Da li stavljate brnjicu svom psu?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
AnjaNS

#501 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by AnjaNS »

Ja nijednom svom psu nisam stavljala brnjicu,nikoga ne napadaju.Moji psi nikoga ne napadaju,za ostale ne znam.Sve ovisi od psa i kako ga je vlasnik dresirao.Ja svoje pse nisam tretirala kao napadace,nego kao umiljate i mile zivotinje zeljne igre i druzenja,i nikada nikog nisu ugrizli,osim u igri sto je i normalno.Oni koji svoje pse tretiraju kao pse za borbe,mislim da bi trebali psima da stavljaju brnjice.Sve ovisi od psa,kako je dresiran,to jest kako ga vlasnik nauci. Sto se zakona tice,oni ne znaju kako su psi nauceni,i ne mogu mi uzjeti za manu to sto ja svom psu nisam stavila brnjicu jer poznajem svojeg psa i znam da nece nikome naskoditi.Bio to doberman,bigl,ili maltezer,svaki pas se moze naucit poslusnosti i dobrote.
kokuz_sa

#502 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

jedno pitanje..
valjda se nece niko nac uvrijedjen

vidim svi su pobornici da svojim psima ne stavljaju brnjice(iskren da budem ni ja svom nisam stavljao)
svi kazu moj pas je miroljubiv,nece on nikog ugristi,on je lijepo odgojen..

eh da pitam dal ima ovdje i jedan forumas ciji je pas nekog ujeo?
zengi

#503 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

Ja svom rundovu stavljam brnjicu gdje ima prolaznika i drzim ga na 5cm povodca.
On nije pas da hoce bez-veze ujesti ali je dosta puta zarezao ili trznuo nekog.
Voma sam oprezan sa njim ne zbog njega, nego zbog ljudi koji ga svojim ponasanjem mogu izazvati a njemu da budem iskren, vrlo malo treba.
Kao sto je Friesian vec rekao ljudi nemaju osnovno znanje u ophodjenju sa psima pa tako prave gluposti i postoji opasnost da dodje do incidenta.
Recimo, svezao ja njega na metar povodca u cosak gdje nikom normalnom nebi trebao da smeta da popijem kafu i eto ti neke dileje koja i pored 5 metara sirine i bez ikakve potrebe ide pravo na njega kao da hoce da ga pregazi ili bi se on morao izmaknuti da ta osoba prodje.
To mi se desavalo dosta puta. I pored mog upozorenja gospodine/gospodjo, nemojte molim vas blizu tog psa jer hoce ujesti, taj ili ta kaze, ma nema veze nebojim sa ja pasa. :shock: :? :shock: :?
HALO BA, pa cujete li vi sta ja vama govorim "HOCE UJESTI"!!!! NEMA VEZE DALI SE BOJIS ILI NE!!!!! I sta ima da prolazis tako da dotaknes necijeg psa, motor, djecija kolica, ceker, biciklo ili bilo sta drugo kad za to uopste nema potrebe i imas 5 metara prostora. Znate li vi ljudi sta znaci PRIVATNI PROSTOR????? To je prostor oko neke osobe ili njene imovine u koji nije kulturno ulaziti ukoliko nije apsolutno neophodno, VOLE JEDAN NEODGOJENI!!!
Sta ja ima da se trljam uz neciju zenu kad prolazim kao da smo u pretrpanom tramvaju a ono ima 5 metara prostora?
Pa normalno je da me njen muž nokautira i normalno je da te pas ujede.
Desavalo mi se da stojim i pas ima brnjicu i ja ga drzim za okovratnik i onda neki ljubitelj pasa pridje sledja i pođe da ga dira a da ni ja ni pas to nevidimo. I normalno je da pas vrisne a oni se kao nadju iznenadjeni i uvrijedjeni.
Prvo, to je veliki i snazan pas i ti ga neznas, sta ima da mu prilazis i milkis ga?
Drugo, to je moje privatno vlasnistvo i treba pitati za dozvolu kad diras neciju privatnu imovinu.
Uobicajeni odgovor je "pa sta ima veze".
To ti sa svojim stvarima odlucuj ima li veze ili nema a nemoj sa tudjim jer nemas pravo.
Ja stvarno volim pse i dusa mi se sa njima igrati i maziti ih ali nikad, apsolutno nikad nediram tudjeg psa, niti auto niti motor niti bilo sta drugo dok ne pitam vlasnika jeli to u redu.
Pa majka mu stara nije opstinsko.
A ovo jos ima i zube.
Prodje pored deset napustenih pasa koji ceznu za malo paznje i ljubavi i eto ti ga meni da mom psu malo zavrne uši.
Friesian

