Da se razumijemo, NIN-a jako cijenim i sa paznjom citam njegove postove. I ovaj je bio jako interesantan i pun zanimljivih podataka. Eto NiN, i ako se cesto ne slazemo, i ovim putem izrazavam duboko postovanje prema znanju koje si do sada pokazao na ovom forumu. Negdje sam napisao da ti je to vjerovatno usko vezano sa obrazovanjem i onim sto radis, ali iz svega sto sam procitao rekao bih da je i to znanje nadprosjecno.
Stav Islama prema homoseksualcima!?
-
iceman2010
#501 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
O tome i pricam. U tim naukama vazi jedna teorija dok se ne pojavi druga (naravno ima i puno neupitnih cinjenica). Stvar je u tome da se naucne teorije koje ne moraju biti tacne dogmatiziraju kao cinjenice. Nekada su ljudi za taj primjer zemlje gubili glave. Dalje, neki ljudi (ne mislim na tebe) su umislili da je nauka odgovorila na sva pitanja i da je to to. Ustvari nauka pokusava dati odgovore na skoro sva pitanja. Ti odgovori su pocesto povrsne teorije koje se podlozne kritici i promjenama. Svjedoci smo, skoro svaki dan, da se za nesto kaze otprilike: "do skora se smatrala da....., ali sada je utvrdjeno da......). Dakle, ako postoji neka naucna teorija ona nije naucna cinjenica. U navedenom NIN-ovom komentaru nalaze se samo nepotvrdjene i neistrazene indicije. Nista vise.
Da se razumijemo, NIN-a jako cijenim i sa paznjom citam njegove postove. I ovaj je bio jako interesantan i pun zanimljivih podataka. Eto NiN, i ako se cesto ne slazemo, i ovim putem izrazavam duboko postovanje prema znanju koje si do sada pokazao na ovom forumu. Negdje sam napisao da ti je to vjerovatno usko vezano sa obrazovanjem i onim sto radis, ali iz svega sto sam procitao rekao bih da je i to znanje nadprosjecno.
- statix
#502 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Svaka hipoteza, svako istrazivanje ili ideja u nauci su korisni, bez obzira sto nemaju status kojeg ima npr. teorija gravitacije, jer pomazu ka otklanjanju gresaka i zabluda koje smo imali i mamo o odredjenim stvarima. Eliminacijom gresaka mozemo reci da smo na pravom putu, korak blize istini, pa makar je nikad u potpunosti ne spoznali. Medjutim, mnogi su frustrurani ovim tokovima, ne zato sto im smetaju naucne hipoteze i metod, nego zato jer nam one otvaraju oci i ukazuju na vlastito neznanje. Smatram da je bolje biti svjestan tog neznanja po odredjenim pitanjima, nego biti ignorant i umisliti sebi kako znanje koje posjedujemo je dovoljno da objasnimo svijet u kojem smo zateceni.
Slicno je i sa homoseksualnoscu. Najlakse je napisati da je to stvar licnog izbora i da ce se stoga za to odgovarati. Medjutim, takvi stavovi su beskorisni. Potrebno je pronaci koji su to socijalni faktori koji uticu na takav izbor, kako bi bili u stanju da gradimo drustvo u kojem takvih pojava nece biti, ukoliko je to uopste moguce. Mislim da danas ne postoje drzave koje nemaju ovaj problem, kako islamske, tako i krscanke, budisticke i ostale, pa se postavlja pitanje da li su posrijedi iskljucivo socijalni faktori i okolina? Ocigledno da nisu.
Slicno je i sa homoseksualnoscu. Najlakse je napisati da je to stvar licnog izbora i da ce se stoga za to odgovarati. Medjutim, takvi stavovi su beskorisni. Potrebno je pronaci koji su to socijalni faktori koji uticu na takav izbor, kako bi bili u stanju da gradimo drustvo u kojem takvih pojava nece biti, ukoliko je to uopste moguce. Mislim da danas ne postoje drzave koje nemaju ovaj problem, kako islamske, tako i krscanke, budisticke i ostale, pa se postavlja pitanje da li su posrijedi iskljucivo socijalni faktori i okolina? Ocigledno da nisu.
