Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Locked
ultima_palabra

#501 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by ultima_palabra »

bicebolje wrote:
ultima_palabra wrote:
staracbezmora wrote:Naša politika je jednostavna federalna jedinica s hrvatskom većinom , bila ona peta deseta ili stota kako vam drago.
Ta politika je propagirana prije izbora - ta politika je dobila preko 90% hrvatskih glasova.
Nisam siguran... treći entitet niko ozbiljan nije pominjao godinu-dvije... Čović ga prvi put glasno spomenu u izbornoj noći - pretpostavljam iz panike nakon što je vidio ko je pobijedio u drugom dijelu Federacije 8-) Ne bih rekao da bi ta politika dobili značajnu podršku među Hrvatima u srednjoj Bosni, takve gluposti ih vode u neizvjesnost.
Evo rezultata 1minutne google pretrage
http://www.camo.ch/covic_treci_entitet.htm
Ista priča, isti igrači, godina razlike.
Moguće da je bila koja izjava, ni blizu ovoj sad kakofoniji.
Eto @ose, ode tema helać...
Komrad

#502 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Komrad »

staracbezmora wrote:
jarancuga wrote:
sto bi sejdo vezo za crkvu u plehanima, kad ih on nije ni protjerao...treba se vezati d.covic....hrvati posavine su hdz-u dali 98% glasova, a hdz-e hrvatima posavine samo 2% posavine...
Posavinu smo popušili vojnički.
bili su bolje naoružani, bolje organizirani i u tom trenutku im je bilo jebeno stalo.
Koridor je i sada ključno pitanje RS-a a kamoli nije bilo '92.
Je bilo je panike, je bilo je loših odluka možda je bilo i izdaje ne znam, ali nije bilo prodaje.
Slavko Lisica je bio bolji zapovjednik od onog što smo mi tada imali, jemo li i Kupres prodali i tamo su nas sjebali??
Isti čovjek.

Što su to dobili u HDZ-u da bi se odrekli Posavine??
Niste popusili vojnicki nego je Sranjo Tudzman prodao ...
Da smo tu zajedno presjekli koridor ... niti bi bilo srpske krajine niti republike srpske ...
osa

#503 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by osa »

stari grad Visegrad wrote:
osa wrote:naravno kao što je i dubrovačka republika bila dubrovačka, i slavonska banovina slavonska,a sve opet bijaše hrvatsko, zar to netko spori, moji preci življahu i tada i sada (sad doduše nešto manje) kraj tuzle, dakle tiče me se više možda nego tebe...
osa
gdje ce ti dusa? Bosna nije bila Hrvatska vec je bila Bosna. Pa zar mislis da nisam nacitan istorije? Drzava Bosna je bila najjjaca u doba Tvrtka a zato vrijeme je Hrvatska bila ispod ugarske 800 godina.
Ali u svemu je pozitivno da si i ti Bosanac po genima, dok po ubjedjenju nisi :D
šta napisati inelektualcima, koji bi povratili tvrtkovu kraljevinu, napišeš im šta je tvrtko bio, a oni to nisu, jednostavno....
Komrad

#504 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Komrad »

osa wrote:
osa wrote:naravno kao što je i dubrovačka republika bila dubrovačka, i slavonska banovina slavonska,a sve opet bijaše hrvatsko, zar to netko spori, moji preci življahu i tada i sada (sad doduše nešto manje) kraj tuzle, dakle tiče me se više možda nego tebe...
osa
gdje ce ti dusa? Bosna nije bila Hrvatska vec je bila Bosna. Pa zar mislis da nisam nacitan istorije? Drzava Bosna je bila najjjaca u doba Tvrtka a zato vrijeme je Hrvatska bila ispod ugarske 800 godina.
Ali u svemu je pozitivno da si i ti Bosanac po genima, dok po ubjedjenju nisi :D
šta napisati inelektualcima, koji bi povratili tvrtkovu kraljevinu, napišeš im šta je tvrtko bio, a oni to nisu, jednostavno....

a sta je Tvrtko bio?
osa

#505 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by osa »

Komrad wrote:
osa wrote:
osa

a sta je Tvrtko bio?

pa bosanac katolik kao i svi hrvati, kao uostalom i ja, dijelom....
Komrad

#506 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Komrad »

osa wrote:

Bosnjanin katolik ... bas tako

A ti si Hrvat zar ne?
ravno

#507 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by ravno »

osa wrote:
Imamopobjednika wrote:
staracbezmora wrote:Ali ako bi vi do Neuma radije ............ Ah bože moj. Neretvica 2??
Ne zelimo nista novo, samo kraljevstvo Tvrtkovo :D
gdje se ti tu vidiš, pa to bijaše katoličko kraljevstvo..