#504 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

kao sto je poznato po postovima imam dva psa i starija ovcarka inace ignorise ljude maksimalno dok jednom nije samo zarezala na komsiju koji mi je (dok je ona nuzdu obavljala) poceo (dok je prolazio pored mene) da psuje i govori da je se rijesim jer ce mi on bombu baciti.. niti imaju zajednickih dodirnih tacaka niti bilo sta drugo... ona se tad iz daljine rezanjem zaletila na njega ali sva sreca pa me je poslusala kad sam dreknuo na nju iako mi je pravo zao sto nije bilo mogucnosti da ga napadne pa da me vise nikad i ne pogleda.. ali znajuci da tako reagujem nastavio je da me maltretira sto se psa tice.. kao "njemu smeta".. to se samo jednom desilo i nikad vise..

a iako je ona takva kakva jeste, nenormalno voli i trpi djecu ipak ne dam da joj neko prilazi ukoliko kolturno ne pridje i pita moze li pomaziti.. one kabadahije koji "znaju s psima" nonsalantno otpilim, s merakom..
zengi

#505 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

Opet se vracamo na pitanje osnovnog kućnog odgoja kojeg nasi dobri sunarodnjaci nemaju ni za lijeka i bolesne narcisoidnosti kojom obiluju, te shvatanja svjeta kao 1/1 njihovog, iz cega proizilaze svi problemi u ovoj zemlji.

Dok sam imao motor (lijep, crn i uglanjcan, bez i jedne packe) cesto mi se desavalo da neko mrtav-hladan sjedne na motor dok telefonijra (onako švalerski sa strane) ili cisto onako da malo proba kakav je osjecaj. Steze kocnicu i kvacilo, vrti guvernalu, zavrce gas, dize se i spusta da malo vidi amortizere, itd. Kad je motor naslonjen na nogaru vrlo malo potiska treba da motor padne i da ti napravi ogromnu stetu. Zajahivanjem i trljanjem guzovima po rezervoaru se mogu napraviti ogrebotine nitnama na farmerkama ili tokom od kaisa ali dzaba, ljudi i dalje sjedaju kad sam ja tu i kad nisam.
Prilazim ja motoru, stavljam kljuc i palim ga kad iztrcava neki manijak sa iskolacenim ocima iz obliznje kafane ili prodavnice i sa idiotskim kezom na licu i kaze "jarane, jel' to tvoj motor"? Jeste, kazem ja, a u sebi mislim konju, zar nevidis da sam ga upravo otkljucao i upalio i da stavljam kacigu. :-) Joj kako me je prepooooo, ja sjeo malo da ga probam, kad se upali alarm a ja skocioooooo!!!! Ah, kako simpaticno od tebe. I jos budala dodje da ti se pohvali??? :shock: :shock:
Pa gdje je to normalno???!!!!
Vide tvoj zipo upaljac i zgrabe ga sa stola da ti pokazu one trikove sa paljenjem od nogu, škljocanje poklopcem i druge stvari koje razglimavaju poklopac i kvare upaljac. I jos te sa iskolacenim ocima, odusevljeni sami sobom, pitaju "znas li ti ovaj fazon"? :-) :-)

Evo mi je i šarplaninka pocela da koluta ocima kad joj se neko pocne obracati jer je i njoj vec dosadila ta njihova "ljubav".
Neki dan kazem jednoj staroj glupaci da ne prilazi mom rundovu (vidio sam po iskolacenim ocima da se sprema da mu malo zavrne usi) jer je agresivan kad ona potegnu mobitel iz dzepa i kaze e sad cu nazvati jednu curu da mu ona pridje, znas, nema psa kojem ona nesmije prici.....
Sad bi ona maksuz zvala neku curu da dodje i da ona meni pokaze nesto? :shock:

Koji vam je k..ac ljudi?! Nadjite sebi neki hobi.... skupljajte salvete, postere Brus Lija, vezite goblene.....
Friesian

#506 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

moja omiljena:

Image
jaca-maca

#507 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

Moja prijateljica ima kavkaskog ovcara starog dvije godine. Uvijek mu je stavljala brnjicu i drzala na povodcu. Prije godinu dana njenog psa napadne tornjak koji nije bio na povodcu niti je imao brnjicu. I dalje je nastavila da 'postuje zakon', a da ne spomenem koliko puta su je napale psi lutalice. Neki dan kada smo setale, njenog psa je napao bullmastiff. Da je taj bullmastiff bio na povodcu ne bi se nista desilo. Jedva je svom psu skinula brnjicu i na srecu sve se dobro zavrsilo. Od tog dana svom psu ne stavlja brnjicu jer se s brnjicom ne moze odbraniti, ali stavi jedino kada ide tamo gdje ima puno ljudi i djece. Ovo vise nije stvar (ne)stavljanja brnjice nego (ne)drzanja pasa na povodcu. Moje misljenje je da je povodac sasvim dovoljan da se pas sprijeci od eventualnog napada. Ako ljudi pse ne drze na povodcima kako onda ocekujete da stavljaju brnjice :?
zengi