Last edited by statix on 18/11/2010 15:55, edited 1 time in total.
- Lunizz
#503 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Bog je stvorio Adama i Evo a ne Adama i Stevu
- citroen
#504 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Ratatata wrote:Bog je stvorio Adama i Evo a ne Adama i Stevu
- statix
#505 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Znas li da je nekulturno dirati se po cuni? Mislim da je u islamu zabranjeno.citroen wrote:Ratatata wrote:Bog je stvorio Adama i Evo a ne Adama i Stevu![]()
![]()
![]()
![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#506 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
lose mislisstatix wrote: Znas li da je nekulturno dirati se po cuni? Mislim da je u islamu zabranjeno.
- citroen
#507 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Jel te neko nesto pitaostatix wrote:Znas li da je nekulturno dirati se po cuni? Mislim da je u islamu zabranjeno.citroen wrote:Ratatata wrote:Bog je stvorio Adama i Evo a ne Adama i Stevu![]()
![]()
![]()
![]()
- statix
#508 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
He, he, gdje si bio kad su na LJ&S tvrdili suprotno.Chmoljo wrote:lose mislisstatix wrote: Znas li da je nekulturno dirati se po cuni? Mislim da je u islamu zabranjeno.
- ljubav_aha
#509 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
aha,Adam i Eva su izasli iz raja i sreli ljudeRatatata wrote:Bog je stvorio Adama i Evo a ne Adama i Stevu
interesatna cinjenica: ime Hava znaci zrak,sto znaci da se u cjelokupnoj prici mozes pronaci simbolizam stvranja svijeta na Zemlji
- citroen
#510 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Ti si nevjerovatnaljubav_aha wrote:aha,Adam i Eva su izasli iz raja i sreli ljudeRatatata wrote:Bog je stvorio Adama i Evo a ne Adama i Stevuznaci,Bog je stvorio covjecanstvo,tacnije,mozda su oni prvi ljudi,ali nisu bili jedini
interesatna cinjenica: ime Hava znaci zrak,sto znaci da se u cjelokupnoj prici mozes pronaci simbolizam stvranja svijeta na Zemlji
-
Great Cornholio
#511 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
statix wrote:Svaka hipoteza, svako istrazivanje ili ideja u nauci su korisni, bez obzira sto nemaju status kojeg ima npr. teorija gravitacije, jer pomazu ka otklanjanju gresaka i zabluda koje smo imali i mamo o odredjenim stvarima. Eliminacijom gresaka mozemo reci da smo na pravom putu, korak blize istini, pa makar je nikad u potpunosti ne spoznali. Medjutim, mnogi su frustrurani ovim tokovima, ne zato sto im smetaju naucne hipoteze i metod, nego zato jer nam one otvaraju oci i ukazuju na vlastito neznanje. Smatram da je bolje biti svjestan tog neznanja po odredjenim pitanjima, nego biti ignorant i umisliti sebi kako znanje koje posjedujemo je dovoljno da objasnimo svijet u kojem smo zateceni.
- bijela
#512 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
hevaun (sa obično H - الهواء) je zrak;ljubav_aha wrote:
Hava' (sa grleno H - حواء) je Hava.
dakle, ni slično
-
Great Cornholio
#513 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
statix wrote:Znas li da je nekulturno dirati se po cuni? Mislim da je u islamu zabranjeno.citroen wrote:Ratatata wrote:Bog je stvorio Adama i Evo a ne Adama i Stevu![]()
![]()
![]()
![]()
-
Great Cornholio
#514 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Srpski bog stvorio je stvorio Adama i Evu, a Allah je stvorio Adema i HavuRatatata wrote:Bog je stvorio Adama i Evo a ne Adama i Stevu
Samo da znate da su i Rusi Srbi
- ljubav_aha
#515 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
bijela wrote:hevaun (sa obično H - الهواء) je zrak;ljubav_aha wrote:
Hava' (sa grleno H - حواء) je Hava.
