zonbirile wrote:@paloma
u malo jebenijim zemljama se polaže i jezik,Ustav,nacionalna istorija,ideš na predavanja.Nema qurac vuči se po hajmovima 10g i dobiti pasoš.
De mi reci da li se trenutno nalaziš u Njemačkoj i koliko dugo pratiš ovu situaciju.
De mi nadji posting u kojem sam ja trazio bezuvjetnu migraciju bilo koga. Da li si čitao postove koje sam ja pisao?
Drugi moj post (prvi je bio vic) na ovom topicu je taj da je problem previše složen da bi ga neki pametnjakovići kao ja i ti mogli riješiti.
Pisao sam o tome da je politika zakazala jer se nije starala o ovom problemu na vrijeme. Samim tim što cilj tadašnje Njemačke politike nije bio da gastarbajteri ostanu stalno u Njemačkoj nego da se, čim se Njemačka infrastruktura stabilizuje i ne budu više potrebni vrate u vukojebinu odakle su došli, naseljivani su u predgradja, da nebi upadali za oko Njemacima.
Njemačke firme su išle u zabiti istočne Turske da kupe sirovu/neobrazvanu radnu snagu, nisudolazili po inženjere, več one koji bi im radili u rudnicima i po fabrikama. Da li si imao kontakt sa Bosancima koji preko ljeta dodju u BiH. Čini ti se da su malo zaostali, jelde. Zašto? Zato što su ostali na onom nivou kulture, na kojem su bili kada su otišli iz BiH. Isto to je i sa Turcima, sa njima je još upadljivije jer oni nose sa sobom breme još od 60ih.
Znači, niski nivo obrazovanja povezan sa jakom tradicijom (istočna Turska), posao od 7 do 20, nit im je nakon posla padalo na pamet da uče jezik, nit im je za taj posao koji su obavljali bio potreban... A ti sad očekuješ da su trebali da idu u večernju školu.
Ima tu još dosta faktora koji su doveli do današnje situacije.A aktuelna situacija je slijedeća (citiram postavljen post od jednog od ostalih učesnika foruma na ovu temu):
Svaki put kad u dnevnoj politici nekoj od partija krene loše, a Merkelova CDU ima trenutno katastrofalne vrijednosti, oni udare po strancima. To je tema koja uvijek vuče, 80% Nijemaca osjeća latentno neprijateljstvo prema strancima, pogotovu iz drugih kulturnih krugova. Angela se prije samo dva mjeseca distancirala od Sarazzinovih rasističkih teza, da bi sad s njim puhala u isti rog: CDU ne dozvoljava da se neko drugi pozicionira desnije od njih, a procjene su, da kad bi Sarazzin osnovao svoju partiju desno od CDU, dobio bi nekih 20% glasova i to mahom od dosadašnjih CDU birača.
Zato gledam na ovu izjavu sa miješanim osjećajima: s jedne strane to pripada dnevnoj politici i manevru za skretanje pažnje javnosti sa gorućih problema (opet 40 milijardi garancija za HRE, Stuttgart21...), s druge strane predstavlja jasan signal za budući odnos prema strancima u ovoj zemlji.