#508 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

jaca-maca wrote:Moja prijateljica ima kavkaskog ovcara starog dvije godine. Uvijek mu je stavljala brnjicu i drzala na povodcu. Prije godinu dana njenog psa napadne tornjak koji nije bio na povodcu niti je imao brnjicu. I dalje je nastavila da 'postuje zakon', a da ne spomenem koliko puta su je napale psi lutalice. Neki dan kada smo setale, njenog psa je napao bullmastiff. Da je taj bullmastiff bio na povodcu ne bi se nista desilo. Jedva je svom psu skinula brnjicu i na srecu sve se dobro zavrsilo. Od tog dana svom psu ne stavlja brnjicu jer se s brnjicom ne moze odbraniti, ali stavi jedino kada ide tamo gdje ima puno ljudi i djece. Ovo vise nije stvar (ne)stavljanja brnjice nego (ne)drzanja pasa na povodcu. Moje misljenje je da je povodac sasvim dovoljan da se pas sprijeci od eventualnog napada. Ako ljudi pse ne drze na povodcima kako onda ocekujete da stavljaju brnjice :?
U sustini ovo pravilo nebi trebalo da vazi za sve nego bi vise trebalo da bude diskrecija vlasnika psa.
Ako ti je pas ok, kao sto je tvoj jaco i kao sto sam vidio masu pasa onda bi pravedno bilo da takvi psi nisu obavezni nositi brnjicu jer, prvo nema potreba psa bez-veze muciti, a drugo, upravo zato da se moze odbraniti ako ga neki agresivac napadne. Posebno je tesko ljudima sa malim psima kaji konstantno imaju taj problem da im neki pas u prolazu hoce da ubije ljubimca i jos im se svezu ljubitelji koji hoce da ga ugnjave.
Idealno, ljudi koji imaju mocne i potencijalno agresivne pse bi trebali da se ponasaju odgovorno i da u prvom redu ne nabavljaju pse koje nisu u stanju kontrolisati a oni koji ga imaju da kao i svi savjesni ljubitelji pasa nauce sto je vise moguce o psima uopste i time povecaju uzitak koji imanje psa pruza, a i da odgovornim ponasanjem minimalizuje mogucnost incidenta.
Normalno je da se svi incidenti nemogu sprijeciti i treba razlikovati incident od nemarnog ponasanja, kad su vlasnici u pitanju.
Moje licno iskustvo mi govori da je agresiva od strane pasa prema ljudima i drugim psima u 99% slucajeva ljudska greska i da opet citiram Fiesiana, svi ljuci bi trebali da znaju osnovne stvari o psima dali ih oni volili ili ne i dali ih posjedovali ili ne. Mislim da je ova vjestina na nivou onih kao sto su plivanje ili voznja bicikla. Nemoras postati olimpiski prvak ali nemoj da odmah potones ko' kamen. :)
To su osnovna pravila kao sto su: ne mlataraj rukama kad prilazis psu i ne deri se jer te moze od straha napasti (u ostalom, ovo pravilo vazi i kad prilazis covjeku bez psa), ne diraj ga ako ga neznas ili ako pas ocito pokazuje zelju za kontaktom, ne ulazi u njegov licni prostor tj. na blizinu sa koje bi ti njega ili on tebe mogli lako napasti itd.
zonbirile

#509 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

jaca-maca wrote:Moja prijateljica ima kavkaskog ovcara starog dvije godine. Uvijek mu je stavljala brnjicu i drzala na povodcu. Prije godinu dana njenog psa napadne tornjak koji nije bio na povodcu niti je imao brnjicu. I dalje je nastavila da 'postuje zakon', a da ne spomenem koliko puta su je napale psi lutalice. Neki dan kada smo setale, njenog psa je napao bullmastiff. Da je taj bullmastiff bio na povodcu ne bi se nista desilo. Jedva je svom psu skinula brnjicu i na srecu sve se dobro zavrsilo. Od tog dana svom psu ne stavlja brnjicu jer se s brnjicom ne moze odbraniti, ali stavi jedino kada ide tamo gdje ima puno ljudi i djece. Ovo vise nije stvar (ne)stavljanja brnjice nego (ne)drzanja pasa na povodcu. Moje misljenje je da je povodac sasvim dovoljan da se pas sprijeci od eventualnog napada. Ako ljudi pse ne drze na povodcima kako onda ocekujete da stavljaju brnjice :?
-----------------------------------------------------
odlično,ali kakve veze to ima sa nezainteresovanim šetačem,starcem,invalidom,djetetom.Zapad,a naravno Amerika prva,je pravilno identifikovala problem,pa sada imaš namjenske parkove samo za pse i vlasnike naravno.Očito zajedno ne ide,jer ovde je tema povodac i brnjica,a gdje priča o vršenju nužde životinja u travi u kojoj se igraju djeca.
Friesian