dakle, ni slično
- ljubav_aha
#516 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
citroen wrote:Ti si nevjerovatnaljubav_aha wrote:aha,Adam i Eva su izasli iz raja i sreli ljudeznaci,Bog je stvorio covjecanstvo,tacnije,mozda su oni prvi ljudi,ali nisu bili jedini
interesatna cinjenica: ime Hava znaci zrak,sto znaci da se u cjelokupnoj prici mozes pronaci simbolizam stvranja svijeta na Zemlji![]()
![]()
pisem savremenu bajku o adamu i evi,koga briga za cinjenice
- dr.Gonzo
#517 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Jedino mi nije jasno zasto mislis da je u pitanju problem, i da bi se trebalo raditi na njegovoj eliminaciji?Slicno je i sa homoseksualnoscu. Najlakse je napisati da je to stvar licnog izbora i da ce se stoga za to odgovarati. Medjutim, takvi stavovi su beskorisni. Potrebno je pronaci koji su to socijalni faktori koji uticu na takav izbor, kako bi bili u stanju da gradimo drustvo u kojem takvih pojava nece biti, ukoliko je to uopste moguce. Mislim da danas ne postoje drzave koje nemaju ovaj problem, kako islamske, tako i krscanke, budisticke i ostale, pa se postavlja pitanje da li su posrijedi iskljucivo socijalni faktori i okolina? Ocigledno da nisu.
Sto se mene tice, uopste ne mislim da je problem, niti da bismo ga trebali "rjesavati". Mene se tudja privatnost uopste ne tice.
- ljubav_aha
#518 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Great Cornholio wrote:@citroen, koja je simbolika ovog tvog avatara, 'vako gledajući izgleda mi kao mamac za Stevu
- ljubav_aha
#519 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Great Cornholio wrote:statix wrote:Svaka hipoteza, svako istrazivanje ili ideja u nauci su korisni, bez obzira sto nemaju status kojeg ima npr. teorija gravitacije, jer pomazu ka otklanjanju gresaka i zabluda koje smo imali i mamo o odredjenim stvarima. Eliminacijom gresaka mozemo reci da smo na pravom putu, korak blize istini, pa makar je nikad u potpunosti ne spoznali. Medjutim, mnogi su frustrurani ovim tokovima, ne zato sto im smetaju naucne hipoteze i metod, nego zato jer nam one otvaraju oci i ukazuju na vlastito neznanje. Smatram da je bolje biti svjestan tog neznanja po odredjenim pitanjima, nego biti ignorant i umisliti sebi kako znanje koje posjedujemo je dovoljno da objasnimo svijet u kojem smo zateceni.
- statix
#520 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Pa vidi, mozda je sve pocelo nekad davno, zbog "genetickih gresaka" ili viska zenskih hormona, ali zbog kumulativne kulturoloske evolucije prisutne kod covjeka, ponasanje se pocelo prenositi (sticati) i preko opazanja drugih (nesto kao "Dual inheritance theory") i fenomen je postao drustveni, tako da imamo mnoge koji mozda bioloski nisu bili predodredjeni za homos, ali su vremenom to postali, jer su im idoli Djeger ili Boui (dr.Gonzo wrote:Jedino mi nije jasno zasto mislis da je u pitanju problem, i da bi se trebalo raditi na njegovoj eliminaciji?Slicno je i sa homoseksualnoscu. Najlakse je napisati da je to stvar licnog izbora i da ce se stoga za to odgovarati. Medjutim, takvi stavovi su beskorisni. Potrebno je pronaci koji su to socijalni faktori koji uticu na takav izbor, kako bi bili u stanju da gradimo drustvo u kojem takvih pojava nece biti, ukoliko je to uopste moguce. Mislim da danas ne postoje drzave koje nemaju ovaj problem, kako islamske, tako i krscanke, budisticke i ostale, pa se postavlja pitanje da li su posrijedi iskljucivo socijalni faktori i okolina? Ocigledno da nisu.