Kakvo je to katolicko kraljevstvo, a biskupi mu u dijaspori? Ako vi tvrdite da je katolicko, a Srbi da je pravoslavno, onda mora da je nesto izmedju.
osa

#508 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by osa »

Komrad wrote:
osa wrote:

A ti si Hrvat zar ne?
naravno, kao i svi bošnjani katolici, danas....
goran5

#509 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by goran5 »

osa, kraljestvo je bilo bosansko, a mi smo bosanci, a ti hvat, znaci tebe ne dodiruje Tvrtkovo carstvo.
Bosanski geni su bosnaski, bez obzira na vjeru. Nekad nije bilo nikakve vjere, a u buducnosti ko zna. Dok je uvik bilo Bosne.

hahahahah Tvrtko je bio bosanac i HRVAT po nacionalnosti.

Vi sa bosancima nemate nista jer su bosanci samo jedan dio Hrvata a kolko znam vi se vaseg naroda gnusate.

I to ti kaze pravi bosanac a ne "bosnjak"
Komrad

#510 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Komrad »

goran5 wrote:
osa, kraljestvo je bilo bosansko, a mi smo bosanci, a ti hvat, znaci tebe ne dodiruje Tvrtkovo carstvo.
Bosanski geni su bosnaski, bez obzira na vjeru. Nekad nije bilo nikakve vjere, a u buducnosti ko zna. Dok je uvik bilo Bosne.

hahahahah Tvrtko je bio bosanac i HRVAT po nacionalnosti.

Vi sa bosancima nemate nista jer su bosanci samo jedan dio Hrvata a kolko znam vi se vaseg naroda gnusate.

I to ti kaze pravi bosanac a ne "bosnjak"
Aha ... kralj Tvrtko je bio dijasporac... dosao na privremeni rad u Bosnu ...
ajd ne seri
goran5

#511 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by goran5 »

osa wrote:
Komrad wrote:
osa wrote:

A ti si Hrvat zar ne?
naravno, kao i svi bošnjani katolici, danas....
I ne samo danas nego i oduvjek.

bosanci katolici su po nacinalnosti Hrvati, s tim da je bosanac zemljopisna odrednica a katolik vjerska.
goran5

#512 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by goran5 »

ajd ne seri[
Skrati jezicinu!
star(i)mo

#513 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by star(i)mo »

Image
Komrad

#514 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Komrad »

Povelja Kralja Tvrtka II Dubrovcanima iz 1405.
Povelja Kralja Tvrtka II Dubrovcanima pisana Stjepana II Kotromanica pisana 24 Juna 1405.

[srednovjekovni Bosanski Zlatnik sa Ljiljanima]

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da

je vidomo vsakome: Kto godi je Bo�njanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi

Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima

Dubrovcaninu vratiti i platiti. I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat

uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i

Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da

nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme -

dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe. Sto sudije odluce

nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo

Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja

knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.
Komrad

#515 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Komrad »

SPRAVA RAJKOVICIMA IZ 1366 GODINE - KRALJ TVRTKO

Az rab Bozji i svetoga Grgure, a zovom gospodin Ban Tvrtko, po milosti Bozjoj gospodin mnogim Zemljam

Bosanskim,gospodin Bosanski,i srbski,i solski,i podrinski i mnogim stranam Bosanskim. Pravi gospodin

Ban Tvrtko: kada se bjehmo svadili, tada nas Stjepan Rajkovic umiri i da nam nas grad Bobovac, a neda ga

dati Ugrom. I za tu sluzbu dasmo mu Cuklje u Lasve, i dasmo mu Klopc u Brode i dasmo mu Brlosnik na

Uzore Vlsi. I hvala njinju, stavlajemo u vijeki amen. I s timi vasemi predasmo ga u vjeru djedinju i vse

Crkve Bosanske. I vse krstjane da mu je ruka. I da mu se ne more svrci vjera krstjanska ni za jedin uzrok....

I da mu se tam njegov dlg nepohudobi nikadar. I sto ga ne sudi Djed s dva Strojnika s njim. ..... I da ne

suzanj nikadar dokle je korijen u Bosne Crkve Bozje. Da o tom ima crkva stati.

A tomu svjedoci Dobri Bosnjane : Vojevoda Vlkac, Zupan Crnul, Knez Bogad, Tepcic Belhan, Knez

Branko Prinic, Knez Sladoje,....
Bosnolog

#516 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Bosnolog »

staracbezmora wrote:
Bosnolog wrote:
To je ta napredna i edukovana zapadnoercegovacko kamenjarska ustasoidna demokratija cija je ideologija promocija ustastva segregacije dijece u skolama uz prikaz kulture govora doticnok profesora koji dilaju drogu toj istoj dijeci,ljube boga, Hrvate i cekaju uskrsnuce Erceg-Srpske,politikom Boban Karadzic odnosno nastavak Karadordeva ovog puta politikom Dodik-Covic.....