#510 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

vrlo jednostavan odgovor: posto su se ljubitelji zivotinja izborili da sintori vise ne hvataju lutalice, druga strana se izborila da se po Zakonu psima stavljaju brnjice onda neka se oni kojima smetaju psi izbore za takve parkove.. time cine uslugu i sebi i vlasnicima pasa.. prema prva dva primjera se moze vidjeti da nije nemoguce ;)

P.S. a gdje je prica o vrsenju nuzde degenerika u travi u kojoj se igraju i djeca i psi..?
jaca-maca

#511 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

zonbirile wrote:-----------------------------------------------------
odlično,ali kakve veze to ima sa nezainteresovanim šetačem,starcem,invalidom,djetetom.Zapad,a naravno Amerika prva,je pravilno identifikovala problem,pa sada imaš namjenske parkove samo za pse i vlasnike naravno.Očito zajedno ne ide,jer ovde je tema povodac i brnjica,a gdje priča o vršenju nužde životinja u travi u kojoj se igraju djeca.
O cemu ti? :? :? :?
zonbirile

#512 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

o balkanskom naprđivanju ljubitelja životinja.Sve znate i hoćete,ja još ne viđoh kesicu i govance u njemu.
Cholina_Lokica

#513 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Cholina_Lokica »

zonbirile wrote:o balkanskom naprđivanju ljubitelja životinja.Sve znate i hoćete,ja još ne viđoh kesicu i govance u njemu.
Stash kad citavoj naciji u krvi da sere i pisha gdje mu se cejfne, wc-i nam i ne trebaju, pa mogu i kerovi onda, kod njih je bar prirodnije to
Pasiflora

#514 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Pasiflora »

kokuz_sa wrote:jedno pitanje..
valjda se nece niko nac uvrijedjen
vidim svi su pobornici da svojim psima ne stavljaju brnjice(iskren da budem ni ja svom nisam stavljao)
svi kazu moj pas je miroljubiv,nece on nikog ugristi,on je lijepo odgojen..
eh da pitam dal ima ovdje i jedan forumas ciji je pas nekog ujeo?
Obzirom na boldirano, moj pas u svojih 7 godina nikada nikoga nije ugrozio ni na koji nacin.
A nije da nije bilo situacija kad mi je zao sto nije reagirao.
jaca-maca

#515 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

zonbirile wrote:o balkanskom naprđivanju ljubitelja životinja.Sve znate i hoćete,ja još ne viđoh kesicu i govance u njemu.
Ja stvarno ne vidim kakve veze ima kesica i govance sa mojim postom i sa ovom temom. Jesi li ti debil ili sta? Odgovori u skladu sa mojim postom ili bolje nista ne pisi!
zengi

#516 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

jaca-maca wrote:
Ja stvarno ne vidim kakve veze ima kesica i govance sa mojim postom i sa ovom temom. Jesi li ti debil ili sta? Odgovori u skladu sa mojim postom ili bolje nista ne pisi!
Ma konfuzan je malo meni ovaj zonbirile. Citavo vrjeme pise off topic, ali totalno.
Zonbirile jarane, daj se malo saberi. Citaj postove pa odgovaraj a ne onako sta ti prvo padne napamet. :lol: :lol: :lol:
Kod nas nikad nije ni bilo nekih parkova, a i ovo malo sto ih ima nisu dovoljni ni za hrcke.
Sto se tice generalne higijene, nije valjda da ces da zamjeris pokoje psece govance (usput budi receno ja ih licno nikad ne ostavljam) pored ovog haosa od razno-razne prljavstine sto okolo vidis. Da nama vlasnicima pasa mozete ista zamjeriti to sigurno nije pokoje govance jer ovdje covjek kad ode u park moze komotno da pogine kakav je haos od stakla i ljudskog otpada.
Imam jednu ideju za tebe Zonbirile, idi negdje i bori se za cistocu i ocuvanje prirode a mani se ti pasa, brnjica i kesica jer stvarno nisi na potrebnoj frekvenciji. Nemoj ovo shvatiti kao uvredu nego kao cistu cinjenicu.
Drugarski pozdrav :thumbup:
Friesian