Sto se mene tice, uopste ne mislim da je problem, niti da bismo ga trebali "rjesavati". Mene se tudja privatnost uopste ne tice.
Last edited by statix on 18/11/2010 19:30, edited 1 time in total.
- statix
#521 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
+ 1.
Pa ne kazem da nije, nego da nista ne objasnjava. I kriminal je stvar licnog izbora, pa da li smatras da je nemoguce graditi drustvo u kojem ce takav izbor biti reduciran?jos da dodam pise : Najlakse je napisati da je to stvar licnog izbora i da ce se stoga za to odgovarati naravno da je licni izbor...ciji bi trebao biti![]()
Apsolutno se slazem seko, ali ne mozes osporiti uticaj medija na njegovo sirenje.iskreno @statix, iznenadio si me sa svojim stavovima. homosexualnost nije nesto sto je sad u trendu...pa hajmo sad svi isprobati. uvijek je postojao...samo su konacno u nekim drzava dobili svoja prava...kod nas (mislim na prostorima ex-yu) dobijaju batine.
- statix
#522 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Kako skepticna, pa zar ne vidis zabrinjavajuci rast turbo-folkera. Sve ti je to do medija, moja seko (svet, skandal, kalmar, pink, tv dm itd...ja sam skepticna sto se tice medija i njihovoh uticaja...pojedini se outiraju![]()
Mnogi samo kopiraju ono sto im se servira, bas kao sto malo dijete oponasa cimpanze ukoliko provodi vrijeme s njima.
- statix
#523 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Ne znam, mozda ostane u podsvijesti. Uglavnom nemam nista protiv tih ljudi, i trebaju imati jednaka prava kao i svi ostali, ali smatram da je nasa duznost da se odupremo tom trendu i lobiranju, koje dolazi iz njihovih krugova, da je to sasvim ok i normalno, jer time cinimo uslugu njima, i stvaramo nove potencijalne homoseksualce, koji to mozda ne bi bili, jer vec smo ustanovili koliko su vazni socijalni faktori i oponasanje kod ljudi.seka wrote:mjesas babe i zabestatix wrote:Kako skepticna, pa zar ne vidis zabrinjavajuci rast turbo-folkera. Sve ti je to do medija, moja seko (svet, skandal, kalmar, pink, tv dm itd...ja sam skepticna sto se tice medija i njihovoh uticaja...pojedini se outiraju![]()
)
Mnogi samo kopiraju ono sto im se servira, bas kao sto malo dijete oponasa cimpanze ukoliko provodi vrijeme s njima.![]()
hajd´ navedi medije koji konstantno propagiraju homosexualizam. kao sto sam navela pojedine zvijezde imaju outing....kroz 10-ak dana se vec zaboravi (a ti izostvio)
- statix
#524 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
Vjeruj mi nemas razloga, jer nisam neprijatelj homoseksualaca. Uostalom, nisam osoba koja moze ugroziti njihov status u drustvu, jer kao sto sam naveo, zalazem se za jednakost prava.seka wrote:![]()
ok. ne mogu vise ni ja...opet ponavljam da sam
-
MUNAFIK
#525 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?
jedan moj poznanik rece da gledam MTV i da nisam ove pameti (musliman) safato bi i musko i zensko gdje god stignem... i uz to bi i pio, i drogirao se...
a evo MTV fakat pederska propaganda do perverzije... a da ne spominjem filmove i serije, u kojima su glavni junaci pederi... Neki dan ja saltam kanale i malo da pogledam MTV kad neki realiti i hajd malo da pogledam tu glupost kad tamo dva djecacica se zvalje, a nekakve curice vire i nesto se smiju
i onda kazes nema propagande
inace MTV gledaju izgradjene licnosti koje znaju cijeniti vrijednosti i savjete roditelja,...