Pitanje za tebe, sta bi sa procesuiranjem ubice Puljica u Sirokim Brijegom i kakvu poruku saljete kada policija pusti ubicu,.....????
Ah segregacija, to misliš kad se drugom narodu omogući škola na vlastitom jeziku??
Ludo mi se žale talijani na tu segregaciju u istri.

Šta dokazuješ s jednim kriminalcem koji prodaje drogu? Da među hrvatima ima kriminalaca?
Evo potvrđujem ti.

A kako onda objašnjavaš ucjenu "države za čovjeka" ili je "tašna" dio fildžana viška?

kad vandale, nasilnike i kriminalce pušta predsjednik Federacije..........

Italijani su nacionalna manjina u Istri,njihovo skolstvo je tamo gdje su vecina ili gdje ima potrebe za istim u cemu ucestvuje italijanska vlada u finansijskom i medudrzavnom dogovoru,Hoces reci da svaka etnicka skupina i nacionalan manjna u Evropi ima svoje skole na vlastitom jeziku,.... .... :-) :-) :-)

Nastava se kod nas moze odrzavati u jednoj skoli kao i vecina predmeta osim jezika gdje se moze odrzavati u razlicitom kabinetu,historiju i sve druge predmete mogu i pozeljno je da uce na sva tri sluzbean jezika da bi jedni druge bolje shvatili i razumjeli,......

Tamo u zapisanoj Eriji se drugi uce pod zastavom koja ih je protjerala i odvela u konc logore,i tako je obescastili ustasoidni bolesnici kojima se sudi u Hagu za UZP,........
armin071

#517 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by armin071 »

goran5 wrote:
ajd ne seri[
Skrati jezicinu!
:lol:

Udari ga :lol:
osa

#518 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by osa »

Komrad wrote:Povelja Kralja Tvrtka II Dubrovcanima iz 1405.
Povelja Kralja Tvrtka II Dubrovcanima pisana Stjepana II Kotromanica pisana 24 Juna 1405.

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da

je vidomo vsakome: Kto godi je Bo�njanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi

Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima

Dubrovcaninu vratiti i platiti. I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat

uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i

Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da

nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme -

dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe. Sto sudije odluce

nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo

Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja

knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.
nemoj samo takve stvari vaditi, pa po ovom ispada da su dubrovčani narod, a nisu, dakle ispaće da nisu ni bošnjani, lijepo ti reče čovjek bošnjani katolici su danas hrvati, to je fakt, kojeg si valjda i sam svjestan, državom se ne dokazuje narod, pa njemački i talijanski narod su imali stotine državica i raznih kraljevstava, nego manite ovo, pretjerujemo, ovo je za povjest....
goran5

#519 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by goran5 »

Komrad wrote:Povelja Kralja Tvrtka II Dubrovcanima iz 1405.

Znas li kralju tko je osnovao banovinu Bosnu... hrvatski plemic Kulin Ban.

Znas li da je kralj Tvrtko sin hrvatskog velikasa

Tvrtko je patrilinearno bio potomak bosanske vladarske porodice Kotromanića, a njegova majka je bila patrilinearno potomak hrvatske vladarske porodice Šubića. Majka njegovog oca, Jelisaveta Nemanjić, bila je kćerka srpskog kralja, čija je majka bila potomak dinastije Anžuj porijeklom iz Napulja, i ugarske princeze, čija je majka bila kćerka poglavara turskog plemena Kumana.

A znas li tko su SUBICI a tko nemanjici? Tzv. Bosnjaci nisu sigurno
Imamopobjednika

#520 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Imamopobjednika »

goran5 wrote:Znas li da je kralj Tvrtko sin hrvatskog velikasa

Tvrtko je patrilinearno bio potomak bosanske vladarske porodice Kotromanića, a njegova majka je bila patrilinearno potomak hrvatske vladarske porodice Šubića. Majka njegovog oca, Jelisaveta Nemanjić, bila je kćerka srpskog kralja, čija je majka bila potomak dinastije Anžuj porijeklom iz Napulja, i ugarske princeze, čija je majka bila kćerka poglavara turskog plemena Kumana.

Hahahahaha..kakvo nepoznavanje mrvice historije i obicaja kraljevskih porodica. Delegat, vodeci se tvojom logikom Crnogorci imaju pravo traziti kompletnu Italiju jer je posljednja talijanska kraljica bila crnogorska princeza. Sasvim je normalno da su se kraljevske porodice zenile i udavale kako bi ojacavale veze, stvarali alijanse, itd.. Nevjerovatno kakve sve gluposti covjek ovdje nece procitati.. Djeco draga, pa imate li vi barem srednju skolu zavrsenu? :D

Cuj Kulin Ban hrvatski plemic... Covjece, ne zna se tacno ni odakle Kulin Ban potice, ne zna se tacno ni njegovo porijeklo a ti tvrdis da je hrvatski plemic. Nego, otvori temu na historiji i ne zachatavaj ovu. Da se mozemo smijati.
Komrad

#521 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Komrad »

goran5 wrote:
Znas li kralju tko je osnovao banovinu Bosnu... hrvatski plemic Kulin Ban.