#517 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

kad smo vec kod govancadi nije mi jasno svrha kupljenja izmeta ako ces ti te kesice gledati.. pravili bi duplu stetu.. kad se govance pokupi u kesu onda se ta ista kesa baci u kontejner te se to i ne vidi..
zonbirile

#518 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

Friesian wrote:kad smo vec kod govancadi nije mi jasno svrha kupljenja izmeta ako ces ti te kesice gledati.. pravili bi duplu stetu.. kad se govance pokupi u kesu onda se ta ista kesa baci u kontejner te se to i ne vidi..
-----------------------------------------------
izraz bukvalno je valjda nastao od bukve,pređi na brezu.Ostali poštujte zakon,a on ne poznaje male,dresirane,agresivne,lake,teške i ostale pse-samo pse i propisuje povodac i brnjicu.Sve ostalo je šuplja.
Friesian

#519 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

dobro bukvo, hvala na objasnjenju.. jesi li procitao Zakon ili si to samo cuo? kad procitas znaces da se nigdje ne spominje (osim u Zakonu Opstine Novo Sarajevo) termin brnjica.. u ostalim pise zastitno sredstvo a mom psu je davilica i vise nego zastita.. sa brnjicom te moze oboriti, izgrebati, nagnjeciti, .. a sa davilicom, osim ako mu ne dozvolim, ne moze ti ni prici ;)
procitaj stagod i potrudi se da psi i vlasnici pasa dobiju te parkove da ti ne smetaju... makni se od foruma malo..
zonbirile

#520 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

Friesian wrote:dobro bukvo, hvala na objasnjenju.. jesi li procitao Zakon ili si to samo cuo? kad procitas znaces da se nigdje ne spominje (osim u Zakonu Opstine Novo Sarajevo) termin brnjica.. u ostalim pise zastitno sredstvo a mom psu je davilica i vise nego zastita.. sa brnjicom te moze oboriti, izgrebati, nagnjeciti, .. a sa davilicom, osim ako mu ne dozvolim, ne moze ti ni prici ;)
procitaj stagod i potrudi se da psi i vlasnici pasa dobiju te parkove da ti ne smetaju... makni se od foruma malo..
--------------------------------
najsmješnije kada smislov,sam sebi skoči u stomak.Nigdje se ne spominje sem u N.Sarajevu :lol: :lol: .Možda sam baš iz N.Sarajeva.Ponovo vaše tumačenje,davuilica,jal švapska ogrlica,je tebi ,odnosno po tvome zaštitno sredstvo,ostalima očito nije.
Cholina_Lokica

#521 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Cholina_Lokica »

Nekome ne idu zakoni
Friesian

#522 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

e pa ja nisam u N. Sarajevu pa prema tome plaho me ne zanima tvoja pobuna.. ;)
davilica je bolje zastitno sretstvo za sve koji je znaju koristiti i koji znaju sta je to a posto takvi kao ti i donose Zakone (drugim rijecima pojma nemaju) onda je njima BRNJA jedino rjesenje..
zonbirile

#523 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

Friesian wrote:e pa ja nisam u N. Sarajevu pa prema tome plaho me ne zanima tvoja pobuna.. ;)
davilica je bolje zastitno sretstvo za sve koji je znaju koristiti i koji znaju sta je to a posto takvi kao ti i donose Zakone (drugim rijecima pojma nemaju) onda je njima BRNJA jedino rjesenje..
------------------------------------
na osnovu čega zaključuješ da ja donosim Zakone,ili kao ja? Moraš se naučiti poštivanju Zakona,a tumačenje prepusti pravnicima,jer u slučaju bilo čega,karikiram,isprljanog odijela,a lice kojem je to učinjeno te tuži,vidio bi kako se onda formulišu pojedini paragrafi.
Friesian

#524 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Friesian »

pa ne mogu postovati nesto sto ne pise.. zastitno sredstvo moze biti svasta nesta.. i prema tome za mene je zastitno sredstvo (efikasnije od brnjice) upravo davilica.. nalazi se na mom psu od kako je imam i rijesen problem.. postujem Zakon, ne moze mi niko nista reci iako mnogi govore.. dakle, nigdje nije napisano brnjica..
zengi

#525 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

Ja neznam sta da kazem ovom Zonbirile???? :? :? :? :zzzz:
Joj ljudi jes meni ovo dosadilo.... pravo mlacenje prazne slame.
Locked