 kineza zavrsi fakultete u SAD. Mislis da neko nece doci sa diplomom sa Harvarda i postati premijer, i da ta osoba nece reci, pa hajmo u reforme, ali politicke?
- nosara
#524 Re: Sjeverna Koreja
NightSkyWalker wrote:Nisam misljenja da ljudi treba da idu na robiju zbog onoga sto govore. Svi smo rodjeni slobodni i niko nema pravo da nam govori sta smijemo a sta ne smijemo govoriti.jefferson wrote:To ti bio na robiji? iz svega onoga, cini mi se da su ovi sto su dosli sa robije na vlast tu robiju itekako zasluzili!NightSkyWalker wrote: Jesmo li morali uciti o bajkama koje su se pripisivale partiji i njenim jurisnicima?
A ko je bio na robiji..., pitaj one sto su dogorili protiv sistema i vodje.
Identicna stvar se desava u Sjevernoj Koreji.
Da te pitam kako ti to znas, pretpostavljam da je suvisno...
Ako vjerujes americkoj propagandi, onda je po tebi izrael u pravu sto kosi arape...? Ili je "morebit bidne, ali kako kad"...
Sto se tice SFRJ, samo zbog cinjenice da je BiH stvorena dobrom voljom Tita i partije, budi oprezan kad baljezgas gluposti... Sinoc su na srni gostovali tvoji mentalni kompici u nekakvoj emisiji koja je pokusala da razmontira drzavnost BiH nastalu AVNOJ-em...
Ili je i tu "morebit bidne..."?
-
5 0 5
#525 South Korea and US 'plan more drills' amid N Korea fear
South Korea is planning to hold more military exercises, after its joint naval manoeuvres with the United States end in the Yellow Sea on Wednesday.
Seoul officials said they were in talks with Washington to stage further naval drills, possibly as soon as this month.
A US aircraft carrier arrived in the region last week shortly after the North shelled a South Korean island.
Four people died in the attack. China is under pressure from the US to exert influence over its ally North Korea.
Unconfirmed reports from Beijing say that China's state councillor Dai Bingguo had been invited to the North Korean capital, Pyongyang.
At the same time, North Korea's Choe Thae-bok, an aide to leader Kim Jong-il, is in Beijing.
China has called for an emergency meeting of members of the six nations involved in talks on North Korean nuclear disarmament.
The AFP news agency reports that China has blocked any formal UN censure of North Korea for last week's shelling.
Stalled talks
A South Korean Joint Chiefs of Staff officer said that Seoul and Washington were planning new military drills off South Korea's west coast.
The officer, speaking on condition of anonymity, said talks were focused on whether these would take place this month or next.
Separately, South Korea is planning what it calls routine week-long naval live-fire exercises from 29 sites around the country.
These are due to start next week and continue for several weeks.
China, however, has expressed its anger at the joint US-South Korean military exercises - which were planned before North Korea's shelling of Yeonpyong island last week.
Washington says the drills are purely defensive in nature.
China has also been pressing for a resumption of the six-nation talks on ending North Korea's nuclear programme.
The US has said these talks cannot resume until North Koreas apologises for its torpedoing of a South Korean warship in March, and stops further nuclear enrichment plants from operating.
The six-party talks, involving the two Koreas, the US, China, Japan and Russia, have been stalled since April 2009.
Analysts say diplomacy has been further complicated by the recent leak of diplomatic cables by whistle-blowing website Wikileaks.

North Korea: Timeline 2010
26 March: South Korean warship, Cheonan, sinks, killing 46 sailors
20 May: Panel says a North Korean torpedo sank the ship; Pyongyang denies involvement
July-September: South Korea and US hold military exercises; US places more sanctions on Pyongyang
29 September: North holds rare party congress seen as part of father-to-son succession move
29 October: Troops from North and South Korea exchange fire across the land border
12 November: North Korea shows US scientist new - undeclared - uranium enrichment facility
23 November: North shells island of Yeonpyeong, killing at least four South Koreans
Link
Seoul officials said they were in talks with Washington to stage further naval drills, possibly as soon as this month.
A US aircraft carrier arrived in the region last week shortly after the North shelled a South Korean island.
Four people died in the attack. China is under pressure from the US to exert influence over its ally North Korea.
Unconfirmed reports from Beijing say that China's state councillor Dai Bingguo had been invited to the North Korean capital, Pyongyang.
At the same time, North Korea's Choe Thae-bok, an aide to leader Kim Jong-il, is in Beijing.
China has called for an emergency meeting of members of the six nations involved in talks on North Korean nuclear disarmament.
The AFP news agency reports that China has blocked any formal UN censure of North Korea for last week's shelling.
Stalled talks
A South Korean Joint Chiefs of Staff officer said that Seoul and Washington were planning new military drills off South Korea's west coast.
The officer, speaking on condition of anonymity, said talks were focused on whether these would take place this month or next.
Separately, South Korea is planning what it calls routine week-long naval live-fire exercises from 29 sites around the country.
These are due to start next week and continue for several weeks.
China, however, has expressed its anger at the joint US-South Korean military exercises - which were planned before North Korea's shelling of Yeonpyong island last week.
Washington says the drills are purely defensive in nature.
China has also been pressing for a resumption of the six-nation talks on ending North Korea's nuclear programme.
The US has said these talks cannot resume until North Koreas apologises for its torpedoing of a South Korean warship in March, and stops further nuclear enrichment plants from operating.
The six-party talks, involving the two Koreas, the US, China, Japan and Russia, have been stalled since April 2009.
Analysts say diplomacy has been further complicated by the recent leak of diplomatic cables by whistle-blowing website Wikileaks.

North Korea: Timeline 2010
26 March: South Korean warship, Cheonan, sinks, killing 46 sailors
20 May: Panel says a North Korean torpedo sank the ship; Pyongyang denies involvement
July-September: South Korea and US hold military exercises; US places more sanctions on Pyongyang
29 September: North holds rare party congress seen as part of father-to-son succession move
29 October: Troops from North and South Korea exchange fire across the land border
12 November: North Korea shows US scientist new - undeclared - uranium enrichment facility
23 November: North shells island of Yeonpyeong, killing at least four South Koreans
Link