Znas li da je kralj Tvrtko sin hrvatskog velikasa

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.
goran5

#522 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by goran5 »

Hahahahaha..kakvo nepoznavanje mrvice historije i obicaja kraljevskih porodica. Delegat, vodeci se tvojom logikom Crnogorci imaju pravo traziti kompletnu Italiju jer je posljednja talijanska kraljica bila crnogorska princeza. Sasvim je normalno da su se kraljevske porodice zenile i udavale kako bi ojacavale veze, stvarali alijanse, itd.. Nevjerovatno kakve sve gluposti covjek ovdje nece procitati.. Djeco draga, pa imate li vi barem srednju skolu zavrsenu? :
Mozes li mi igdje naci onu vasu famoznu mapu iz udzbenika povjesti, kojoj se uvijek smijem, gdje su nekakvi bosnjaci doselili drito u Bosnu iz Azije, Hrvati drito u Hrvatsku a Srbi u Srbiju? :D :D :D

Svi moji su iz Bosne a neki daleki i iz Hercegovine i UVIJEK su se izjasnjavali kao Hrvati i govorili Hrvatskim jezikom.

To ih nitko nije naucio niti im rekao - sta mislis onda kako inteligencijo :? A tako su se izjasnjavali i tvoji preci.

I sad ti meni bosancu pricas da su "bosanci" nacija... mani se corava posla
luckypot

#523 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by luckypot »

I kakve veze gornja rasprava ima s danšnjom pozicijom hrvata u BiH? :-) :-)
Komrad

#524 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Komrad »

goran5 wrote:
Hahahahaha..kakvo nepoznavanje mrvice historije i obicaja kraljevskih porodica. Delegat, vodeci se tvojom logikom Crnogorci imaju pravo traziti kompletnu Italiju jer je posljednja talijanska kraljica bila crnogorska princeza. Sasvim je normalno da su se kraljevske porodice zenile i udavale kako bi ojacavale veze, stvarali alijanse, itd.. Nevjerovatno kakve sve gluposti covjek ovdje nece procitati.. Djeco draga, pa imate li vi barem srednju skolu zavrsenu? :
Mozes li mi igdje naci onu vasu famoznu mapu iz udzbenika povjesti, kojoj se uvijek smijem, gdje su nekakvi bosnjaci doselili drito u Bosnu iz Azije, Hrvati drito u Hrvatsku a Srbi u Srbiju? :D :D :D

Svi moji su iz Bosne a neki daleki i iz Hercegovine i UVIJEK su se izjasnjavali kao Hrvati i govorili Hrvatskim jezikom.

To ih nitko nije naucio niti im rekao - sta mislis onda kako inteligencijo :? A tako su se izjasnjavali i tvoji preci.

I sad ti meni bosancu pricas da su "bosanci" nacija... mani se corava posla
A zovom Stepan, sin gosodina bana Stepana, po milosti boziei gospodin vsem zemlam bosinskim, i Soli, i Usore, i Dolnim kraem i Humske zemle.
-darovnica knezu Vukosavu, sinu kljuckog kneza Hrvatina, zupu Kljuc, i svjedoci su naravno dobri Bosnjane.
Pisano 1322 god. u Miostri, “u gosti velikoga hizi u Radosavi”-izmedju ostalog spominje se :” a sie pisanie svrsi se u gosti velikoga hizi u Radoslavi.
Az sveti Grgur, a zovom ban Stjepan, gospodin bosnski i brat moi knez Vladislav, veru i dusu otca nam gospodina bana i vseh roditel nasih i svoio knezu Vukoslavu sinu, kljuckog kneza Hrvatina i to pred DIDOM VELIKIM RADOSAVOM i pred starcem Radimirom i Zunboromn i Vlckom i pred vsom crkvom i pred Bosnom da ne u naju Vukoslav suzn ni pogublen
goran5

#525 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by goran5 »

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.
[/quote]

Pa bosanski, bezbel jer je vladao zemljopisnim podrucjem bosne, oko rijeke Bosne od Visokog do Zenice.
Da je vladao dalmacijom, bio bi ban dalmatinski.

Ali to ne mijenja cinjenicu da je bio Hrvat... Hrvati su nacija... nisu zemljopisna odrednica kao bosanci, dalmatinci, sumadinci...

A nisu ni vjeska odrednica kao Bosnjaci ili Muslimani ili kako god vi vec sebe nazivate
Locked